2023-08-07 35 浏览
🔹️“Bischofia By Mood ”環境舒適寧靜, 充滿清新感覺, 整潔衛生👍店員親切友善👨‍💼🤵‍♀️ 午餐時刻🍽🔸️蘑菇湯🥣濃郁蘑菇味, 口感綿滑, 好Creamy👍🔸️沙律🥗沙律菜十分鮮嫩, 配上沙律醋 Yum Yum😋😋🔸️明太子汁燒三文魚配古新米🍛三文魚鮮香不膩, 配明太子醬好夾, 古新米以麥粉製成, 細細粒容易入口🤤🔸️尼斯吞拿魚沙律🐟🥗吞拿魚十分鮮嫩, 滿滿沙律菜、蛋、青瓜、車厘茄, 加上鹹香芝士粉🧀So Fresh🥗🔸️芝麻杏仁奶🥛香濃芝麻和杏仁味道, 口感順滑👍🔸️蜜桃黃梨香茶🍑🍐🧉香甜蜜桃味和清香梨味, 還有醇厚茶香🤤

午餐時刻🍽
🔸️蘑菇湯🥣
濃郁蘑菇味, 口感綿滑, 好Creamy👍

🔸️沙律🥗
沙律菜十分鮮嫩, 配上沙律醋 Yum Yum😋😋

🔸️明太子汁燒三文魚配古新米🍛

🔸️尼斯吞拿魚沙律🐟🥗

🔸️芝麻杏仁奶🥛
香濃芝麻和杏仁味道, 口感順滑👍

🔸️蜜桃黃梨香茶🍑🍐🧉
香甜蜜桃味和清香梨味, 還有醇厚茶香🤤
2023-08-06 31 浏览
早了到觀塘等朋友放工,不想漫無目的地逛,於是openrice一下欲找個地方歇歇、嘆嘆冷氣,於是發現了這家新張的咖啡店。在門外見到那個設計感滿滿的木系裝潢就覺得自己沒有選錯,那肯定是整條街道上最吸引途人目光的店舖。走進餐廳仍是木系文青感,內裡種有不少植物點綴,生氣盎然,也正好配合我想找個地方靜靜地歇息的心情。打開菜譜,食物選擇頗多,既有輕食又有正餐,由於我稍後將會吃晚飯,於是選了較輕盈的食物,原想點甜品的,可惜已賣光,於是選擇了全日早餐。蘑菇班尼迪蛋,那隻水煮蛋的時間掌握得剛好,蘑菇相當大片,是優質食材來的,煎得香口美味。飲品點了moonrise營養奶昔,是被它的顏色所吸引而點的,口感細滑,味道偏淡,感覺健康。由於是新張,因此餐廳的衛生狀況十分好,服務方面亦貼心,當我點了飲品moonrise時,那位女侍應生即提示飲品含蛋白成份,相信是怕客人未有留意成份而致敏,表現專業細心。

2023-08-06 39 浏览
店名: Bischofia by Mood地址: 觀塘鴻圖道19號富登中心地下1號舖牛頭角站B6出口行3分鐘環境: 4.5/5價錢: 4/5味道: 4/5今次嚟到一間位於牛頭角新開嘅Cafe,裝修十分之日系,座位亦都好闊落,環境十分清幽,而且仲主打健康為主,餐牌上唔少食品都係營養師之選🤩明太子汁烤三文魚配古斯米+ 蜜桃黃梨春茶❤️❤️❤️❤️$158+$18三文魚肉質鮮嫩,魚香味經過烤完更加之出,古斯米唔係好多地方有得見,口感十分之特別,加上小小嘅明太子汁,味道唔太濃,係健康之選😆蜜桃黃梨春茶叫咗少甜,飲落唔太甜,有蜜桃同黃梨嘅香甜,同樣十分健康😌意大利火腿配澳洲蘋果沙律❤️❤️❤️❤️❤️$108份量比想像中大,有好多火箭菜,配上意大利火腿同澳洲青蘋果🍏加上巨量芝士粉, 十分健康得黎又夠飽肚提拉米蘇咖啡雪糕❤️❤️❤️❤️❤️$78個Tiramisu雪糕係必點之選,唔太甜,但奶香味又係好出😋加上苦苦地嘅咖啡,中和返甜度,點上手指餅食一流🤩
店名: Bischofia by Mood

$158+$18

意大利火腿配澳洲蘋果沙律❤️❤️❤️❤️❤️

提拉米蘇咖啡雪糕❤️❤️❤️❤️❤️
2023-08-06 37 浏览
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 好開心牛頭角有間新開唔錯嘅Café 💗環境舒服寧靜整體食物質素都可以😌𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ ᴬᵛᴼ ᶠᴿᴵᴱˢ ᵂᴵᵀᴴ ᵀᴿᵁᶠᶠᴸᴱ ᴹᴬᵞᴼ ✨ ᴬᴾᴾᴸᴱ ᴾᴵᴱ ᴬ ᴸᴬ ᴹöᴰᴱ 🍹 ᶜᴵᵀᴿᵁˢ ᵀᴼᴺᴵᶜ 🍹 ᴬᵁᵀᵁᴹᴺ 45𝐃𝐞𝐚𝐥 ⭐️ 試業9折 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞⭐️ 水自助,係檸檬青檸薄荷水 💚 ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ Bischofia by Mood 📍 觀塘鴻圖道19號富登中心地下1號舖

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

🍹 ᴬᵁᵀᵁᴹᴺ 45

𝐃𝐞𝐚𝐥

⭐️ 試業9折

𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞

⭐️ 水自助,係檸檬青檸薄荷水 💚

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

Bischofia by Mood

📍 觀塘鴻圖道19號富登中心地下1號舖
2023-08-05 37 浏览
蘋果玉桂鬆餅蘋果玉桂鬆餅呈現金黃色同褐色既外觀更加有啲微微既鬆脆感,睇起來非常吸引人😋🍞🍎而口感都非常出色,食落去好蓬鬆鬆軟,入口即化🥳微酸感同玉桂香料完美結合,形成左一種令人著迷既口味🤤👏🏻👏🏻琥珀之夢(香橙+士多啤梨+杏仁奶+植物蛋白粉)食物奶昔外觀鮮豔美觀同順滑的質地🥛😋 口感方面有濃郁既質地同絲絲既綿密感👍🏻仲有少少微酸飲起上來非常之特別🙌🏻✌🏻壽喜燒牛肉蒟蒻麵壽喜燒牛肉蒟蒻麵呈現出色澤鮮亮外觀。牛肉片同蔬菜都烹調得岩岩好,保持了其鮮嫩的質感,非常之入味🤤😋再加上蒟蒻麵吸收壽喜燒醬汁風味,令蔬菜既脆爽同牛肉既柔嫩相互輝映,令整體口感更加豐富👍🏻🙌🏻😙

蘋果玉桂鬆餅

琥珀之夢(香橙+士多啤梨+杏仁奶+植物蛋白粉)食物奶昔

壽喜燒牛肉蒟蒻麵
2023-07-13 316 浏览
呢度既食物選擇以健康路線為主, 食完唔會有負擔😍 而係Soft Opening 期間仲有9折優惠添😌卡邦尼蒟蒻麵🍝($88)
煙肉, 洋蔥碎, 卡邦尼汁, 蒟蒻麵, 健康版既卡邦尼個汁比平時食到既冇咁”結”, 味道一模一樣, 麵質比較幼身同有咬口, 不過份量少左啲😂 檸檬湯力🍋($+8)跟餐加$8就可以飲到呢杯可以揀偏果味或者Nutty味既咖啡, 一大片檸檬浸係Expresso Toinc 度味道酸酸地幾醒胃😌抹茶世界🍰($53)黎自YM Bakery 既甜品相當出色, 濃濃抹茶味既脆脆同蛋糕中間夾左啲Nuts, 口感好豐富, 而且甜度適中, 抹茶控必食💚呢度坐得幾舒服, 平日晏晝黎冇咩人堂食, 多數都係外賣咖啡, 經過既朋友仔可以黎試下😎

卡邦尼蒟蒻麵🍝($88)

檸檬湯力🍋($+8)

抹茶世界🍰($53)

2023-07-13
  • 抹茶世界
又一間新開嘅𝐜𝐚𝐟𝐞~因為想試 @ym_bakery 嘅切件而飛奔去嘅ʕ •ᴥ•ʔ 一直好想上佢堂,但未揾岩時間,可惜佢已經無再開班,唯有食佢既切件感受下!走入牛頭角有時會覺得有啲喘不過氣嘅感覺,四周都係擋住個天嘅工廈,條街亦都好多人,好似好難會有啲周末可以好好抖吓嘅地方。呢間幾有空間感,個環境感覺好舒服,主要以木系做裝修,再加一啲綠色嘅植物,令人感覺幾寫意!雖然今次只係飲咖啡同食甜品,但其實仲有主食添架,所以打工仔想lunch time忙裏偷閑都絕對可以!仲有低卡路里之選,想減肥又想出街食下野可以過嚟▼・ᴥ・▼ ==============================〖 𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐠𝐫𝐞𝐲 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐥𝐨𝐭𝐮𝐬🫖 〗 💰𝟓𝟖 | 🜸 𝟑.𝟖/𝟓三款入面最愛呢款~蛋糕餅底係用咗𝒍𝒐𝒕𝒖𝒔焦糖餅,獨特嘅焦糖香氣加上香脆嘅口感增加整體嘅風味。蛋糕食落帶陣陣嘅花香,蛋糕口感好順滑,中間仲係軟心嚟嘅添!不過伯爵茶味唔夠濃郁,帶淡淡清香嘅茶味,冇芝士味咁濃,但加左𝒍𝒐𝒕𝒖𝒔嘅焦糖味又幾夾,味道上嘅層次好豐富,個面層會有少少朱古力,味道上亦都唔會好甜,好幸福,所有野都恰

又一間新開嘅𝐜𝐚𝐟𝐞~

三款入面最愛呢款~蛋糕餅底係用咗𝒍𝒐𝒕𝒖𝒔焦糖餅,獨特嘅焦糖香氣加上香脆嘅口感增加整體嘅風味。蛋糕食落帶陣陣嘅花香,蛋糕口感好順滑,中間仲係軟心嚟嘅添!不過伯爵茶味唔夠濃郁,帶淡淡清香嘅茶味,冇芝士味咁濃,但加左𝒍𝒐𝒕𝒖𝒔嘅焦糖味又幾夾,味道上嘅層次好豐富,個面層會有少少朱古力,味道上亦都唔會好甜,好幸福,所有野都恰到好處🫶🏻
Earl  Grey  Basque  Cheesecake

〖 𝐎𝐨𝐥𝐨𝐧𝐠 𝐩𝐞𝐚𝐜𝐡 𝐫𝐨𝐥𝐥🍑 〗💰𝟒𝟖 | 🜸 𝟑.𝟔/𝟓
喺個卷蛋嘅橫切面已經見到舊桃好大舊,好快就可以聞到桃嘅清甜嘅香氣,個桃食落偏軟身。蛋糕體質感偏紮實,帶輕微回彈力,濕潤度大概達到中等嘅水平,食落淡淡楓糖味~但如果蛋烏龍茶味可以再突出啲就好了!但整體嚟講個卷蛋食落感覺清新,唔會好膩。
Oolong  Peach  Roll

〖 𝐋𝐚𝐯𝐚 𝐦𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐫𝐨𝐥𝐥🍵 〗💰𝟒𝟖 | 🜸 𝟑.𝟖/𝟓
熔岩抹茶蛋捲一上檯已經比面頭嘅花花裝飾吸引咗,蛋糕體好重蛋香味,質地比較紮實,配上比較稀身嘅忌廉,好輕盈,有啲入口即溶嘅口感。忌廉入邊仲有蕨餅,蕨餅嘅拉扯度好高,少少煙靭同埋好滑溜,加強咗卷蛋嘅口感。至於重點嘅抹茶味好香濃,而且奶香比較重,如果更加回甘就好啦!
Lava  Matcha  Roll

〖 𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭 𝐁𝐫𝐞𝐰🧉 〗💰𝟒𝟖 | 🜸 𝟑.𝟖/𝟓
喺一個咁熱嘅天氣,當然都要叫返杯嘢飲啦,呢款椰子冷萃咖啡味道好特別,椰子味非常濃郁同清爽,佢嘅果香同埋微微嘅甜味令咖啡嘅香味更加豐富,係一杯好適合用嚟消暑嘅咖啡!
Coconut  Brew

——————————————————————————

評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 7.5/10

☎️ 𝟑𝟏𝟖𝟖 𝟑𝟖𝟏𝟐
🔍想搵同類型嘅餐廳𓂀✍
⌫ #eatwithnous_牛頭角
⌫ #eatwithnous_cafe

#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #cafe #hkcafe #hkgirl #hkdaily #matcha #hongkong #earlgrey #desserts #cafehopping #foodoftheday #咖啡 #蛋糕 #美食 #相機食先 #吃貨 #打卡 #手機食先 #牛頭角美食 #小店
Lava  Matcha  Roll
Coconut  Brew
2023-07-08 272 浏览
在牛頭角地鐵站出口近鴻圖道又一新西餐開業。今日是星期六本趕上不是上班時間來探探店,誰知探上一家新開試業的店,它的裝飾簡約清新,菜式更符合現時最流行的健康食譜,吃的米飯多為穀物食或菜飯(椰菜花粒)等,令健康人士走出澱粉質。這次我不想吃太健康,它還可以給客戶繼續點意大利闊條麵,菜式很多元化,味道不太濃也不太淡,給你剛適中的感覺。肉醬大蝦闊條麵就最合適我今天的想法,闊條麵軟硬適中配合有肉有蝦的搭當,加上一杯黑咖啡,這周末就由這恰当適中的午餐作開始,十分舒𣈱。不過,男士則可能因份量相對少而不飽啊!
在牛頭角地鐵站出口近鴻圖道又一新西餐開業。
不過,男士則可能因份量相對少而不飽啊!
2023-06-16 542 浏览
由coffee stand漸漸蛻變最新牛頭角分店更加全面咖啡主食甜品一應俱全面積還是各分店之首或許呼應著Bischofia這重陽木名字咖啡店以木料為主調加上運用吊燈營造寫意環境除了區內的上班族周末的工廈區是個逃離人群的不錯之選🔅 𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪 𝘼𝙛𝙛𝙤𝙜𝙖𝙩𝙤 ($78)用上埃塞俄比亞哥倫比亞fruity blend下次要一嚐巴西危地馬拉效果🔅 𝙄𝙘𝙚𝙙 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚  ($50)
由coffee stand漸漸蛻變
加上運用吊燈營造寫意環境
除了區內的上班族
周末的工廈區是個逃離
人群的不錯之選
🔅 𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪 𝘼𝙛𝙛𝙤𝙜𝙖𝙩𝙤 ($78)
用上埃塞俄比亞哥倫比亞fruity blend
下次要一嚐巴西危地馬拉效果
🔅 𝙄𝙘𝙚𝙙 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚  ($50)