餐厅: Blue Bottle Coffee
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2020-06-22 493 浏览
路過中環需要等候的時候,上網搜尋中環咖啡店,看到這一家藍瓶咖啡店,蠻有來頭的藍瓶香港新開的店便走進了。店舖簡潔乾淨,一進來便有店員的熱情Greetings。總共有地下及樓上,外面的外帶連小位子,樓上的有坐下喝咖啡吃東西,滿座而且很嘈雜,四時到要稍等位置,點了兩杯Latte,一杯冰一杯熱的送上,咖啡香味回甘,初時以為冰的那杯味度會因加冰已變淡,但絕對沒有,真的很好喝!五時打烊,但仍可在店裡多坐一回,很開心遇到一杯優質咖啡☕️ 真心值得推介!

2020-06-19
2020-06-20 579 浏览
聽到blue bottle開既消息超興奮!之前喺美國飲過都好鐘意 香港終於有得飲!聽講啱啱開業既時候要排幾粒鐘...依家再去就唔洗點排隊!已經去左兩次 大大杯 抵飲 好鐘意佢既waffle 好香 熱辣辣($48)依家上層都開埋 可以慢慢坐低食+飲!而且店員服務好好 好貼心❤️
2020-06-17 706 浏览
作為一個習慣了咖啡之人,喝咖啡已經是日常生活的一部份,一杯合味的咖啡,對咖啡人來說是最好的鼓勵。是次碰巧到店,人龍少了,也就進店買一杯試試,雖然說人龍短,也要到門外排一會才到。第一次來,先試最多人提及的New Orleans-Style,糖奶冰皆定好了不用想。總評,味道香濃,卻不苦澀,咖啡感豐厚,正合筆者口味。人人都有自己喜歡的口味,好不好,要各位親自品評。筆者對上了這家的口味,不知各位又找不找到自己的咖啡店呢?

New  Orleans-Style

總評,味道香濃,卻不苦澀,咖啡感豐厚,正合筆者口味。

人人都有自己喜歡的口味,好不好,要各位親自品評。

筆者對上了這家的口味,不知各位又找不找到自己的咖啡店呢?
外卖自取
New  Orleans-Style
2020-06-14 783 浏览
我終於去朝聖了😂我係平日時間去,所以唔會好多人唔需要排隊,環境係好舒服食物方面有窩夫,肉桂卷,曲奇....呢d小食,果日淨係叫佐杯咖啡🤓咖啡香醇牛奶順滑,雖然無咩驚喜,但比我想象好飲好多😏咖啡迷都值得來😜
我終於去朝聖了😂
我係平日時間去,所以唔會好多人
唔需要排隊,環境係好舒服
2020-06-12 738 浏览
咖啡界的明星Blue Bottle到港🌟號稱咖啡界嘅Apple☕️🍎終於黎到香港喇!😍一眾「藍樽迷」緊係要去朝聖!當然要去排隊打卡啦!😍 Waffle ($48)即叫即做waffle🧇充滿蛋香口感飽滿😋 Cold Brew ($48)味道回甘果味突出🌰少了普通咖啡的苦澀感與酸感👏🏼 New Orleans Style ($48)即是Cold Brew加奶🥛入口順滑味道比較淡👄不習慣飲濃味咖啡的朋友可以試😆
咖啡界的明星Blue Bottle到港🌟

號稱咖啡界嘅Apple☕️🍎
終於黎到香港喇!😍
一眾「藍樽迷」緊係要去朝聖!
當然要去排隊打卡啦!😍

Waffle ($48)
即叫即做waffle🧇
充滿蛋香口感飽滿😋

Cold Brew ($48)
味道回甘果味突出🌰
少了普通咖啡的苦澀感與酸感👏🏼

New Orleans Style ($48)
即是Cold Brew加奶🥛
入口順滑味道比較淡👄
不習慣飲濃味咖啡的朋友可以試😆

2020-05-15
  • Cold  brew
2020-06-10 1018 浏览
熱潮過左就唔使排隊嘅blue bottle coffee,當日去到都有唔少人幫襯,但係就冇開幕果陣時咁誇張而家疫情關係,佢哋都會喺門口探熱同噴搓手液,我都見到佢哋好勤力擦門把,衛生工作做得好足!本身有兩層樓,但係而家淨係開放下面果層!除左多款咖啡同其他飲品,blue bottle亦都有好多食物嘅可以揀,店員都會好熱情同客人介紹佢哋嘅咖啡同埋產品Mocha 50呢杯係一杯有層次感嘅摩卡,朱古力味同咖啡味平衡的好好唔會互相搶味,朱古力唔會好甜,反而飲落口有少少甘苦,係成熟大人嘅味道!咖啡尾韻帶酸,一杯mocha可以飲到豐富嘅味道,值得推薦!飲管都係環保質地!列日窩夫 48窩夫係新鮮整嘅,需要等十分鐘左右,熱辣辣牛油味好香,上面有少少糖粒,整體來講唔會太甜,窩夫嘅質地好鬆軟同煙韌,食落口會食唔停,配咖啡都好合適一個人finish成塊唔係問題!

本身有兩層樓,但係而家淨係開放下面果層!

Mocha 50
呢杯係一杯有層次感嘅摩卡,朱古力味同咖啡味平衡的好好
MOCHA

飲管都係環保質地!

列日窩夫 48
一個人finish成塊唔係問題!
Liege Waffle
2020-06-02
Liege Waffle
  • mocha
  • liege waffle
2020-06-09 774 浏览
我們終於來了親愛的藍瓶,上次在京都一試愛上,香港開了當然要來朝聖吧!裝修依然是咖啡界Apple的等級,可是跟京都相比少了一種warm的感覺咖啡試了Single Origin 的 Latte,天氣真的很熱忍不住要喝冰的,Single Origin這天有點偏酸Fruity,還是好喝的,不過京都的感覺我們比較喜歡哈哈!👦🏻還吃了一個 Pain Au,能夠翻熱吃熱的會比較開心整體來說咖啡都是有質素的!
Single Origin Ice Latte

👦🏻還吃了一個 Pain Au,能夠翻熱吃熱的會比較開心
整體來說咖啡都是有質素的!
Single Origin Ice Latte
2020-05-28 2137 浏览
平時飲開Flat white,因為奶既分量小d,咖啡味會特出d,blue bottle white只有latte/cuppuccino,好似精品咖啡係冇flat white,咁我就叫左cappuccino(single origin),咖啡味好濃,cappuccino個奶泡係厚身同粗d,但整到出黎似係一杯加大既flat white🤣,帶點酸味,但冇aftertaste,冇層次,同埋個奶打得唔夠綿滑。我係慕名而來,質素唔可以話佢差,始終每個人口味唔同,如果鐘意非常濃味既可能會鐘意,但以佢既名氣係有種半涌水既感覺,唔知佢個定位係好似starbucks/pacific coffee,定做專業既精品咖啡,
2020-05-28
午餐
呢間咖啡界既名店喺香港開分店,排隊試新對香港人嚟講好似一種活動。記得開店既第一日中午時間經過,目測排隊人龍大約要等1個鐘左右,當時冇排隊買。店舖平日早上8點開門,呢日朝早8點幾去到唔需要排隊。嚟到Blue bottle理應要嚟飲咖啡,但本身係一個朱古力控,好想試一試呢度既朱古力。購買時職員問要普通杯定小杯,我買左普通杯。朱古力味香濃(比一般朱古力飲品偏濃,一般濃度與特濃之間),入口順滑,個人覺得價錢少少偏貴。而朱古力濃度、苦澀鐘意與否好視乎個人口味,我覺得喜歡朱古力既人可以一試。仲有一點要提係店舖因疫情關係,2樓暫時唔開放。1樓(街)有幾個座位可以坐住等咖啡,如果想坐得耐暫時未必可以。熱朱古力(普通杯)

購買時職員問要普通杯定小杯,我買左普通杯。

仲有一點要提係店舖因疫情關係,2樓暫時唔開放。

熱朱古力(普通杯)
熱朱古力 (regular size)

2020-05-22 1451 浏览
因為喺日本同埋韓國都有飲過呢間咖啡嗰時覺得佢哋嘅咖啡好香好滑成日都好掛住佢哋嘅咖啡所以一直都好期待香港開分店今次平日同媽咪去人都算多但未到要排隊店舖比我想像中要細少少效率都算幾快 買完等咗大概5分鐘就有得飲店員仲教我點樣影相影靚啲😂不過我真係想快啲飲所以就求其影幾張算🤣未去之前我已經同媽咪講話呢間好好飲 好正但是我之後我真係小失望😣😣😣😣我叫嘅係new orlean 本身已經有奶同埋糖係入面失望嘅係糖已經冇得揀甜度而且咖啡嘅色 比起我喺其他地方飲嘅更深而且今次喺香港飲已經唔覺得佢哋嘅咖啡好滑 同埋唔香😿😿😿反而覺得好一般😭😭😭媽咪都覺得一般 冇我講到咁好飲😫
因為喺日本同埋韓國都有飲過呢間咖啡
香😿😿😿
反而覺得好一般😭😭😭
媽咪都覺得一般 冇我講到咁好飲😫
2020-05-18 1660 浏览
When Blue Bottle Coffee was open in Hong Kong, there was a long queue and the average waiting time to get your coffee was 2 hours. This was kinda crazy to me as it was during hot and humid Hong Kong summer time, not to mention you have to wear a mask due to coronavirus. However, the hype died down quickly. A few days after opening, the waiting time was down to 10 to 15 minutes, so I took this chance to try it out.During soft opening phrase, second floor is not opened yet. There are a few seats o

Iced Americano

During soft opening phrase, second floor is not opened yet. There are a few seats on ground floor, amid the crowd who are waiting for their coffees.

Iced Americano

I normally like my coffee hot. However, it was too hot outside and I was desperate for a cold drink to cool down a bit, therefore I got this Iced Americano (House Blend), and it was superb! This house blend had a balanced fruity and nutty flavour with a smooth body. Tasted pretty nice for a black coffee newbie like me!
2020-05-11
2020-05-16 1458 浏览
人氣咖啡店☕Blue Bottle終於都登錄香港🇭🇰,而且係琴日開始試業!我襯今日放假就一於嚟試試!我自己去到Cafe都好鐘意試下每間舖既招牌推介✨,今次都唔例外!New Orleans Iced Coffee真係非常好飲,係磨製好既咖啡豆入面,加入烘焙過的有機菊苣粉,再用12小時加入咖啡與冰水進行滴漏萃取,加入牛奶同有機蔗糖,令咖啡非常香甜滑口,奶味濃過一般Latte!大家可以加錢轉oat milk或almond milk,味道會更有層次!另外,新鮮即製Waffle 更不容錯過,除左有香濃既蛋味外,外層既砂糖微微溶化💦,非常誘人😍!咬落幾脆口,而且蛋香味會變得更香更濃。熱乎乎咁,食落都幾幸福!因為新開張試業中,想嚟試下既可能要預多少少時間排隊,今日中午排隊都要等大約40分鐘左右,大家想嚟打卡📸就預時間啦!

New  Orleans  Iced  Coffee
Liege  Waffle
2020-04-30
New  Orleans  Iced  Coffee
Liege  Waffle
2020-05-13 1183 浏览
長電梯附近就見到 門口吾少人坐低chill未正式開幕所以只有咖啡 沙冰同其他種類就未有提供 只開放地下個層我呢杯係 New-Orleans style $48 一開頭飲有啲苦 啲冰溶左中和左好啲 吾算好甜 轉左燕麥奶+$6吾會一陣燕麥奶怪味
2020-05-12 1140 浏览
Central 中環 • Blue Bottle Coffee 💙📍中環擺花街38號地舖及1樓➰有「咖啡界Apple」之美譽的Blue Bottle Coffee風靡全球,創辦人James Freeman由一個寂寂無名的市集咖啡攤位,繼而在車庫開設第一家門店,由美國開始拓展至全球🌎 ➰Cold Brew $48 ❄️New Orleans Style $48 ☕️➰冷泡咖啡在長時間低溫萃取下,果酸味依然明亮,清爽消暑。New Orleans加入烘焙過的有機菊苣粉,經過12小時滴漏冰粹,再加入有機蔗糖與全脂鮮乳,奶味濃厚。➰👅 味道:🌟🌟🌟🌟👀 環境:🌟🌟🌟🌟👩🏼‍🍳 服務:🌟🌟🌟💰 抵食:🌟🌟🌟📌 Instagram: penguinn_lifestyle
📍中環擺花街38號地舖及1樓

Cold Brew $48 ❄️
New Orleans Style $48 ☕️

👅 味道:🌟🌟🌟🌟
👀 環境:🌟🌟🌟🌟
👩🏼‍🍳 服務:🌟🌟🌟
💰 抵食:🌟🌟🌟
2020-05-09 1392 浏览
試業約一星期,我呢個咖啡迷當然要黎朝聖下星期五下午約3點左右,係不遠處已經見到人龍,幸好人龍都唔算太長。由於疫情關係,店內限制人數,分批安排進入。等咗半個鐘左右就入得,店外同店內既裝橫都好簡約,blue bottle個logo好搶眼,絕對係打卡位。場內空間唔係好大,上層仲未開放,而左手邊擺放咗Blue bottle既產品(杯、壺、環保袋、咖啡豆),價錢都唔平,所以都係齋睇多其實咖啡款式唔太多,呢個係有佢原因,主要係想人飲到咖啡既「原味道」我點咗杯熱既Latte,個sales問我A同B邊款咖啡豆,但我聽佢講完個英文名都唔識,但佢話有款係招牌咖嘛豆都唔錯;而我先生點咗杯凍既New-Orleans-style;另外杯裝只得一個size。第一啖飲落去係出乎意料既好飲,佢並非大型連鎖店既咖啡會加糖漿或有咖啡糖俾你加,我係飲到咖啡既香、同奶既滑。你唔會飲到苦澀味,所以先唔使加糖。我先生果杯凍咖啡都好好飲,飲到咖啡豆微微果酸味,有少少甜味,非常易入口,兩者都好喜愛以前以為只有小店cafe先可以飲到有水準既咖啡,但而家香港人可以多一個選擇,價錢係比連鎖店貴十幾蚊,(大約$40起)除咗咖啡,仲有茶、有汽
試業約一星期,我呢個咖啡迷當然要黎朝聖下

第一啖飲落去係出乎意料既好飲

以前以為只有小店cafe先可以飲到有水準既咖啡,但而家香港人可以多一個選擇,價錢係比連鎖店貴十幾蚊,(大約$40起)除咗咖啡,仲有茶、有汽梳打選擇)。今次我地就無試佢其他甜點,但我見好多人揀窩夫。

下次再黎試下其他咖啡同窩夫🧇

一場黎到當然無咁快走,正所謂偷得浮生半日閒,嘆下咖啡,打埋卡先走

2020-05-08
30 分钟 (外卖自取)