話說每次行經大道西上第一街條捷徑巷仔,都會留意到「Burger Joys」,因為佢可算係漆黑中嘅螢火蟲,外面有大大幅牆畫吸引路人🎨。碰巧呢日想食Burger,星期日終於第一次喺度幫襯😛。我哋下午兩點鐘左右去到,餐廳依然好爆場,不過好彩唔使等好耐就入得。餐廳環境超級細,座位應該二十個都冇,但我見設計係善用空間嘅,例如將雪櫃設置喺出餐處上面。依度賣嘅漢堡包款式唔多,得六款,而且仲有三款係牛肉🐮;相反薯條同小食類嘅選擇更為豐富。食物性價比一般,但可選配套餐(+$41 = 汽水 + 普通薯條),同時份量亦都多。由於我上網見漢堡包好大個,所以同朋友一齊食一個,再叫多幾款小食🤤。特色雙層芝士漢堡Signature Double Cheese Burger ($139),未食之前第一樣抵讚嘅地方就係店員好細心👍,問我哋係咪Share食,再叫廚房幫我哋切半。漢堡包如我所料咁大個,而且配菜搭得好整齊,唔會東歪西倒。我哋額外加$13要埋煙肉🥓,呢樣就相對普通。🍔依個漢堡包係我食過頭三位好食😋,麵包層鬆軟兼有輕輕烤過,亦都唔濕。漢堡包嘅基本材料佢有齊,包括生菜、蕃茄、醃酸瓜同洋蔥,而主角就係雙層芝士同雙層漢
特色雙層芝士漢堡
🍔依個漢堡包係我食過頭三位好食😋,麵包層鬆軟兼有輕輕烤過,亦都唔濕。漢堡包嘅基本材料佢有齊,包括生菜、蕃茄、醃酸瓜同洋蔥,而主角就係雙層芝士同雙層漢堡扒。由於個包好熱,🧀所以車打芝士夠唒溶。漢堡扒大小剛好,牛味濃郁,而且相當多汁,令人回味🐂。
薯堡
薯堡Tater Tots ($39),呢個小食簡直係童年回憶嚟😳,印象中我小學時期KFX早餐有得賣,但自始就再冇食過。🥔薯堡圓柱形細細粒,其實佢即係換咗形狀嘅薯餅,內裡充滿着爽口嘅薯粒,而且口感更脆更好食。
薯堡
黑松露扭扭薯條Black Truffles Curly Fries (原價$59 / 跟餐$21),作為一個薯仔控,我又點會淨係嗌一樣薯類製品呢。🍟扭扭薯條既得意又好食,而且加埋黑松露真係無得輸,松露份量唔孤寒,但底部就有少少油。
奇津辣味雞翼
奇津辣味雞翼Cajun Wings ($59/6隻),🍗雞翼有三款口味,包括水牛城、蒜香同我揀咗嘅奇津辣味。呢款感覺係炸香咗再加辣粉,未算太有驚喜。如果雞翼口味可以混合就好喇,試多幾款!
雲呢拿奶昔
雲呢拿奶昔Vanilla Milkshake (原價$69 / 跟餐$31),🥛奶昔冇食物咁出色,味道正常,但定價就偏貴。不過跟餐嗌埋試吓都無乜所謂啦。
總括嚟講,Burger Joys咁出名係有原因,主角漢堡包果然美味☺️。店舖細細,但整體各方面都好有條理,店員有禮。另一方面,我仲留意到餐廳嘅外賣盒做得好好🥡,因為可以啱啱好蓋實個包,咁就唔驚壓扁或變形,所以我相信無論堂食定外賣都一樣出色。
2020-12-13
2020-12-26 42 浏览
這天跟朋友到西環閒逛,看到附近有這間漢堡包店,一場經過便試試看,跟朋友買了外賣到附近食。Single Burger | $99牛肉漢堡內有新鮮蕃茄、紫洋蔥,還有我喜愛的酸瓜,味道酸酸的中和了牛肉的油膩。Melted Cheese Fries | $49芝士醬跟薯條分開放,當食用時才加入芝士醬,芝士醬仍然處於半溶狀態,淋在薯條上超級邪惡,🤤讓薯條都沾滿了芝士醬。Cheese Burger | $109芝士牛肉漢堡比起Single burger多了一塊芝士,芝士味好香。漢堡有肉汁,不會太乾身,肉味香濃,漢堡包麵包夠鬆軟。好想試試奶昔,不過要等有機會堂食再試。

Single Burger | $99

Melted Cheese Fries | $49

Cheese Burger | $109

好想試試奶昔,不過要等有機會堂食再試。

2020-12-13
外卖自取
2020-12-21 52 浏览
Today, we ordered takeaway from Burger Joys.The cheese burger is quite yummy, especially the bread has some butter and it’s so crispy. However, I think the Angus beef is a bit dry due to the takeaway time. The temperature made the beef less juicy.Among all the sides, tater tots is the most delicious. But the onion rings and fries also taste quite good. For the wings, we think crispy garlic wings are better than the classic buffalo wings.Overall, I think this burger shop worth for a try but I wil

Overall, I think this burger shop worth for a try but I will prefer dine in more than takeaway.
外卖送餐
2020-12-18 60 浏览
Burger Joys 芝士牛肉Burger 既賣相相當廷身足料,就咁睇生菜,蕃茄同洋蔥都相當新鮮,仲配埋去牛,睇到都肚餓。 一啖咬落去 最surprise 係包,好鬆軟,而且仲有點點甜味,和諧咁包住所有料,塊牛口感唔錯,瘦肉比例多帶少少肥肉,有咬口之餘都保持juice,新鮮生菜同蕃茄配搭醬料食完都唔會膩。紫洋蔥好清甜爽脆,夾埋同pickle 一齊食落去,酸甜都平衡好好,值得去食!黑松露薯條炸得香脆,有用鹽先調左味,加埋黑松露醬就咁食都夠味,鍾意食幼身薯條既朋友絕對啱食,而且份量十足,share 食就啱晒。蒜香雞翼炸得香脆,配埋甜辣醬同炸蒜,夠晒香口,雞翼啖啖肉,好味!
Burger Joys

2020-12-16 36 浏览
突然午餐想吃burger, 想起burger joys, 之前吃過蠻不錯,這次再試一下。餐牌疫情下,很多時候都選擇外賣,感覺比較安全。single burger- 牛肉漢堡是100% USDA Angus beef, 吃得出很重的牛味,而且內裡很軟,很juicy,應該是每天新鮮手打的。配上蔬菜和蕃茄,一邊鮮一邊爽,每一口也很滿意。cheese burger - 加了芝士,口感層次亦提高了,我更喜愛這款。一份要了套餐包一份薯條和一罐可樂。回家後,把薯條返熱了一下,還是脆的,很可口。紙盒包裝很清潔,拿回家亦很方便。

餐牌

疫情下,很多時候都選擇外賣,感覺比較安全。

一份要了套餐包一份薯條和一罐可樂。

回家後,把薯條返熱了一下,還是脆的,很可口。

紙盒包裝很清潔,拿回家亦很方便。
2020-12-15 27 浏览
西環有間Burger Joys早排收工成日同朋友去食burger,次次都會去灣仔果間burger joysd因為有氣氛飲杯啤酒食個包,同朋友講下工作上辛酸史,又一個舒壓的方法。每次去burger joys都會叫chicken burger,因為太欣賞果塊厚厚的煎雞扒,入口香嫩多汁,又唔會成日炸粉,香煎後油香滿溢今次去左西環分店,試左cheese burger,配黑松露薯條雙牛肉漢堡粉嫩juicy,入口肉味濃厚。薯條鋪上滿滿黑松露醬,超滋味。
👣 Burger joys👣🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔🍔 店舖環境頗細 位置不多去既時候無咩客人所以唔洗等就可以就座🥳——————————————————————————⭐️⭐️𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝘽𝙪𝙧𝙜𝙚𝙧 🧀🍔芝士牛肉漢堡HKD109⭐️⭐️我叫了這款店內比較hot pick嘅芝士漢堡包🍔即叫即煎🤪但芝士沒有我想像般澎湃😂😂只有簡單一片芝士片😂安格斯牛肉扒正常厚度 未算厚切煎到七成熟後 肉嫩多汁幾juicy亦不太乾身配上生菜🥬 洋蔥圈🧅酸瓜🥒番茄🍅幾清新不油膩😋漢堡包用牛油煎香後好香口🧈烘烤完之後亦保持鬆軟連同醬汁更好食!不過呢款漢堡嘅價錢比其他餐廳同款既漢堡定價好像高了點🙂味道:🌕🌕🌕🌖🌑價錢:💰💰💰𝘼𝙡𝙚𝙧𝙩: +HKD41 可轉combo(飲品加普通薯條)⭐️⭐️# 𝘾𝙧𝙞𝙨𝙥𝙮 𝙂𝙖𝙧𝙡𝙞𝙘 𝙒𝙞𝙣𝙜𝙨 蒜香雞翼(6pcs) HKD59⭐️⭐️幾驚喜‼️🤩🤩🤩🤩蒜味香濃 面層有炒到脆既蒜茸粒雞皮帶少少香脆 還保留少少肉汁再淋上類似泰式辣醬既醬汁煎完熱辣辣咁食🤩好惹味!好好食!🤤🤤🤤味道:🌕🌕🌕🌕🌖價錢:💰💰

👣 Burger joys👣

配上生菜🥬 洋蔥圈🧅酸瓜🥒番茄🍅
幾清新不油膩😋

漢堡包用牛油煎香後好香口🧈
烘烤完之後亦保持鬆軟
連同醬汁更好食!
不過呢款漢堡嘅價錢比其他餐廳同款既漢堡定價好像高了點🙂

午餐
  • 蒜香雞翼
  • 芝士牛肉漢堡
2020-12-06 30 浏览
呢間漢堡店唔算近地鐵站行到第一街要再落樓梯 小小隱世㗎食物方面等得有少少耐不過因為係即整嘅關係個包真係熱辣辣好軟熟同埋好juicy我要咗一個雙層芝士漢堡第一次食咁厚嘅包份量真係十足非常之飽肚唔使嗌其他嘢都已經夠飽lu食完之後仲去咗附近嘅高街精神病院影相
呢間漢堡店唔算近地鐵站

唔使嗌其他嘢都已經夠飽lu

食完之後仲去咗附近嘅高街精神病院影相
  • 特色雙層芝士牛肉漢堡
2020-12-03 555 浏览
之前留意到國際旅遊網站Big 7 Travel選出香港最好食嘅漢堡包店,隔咗一段時間,終於有機會試下被評為【第1位】嘅Burger Joys。呢次嚟到西營盤第一街嘅分店,唔好睇佢舖頭細細,位置唔多,店舖入面係坐滿客人,同埋keep住有外賣單,好旺場!睇menu時發現佢地所有嘅牛肉漢堡都用上USDA美國優質黑安格斯牛肉,咁嘅價錢講真係唔貴。漢堡餡料除咗有牛,仲有雞、魚同埋雜菌蘑菇揀,更可以add on其他配料!我哋點左兩個burger,其中一個加咗$41升級做套餐,另外再加多份雞翼小食。✨牛肉漢堡Single Burger對呢個漢堡嘅第一印象係包底,同平時食到嘅好唔同,質感非常厚身軟熟,外皮邊位帶微微焦脆,仲有濃濃嘅牛油香。餡料有蕃茄、生菜、酸瓜、紫洋蔥圈同安格斯牛肉漢堡,牛肉漢堡肉味香濃,肉質有咬口唔鬆散,配埋新鮮配菜,中和肉膩嘅感覺,的確好味!✨魚柳漢堡 Fish Burger魚柳好大塊,而且炸得外脆內嫩,入面嘅肉質仲係好滑溜!食落啖啖肉,好juicy!✨薯堡Tater Tots平時喺連鎖快餐店習慣咗跟餐要薯條,呢度除咗薯條,仲可以配薯堡、洋蔥圈、扭扭薯條。我哋嘅薯堡炸得外層香脆唔油

✨牛肉漢堡Single Burger

✨魚柳漢堡 Fish Burger

✨薯堡Tater Tots
平時喺連鎖快餐店習慣咗跟餐要薯條,呢度除咗薯條,仲可以配薯堡、洋蔥圈、扭扭薯條。我哋嘅薯堡炸得外層香脆唔油膩,脆卜卜,一啖一粒,食到停唔到口。

✨蒜香雞翼Crispy Garlic Wings
雞翼同樣香口,蒜香味濃,個人略嫌醬汁太多,可以分開上會好啲。

✨Coconut Water
跟餐飲品除咗汽水,仲有椰青水可以揀,都係一個唔錯嘅選擇!
因為舖頭嘅員工同埋廚師都唔係香港人,如果對食物有咩特別要求都要用英文講,例如今日我哋去食嘅黑松露薯條,應該好多香港人都鍾意食。佢哋嘅黑松露薯條太多油啦,雖然冇相,但我哋食到一半見到佢有好大兜油係底,大概3mm高,所以大家要食黑松露薯條嘅話,盡量叫佢少啲油
黑松露薯條
2020-11-30
庆祝纪念
生日
  • 芝士牛肉漢堡
Burger Joy 是最能代表香港的一間美式漢堡店,事緣第一間總店開在灣仔的酒吧街,主打便宜又好吃的美國漢堡。全made in Hong Kong, 手打漢堡扒肉質鮮嫩! 很多報道也有出現過小店门蹤影。而這一間西環的分店雖然位置開得隱蔽,但是如果懂得如何找的話,很快就去到。這是位於第一街中間的小街中,如果坐車的話西營盤站會比較近。坐落在小區的巷子中,堂食的位置不多,所以眼見大部份客人也是叫外賣。今次嘗試了推介的芝士牛肉漢堡和魚堡。前者麵包用牛油烘過,加入手打牛肉以及芝士,味道相當富有層次。還加了只洋蔥和酸瓜,酸酸辣辣,好開胃,真的像去了美國一樣!而魚堡比較乾身,炸香後加入醬汁,適合不喜歡吃牛肉的人士,味道當然是牛肉更勝一籌。另外不得不提的還有素食者漢堡!最後追加了一個小吃Cajun wings,Cajun 是路易斯安那州一個比較出名的調味料,主要是紅椒粉、胡椒粉、辣椒粉等香料調配而成。香辣味,而道小吃相當惹味,炸得又乾身,刺激非常,配啤酒汽水一流。本來在水牛城雞翼中間猶豫不決,不過最後還是決定選這一款都是沒錯。最後說一句,我這次也是外賣,就算拿到回家味道也很好。相信如果堂食,無論是食

另外不得不提的還有素食者漢堡!

最後說一句,我這次也是外賣,就算拿到回家味道也很好。相信如果堂食,無論是食物的溫度和味道相信會更加驚喜!
下午茶時間走在港島西的老街,和朋友享受假日的美好時光。兩人共點了特色雙層芝士漢堡套餐,和一些小食飲品。漢堡包上桌時已經細心地切開了兩半,還用竹籤串好,方便分享和進食。面包烘得內脆外軟,牛油味濃。牛肉質素高,醃得入味,肉汁豐富,配上各款配料和醬汁滋味非常。炸甜薯比較不會膩,多吃也不怕,也更有特色,配上蛋黃醬更加美味。雞翼點了不辣的蒜香雞翼,每隻都掛滿醬汁,再灑上點點炸蒜,賣相精緻。雞翼即叫即做,熱辣辣又香脆,雞皮更加是份外惹味。醬汁酸酸甜甜,雞翼蒜香味十足。跟餐送了一罐汽水,另外再點了一杯朱古力奶昔。朱古力奶昔奶味濃,上面的忌廉很幼滑,感覺不會太厚。食物質素值回票價,絕對是讓人一再回味的牛肉漢堡。
下午茶時間走在港島西的老街,和朋友享受假日的美好時光。

兩人共點了特色雙層芝士漢堡套餐,和一些小食飲品。

跟餐送了一罐汽水,另外再點了一杯朱古力奶昔。

朱古力奶昔奶味濃,上面的忌廉很幼滑,感覺不會太厚。
食物質素值回票價,絕對是讓人一再回味的牛肉漢堡。
2020-11-28
下午茶
2020-11-29 20 浏览
味道:⭐️⭐️⭐️⭐一間好出名既漢堡包小店🍔 仲入選埋全球50大最佳漢堡包店🌎今日一試果然名不虛傳❶芝士牛肉漢堡 $109 (跟餐+$41 包飲品及薯條)麵包部分非常鬆軟 仲帶有濃濃既牛油香🧈主角牛肉既肉味濃郁 肉汁豐富💦夾著一塊半溶既芝士 🧀同埋新鮮既蕃茄🍅、爽脆既生菜🥬、洋蔥🧅、酸甜既青瓜片🥒口感唔錯 就算沒有加上醬汁 都已經好juicy每個漢堡包都係用隔油紙包既再放入紙盒裏方便食用 唔使食得咁狼狽👍🏻❷雜菌蘑菇芝士漢堡 $89 (跟餐+$41 包飲品及薯條)呢個漢堡包既配搭同芝士牛肉漢堡大同小異🍔主要既分別就係用蘑菇扒🍄取代牛肉嘅部份🐂平時嘅餐廳通常都係用上大啡菇而呢度係用四種唔同嘅蘑菇切碎再加入香料🌿炸成一塊香噴噴嘅蘑菇扒另外加左清新既千島醬可以令到口感多咗一啲濕潤 亦都中和左芝士既膩感☺️❸蒜香雞翼🐥 $59/6隻雞翼熱辣辣 雞皮面仲鋪滿炸蒜🧄雞翼係泰式酸甜醬嘅味道🇹🇭非常惹味❹薯條🍟呢度嘅薯條係幼薯條 表皮都好香脆 不過不失😗Ps:灣仔、中環都有分店啊😍
味道:⭐️⭐️⭐️⭐

一間好出名既漢堡包小店🍔 仲入選埋全球50大最佳漢堡包店🌎
今日一試果然名不虛傳

❶芝士牛肉漢堡 $109 (跟餐+$41 包飲品及薯條)
麵包部分非常鬆軟 仲帶有濃濃既牛油香🧈
主角牛肉既肉味濃郁 肉汁豐富💦
口感唔錯 就算沒有加上醬汁 都已經好juicy

❷雜菌蘑菇芝士漢堡 $89 (跟餐+$41 包飲品及薯條)
呢個漢堡包既配搭同芝士牛肉漢堡大同小異🍔

雞翼熱辣辣 雞皮面仲鋪滿炸蒜🧄
雞翼係泰式酸甜醬嘅味道🇹🇭非常惹味

❹薯條🍟
呢度嘅薯條係幼薯條 表皮都好香脆 不過不失😗

Ps:灣仔、中環都有分店啊😍
2020-11-28 16 浏览
放假和男朋友約了到西環海邊走走先一起吃個午餐兩個人不約而同想起這一間 — Burger Joys之次吃過覺得不錯 於是便再來吃雙層特色芝士牛肉漢堡牛肉漢堡帶着肉汁 濃濃牛香味雙層做質感更飽滿又豐富配埋洋蔥、溶岩芝士、青瓜和番茄等一口咬下去 鬆軟的麵包混合不同的配料多層次味覺享受 正薯堡薯堡外型可愛 炸得外層香脆粒粒薯仔口感 點上茄汁又香又好味蒜香雞翼先把雞翼炸得香脆 再沾滿泰式辣醬甜甜辣辣 味道十分夾 而且內裡肉質嫩滑一份六隻全都吃光 椰青水清甜解渴啤酒配濃香麥味啤酒也是不錯的選擇
放假和男朋友約了到西環海邊走走
先一起吃個午餐
兩個人不約而同想起這一間 — Burger Joys
之次吃過覺得不錯 於是便再來吃

雙層特色芝士牛肉漢堡
牛肉漢堡帶着肉汁 濃濃牛香味
雙層做質感更飽滿又豐富
配埋洋蔥、溶岩芝士、青瓜和番茄等
一口咬下去 鬆軟的麵包混合不同的配料

清甜解渴

啤酒
配濃香麥味啤酒也是不錯的選擇
2020-11-27 86 浏览
住西環的朋友說有一間隱世漢堡店,若果來幫襯,不可不試其薯條,保證一試難忘!店舖地址是在大街,但店面卻在半層樓梯之下,一條後巷之中,很不好找!店內空間不大,只得十個座位左右,牆壁上貼滿了客人的打咭照;啊!看來是外國年青顧客為主!餐牌也是英、中對照呀我們點了一牛一雞的漢堡包,外加一份甜薯薯條!薯條用甜甜的蕃薯切條去炸,外皮炸得香脆無比,內裏粉糯又帶香甜蕃薯味,相對於傳統薯仔條, 極富新鮮感!厚厚的雞肉漢堡,鬆軟的漢堡包,夾著豐滿的餡料,一啖咬落去,口感覆雜但層次分明,酸甜爽脆香口又有肉汁香,難怪朋友大力推薦!將雞扒換上牛肉同樣出色,沒想到牛肉漢堡都能有這麼香濃的牛味。。。我的好味餐廳名單上,又多咗一間啦!
餐牌也是英、中對照呀
我們點了一牛一雞的漢堡包,外加一份甜薯薯條!
甜薯薯條
雞肉漢堡
芝士牛肉漢堡
我的好味餐廳名單上,又多咗一間啦!
2020-11-21
甜薯薯條