2019-02-18 635 浏览
是我吃過最不好吃的egg Benedict 。賣相精美.. 可是.. 口感不好,包是糊口的。煙三文魚完全沒有三文魚味,梅的。 $90 連飲品 (早餐價)花茶要加$10 ,但跟的是糖水不是蜜糖,我想要蜜糖,他們説要加$。 還好,不是茶包。 花茶單點是$54 ,太貴太不合理吧。$54 的花茶,蜜糖還要另外加錢。 All day breakfast 也好不了多少。食品非常普通,竟然索價$120。 唯一可取的是磨菇是新鮮的不是罐頭貨。一次就夠。
是我吃過最不好吃的egg Benedict 。

一次就夠。

2019-01-15 721 浏览
當日,本想去另一間咖啡店,但實在太長龍。同行朋友推薦另外一間,在ceres boulangerie et patisserie旁的Cafe Ceres。好在一到餐廳就有位,唔駛再排隊。我地一行4人,叫左3個菜︰藍芝士漢堡、松露漢堡及All Day breakfast;飲品則叫了latte, flat white, dark chocolate mocha, earl grey mocha.首先松露漢堡及All Day breakfast都不過不失,淡淡的松露味襯托漢堡,大家都覺得幾夾;All Day breakfast跟平日吃的沒有大同小異;反而藍芝士漢堡是最不好吃的,藍芝士味道太濃,完全掩蓋牛肉及其他材料的味道,浪費了整體感覺,如果是薄薄一層芝士可能會好一點,所以對這個漢堡有點失望。其餘4杯咖啡完全沒有驚喜,有個朋友還剩餘半杯。不過環境是舒適,滿分,可以跟朋友坐耐一點傾偈也可以。但你問我會不會再試,可能就要想一想。
當日,本想去另一間咖啡店,但實在太長龍。

好在一到餐廳就有位,唔駛再排隊。

但你問我會不會再試,可能就要想一想。
2019-01-13
2019-01-12 523 浏览
🍴Lunch Set . ・* 南瓜忌廉湯配牛油多士.* 白酒鮮蜆意大利扁麵.* 黑朱古力咖啡 🍫☕️. •.🍞好濃既南瓜湯內裏仲有數片火腿粒,更帶出南瓜既香味!配了自家製的牛油多士,麵包軟熟,麵包每天即日做,Cafe Ceres分為麵包店及餐廳,兩店相鄰,麵包店一早打響名堂,食飽可以去隔離鋪買番啲麵包返屋企食. ..🍝 扁意粉夠Al dente , 蜆肉冇沙,夠新鮮但係細隻咗啲,用白酒煮,蒜片,洋蔥一齊煮😉店··餐廳裝修好舒服,全店用咗淺啡色傢俬,好有日式的感覺 ·
🍴Lunch Set . ・
* 南瓜忌廉湯配牛油多士.
* 白酒鮮蜆意大利扁麵.
* 黑朱古力咖啡 🍫☕️. •

·餐廳裝修好舒服,全店用咗淺啡色傢俬,好有日式的感覺 ·
2018-12-19 561 浏览
有一位瘦瘦白淨帶黑色眼鏡的女侍應落單態度很差 一直黑面落完單重覆一次十分唔耐煩直頭叫我地自己睇單一個午餐要200蚊左右餐到左又是但放低 大佬你收得咁價錢你唔係打算落哂佢就算掛 連邊位飲咩都搞錯差 唔會再去
有一位瘦瘦白淨帶黑色眼鏡的女侍應落單

餐到左又是但放低 大佬你收得咁價錢
你唔係打算落哂佢就算掛 連邊位飲咩都搞錯
差 唔會再去
2018-12-19 386 浏览
曾經每隔一段時間都會來光顧,覺得整體水準唔錯,今日路經再入來光顧叫了一客香蕉窩夫配朱古力雪糕,當然餐廳除了我已無其他客人,心諗職員可以只專心整我個窩夫,好快窩夫已到,時間快過去街邊買雞蛋仔等待時間,窩夫來到時個樣都唔錯,一食個窩夫唔熱嘅,我只係影左三幅相就食都可以唔熱,你話幾失望,之後試個朱古力雪糕,嘩!利害除左甜之外係食唔到有朱古為力味,再試啖香蕉,面頭啲焦糖甜得太過份嘛,我知呢個係甜品,都唔好咩味都無得個死甜先得架,自問自己都算鐘意食甜品,呢個真係好難啃,最後要講個窩夫係有少少燶味,但比起個朱古力雪糕同香蕉呢個燶味可以接受,經過今次之後我應該唔會再入去光顧了!
2018-08-12 1855 浏览
Price is reasonable. 100-200 lunch pp. The interior design gives a very fresh and relaxing vibe. One of my goto lunch places to cure hangover. The quality of food is better than expected and the style of cooking is light the food in general makes you feel healthy and organic. Recommend the burger here, very juicy angus beef padder along side with fries which are lightly salted but perfectly fried.The vegetarian mushroom pasta is very good as well, although sometimes it feels a but dry usually it

The vegetarian mushroom pasta is very good as well, although sometimes it feels a but dry usually its cooked well.
2018-07-16 1523 浏览
餐廳以原木建築設計,感覺很有日式風格,入店後很放鬆。當日用饍時間大約五點多,餐廳供應的下午茶是high tea set價格大約二百多元至三百多,我們只點了一客海鮮湯、Scone及一杯 cappuccino 。Cappuccino 非常香滑,從來無飲過咁滑嘅咖啡!Scone非常鬆軟,仲熱辣辣!而海鮮湯係忌廉湯底,非常濃郁,不能錯過。
餐廳以原木建築設計,感覺很有日式風格,入店後很放鬆。

Cappuccino 非常香滑,從來無飲過咁滑嘅咖啡!

Scone非常鬆軟,仲熱辣辣!

而海鮮湯係忌廉湯底,非常濃郁,不能錯過。
2018-07-16
2018-06-12 1535 浏览
冇諗過九龍城會有咁樣既cafe,價錢偏貴,但食物不俗。與同事一齊去嘗試,聽講咖啡都唔錯。見到個咖啡機都幾premium同咖啡師都好認真,就好想嘗試杯咖啡。跟set 既cappuccino 味道不俗,咖啡味濃。可惜叫拎幾包糖比我地叫咗三次,10幾分鐘先俾我地。個廚房都好鍾意改嘢,同事問果汁係乜,前後改咗4次confirm我地....可以做好啲溝通既服務方面。個湯睇落啲料好清淡,其實都夠味之餘仲偏鹹。 幾好飲配既餐包係果仁包都幾好味,令唔鍾意食果仁既我都覺得不俗唔記得影影出嚟好細,其實豬扒好厚,成個乾淨好肉,其實prefer俾多兩個薯仔唔要一舊扒。豬扒好juicy,芝士汁都好味,我覺得有啲鹹,但同事唔覺,OK fine~感覺肉肉的,好邪惡⋯⋯龍利柳配waffle,真係有啲奇怪,waffle 冇汁醬好乾下。個魚都幾好味。份量都多既,15x$ 好香。午餐嚟講偏貴,但質素不俗。
冇諗過九龍城會有咁樣既cafe,價錢偏貴,但食物不俗。

與同事一齊去嘗試,聽講咖啡都唔錯。
可以做好啲溝通既服務方面。

唔記得影

份量都多既,15x$ 好香。
午餐嚟講偏貴,但質素不俗。
2018-04-07 1549 浏览
點了全日早餐及漢堡,吃得很飽。全日早餐加了25蚊蔬菜,整個餐有煙肉蛋多士炸薯粒兩條腸,沙律菜炒茄子磨菇翠玉瓜份量算很多的,味道也不錯。尤其是炒茄子翠玉瓜,可惜只有一兩片。蟹肉松露安格斯漢堡配薯條,更是超飽。平日細食嘅我吃了半個漢堡已經飽了七成!味道也十分不錯,蟹肉松靈醬很好,牛肉味重。薯條也很好,不是m記那種,而且有薯味。整個稍嫌漢堡有點冷。杏花茶也很香茶味~總的而言,價錢不算貴了,因為份量味道都可以。
點了全日早餐及漢堡,吃得很飽。

杏花茶也很香茶味~

總的而言,價錢不算貴了,因為份量味道都可以。
2018-02-21 1474 浏览
狗年大年初四,在省善真堂拜完太歲,搭專線小巴去九龍城食下午茶;農曆年這數天還有很多食肆都未開爐,本來想去泰仔食燒雞翼,行過舖頭楝著CLOSED牌,沒有下午茶市,要到5點後晚市;最後,行去福佬村道看看。這家CAFE有開,上年試過來吃午餐,印象不錯。由於年初二開年飯當天忘記了年糕由糯米造,忘記蘿蔔糕內有蝦米⋯第二天皮膚敏感再度爆發⋯痕到一個點,真係要千萬個小心 唔可以飲奶製品,放棄最愛的朱古力⋯改為飲生果製嘅沙冰⋯有多款食物也有海鮮,唔使諗⋯ 甜品有香氣迫人嘅鬆餅,可惜內裡有奶成份同跟兩球雪糕,又唔使諗⋯最後選擇⋯ 特級公司三文治$145所有三文治也會配上薯條,公司三文治烘底,內裡除了大路的煙肉、雞蛋、蕃茄、生菜外,一般的火腿變了厚厚的火雞片;薯條不錯。整體味道是OK的,但不包飲品,略嫌價錢貴咗尐!雜莓沙冰 $53顏色一睇就知係莓嘅朋友,勁冰凍味道酸酸好開胃

這家CAFE有開,上年試過來吃午餐,印象不錯。

唔可以飲奶製品,放棄最愛的朱古力⋯改為飲生果製嘅沙冰⋯
有多款食物也有海鮮,唔使諗⋯

最後選擇⋯

特級公司三文治
特級公司三文治$145

;薯條不錯。
整體味道是OK的,但不包飲品,略嫌價錢貴咗尐!

雜莓沙冰
雜莓沙冰 $53

顏色一睇就知係莓嘅朋友,勁冰凍味道酸酸好開胃
2018-02-19
特級公司三文治
雜莓沙冰
2017-12-28 1178 浏览
點了松葉蟹腳拼帶子意大利粉 份量十足,實在令人意外蟹腳夠咸鮮和夠厚肉,令我驚喜廚師能夠掌握帶子的生熟度,不會過熟,加上十分大粒!意粉是煮得偏軟,但幸好醬汁的美味力挽狂瀾。其實我是最喜愛午餐中餐湯所配的小牛油餐包,十分香軟。

點了松葉蟹腳拼帶子意大利粉

份量十足,實在令人意外

蟹腳夠咸鮮和夠厚肉,令我驚喜

廚師能夠掌握帶子的生熟度,不會過熟,加上十分大粒!

意粉是煮得偏軟,但幸好醬汁的美味力挽狂瀾。

其實我是最喜愛午餐中餐湯所配的小牛油餐包,十分香軟。
2017-12-01 1217 浏览
又一個閒來無事的平日打算到老區九龍城吃午餐又再遊到此街想去的越南餐廳已爆滿轉戰人少寬敞的cafe ceres先看餐牌 選擇算多 今天點了鴨肝蘑菇忌廉汁意粉及Latte猶太麵包配雜菜啡菇蕃茄...etc 伴乳酪因為沒有相片 上菜時很驚訝其實是漢堡配蔬果汁先來菜湯及麵包果汁熱Latte賣相不錯 厚切鴨肝為普通忌廉汁意粉增添味道味道正常上菜時原來是漢堡本以為是All day breakfast的擺盤Quinoa 乳酪配上蜜糖也是輕食的選擇側面長這樣二人午餐的話也是一個好選擇價錢有點貴 但可以接受
又一個閒來無事的平日

也是輕食的選擇

側面長這樣

二人午餐的話也是一個好選擇
價錢有點貴 但可以接受

事源今日小朋友有課後活動與其呆等一個鐘 不如到附近尋寶經常想尋找隱世又舒適的cafe今日總算遇上了Cafe Ceres 小店並不難揾不過一開始被旁邊的Ceres麵包店吸引後來才看到本店 Halloween臨近已全是Halloween裝飾3點後已過繁忙時間檯與檯間距闊落 有梳化位置 木紋檯面及黃光感覺整潔先看餐牌鳥籠tea set看似不大所以點了 Afternoon tea set for 2但2大2小朋友作下午茶已非常足夠先來hot cappucino及 55% 凍朱古力其實沒有認真睇餐牌就點餐了反而一邊食一邊想知道到底是甚麼餐飲等得有點耐但上菜後知道是值得的熱食 焗薯皮 炸魚薯條 熱狗 英式鬆餅 是熱的!很感動! 須知有幾多出名打卡的鳥籠tea set都不過是冷冰冰放涼後送到你檯面而且全部都是甜到有糖尿病的懶靚難食蛋糕三層鳥籠Tea set第一層是甜點 第二層甜點第三層鹹點另有英國奶油(yum!) 及homemade rose jam由低食起因為太餓已狼吞我最愛的scone x2Rose jam 媲美habitu的home made rose jam 奶油亦非常authentic
事源今日小朋友有課後活動

餐飲等得有點耐
但上菜後知道是值得的

熱食
焗薯皮 炸魚薯條 熱狗 英式鬆餅
是熱的!很感動!

須知有幾多出名打卡的鳥籠tea set
都不過是冷冰冰放涼後送到你檯面
而且全部都是甜到有糖尿病的懶靚難食蛋糕

三層鳥籠Tea set
第一層是甜點
第二層甜點
第三層鹹點
另有英國奶油(yum!)
及homemade rose jam

由低食起

因為太餓已狼吞我最愛的scone x2
喜歡scone本身不太易鬆散 還有moist的感覺

本以為又是甜到爆 mirror glazed cake

原來是温泉蛋 (鬆一口氣)

此nougat非同小可

非常推薦

2017-10-12
  • afternoon tea set
2017-10-06 1011 浏览
特意來嘆一個All-day Breakfast, 假日心情, 吃一個不錯的早餐是不錯的享受, 這店正可滿足這點..環境不焗促, 枱櫈舒適, 與隔鄰枱距離適中, 不錯的!服務剛好, 有足夠人手, 話頭醒尾的員工實在難求, 這店竟能聘請到不錯質數的員工, 加上肯定是有點兒用心訓練的, 很難得!一份早餐, 賣相豐富, 看起來吸引:炒蛋生熟恰到好處, 兩條大肉腸實在會令人吃得太飽, 多士還是熱及脆的, 煙肉不油而脆, 幾粒有調味的磨菇, 炸薯仔都不錯, 唯獨欠了茄汁豆呢...  伴碟更有很美味dressing的火箭菜及菠菜, 很難得的不錯!整體滿意, 希望不久再來, 水準可保持
環境不焗促, 枱櫈舒適, 與隔鄰枱距離適中, 不錯的!
一份早餐, 賣相豐富, 看起來吸引:

整體滿意, 希望不久再來, 水準可保持
2017-10-01
2017-06-26 1580 浏览
在九龍城的老街上走,用了openrice的附近歺廳搜尋功能,找到了cafe ceres。餐廳清幽的裝修,寛敞的格局,給人舒服及家的感覺。我點上了我最愛的豬扒包午餐,加一杯咖啡。餐湯很濃郁感覺像白汁一樣,豬扒包等了15分鐘才到,來到的感覺很震撼。好大份啊!豬扒飽只能吃到半分就飽了,可能是白汁湯太飽肚。 想拿走剩下的半分豬扒包,一個紙盒竟然收$3,太貴了吧!一個在舊區有點小貴的午餐。

餐廳清幽的裝修,寛敞的格局,給人舒服及家的感覺。

我點上了我最愛的豬扒包午餐,加一杯咖啡。

豬扒飽只能吃到半分就飽了,可能是白汁湯太飽肚。

想拿走剩下的半分豬扒包,一個紙盒竟然收$3,太貴了吧!

一個在舊區有點小貴的午餐。
鯛魚忌廉湯
Danish  pork  collar  burger