2016-10-08 682 浏览
已經是第二次幫襯,今次有點失望,應該唔會再來!點了一份 Pork Chop Burger,在 食的時候竟然發現豬扒肉很生,叫了一位男侍應來詢問之際有另一位女侍應立即說我攞返入厨房煮返熟俾你,跟住就攞走咗!最後我放棄咗成份,我叫那女侍應不用煮返啦!飲完咖啡後全單照付就走了!
這家位於九龍城的西式cafe,裝修簡樸雅緻,星期天早上八時已提供早餐,是附近少數勤力的食肆。供應的早餐並不是普通火腿餐肉腸仔,而是跟酒店餐廳媲美的有質素早餐,當然價錢亦相對提高。 一日之計在於晨,每天早餐是最重要的一餐,試想想經過一整晚空著肚子,你希望身體吸收什麼,溫熱的麵包、新鮮爽脆的沙律菜、經過橄欖油及香草處理過的車厘茄及蘑菇,因應每道料理而烹調熟成程度的雞蛋,熱騰騰的香濃咖啡或英式伯爵茶,所有營養素包括蛋白質、碳水化合物、脂肪、維生素 和 礦物質都有齊。一個營養均衡的豐富早餐,有助啟動身體各項機能,提高新陳代謝,跟著做什麼也更加起勁。 香滑炒蛋伴意大利巴馬火腿片配即烘牛角酥 班尼迪蛋配煙三文魚片伴英式鬆餅,濃香蛋黃牛油醬 香草焗蛋伴原味麵包片配美國豬腩火腿片,烤車厘茄 香煎豬腩、蛋、脆薯粒、蘑菇、香草車厘茄、紐倫堡豬肉腸伴多士,鮮牛油

香滑炒蛋伴意大利巴馬火腿片配即烘牛角酥

班尼迪蛋配煙三文魚片伴英式鬆餅,濃香蛋黃牛油醬

香草焗蛋伴原味麵包片配美國豬腩火腿片,烤車厘茄

题外话/补充资料: 注: 九龍城廣場有時租停車場及附近亦有咪錶位
2016-09-11
$80 (早餐)
  • 班尼迪蛋配煙三文魚片伴英式鬆餅,
  • Ceres breakfast,
本身是常客,食物本來蠻好的,但可能近期換了批新人,食物質素就每況愈下,真的十分可惜!另外,眼見舊店員迅間不見,換了一批新店員後,真的有種“新不如舊”的感覺!這種感覺也十分強烈!有天早上,我望入餐廳內,場內只有一對夫婦在用餐,我就跟手入餐廳。誰知我入到餐廳,就見到有個女店員不前來招呼客人,還在餐廳厠所門前不停玩手機,另一個男店員很勤力地在抹玻璃窗(我不責怪那男店員,至少他正在工作中)。餐廳內只有一對夫妻和我兩枱客人,理應會得到很有效率的服務,誰知並沒有,女店員仍然故我自我陶醉地玩手機(她可能認為我是熟客,知道餐牌上有甚麼,不用上來招呼就可以了?!那我是否可以自由出入廚房找東西吃就可以了?),我進入餐廳已有10分鐘,也沒有店員前來招呼另一正在勤力地抹窗的男店員見如此狀況,已前來招呼,給我餐牌、水及餐具(雖然店內職員給人感覺上還沒睡醒,但相比之下,男店員服務比女店員勝一籌)。另外,店員總是擺着一副愛理不理的樣子和黑臉,感覺上好像是到了茶餐廳般,完全感覺不到自己是進了一家cafe似的。當我叫了一份早餐和咖啡後,出來的早餐樣子卻是如此嚇人。。火腿看似沒煎過,只是火腿邊有點兒膿,但內裡完全是冰的。

),我進入餐廳已有10分鐘,也沒有店員前來招呼

。而煎蛋也比較誇張,起了數個好明顯的水泡,蛋白有啡黑色的水泡
,蛋黃也破的,感覺像是放了一隻已變壞的蛋在麵包內
。看到這樣的早餐已不想吃,只吃了麵包和車厘茄。其他的食物已不想放在口中
。。。。

而咖啡相較之下,是最值得被讚揚的,因我本身是常客,咖啡喝了這麽久仍然保持水準,拉花也拉得蠻好的說。只有咖啡才值得,其他質素都不值得讚揚了。

以前我經常來,是覺得食物、飲品、店員服務蠻不錯的。但現在真的要考慮會不會再過來吃了。
2016-08-16
$85 (早餐)
  • Flat white
2016-08-11 626 浏览
懶洋洋的星期六下午,一個人揸車四圍蕩,路經九龍城見有停車咪錶位,泊低車去搵地方食晏。行到福佬村道,見到這間cafe幾雅致,就幫襯佢當然係食我最喜愛嘅all day breakfast, 炒旦唔太夠滑,而且無乜旦味香草腸夠彈牙,味道亦不錯炸薯餅一般般,無乜特別多士烤得夠香脆沙津菜,磨菇都幾好味整體味道還可以,餐廳坐得幾舒服每份$105再加一,價錢略貴!

行到福佬村道,見到這間cafe幾雅致,就幫襯佢
香草腸夠彈牙,味道亦不錯
炸薯餅一般般,無乜特別
多士烤得夠香脆
沙津菜,磨菇都幾好味

整體味道還可以,餐廳坐得幾舒服
每份$105再加一,價錢略貴!
2016-08-11 480 浏览
平常到九龍城開飯大多都是吃泰國菜,今天路過給這間cafe 吸引住了,所以就放棄了泰國菜啦。很喜歡木製的桌椅,坐在裡面感覺好舒服啊。早餐控無法抗拒all day breakfast All day breakfast($105)早餐連一杯cappuccino。小小的一份放得精緻,但剛好我餓得要命所以⋯不夠飽。小薯餅偏鹹,其他就不過不失啦,畢竟早餐很難弄得難食啊。咖啡挺香的,但就是有點小啦清酒雪葩窩夫($88)極度懷疑是我點錯了送餐送錯了還是哪兒出錯了⋯我把雪葩都吃光了也只覺是波子汽水味呀!甜甜的,就是我個人沒有很喜歡那個味道。窩夫很香,軟軟熱熱的,挽救了整個甜品呢。

很喜歡木製的桌椅,坐在裡面感覺好舒服啊。
早餐控無法抗拒all day breakfast
All day breakfast($105)

咖啡挺香的,但就是有點小啦
清酒雪葩窩夫($88)
2016-08-08
2016-08-04 314 浏览
因為要去九龍城廣場整頭,整完頭後去福佬村道吃lunch,見到這間cafe門口menu寫有窩夫食,二話不說衝入去!大約十二時半,一半位置滿了。我只想到要吃窩夫,另外就隨便點個all day breakfast算了!all day breakfast會包一杯飲品。大約5分鐘all day breakfast就到了,也太快了!更有趣的是窩夫接著又來了,那我應該吃哪一樣先呢?為什麼窩夫不是後上?全日早餐有炒蛋,頗滑的。還有蘑菇、薯餅、沙律菜、腸等等。有點油膩。一邊吃早餐,窩夫的清酒雪糕就一邊溶,窩夫外脆內軟,不錯。清酒雪糕酸酸的,酒味不太濃,易入口,好吃!改善甜品上的時間就perfect了!
大約十二時半,一半位置滿了。
改善甜品上的時間就perfect了!
2016-07-30
  • Waffle
2016-07-31 432 浏览
本身食這裡的下午茶都覺得over all 好好,但坐了一小時多竟然要求我走,因為話有人book枱。(但當時係有幾張枱無人坐)😓我進餐廳前,也沒有講過有時間限制😓最後失望
(但當時係有幾張枱無人坐)😓

我進餐廳前,也沒有講過有時間限制😓

最後失望
  • Waffle
2016-05-17 1674 浏览
幫襯完第一次,覺得店員服務態度好,老闆有心機亦會出嚟向客人介紹菜式,野食亦有份量同水準,所以一直想嚟第二次。今日專登再嚟幫襯,店員服務唔得,同一個本應服務態度好嘅肥妹店員亦變得差好多。佢嘅態度好似一般果種無皇管餐廳,只有員工之間有交流,客人係透明嘅咁。事原係店員 A向肥妹店員表示某枱底有狀況。肥妹一直望枱底動作甚大,亦向同事講冇野呀。坐喺佢地果張枱隔離嘅我十分不安。我望住肥妹店員,唔多想理我嘅佢想真係當睇我唔到。我忍唔住問,"有啲乜野事呢?" 肥妹店員就完全冇望我地講,"冇事". 最後肥妹店員終於發現係一隻大曱甴喺枱底凳邊。佢同店員講,"哦,有隻曱甴喺外面走咗入嚟啫,死咗㗎喇". 佢好似唔多想處理咁。我問,"你會處理係咪?" 佢話,"我會。"我表現得非常驚恐,但肥妹店員完全冇諗過要向我解釋或講聲,"唔好意思呀,冇嚇親你嘛" . 曱甴就算真係有都唔係話最大問題。係員工點處理。好失望呀!

2016-05-17
2016-04-30 1457 浏览
Went there for brunch twice and was disappointed by the food quality for the price charged. Ordered the scallops pasta which was served with overcooked pasta. For the price paid Hkd150 you would have expected higher quality food. In second visit I ordered the bolognese pasta, which was overseasoned (super salty) and with bits and pieces of unevenly chopped onions and carrots. I would have done a better job myself.I asked for the wifi password which one would consider to be a basic provision for

I asked for the wifi password which one would consider to be a basic provision for every cafe, but was turned down by their blank faced waitress.

Coffee is good but overpriced again hkd40 and an earl grey chiffon cake costs hkd70-80.

I saw they had a hkd400 3-course dinner set menu... Apparently they're trying to positioning themselves on a high end tier.. Unless food quality improves... Otherwise good luck to that.

Will never return again.
2016-04-05
2016-03-21 1071 浏览
簡約的設計加光線運用,令店內氣氛感覺好舒服,但食物的質素亦同樣重要!今次選擇了一份All Day Breakfast 及松露蟹肉安格斯牛肉漢堡餐!本想order煙三文魚蛋沙津牛角包,可惜售罄!唯有下次再食喇!
All  Day  Breakfast
松露蟹肉安格斯牛肉漢堡
2015-10-07 1854 浏览
是日嚟同朋友食個晏, 雖然正值lunch time又冇book枱(打極個電話都唔通...), 都好好彩嚟到等咗一陣就有位嘞.食品款式都幾多選擇, set lunch都有5.6款左右, 有意粉burger之類, 不過我都係點番我至愛的all day breakfast (去到邊都係點呢個~)睇落份量好似唔係好咁, 不過午餐嚟講女士應該足夠~ 腸仔皮脆肉唔會太咸, 配炸薯波都幾特別, 不過麵包只係兩塊普通多士 (配牛角包就最正), 沙律菜又太稀少, 又冇茄汁焗豆, 食得飽但硬係好似差咁啲...連飲品加埋一都成舊水ga, 唔算話太貴, 不過, 我個人覺得全日早餐嚟講啲'料'就可以改良少少至值囉.

All Day Breakfast

2015-09-29
All Day Breakfast
2015-10-04 1288 浏览
同阿囡喺附近上完 playgroup 好多時會嚟食個lunch.這天同埋媽咪嚟。媽咪叫了 burger set lunch. 對食物冇乜要求的媽咪賺個 burger 又實又硬,只吃了個包同啲菜。望住塊食剩的 burger 在碟上有些滑稽。我點了帶子意大利飯。帶子大大隻,用大量牛油煎香,味道很好。可惜個飯比一般意大利飯硬,感覺像是在吃蒜頭暴暴飯焦。之後上奶茶。一set茶具隨托盤上。托盤上寫着如打爛要照價賠償。我又唔啱嘅,掛住同媽咪討論這警告,我—歲的囡一手拿起枱上的糖罌蓋,敲在枱上,崩了。Ceres 的員工很細心,立即過來問小朋友有沒有弄傷。我們亦道了歉表示會負責。大家相安無繼續飲茶。數分鐘後—名中年婦人(睇怕都係老板娘)站在我們對面,用很厭惡的眼神望住我地,再皺住眉頭行過嚟,"打爛嘢要陪喎。"最後埋單加咗$80糖罌蓋。自己冇睇住個囡係我唔啱。但作為顧客,幾好味都假,我寧願選擇一些令我食得開心又放心的餐廳。今次比老板娘嚇親,睇怕冇下次了。

最後埋單加咗$80糖罌蓋。

2015-09-24
2015-08-01 1871 浏览
人長大了,我往往有許多原因,令相識於微時的朋友見面次數越來越少。要繼續維繫,唯有想點法子。這朝早,為食河馬太便相約獅子座好友來個早餐gathering。好友自寶貝兒子出世後便無時停,襯兒子上暑期班有3小時空檔,何不來個早餐gathering?近來九龍城越來越多餐廳有all day breakfast,可惜開9am,環境又decent的不多。於是便來到Cafe Ceres。要試一試餐廳的功力,最好來個egg benedict。昨晚吃多了,今天怕膩,唯有來個別的。聽說這裡的waffle不錯,早餐吃甜窩夫,是否有點過份?轉念一想,將waffle當作pancake,有何不可?就像閠蜜gathering,為何一定要high tea?突破框框,柳暗花明。獅子座好友則對 "Parma ham with croissant and scrambled egg" 深感興趣。好友的早餐先來。Ceres 的牛角包水準依然,酥皮夠脆牛油夠香,倘配上一杯咖啡,則是絕配了。另一主角炒蛋也夠滑,不用自行加鹽調味,味道也已經足夠。至於Parma ham,由於我沒偷吃好友的,便不能評價了。早餐的飲品選擇也很多,有Ame
好友的早餐先來。
早餐的飲品選擇也很多,有Americano,普通咖啡,還有果汁和茶。召侍應來問問,果汁是small size,所以我們便沒有叫了。茶種類也有幾款,好友order 了earl grey,我要Paris tea。
等待waffle 期間,紅茶已到。
還以為是普通至極的茶包茶,茶壺端上來,才知道是泡茶葉那種,算是十分驚喜。然而Paris tea茶葉不夠香,味道普通,後悔沒有跟好友叫earl grey。
千呼萬喚,waffle終於到了。窩夫一開四,每¼片窩夫,上都有少量藍莓和士多啤梨。窩夫夠脆,配上牛油和楓糖,算是有水準之作。
(相中的¼片窩夫,朋友用炒蛋和我交換了)
整體來說,早餐的水準尚算不俗。然而價錢相較於同類餐廳,算是比較昂貴的。如果和閠蜜來個短聚,吃環境吃氣氛,算是不錯的了。
2015-07-30
$70 (早餐)
  • 窩夫
2015-07-30 1351 浏览
諗住搵間似樣D的cafe食份三文治做lunch,係門口見到menu有牛角包蛋沙津三文治好吸引所以就入左去食。食物一上枱,就首先見到三文治中間果層有好大'pa'純白色的醬必哂出來,心諗呢'pa'唔係就係蛋沙津吧………果然一打開,就係一大'pa'沙津醬溝埋好少的雞蛋,試左一淡仔,完全無調味,非常heavy的純沙津醬味,比便利店還要難食的蛋沙津,只好將蛋沙津分哂出來,只係食佢塊好普通的三文魚加生菜同好普通的牛角包,咁就$95。另外仲叫左壺$45的英式紅茶,焗左幾分鐘,倒出來,好淡,好似返沖咁………埋單$154………早知去隔離食茶餐廳仲好
2015-07-13 1715 浏览
同契仔媽食完個LUNCH行左一陣,契仔媽又話要食個TEA,OK!GO GO GOWAFFLE朱古力ICE-CREAM蕉蕉WAFFLE~~~WAFFLE外脆內軟,個朱古力雪糕仲有朱古力碎碎架,非常的RICH,載住焦糖香蕉的是焦糖脆脆,好好味呢綠茶雪糕紅豆WAFFLE~~~個綠茶雪糕好香好濃,紅豆蓉就乾左D,但拌埋雪糕一齊食又OK喎,WAFFLE都係好好味70%凍古古力~~~真係又香又濃,重點係唔甜NICEAPPLE花茶~~~個茶清清淡淡,淡淡的APPLE香,食完個甜甜的WAFFLE,飲番啖花茶又真係GOOD喎真係好飽呀!飽到今晚都食唔落呢
WAFFLE
朱古力ICE-CREAM蕉蕉WAFFLE