2021-09-14 27 浏览
琴晚同朋友去咗聯和墟一間叫做cafe de Tiffany 嘅餐廳食晚飯,一開始聽名以為係食Cafe嘢,估唔到原來係鋸扒。望一望餐牌,價錢都相當合理,晚餐二人餐都只係248。環境方面,就係常見嘅港式西餐,比較昏暗有格調,牆壁有一個大牛形狀嘅霓虹燈。嘢食方面,我同朋友揀咗248嘅二人晚餐套餐,包兩個主食,兩碗餐湯,兩個黑糖麵包仲有兩杯嘢飲。我哋就叫咗比目魚大虎蝦同埋雜扒餐,兩碗白湯,凍檸茶同凍檸賓。兩個主食一上到嚟都相當震撼,分量十足。每次出街鋸扒,我都係一定揀薯菜,唔會揀飯同面,一嚟鍾意食香口野,二來薯菜唔會喺屋企特登整,所以就養成左呢個習慣,估唔到呢間想轉飯同面係需要另外加錢,對我呢個對薯菜情有獨鍾嘅人嚟講完全冇影響。總括而言,呢間餐廳價錢唔貴,份量好大,就算係大胃王都包保你捧住肚走。

2021-09-11 40 浏览
未能出行就只好留在港了, 今日下午到附近逛逛了。 平常都未有發現,原來粉嶺聯和墟聯發街處有間Café de Tiffany 西餐! 餐廳風格都有西洋氣息, 燈光柔和,適合跟朋友聚舊。 餐牌上款式多不勝數 職員上菜很快,先來一碗熱騰騰蘿餸湯,內裡有大量蔬菜,足料! 今日點選了銀雪魚扒及著菜,粉沒有很厚而魚仍保持著嫩口。 而伴菜有被炸得金黃色又粗又大的著條! 邪惡得來又美味,難抗拒跟餐有咖啡細嫩柔滑~~~ 今日很捨意的假期呢!整體職員有禮貌,落單快並且敏捷! 最後還附上糯米糍 雪糕 ~ prefect chi!

餐廳風格都有西洋氣息, 燈光柔和,適合跟朋友聚舊。

餐牌上款式多不勝數

職員上菜很快,先來一碗熱騰騰蘿餸湯,內裡有大量蔬菜,足料!

跟餐有咖啡細嫩柔滑~~~ 今日很捨意的假期呢!

又去据扒啦😻😻小編最近愛上食港式扒😈咁啱屋企附近就有一間可以成日食😚價錢經濟又實惠 食物質素唔錯🤩餐廳似係家庭式經營👨‍👩‍👦👩🏽‍🍳佢哋推出嘅二人套餐幾抵食添🥳-鐵板二人晩餐 $248套餐包兩個黑糖提子餐包🍇,兩碗湯,兩個鐵板餐配薯條同兩杯飲品📸🤓紐西蘭肉眼扒 塊肉眼扒叫咗5成熟😍但嚟到可能影咗一陣相 切開嘅時候差唔多熟哂🥺🥺不過依然好好食 超級淋好juicy💜💜牛味重👍🏼👍🏼厚切牛脷扒 牛脷一樣叫咗5成熟🤤依塊相對上無咁淋😌軟硬適中🤩🤩份量都幾大塊😛😛意粉🍝意外地幾大碟 落咗牛扒啲黑椒汁更加好食🤣🤣我地仲加咗生蒜🧄真係好食好多🤣🤣不過佢嘅味道係個口腔。。。2日🥺🙈最後仲會一人比一粒雪米糍仔🤩🥳咁豐富😍好滿足呀🥰
又去据扒啦😻😻小編最近愛上食港式扒😈
咁啱屋企附近就有一間可以成日食😚
價錢經濟又實惠 食物質素唔錯🤩
餐廳似係家庭式經營👨‍👩‍👦👩🏽‍🍳
佢哋推出嘅二人套餐幾抵食添🥳
鐵板二人晩餐 $248

厚切牛脷扒

2021-09-07 49 浏览
聯和墟竟然有間港式扒房😍重要有唔少人食. 梗係要試試佢裝修有少少西式家居feel. 坐位都算闊落我地叫咗個2人餐. 有餐湯、餐包、2份扒、餐飲同甜品🥣忌廉湯配黑糖包係好港式既忌廉湯😍好耐無飲過啦黑糖包個味道同outback 有啲似. 如果個皮脆多少少就更加正🥩火焰七打牛柳 & 紐西蘭肉眼扒份份都大大碟好厚肉🤤牛既熟道啱啱好咬落去肉味香濃. 肉質好淋伴菜有薯條、粟米同洋蔥🤣份量多到我成日推咗佢地落枱最後2粒雪米糍作結尾🥰每人唔使$200食到咁多野都幾抵☺️
聯和墟竟然有間港式扒房😍重要有唔少人食. 梗係要試試佢

裝修有少少西式家居feel. 坐位都算闊落

我地叫咗個2人餐. 有餐湯、餐包、2份扒、餐飲同甜品

🥣忌廉湯配黑糖包
係好港式既忌廉湯😍好耐無飲過啦

🥩火焰七打牛柳 & 紐西蘭肉眼扒
份份都大大碟好厚肉🤤牛既熟道啱啱好
咬落去肉味香濃. 肉質好淋

伴菜有薯條、粟米同洋蔥🤣份量多到我成日推咗佢地落枱

最後2粒雪米糍作結尾🥰

每人唔使$200食到咁多野都幾抵☺️

這是一間在聯和墟比較隱蔽嘅平民扒房係港式牛扒、意粉焗飯果啲。係童年嘅味道呀!!✨二人牛扒餐 $248 ▫️羅宋/忌廉湯配黑糖餐包🥖羅宋湯不錯,足料。朋友麻麻地忌廉,雖然好澀身,但無忌廉果種香味。黑糖餐包就麻麻地了。▫️紐西蘭肉眼扒配蒜蓉汁啲牛五成啱啱好,完全唔韌,可能係港式牛扒,所以無咩牛味。底下鋪滿咗薯條粟米同少量洋蔥🧅切果陣啲薯條跌曬出嚟🤣🤣切完都會壓到啲薯條扁曬。啲薯條無咩特別,唔會話好脆,但絕對係拎嚟填飽肚。兩個女仔完全食唔曬,我最後已經是死食,你知咖啦,我唔曬嘢咖嘛,但都清唔到盤😂😂😂除咗蒜蓉仲有燒汁黑椒汁洋蔥汁。 ▫️火焰山豬肋骨🔥🐖(配美式醬汁)個豬肋骨啲醬好正,酸酸甜甜咁,好開胃。上果陣仲有火焰 🔥而且都多肉!啲薯條多到切果陣係汁邊瀉出去😂😂完全唔吝嗇啲薯條!我覺得性價比幾高。湯就建議叫羅宋湯,真係足料!忌廉雖然係好似好濃 但我個frd 話無咩忌廉味。但啲湯都足料嘅食到最後真係往死裡吃,唔想曬咗啲薯條佢。其實環境唔錯嘅,有啲工業風,又有卡位,可以靜靜哋坐耐啲邊食港式扒邊吹水。雖我覺得性價比都高嘅,係個位置有啲偏少少!大家去開附近的話都可以考慮下呢個餐~推薦:🌕🌕🌕🌑🌑
這是一間在聯和墟比較隱蔽嘅平民扒房
係港式牛扒、意粉焗飯果啲。
係童年嘅味道呀!!

✨二人牛扒餐 $248

▫️羅宋/忌廉湯配黑糖餐包🥖
羅宋湯不錯,足料。

▫️紐西蘭肉眼扒配蒜蓉汁
除咗蒜蓉仲有燒汁黑椒汁洋蔥汁。

▫️火焰山豬肋骨🔥🐖(配美式醬汁)
湯就建議叫羅宋湯,真係足料!
食到最後真係往死裡吃,唔想曬咗啲薯條佢。

雖我覺得性價比都高嘅,係個位置有啲偏少少!
大家去開附近的話都可以考慮下呢個餐~

推薦:🌕🌕🌕🌑🌑
  • 紐西蘭肉眼扒
2021-09-05 16 浏览
聯和墟一帶好多食市,今日陪朋友去果邊整車,見到呢間西餐廳環境唔錯仲有多款鐵板餐添👏我哋叫咗兩個晚餐,好快就送上餐湯同餐包比較特別餐包係黑糖包餐包係微暖,質感軟綿綿,微微黑糖味🥖正!鮮蝦蟹王忌廉意粉 💰9️⃣8️⃣除咗鮮蝦、本菇、洋蔥仲有泰蘆筍,係幼身的嘅雖然見唔到有蟹肉,但意粉嘅醬汁好有蟹嘅鮮味😋紐西蘭肉眼扒(15安士)💰1️⃣4️⃣8️⃣好抵食🤭塊肉眼超大塊,完全覆蓋哂啲配菜😂熱辣辣鐵板淋上蒜蓉汁,炸薯條、洋蔥同粟米粒好入味唔夠飽可另加💰1️⃣0️⃣配白飯或意粉今次我哋叫咗七成熟,廚師做得岩岩好,食落去有少少咬口但係完全晤韌😋餐飲跟咗熱檬茶同熱奶茶甜品有雪糕糯米糍🎈Cafe de Tiffany🎈粉嶺聯和墟聯發街26號地舖
我哋叫咗兩個晚餐,好快就送上餐湯同餐包
比較特別餐包係黑糖包
餐包係微暖,質感軟綿綿,微微黑糖味🥖正!

鮮蝦蟹王忌廉意粉 💰9️⃣8️⃣
除咗鮮蝦、本菇、洋蔥仲有泰蘆筍,係幼身的嘅
雖然見唔到有蟹肉,但意粉嘅醬汁好有蟹嘅鮮味😋

紐西蘭肉眼扒(15安士)💰1️⃣4️⃣8️⃣
好抵食🤭塊肉眼超大塊,完全覆蓋哂啲配菜😂
熱辣辣鐵板淋上蒜蓉汁,炸薯條、洋蔥同粟米粒好入味
唔夠飽可另加💰1️⃣0️⃣配白飯或意粉

餐飲跟咗熱檬茶同熱奶茶
甜品有雪糕糯米糍

🎈Cafe de Tiffany🎈

2021-09-03
2021-09-01 36 浏览
繼續於聯和墟內尋找食物,繼續試試未食過嘅餐廳🍴。見到呢間扒房西餐,價格都好經濟實惠,二人鐵板套餐$248,試個質素就會知咩料😅———————————————————————————.🍽火焰🔥燒春雞🐔💬好大隻全雞,鐵板上,佈滿薯條🍟同粟米🌽,仲有幾種醬汁可選擇,蒜蓉汁比較夾,無咁辣☺️.🍽火焰🔥七打牛柳🐮💬即是牛腰近背脊嘅中心部位,肉質都幾嫩,又多汁,五成熟剛剛好。比起雞更好味😋,薯條🍟墊底可以減慢熟成速度,有諗頭☺️

———————————————————————————
🍽火焰🔥燒春雞🐔
🍽火焰🔥七打牛柳🐮
2021-08-31 983 浏览
難得跟男友到粉嶺拍拖去,看完電影🎞後就去聯和墟尋找美食最後來到這間在聯和墟的最外邊位置 🚩看到一間蠻不錯的西餐廳,吃吃久違的鐵板餐😆 鐵板二人晚餐 $248火焰燒豬肋骨(配美式醬汁)紐西蘭肉眼扒(配蒜蓉汁)(任選兩款鐵板美食 + 餐湯 + 黑糖麵包 + 飲品及雪糕)(套餐配薯條,白飯/ 意粉 +$10)(凍飲 +$2;汽水 +$6;特飲 +$12)跟男友點這個✌🏻二人餐,人均不用$125的鐵板美食,還付送餐湯、黑糖麵包🍞、飲品🥤跟甜點,這個組合很可以!餐湯🥣可以選忌廉湯跟羅宋湯,味道正常而且沒有菇菌令男友可以放心食用😌某連鎖店最著名🉐的黑糖麵包這家也有~ 店家的更重黑糖味道,搭配半溶的牛油🧈,更加突顯出黑糖的香甜感至於主菜分別選了火焰🔥燒豬肋骨及紐西蘭🇳🇿肉眼扒,由於我倆胃口不算大所以只配薯條🍟已經很足夠,因為份量比想像中大很多😳!若仍然覺得不足夠,可以加配意粉或白飯🍚,也不過十塊錢,很超值美式🇺🇸醬汁與豬肋骨非常配,甜甜辣辣的味道,比一般烤豬肋骨感覺更香口、更惹味😋 雖然是豬肋骨,不過肉和骨🦴的比例不錯,吃到的肉也不少至於肉眼扒,更加誇張🤪,大過一隻手掌🖐🏻的size,比外間吃到的還
難得跟男友到粉嶺拍拖去,看完電影🎞後就去聯和墟尋找美食

鐵板二人晚餐 $248
火焰燒豬肋骨(配美式醬汁)
紐西蘭肉眼扒(配蒜蓉汁)
(套餐配薯條,白飯/ 意粉 +$10)
(凍飲 +$2;汽水 +$6;特飲 +$12)
至於肉眼扒,更加誇張🤪,大過一隻手掌🖐🏻的size,比外間吃到的還要大!肉味濃郁,肉質有彈性,夠粉嫩又夠厚身,可以按照個人喜好💕揀選熟成度
醬汁可選黑椒汁、洋蔥🧅汁、燒汁跟蒜茸汁,這次我們揀選了最後者,而且還要可以免費加生蒜🧄,男友對此表示非常讚賞😍,因為他說不多有鐵板美食的餐廳會提供生蒜予客人添加,搭配牛肉🐮味道更添層次,口感更豐富,不過前提要另一半都喜歡❤️才行
飲品方面就點了普通的一杯熱奶茶跟凍朱古力🍫,兩杯都各有水準👍🏻,凍飲🥤的朱古力味超濃郁,好喝啊~
最後店家還奉上兩粒雪米糍作為晚餐的總結🙏🏻,非常美好

店家雖然位於聯和墟外圍,看似不會有太多客人但其實顧客一直源源不絕
不止堂食,外賣🥡單也是蠻多的,全因價格親民食物質素亦不俗~
除了鐵板美食外,還有意粉🍝跟飯餐供應,下次到粉嶺時可以來這間來吃啊~
2021-08-29
2021-08-30 420 浏览
#西式eatcovery #粉嶺eatcovery💡 工業風之抵食鋸扒之選想食西餐通常都諗起要出九龍或者港島先食到好西,今次係粉嶺搵到間受街坊歡迎、又好食嘅西餐廳,仲有$248兩份扒餐,超抵食😍🍽 羅宋湯、忌廉湯配黑糖餐包有餐湯同埋黑糖麵包,羅宋湯材料豐富,而忌廉就偏濃稠,粉味重啲。而黑糖麵包屬於迷你尺寸,黑糖味重,外脆偏軟,食落口仲暖暖地🥰🥰🍽 火焰燒春雞配蒜蓉汁原隻燒春雞切半上,外皮香脆,燒春雞嘅肉質較實淨得黎肉好juicy,一啲都唔嚡,令小編好驚喜😍 配菜有薯條、粟米,超飽肚,抵食!🍽 紐西蘭肉眼扒又一抵食之選,只係百零蚊,塊肉眼扒差啲連鐵板都夠位放。小編order 5左成熟,外層經烤煎過,將肉汁鎖住,內層嘅嘅肉非常嫩滑,估唔到咁厚物嘅肉竟然一啲都嚡口,連唔鍾意食肉嘅女小編都忍唔到搶黎食🧡 加埋黑椒汁,惹味到不得了!🍽 雪米糍為成餐畫上完美嘅句號🥰ps/環境舒適,輕工業風格嘅裝潢,好有格調!推介試一試,特別係食肉獸🤣#粉嶺食咩好 #粉嶺澳美食 #好西 #小店 #香港美食# 平民美食 #肉眼扒 #燒春雞#情侶拍拖食咩好 #情侶拍拖好去處 #打卡 #粉嶺 #粉嶺西餐#chill #h
#西式eatcovery #粉嶺eatcovery

💡 工業風之抵食鋸扒之選

🍽 羅宋湯、忌廉湯配黑糖餐包

🍽 火焰燒春雞配蒜蓉汁

🍽 紐西蘭肉眼扒

🍽 雪米糍
為成餐畫上完美嘅句號🥰

#粉嶺食咩好 #粉嶺澳美食 #好西 #小店 #香港美食# 平民美食 #肉眼扒 #燒春雞#情侶拍拖食咩好 #情侶拍拖好去處 #打卡 #粉嶺 #粉嶺西餐#chill #hkfoodie #food #hkinstagram #foodie #hkfoodporn #cafedetiffany
  • 紐西蘭肉眼扒
2021-08-28 215 浏览
親戚住係聯和墟,成日都會過去食飯,不過咁耐以黎都未試過呢間西餐廳,見到枱枱都叫扒餐🥩,食肉獸要黎會一會佢啦!是日六點黎到已經有人開始入座,七點半走嘅時候開始full house,唔想等嘅話記得早啲黎。🌖火焰七打牛柳大虎蝦 $168有「火焰」呢個視覺效果,梗係要叫黎睇吓震撼下!食都食得開胃啲~火焰🔥系列有三個選擇,分別係牛柳大虎蝦($168)、燒春雞($128)、美式豬肋骨($128);二人餐($248)都可以點呢三樣(不過會無左大虎蝦),真係幾抵食!不過我今日帶住兩個兒甥外出覓食,叫兩個扒應該食唔曬,加上牛柳大虎蝦一碟有曬兩樣嘢食(呢個先係主因🤣🤣),啱曬三心兩意嘅我~~牛柳叫左5️⃣成熟,都有怕六歲嘅兒甥食唔到咁生,不過鐵板上再加埋有火焰加持,切開生熟度剛好,無血水得黎咬落又多汁,兒甥都舉曬大姆指話好味;大虎蝦🦐已經開曬邊去曬腸,用刀叉已經可以輕易脫殻,咬落新鮮彈牙😋。🌖黑松露忌廉野菌意粉 $88意粉唔會太稔,野菌分量都幾多,忌廉汁濃稠度剛好,不過黑松露味就唔係好夠。套餐配有餐湯同黑糖麵包,扒餐配有薯條🍟,可加$10 加配飯🍚或意粉🍝,仲可以免費加生蒜🧄。

🌖火焰七打牛柳大虎蝦 $168

黑松露忌廉野菌意粉

🌖黑松露忌廉野菌意粉 $88

黑松露忌廉野菌意粉
Cafe de Tiffany (粉嶺)粉嶺聯和墟聯發街26號地舖鐵板二人晚餐 $248 (紅湯/白湯,配餐包,餐飲)紅湯蔬菜配料非常豐富~飲落微辣~似係牛骨湯湯底~白湯有粟米粒~唔會太杰~黑糖小餐包幾impressed 🙈有少少似某連鎖品牌出名嘅長條黑糖包兩款鐵板都可以選配醬汁:黑椒汁/洋蔥汁/蒜蓉汁/燒汁冰島比目魚大蝦虎大虎蝦🦐開邊煎至金黃色~蝦肉彈口~蝦頭仲有蝦膏幾驚喜👍🏻比目魚🐟應該用油輕炸過再煎香~魚皮脆卜卜~切開魚肉仍然保持嫩滑~唔會煎到乾柴烈火咁😂底下配菜仲有薯條🍟粟米粒🌽同洋蔥🧅火焰七打牛柳牛扒厚切分量十足🥩牛扒七成熟啱啱好👍🏻牛肉唔會醃製到淋晒冇咬口~牛扒冇筋~大份兼抵食~食肉獸之選✔️想食啲蔬菜清新吓🥗所以+28加配煙三文魚沙律兩塊三文魚卷成玫瑰花形🌹麵包粒焗到脆口沙律菜幾新鮮👏🏻如果生日菜份量多D更好🙈最後店員送上兩粒香芋糯米糍做個完美總結🤭飽哂~整體而言~街坊餐廳價格~食物水平幾高😌下次可以encore其他鐵板餐😋
Cafe de Tiffany (粉嶺)
粉嶺聯和墟聯發街26號地舖

鐵板二人晚餐 $248 (紅湯/白湯,配餐包,餐飲)
紅湯蔬菜配料非常豐富~飲落微辣~似係牛骨湯湯底~
白湯有粟米粒~唔會太杰~

兩款鐵板都可以選配醬汁:黑椒汁/洋蔥汁/蒜蓉汁/燒汁

冰島比目魚大蝦虎

想食啲蔬菜清新吓🥗所以+28加配煙三文魚沙律
兩塊三文魚卷成玫瑰花形🌹麵包粒焗到脆口
沙律菜幾新鮮👏🏻如果生日菜份量多D更好🙈

最後店員送上兩粒香芋糯米糍做個完美總結🤭飽哂~

2021-08-27
2021-08-28 23 浏览
𝐷𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 🍽・之前朋友向我推介這間平民餐廳他說鐵板餐的份量相當足夠而店家有一個二人餐只需$248 很超值・這天公事走到粉嶺就想起來 去試試我點的是⭐紐西蘭羊架(三枝骨)點了燒汁 跟薯條有黑糖餐包餐湯就點了羅宋湯 餐飲就點了黑牛食物來了 給我帶點懷舊的感覺店家的羅宋湯調的味道很港式很有兒時爸媽帶我吃扒餐的風味說到羊架 每片有一定的份量都預先稍微醃製過 不會過濃吃鐵板大概點的是5成來到都差不多接近7成但羊架肉質都依然嫩滑最喜歡就是輕輕聞到羊的羶味吃羊就是喜歡這種味🤭🤭🤭・這間店初次踏足 食物質素都很不錯給我感覺是帶點懷舊的港式西餐廳住粉嶺的朋友不妨去試試他的二人餐
𝐷𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 🍽

之前朋友向我推介這間平民餐廳
他說鐵板餐的份量相當足夠
而店家有一個二人餐只需$248 很超值

這天公事走到粉嶺就想起來 去試試
我點的是⭐紐西蘭羊架(三枝骨)
點了燒汁 跟薯條有黑糖餐包

住粉嶺的朋友不妨去試試他的二人餐
羊架
羅宋湯+黑糖餐包
黑牛
题外话/补充资料: 就是店家的陳設稍為舊了一些,如稍加修飾會更吸引。 地點在車房附近,較為冷門了一點。
羊架
羅宋湯+黑糖餐包
  • 二人扒餐$248
2021-08-27 15 浏览
Cafe de Tiffany 📍粉嶺聯和墟聯發街26號地舖環境:🐣🐣🐣🥚🥚服務:🐣🐣🐣🐣🐣要讚佢啲食物真係熱辣辣!好正!佢個羅宋湯超級好飲,好濃好足料!👍🏻👍🏻👍🏻我哋見到佢有二人餐都好抵食,但冇意粉🍝,所以冇揀到(最後幾張相有餐牌)🌸紐西蘭肉眼扒 $148味道:🐣🐣🐣🐣🥚塊扒超大塊,大過我塊面😂我地要5成熟,👨‍🍳都煎得岩岩好,唔會太熟又唔會太生又唔會un,超扺食!🌸香辣蒜片大蝦欖油意粉$108味道:🐣🐣🐣🥚🥚意粉份量又係超多!唔算好辣!但就唔算好特別,不過不失總結:呢一個價錢有啲一個質素係好抵!推薦度:🐣🐣🐣🐣🐣
Cafe de Tiffany
📍粉嶺聯和墟聯發街26號地舖

環境:🐣🐣🐣🥚🥚
服務:🐣🐣🐣🐣🐣

🌸紐西蘭肉眼扒 $148
味道:🐣🐣🐣🐣🥚

🌸香辣蒜片大蝦欖油意粉$108
味道:🐣🐣🐣🥚🥚
意粉份量又係超多!唔算好辣!
但就唔算好特別,不過不失

總結:呢一個價錢有啲一個質素係好抵!

推薦度:🐣🐣🐣🐣🐣
2021-08-27
2021-08-25 38 浏览
二人鐵板餐 $248 🌝前菜包括餐湯同埋黑糖麵包,餐湯有羅宋湯及忌廉湯供選擇。黑糖麵包屬於迷你尺寸,食落口仲暖暖地🥰🥰🌝火焰七打牛柳配蒜蓉汁牛柳相當厚身,亦好容易就可以切得開,證明肉質好林而且無咩筋☺️入口Juicy,啖啖肉,再配埋薯條,真係好滿足!以個價錢嚟講cp值真係幾高🌝火焰燒春雞配燒汁原隻燒春雞,個皮幾香,燒春雞嘅肉質較實淨,但唔影響我輕易就拆到隻雞脾出嚟🍗,再配埋佢嘅曲薯條同埋粟米食,真係好飽甜品: 最尾仲有雪米糍作甜品,令到呢一餐西餐好圓滿總結:以晚餐來講每個人百幾蚊就可以食到啲鐵板餐鋸扒,仲包埋餐湯前菜同埋甜品添,呢個真係幾抵食。環境方面都頗為舒適,暗綠色嘅復古卡座再配搭輕工業風格,打造咗一間好有格調嘅西餐廳,座位嘅間隔同埋距離都幾舒服。如果住係粉嶺既朋友仔經過不妨可以試一試
二人鐵板餐 $248

🌝火焰七打牛柳配蒜蓉汁

🌝火焰燒春雞配燒汁

甜品: 最尾仲有雪米糍作甜品,令到呢一餐西餐好圓滿

2021-08-23 43 浏览
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و【平民扒房 平絕全港】早兩日٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و心血來潮想練吓車,就揸咗半個鐘入粉嶺行吓聯和墟。行到咁上下,忽然心癮起想据扒,見到呢間好街坊嘅餐廳竟然有$248兩份扒餐,就入咗去食扒了🤤 嗰日夜晚都幾爆吓,想週末試嘅朋友最好book定位🦦~我是Menu~雙人扒餐 $248//紅白餐湯及麵包//佢哋有提供紅白湯,我哋一人嗌咗一個😆 佢哋嘅紅湯好多料,食落去啖啖都有菜;至於白湯就係忌廉蘑菇湯,好驚喜竟然有松露味🐣 真係估佢唔到。至於麵包就不過不失,點湯同搽牛油食都可以🦦//黑椒汁肉眼扒//本身諗住百零蚊一塊,應該唔會大得去邊😛 但點知一上枱,成塊鐵板都俾塊扒遮住曬🥩 而佢哋亦都俾得夠黑椒汁,夠淋曬上塊扒面。我哋嗌咗Medium Rare,而佢哋亦都煮得啱啱好,唔會太熟,所以切落都好順刀😆 味道亦都幾好食,亦有油香,值得一試🤪//蒜蓉汁羊架// (+$30)佢哋呢份羊架就有三支骨,而啲肉都算大舊。第一舊食落去已經好有羶香,啲調味亦做得幾好,唔會太鹹或者搶味😋 個蒜蓉汁淋落去咋咋聲,食落好香,同啲羊肉好夾🤤 呢兩板肉都有大量薯條、粟米同洋蔥,薯條炸得脆口之
Wheeee (。・ω・。)ノ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
【平民扒房 平絕全港】
紐西蘭肉眼扒

~我是Menu~
雙人扒餐 $248
餐包、紅白湯

//紅白餐湯及麵包//

//黑椒汁肉眼扒//
紐西蘭羊扒(三支骨)

//蒜蓉汁羊架// (+$30)
佢哋呢份羊架就有三支骨,而啲肉都算大舊。第一舊食落去已經好有羶香,啲調味亦做得幾好,唔會太鹹或者搶味😋 個蒜蓉汁淋落去咋咋聲,食落好香,同啲羊肉好夾🤤 呢兩板肉都有大量薯條、粟米同洋蔥,薯條炸得脆口之餘,啲粟米亦有焦香味,確係抵食🥰
黑牛

//黑牛// (+$12)
難得有地方有黑牛飲,就當然要嗌嚟飲吓啦,佢呢度係分開可樂同冰底加雪糕上,變相可以飲多咗可樂😛 亦都唔會怕一篤啲泡就爆曬出嚟嘅情況🐣 飲落仲食到溶咗嘅雪糕入面嘅朱古力粒粒,幾有趣🥸 呢啲傳統茶記飲品真係買少見少🥲

//凍檸檬茶// (+$2)
呢度嘅水吧嚟講都算做得唔錯,個茶底沖得幾好飲😋 平平地嚟講呢度嘅嘢飲都算穩陣。

//雪米糍//
跟餐仲有兩粒雪米糍做甜品😆 食到勁飽都仲食得落😛

~評分~ (5分滿分)
環境:🦦🦦🦦🦦
食物:🍯🍯🍯🍯
服務:🐻🐻🐻🐻
總分:💛💛💛💛

地址:
Cafe de Tiffany (粉嶺)
餐包、紅白湯
紐西蘭肉眼扒
紐西蘭羊扒(三支骨)