2022-08-30 589 浏览
放假帶咗小朋友入馬灣玩,其實今次都係第三次嚟呢到。所以,今次我醒目,預放假日子嚟,要一早就打電話book台。因為餐廳真係好受歡迎,walk in一係要好早,如果唔係通常都有排等呀!!我哋最鍾意就係餐廳可以望住個海,而且餐廳仲提供免費玩沙工具及玩樂設施。餐廳入面,仲有兒童圖書、繪本。我哋兩大兩細去,點咗個小食拼盤。尼哥斯沙律 - 食材好新鮮,好fresh!仲點咗份飽肚嘅牛肝菌蘑菇意大利飯,好香好creamy!天口熱,所以嗌咗杯消暑特飲--> 芒果雪糕特飲,好飲!!最後,仲點咗一份甜品士多啤梨香蕉朱古力多士。多士好脆卜卜,加上上面嘅新鮮生果同埋朱古力醬,食落口唔會好膩!至於兩個小朋友,我就每人點咗一份兒童餐。一份係意粉,一份Pizza小朋友見到超開心,因為餐具超得意!一路食一路玩,轉眼就食晒~餐廳食滿指定金額仲有嘢送,禮物都好吸引呀!
放假帶咗小朋友入馬灣玩,其實今次都係第三次嚟呢到。
所以,今次我醒目,預放假日子嚟,要一早就打電話book台。

餐廳入面,仲有兒童圖書、繪本。
我哋兩大兩細去,點咗個小食拼盤。

尼哥斯沙律 - 食材好新鮮,好fresh!

仲點咗份飽肚嘅牛肝菌蘑菇意大利飯,好香好creamy!

天口熱,所以嗌咗杯消暑特飲--> 芒果雪糕特飲,好飲!!

最後,仲點咗一份甜品士多啤梨香蕉朱古力多士。

至於兩個小朋友,我就每人點咗一份兒童餐。
一份係意粉,一份Pizza

小朋友見到超開心,因為餐具超得意!

一路食一路玩,轉眼就食晒~

餐廳食滿指定金額仲有嘢送,禮物都好吸引呀!
2022-07-30
2022-08-30 495 浏览
交通比想像中便利,由青衣坐接駁巴士10分鐘就到,坐𨋢落L1一出就到,唔難搵。今日好天氣就特別揀左室外坐,享受陽光浴,陣陣海風,與朋友談天說地超寫意。Roma Punch | $50 | 由橙汁及紅莓汁混合新鮮士多啤梨及藍莓調製而成,味道帶酸,即時為炎夏降溫墨西哥玉米脆片 | $88 | Nachos不夠脆,辣肉醬亦屬正常,不太特別推介蜆肉蘑菇黑松露湯 | $108 | 雜菌味濃,同時保留蘑菇碎,提升口味,驚喜配上原隻大蜆,令性價比大增黑松露卡邦尼闊條麵 | $168 | 說好的黑松露消失於忌廉汁,整體都算好食,食完都冇唔會滯住嘅感覺

Roma Punch | $50 |

Roma Punch
墨西哥玉米脆片 | $88 |

Nachos不夠脆,辣肉醬亦屬正常,不太特別推介
墨西哥玉米脆片

Roma Punch
蜆肉蘑菇黑松露湯
黑松露卡邦尼闊條麵
2022-08-29 229 浏览
炎炎夏日,與家人來海邊享受一下大自然的洗禮,莫過於人生一大樂事!原本打算自己揸車才發現馬灣是禁區,決定停於青衣站再轉巴士,每小時港幣18元,尚可接受~到達餐廳已經差不多滿座~ 還好我們有事先訂位~小朋友見到沙灘已經心心眼,幸好餐廳備有大量圖畫書及玩具,才讓他們願意安於座位上直至用餐時間~Menu選擇多元化,還有兒童餐~ 雖然滿座,上菜亦不需要等很久~ 食物水準不錯,雖然有一點點貴,兒童設備那麼充足,怪不得是家庭聚餐的人氣之選~

到達餐廳已經差不多滿座~ 還好我們有事先訂位~

2022-08-26
熱愛玩沙嘅Baby C今日決定遠征馬灣,Mummy C帶住Baby C去中環坐船,原來30分鐘就到,快過去好多其他離島。去到餐廳,首先黎個整PIZZA初體驗,Baby C除左搓皮要幫手,其他都可以自己做,以2歲小朋友算好棒棒喲! 整完PIZZA,Baby C就急不及待要開餐。佢哋有2個兒童餐擇,貪靚嘅小朋友揀左藍色的意粉餐,一上抬勁興奮,攞起餐具就係咁食。Mummy C試過都覺得味道都好唔錯,有沙律同水果,感覺營養好均衡。分量多到連大食嘅Baby C都食唔晒。Mummy C終於可以享受午餐啦! 脆炸魷魚圈 $88正常水準啦~~ 無肉不歡薄餅 $148Mummy C朋友話一定要試PIZZA,脆薄style最啱細食嘅媽媽們,可以有空間試其他菜式。Mummy C一試愛上,忍唔住食多幾塊 墨魚汁扁意粉配北海道帶子 $188Mummy C最愛嘅配搭,帶子夠大又鮮甜,但墨魚汁扁意粉冇咩墨魚味,整體都算好食~~緊接午餐就係今日重頭戲 - 玩沙 餐廳門口已經係沙灘,又有排樹令私人沙灘,唔怕小朋友走失,餐廳仲提供好多唔同種類嘅沙灘玩具,令家長可以安心繼續慢享意菜,傾下計。

兒童餐
Mummy C終於可以享受午餐啦!
 脆炸魷魚圈 $88

脆炸魷魚圈
無肉不歡薄餅
墨魚汁扁意粉配北海道帶子
2022-08-24 145 浏览
假日和朋友一同光臨馬灣。沿途經過Cafe Roma,店員在門口熱情招待,加上店面充滿意式風情,我們便決定試試整體食飯質素都不錯,當中pizza特別岀色。我們品嘗了店內的招牌菜式 - Pizza,並挑選了店員推介的新口味 - Seafood Pizza口感非常特別!Pizza餅底很薄但保留了煙韌度,邊緣非常香脆。配合店員提到的以新鮮意大利蕃茄製成的醬汁和海鮮配料,味道方面簡直滿分💯!一塊薄薄的pizza卻帶來了多種層次的口感,令人大開眼界。綜合來說,不論食物質素、環境還是服務質素都令人很滿意

整體食飯質素都不錯,當中pizza特別岀色。

綜合來說,不論食物質素、環境還是服務質素都令人很滿意

Seafood  Pizza
2022-08-20
Seafood  Pizza
打電話嚟confirm Booking嘅時候態度已經唔好,之後15分鐘打去改坐室內又話自己已經安排好難改到,跟住預先同佢講要一張BB櫈,但係最終去到係冇準備到,如果一個咁著重預先安排嘅人又點會客人要求嘅嘢準備唔到而。。。員工全程黑臉,尤其高瘦男員工(年紀比較大嗰個),open rice book左星期日,已經attended左到現在(星期二)仍沒有confirm booking! 入到餐廳都未坐低就已經好似趕客走咁,起碼兩個職員同我哋講交枱時間,但係我哋用餐時間係2:30 ,完全唔係高峰繁忙時間,而且目測食完之後都仍然非常之多位!Pizza 薄到同紙一樣,其他食物分量少,價錢又貴,完全食完等於冇食一樣,兒童餐份量仲多⋯⋯呢間餐廳非常之失望,之前係非常之期望有朝一日可以嚟食,今次專登入嚟食點知遇到咁嘅餐廳真係非常後悔點解唔幫襯其他餐廳。。。唔係淨係佢可以比沙池客人玩,因為根本個沙灘就係喺間餐廳嘅旁邊。。。所謂嘅親子餐廳一啲都唔親切完全係欺騙顧客話係親子餐廳,原本有啲配件配套比小朋友係好,但係啲人完全唔配合佢哋嘅工作環境同工具,完全令客人有去會回頭,懷疑間餐廳轉咗手只係用返之前餐廳嘅Fac

呢間餐廳非常之失望,之前係非常之期望有朝一日可以嚟食,今次專登入嚟食點知遇到咁嘅餐廳真係非常後悔點解唔幫襯其他餐廳。。。唔係淨係佢可以比沙池客人玩,因為根本個沙灘就係喺間餐廳嘅旁邊。。。所謂嘅親子餐廳一啲都唔親切完全係欺騙顧客話係親子餐廳,原本有啲配件配套比小朋友係好,但係啲人完全唔配合佢哋嘅工作環境同工具,完全令客人有去會回頭,懷疑間餐廳轉咗手只係用返之前餐廳嘅Facilities
2022-08-14
2022-08-06 190 浏览
夏威夷比薩是我一直以來最喜歡的菜單,然而引起了我的注意。
牛肝菌與意式奶油混合米飯味道好Match,幾創新

2022-07-30
  • pizza
2022-08-02 134 浏览
“Cafe Roma 是馬灣東灣泳灘中充滿渡假氣氛的家庭友好型露天餐廳,位於馬灣東灣沙灘旁邊在泳灘暢泳一番後唔少人會選擇好好咁食餐飯,Cafe Roma提供營養的兒童套餐與多款兒童益智玩具暢玩,Cafe Roma餐廳給予家長可以一邊享受美景同時留意住子女情況夏威夷比薩是我一直以來最喜歡的菜單,然而引起了我的注意。點了夏威夷薄餅及牛肝菌蘑茹意大利飯,Pizza真的很薄 做到十分香脆的感覺牛肝菌與意式奶油混合米飯味道好Match,幾創新雖然價錢偏貴,但整體假日結束前餐廳讓家庭有一個享受而快樂的假期^^
夏威夷比薩是我一直以來最喜歡的菜單,然而引起了我的注意。
牛肝菌與意式奶油混合米飯味道好Match,幾創新

2022-07-31
2022-07-01 243 浏览
難得放假黎馬灣,點知撞正打風。好彩黎既時候都風和日麗,本身book 左戶外位,但為安全計,待應哥哥都幫我轉左室內☺️初初黎主要係因為對住沙灘,同有小朋中既玩樂設施,對啲野食冇乜期望,但今日叫左4樣野,分別係beef lasagna, 豬鞍,番茄水牛芝士,同炸魷魚圈,發覺啲野食都唔錯,係個豬鞍要叫佢再煮熟少少,同埋lasagna偏酸之外,質素都屬中上水平🙂而且餐廳既待應哥哥姐姐都好有禮貌🙂今次食食下落大雨冇得比bb出去玩玩具,下次黎都會考慮再幫襯番🙂

而且餐廳既待應哥哥姐姐都好有禮貌🙂

2022-07-01
午餐
2022-06-07 249 浏览
馬灣沙灘海邊餐廳食飽再去沙灘走走思考人生好hea 嘅Sunday afternoon 多謝閨密約我黎呢度環境咁舒服又hea 嘅餐廳一路都唔知有咁多海邊cafe 以後可以多啲黎發吓夢身邊好多Foodie 朋友
馬灣沙灘海邊餐廳

一路都唔知有咁多海邊cafe
以後可以多啲黎發吓夢
身邊好多Foodie 朋友
2022-05-25 282 浏览
OpenRice Review*意式慢活之旅*期待已久可以去馬灣一日遊❤️之前未去過都唔知,原來係青衣坐大約10分鐘就到,比想像中方便好多。一落車樓下就係一排不同歐洲風味嘅餐廳!由於朋友想坐戶外享受陽光浴,呢間有露天座位就快快就座叫嘢食。Grilled US Black Angus Rib-Eye Steak 香烤美國安格斯肉眼扒 $328食肉獸朋友見到有牛扒就已經流晒口水大大份有驚喜,只食佢都夠飽,性價比唔錯叫左5成熟,切開都符合預期,唔會過分熟Set Lunch – Mini Burgers 午市套餐 – 迷你芝士漢堡 $88我就揀左午市套餐,俾迷你芝士漢堡吸引左頭盤:可以揀湯或者沙律。沙律好新鮮,醬汁略嫌有D多主菜:有6個選擇,都算多元化。甜品同飲料:另外加錢,有D失望,不過旅遊區有set都算難得,只可以話疫情真係令生意難做。
OpenRice Review

*意式慢活之旅*

期待已久可以去馬灣一日遊❤️

食肉獸朋友見到有牛扒就已經流晒口水
大大份有驚喜,只食佢都夠飽,性價比唔錯
叫左5成熟,切開都符合預期,唔會過分熟

我就揀左午市套餐,俾迷你芝士漢堡吸引左
頭盤:可以揀湯或者沙律。沙律好新鮮,醬汁略嫌有D多
主菜:有6個選擇,都算多元化。
疫情緩和係約朋友出嚟見吓面,三幾個女仔就去咗馬灣。去馬灣第一時間搵一個望到海嘅餐廳,然後搵個靚位坐低,唔好太熱又驚曬親,咁呢間餐廳半開放式就最啱啦!❤️呢個環境唔叫返杯雞尾酒🍸🥂🍷Chill下真係對唔住自己啦🫡又有少少酒精微醺嘅感覺🫠係一個寫意嘅狀態☺️叫咗一杯Hugo都幾好飲😍另外朋友叫咗一杯雜莓雞尾酒酸酸甜甜亦都係唔錯嘅選擇!👏🏻👏🏻👏🏻➡️脆炸魷魚圈伴他他醬及青檸檬角 $88呢個魷魚圈感覺好特別☺️食得出好有鮮味🐟同埋食時唔會靭👍🏼有時炸得過熟會靭同縮水😃呢個竟然係啱啱好👏🏻可以話係廚師拿捏炸嘢嘅火候🔥同埋個他他醬🥣及青檸檬角🍋完全配合得天衣無縫值得一試!💃🏻➡️蘑菇黑松露湯 🫕$88 配蜆肉 🦪+$20呢個湯簡直冇得輸✌🏼新鮮蘑菇加黑松露成一個好creamy 嘅口感🥹蘑菇切碎蘑菇粒🌝加上好大隻好新鮮嘅蜆肉🦪食得出廚師誠意心血結晶🙌🏻🫶🏽所以未食嘢先飲咗呢個湯🥣你已經開始有滿足嘅感覺😍➡️尼哥斯沙律 $158🥹🥹🥹呢個沙律內容有吞拿魚刺身🐟牛油果🥑手指薯仔🥔烚蛋🥚法邊豆🌱黑橄欖⚫️🫒田園沙律🥗配意大利黑醋汁 🥃沙律仲有咩好講?😂材料夠新鮮配搭出多種口感😍😍食完令你心曠神怡💃🏻💃🏻💃🏻一定一定一

呢個環境唔叫返杯雞尾酒🍸🥂🍷

火箭菜🌿
聖馬爾扎諾番茄🍅
水牛芝士🧈
自家製茄汁🥣
其他嘢唔使講我諗我淨係講個餅底就已經贏晒,因為佢做得好薄,唔會好似淨係食啲厚粉團喺個口度,跟住好飽然後個面鋪少少料咁,佢完全係薄到你喺度諗點解啲料都可以鋪喺塊餅皮度葉餅皮仲要脆口,呢一個一定係整薄餅嘅師傅,對烘焙粉團嘅熟悉,先至可以做到呢個效果,咁你試唔試呀?👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻😍😍😍😍😍😍😍

總評📝
交通⭐️⭐️⭐️

• 意式風情薄餅
  • 磨菇黑松露湯配蜆肉
2022-05-11 287 浏览
終於等到沙灘解封,又可以8人同枱食飯,嗱嗱聲搵埋姊妹一齊入去沙灘玩,珀麗灣呢個沙灘雖然唔係好大但係勝在唔洗同人逼。沿着沙灘邊有幾間西餐廳,感覺上大同小異,最後揀咗呢一間全因佢地態度親和,亦有兒童餐具和沙灘玩具比小朋友用,啱晒我哋有大有細嘅組合。食物方面價錢合理,份量足夠。食咗幾樣野,特別推薦以下幾款:Grilled Australian pork rack:轉左👉🏼加拿大黑毛豬比澳豬更嫩滑多汁,呢款豬亦唔需要全熟,所以見到中心位微微粉紅色不用擔心Mushroom and black truffle soup :自家湯,食到幾款不同嘅菇菌,有些打碎致幼滑,有些是碎粒上,所以飲到不同層次,口感很豐富。湯中加入本地蜆,新鮮又大隻,唔食海鮮嘅可要求不加墨汁帶子意粉:好多人怕墨汁會腥,但主廚好細心嘅加入大量新鮮蕃茄蓉和乾茄,變得更提鮮,絕不是腥。帶子有4大粒,是一整粒喔,絕非一開二偷薄嘅帶子,先煎到金黃香脆,剛好熟的帶子是滑身的,非常好食👏🏻👏🏻👏🏻

食物方面價錢合理,份量足夠。食咗幾樣野,特別推薦以下幾款:

Grilled Australian pork rack:
轉左👉🏼加拿大黑毛豬

湯中加入本地蜆,新鮮又大隻,唔食海鮮嘅可要求不加

墨汁帶子意粉:
馬灣沙灘旁的西餐廳,飽覽海景。昔日週末見不少外國人光顧,估計食物質素不俗,因此bookmark了。但不知是否受疫情影響(可能廚師休息?)今次初嚐,卻發覺食物質素平平。🐟 Fish and Chips (6.5/10) 魚肉滑,即叫即炸但外皮竟然完全不脆,薯條反而夠脆,怪哉。🥑 Tuna and Avocado Salad (6.25/10)火炙吞拿魚頗差,內層過熟,以致魚肉完全不嫩滑。其他正常。———————————————————————————⭕️總評:馬灣沙灘旁西餐廳,飽覽海景,但食物質素頗差,對不住價錢,不會翻食❌💵Budget: $250 pp (lunch)📍 Cafe Roma (馬灣)馬灣珀麗灣沙灘商場1樓7-8號舖

Fish  and  chips

🐟 Fish and Chips (6.5/10)
魚肉滑,即叫即炸但外皮竟然完全不脆,薯條反而夠脆,怪哉。
Tuna  and  avocado  salad

火炙吞拿魚頗差,內層過熟,以致魚肉完全不嫩滑。其他正常。

———————————————————————————

💵Budget: $250 pp (lunch)

📍 Cafe Roma (馬灣)
馬灣珀麗灣沙灘商場1樓7-8號舖
2022-03-15 346 浏览
抗疫到發毛,真係要出外曬太陽。又唔想人多,又想景靚舒舒服服咁享受一個豐富lunch…呢到就最理想啦😻好中意佢地餐廳嘅親和感,唔做作,經理好用心介紹食物,當日好好彩咁遇到chef ,同樣好友善咁問我地對食物嘅意見😻😻食物方面,唔好諗住入到馬灣實比人鋸😂😂呢間性價比極高,份量足又好味。特別欣佢嘅牛扒,燒得剛好我要求嘅熟度👍炸物粉漿夠鬆脆又唔厚粉👍我本人對澱粉質無咩喜好,但見呀仔呀女食得好開心,終於唔洗我再催促食野,睇黎應該係幾5錯😍最後一定要講佢地嘅tiramisu,一食入口即同個Fd講:咁似某間打印☕️嘅tiramisu?Oh…原來個廚真係黎左呢到呀🤣🤣😹😹唔怪得咁好食啦😋😋😋😋我開心到狂影相,影左半個中,都仲keep到個型,勁呀😜😜Ps: 餐廳對小朋友嘅配套都好足架,一家大細黎真係好good
炸物粉漿夠鬆脆又唔厚粉👍
Oh…原來個廚真係黎左呢到呀🤣🤣😹😹唔怪得咁好食啦😋😋😋😋
我開心到狂影相,影左半個中,都仲keep到個型,勁呀😜😜
2022-01-12
午餐