2017-11-30 202 浏览
👁‍🗨 意大利什菌炒飯(7.5/10)💲78雖然上檯果下真係覺得兜飯有點醜,但係唔好歧視佢,因為其實幾好味😳個鐵板幫兜飯維持到係熱辣辣既狀態,黑松露再加埋啲菇🍄,聞落夠曬香食落夠曬濃,忌廉又好creamy,個意大利飯既口感唔錯,出面軟身得黎,中間保持到少少硬身頗有咬口😙但個飯只係薄薄的一層,如果份量多啲會更滿足👁‍🗨 滋味薯粒熱鍋(經典煙肉口味)(7/10)💲75見到通常啲人黎到除左食意大利什菌炒飯,唔少得當然係呢個招牌既滋味薯粒熱鍋🥘見到兜野上檯已經流曬口水,桔穿隻蛋之後啲流心蛋黃慢慢滲入啲薯仔度🥚佈滿蛋黃既薯仔,中間比較軟熟,食落粉粉地,但係邊位都仍然能夠保持微脆,鹹鹹地既煙肉加上三色椒,主要為甜既紅黃椒,再配埋芝士🧀後飽濟感係一定有既,略嫌整體油膩左少少🙈🔛 整體評分(7.5/10)
👁‍🗨 意大利什菌炒飯(7.5/10)💲78

👁‍🗨 滋味薯粒熱鍋(經典煙肉口味)(7/10)💲75

滋味薯粒熱鍋(經典煙肉口味)

🔛 整體評分(7.5/10)
  • Mixed mushrooms risotto
是夜晚餐,環境清靜,但餐牌選擇不多1️⃣) Egg-Nest Burger 🍔(Juice beef burger🐮🍔 with running egg yolk🍳)🍞麵包好香脆 🥓煙肉配既燒烤醬好正 🐮牛肉肉質無乜肥肉 但好juice💦 真心值得一讚👍🏻-2️⃣) Ball Law Croissant🥐 w/ Black truffles Scrambled eggs🍳🥐牛角包夠脆 但無乜牛油香 🍳炒蛋夠滑 但真心無乜松露香🤔
[今年今日系列] [2017.09.30]
是夜晚餐,環境清靜,但餐牌選擇不多

1️⃣) Egg-Nest Burger 🍔

🥐牛角包夠脆 但無乜牛油香 🍳炒蛋夠滑 但真心無乜松露香🤔
2017-09-30
2017-07-22 244 浏览
雨停了,我貫徹了一年多前的習慣,從那熟悉的地方步行到銅鑼灣。穿梭於一羣又一羣穿著端正的辦公室男女,穿著白襯衫黑西裙的我仿佛是其中一員。幻想著他們的工作又多優越之際,我也憶起了剛剛面試時單人匹馬面對四個考官的場景。戰競完一番,我需要吃點好東西填滿空虛的心靈;於是隨心走進一家人客不多的咖啡店。我坐在咖啡店的角落,點了吃著薯粒熱鍋⁠⁠⁠⁠和玫瑰拿鐵。薯粒熱鍋⁠⁠⁠⁠($78),水波蛋的蛋黃醬一破而湧,畫面治癒。香脆的薯粒伴隨著涼快的蛋黃醬放入口中,是冷靜熱情之間。還有週邊可口的菇菇和椒,完滿地填充了我地胃。玫瑰拿鐵 (+$15) ,還以為表層會以玫瑰作裝飾,但原來只是跟一般咖啡無異的拉花。不打緊,味道還好。吃著高卡路里的薯粒熱鍋⁠⁠⁠⁠,喝著帶香甜與甘澀的玫瑰拿鐵,聽著店內優閒的西洋音樂、其他客人高談闊論中的英語、店員準備飲食的聲音,清晰地細看著窗戶上的雨點,濛瀧地目睹烏雲逐漸遠離的光明。當我推門離開,走了幾十步以後,雨再次下起來。我別無他選,撐起恰巧是黃色的雨傘,繼續前行。

穿梭於一羣又一羣穿著端正的辦公室男女,
穿著白襯衫黑西裙的我仿佛是其中一員。
幻想著他們的工作又多優越之際,
我也憶起了剛剛面試時單人匹馬面對四個考官的場景。

戰競完一番,我需要吃點好東西填滿空虛的心靈;
於是隨心走進一家人客不多的咖啡店。

我坐在咖啡店的角落,點了吃著薯粒熱鍋⁠⁠⁠⁠和玫瑰拿鐵。
薯粒熱鍋⁠⁠⁠⁠和玫瑰拿鐵

香脆的薯粒伴隨著涼快的蛋黃醬放入口中,是冷靜熱情之間。
還有週邊可口的菇菇和椒,完滿地填充了我地胃。
玫瑰拿鐵

玫瑰拿鐵 (+$15) ,還以為表層會以玫瑰作裝飾,
但原來只是跟一般咖啡無異的拉花。不打緊,味道還好。

清晰地細看著窗戶上的雨點,濛瀧地目睹烏雲逐漸遠離的光明。

當我推門離開,走了幾十步以後,雨再次下起來。
我別無他選,撐起恰巧是黃色的雨傘,繼續前行。
2017-07-18
薯粒熱鍋⁠⁠⁠⁠和玫瑰拿鐵
玫瑰拿鐵
2017-06-26 348 浏览
同友人去左銅鑼灣,大家都未食野就打算搵間CAFE HEA下~本身打算去一間好近地鐵站既樓上文青CAFE,點知佢裝修緊於是就去左希雲街搵CAFEMENU上的選擇唔算多MAIN得4-5個,DESSERT又係得4-5個值得推介既係呢個牛角包其實個黑松露炒蛋係自己REQUEST加入牛角包到黑松露勁香,蛋的生熟度又岩岩好!上菜時,牛角包又熱又脆!!!好味的!推薦要加入黑松露炒蛋黎食!!!另外仲叫左個滋味薯粒熱鍋 (經典煙肉口味)攪拌完之後就變左咁煙肉味好香另外叫左個茶飲可以望到街景,都幾好HEA,幾舒服!
本身打算去一間好近地鐵站既樓上文青CAFE,點知佢裝修緊
於是就去左希雲街搵CAFE

MENU上的選擇唔算多
MAIN得4-5個,DESSERT又係得4-5個

值得推介既係呢個牛角包
其實個黑松露炒蛋係自己REQUEST加入牛角包到
黑松露勁香,蛋的生熟度又岩岩好!
上菜時,牛角包又熱又脆!!!
好味的!推薦要加入黑松露炒蛋黎食!!!
另外仲叫左個滋味薯粒熱鍋 (經典煙肉口味)
攪拌完之後就變左咁
煙肉味好香

另外叫左個茶飲

可以望到街景,都幾好HEA,幾舒服!
2017-06-25
  • 黑松露炒蛋牛角包
2017-06-25 191 浏览
The tiny cafe is located on a street full of cafes and reataurants and the outside and interior design tempt you to go in. It only has a few tables situated on a cramped space but it makes the place very cosy. Menu offers selection of fancy reen tea latte, rose latte and other drinks I've never heard of and amazing cakes that are being served in style. They have free wifi and it doesn't seem to busy there so you can take your time enjoying cakes and drinks. Oh, and the place is totally instagrammable.
Very good!
2017-06-22 223 浏览
講起銅鑼灣,美食肯定係其中一個點都無法繞過嘅話題,每一區都有各種無同嘅美食同景點,已經係銅鑼灣生活左咁多年喇,不過因為平時比較宅,所以除咗上落班之外,平時休息都係陪屋企人行下山飲吓茶咁,一次偶然嘅機會俾我搵到呢間Café YAWN。今日一場來到就梗要食吓先得!坐低後揀左個肉醬意粉,絕對算不上貴,肉醬做得非常好,意面主要靠肉醬,成功嘅意大利面一般需要美味嘅肉醬,無論係顏色定係味道,反正成色好棒,面與又煙韌好味再黎就係呢個鳳梨牛角包加雪糕球,鳳梨牛角包外皮酥脆香濃,裡面柔軟細膩口感,再加上雪糕球嘅加盟,口感方面粗糙外加細緻感,兩種觸感碰撞在一起,正呀!店內周邊都充斥著復古嘅手工感,無論系手寫粉筆字感嘅店名,點系角落頭嘅復古木質嘅各種小裝飾物,原始嘅審美令人無端安靜下來。 媽咪揀既呢杯rose yes latte味道很香,很濃,很大的一杯我就揀左杯冰咖啡,夠凍又夠香,飲後成個之都精神晒!

我就揀左杯冰咖啡,夠凍又夠香,飲後成個之都精神晒!
2017-05-24
2017-06-07 188 浏览
希雲街入面各式各樣餐廳林立, 特色的咖啡店更開得愈來愈多雖然大熱天時由地鐵站行過去的十多分鐘隨時令你汗流浹背眾裡尋覓 因為見店內只有一枱客 簡潔裝潢吸引到我入去試試下午4點店內員工有兩名, 因為當時只有一枱客人其中一位在自助水吧旁邊的坐位睡覺休息店內座位不多 二人細枱三,四張  一張四人大枱近門口點菜時付款 會主動上菜送到客人枱上下午茶時段A-E 5個選擇 配黑啡或茶我試咗菠蘿牛角包配黑松露炒蛋加配rose latte牛角包係菠蘿脆皮 皮脆包鬆軟 帶甜甜味道適中 配合黑松露炒蛋味道豐富 如果炒蛋再滑嫩啲會更完美Rose latte 玫瑰花香濃而咖啡味比較淡 飲落唔太甜 保留少少咖啡甘苦 唔錯我地由4點坐到7點左右 中間只有兩枱客人光顧 難怪店員都給人一種愜意的感覺店內有wifi 但connection 就差啲因為條街咖啡店選擇多 目前推薦指數
希雲街入面各式各樣餐廳林立, 特色的咖啡店更開得愈來愈多
雖然大熱天時由地鐵站行過去的十多分鐘隨時令你汗流浹背
眾裡尋覓 因為見店內只有一枱客 簡潔裝潢吸引到我入去試試

下午4點店內員工有兩名, 因為當時只有一枱客人
其中一位在自助水吧旁邊的坐位睡覺休息
店內座位不多 二人細枱三,四張  一張四人大枱近門口
點菜時付款 會主動上菜送到客人枱上

2017-06-06
菠蘿牛肉包配黑松露炒蛋
Rose  latte
2017-06-03 172 浏览
放假hea到三點幾先食lunch!(其實都下午茶)黎到希雲街搵coffee shop hea! 一直好想試,但次次經過都冇位!入到去都係得bar位,諗住都算!點知見到有兩台岩岩走有個女仔突然開口問我地幾多位,因為佢想要多隔離張台!原來開口問的係陳凱琳!佢真人好瘦好細粒!我地明既佢都係想人當閒人!唔騷擾佢!我地因爲未食lunch! 叫左兩個鐵板熱食!老公叫左呢個墨西哥辣牛肉味!上面有兩隻蛋!佢呢個超香口!我叫什菌口味!但點解我只得一隻蛋?我叫杯榛子咖啡!好飲 我對咖啡要求高!呢杯真係沖得好飲!
放假hea到三點幾先食lunch!(其實都下午茶)
黎到希雲街搵coffee shop hea!

一直好想試,但次次經過都冇位!
入到去都係得bar位,諗住都算!
點知見到有兩台岩岩走

我地明既佢都係想人當閒人!唔騷擾佢!

我地因爲未食lunch! 叫左兩個鐵板熱食!
老公叫左呢個墨西哥辣牛肉味!上面有兩隻蛋!佢呢個超香口!

我叫什菌口味!但點解我只得一隻蛋?

我叫杯榛子咖啡!好飲
我對咖啡要求高!呢杯真係沖得好飲!
2017-05-30
  • 滋味薯粒熱鍋
2017-04-28 162 浏览
星期六下午跟朋友在銅鑼灣做完facial很肚餓😂 當然要來一個brunch跟 coffee來到了希雲街 這條街充滿很多間特色有名味道不錯拍照呃like必到的餐廳 不論是coffee shop還是甜品雪糕店 都很有名氣朋友在網上搜索一輪後 便決定來到這間Cafe YAWN 看看餐牌後才發現原來之前在fb看到很像牛扒的Brownie是這裡的出品但由於肚子太餓 所以決定這次先試咸食下次再試甜品😂先點了一杯熱Latte有誠意的拉花令人心情愉快🤗Avocado toast 由於朋友熱愛牛油果 每逢吃brunch都必點牛油果的熟度很緊要 非常影響口感😂這個牛油果的熟度非常好 加上有炒蛋在底吃起來更香牛油果味 旁邊的黑醋沙律菜很開胃 是一個健康的餐😂Egg-Nest Burger漢堡非常足料😂 煙肉芝士蕃茄生菜蛋黃牛肉漢堡 根本不可能一次過一起放進口內 哈哈漢堡包外皮烘得有點脆牛肉漢堡非常juicy 再加上蛋黃的汁 很好吃!蕃茄跟生菜減少了油膩跟邪惡感😂
星期六下午跟朋友在銅鑼灣做完facial

Egg-Nest Burger
漢堡非常足料😂 煙肉芝士蕃茄生菜蛋黃牛肉漢堡
根本不可能一次過一起放進口內 哈哈
漢堡包外皮烘得有點脆
牛肉漢堡非常juicy 再加上蛋黃的汁 很好吃!
蕃茄跟生菜減少了油膩跟邪惡感😂
Egg Nest burger
Avocado  toast
Egg Nest burger
2017-04-27 184 浏览
平日去到銅鑼灣唔知食咩好就會走到來呢條街。見到呢間之前未食過的小店就走咗入來。晚餐價錢不貴,選擇不少,點了2個餐,看看份量再說。先來了牛肝菌汁雜菌意大利飯,見到都食指大動,超香濃的菇菌味湧入鼻子。口感軟滑,有少𡁻頭,但水份足,是我喜歡的口感。雜菌份量不少,每一口也能吃到。點了mocha, 這裡的咖啡能媲美知名咖啡店的質素,濃厚香滑。煙三文魚薄餅:簡單有特色之選,其實比較像一塊脆餅上放了煙三文魚,蕃茄汁和菠菜,煙三文魚油香濃,口感幼滑,配上餅底食是新感覺,一軟一脆。
晚餐價錢不貴,選擇不少,點了2個餐,看看份量再說。

1K
2017-04-20 7261 浏览
復活節有四日假期,因為天氣唔錯,同朋友行龍脊,落番山,由於未夠鐘晚飯,我地搵左間咖啡店坐下。Cafe YAWN喺銅鑼灣希雲街,我地受住旁邊via tokyo同對面刨冰店嘅誘惑入黎,小店位置唔多,可能接近晚飯時間,近乎滿座。只係剩番對住牆嘅幾個位,我地都係諗住點杯咖啡坐下,都唔想阻住人地位置,有面壁位,剛好。餐牌選擇唔多,有薯粒熱鍋、意大利飯、意粉、漢堡等,價錢唔貴。另外有幾款甜品,包括布朗尼、布甸、apple crumble等,見人地食緊,賣相都唔錯。Rose Latte $42最近迷上熱咖啡,純粹為左欣賞下人地嘅拉花,見到咖啡拉花原來係幾療癒。但我對咖啡認知度低,所以唔係話好識評論。揀左玫瑰拿鐵,以為飲落會比較少女啲,又唔係喎,奶比例較少,奶泡細滑,完全唔會覺得甜。不過玫瑰就要飲到好底先有少少味道。Vanilla Latte $42相對玫瑰,雲呢拿拿鐵嘅味道更易入口,加上係凍飲,有少少冰塊。咖啡味道唔會苦,亦都飲到明顯嘅雲呢拿味,不錯飲。我地坐左一陣就走人,呢度環境唔錯,幾悠閒,大家都係靜靜地食下野,傾下計,幾舒服。因為其實去過啲樓上cafe都好嘈,有時寧願搵間coffee shop

Rose Latte $42

但我對咖啡認知度低,所以唔係話好識評論。

不過玫瑰就要飲到好底先有少少味道。
Rose Latte
Vanilla Latte $42

咖啡味道唔會苦,亦都飲到明顯嘅雲呢拿味,不錯飲。
Vanilla Latte

因為其實去過啲樓上cafe都好嘈,有時寧願搵間coffee shop、餐廳仔靜靜地坐下。

有機會再黎試試主食、甜品

餐牌:
2017-04-14
2017-04-19 205 浏览
買完嘢,想立即遠離人煙,於是行左入希雲街搵食!焗煙肉薯仔- 咸度剛好,薯仔夠香口,加上半熟的蛋和芝士,好好味Bread pudding - 面包入面有朱古力細,面包微溫加上雪糕,唔錯的配搭Hazelnut latte - hazelnut的味道淡左少少,味道整體幾好,仲好大飲tim 環境唔錯,靜靜地坐下,傾下計,又賺左一日了!
買完嘢,想立即遠離人煙,於是行左入希雲街搵食!

環境唔錯,靜靜地坐下,傾下計,又賺左一日了!
2017-04-11 191 浏览
希雲街有好多咖啡小店,離銅鑼灣心臟地帶不遠,卻少一份煩囂、多一份恬靜。這天和男友穿過因rugby sevens而熱鬧無比的恩平道來到cafe yawn。這cafe不大,只有數張枱,我們選擇坐在門口旁的大枱,所以不覺迫狹。本想試試很多人推介的穫仔pasta和T骨排布朗尼,誰知它weekend有brunch menu,而pasta是weekday lunch才有,被它打亂了陣腳因為太想試它的穫仔菜式,就從regular menu上選了意大利雜菌炒飯。T骨排布朗尼還是有供應的,但brunch menu上有另一道很吸引的甜品向我呼喚,經過一輪爭扎,最後選了香蕉果醬牛油麵包多士意大利雜菌炒飯($78)因為以小煎pan盛載,所以放久了依然是暖暖的。飯粒以creamy的白汁包裹著,上面放有香草及松露醬增添香氣。味道中規中矩,如果炒得乾身少少會更好。香蕉果醬牛油麵包多士($88),加$10配一球雪糕。焦糖化的香蕉淋上了朱古力醬,金黃的原多士,再加一球雲尼拿雪糕,光是賣相就鶦吸引。厚多士表面脆脆的,而內裏就是甜甜的牛油餐包。最驚喜的部分就是中間那層厚厚的朱古力醬,配搭一口雲尼拿雪糕及一小片香蕉一起吃,越
意大利雜菌炒飯
香蕉果醬牛油麵包多士
厚多士表面脆脆的,而內裏就是甜甜的牛油餐包。最驚喜的部分就是中間那層厚厚的朱古力醬,配搭一口雲尼拿雪糕及一小片香蕉一起吃,越邪惡越美味
沒有後悔為他而放棄T骨排布朗尼呢!
Rose latte
點brunch可加$15配飲品,我選了rose latte。Latte的拉花幾漂亮,奶泡綿密程度尚可。聞到有淡淡的玫瑰香
一開始玫瑰味比咖啡味濃,但後來兩者味道漸趨平衡,味道更好

雖然沒吃到預期想吃的食物,但所點的食物和咖啡都沒有令人失望,還有驚喜呢~

2017-04-08
Rose latte
  • Roselatte
2017-04-09 193 浏览
跟朋友看完電影,當然要搵野食醫肚,朋友說希雲街多了很多食肆,所以便到那兒逛逛。食物價錢不算貴,本來想吃 dinner set,但朋友想試試薯粒熱鍋、又想試黑松露炒蛋,所以改為散叫。我們要了一客什菌口味的薯粒熱鍋,將薯仔切粒後加入什菌、洋蔥、青紅椒,用芝士來煮,再加入班尼迪蛋,一上枱已香氣四溢。至於黑松露炒蛋,用了菠蘿牛角包包裹着,有新鮮感。蛋炒得很滑,滲着淡淡的黑松露,而外面用有菠蘿包做法的牛角包,裏面有鹹味,外面略帶甜,感覺幾得意。賣相毫不起眼的意大利什菌炒飯,外表不算吸引,但一吃入口,驚喜感覺馬上產生--雖然說是炒飯,但不是東方特色的乾身,而是用忌廉來煮的,煙煙韌韌,而且帶有濃濃的黑松露香味,淡淡的菌味,產生的效果卻很好。飲品方面,我選了雪糕芭菲配香濃咖啡,賣相亦佳,一小杯略帶酸味的咖啡,還有在布朗尼蛋糕上加上雲呢拿雪糕,再在上面加2粒咖啡啫喱,稍嫌布朗尼蛋糕太硬,不過咖啡及咖啡啫喱都很吸引。

滋味薯粒熱鍋
薯粒熱鍋
黑松露炒蛋
雪糕芭菲配香濃咖啡
橙汁
2017-04-05
滋味薯粒熱鍋
2017-04-02 156 浏览
又係時候約下啲朋友食野吹水啦😝😝 🕵️‍♀️去邊好?今次就有好推介啦😜 依間cafe裝飾有feel之餘 播住音樂 令到個人都即刻relax哂😀意大利飯既汁都幾濃郁 好夠香😋 飯係粒粒分明 夠咬口 雜菌份量都唔少 亦都有加埋洋蔥 令成個飯食落更加有層次😝漢堡包個包身有少少外脆內軟既感覺😀 入面夾住塊牛肉夠哂厚 夠足料😍 不過略嫌有少少韌 但食落都好juicy😝👍🏻 配埋蛋黃 茄醬同菜 減低油膩感 整體泥講都唔錯😍 到甜品啦😋😋 唔講真係以為係係舊扒上面放左舊雪糕😮❓ 但其實係brownie泥嫁😂 brownie賣相好吸引 係心型❤️ 仲配埋雪呢拿雪糕😋 淋左熱朱古力醬上去之後 開始冒煙💨💨 之後就食得啦👻 但記得食既時候小心熱 brownie既外層有層脆脆地既朱古力 入面就係好鬆軟既紅絨蛋糕 感覺好似係熟左既心太軟咁😹😋 暖暖地咁 食落每一啖都好幸福😝