2K
2017-03-30 4195 浏览
一年多前來過這裡歇歇,吃了件蛋糕便離開了。 今日再次到來,當然要試試主菜啦! 🍲滋味薯粒熱鍋($75) 選了經典煙肉口味,還Served with Egg Benedict🍳 薯粒炒得香香的,外層微微香脆,內裡薯味香濃,薯粒用試一個小鐵板炒成,試桌時還是熬辣辣的,難怪能夠保持熱度。 🍄意大利什菌炒飯🍚($78) 什菌炒飯充滿黑松露和什菌香味,炒飯有嚼口,粒粒爽口,帶有creamy味道。 🍝龍蝦汁鮮蝦寬蛋麵餐🍴($88) 寬蛋麵充滿蛋香,混在龍蝦汁上味道酸酸甜甜,很是開胃。 凍檸茶 最後甜品點了個香蕉布甸($64) 配焦糖脆脆、雪糕及鮮奶 賣相精緻特別,味道甜而不膩,很滿足的一餐。
一年多前來過這裡歇歇,吃了件蛋糕便離開了。

今日再次到來,當然要試試主菜啦!

🍲滋味薯粒熱鍋($75)

🍄意大利什菌炒飯🍚($78)

🍝龍蝦汁鮮蝦寬蛋麵餐🍴($88)

寬蛋麵充滿蛋香,混在龍蝦汁上味道酸酸甜甜,很是開胃。

凍檸茶

最後甜品點了個香蕉布甸($64)

配焦糖脆脆、雪糕及鮮奶

賣相精緻特別,味道甜而不膩,很滿足的一餐。
2017-03-29
2017-03-30 158 浏览
去灣仔放學之後去咗銅鑼灣,打算搵個地方同同學傾吓計就揀咗呢間cafe。入到去間Cafe好精緻裝修以簡約為風格最有創意嘅係店主張相同客人講嘅message會用粉筆寫係牆上面加上木枱。簡易精緻味令人感到舒適。舒適環境適合三五知己黎。牆上面有唔少用粉筆字寫嘅字句。wifi password都隱藏左係度架。有個自助位,俾人自己斟水。由於放學太早,又好肚餓,先叫個tea set,見有燒雞翼就試下,估唔到d燒得好好,表面小小微脆,又有蜜糖甜甜地,好想食多幾隻。伴碟仲有沙律,貼心既係沙律醋與沙律分開上,醋既份量自己決定。Dinner Set有幾款,叫左龍蝦汁鮮蝦寬蛋麵包餐飲龍蝦汁好濃,入口Creamy唔會好稀咁,鮮味十足。寬蛋麵煙煙煙韌韌, 蝦配埋龍蝦汁好夾,加上蝦又爽口。而寬蛋麵用小小鐵平板窩為盛器皿,最常有創意,又配合呢度環境,最岩影相。T-Bone Steak Brownie 呢間cafe好出名既T骨排布朗尼,紅絨蛋糕塗上朱古力,配以雪糕及熱朱古力醬,外形似牛排,用鐵板上菜,熱朱古力倒入牛扒及雪糕上,好似平時食排倒燒汁咁,小心汁彈上黎。布朗尼實實地,朱古力味特濃,配雪糕一齊食,入口即融,冷熱口
簡易精緻味令人感到舒適。
舒適環境適合三五知己黎。牆上面有唔少用粉筆字寫嘅字句。
wifi password都隱藏左係度架。
有個自助位,俾人自己斟水。
估唔到d燒得好好,表面小小微脆,
Dinner Set有幾款,叫左龍蝦汁鮮蝦寬蛋麵包餐飲
龍蝦汁好濃,入口Creamy唔會好稀咁,鮮味十足。
寬蛋麵煙煙煙韌韌, 蝦配埋龍蝦汁好夾,加上蝦又爽口。

T-Bone Steak Brownie
布朗尼實實地,朱古力味特濃,配雪糕一齊食,
入口即融,冷熱口感冷火交融,仲中和了朱古力的濃厚感,唔會特別甜同膩。

餐飲叫左Lemon&Ginger tea
茶用一個小小既熱壺盛裝,
唔會好似一般cafe咁一杯過,加上呢隻薑味唔會過重,
迎合大部份人口味,唔飲咖啡都可以黎呢到試下。
與朋友慶祝食飯,當然要揀個好的地方開餐。繼早前食甜品經過,發現希雲街美食如云,街頭巷尾都隱藏不少食肆,絕對值得花點時間看看。興幸的是朋友總是樂於傾聽我的意見,從未試過未試就否決我的建議,所以每次一遇到想吃的都會立即與她分享。我認為朋友懂得欣賞和發掘才是真正的識吃!這間咖啡店開揚,坐在高枱位置還可以望到窗外的景色。餐牌選擇不算多,近收銀位置會餐廳推介,可以參考。主打的輕食、咖啡、蛋糕都看似幾吸引!牛油果沙律 $88 牛油果熟成度剛好,吃起來軟腍厚肉,配上黑醋汁享用。價錢有點進取,跟杯果汁或加配牛角包會更抵食。 意大利什菌炒飯 $78 燉飯惹味非常,又不失什菌本身的鮮味,米飯外型圓潤飽滿,加上蘑菇夠多,吃起來富口感。烹調時用上香草和黑松露點綴,使燉飯散發出陣陣濃郁的黑松露和蘑菇味。甜品時間當然選了鎮店之「扒」T骨排 布朗尼  Brownie $68 配雪糕和熱朱古力醬 品嚐前,先淋上朱古力醬,鐵板會發出煎牛扒般「沙沙聲」,滿有動感的甜品,心型的「牛扒」其實是紅絨蛋糕,面層塗上朱古力脆脆,真是雙重滋味一次過享受。但為免過甜或膩,最好兩人共享,因為食到一半,就會覺得朱古力濃度愈來愈強烈。香蕉布
牛油果沙律 $88
牛油果熟成度剛好,吃起來軟腍厚肉,配上黑醋汁享用。

價錢有點進取,跟杯果汁或加配牛角包會更抵食。
意大利什菌炒飯 $78
甜品時間當然選了鎮店之「扒」

香蕉布甸 $64
焦糖脆脆好似岩雕展示出來,印象尤其深刻,香蕉蛋糕好軟,沾上半溶的雪糕好美味,伴有雲尼拿雪糕和熱奶。
  • T骨排 布朗尼
  • 香蕉布甸
  • 意大利什菌炒飯
2017-03-29 109 浏览
約左朋友夜晚係銅鑼灣食飯,不過由於我哋兩個都好晏先至食午飯,所以唔會好肚餓。我哋決定咗叫一個意大利飯share黎食, 之後再一齊出去食甜品。個意大利飯都幾大個,而且賣相好吸引好似好好味,好香蘑菇味,而且口感好creamy!味道唔錯,下次可以再去試多啲唔同嘅嘢食。
2017-03-28 3804 浏览
食友早前嚟到光顧此小巷中嘅咖啡室小店,話佢哋啲咖啡頗出色,建議我不妨嚟試試,拖咗幾個月,專登拉咗同樣喜歡嘆咖啡嘅親友嚟Cafe Yawn聚一聚兼食餐晚飯。依條小街無嚟年多,似乎又多咗幾家食肆。講得喺小店,地方當然唔大,內裡佈置簡約,黑白灰為主調,一列面壁嘅高枱,以及多組二人枱,有種彷彿希望客人喺人少少嚟悠閒聚一聚,盡量保持寧靜嘅氣氛。故此,雖然是夜都有幾枱客,但環境確喺唔嘈雜,頗幽靜。自助水吧、調味料吧喺唔少Cafe現行做法,減省人手招呼,自自在在,嚟得嘅客人相信亦無所謂。半自助形式嘅服務,所以先出去落單,再由店員送上。餐牌有兩份,一份喺基本嘅散點菜式,一面食物、一面飲品,前者選擇唔算好多,烤薯粒、意大利飯、漢堡、是日意粉、甜點……等等10數款,後者則主打咖啡,其次有熱茶、果汁、沙冰,卻連紅白酒亦有,但啲餐酒唔知搵咩菜式嚟配合好!另一份自不然喺晚市套餐($78),主菜4揀1及,包一杯基本啡茶,可加錢升級其他飲品及加錢配指定甜品。 牛肝菌汁雜菌意大利飯意大利飯以小平底鐵鍋盛上,既保持飯粒嘅熱度,又更逼出菌香,所以,個飯一上枱,確喺幾香噴噴。飯粒煮得有水準,皆因入口濕潤、咬口、有菌香,而且
牛肝菌汁雜菌意大利飯

意大利飯以小平底鐵鍋盛上,既保持飯粒嘅熱度,又更逼出菌香,所以,個飯一上枱,確喺幾香噴噴。飯粒煮得有水準,皆因入口濕潤、咬口、有菌香,而且,內裡混有唔少雜菌粒,夠晒口感。
煙三文魚薄餅

原本喺想試試個龍蝦汁鮮蝦寬蛋麵,可惜話個汁底無晒貨,緣慳一面,所以,改為一試個薄薄。對比起個意大利飯,薄餅嘅製作明顯有種「迤」嘅感覺,批底猶如麵包,唔脆亦唔喺軟熟,口感比較乾,加上批面只搽咗啲茄醬,再就咁放上火箭菜、煙三文、紫洋蔥,唔喺話唔好食,但就無完全新鮮焗製薄餅嘅感覺,猶如一客煙三文意大利拖鞋包。
煙三文魚薄餅
上文都講過親友同樣喜歡嘆咖啡,餐飲就梗喺揀咖啡,兼寧願加多少少要啲特色咖啡。
Tiramisu Latte +$15

親友讚杯咖啡拉得唔錯,又話咖啡味香醇,但就唔喺好飲得出跟普通鮮奶咖啡嘅分別,仲講笑咁講,起碼無陣意大利芝士餅味,只喺似乎有微微朱古力甜味,咁咪即喺變咗杯Mocha?
Tiramisu Latte
Toffeenut Latte +$15

小弟嘅鮮奶咖啡拉得比親友杯更靚,杯面唔會起泡粒,個心形對稱兼線絞細緻。而味道上,拖肥喺重味道嘅嘢,所以,一小口已好突出,又無過甜嘅感覺,好得。
Toffeenut Latte
晚市套餐餐牌寫住+$35可選任何甜品,並非散點餐牌中所列嘅甜品,只喺出面餅櫃所擺放嘅款式,是夜所見,啱啱仲有兩款,正價要$45,依家叫慳番$10。
歌劇院蛋糕 +$35

點餐時時見得番一件,所以,就麻煩店員幫忙留起、後上。外觀睇落真喺做得幾靚仔,雖然無傳統嘅做出咁多層,但清晰有層次,之但喺,味道與口感都唔合格,底層嘅海綿蛋糕乾到不得了,上層嘅咖啡忌廉唔軟滑,而面層嘅鏡面朱古力,做得爧身,但已經乾硬晒,相信喺就咁放晌餅櫃抽乾晒,嚴重處理失當,覺得嘥晒件餅!
歌劇院蛋糕
歌劇院蛋糕
焦糖脆脆蛋糕 +$35

對比起個歌劇院蛋糕,焦糖脆脆蛋糕嘅水準就完全谷底反彈,海綿蛋糕部份食得出鬆軟有彈力,忌廉打得輕盈柔滑,又完全無油膩感;啲焦糖脆脆既脆口,又有焦香嘅蜜糖味,我哋大家都讚好食。
焦糖脆脆蛋糕
綜合今次嘅經驗,其實Cafe Yawn環境幾輕鬆自在,服務亦唔錯,又無加一,但無論主菜,抑或甜點,水準都唔平均,一部份做得好,一部份又做得唔好,要將食物保持穩定性都好重要,希望小店繼續努力!
2017-03-23 151 浏览
今晚走到銅鑼灣希雲街吃鐵板晚餐星期三的晚上,店外已有不少人等侯了...等了良久,終於輪到我啦..... 被安排在面向玻璃的高椅座。我對牛油果有份喜愛.... 在CASHIER旁那塊牌看到有AVOCADO , 即點啦 !自助區睇下有咩食先有圖又有字 除了單點,還有DINNER SETAVOCADO SALAD (HK$88) 隨我喜歡落幾多SOURCE, I LIKE GREEN !CLASSIC BACON BREAKFAST (HK$75)鉄板熱辣辣,薯仔烤得香軟兩夥流心蛋加埋芝士攪埋一齊食,好滋味CHICKEN TOMATO PASTA (HK$88) 熱辣辣鉄板盛放著沾滿了TOMATO SOURCE的意粉,只是略嫌意粉煮得太淋今晚既主角出場啦 !  點解T-BONE STEAK上有球雪糕既? 哈哈, 依個就係T-BONE STEAK BROWNIE (HK$68)  我就係為咗佢而來 !  因為每每有朱古力既地方就有我既足跡 其實係鉄板上的BROWNIE   用鉄板上份外吸引吧 !  暖暖的BROWNIE和凍冰冰的雪糕一冷一熱好正 !CHOCOLATE (HK$38) 有拉花既朱
今晚走到銅鑼灣希雲街吃鐵板晚餐
星期三的晚上,店外已有不少人等侯了...
自助區
睇下有咩食先
有圖又有字
除了單點,還有DINNER SET
AVOCADO SALAD
AVOCADO SALAD (HK$88)
AVOCADO SALAD
隨我喜歡落幾多SOURCE, I LIKE GREEN !
Classic Bacon Breakfast
鉄板熱辣辣,薯仔烤得香軟
Classic Bacon Breakfast
兩夥流心蛋加埋芝士攪埋一齊食,好滋味
Chicken tomato pasta
CHICKEN TOMATO PASTA (HK$88)
T-bone steak Brownie
T-bone steak Brownie and drinks
其實係鉄板上的BROWNIE
Chocolate
CHOCOLATE (HK$38)
有拉花既朱古力又加分囉
2017-01-25
2017-03-19 730 浏览
今次同好姊妹出來除了食晚餐,最想主要是食甜品,地點位於銅鑼灣希雲街「Cafe YAWN」,甜品會令人開心,我希望把開心愉快帶給每一位的好姊妹,在此同我一起分享快樂美好的回億。 門前擺放食物的介紹,十分吸引,令人期待,店內的設計以木為主,品舖裝修簡約。 店內特高樓底,人多也不感覺侷促,空間感很好,環境整齊優美,舒適很寫意,乾淨整潔,氣氛輕鬆。 坐下後立刻點食物,餐單很簡約,提供幾款不同類型的美食,晚餐$78有幾款不同食物的選擇,可配咖啡或茶,加$15可以升級飲品及加$35選擇甜品。 牛肝菌汁雜菌意大利飯 意大利飯軟腍,軟硬度適中,米飯粒粒分明,口感極煙韌,雜菌多更濃芳香氣,填飽了我的肚子,口腔中的香味久久不散,不能抗拒它的誘惑。 熱檸檬水 没有升級飲品,晚餐包括飲品,淡淡的熱檸檬水,喝後喉嚨感到一陣舒適,帶出絲絲味道在心頭,令人心曠神怡,感覺很不錯。 焦糖脆脆 晚餐加$35的焦糖脆脆,蛋糕鬆軟香滑豐盈,比一般蛋糕口感更細滑,加入脆口的焦糖脆脆,甜度剛好,充滿優雅不膩的滋味,令人唾涎三尺。 T骨排布朗尼 $68 上冷下熱,上層是雲呢拿雪糕,下層是薄脆朱古力,把朱古力醬灑在雪

熱檸檬水

焦糖脆脆

T骨排布朗尼 $68

上冷下熱,上層是雲呢拿雪糕,下層是薄脆朱古力,把朱古力醬灑在雪糕,雪糕開始溶化了,慢慢細膩品嚐,雪糕幼滑芳香,薄脆朱古力食出香醇的朱古力味道,入口甜而不膩,整體味道好夾,層次更豐富,瞬息之間便食了整個T骨排布朗尼,真心很好味,令人食指大動。

Cafe YAWN

地址︰銅鑼灣希雲街9號地舖
2017-03-16
庆祝纪念
纪念日
2017-03-18 57 浏览
T骨布朗尼$68🍫朱古力醬曬上鐵板上 咋咋聲😊暖暖心型brownie牛排加上凍凍既雪糕🍦口感都幾得意😆不過brownie就普普通通無咩特別意大利雜菌抄飯$78🥘Risotto 好creamy好濃郁既菇味🍄🍄都幾好食😌 不過分量就唔太夠🙈Strawberry smoothies🍹$45一般smoothies都好濃稠 好似雪糕咁 但哩個好水 似果汁多過smoothies 👎🏻 流心蛋煙肉薯粒 $75 🍟薯粒上面有芝士🧀同煙肉🥓最特別係加左兩隻流心蛋🍳可以選擇墨西哥牛肉🐮同什菌味🍄但個薯粒無我預期咁好食好普通 最大問題係送黎既時候根本唔夠熱😐所以食落真係好一般😟

T骨布朗尼$68🍫

好普通
最大問題係送黎既時候根本唔夠熱😐
所以食落真係好一般😟
2017-03-18 2243 浏览
位於銅鑼灣 的Cafe Yawn是一間很有人氣的小咖啡店銅鑼灣希雲街9號地舖餐廳以鑊仔鐵板心型朱古力布朗尼蛋糕出名,今晚帶媽媽來到吃晚餐,一定要點來試試。原本是上個月來吃的,不過當時餐廳鑪鑊忽然壞了,我只好遲些來過吧白汁蟹肉寬蛋麵$78晚餐包主菜,咖啡或荼。份量十足的寬蛋麵,堆成一個小山丘呢相比起媽媽那碟意粉,我的份量真的大好多,是因為知道我大食的關係嗎。白汁沉底,需拌勻進食。但拌勻後味道依舊清淡,醬汁足夠但調味不太足,我下大量的辣椒仔和芝士粉後,味道較好。龍蝦汁鮮蝦寬蛋麵$78媽媽點選的寬蛋麵,色彩鮮橙,賣相較白汁吸引,但味道依舊不太足。寬蛋面的熟度剛好,煙靭富勁,充份掛上所有醬汁。不過調味方面,真的可以濃多一點點哦。T香排布朗尼$68餐廳主打的心型鐵板布朗尼終於登場,心型布朗尼是紅絲絨蛋糕,配以雲尼拉雪糕和熱朱古力醬,好像真的牛排配燒汁呢。但鐵板不夠熱,淋上朱古力醬沒發出吱吱聲響朱古力蛋糕濃烈迷人,苦甜剛剛好。香蕉布甸$64賣相吸引的香蕉布甸是餐廳另一推介。香蕉蛋糕濕潤軟熟,配以雲尼拉雪糕,熱鮮奶和焦糖脆脆,整體配搭微宜。蛋糕吸滿鮮奶和雪糕,入口香甜,二人一份不足夠呢。
位於銅鑼灣 的Cafe Yawn是一間很有人氣的小咖啡店
銅鑼灣希雲街9號地舖

白汁蟹肉寬蛋麵$78

晚餐包主菜,咖啡或荼。
份量十足的寬蛋麵,堆成一個小山丘呢

白汁沉底,需拌勻進食。
但拌勻後味道依舊清淡,醬汁足夠但調味不太足
,我下大量的辣椒仔和芝士粉後,味道較好。
龍蝦汁鮮蝦寬蛋麵$78

寬蛋面的熟度剛好,煙靭富勁
,充份掛上所有醬汁。不過調味方面,真的可以濃多一點點哦。
T香排布朗尼$68

餐廳主打的心型鐵板布朗尼終於登場,
但鐵板不夠熱,淋上朱古力醬沒發出吱吱聲響
朱古力蛋糕濃烈迷人,苦甜剛剛好。
香蕉布甸$64

賣相吸引的香蕉布甸是餐廳另一推介。
蛋糕吸滿鮮奶和雪糕,入口香甜,二人一份不足夠呢。
2017-03-16
2017-03-14 72 浏览
維多利亞公園有花展,今日和女兒一起去參觀下,睇完之後梗係醫下個肚,週圍行下睇下有乜食?行到又攰又餓,行到希雲街,見到一間Cake YAWN店內清優雅緻!適合我們小休一下。地方不大,水吧和廚房自成一角,枱椅擺放整齊。我們選擇了Dinner Sets晚餐本來包咖啡或茶,但加15元可以升級飲品,我們選擇了橙汁和熱朱古力,朱古力有心 型拉花,特別適合情侶,心心相印、甜甜蜜蜜,朱古力又香又滑,很好味😋龍蝦汁鮮蝦寬蛋麵:濃濃的龍蝦汁,彈牙的寬蛋麵,加上鮮蝦,有海鮮的鮮甜味。白汁蟹肉寬蛋麵:這麵白汁比較多,有蟹柳、蟹子,菇菌加入麵一齊食,口感味道一流👍丅骨排布朗尼:望落好似丅骨牛扒,其實是紅絨塗上朱古力,上面加個雪糕球,再倒入熱朱古力,用刀叉食,真的令人回味無窮😋菠蘿牛角包,牛角包焗得好脆,外層是菠蘿包的酥皮,又甜又脆,加10元可以加一球雪糕,又或加錢加其他食物,值得一試!
店內清優雅緻!適合我們小休一下。
地方不大,水吧和廚房自成一角,枱椅擺放整齊。
我們選擇了Dinner Sets
2017-03-13
  • T骨排布朗尼
  • 白汁蟹肉寬蛋麵
  • 菠蘿牛角包
2017-03-08 2083 浏览
銅鑼灣希雲街的Cafe Yawn,是一間用心經營的Café小店。小店佈置簡約,以大黑磚與細白磚砌牆,再配上木製傢俬,予人隨意舒適且型格質樸的感覺。早到關係,可以隨意揀選自己喜歡的座位。店內,這一排自成一角且靠窗的吧枱位置,可凝1望窗外街景,挺適合喜歡發呆的小妹﹗ 一如其他Cafe,小店設有自助水吧和調味料吧,客人可以自行去斟水吧,或拿取調味料。 店的中央,乃開放式廚房。麻雀雖小,然,五臟俱全。只見一女店員在內忙個不停,店內,僅有另一男店員。 黑色磚牆上,以白色粉筆,寫上了「A YAWN is a silent scream for coffee」。對啊,如果你打哈欠,最好來這兒,點一杯咖啡提提神﹗ 經過一日的疲勞轟炸,小妹,體力的確過份透支了,有點累︳也有點鬱結﹗宜來一杯Latte,讓精神抖擻起來。拿鐵上,有一小熊的拉花,只是,這隻小熊,竟然是扁嘴的﹗唉,冥冥之中,好像自有安排﹗這隻可憐巴巴的小熊,彷彿就是任人宰割的小妹﹗一口氣,把咖啡飲下,彷彿,就把委屈吞下。 不久,C來了,她要了檸檬和薑茶熱飲Lemon & Ginger。 晚餐只有幾款選擇,可配咖啡或茶。C要了白汁蟹肉寬蛋麵$78

晚餐只有幾款選擇,可配咖啡或茶。C要了白汁蟹肉寬蛋麵$78,寬蛋麵吃起來彈牙富咬口和蛋香,麵條均勻地沾滿了洋蔥香草蟹肉蟹柳和白汁,奶香濃滑,且滲著淡淡蟹香,食味不賴。

小妹的龍蝦汁鮮蝦寬蛋麵$78,與C的寬蛋麵大致相同,只是,因為選用了了惹味濃郁且鮮味澎湃的龍蝦汁,並混入鮮爽彈大蝦,因此,食味更為香濃惹味,教人愛不釋口﹗

飲後,要吃甜品,另加$35,要了一件自家製焦糖脆脆蛋糕。蛋糕鬆軟富蛋香,忌廉豐盈細滑,再配上香脆糖的脆口焦糖脆脆,口感食味大大提升了不少,整體又不會太過甜膩,連C也讚不絕口﹗

2017-03-04 814 浏览
已有多年沒有跟他坐下來傾計, 突然很想見見面, 想便去做, 馬上相約。我倆都是喜歡遊咖啡室之人, 一於去間舒適的咖啡室, 邊吃邊傾, 多年無見, 必有說不盡的話題。小店外面以深灰色為主調, 在小巷中的一處, 雖不起眼, 但卻讓我們遇上。靜靜拖着疲倦的身軀走進小店, 柔和的燈光和歌曲, 再加上食客們都忙在邊嘆咖啡, 邊工作, 給人感到寧靜舒適。小店地方小小, 共有四張二人枱、一張四至五人的大及一張四人高吧枱, 牆後隱蔽的一角還有一張二人吧枱, 最適合情侶浪漫一番。座位不多, 但位與位之間有寬闊空間, 舒適自在。小店的設計並不花巧, 牆身為一大塊黑板, 上面以白粉筆寫了不同的字句, 最吸引我的一句是“ Today Special is...... ‘You’”, 枱上只放一些灌木植物作為簡單的擺設, 簡約自然。開方式的廚房讓食客可看着幾位滿有活力的青年人投入地製作食物, 還不時傳出陣陣香氣,還有放滿精緻甜品的食物櫃, 讓食客可先看看它們的賣相才決定選擇那款。先看看放在枱上的兩份Menu, 一份是晚巿套餐, 另一份是散點菜式, 再細仔看看, 原來近收處還有一塊 Special Menu。晚巿
先看看放在枱上的兩份Menu, 一份是晚巿套餐, 另一份是散點菜式, 再細仔看看, 原來近收處還有一塊 Special Menu。晚巿套餐包一客主菜及一杯咖啡或茶, 而散點菜式分別有鹹食、甜食及飲品各一版, 選擇不算太多。

白汁蟹肉寬蛋麵
友人看中晚巿套餐, 在四款主菜中選了白汁蟹肉寬蛋麵 Crabmeat Fettuccine ($78)。以一個鍋PAN盛載着上枱,熱辣辣,香噴噴。滿滿的寬蛋麵 混入不少蟹肉 蟹柳絲,面頭放了少許沙律菜 和一些亮麗的蟹籽,很豐富。
吃前先拌一拌,香滑的白汁 緊緊沾滿麵條上,份量合宜。寬蛋麵 煙韌度適中,麵中加入不少柔嫩的鮮蟹肉 蟹柳,啖啖肉,每吃一口麵都有豐富的食材相伴,滋味得很。很喜歡加了蟹籽,多份脆卜卜的口感之餘,亦提升鮮味,正!不過最好就二人共享,因為都幾飽滯。

牛油果沙律
既然友人選了較heavy的白汁, 我就點一客牛油果沙律 Avocado Salad ($88)平衡一下, 用料簡單,只有生菜、紫椰菜、數粒車厘茄 半個牛油果,配備一小杯黑醋汁,分量不多。
喜歡讓客人按個人喜好淋上醋汁,吃前拌一拌,清爽的沙律菜、多汁的車厘茄、香滑腍身的牛油果,加上酸咪咪的醋汁 和辛辣的黑椒,配搭清新,但食材普通,欠特色,以此定價來說,有點過高。

香蕉布甸
來到咖啡室, 甜品和咖啡當然不少得, 在menu的六款甜品中, 友人揀了一客香蕉布甸 Banana Cake Pudding ($64), 同樣以鍋PAN盛載着, 正中放了一件圓柱形的香蕉蛋糕, 稍稍浸在奶 中, 蛋糕上放了一大球雲尼拿雪糕, 雪糕上再插了一件金黃色的焦糖脆脆塊, 而鮮奶 中亦放了一些焦糖碎粒,精美而用心的擺設。
香蕉蛋糕 有兩種不同的質感, 下層浸在奶 中變成濕淋,上層則略為乾身,不夠鬆軟,而且香蕉味並不突出,味道和口感都一般。冰凍的雲尼拿雪糕 味道一般,雖幼滑但欠雲尼拿香,而鮮奶 熱度亦不足,可惜!較喜歡是那件大焦糖脆塊,入口香脆而甜味。

Macchiato
飲品方面, 友人要了一杯Macchiato ($30) 甜品,亦順便用它提神,我就不用提神,反而擔心睡不著,所以不敢試....友人話味道ok。
香芋鮮奶
別以為紫色就一定是紫薯,錯啦!,它是Special Menu 中的香芋鮮奶Taro Latte (dinner set upgrade +$15),有點新鮮感。雖指定選用脫脂奶,但多瓣心花形的拉花圖案也很清晰挺身,而喝了一大半,圖案仍存在,很美。入口暖笠笠,溫度剛好,面頭毫無粗泡,幼滑順喉。呈粉紫色,嚐到芋頭的香甜,甜度合宜,並不甜膩,美味!

今晚有一個好地方讓我們邊吃邊傾, 舒適自在, 大家傾談了很多, 原來我真的忽略了這位朋友, 他發現了很多不如意的事情我也不知, 亦沒有給予任何的鼓勵和支持, 真的對不起!
2017-03-01
$137.5 (晚餐)
香芋鮮奶
2017-02-24 132 浏览
人生得一知己就是樂事~今晚我又同左嘉嘉去左銅鑼灣行街食飯~都買左幾多野,於是就係銅鑼灣食埋飯先回家~~在網上搵左一輪見到有呢間餐廳,睇相覺得環境同食物都唔錯咁,於是就去左嚕~入到去感覺舒適,好有文青氣派,坐得都舒服~2個女仔雖然唔係好大食,但講真係有d餓,所以都叫左d飽肚野食填飽個肚先!一睇餐牌就被呢個牛肝菌汁雜菌意大利飯吸引住!咁就梗係要叫來食喇~有嚼感之餘,醬汁仲好濃香,而雜菌亦煮得好入味,味道有層次,good!食完個飯後,我地仲叫左個滋味薯粒熱鍋,除左有薯仔外,仲有芝士、雞蛋、火腿咁,上枱時熱辣辣,將全部攪拌埋一齊仲好食,軟香中帶點微咸香,確是幾好食!食到咁上下就叫左個T-骨排布朗尼甜品,外型好似牛扒,加埋一個大大既雪糕球下,個樣真係幾得意,食落係幾甜下,所以加埋雪糕一齊食就會更好食,唔怪得餐廳有咁既配搭之後我仲叫左個Lemon & Ginger飲來淨化下腸胃,喉嚨舒服之餘,個胃都好溫熱,讚喔
人生得一知己就是樂事~今晚我又同左嘉嘉去左銅鑼灣行街食飯~

都買左幾多野,於是就係銅鑼灣食埋飯先回家~~

入到去感覺舒適,好有文青氣派,坐得都舒服~

滋味薯粒熱鍋
T-骨排布朗尼
Lemon & Ginger
2016-10-27
滋味薯粒熱鍋
T-骨排布朗尼
Lemon & Ginger
2017-02-23 674 浏览
簡簡單單吃碟 pasta,無需要顧慮過多。 這間 cafe 是近日火熱嗎 ? 不時有客人走進來,甚至訂了座。 自助購票,先點餐再安座,餐點會由店員送上。以小 cafe 來說,食物款式是算多,晚上還有套餐供應,連普通的咖啡或茶,夠經濟。 若然想升級飲品、轉享有紅 / 白餐酒、加選指定甜品,請不要吝嗇,加錢吧 ! 需要喝水或使用任何調味品,自便吧 ! 套餐加 $ 15 把飲品升級至 Smoothies,有藍莓或士多啤梨可選,我的選擇是 Blueberry 。 龍蝦汁鮮蝦寬蛋麵 $ 78 龍蝦汁是甜的,慢慢地去品嚐會發覺龍蝦汁的味道是頗濃,完全掛在寬蛋麵上,麵上還撒上刁草作調味,使味道層次再加深一點;寬蛋麵的麵質對個人來說是腍了一些,相信是與龍蝦汁同煮後的熱氣所致;配料是數粒鮮蝦仁及數片鮮冬菇片,無論作點綴或是甚麼,聊勝於無。 Banana cake Pudding $ 64 香蕉蛋糕 備受 雲呢嗱雪糕 與 熱奶 的上下夾攻,頂上 焦糖脆片 可放在 熱奶 裏慢慢溶化,讓 熱奶 的味道豐富起來,香蕉蛋糕 本身的 香蕉 味道是不錯,但當混合了 雲呢嗱雪糕 與 焦糖熱奶 來吃,香蕉 味道卻不知道逃
簡簡單單吃碟 pasta,無需要顧慮過多。

自助購票,先點餐再安座,餐點會由店員送上。
以小 cafe 來說,食物款式是算多,
晚上還有套餐供應,連普通的咖啡或茶,夠經濟。

需要喝水或使用任何調味品,自便吧 !

龍蝦汁鮮蝦寬蛋麵 $ 78

Banana cake Pudding $ 64

香蕉蛋糕 備受 雲呢嗱雪糕 與 熱奶 的上下夾攻,頂上 焦糖脆片 可放在 熱奶 裏慢慢溶化,讓 熱奶 的味道豐富起來,香蕉蛋糕 本身的 香蕉 味道是不錯,但當混合了 雲呢嗱雪糕 與 焦糖熱奶 來吃,香蕉 味道卻不知道逃往哪兒去。

味道 3.5

環境 3

服務 3

衛生 4

抵食 3.5
2017-02-18 856 浏览
數年前曾與友人們光顧cafe yawn,對其食物印象不錯。在瞬間萬變的希雲街中,cafe yawn依然屹立不搖,可見它有一定實力,今晚再次光臨。牛肝菌汁雜菌意大利飯米飯粒粒分明,大粒彈牙有嚼勁的口感。牛肝菌汁飯裡滿滿都是菇菌香氣,入口後,迷人香氣於嘴裡留存久久不去。白汁蟹肉寬蛋麵含大量雜菌,蟹柳,厚實的寬蛋麵處理不錯,軟嫩有彈性,配搭濃厚的忌廉白汁更是錦上添花,令寛蛋麵更香濃芳郁美。滋味薯粒熱鍋當然要食經典煙肉口味啦~ 晶瑩的流心班尼迪蛋刺穿後蛋黃後染黃了薯粒,薯粒保持香脆,沒有因為蛋黃醬而變軟,煙肉微微鹹香十分滋味。T骨排布朗尼紅絨蛋糕如同天鵝絲絨般的口感,有著薄脆既朱古力外層,一切就感覺得到蛋糕的紮實,配搭上方的香濃雲呢拿雪糕,把朱古力醬灑在雪糕與「心型牛扒」上~一吃下去蛋糕的溫潤與入口化開的滑順朱古力醬香味縈繞在口中,完全不膩。strawberry smoothie並沒有加入砂糖調味👍故喝起來不會太甜,喝進嘴裡有淡淡的士多啤梨果香,口感順滑,令人歡喜。hazelnut latte可愛的小熊拉花,不禁多拍了數張照片~ 入口後先是覺得咖啡的味道香醇,榛子的香氣從口中緩緩的湧出,甜甜的
白汁蟹肉寬蛋麵
滋味薯粒熱鍋(經典煙肉口味)
Strawberry Smoothie
hazelnut latte可愛的小熊拉花,不禁多拍了數張照片~ 入口後先是覺得咖啡的味道香醇,榛子的香氣從口中緩緩的湧出,甜甜的榛子融入牛奶與咖啡的幸福感,保留了拿鐵最佳的風味,也不會太甜膩。
Hazelnut Latte
白汁蟹肉寬蛋麵
滋味薯粒熱鍋(經典煙肉口味)
Hazelnut Latte