2021-04-06 65 浏览
上次試過外賣米蘭咖啡已經上癮,今個星期日放假試吓佢既堂食午餐~午餐set 可以揀湯/ 沙律 再加一款主菜,今次試左佢既蟹肉扁意粉同四重芝士薄餅,食物質素唔錯,正宗意大利風味,食材亦都感覺好新鮮,高質意大利café 輕食,性價比高,絕對會有下次👍🏻👍🏻咖啡高質,試完一次成日心思思想飲,印象中係香港少飲到咁正宗意式咖啡☕️

2021-04-03 98 浏览
前幾日去左荃灣行街 見到呢間新開既意大利🇮🇹小店系鋪頭出面都見到佢哋有好多款唔同嘅蛋糕我哋就俾啲蛋糕吸引咗入去 點知原來仲有鹹食咁就一於坐低試吓啦松露醬意大利雲吞松露醬幾香 亦都好足料 略微蓋過左個雲吞嘅味道唔係太食得出雲吞餡入邊係咩料 不過份量確實足夠一個人食煎三文魚扒份量唔大 但勝在冇骨 其他追加嘅配料味道都唔錯醬汁都幾好味 酸酸地 幾開胃 富士山可樂飲落一啲都唔會似可樂嘅可樂有一種熟悉嘅味道 少少似波子汽水 幾得意佢哋既蛋糕望落都唔錯 全部細細件🤪可以揀多幾個唔同款式 試哂佢😂味道都唔錯㗎😋😋我最鍾意都系Cheese cake 走唔甩香蕉朱古力慕絲蛋糕 米蘭芝士蛋糕蛋白檸檬撻金合歡 最後叫埋佢地Gelato結尾🍨😋我地幾個人叫左一杯4個味一齊食朱古力、野莓、牛奶、吉士吉士好特別!第一次見亦都第一次食😂都幾濃郁👍🏼朱古力唔會過份甜好岩我🤪臨走同朋友再買咗兩個牛角包🥐同埋曲奇餅😋吉士醬直頭爆出來!超多🤤🤤🤤第一次食呢種感覺嘅牛角包開心果吉士牛角包吉士牛角包提子曲奇餅朋友好中意 話好鬆脆上面有白色粒粒類似糖霜嘅嘢都唔錯 食完會想再買😅
前幾日去左荃灣行街 見到呢間新開既意大利🇮🇹小店

香蕉朱古力慕絲蛋糕
蛋白檸檬撻

最後叫埋佢地Gelato結尾🍨😋
我地幾個人叫左一杯4個味一齊食
朱古力、野莓、牛奶、吉士
吉士好特別!第一次見亦都第一次食😂都幾濃郁👍🏼

吉士牛角包

提子曲奇餅朋友好中意 話好鬆脆
上面有白色粒粒類似糖霜嘅嘢都唔錯 食完會想再買😅
2021-04-02 81 浏览
最近荃灣荃新天地開左間新既意大利cafe,於是放工之後同朋友去食晚餐。餐廳十分整潔明亮,配上紫色既餐椅感覺好高貴。餐廳主打意大利菜色,推行健康飲食。我地就叫左個沙律吧餐,包括任選6款沙律菜,加配半隻香燒春雞。另外又叫左個蕃茄忌廉湯,即煎三文魚扒,飲品就叫左薄荷朱古力同香茅薑茶。蕃茄忌廉湯蕃茄味濃郁又醒胃。沙律既款式好多樣化,材料新鮮,配埋核桃碎,香脆麵包粒,各種香草同果乾,調入油醋汁,真係正宗既意大利風格。香燒春雞既雞肉好嫩滑多汁。即煎三文魚扒伴松露白汁,香味濃郁。而三文魚扒亦都煎得岩岩好,配上香草同檸檬調味。甜品方面,有 Giovanni Pina每日新鮮制做既米蘭芝士蛋糕,質地香滑幼細,芝士味好香。意式蘋果批亦都好出色。而手工制作既Gelato雪糕,有多款選擇,甜度適中。。。Caffe Milani (荃新天地)荃灣楊屋道1號荃新天地一期地下G76A-G76B號舖。。

Caffe Milani (荃新天地)
荃灣楊屋道1號荃新天地一期地下G76A-G76B號舖

荃新天地嘅意式餐廳 有全新推出嘅Salad Bar 不同嘅主食 仲有各款甜點同咖啡係一間餐廳已經可以滿足哂小妹由頭食到尾嘅願望😎😎首先係餐廳嘅Salad Bar 🥗🥗$88 可以任選六種沙律菜 好抵食 一上到嚟枱份量都幾大 🔹紅菜頭藜麥沙律🔸燒牛肉沙律🔹西蘭花紅莓沙律🔸羽衣甘藍沙律🔹烤薯仔🔸炒雜菌而且可以加配主菜我哋就加配咗全隻香草燒春雞 $58加配價係十分抵食嘅 成隻雞淋上香香嘅醬汁😋味道同燒春雞好夾🤤仲燒得剛剛好 唔會乾哂✨好嫩滑好好食❤️松露醬意大利雲吞 (Combo Set)$98跟餐配餐湯 係蟹肉南瓜忌廉湯🥣意大利雲吞真係比較少食到 呢個醬汁仲好creamy亦好香松露味 好入味 ❤️同時加配熱嘅焦糖牛奶咖啡☕️凍薄荷朱古力🍫咖啡仲配左兩塊提子曲奇餅🍪曲奇餅真係好好食🤤食落好酥脆😋唔會好油 同時仲好香牛油味❤️飲啡食餅真係好夾🙈另外當然唔少得就係甜品啦🥰 超多蛋糕可以選擇😜仲有Gelato 🍨 Tiramisu 同 Wild Berries 都幾滑 尤其係Tiramisu超香濃 好滿足🔸開心果櫻桃慕絲 $52🔹榛子朱古力慕絲 $58🔸意式蘋果批 $52重點推介✨✨ 開心果櫻桃慕絲 小妹
荃新天地嘅意式餐廳

🔸開心果櫻桃慕絲 $52
🔹榛子朱古力慕絲 $58
🔸意式蘋果批 $52
重點推介✨✨ 開心果櫻桃慕絲
小妹好鐘意開心果嘅製品❤️原來開心果加櫻桃都幾夾 開心果果仁亦好香濃😎
係荃灣荃新天地發現咗一間勁抵食嘅輕食cafe🤑,沙律🥗及麵食🍝份量多,價錢又合理👍🏼,性價比真係好高🙌🏼,食完正餐仲可以order 蛋糕🍰或者 雪糕🍨。.Salad Bon🔸任選4款沙律菜💲68 或者 任選6款沙律菜💲88沙律分別有:燒牛肉沙律、羽衣甘藍雞肉凱撒沙律、西蘭花紅莓沙律、希臘沙律、燒粟米沙律、紅菜頭藜麥沙律、炒雜菌、迷迭香燒新薯沙律款式都好多元化,就算order 4款嘅沙律菜都超大碟😳,食材新鮮又健康,調味仲好足夠唔會好淡好寡口,食多啲都唔怕肥😍👍🏼🔸可加配 +半隻香草燒春雞💲38 或 +全隻香草燒春雞/煎三文魚扒💲58 因為燒春雞要等半小時,所以就改為三文魚扒,魚皮煎得好香脆又唔油膩,但肉身稍為薄了少許😅🔸可再加配 飲品/咖啡💲25薄荷朱古力味道好香濃,仲帶點薄荷清新嘅味道,完全唔怕有甜膩嘅感覺😋.甜品有切餅、小蛋糕、曲奇餅 和 意式雪糕選擇,真係花多眼亂😍

Salad Bon
🔸任選4款沙律菜💲68 或者 任選6款沙律菜💲88
沙律分別有:

🔸可再加配 飲品/咖啡💲25

2021-03-26
2021-04-01 42 浏览
🍝Caffe Milani常在荃灣區進出,當然也會在這邊覓食,早幾天就懶的煮就隨便選一家。🔸任選六款沙律菜🥗是菜蟲的母女很喜歡這個新系列,我喜歡燉煮南瓜夠甜也軟爛不用咬🤣 媽咪就喜歡紅菜頭那款爽口爽口的🔸黑松露意大利雲吞很香的黑松露白醬,這道是難得爸爸也能吃到的(長病人士),他說不錯吃。🔸+$58即煎三文魚排應該有預先醃了一下,醬汁不會太濃蓋過魚的味道🔸Combo Set🥣🍝🍰套餐有湯+意大利麵,然後再加+28可以配上是日蛋糕。南瓜湯很濃郁,除了奶油還加點橄欖油令到更滑,辣辣的長通粉配上彈口的蝦仁。🔸 Tiramisu(tiramisu) & 榛子巧克力蛋糕兩款的切面都很美,Tiramisu的如果中間creamcheese的再厚點會更對我味。整體餐點CP值不錯,就蛋糕小貴,很值得一提是員工超Nice👍🏻💲約150@人🏡香港楊屋道荃新天地一期地下G76A-G76B號舖#hongkong #hkgirl #hkinfluencer #influencer #hkkol #kolhk #foodie #foodiehk #hkfoodie #foodies #cafe #蛋糕 #香港女生
🍝Caffe Milani

🔸任選六款沙律菜🥗
🔸黑松露意大利雲吞
🔸+$58即煎三文魚排
應該有預先醃了一下,醬汁不會太濃蓋過魚的味道
🔸Combo Set🥣🍝🍰

💲約150@人
🏡香港楊屋道荃新天地一期地下G76A-G76B號舖

#hongkong #hkgirl #hkinfluencer #influencer #hkkol #kolhk #foodie #foodiehk #hkfoodie #foodies #cafe #蛋糕 #香港女生 #香港甜品 #美食 #香港美食 #美食分享 #美食推薦 #美食日記 #長通粉 #酒吧 #咖啡廳 #荃灣美食 #荃新天地 #好物分享 #好物推薦 #caffemilani #poyeefoodie
呢間cafe主打$98 dinner set,仲有各式各樣嘅pastry!💜✨裝修方面係典雅,有靚靚雲石枱,btw要大讚店員姐姐好笑容、有耐性又nice✨😚:-1️⃣「經典卡邦尼🧀($88)」 -呢款似係偏正宗用蛋黃汁整嘅🤤,煙肉香得黎唔鹹🥓,但食落會比較快乾~🙈Classic Carbonara👍🏻-2️⃣「松露醬意大利雲吞🥟($88)」-雲吞好掛汁,醬汁幾creamy幾香松露味👻~Ravioli with truffle sauce-3️⃣「半隻香草燒春雞🐔🌿($68)」-醬汁香甜略帶香草味,食落有d位嫩,有d位會冇咁滑,有炒雜菇做伴碟,如果係即叫即做更加加分!😛~Roasted spring chicken-4️⃣「提拉米蘇☕️($48)」-呢款同其他tiramisu唔同,蛋糕比例高好多😂,但正因為冇咁多Mascarpone Cheese,就會冇咁creamy同香滑,略甜~Tiramisu-5️⃣「椰香朱古力蛋糕🥥(set +$25)」-蛋糕超濕潤!大件抵食,食落椰香淡淡地,係唔鍾意椰子嘅人都可以食列🐒,但朱古力味唔夠濃🍰~Coconut chocolate cake-6️⃣「玫瑰拿鐵🌹☕️($38)」~R
1️⃣「經典卡邦尼🧀($88)」
2️⃣「松露醬意大利雲吞🥟($88)」
3️⃣「半隻香草燒春雞🐔🌿($68)」
4️⃣「提拉米蘇☕️($48)」
5️⃣「椰香朱古力蛋糕🥥(set +$25)」
6️⃣「玫瑰拿鐵🌹☕️($38)」~Rose latte👍🏻
7️⃣「薄荷朱古力🌱🍫($38)」~Mint chocolate
⚠️:咖啡會送提子曲奇🍪!Free cookies if you have ordered coffee
Rose  latte
Rose  latte
  • Carbonara
意大利著名咖啡品牌CAFFE MILANI竟然能在香港嘗試得到!除了咖啡甜品外,餐廳餐有供應一些主食。我們在晚餐時間光顧,所以點了兩個Dinner Combo,再另外點了飲品~先來餐湯,無論是蕃茄湯還是蟹肉南瓜湯都很有水準,而且南瓜湯餐有一絲絲蟹肉,很足料。蟹肉扁意粉 意粉口感剛剛好,蟹肉分量慷慨,而且帶了少少白酒香,不錯吃。松露醬意大利雲吞每隻雲吞都被香濃的醬汁覆蓋,好味~自選沙律(細)選擇了四款其中羽衣甘藍和燒粟米沙律最為推介~燒粟米清甜可口,值得一試。Combo set加$25要了芝士蛋糕和榛子朱古力蛋糕,蛋糕味道還好,但沒驚喜。另外散叫的Iced latte和Iced chocolate反而不錯~ Latte質素很高,口感順滑,味道甘香,推薦給大家!

蟹肉扁意粉
意粉口感剛剛好,蟹肉分量慷慨,而且帶了少少白酒香,不錯吃。

松露醬意大利雲吞
每隻雲吞都被香濃的醬汁覆蓋,好味~

自選沙律(細)

2021-04-01 53 浏览
本身在荃新天地配完眼鏡,見到對面有間café就和朋友入去吃個輕晚餐,不過發現套餐很吸引,愈吃愈多。【尼斯沙律】新鮮清新的沙律葉配上黑橄欖、小蕃茄和吞拿魚,加上橄欖油,簡單新鮮食材清清味蕾。【意大利雜菜湯】村料都幾多,沒有加入過多茄膏去煮,味道自然。【蟹肉扁意粉】意想不到蟹肉超多,一些香草、蒜頭和洋蔥粒點綴,很新鮮的味道,加上扁意粉每條分明彈牙,配檸檬汁和橄欖油,味道超乎想像好吃。【意大利四色芝士薄餅】餅底是薄薄的,巴馬臣和藍芝士的味道最突出,加些蜜糖中和芝士的膩,每一啖都很惹味!【玫瑰牛奶咖啡】先吃兩塊曲奇,再呷一啖咖啡,甜入心的玫瑰香味,不需聯落糖就已經可以了。【開心果櫻桃慕絲】櫻桃味道比較重,反而很喜歡開心果慕絲,口感奶滑,又淺嚐到開心果味道。【椰香朱古力蛋糕】一層層分開蛋糕和椰子忌廉,味道有些淡。

尼斯沙律

意大利雜菜湯

意大利四色芝士薄餅

玫瑰牛奶咖啡

開心果櫻桃慕絲

【椰香朱古力蛋糕】一層層分開蛋糕和椰子忌廉,味道有些淡。
椰香朱古力蛋糕
2021-03-17
尼斯沙律
意大利雜菜湯
意大利四色芝士薄餅
玫瑰牛奶咖啡
2021-03-31 53 浏览
位於荃灣楊屋道< 𝓒𝓪𝓯𝓯𝓮 𝓜𝓲𝓵𝓪𝓷𝓲 >, 內裏空間採用古典歐式裝潢, 充滿意式風味❣️ˢᵃˡᵃᵈ ᴮᵃʳ :ˢᵉˡᵉᶜᵗⁱᵒⁿ ᴼᶠ ⁴ ˢᵃˡᵃᵈ ⱽᵉᵍᵉᵗᵃᵇˡᵉˢ $⁶⁸自選四款沙律分別為羽衣甘藍牛油果、 紅菜頭藜麥、 番茄鷹嘴豆、 甘筍椰菜沙律, 全部都好新鮮👍ᴾᵃⁿ⁻ᶠʳⁱᵉᵈ ˢᵃˡᵐᵒⁿ ᶠⁱˡˡᵉᵗ ⁽⁺$⁵⁸⁾加配即煎三文魚扒🐟配上檸檬忌廉汁, 非常香煎可口😋ᴿᵒˢᵉ ᴸᵃᵗᵗᵉ ⁽⁺$²⁵⁾玫瑰牛奶咖啡帶點淡淡花香🌹☕再配上提子曲奇餅🍇🍪ᴿⁱᶜʰ ᶜʰᵒᶜᵒˡᵃᵗᵉ $³⁸特濃朱古力猶豫名字一樣, 真係非常特濃🍫ᶜᵒᵐᵇᵒ ˢᵉᵗ :ᴸⁱⁿᵍᵘⁱⁿᵉ ᵂⁱᵗʰ ᶜʳᵃᵇᵐᵉᵃᵗ $⁹⁸蟹肉扁意粉味道唔錯, 擁有香口感覺🦀🍝套餐額外配上蕃茄忌廉湯🍅🥣ᴸᵉᵐᵒⁿ ᴹᵉʳⁱⁿᵍᵘᵉ ᵀᵃʳᵗ ⁽⁺$²⁵⁾蛋白檸檬撻酸酸甜甜🍋好開胃🤩ᴺᵒᶜᶜⁱᵒˡᵃᶜⁱᵒᶜᶜ $⁵⁸榛子朱古力慕絲食落唔算太膩, 朱古力味亦濃郁🍫ᶜᵒʳⁿᵉᵗᵗᵒ ᵃˡˡ'ᴬˡᵇⁱᶜᵒᶜᶜᵃ/ ᶜᵒʳⁿᵉᵗᵗᵒ ᵃˡ ᶜⁱᵒᶜᶜᵒˡᵃᵗᵒ/ ᶜᵒʳⁿᵉᵗᵗᵒ ᵃˡ ᴾⁱˢᵗᵃᶜᶜʰⁱᵒ

ˢᵃˡᵃᵈ ᴮᵃʳ :

加配即煎三文魚扒🐟配上檸檬忌廉汁, 非常香煎可口😋
ᴾᵃⁿ⁻ᶠʳⁱᵉᵈ ˢᵃˡᵐᵒⁿ ᶠⁱˡˡᵉᵗ

ᴿᵒˢᵉ ᴸᵃᵗᵗᵉ ⁽⁺$²⁵⁾
玫瑰牛奶咖啡帶點淡淡花香🌹☕再配上提子曲奇餅🍇🍪
ᴿᵒˢᵉ ᴸᵃᵗᵗᵉ

ᴿⁱᶜʰ ᶜʰᵒᶜᵒˡᵃᵗᵉ $³⁸
特濃朱古力猶豫名字一樣, 真係非常特濃🍫

ᶜᵒᵐᵇᵒ ˢᵉᵗ :
ᴸⁱⁿᵍᵘⁱⁿᵉ ᵂⁱᵗʰ ᶜʳᵃᵇᵐᵉᵃᵗ $⁹⁸
ᴸⁱⁿᵍᵘⁱⁿᵉ ᵂⁱᵗʰ ᶜʳᵃᵇᵐᵉᵃᵗ

ᴸᵉᵐᵒⁿ ᴹᵉʳⁱⁿᵍᵘᵉ ᵀᵃʳᵗ ⁽⁺$²⁵⁾
蛋白檸檬撻酸酸甜甜🍋好開胃🤩
ᴸᵉᵐᵒⁿ ᴹᵉʳⁱⁿᵍᵘᵉ ᵀᵃʳᵗ

ᴺᵒᶜᶜⁱᵒˡᵃᶜⁱᵒᶜᶜ $⁵⁸
榛子朱古力慕絲食落唔算太膩, 朱古力味亦濃郁🍫
ᴺᵒᶜᶜⁱᵒˡᵃᶜⁱᵒᶜᶜ

ᶜᵒʳⁿᵉᵗᵗᵒ ᵃˡ ᴾⁱˢᵗᵃᶜᶜʰⁱᵒ $²⁰
三款牛角包分別為意式杏醬、朱古力吉士以及開心果吉士, 內層充滿大量餡料, 非常足料💓

2021-03-30
ᴾᵃⁿ⁻ᶠʳⁱᵉᵈ ˢᵃˡᵐᵒⁿ ᶠⁱˡˡᵉᵗ
ᴿᵒˢᵉ ᴸᵃᵗᵗᵉ
ᴸⁱⁿᵍᵘⁱⁿᵉ ᵂⁱᵗʰ ᶜʳᵃᵇᵐᵉᵃᵗ
ᴸᵉᵐᵒⁿ ᴹᵉʳⁱⁿᵍᵘᵉ ᵀᵃʳᵗ
ᴺᵒᶜᶜⁱᵒˡᵃᶜⁱᵒᶜᶜ
2021-03-29 105 浏览
今晚同朋友一齊食我既生日晚飯。我地叫左兩個Combo set,包餐湯或沙律,揀一款意粉或All Day Breakfast,加$25有是日精選蛋糕或米蘭咖啡。餐湯揀左番茄忌廉湯,酸酸may may甘,好開胃。沙律可以揀兩款,揀左羽衣甘藍牛油果沙律同希臘沙律,幾新鮮。松露醬意大利雲吞軟硬適中,意大利雲吞包住芝士,調味出色,係我食過最好食既意大利雲吞。蟹肉扁意粉熱辣辣,意粉爽滑,蟹肉都幾多。甜品控既我地叫左六款蛋糕甘多,呢到絕對係蛋糕天堂。開心果櫻桃蛋糕、米蘭芝士蛋糕、蛋白檸檬撻、意式薩赫蛋糕、意式蘋果批、金合歡。我同朋友都最鍾意金合歡,軟綿綿既蛋糕又唔會過甜。其次係意式薩赫蛋糕,濃濃朱古力味又有層次,不過甜度降低會更好。Gelato揀左三種口味: 牛奶、吉士、野莓。牛奶味似白兔糖,吉士似淡味版奶皇,而野莓就酸酸地甘。意式杏醬牛角包有驚喜,牛角包好鬆化,好香口又軟熟,而且唔係空心個種牛角包。另外叫左壺洋甘菊茶。
今晚同朋友一齊食我既生日晚飯。
餐湯揀左番茄忌廉湯,酸酸may may甘,好開胃。
番茄忌廉湯
沙律可以揀兩款,揀左羽衣甘藍牛油果沙律同希臘沙律,幾新鮮。
羽衣甘藍牛油果沙律&希臘沙律
松露醬意大利雲吞
蟹肉扁意粉熱辣辣,意粉爽滑,蟹肉都幾多。
蟹肉扁意粉
甜品控既我地叫左六款蛋糕甘多,呢到絕對係蛋糕天堂。
意式薩赫蛋糕
開心果櫻桃蛋糕
蛋白檸檬撻
意式蘋果批
Gelato揀左三種口味: 牛奶、吉士、野莓。
牛奶味似白兔糖,吉士似淡味版奶皇,而野莓就酸酸地甘。
牛奶、吉士、野莓Gelato
意式杏醬牛角包
另外叫左壺洋甘菊茶。
2021-03-29
意式杏醬牛角包
2021-03-27 64 浏览
𝕋𝕤𝕦𝕖𝕟 𝕎𝕒𝕟 荃灣 • ℂ𝕒𝕗𝕗𝕖 𝕄𝕚𝕝𝕒𝕟𝕚 🇮🇹📍荃灣楊屋道𝟙號荃新天地一期地下𝔾𝟟𝟞𝔸-𝔾𝟟𝟞𝔹號舖🔍荃灣、銅鑼灣➰ 🔹蟹肉扁意粉 $𝟿𝟾🍝▫️蟹肉南瓜忌廉湯 🎃🔸米蘭芝士蛋糕 +$𝟸𝟻 🧀🔹香辣蝦長通粉 $𝟿𝟾 🦐▫️蕃茄忌廉湯 🍅🔸意式蘋果批 +$𝟸𝟻 🍎🔹Salad Bar (4 selections) $68 🥗▫️半隻香草燒春雞 +$𝟹𝟾 🐥🔸白提子梳打 +$𝟷𝟶 🍇➰兩款意粉蒜味皆重,蟹肉掛麵,扁意粉煮到Aʟ Dᴇɴᴛᴇ,不過食到後期偏油膩;長通粉蕃茄濃郁,鮮蝦有四大隻且鮮爽,整體香辣度恰到好處;沙律拼盤推介烤南瓜及牛油果醬羽衣甘藍,燒雞火候十足,皮脆但略嫌過熟,肉質偏乾。兩款湯品而言,南瓜忌廉湯較蕃茄忌廉湯好飲,不過質感未算濃稠。甜品最推介蘋果批,批皮酥脆,蘋果餡料清香甜,層次分明。由於甜品選擇眾多,選擇困難症者可外賣帶走其他意式甜品,如有朱古力金合歡 ($𝟺𝟾) 及提拉米蘇 ($𝟺𝟾)。
📍荃灣楊屋道𝟙號荃新天地一期地下𝔾𝟟𝟞𝔸-𝔾𝟟𝟞𝔹號舖

▫️蕃茄忌廉湯 🍅
🔸意式蘋果批 +$𝟸𝟻 🍎

▫️半隻香草燒春雞 +$𝟹𝟾 🐥
🔸白提子梳打 +$𝟷𝟶 🍇

次次行入荃新天地都見到呢間餐廳,新開左一排,想試好耐,今日去開荃灣終於有機會試到🤤 見到裝修幾靚,原來價錢都唔貴😀🥗 紅菜頭藜麥沙律+雞肉凱撒沙律 (pasta combo +$10)呢個跟餐加嘅沙律好高質,唔係普通餐廳求其幾塊葉嗰種😂😂 真係有個沙律bar比你揀,每款都係好有誠意嘅沙律,可以六選二😍 凱撒沙律上面好多芝士粉,好啱啱芝士控,紅菜頭藜麥沙律有啲驚喜,連本身麻麻哋紅菜頭嘅男朋友都話好甜好食😋 加$10就食到呢碟沙律好抵玩🥰🥰🦀 蟹肉扁意粉 ($88)上枱熱辣辣,好香蟹肉味,蟹肉嘅份量原來都幾多,扁意粉軟硬啱啱好,每嗒都掛住好多蟹肉☺️又有好多蕃茄仔🍅我嘅最愛🤤🐟 煎三文魚扒 ($98)三文魚扒煎得好香好脆,但唔會太乾身,keep到肉質仲好軟熟,影完相都未攤凍😛好食👍🏼 配菜嘅南瓜都好甜,啲菇仲炒得好香好正🤤🍫 特濃朱古力+薄荷朱古力 ($43 per one)加咗大大舊cream嘅凍朱古力,濃濃嘅朱古力味,好邪惡🙈🙈🍌 香蕉朱古力慕絲 ($52)食飽飽就梗係嘆番個甜品,為呢一餐做一個完美嘅總結🤤朱古力慕絲唔會太甜,好香濃朱古力味,一層層嘅夾心慕絲,再加脆朱古力餅底好滿足☺️☺️🍎

紅菜頭藜麥沙律+雞肉凱撒沙律

🦀 蟹肉扁意粉 ($88)
蟹肉扁意粉

🐟 煎三文魚扒 ($98)
煎三文魚扒

🍫 特濃朱古力+薄荷朱古力 ($43 per one)
加咗大大舊cream嘅凍朱古力,濃濃嘅朱古力味,好邪惡🙈🙈
特濃朱古力+薄荷朱古力

🍌 香蕉朱古力慕絲 ($52)
香蕉朱古力慕絲

🍎 意式蘋果批 ($52)
好香嘅蘋果肉桂味🥰 蘋果批酸酸甜甜好開胃😋好多蘋果肉好正😚
意式蘋果批

🫒 意式開心果牛角包 ($20)
見到幾抵食開心果又幾特別,所以買咗個返去做早餐,質地係偏麵包,唔係好一層層好酥個種🧐 焗熱左之後好脆,一咬開,啲開心果醬熱辣辣湧晒出嚟,好誇張,食到成手都係😂😂😂😂 推介👍🏻
意式開心果牛角包

紅菜頭藜麥沙律+雞肉凱撒沙律
特濃朱古力+薄荷朱古力
香蕉朱古力慕絲
意式開心果牛角包
  • 特濃朱古力
2021-03-27 42 浏览
荃灣新開意式cafe🍽️最近行開荃新天地發現開左間裝修輝煌嘅cafe Caffe Milani係意大利幾出名 佢最近同Giovanni Pina一齊係香港開分店 可以試下意大利風情😍 今次同媽媽去試左Lunch 食得好豐富🤪.Lunch set價錢$98 包湯、一個主菜 加$25可配咖啡/甜品👍🏻 呢排仲有Salad bar推出 更加健康🥰 🔹意大利雜菜湯🍅比較似蕃茄湯🤪 飲落酸酸地 夠開胃👍🏻🔹蟹肉南瓜忌廉湯🦀呢個湯比較杰身 南瓜味好足夠 飲落幾甜😋 蟹肉份量好多😍🔹任選六款沙律菜🥗推介❤️ 佢最新推出左Salad bar 絕對係健康之選🥳 沙律每日新鮮製造 所以款式會唔同🥰 任選4款沙律菜($68) 6款沙律菜 ($88) 👍🏻 同媽媽叫左6款沙律菜 一上碟真係嚇一嚇 竟然有兩大碟 份量超多🙈 不過全部都好好食 好新鮮😍🔸西蘭花 紅莓沙律🔸紅菜頭藜麥沙律🔸燒牛肉沙律🔸燒粟米沙律🔸希臘沙律🔸羽衣甘藍牛油果沙律🔹煎三文魚扒🐟沙律加$58可以配全隻燒春雞 / 煎三文魚扒😋 三文魚扒略嫌煎得有少少乾身 個皮較煙韌🤪🔹松露意大利雲吞🥟推介❤️ 平時較少食意大利雲吞😆 今次呢個好creamy 黑松露

荃灣新開意式cafe🍽️

🔸希臘沙律
🔸羽衣甘藍牛油果沙律

🔹煎三文魚扒🐟

🔹松露意大利雲吞🥟
推介❤️ 平時較少食意大利雲吞😆 今次呢個好creamy 黑松露冇手軟😍 而且雲吞份量好多 應該有10-15粒🤩 不過入面有洋蔥🤪

🔹椰子咖啡🥥
好少有❤️ 聞到已經好香 飲落有淡淡嘅椰子味😍 甜度還好 唔會好甜🤩

🔹玫瑰咖啡🌹
媽媽點的 超香玫瑰味😍 咖啡有兩塊餅乾跟 好貼心🥰

🔹Tiramisu🍰
好多層😍 食落個cream好滑 而且咖啡味都幾濃😋 不過酒味就冇咩🤪

🔹椰香朱古力🥧
椰子mousse + 朱古力海綿蛋糕😋 椰子味好香 海綿蛋糕口感好鬆軟😍
🔹蛋白脆餅🍪
改良左味道 食落冇傳統蛋白脆餅咁甜😋

真係好豐富嘅一餐 同媽媽食到好飽🙈 整體黎講 以咁靚嘅裝修同食物質素 呢個價錢真係性價比幾高😍 我覺得主菜同沙律比甜品出色😆

Caffe Milani (荃新天地)
荃灣楊屋道1號荃新天地一期地下G76A-G76B號舖
2021-03-25
  • 松露意大利雲吞
2021-03-24 52 浏览
⿻⿻ 𝘊𝘢𝘧𝘧𝘦 𝘔𝘪𝘭𝘢𝘯𝘪𓏲𓏱𓏭𓏭之前去時代廣場嘅時候就留意到呢間cafe啲蛋糕款式又多又吸引 但係假期下晝要排隊冇試到 原來荃新天地都有分店 晚餐時間去仲要咁啱唔洗排隊 ୧(ᕯ˙ᗨ˙ᕯ)୨佢嘅Combo Set 98蚊 除咗主菜嘅意粉 仲包湯或者雙拼沙律 沙律選擇好多 份量幾大 同埋加$25就有原價成五十蚊嘅蛋糕 幾抵食✿︎ 意粉裡面嘅蟹肉鮮甜 份量都幾多 三文魚扒都煎得唔錯 米蘭芝士蛋糕唔係平時食開個種creamy 係一種比較扎實嘅質地 芝士味幾濃 開心果櫻桃蛋糕好啱口味 慕斯充滿開心果嘅果仁味 甜甜地櫻桃分佈係中間 下晝嚟飲杯咖啡食甜品都唔錯~佢地仲有gelato Tiramisu同double milk都幾滑 特別係tiramisu有少少蛋糕嘅口感同咖啡味 因為想試嘅甜品太多 最後仲打包咗幾件返屋企食 ( ´з`)蛋白檸檬撻幾好食 蛋白霜好似棉花糖咁 甜味中和咗內餡嘅酸 檸檬味好清新 蘋果批嘅肉桂味好香濃 唔會太甜之前未見過Mimosa 原來係傳統意大利甜品 係海綿蛋糕同吉士嘅配搭 細碎嘅海綿蛋糕粒粒包住入面嘅吉士蛋糕 整出咗金黃色含羞草嘅感覺 仲有朱古力味𓏲𓏱𓏭𓏭米蘭套餐(
⿻⿻
𝘊𝘢𝘧𝘧𝘦 𝘔𝘪𝘭𝘢𝘯𝘪
𓏲𓏱𓏭𓏭
開心果櫻桃慕斯蛋糕

意粉裡面嘅蟹肉鮮甜 份量都幾多 三文魚扒都煎得唔錯

米蘭芝士蛋糕

因為想試嘅甜品太多 最後仲打包咗幾件返屋企食 ( ´з`)
Mimosa

Chocolate Mimosa

𓏲𓏱𓏭𓏭
米蘭套餐(蟹肉扁意粉) $98
開心果櫻桃慕斯蛋糕 $25
煎三文魚扒 $98
米蘭芝士蛋糕 $52
Gelato Mini (Tiramisu + Double Milk) $42
意式蘋果批 $52
蛋白檸檬撻 $48