2007-10-03 15 浏览
之前同屋企人去過雅谷餐廳同Spoon到食,開始愛上歐洲菜~有一次行德福時見到呢間餐廳,見佢200幾就有六道菜,用料都唔算差,所以決定同女朋友黎一試~環境實在不錯,雖然女朋友坐既位置發覺有少少漏水,但都可以接受。第一道菜,係香橙汁鴨胸,鴨胸同平時食到既差唔多,但係個汁,佢用左橙酒同黑醋,食落去幾特別~唔係話回味無窮,但都幾好咁~第二道菜係釀蟹蓋~好細個,肉質似係蟹鉗,味道有少少龍蝦味~幾好食~第三道菜好似係鵝肝加咩...鵝肝就同平時食開既差唔多啦,如果可以入口即溶o的會好o的,同埋油左少少。下面舊唔知咩黎,我唔算太鍾意食,但女朋友話幾好食。之後係一個干邑龍蝦湯,哇~~好濃好濃~~好似用左好多龍蝦羔咁~我就好鍾意,但女朋友就覺太苦~之後係main dish,我要個羊胺,女朋友要個石斑。個羊胺...好少...得一個...不過因為咁多道菜,所以都覺飽。味道就冇咩特別,唔夠羊味。個石斑就好似好食o的,又多o的。最後甜品要左心太軟,um...我同女朋友都覺呢度整得唔係太好,個心太軟唔夠熱,個雪糕又太多雪,唔算好享受。最後要一提,係呢度既餐包係任食,不過係唔熱的,不過算啦。呢間野以$278一個人(以
之前同屋企人去過雅谷餐廳同Spoon到食,開始愛上歐洲菜~

最後要一提,係呢度既餐包係任食,不過係唔熱的,不過算啦。

呢間野以$278一個人(以加一)既價錢,咁既質素我已經覺得超值~!!我同女朋友都話會再去,不過試埋其他餐廳先。

不過需要改善既係服務,唔係話好差,太唔係好有高級既感覺囉...
2007-10-03 14 浏览
EE生日, 家人慶祝, 供一人, 二人MEAU一人MEAU有7個course, 每度菜之間唔需要等太耐, 時間份量剛好(男士可食多小小面包, 同成個甜品就一定夠飽)朱古力軟心蛋糕一流, 木糠布丁都好好味價錢以法國餐黎講真係合理!
EE生日, 家人慶祝, 供一人, 二人MEAU

朱古力軟心蛋糕一流, 木糠布丁都好好味

價錢以法國餐黎講真係合理!
2007-09-01 3 浏览
真係一分價錢一分貨!終於試左九道菜的晚餐。1.鴨胸(無特別,一般貨色)2.焗蟹蓋(一D都唔熱,味道像食魚肉腸)3.黑松露磨菇湯(像金寶湯,同Petrus個黑松露磨菇湯無得比)4.鵝肝(呢個就ok,比想象之中好)5.sherbet(ok)6.羊扒(五成熟,好味,最得呢個)7.意粉(垃圾,我個印傭整得好食過佢)8.甜品:心太軟+雪糕(幾好)9.熱飲(唔熱)總括黎講$245呢個價錢,未食過可以一試,試過就唔洗再去,我情願洗多D錢去Petrus食,起碼一食難忘!
真係一分價錢一分貨!
終於試左九道菜的晚餐。
1.鴨胸(無特別,一般貨色)
2.焗蟹蓋(一D都唔熱,味道像食魚肉腸)
4.鵝肝(呢個就ok,比想象之中好)
5.sherbet(ok)
6.羊扒(五成熟,好味,最得呢個)
7.意粉(垃圾,我個印傭整得好食過佢)
8.甜品:心太軟+雪糕(幾好)
9.熱飲(唔熱)

2007-08-30 8 浏览
同舊同事聚一聚就去佢workplace附近食"癲拿"揀左c'est bon因之前食左Pokka(唔錯)。叫佢\set dinner which have 9 courses if you include the drink煙鴨胸- ok (6/10)焗蟹蓋- 似高級鬼老蝦圓﹐下次會點caesar salad instead! (5/10)龍蝦湯- 幾香酒味﹐唔會過苦﹐very good! (8/10)gras foie - 火喉controlled得好﹐外夠香脆﹐內裡軟化! 肥美﹐再配apple slice,合格(8/10)grapefruit sherbet - 1st bite唔係好鐘意﹐但食食下佢少去酸﹐同苦澀洗去左之前鵝肝+湯既膩同heavy既感覺。(6/10)牛扒- 同事話麻麻﹐我就見到有點難切估計有小許韌(6/10)我就點班塊...有D滯同膩﹐太淡﹐個saffron汁唔錯但得好小sauce (6/10)Main dish所配既蒜香煙肉意粉﹐夠香口﹐spagahetti 無overcooked! (8/10)dessert 點軟朱力蛋糕- 細細件﹐唔太甜﹐chocolate夠
同舊同事聚一聚就去佢workplace附近食"癲拿"

煙鴨胸- ok (6/10)
dessert 點軟朱力蛋糕- 細細件﹐唔太甜﹐chocolate夠濃!! 個vanilla icecream可以不理! (8/10)

Overall, I think $27X for a set is worth it coz of the service, the environment and quality! Obviously there's little bit here and there they can work and improve on but I am pleased n will recommend others to go. There's not one dish I can say that was badly done. 300蚊有9個course雖說portion唔大但勝在夠多野唔悶﹐會rtn.
2007-08-25 1 浏览
fd生日同佢去C'est Bon食lunch,,點了set lunch ,,,焗田螺伴薯茸半打,, ,,,鵝肝,,,,田螺同鵝肝跟餐叫會平d,,,,味道整體都幾好,, ,,especially焗田螺伴薯茸同鵝肝,,,,薯茸焗到脆脆地,, ,,,味道岩岩好又有d芝士香,,,鵝肝都整得唔錯,,,,食落唔會太"漏",,,,,試了illy coffee,, ,,,,幾香,,,,甜品每日都唔一樣的,, ,,,,試過佢既朱古力木槺蛋糕,, ,, ,,芒果mousse,, ,,,都好好味,,, ,,,set lunch加$20就可以將甜品轉做朱古力心太軟配雲呢拿雪糕(圖示),, ,,,呢個超好味,,, ,唔會好甜,,, ,,而且份量岩岩好,,,,賣相都好靚,,,,極力推薦*另外,, ,,,C'est Bon有特別的service,, ,,,朋友生日佢會幫你o係甜品度用朱古力寫上happy birthday to xxxxx(圖示), , ,,,送黎果陣d waiters仲會唱埋生日歌tim(原本無諗過會唱埋生日歌,,,果陣先知)!!!~~~~你book位果陣同佢講叫佢預備就得嫁喇,, ,,,我覺得呢
fd生日同佢去C'est Bon食lunch,,
田螺同鵝肝跟餐叫會平d,,,,

薯茸焗到脆脆地,, ,,,味道岩岩好又有d芝士香,,,
鵝肝都整得唔錯,,,,食落唔會太"漏",,,,,
試了illy coffee,, ,,,,幾香,,,,

另外,, ,,,C'est Bon有特別的service,, ,,,朋友生日佢會幫你o係甜品度用朱古力寫上happy birthday to xxxxx(圖示), , ,,,送黎果陣d waiters仲會唱埋生日歌tim(原本無諗過會唱埋生日歌,,,果陣先知)!!!~~~~你book位果陣同佢講叫佢預備就得嫁喇,, ,,,我覺得呢個都係一個幾好既service!!!!

環境方面, ,,,,,寧靜,,,,,氣氛都幾好,, ,,,周圍既裝飾都好靚,,,,,,坐得幾舒服,,,,

服務方面都算不錯,, ,,,,waiter好自動自覺咁幫你加水,,,,, ,仲會幫你清潔枱上的麵包屑,, ,,,,禮貌都幾好,,, ,,問佢menu上的菜色的資料都幾詳細咁答到你,,,,!!
2007-08-05 5 浏览
和薑餅人一同試下這間法式餐廳, 享受此餐的時候令我回味泰國曼谷文華的Le Normandie 和Blue Elephant, 當然後兩者出色很多呢!兩人都點了9-course menu, 再加了三杯white wine ($30/glass).先來麵包籃, 有芝麻包和法包. 烘香的白芝麻很香, 包是暖的, 牛油則普通. 法包脆是脆的, 但欠缺內軟的感覺.第一道菜是香橙鴨胸片, 鴨胸片肉質好像過實, 香橙味亦不足.第二道菜是凱薩沙律和焗蟹蓋. 凱薩沙律新鮮, 個汁醬也恰當. 焗蟹蓋小小的, 內的蟹肉尚算嫩但鮮味普通.第三道菜是番茄蟹肉湯和龍蝦湯. 兩款都不錯. 番茄味濃, 也鮮甜. 龍蝦湯濃香滑口, 微微的酒苦味久久在口腔徘徊.第四道菜是煎鵝肝. 薑餅人和我一致認為是當晚最出色的一道菜. 鵝肝煎得恰當, 內嫩嫩的, 下面墊着蘋果片及薄餅, 食落一點也不膩.第五道菜是用來清清口腔的西柚sorbet, 很清新, 食到西柚肉.第六道菜是煙肉蒜蓉炒意粉. 脆脆煙肉加埋蒜香很惹味, 意粉都al dente.第七道菜是主菜, 選了rosemary羊扒和牛扒, 兩者都要七成熟. 羊扒配菜

第七道菜是主菜, 選了rosemary羊扒和牛扒, 兩者都要七成熟. 羊扒配菜只得一件茄子, 略嫌少了些, 羊扒竟無rosemary味, 也有點overcooked.

牛扒的汁也跟羊扒差不多, 也是有點overcooked, 但配菜就多些, 有青瓜數條.

第八道菜是甜品時間, 薑餅人和我都選了焗軟心朱古力. 很流心, 朱古力味不算濃, 另有一球vanilla 雪糕在一塊曲奇餅上, 我把曲奇餅點上軟心朱古力吃, 很是滋味.

餐茶我要熱檸荼, 味道無什特別, 不需詳談.
2007-07-18 5 浏览
難得在九龍灣找到一家高格調的餐廳, 人流不是太多,座位都算是舒適。食物質素都很不錯,2百幾元有9個courses, 雖然份量不多,但叫做應有盡有,值得一提,是那個甜品-- 軟心朱古力,份量少少,甜而不膩,很好吃!

2007-07-02 1 浏览
去完MEGABOX 真的受不了那裡到處都人山人海決定回德福享用晚膳可能是假期關係未到晚上七點商場內的食肆都大排長龍難得在老富昌舊址開了新的法國菜館不用等位決定一試兩個人叫了一客九個course的晚餐再加一客main course正確的名稱忘了(吉列炸蝦伴薯蓉)份量細了味道尚可價錢當然不算便宜服務真的週到及體貼
去完MEGABOX 真的受不了那裡到處都人山人海
決定回德福享用晚膳
可能是假期關係未到晚上七點
商場內的食肆都大排長龍

難得在老富昌舊址開了新的法國菜館不用等位
決定一試

兩個人叫了一客九個course的晚餐
再加一客main course
正確的名稱忘了(吉列炸蝦伴薯蓉)
份量細了味道尚可
價錢當然不算便宜
服務真的週到及體貼

2007-05-10 4 浏览
A disappointing and expensive lunch!Firstly, Llly coffee costs extra money but the coffee is no good! By the way, you can try the same in Supersandwich. It is not worth spending extra money.I ordered "medium rare" rib eye steak. Finally, it was almost well done! My goodness, the restaurant is wasting food!But the soup and dessert here are okay and the decoration is very nice.I think it will be better if they can serve warm bread. Service still needs to improve.

2007-04-13 3 浏览
1.吞拿魚生二片~ 圍滿黑白芝麻,幾好2.香前鵝肝~ 好香好滑,鵝肝沒有煮過火,一點也不膩3.凱撒沙律~ 菜OK,但醬汁及麵包粒不好味4.干邑龍蝦湯~ 一般5.青檸雪芭~ 一般貨式6.蒜香橄欖油堙肉意粉~ 意粉幾實淨,但蒜香味唔出,煙肉又少7.燒三文魚配香草汁~ 魚不會煎得過火,與汁也很配合,幾好8.Tiramisu ~ 賣相及味道也很好9.熱奶茶散order叫了澳洲燒牛柳$238肉質幾好,但略嫌咸了一點,配菜也不夠多.
1.吞拿魚生二片~ 圍滿黑白芝麻,幾好
7.燒三文魚配香草汁~ 魚不會煎得過火,與汁也很配合,幾好
8.Tiramisu ~ 賣相及味道也很好
9.熱奶茶

散order叫了澳洲燒牛柳$238
肉質幾好,但略嫌咸了一點,配菜也不夠多.
2007-04-06 4 浏览
琴晚九點鐘同男朋友去九龍灣間Cest Bon,意外地發現只有兩枱客人,夾埋唔超過十個人.我之前去過青衣果間,全店有九成滿,以客人數量計九龍灣呢間似乎少好多.論環境,兩間都咁靚,不過青衣果間就暗啲,浪漫啲,仲有個海境.論食物,我就覺得兩間差不多,都做到水準以上.我同男朋友分別叫咗9-Course晚餐\同3-Course黑松露菌晚餐\,價錢一樣都係$298.坦白講,9-Course個餐\抵食過3-Course好多,味道亦好好多.9-Course晚餐\(每道菜份量都比較少,賣相好靚):1. 吞拿魚生兩小片-好淡,無咩味2. 焗田螺伴薯茸四隻-熱辣辣,好好味3. 白酒青口配蜆兩隻-青口新鮮,不過蜆肉太細粒,個汁好creamy,好正4. 龍蝦湯-味道唔錯,唔會過咸,不過龍蝦肉唔夠入味5. 青檸雪粑-上枱時太凍太實,要等幾分鐘隻spoon至插得入6. 煙肉芝士意粉-用料足,好好味,只係份量太少,同埋意粉煮唔透7. 煎三文魚扒-煎得香,但唔夠味,亦唔夠熟.叫侍應小姐幫我re-heat,佢\好有禮貌咁提醒我話re-heat舊魚會鞋,但中間真係太生,佢\幫我攞番入廚房,仲好細心咁換過對刀叉,拎番出來的時

9-Course晚餐\(每道菜份量都比較少,賣相好靚):
1. 吞拿魚生兩小片-好淡,無咩味
2. 焗田螺伴薯茸四隻-熱辣辣,好好味
4. 龍蝦湯-味道唔錯,唔會過咸,不過龍蝦肉唔夠入味
7. 煎三文魚扒-煎得香,但唔夠味,亦唔夠熟.叫侍應小姐幫我re-heat,佢\好有禮貌咁提醒我話re-heat舊魚會鞋,但中間真係太生,佢\幫我攞番入廚房,仲好細心咁換過對刀叉,拎番出來的時候成蝶菜重新排位,舊魚加煎過,而唔係叮熟,好開心
8. 朱古力心太軟配雲哩拿雪糕-係個人食過最好的心太軟,熱辣辣,唔會過甜,加埋雪糕一熱一凍,令人回味
9. 熱咖啡-唔係好濃果隻,不過幾香幾好味

3-Course晚餐\:
1. 鮑魚配露筍-唔錯的冷盤,露筍酸酸哋,幾特別
2. 黑松露菌湯-唔夠熱,唔夠菇味
3. 牛膝-夠大份,入味好腍,口感似牛腩
4. 凍檸茶-正常

除此之外,白酒同芒果汁(各$30)都OK.
2007-04-01 6 浏览
我原本都抱好大希望架, o個日叫左2 個咩黑松露dinner set, 埋單都8 舊幾水,都ok 飽啦, 又黑松露, 又鵝肝( but o的鵝肝有筋架....)又牛扒, 又好creamy o既忌薕湯....etc, but 本人就覺得all things 都偏salty, o的湯又creamy 得緊要又salty喎, 我就唔係好o岩胃口喇, 反而o的態度都ok, but 唔係好pro, o的spoon 呀fork 呀, o的waiter都唔識放...唉...唔會再去囉!!
2007-03-22 5 浏览
今日係同男友既拍拖週年紀念...揀左想去好耐既C'est Bon麵包: 可添食,不過凍左之後就勁硬,牛油搽唔到上個包度,不過個包本身幾好食...頭盤(鵝肝): 略嫌多油左d,男友o個塊有d燶...忌廉離菌湯: 好好味...正!主菜(油浸鴨脾): 都幾好食,不過佢下面既酸菜味道有點怪...同埋切既時候幾考功夫,把刀唔可以掂到隻碟主菜(牛柳): 男友勁讚呢個牛柳,佢話好好食...牛味好濃,又煮得剛剛好甜品(三種口味Puff): 好靚不過好heavy,ok好食,不過好膩...甜品(芒果班戟杏仁條): 芒果班戟幾好食,不過條杏仁條就勁甜...睇過以上食評,特別留意黑衫短髮既女子(部長),佢今日幾好笑容喎(可能睇左呢度既食評?)佢仲識得自動幫我追個甜品!

頭盤(鵝肝): 略嫌多油左d,男友o個塊有d燶...

忌廉離菌湯: 好好味...正!

2007-03-13 3 浏览
係illy coffee 並不是lily coffee law........
2007-03-12 8 浏览
原來她就是經理.奇怪?! 是經理就一定不會黑口黑面,沒有笑容嗎? 這是我作為食客所遇到我的不忿之事.其實,其他的服務生都很好,只唯獨她一人.
原來她就是經理.