2013-11-13 2201 浏览
等位時間唔耐 5 分鐘左右就有位,鋪位較細,坐得唔係咁舒服,但員工服務態度好nice 。 黎到一定要試egg benedicts  Brunch , 賣相勁掂,雞蛋超滑,一試愛上了,我就覺得份量岩岩好,另一半就覺得細份左 d,  食完唔夠飽。
egg benedicts
2013-11-10
egg benedicts
2013-10-28 1902 浏览
好多時候好的食店每每在於舖租昂貴,而要退守於較遠之新市鎮這一間我想也可例入其中...區外客的我,手持着Google繞過兩圈終可找到 沒想過圍繞着鳳攸南街一帶原來有這麼多美食,就如美食街一樣找上了Chef's Stage Cafe ,店子全用上茶色玻璃一個不留神就給走了眼店舖面積十分細小,當日所見還不像其他店子般放上枱櫈於戶外區旺場時真的溜走了很多客人接過等候票子,約十五分鐘過後、老闆便致電覆實有枱一人入座..老闆也沒有因為旺場而硬將客人搭枱、真有點不好意思 要上一個egg benedict $58.烘得熱脆脆之英式鬆餅,入口香鬆、熱力令牛油更覺味美沒有濕潤之菠菜下,所以鬆餅更覺乾身、加上咸香味美之煙三文魚本已很滋味再配以標準流心蛋及荷蘭醬作面層,一义而下擁着四種不同之味道於口、實太滿足 加上$8.轉來一杯凍的cappuccino,甜度來得恰好啜一口輕輕的咖啡味道,滿注嘴腔、涼快非常
好多時候好的食店每每在於舖租昂貴,而要退守於較遠之新市鎮
這一間我想也可例入其中...

區外客的我,手持着Google繞過兩圈終可找到

沒想過圍繞着鳳攸南街一帶原來有這麼多美食,就如美食街一樣

店舖面積十分細小,當日所見還不像其他店子般放上枱櫈於戶外區
旺場時真的溜走了很多客人
接過等候票子,約十五分鐘過後、老闆便致電覆實有枱

要上一個egg benedict $58.
烘得熱脆脆之英式鬆餅,入口香鬆、熱力令牛油更覺味美

加上$8.轉來一杯凍的cappuccino,甜度來得恰好
啜一口輕輕的咖啡味道,滿注嘴腔、涼快非常
题外话/补充资料: 食物倒是滿意,只是地方較為狹窄 老闆雖則超忙,但不是滿帶笑容的感覺、實在值得加分。
2013-10-27
2013-10-12 1376 浏览
這間位於樓下的Cafe,甜魔媽媽只寫過它的brunch set,其實早前也試過晚市set dinner / 散點,最近還趁放產假,試了週一至五供應的午餐;今天就午晚餐一起寫吧! 由於地方不大,無論是brunch、午餐還是晚餐,都絕對建議先致電訂位。七月的一個晚上,與兩位妹妹訂了位來吃,先送上的麵包碟不錯,大食的媽媽與muimui食了兩碟之多!晚餐有4-5款選擇,由$108-$198不等,亦可在a la carte menu上加$30轉成套餐,套餐會包廚師精選沙律/廚師推介餐湯及飲品,三個女生點了兩份晚餐,再加一份散點轉餐;當晚的廚師精選沙律是火腿絲伴雜菜沙律,味道可以。食客也可加$8升級為黑松露牛肝菌蘑菇湯,我與muimui都升了,其實成品的黑松露味未算突出,菌味就頗為香濃,也算滿意收貨。主菜頗快就上檯,首先是散點的Penne Carbonara($78),成品的忌廉蛋汁夠香,味道不錯之餘口感也頗佳,同來的為食哥哥非常喜歡呢,不斷搶食,估計至少食了十條之多!接著是晚餐的板燒美國極黑豬扒伴雜胡椒粒汁($168),我覺得超抵食,因為豬扒份量十足,厚身得來又不會太熟,吃來有著頗豐富的肉汁,不

廚師精選沙律是火腿絲伴雜菜沙律,味道可以。
食客也可加$8升級為
主菜頗快就上檯,首先是散點的
接著是晚餐的
板燒美國極黑豬扒伴雜胡椒粒汁($168),我覺得超抵食,因為豬扒份量十足,厚身得來又不會太熟,吃來有著頗豐富的肉汁,不錯的! 配菜有粗薯、薯蓉同焗薯揀,當晚選了薯蓉頗為香滑可口。
板燒美國極黑豬扒伴雜胡椒粒汁
最後是晚餐的
板燒穀飼澳洲肉眼牛扒伴薯菜($198),落單時要求medium,果然做足要求,肉質夠嫩肉味也不俗,淨食已經頗美味,配上牛肝菌汁更加濃郁惹味了;而且Steak cut的粗薯條都相當香口,邪惡但美味!
板燒穀飼澳洲肉眼牛扒伴薯菜
晚餐的飲品可揀
凍朱古力,以餐飲來講算是頗濃郁美味了,不過要講同區的New York Cafe & Bar的出品會更為出色。
細妹則點了
凍熱情果檸檬梳打(+$8),也是此店的推介來,不錯的。最後惠顧晚餐可加$18享用每日星級甜品,是晚為
朱古力慕絲,味道也算香滑而濃郁。媽媽有9折卡,這頓折後只約$46X左右,是個舒適吃飯的地方。

最近一次到訪,是個平日的中午,與另一對二任爸媽來到午餐。頭盤可揀廚師精選沙律或廚師推餐湯,當日沙律為
煙三文魚沙律,而餐湯是甘筍湯;正好兩位媽媽都是揀了煙三文魚沙律,沙律菜頗為清新可口討喜,煙三文魚的質素也不俗,但如份量再多點,會更滿意呢! 另一位爸爸就選了甘筍湯,不過沒試沒影了。
主菜有三款,大家各點一款來分享,首先是
新鮮香草醬燴雜菜扁意粉($48),意粉有著頗濃的香草醬,口感不俗,再襯以大量的雜菜,是相當的清新討喜,比預期中出色吸引!
新鮮香草醬燴雜菜扁意粉
近期又愛上米飯的甜魔媽媽對
吉列龍脷柳配咖哩汁伴飯及餐菜($55) 最感興趣,不過那龍脷炸得有點深,外層有點硬,另一方面也是擺得有點久吧,但份量真的很夠多的;而那淡咖哩汁真的很淡,不說真的不知是咖哩呢;最吸引反而是份量夠多的豆角及紅蘿蔔,為了健康媽媽吃了很多呢!
最後一款主菜是
香煎美國豬肉眼配忌廉蕃茄汁伴粗薯條及餐菜($58),份量又是挺多共有四件,而且肉味不俗也夠鬆稔,加上微酸又滑溜的忌廉蕃茄汁,頗為吸引呢! 不過同上的steak cut fries就很邪惡了,美味而肥膩,為了妹妹著想只吃一條好了,還是多吃點雜菜吧!
香煎美國豬肉眼配忌廉蕃茄汁伴粗薯條及餐菜
餐飲大家都是點的
熱朱古力,味道頗為香濃,以餐飲來講都算很不錯了;而且午餐又不收加一,實在是經濟大件夾抵食之選,不過就只限星期一至五了。
講起來,兩位二任媽媽的產假都快將於11月初結束.... 十週的產假真的很短,大家都很不捨那自由的空氣啊....
新鮮香草醬燴雜菜扁意粉
香煎美國豬肉眼配忌廉蕃茄汁伴粗薯條及餐菜
板燒美國極黑豬扒伴雜胡椒粒汁
板燒穀飼澳洲肉眼牛扒伴薯菜
2013-09-30 1105 浏览
上個星期來的時候遇著 lunch 時間,全店滿座,店員都叫我們不用等。今日專程再去過,竟然只等了 3 分鐘就有位。老婆點了 egg benedict, 我就點了 chef's stage breakfast.兩個 set 的味道都不錯,只是略嫌 full breakfast 的份量少了一點,同貴了一點。店內只有 10 多個位。店雖小,但坐得還算舒適。店員服務也不錯。

2013-09-15
2013-09-08 722 浏览
終於可以在家附近 (不用走出市區) 也吃到brunch,, 最愛的egg benedict. 下午二時多, 因太熱, 等室內座位等左一陣,, 好快都有位坐. 店員都會建議你坐出邊等一陣, 俾杯水你飲下, 睇定食乜.同朋友都一齊點了egg benedict w/ smoked salmon.蛋真的有點生...醬汁都比較淡..不過, 元朗區, 50幾蚊, 算係咁.睇過其他食評, 我聰明咁避開左 +$8 ge cappuccino,, 揀左即磨咖啡, 平平穩穩, 唔錯.但朋友揀ge latte, 我冇影相,一黎到... 成杯野白色.. 勁多奶.. 好淡,近乎完全冇咖啡味.. 只係咁0岩又中左朋友獨有ge口味..餐廳內,,因空間有限, 坐得都比較逼狹. 但, 都係果句, 元朗區, 有得咁近食all day breakfast or egg benedict, 已經感激佢帶俾我多個最近ge選擇.

蛋真的有點生...
醬汁都比較淡..
不過, 元朗區, 50幾蚊, 算係咁.
2013-09-07
2013-08-11 500 浏览
繼續元朗攻略戰,最初這家店子以Brunch揚名,不過吸引我來的是晚市套餐。星期四的晚上來到,由於已預先訂座,所以能準時入座。環境比預想狹小,若沒有訂座更可能要坐在室外。是晚點了兩客套餐,包沙律或餐湯、主菜和飲品。餐包分別是Grissini和Focaccia。前者並不鬆脆如餅乾條,而是像麵包條,外皮比較有韌性,內裡倒是夠鬆軟,麵包香和芝麻香均已十足。後者軟身不油身,麥味香濃,香草味不太像是迷迭香,倒較像是奧勒岡,確實香口便是。麵包醬是疑似蜜糖芥末的醬汁,又像有蛋黃醬的成份,亦有橄欖油,有着細微的甜香,異常誘人。是日餐湯為甘荀薑湯,其中一客升級為黑松露牛肝菌蘑菇湯(+HKD8)。前者口味特別,甘荀味平和清新,薑味顯而不濃,緩緩散發出來。不如忌廉湯般的細滑,有着細微而厚實的質感。個人來說挺喜愛這款湯。後者牛肝菌味大於一切,細碎的蘑菇的味道更大於黑松露應有最濃烈的香氣。整體來說菌味是頗香濃,松露味欠奉這點卻讓人有點失望。單點的小食,炸意大利馬蘇尼拉芝士條配香草蕃茄醬(HKD48),芝士條炸得金黃香脆,脆實的外皮與軟綿的芝士內芯確實炸得出色。芝士條本身鹹度已然十足,惟乾香草的作用發揮不足,有炸香

星期四的晚上來到,由於已預先訂座,所以能準時入座。
環境比預想狹小,若沒有訂座更可能要坐在室外。

是晚點了兩客套餐,包沙律或餐湯、主菜和飲品。

餐包分別是GrissiniFocaccia
單點的小食,炸意大利馬蘇尼拉芝士條配香草蕃茄醬(HKD48),芝士條炸得金黃香脆,脆實的外皮與軟綿的芝士內芯確實炸得出色。芝士條本身鹹度已然十足,惟乾香草的作用發揮不足,有炸香卻欠香草味作襯托。蕃茄辣醬事實上沒有辣味,酸酸的蕃茄汁稍稍平衡了鹹味並調起了Mozzarella的奶香,使整體更配合。
板燒穀飼澳洲肉眼牛扒伴薯菜(焗薯)(牛肝菌汁)(五成熟)(HKD198),薯菜從粗薯條、薯蓉和焗薯中三選一,醬汁從牛肝菌汁、黑椒汁和燒汁中三選一。
雖然點了五成熟,但是可能由於扒身較薄,似乎有點過火。肉質較實,尚有肉香。雖然肉汁頗足,油脂卻顯然不足,亦欠脂香,兩個字「太瘦」。牛肝菌汁威力過大,菌味是香卻太濃,似乎不太適合作沾醬,沾芥末反而更佳。
燴「菜」內容豐富,亦下過心機,炒得香口,茄類、豆類、瓜類、菜類通通俱全,絕不是Hea做的貨色,值得一讚。
香草烤羊架配紫蘇蜜糖醬(粗薯條)(五成熟)(HKD148)(+HKD30轉餐)
份量慷慨,羊肉軟腍可口,有肉香之餘又富油香,膻味適中,不需任何醬汁也容易入口。紫蘇蜜糖醬香草香恰到好處,蜜糖甜度卻是太高,作為沾醬威力也稍稍過火了。
焗薯熟得通透,伴有酸忌廉,滯感稍減,伴碟「薯」有這種質素已是不錯。
粗薯條香脆非常,不過鹹,薯肉豐滿,是「真薯條」。儘管如何的飽,最後也清理整盤。
凍朱古力質感夠厚,可可味亦夠濃,水準貨色,不過仍有可更令人難忘的空間。
熱情果芒果茶(+HKD8),紅茶底再加入果味糖水,頗有熱帶風味,芒果粒亦夠鮮甜,是餐牌上特別的選項,卻亦有進步空間。
2013-08-08
庆祝纪念
纪念日
  • 炸意大利馬蘇尼拉芝士條配香草蕃茄醬
  • 香草烤羊架配紫蘇蜜糖醬
2013-08-03 437 浏览
星期天家庭日,老是去喝茶吃點心也會悶。今天一於搞搞新意思去元朗吃西式早餐。早一晚先打去chef stage 預先訂座。到達chef stage 門口就看到有好幾個人在等位置,馬上就有點緊張:因為有些小店比較討人厭,即使有客人定位了也不會放過做多一轉生意的機會,絕不會放著一張空枱不用! 但chef stage 明顯是有他們的堅持。當我看到室內一張四人枱上放著「留座」的牌子及我的訂座資料時,心里覺得非常受重視很開心呢。星期六日公眾假期chef stage開10am-4pm, 提供brunch set 價錢由HK$42-HK$118, 不用加一服務費, 選擇不多但款式很齊全,像沙律全日早餐意粉到牛扒都有,跟餐飲一杯。= + = + = + = + = + =本來我覺得Egg Benedict跟火腿是比較傳統的,但媽媽的口味做女兒的當然清楚啦,還是煙三文魚比較適合她。賣相很漂亮,一道沙律河斜斜地分開了兩隻egg Benedict, 感覺清爽。英式鬆餅上放了煙三文魚、流心的波蛋及淋上了荷蘭醬,用刀在蛋上輕輕拉一下,蛋黃就澎湃地湧了出來。我自己覺得chef stage 的荷蘭醬質地偏稀薄但味道很好
= + = + = + = + = + =
Egg Benedict with Smoke Salmon HK$58
本來我覺得Egg Benedict跟火腿是比較傳統的,但媽媽的口味做女兒的當然清楚啦,還是煙三文魚比較適合她。賣相很漂亮,一道沙律河斜斜地分開了兩隻egg Benedict, 感覺清爽。英式鬆餅上放了煙三文魚、流心的波蛋及淋上了荷蘭醬,用刀在蛋上輕輕拉一下,蛋黃就澎湃地湧了出來。我自己覺得chef stage 的荷蘭醬質地偏稀薄但味道很好,牛油味不算重,酸味淡淡的但已經足夠平衡雞蛋的滯膩。唯一是雞蛋偏生了一點,若多煮10-15秒相信效果會更好。最好是當切開雞蛋時,蛋漿是緩慢而堅定地流出,那就完美了。
Scramble egg with toast and smoke salmon HK$48
非常簡單的一份brunch, 因為煮法容易[可以輕易在家複製]所以更考廚師的手藝! 這蛋炒得非常滑,配已擦上牛油及烘得脆脆的法式多士入口,那種既酥脆又細緻滑膩的配搭,真讓人忍不住閉上眼吐出滿足的:嗯~! 煙三文魚一樣是很好吃,煙燻味夠重,香噴噴,加上新鮮的沙律菜,這份brunch真的沒甚麼好挑剔的了。
Pepperoni Fusilli in a Cream Sauce HK$58
這個意粉真正是神來之筆。本來來Chef stage是為了egg Benedict, 但眼見已經order了兩份蛋類的食品就挑一個飽肚系的螺絲粉吧。沒想到它是這一餐里最最最好吃的一個菜式! 螺絲粉煮得恰到好處, 很彈牙! 醬汁夠濃, 厚厚地粘在螺絲粉上, 每一口都很creamy, 但一點都不膩。這個忌廉的味道和平時吃的不太一樣, 帶點咸香的鮮味, 我說不出那是怎樣的咸香卻是非常非常的可口!
跟餐餐飲+HK$8可以轉cappuccino 或latte 之類, 但不太好飲。看到面上有那麼多的朱古力粉已經令人很失望! 又不是喝mocha...對不對? 反而普通的咖啡挺對版。看到別的客人order的凍朱古力樣子也很吸引, 只好留待下次再試了!
2013-07-28
2013-07-25 104 浏览
第二次來Chef's Stage Cafe, 因為味道真的很好,所以上來讚一讚,支持一下。第一次因為WALK IN 所以在門外吃。不過剛剛吹東南風的位置,所以都不太熱。第一次很有驚喜,感覺有誠意,心思的食物。是點了DINNER SET 有湯或沙律+主菜+飲品面包是多士和餅條,有蓄茄和香草香味。光是配菜已經不馬虎, 都是用茄湯煮過的,有多點味道,不是白灼的。伴菜可以選粗薯條、薯蓉、焗薯。我這個芥末醬汁豬扒份量十分大,一個男生都可能吃不下。哈哈。朋友的牛排就比較正常。這裡的沙律,不管是跟餐或者散叫,都是有水準。味道好,新鮮。第二次,怕人多要訂位比較好。跟3個朋友一齊點了DINNER SET 一齊分享。最後記得點朱古力。 上面的忌廉是用奶打成,有奶香。不是用現成枝裝忌廉。

第一次很有驚喜,感覺有誠意,心思的食物。
是點了DINNER SET 有湯或沙律+主菜+飲品
面包是多士和餅條,有蓄茄和香草香味。
伴菜可以選粗薯條、薯蓉、焗薯。
這裡的沙律,不管是跟餐或者散叫,都是有水準。味道好,新鮮。

第二次,怕人多要訂位比較好。
跟3個朋友一齊點了DINNER SET 一齊分享。
牛肝菌黑松露蘑菇湯

板燒穀飼澳洲肉眼牛排
燒大蝦意大利飯
紅酒燴羊膝
2013-05-02 88 浏览
聽聞元朗有新餐廳可以食到egg benedicts!當然要試試!我地晏奏3點幾先黎,唔駛等位〜^_^Egg benedicts,正〜蛋味好濃,賣相都好好。另要讚讚侍應服務態度好好,好nice!廚師是酒店大廚出身的,我估佢地初初試業所以價錢唔高〜總括而言可以再試〜
我地晏奏3點幾先黎,唔駛等位〜^_^
2013-04-30
$60 (早餐)
  • Egg Benedicts
2013-04-30 134 浏览
家住元朗雞地附近,星期天是很難找早餐食!每間餐館都擠滿人! 因附近有間大教會!話説當天同hubby找不到餐館,見到這間新開的Chef 's Stage Cafe 居然有很多位!望—望餐牌,怪不得啦,价$由$4X至$1XX! 主食 brunch!基於附近冇位又有我喜觀的Egg Benedicts 班尼迪蛋配煙火腿,鬆餅及沙律,就試下啦!班尼迪蛋5錯!好香滑!好流心!我的hubby早晨全餐!都OK,但未到中午,佢話已開始肚餓!其它有意粉选墿!當然百多元嘅早餐有点貴!但試下亦可 !!

班尼迪蛋5錯!好香滑!好流心!
其它有意粉选墿!當然百多元嘅早餐有点貴!但試下亦可 !!

2013-04-14
$60 (早餐)
  • Egg Benedicts
2013-03-26 58 浏览
本來打算去附近的泰菜館食晚飯, 點知路經Chef's Stage門口, 見到放出來Display的食品賣相唔錯, 而且都幾多人等位, 所以就決定改係哩度食。 單看門面, 店舖面積唔算大, 坐位很少, 初時都怕要等好耐位, 等位其間, 店員的招呼都唔錯, 會KEEP位話比我地知仲要等幾耐, 又拎凳比我地坐住等, 好彩等咗一陣就好快有得入座。因為食品選擇唔算多, 所以坐底後好快就決定好要order的食物。先來一個 "意大利特式冷盤" (有西班牙辣肉腸, 意大利風乾腿及煙燻三文魚件中東包)分量不算大, 而且賣相真的很不算, 未食已經攞晒分 !味道方面OK, 同出面食的差不多。至於set dinner包括:廚師精選沙律 or 廚房推介餐湯Main Course冷熱咖啡, 茶或朱古力+ $18有每日星級甜品我地點咗兩個set dinner, 由於見到隔離檯個湯好似好好味, 所以又跟住點。忌廉蘑菇湯個湯味道剛剛好, 質感又唔會好水, 又唔會杰到好似糊咁, 仲有好多蘑菇粒粒 !仲有一客麵包同麵包棒伴湯, 分量小小地, 唔會滯住個肚, 而且都幾香口。最令人驚喜係個醬, 店員話入面加咗少少蒜茸, 連

先來一個 "意大利特式冷盤"
(有西班牙辣肉腸, 意大利風乾腿及煙燻三文魚件中東包)
分量不算大, 而且賣相真的很不算, 未食已經攞晒分 !
味道方面OK, 同出面食的差不多。

至於set dinner包括:
廚師精選沙律 or 廚房推介餐湯
Main Course
冷熱咖啡, 茶或朱古力
+ $18有每日星級甜品

忌廉蘑菇湯

最令人驚喜係個醬, 店員話入面加咗少少蒜茸, 連每食蒜茸都會反胃的我居然食唔出, 但又真係覺得個醬好惹味。

主菜方面, 點了一個鮮蟹肉青露荀意大利飯
今次呢個飯賣相方面相對其他食品較為平平無奇, 但一入口就食到啖啖的蟹肉, 好足料 !! 飯的軟硬度亦剛剛好, 唔會太稔, 意大利飯一般都會較膩, 而哩個飯配蟹肉就啱啱好, 仲可以成碟食晒~

另一個主菜, 就點了板燒穀飼澳洲肉眼扒伴薯菜
薯菜可選: 薯條/ 焗薯/ 薯茸 (因為怕太飽所以選了薯茸)
醬汁可選: 牛肝菌汁/ 雜胡椒粒汁/ 燒汁 (選了少機會吃的牛肝菌汁)
肉眼扒很軟熟, 雖然是7成熟, 但仍然很嫩口, 肉汁很豐富, 而且都算幾大件吓~
最欣賞係個伴菜的圓碌碌的車厘茄, 好大粒, 好甜, 比較少餐廳會用哩種茄仔 !

餐飲方面點了凍朱古力, 味道方面OK, 略為唔夠rich ~
最後加點了一客甜品, 今日係Tiramisu, 味道唔錯, 而且仲好有外國自家feel, 因為唔係一件件上, 而係一個甜品大匙一客咁上~
Cream同餅的比例適中, 餅亦唔太濕, 而且好夠凍 !
因為等緊位時, 店員比了一張9折卡我地, 所以埋單有折 !!
题外话/补充资料: 當晚等位時, 見店員都會主動留意各檯食客有無未出菜或漏單, 幾主動追單。 服務方面亦好細心, 當晚我地有帶寵物去, 店員都好細心咁用個花盆隔開其他食客之餘亦確保路人唔會踩到我隻狗狗, 值得一讚 !! 如果想出外吃飯慶祝XX紀念日, 哩度都係唔錯既選擇, 啱晒住元朗果頭又想食好少少既朋友~
2013-03-24
  • 蘑菇湯配麵包
2013-03-25 65 浏览
上週日是運動暴食日,一家4口與2位舊友借打波為名,動手前不斷食食食,第一場就是樓下新開的Chef's Stage Cafe。小店位於開心小叙隔壁,10am-4pm供應的brunch set相當吸引,人氣頗為強勁,好在我們一早有訂位。是日被安排就坐冷氣開放的店內,其實夜晚來吃的話(隔壁店不開),就坐店外都幾清涼兼有情調的! 小店除了食物選擇清新吸引,定價還相當親民抵食,大家就點了4份brunch共享。首先是凱撒沙律($42),羅馬生菜十分爽脆清新,加上適量沙律醬,以及片片芝士相當滋味,於悶熱的初夏特別合口胃;我們還加了$15配上美式香草扒蝦,一共有4隻之多,而且味鮮肉爽,頗為吸引的。  個人向來超愛Egg Benedicts,故當見有班尼迪蛋配煙火腿、英式鬆餅、荷蘭汁及田園沙律($52),毫不猶豫馬上點了,幾乎還想連點兩份! 事實上成品一點沒教人失望,班尼迪蛋切開有一定流心,香滑的蛋汁加上荷蘭汁,再襯以金門火腿以及美味的英式鬆餅,真是一件太幸福的事了! 吃膩了嗎? 伴碟還有田園沙律,起了清新中和的作用,整個組合實在太動人了! 另一款挪威煙三文魚多士配炒蛋及鮮蛋子忌廉汁($48)也

個人向來超愛Egg Benedicts,故當見有

另一款
挪威煙三文魚多士配炒蛋及鮮蛋子忌廉汁($48)也很不錯,炒蛋嫩滑之極幾可媲美寶寶的皮膚,再襯以鮮美的煙三文魚,以及輕脆可口的多士,又是非常美味而且營養豐富! 真可惜寶寶那時正值午睡,不然他一定會愛煞那炒蛋,而且必定與我們一同搶食!

最後一款是
意大利巴馬風乾腿配法包伴著條($45),那法包可是相當新鮮鬆脆,加上咸香有致的巴馬火腿、清新蕃茄粒,及爽脆生菜等,又是集清新及美味於一身,十分討好! 這份餐也加$15要了美式香草扒蝦,繼續美味,而同上的steak cut fries更是邪惡地動人,全部吃光後好滿足!
以上價錢已包即磨咖啡或茶,而且唔收加一,縱然份量及內容較為輕盈,仍然是非常抵食又吸引。當日早餐才飲完熱檸水,中午時段太熱,我自己少許放肆選點凍檸茶少凍,很清新怡人,但也只飲了半杯就轉給老公。食客亦可加$8改選特色飲品,老友C點了Capuccino,泡沫十分豐盈,看來也不錯。
怕熱的老公則點了凍熱情芒果茶,味道酸甜交錯,口味很清新又新奇,值得一試。

老友D就點了凍薄荷朱古力少冰,看來相當對辦,之後老公也點了一次,說真的不錯的。
凡惠顧brunch set還可加$18享用每日精選甜品,當日為Panna Cotta,成品也算香滑,是個甜美可人的句號。
小店新開又推出了九折咭優惠,是日四人又加小食/甜品,又升級了3杯飲品,埋單也不過$233,相當抵食! 見到店外擺放著滿吸引的all day breakfast,還有意粉套餐,下次也要來一試,啊,還有它的晚市。
最後,既然稱得上是暴食,這當然不是最後一餐;事實上大家馬上接著挑戰鄰店的太陽蛋豬扒飯,之後更到EC Kitchen大嘆手打漢堡及撈麵呢!
2013-03-24
  • 凱撒沙律
  • 班尼迪蛋
  • 挪威煙三文魚多士配炒蛋
  • 意大利巴馬風乾腿配法包伴著條
  • 凍熱情芒果茶
  • 凍薄荷朱古力
2013-03-24 60 浏览
俾老婆話我無口齒,四年嚟一直無上載食評,咁今次新婚後寫下食評啦^^今次嚟到呢間喺元朗新開嘅餐廳,朋友食過話正所以去試下。坐低不久便來一藍麵包,睇落同出面餐廳無乜分別,但一點個醬汁就覺得好特別,我從未試過食麵包點哂啲醬,問啲職員先知隻醬原來係「自家制」,正!之後嚟碗湯係磨菇湯,一睇又係啲我唔好嘅攪拌機做嘅湯,但食落個味好濃好香,有啲似上次喺諾仕佛台飲嘅,好creamy,like!!嚟到主菜我最愛嘅Carbonara長通粉,呢個配搭好match,長通粉裡面載住啲汁,咬落去啱啱好,唔會太多又唔會太少,加埋店長親手幫我哋加刨芝士,再like!!!跟住試咗我同老婆馬爾代夫honeymoon時食嘅意大利飯 Risotto,我可以肯定呢間chefs stage 整得好好多,啲汁收得啱啱好唔乾又唔會濕滴滴,個飯又夠軟身,再一次like!!!再嚟呢個係店長推介: 外脆內軟嘅牛扒,但我感覺一般,可能我哋之前又飯又意粉已經食得太多嘢,又俾人話眼濶肚窄=.=|||最後老婆話要試埋Tiramisu,仍有進步空間。。。埋單時用咗朋友俾我嘅9折咭,好抵呀!下次再入嚟元朗一定會試多次,希望到時有多啲「自家制」嘅產品!

最後老婆話要試埋Tiramisu,仍有進步空間。。。

2013-03-19
庆祝纪念
纪念日
其他
  • 「自家制」醬汁,卡邦尼長通粉,蘑菇意大利飯
2013-03-23 40 浏览
剛同朋友去完南生圍出到元朗鬼咁肚餓,見到呢間新開嘅餐廳都有唔少人等位,就決定一試。真係估唔到係元朗都能夠食到如此水準,所以就想係度介紹一下。其實間舖頭細細我地又成6個人又有狗仔,所以就坐係門口位置,環境上算一般. 我地選擇一人一個set dinner 同share小食,一開始送上一籃小麵包,最特別係個特制醬汁,真係一試難忘,因為平常出面都係只係比牛油同橄欖油,但係佢地個醬感覺係有D似沙律醬酸酸地再有D橄欖油用來點麵包真係好好味。仲有我地當日係配特濃磨菇湯,除咗同一般出面一樣打碎D蘑菇有飲落有粒粒質感仲有小小切片係上面點綴,味道非常濃郁。小食方面,我地點咗意大利特色冷盤,用料講究絕不馬虎。香辣雞鎚花伴薯條,如果喜歡炸物朋友可以一試,但本人就比較喜歡佢地D又粗又扁嘅薯條多啲。芝士辣豆肉醬墨西哥米餅,佢係好似小型Pizza味道一般,我覺得如果個底脆D會更加好。主菜,我朋友就揀咗:蟹肉蘆筍意大利飯,味道香滑可口,不過建議同人share食,一般意大利飯食得多都會比較膩。板燒穀飼澳洲肉眼扒,6成熟啱啱好切開仲保留肉汁。而我就簡咗挪威三文魚香蔥炒薯仔.忌廉波菜,魚皮煎到金黃香脆,薯仔波菜吸收曬忌廉汁

主菜,我朋友就揀咗:蟹肉蘆筍意大利飯,味道香滑可口,不過建議同人share食,一般意大利飯食得多都會比較膩。板燒穀飼澳洲肉眼扒,6成熟啱啱好切開仲保留肉汁。而我就簡咗挪威三文魚香蔥炒薯仔.忌廉波菜,魚皮煎到金黃香脆,薯仔波菜吸收曬忌廉汁再加上三文魚一齊配合得宜。

由於我地食set dinner仲有tiramisu 做甜品配上朱古力餅碎同士多啤梨做點綴真係靚到唔寫得食。
2013-03-18
  • 特色麵包醬,意大利特色冷盤,挪威三文魚香蔥炒薯仔忌廉波菜