2019-04-29 215 浏览
最近先發現原來佐敦有好多隱世餐廳,而俾我發現左一間好特別嘅西班牙餐廳。佐敦嘅餐廳多喺地舖、但呢間係少有開喺樓上。雖然喺大廈入口有放menu,但都係比較唔顯眼,所以好隱世!但一上到餐廳,真係覺得發現世外桃源,比起其他西餐廳,燈光比較光亮之外,都充滿綠色植物嘅擺設!室外都有一個小空中花園,非常綠色小清新!而且有set dinner,因為我發現宜家好多西式餐廳都少左set dinner。今次我地就叫左兩個set dinner同甜品。Set Dinner 我地分別叫左前菜:烤法國洋薊煙希臘芝士沙律蔬菜新鮮爽脆,洋薊放入沙律都係比較特別嘅食法,清爽開胃嘅前菜是日餐湯:粟米濃湯以為會係奶味比較重,比較creamy嘅粟米濃湯。但係佢係用粟米茸整出黎,比較清爽、真材實料嘅粟米濃湯主菜:烤法國鵪鶉腿伴黑松露野菌北非小米鵪鶉腿已經特別,配上北非小米重特別!鵪鶉腿有五隻、烤得非常香嫩,但有唔會太鹹!黑松露野菌加係risotto入面就聽得多,但加喺北非小米就真係少。而且係真係有黑松露喺入面,北非小米口感好特別。加拿大自然豬柳配蘋果酒汁 豬柳肥膏少,但唔會過瘦過柴,非常香嫩!蘋果酒汁好特別,香香甜甜。伴碟薯仔同

Set Dinner 我地分別叫左

前菜:烤法國洋薊煙希臘芝士沙律

是日餐湯:粟米濃湯

主菜:烤法國鵪鶉腿伴黑松露野菌北非小米

加拿大自然豬柳配蘋果酒汁

豬柳肥膏少,但唔會過瘦過柴,非常香嫩!蘋果酒汁好特別,香香甜甜。伴碟薯仔同蔬菜都好新鮮!

甜品:烤棉花糖心太軟

朱古力流心心太軟、唔會過甜,加上烤過軟軟棉棉嘅棉花糖。旁邊再加上cookie & cream雪糕,非常好食!
2019-04-24
2019-04-28 234 浏览
上Openrice揾下一啲特色小店,結果揾到呢間位於佐敦既樓上小店,其實呢一區真係好多呢啲特色小店,慢慢揾你會發掘到好多優質餐廳,唔洗成日食啲連鎖店大牌子餐廳。呢度環境絕對靚,但係有少少難揾,係要入一樓商業大廈入面搭上黎。啲位都幾闊落,而且有一個細細既戶外花園仔,好多花草樹木,好舒服,生日或者紀念日黎呢度都係唔錯既選擇。# 羊架 # ***** ** 7/10羊架鮮甜,叫medium rare,估唔到都真係幾生吓,只係表皮略略有煎烤過既痕跡,但係肉入面又無乜血水,啲血水去左邊?# 烤 Apple Crumble 配 云尼拿雪糕 # ***** *** 8/10Apple Crumble 好香脆,下面既蘋果焗得好香,云尼拿雪糕好香好香,好香既vanilla味,超香濃,好香滑,勁推介。呢間餐廳值得再黎。

# 羊架 # ***** ** 7/10

呢間餐廳值得再黎。

烤羊架配薯仔

2019-04-06
烤羊架配薯仔
Apple Crumble 配雪糕
  • Apple Crumble with Vanilla Icecream
2019-04-23 197 浏览
今日我同老公相識12週年紀念日🥰❤️ 多謝奶奶我地睇住米豬,等我地可以去拍吓拖~老卜揀咗呢間响佐敦嘅隱世秘密花園同我撐枱腳🥰🥂 仲要望住我地結婚會場㗎~好有心思呀❤️餐廳唔係好大,但有好溫馨好cozy嘅感覺確認咗訂枱資料後,就帶我地埋位~ 呢度係食西班牙菜,我地要咗🐚seafood platter🍀藍青口檸檬芫茜諾曼第汁🐙香辣烤八爪魚🥟鮮刨黑松露牛肝菌雲吞🦞西班牙海鮮飯另外再叫咗2個甜品🥧🍮夏日野莓焦糖燉蛋🍫烤棉花糖心太軟Seafood platter🐚有法國生蠔,青口翡翠螺同埋磯煮鮑魚,生蠔係比較creamy嗰類,我就好鐘意喇~ 仲好新鮮添,而青口同翡翠螺就好爽口鮮甜,翡翠螺仲已經拎走左啲腸,唔使自己met,唔會食到lea咁hea,真係好細心👍🏻肥美法國生蠔藍青口檸檬芫茜諾曼第汁🍀 #超級好食🤤連汁都想撈埋🤤如果有一條法包我一定會一滴汁都唔放過🤤鹹香,忌廉仲有檸檬三種滋味不停响口入面回蕩🌪🌪🌪超級好味!must order!!!香辣烤八爪魚🐙非常之彈牙,薯仔吸收左八爪魚嘅鮮味勁好味鮮刨黑松露牛肝菌雲吞🥟一上枱已經聞到好香嘅黑松露味,幼滑嘅餡料再配埋香香嘅黑松露汁真係食唔停口西班牙海鮮飯🦞

餐廳唔係好大,但有好溫馨好cozy嘅感覺

確認咗訂枱資料後,就帶我地埋位~

呢度係食西班牙菜,我地要咗
🐚seafood platter
另外再叫咗2個甜品🥧
🍮夏日野莓焦糖燉蛋
🍫烤棉花糖心太軟

肥美法國生蠔

超級好味!must order!!!

香辣烤八爪魚🐙非常之彈牙,薯仔吸收左八爪魚嘅鮮味勁好味

西班牙海鮮飯🦞先炒再焗,有好多海鮮配料,估唔到啲蝦焗完之後依然非常之鮮嫩,而飯底就加咗辣肉腸一齊炒,食食吓有少少辣味令成個飯都好有層次

夏日野莓焦糖燉蛋🍮 脆脆焦糖面加滑滑燉蛋,甜到入心~ 配埋野莓可以平衡返口腔味道~

烤棉花糖心太軟🍫 香濃嘅朱古力心太軟配埋烤到脆卜卜嘅棉花糖,口感非常特別~

餐廳外仲有個秘密小花園,响鬧市中有一個可以遠離塵囂嘅地方,真係好寫意~

多謝老公今日帶我嚟呢度慶祝12週年紀念日❤️🥰
纪念日
約咗好耐冇見嘅朋友聚會,今次朋友揀左位於佐敦嘅餐廳Chelsea Garden & Restaurant食西班牙菜♥.當日由於朋友突然要加班所以會遲少少到,我就自己先行去餐廳。本身唔熟呢區,但Chelsea Garden & Restaurant餐廳地址好容易搵,鄰近柯士甸站,行幾分鐘就到,位於柯士甸道7號UQ Place4樓。.原本以為都是普通上樓西餐廳,上到來之後好驚喜!一間好有心思佈置嘅餐廳,餐廳用簡潔優雅白色為做主調,用咗好多綠色植物做decoration♥環境好舒服、幽靜。一行入餐廳就有一種好清新嘅感覺,令人好放鬆,好似置身於石屎森林中的美麗庭園一樣❤.連餐牌設計都十分精美♥   餐牌上用左水彩插畫同柔和淺藍色調,充滿地中海風情。.今次前前菜咗比較清新嘅*挪威煙三文魚牛油梨卷伴鮮蝦.未食已經充滿視覺上的享受,菜式非常精緻,好似藝術品一樣精美♥煙三文魚入口甘香,同creamy嘅牛油果成為絕配,加上特製嘅芥末沙律醬更加提昇煙三文魚嘅鮮味♥.*煎烤太平洋鰈魚柳伴檸檬刁草芝士汁  魚柳煎得好香肉質仍然保持到幼嫩,金黃色嘅脆皮好香口❤鰈魚柳肉質厚實而且有彈性,配上檸檬刁草芝士汁非常惹味

今次前前菜咗比較清新嘅*挪威煙三文魚牛油梨卷伴鮮蝦

*煎烤太平洋鰈魚柳伴檸檬刁草芝士汁
魚柳煎得好香肉質仍然保持到幼嫩,金黃色嘅脆皮好香口❤鰈魚柳肉質厚實而且有彈性,配上檸檬刁草芝士汁非常惹味。

*炸里脊肉火腿卷
炸里脊肉口感柔韌、外軟內非常香口。配上火腿及芝士十分有層次❤炸粉不會太厚,配上番茄蓉醬汁減低油膩感,平衡得非常好。

*西班牙海鮮飯
必點之選♥♥♥
西班牙海鮮飯非常足料,
配料分量超多,豪華級的份量❤配料整隻大龍蝦、大蝦、蜆、蟹肉、青口及魷魚。非常細心龍蝦已經處理好去咗殼,不用擔心難起肉,可以帶大啖享受鮮甜嘅龍蝦肉♥
海鮮十分鮮甜,炒飯吸收了海鮮嘅精華仲加上微辣嘅香料,完全食唔停口❤
朋友曾經帶過我去尖沙咀西餐廳,食餐廳推介嘅西班牙海鮮飯 價錢約$495,但質素一般。
估唔到喺CHELSEA GARDEN & RESTAURANT可以用一個咁大眾化嘅價錢去食到咁足料惹味嘅西班牙海鮮飯!超驚喜!誠意推介!❤❤
P.S .不得不讚店員非常有禮貌。由於朋友工作加班遲咗到,當日我有D唔舒服,所以就叫住嘢食送藥先。當初打算食物全部一次過上曬,女店員好細心❤佢話等我先飲完餐湯同前菜再上魚柳,可以慢慢食住等朋友,如果一次過上曬全部食物會放到凍曬。
下次會再來試埋其他菜式,環境同埋食物質素都非常之高❤環境非常舒適好適合閨蜜來聚會,傾下偈同享受美食❤
2019-04-04
不經不覺已4週年,我們一家還是想去一間美味的餐廳慶祝一番🥰 今晚黎到佐敦一間咁有格調嘅餐廳.餐廳室內雖然唔算好大,但環境舒靜,牆身同窗邊都放左好多小盆栽, 營造一個好 Relax 的小Garden (其他還有個空中花園,我諗日間在外用餐更加似在花園食飯)..食物方面有Dinner Set 、 單點西班牙菜式及多款海鮮拼盤!今次慶典活動,我們試了好多款:..櫻花蝦柚子煙鱔魚薄片沙律🥗擺盤好靚,所有菜、魚都好鮮甜,配上柚子汁更將鮮味提升!..菠菜西班牙薯丸這裏在薯仔內再加入菠菜蓉,再直接油炸,做到表面脆卜卜,裡面煙韌的口感,食之前點上千島醬,很可口。..黑松露野菌忌廉湯飲得出蘑菇的鮮味!是真的用野菌加黑松露及忌廉打出來的忌廉湯!好濃郁的香菇味道,每一口都好creamy,難怪海馬仔都大口大口的飲落去!..鮮刨黑松露牛肝菌雲吞雲吞一向是我最喜歡的菜式!香濃嘅黑松露, 雲吞上還刨上了多片黑松露,醬汁份量超多, 非常 Creamy, 雲吞內包入濃濃的肉粒蓉,配上醬汁一口滿足🥰..西班牙海鮮飯必試!西班牙海鮮飯是西班牙菜的代表作。想當年我們兩個去honeymoon都有去到西班牙,食過西班牙海鮮飯,令

櫻花蝦柚子煙鱔魚薄片沙律🥗
擺盤好靚,所有菜、魚都好鮮甜,配上柚子汁更將鮮味提升!

菠菜西班牙薯丸

黑松露野菌忌廉湯

西班牙海鮮飯
必試!西班牙海鮮飯是西班牙菜的代表作。想當年我們兩個去honeymoon都有去到西班牙,食過西班牙海鮮飯,令人回味呢💕

這裡用上豪華海鮮材料, 包括龍蝦、蟹肉、大蝦、魷魚、青口、蜆。上枱一刻已非常賞心悅目,而且色彩豐富美食,未見已攞💯分!試埋味道,所有海鮮都非常鮮味,飯底完全吸收晒所有海鮮精華,每一口都很juicy的海鮮味,每食完一口都很想再食!
總結:
味道好,價錢不太貴,週年慶祝/ 紀念日慶祝 非常化算🤣🤣🤣 老公表示我good job
泊車方面:
大廈沒有泊車位;建議泊對面童軍總部 (weekend $27/hr)
2019-03-31
纪念日
2019-04-05 84 浏览
每逢紀念日,都總會頭痛去邊度食好,想搵間好d嘅餐廳,又唔想求其去間酒店食咁行,於是就係咁search下有咩好食🤔無意間俾我發現左呢間餐廳,睇落環境靚之如,食物都好靚,好就試下呢間啦!一去到樓下,已經有啲Surprise ,因為喺佐敦呢個新舊交集嘅住宅區裏面,一路都冇留意到有呢間咁酒店式嘅大廈,入到餐廳,好似離開左佐敦咁成個環境好舒服,以簡潔嘅藍白色做主題,再加上空中花園,就好似一個鬧市中嘅綠洲!Signature Dinner Set套餐裏面包括左頭盤、餐湯、同主菜,賣相好精緻挪威煙三文魚牛油梨卷伴鮮蝦靚到好似藝術品咁,煙三文魚包著牛油果🥑,伴埋彈牙嘅鮮蝦,超級吸晴!法國生蠔是日餐湯-南瓜忌廉湯慢烤法國鴨胸伴西班牙血橙汁 ($308)Slow cook嘅意思,係將食物保持喺一定嘅低溫下烹調嘅方法,而佢嘅好處係可以將肉汁充分鎖入肉裏面,令肉質鮮嫩同保存最多嘅營養👍🏻呢個鴨胸,肉質鮮嫩,配埋血橙汁酸酸甜甜,食完好想再食😋主菜好食連配菜都唔可以睇小🤩沙律新鮮,簡單地配上海鹽做dressing,唔會蓋過本身嘅鮮味;連薯仔都係焗過,外層脆,內層軟,口感豐富煎烤美國肉眼(12安士)伴炒野菌 ($4

Signature Dinner Set
套餐裏面包括左頭盤、餐湯、同主菜,賣相好精緻

挪威煙三文魚牛油梨卷伴鮮蝦

法國生蠔

是日餐湯-南瓜忌廉湯

慢烤法國鴨胸伴西班牙血橙汁 ($308)
呢個鴨胸,肉質鮮嫩,配埋血橙汁酸酸甜甜,食完好想再食😋
主菜好食連配菜都唔可以睇小🤩
連薯仔都係焗過,外層脆,內層軟,口感豐富

煎烤美國肉眼(12安士)伴炒野菌 ($428)
靚嘅扒真係唔使點煮嘅😋
師傅煮嘅時候,應該係先用大火煎香兩邊,然後再慢慢煮到Medium,令肉汁充分保留,而且肉眼扒厚切,食落淡淡都好juice、嫩口,簡單加少少鹽同黑椒調味,已經好正!鍾意牛味再出啲嘅話,加埋旁邊嘅Gavel汁,真係無得輸😋

烤棉花糖心太軟 ($58)
食完主菜當然要食返甜品,待應話呢度嘅甜品全部都係自家製,Wow~自家製嘅話就一定要食心太軟!因為好嘅心太軟,實在太花時間整,懶懶嘅我冇乜時間整😝就睇吓佢呢個係咪正嘅先☺️
心太軟嘅餡好濃郁,朱古力味好重,加埋棉花糖以為會好甜,點知又唔會喎,呢個棉花糖好鬆軟,但甜味又唔會太重,不過個人覺得呢個心太軟可以焗耐少少,令到外層有少少脆就好啦,而且我都係鍾意心太軟配雲呢拿雪糕多啲,呢個朱古力雪糕雖然好食,但係加埋一齊就變得只有朱古力

餐廳有個空中花園,想呼吸下新鮮空氣,就可以出嚟行下

一入門口就覺得成件事好Green

全部甜品都係自家製!揀咩好呢?

• 南瓜湯
  • 慢烤法國鴨胸伴西班牙血橙汁
2019-03-25 140 浏览
自從爸爸在北海道🇯🇵吃過一頓很美味的西班牙菜後,經常都說要帶我去吃西班牙菜🇪🇸,但是說了兩年都還未吃,今次我就決定帶爸爸去西班牙餐廳吃晚餐🍽!餐廳位於佐敦柯士甸道,裝修及佈置別緻,牆身及窗邊都放有很多小盆栽🎍,感覺就好像在鬧市中的後花園🌻用餐。由於我們帶同女兒一起吃飯🍴,所以點的食物要迎合小朋友口味啊。我們點了一個set dinner,及另外多點一個主菜🍝跟小食。先來的是法國生蠔,爸爸說這款海水🌊味道比較重一些的,不過很新鮮很好吃。然後就上了南瓜雜菜湯🥣,很香的南瓜味🎃,我覺得口味剛好不太濃。然後上的菜是菠菜西班牙薯丸🍡,這個我是特意點給女兒吃的,因為味道不會很濃,而且這個薯丸裡面配有菠菜,適合喜歡吃菜🥬的女兒。外脆內軟有點似麵包🥖,配上奶油更好吃呢!到主菜了,我們點的是煎烤美國肉眼配炒野菌及忌廉雜菜意粉🍝,先說肉眼🥩,我們點的是medium rare,肉質很嫩,完全沒有overcook,不會很乾。忌廉雜菜意粉也是為女兒點的,奶油忌廉汁很香,味道剛好,不太濃也不太淡,我們和女兒也覺得很好吃😋其實吃到這裡我們都已經很飽了,這頓飯的美中不足就是我們的肚子裏已經沒有容量可以放下甜品🍧,希望下

其實吃到這裡我們都已經很飽了,這頓飯的美中不足就是我們的肚子裏已經沒有容量可以放下甜品🍧,希望下次有機會再來試試❣️

2019-03-24
  • 菠菜西班牙薯丸
西班牙料理對我來說是神祕而新鮮的 上一次吃西班牙菜已經是好幾年前了! 前陣子朋友推薦位於柯士甸站附近的 Chelsea Garden & Restaurant 聽說環境很美,氣氛好,海鮮很新鮮! 就好奇地來試試看! 因為提早放工,18點就過來了 一進到餐廳就驚嘆:哇! 真的是好文青又好優雅的的環境 充滿著花花草草, 彷彿是走進了花園一樣! 有蠟燭, 可以吃個燭光晚餐了! 桌上還放了一小杯花 好美喔!菜單設計也都很可愛! 充滿著海洋氣息 點了單後就跑去外面露臺拍照 有一道植物牆,就像是在空中花園一樣 搭配著夕陽,景色相當優美! 剛回到位子餐點就來啦! 上菜迅速! 第一道是: 炸里脊肉火腿卷 用了吉列的方式去處理豚里脊肉, 炸得金黃色很吸引,吃起來很香脆, 裡面裹了一片火腿增加了味道的層次。 卷內有個很特別的醬汁,我說不出是什麼 (笑) 碟盤底部也有蕃茄濃醬,搭配沾著吃味道很棒! 第二道: 香辣烤八爪魚 店員上菜時有提醒我們要盡早吃, 因為放久八爪魚會變硬。 八爪魚的確很彈牙,微微的辣,好吃! 旁邊的烤薯仔也很好吃,連皮一起烤, 外面薄薄脆脆的,內面剛好軟嫩熟透, 這道菜沒有過多
西班牙料理對我來說是神祕而新鮮的

上一次吃西班牙菜已經是好幾年前了!

前陣子朋友推薦位於柯士甸站附近的

Chelsea Garden & Restaurant

聽說環境很美,氣氛好,海鮮很新鮮!

就好奇地來試試看!

因為提早放工,18點就過來了

一進到餐廳就驚嘆:哇!

真的是好文青又好優雅的的環境

充滿著花花草草,

彷彿是走進了花園一樣!
有蠟燭,

可以吃個燭光晚餐了!
桌上還放了一小杯花

好美喔!
菜單設計也都很可愛!

充滿著海洋氣息
點了單後就跑去外面露臺拍照

有一道植物牆,就像是在空中花園一樣

搭配著夕陽,景色相當優美!

剛回到位子餐點就來啦!

上菜迅速!

第一道是:
炸里脊肉火腿卷

用了吉列的方式去處理豚里脊肉,
炸得金黃色很吸引,吃起來很香脆,
裡面裹了一片火腿增加了味道的層次。
卷內有個很特別的醬汁,我說不出是什麼 (笑)
碟盤底部也有蕃茄濃醬,搭配沾著吃味道很棒!

第二道:

香辣烤八爪魚

店員上菜時有提醒我們要盡早吃,
因為放久八爪魚會變硬。
八爪魚的確很彈牙,微微的辣,好吃!
旁邊的烤薯仔也很好吃,連皮一起烤,
外面薄薄脆脆的,內面剛好軟嫩熟透,
這道菜沒有過多調味,散發著食材原本的香氣

第三道
鮮刨黑松露牛肝菌雲吞
是我很期待的一道菜!
因為我是黑松露控呀!
店員一送來就聞到很濃的黑松露香氣。
黑松露忌廉汁有滿滿的黑松露味但又不會很膩,
配上牛肝菌也有中和的效果,
雲吞層皮厚薄適中,有一點彈牙
內面包著調味過的薯蓉,
沾著醬汁一齊吃,真的好幸福呀!
同時望著蠟燭和花,好浪漫!

主菜:
是本店的招牌菜,
也是想起西班牙菜時第一道會想到的料理。
一上桌就聞到濃濃海鮮味!
Chelsea用蝦頭熬製的湯來煮飯,
所以米飯都會吸飽滿滿的蝦味

配料上也是大手筆,
整隻龍蝦、魷魚、大蝦、大蜆、青口、蟹肉等等都好新鮮,
一上桌就感覺豪華豐盛!
龍蝦已經去好殼,可直接吃!
也把部分的龍蝦肉做了特別料理
可以直吃,或搭配飯一起吃超好吃!
連蝦子也已經做好去殼,好貼心!
知道我不喜歡在餐廳剝蝦子殼
其他海鮮也都很新鮮!
愛吃海鮮的一定要點一份呀!

這一餐吃的好飽呀!
環境氣氛很好可以慢慢吃,邊聊聊天
很適合聚餐和約會!

吃完飯覺得壓力都釋放了!心情變得很好
是一間推薦大家來體驗的餐廳!
午餐也不貴,可以和同事來個 lunch dating !
2019-03-07 1365 浏览
今天相約了幾位三月之星,午飯聚餐一下,朋友建議佐敦鄰近西鐵缐,於是便決定選這間Chelsea Garden Restaurant, 靜靜地傾計一下。Chelsea 這字,作為球迷必然會想起車路士。食店位於柯士甸站附近的一座迷你商住大厦的四樓。門口大大個餐牌寫著當日的午餐、晚餐選擇,還有自家製的甜品,印刷精美,別具特色。預先一早訂了枱,後來才知有兩位素食者,於是預早打電話詢問食店,有否無肉餐單,店員客氣地說,會告知㕑師,當日 set lunch 會作調教配合,感覺相當細心,值得一讚。到達食店大堂,需要乘搭小型升降機到四樓往食店,有趣的是,升降機只能容納三人,而且還要是標準身材,當日三位大個子男士同時進入,結果出現過重嘟嘟響情況,名副其實迷你升降機。由於樓上食店關係,中午時段不算太多食客,所以環境幽靜。食店外有一度門是通往小露台,方便熱愛呼吸新鮮空氣的人士,飯後出外看看,所以露台種植了很多植物。到達食店,店員第一時間送上暖水一杯,暖水比凍水感覺良好,微暖暖化在心頭。窗外雖然全是舊樓包圍著,但食店也種植了一顆顆的水種植物作點綴,為這石士森林加上一點點色彩。午餐由$98-$268不等⋯⋯包括是

Chelsea 這字,作為球迷必然會想起車路士。

食店位於柯士甸站附近的一座迷你商住大厦的四樓。

由於樓上食店關係,中午時段不算太多食客,所以環境幽靜。

午餐由$98-$268不等⋯⋯
包括是日餐湯、沙律和主菜。
餐飲另加$28
甜品另加$28
兩者皆是,另加$38

餐包是和暖的,軟棉棉,配上餐湯,大家都很喜歡。

是日餐湯~
甘荀忌廉湯,餐湯用杯盛著,懶人可以不用匙來飲用,相當方便。

廚師推介沙律~
魚子吞拿魚沙律

香煎虎蝦松子仁香草醬意大利麵$98~
原以為香煎虎蝦是大大隻,原來是老虎仔
,共有六隻小蝦,配上松子、羅勒醬、橄欖油、芝士、忌廉,意粉醬做得相當出色,朋友大愛。

無肉餐單系列$98~
沙律菜走了魚子和呑拿魚,但沙律菜分量是多了一點點的。

松子仁香草醬意大利闊麵$98~
同樣羅勒意粉醬做得出色,喜歡那點點的茄子切條,素菜中也感豐富。

香煎爐魚柳伴拿坡里紅醬$118~
拿坡里紅醬即Marinara Sauce ,這個番茄醬汁,簡單得來有層次,番茄、洋蔥、蒜蓉、薯仔煮至蓉,筆者至愛,配上爐魚,朋友大讚魚夠滑。

精選甜品$28~
藍梅芝士蛋糕,由於有幾位三月之星生日,廚師也不厭其煩為每位壽星寫上生日祝福,在此多謝廚師細心的安排。
壽星們相當開心。
Lunch 竟有如此貼心服務,值得一讚。

午餐
生日
  • 香煎虎蝦松子仁香草醬意大利麵
情人節當日同男朋友去左呢間食,揀呢間既其中一個原因係佢用左好多綠色植物做decoration,而我男朋友好鍾意植物,所以就揀左呢間慶祝情人節!佢有一邊窗用左好多放左植物係裡面既玻璃球做裝飾,望落好舒服好清新,打卡一流!當日只有情人節套餐供應,頭盤+餐湯+主菜+甜品 每位$388 + 10%。雖然唔記得影頭盤同餐湯既相,但都想讚一讚佢既生蠔好鮮甜。「睡蟹蟹肉濃湯」好足料,每一碗都會有一隻大蟹蚶,湯好Creamy,帶有濃濃既龍蝦味,飲完想再encore XD主菜「波士頓龍蝦燴煮意大利芝士雲吞」波士頓龍蝦肉質結實,啖啖肉,雲吞裡面混入意大利芝士,令雲吞多一分濃意~「慢煮美國西冷伴法式忌廉焗薯」西冷要5成熟,中間肉既顏色呈粉紅,無overcooked到。肉質嫩,唔會太乾仍然保持juicy,墊底既忌廉焗薯都好好味。甜品「椰香西米麵包布甸」賣相精緻,好香椰香味,麵包好fluffy,唔會太甜,成完成件都唔會好漏。當晚上主菜時,餐廳會送一張即影即有俾每一檯情侶作為紀念。由於餐廳唔大,有10張檯左右,所以唔會嘈到好似街市咁,最岩情侶拍拖談心。佢出面都有一個好多植物同小燈泡做裝飾既小露台,可以俾客人坐出面

波士頓龍蝦燴煮意大利芝士雲吞

主菜「波士頓龍蝦燴煮意大利芝士雲吞」

慢煮美國西冷伴法式忌廉焗薯

「慢煮美國西冷伴法式忌廉焗薯」

椰香西米麵包布甸

當晚上主菜時,餐廳會送一張即影即有俾每一檯情侶作為紀念。

由於餐廳唔大,有10張檯左右,所以唔會嘈到好似街市咁,最岩情侶拍拖談心。佢出面都有一個好多植物同小燈泡做裝飾既小露台,可以俾客人坐出面用餐,都幾浪漫架,感覺好似一個secret garden!
2019-02-14
情人节
波士頓龍蝦燴煮意大利芝士雲吞
慢煮美國西冷伴法式忌廉焗薯
椰香西米麵包布甸
2019-01-25 196 浏览
想同男朋友渡過一個浪漫嘅晚上朋友就推薦我來到呢間度食話環境好之餘啲嘢食都好味餐廳位於佐敦旺中帶靜嘅地方上到去真係覺得環境幾靚餐廳用優雅嘅白色為主調再加上植物嘅點綴整個環境都好寧靜而且舒服用餐嘅感覺非常良好而且侍應都非常有禮貌有高級餐廳嘅感覺連個餐牌都畫得好靚我哋就叫咗一個餐同埋羊扒唔好以為格調咁樣就好貴價錢性價比都唔錯而且啲食物做得好有心思例如細緻到一塊麵包塊面包係夾咗啲橄欖肉食落去有橄欖嘅淡淡香氣個餐仲有跟埋湯又有生蠔生蠔鮮甜而且新鮮!牛扒夠晒大件外邊香脆但係入邊唔會太熟而且肉味香濃至於羊架肉質鮮嫩又夠juicy仲要成個presentation 都好美!而且啲伴菜都好好食有特別煎個調味過又有羊扒又有牛扒又有生蠔再加埋咁靚嘅環境都係七百幾蚊埋單下次再有慶祝應該會再嚟~
想同男朋友渡過一個浪漫嘅晚上

例如細緻到一塊麵包

塊面包係夾咗啲橄欖肉

食落去有橄欖嘅淡淡香氣

個餐仲有跟埋湯又有生蠔

生蠔鮮甜而且新鮮!

牛扒夠晒大件

外邊香脆但係入邊唔會太熟

而且肉味香濃

至於羊架肉質鮮嫩

又夠juicy

仲要成個presentation 都好美!

而且啲伴菜都好好食

有特別煎個調味過

又有羊扒又有牛扒又有生蠔

再加埋咁靚嘅環境都係七百幾蚊埋單

下次再有慶祝應該會再嚟~
2019-01-17 180 浏览
呢間位於佐敦嘅餐廳係我人生之中去過其中一間最好嘅西餐廳🥇餐廳嘅裝修好精緻空間🕌雖然不大但係位置都坐得舒服🏆🏆🏆鮮刨黑松露牛肝菌雲吞 ($298)雲吞層皮厚薄啱啱好 唔會話食到好厚嘅麵粉皮另外黑松露刨起面令佢嘅賣相好吸引🤤亦都令整體嘅味道更加豐富👍🏼🐓🐓🐓地中海烤雞 ($328)可能大家食雞食到某一啲位都會略嫌佢好乾身但係廚師鎖汁做得好好 令雞嘅每個部分都好juicy🐟🐟🐟煎烤智利海鱸魚伴海鹽焦糖汁 ($288)海鱸魚本身肉質已經比較鮮甜 另外加埋佢個海鹽焦糖汁 調味剛剛好 簡直係正🤤🥘🥘🥘西班牙海鮮飯 ($288)呢個海鮮飯好足料 面嗰層海鮮已經夠晒氣勢海鮮好新鮮🦑🦐🦀好鮮甜🏆🏆🏆總括嚟講 廚師好有心機 選材好新鮮 唔單止主菜煮得好👍🏼 配菜好處理得好好🤤
呢間位於佐敦嘅餐廳
係我人生之中去過其中一間最好嘅西餐廳🥇
餐廳嘅裝修好精緻空間🕌
雖然不大但係位置都坐得舒服
🏆🏆🏆
鮮刨黑松露牛肝菌雲吞 ($298)
雲吞層皮厚薄啱啱好 唔會話食到好厚嘅麵粉皮
另外黑松露刨起面令佢嘅賣相好吸引🤤
亦都令整體嘅味道更加豐富👍🏼
🐓🐓🐓
地中海烤雞 ($328)
可能大家食雞食到某一啲位都會略嫌佢好乾身
但係廚師鎖汁做得好好 令雞嘅每個部分都好juicy
🐟🐟🐟
煎烤智利海鱸魚伴海鹽焦糖汁 ($288)
海鱸魚本身肉質已經比較鮮甜 另外加埋佢個海鹽焦糖汁
調味剛剛好 簡直係正🤤
🥘🥘🥘
西班牙海鮮飯 ($288)
呢個海鮮飯好足料 面嗰層海鮮已經夠晒氣勢
海鮮好新鮮🦑🦐🦀好鮮甜
🏆🏆🏆
總括嚟講 廚師好有心機 選材好新鮮
唔單止主菜煮得好👍🏼 配菜好處理得好好🤤
  • 西班牙海鮮飯
今晚黎到佐敦呢座唔係好起眼嘅商業大廈, 估唔到會有一間咁有格調嘅餐廳。餐廳室內雖然唔算好大, 但入到去嘅環境令人有好舒服嘅感覺, 因為餐廳嘅牆身同窗邊都放左好多真嘅小盆栽, 營造一個好 Relax 嘅小 Garden。餐廳有 Dinner Set Menu, 提供 5 款主食選擇。A La Carte Menu 上有頭盤、小食 & 主食。另外仲有 4 款冷盤海鮮 Set。香辣烤八爪魚職員建議要趁熱食, 否則八爪魚凍左食落會比較硬。 果然, 熱嘅八爪魚口感淋身得黎帶點煙韌, 味道微辣, 仲配有烤過嘅薯仔, 非常惹味。炸里脊肉火腿卷里脊肉連同火腿 & 芝士卷成一條, 然後拎去炸, 外層非常香脆, 咬落去口感厚實, 里脊肉、火腿、芝士層層分明, 配埋底下特製蕃茄醬一齊食更加美味。鮮刨黑松露牛肝菌雲吞超讚  香濃嘅黑松露味, 面頭仲有刨左嘅黑松露小片, 醬汁份量超多, 非常 Creamy, 黑松露味道濃厚, 醬汁沾滿晒成個雲吞, 勁 西班牙海鮮飯 作為西班牙菜嘅代表作, 呢度嘅西班牙海鮮飯真係好出色, 用上豪華海鮮材料鋪滿整個飯, 有龍蝦、蟹肉、大蜆、青口、大蝦 & 魷魚, 肉質超新鮮, 而且

A La Carte Menu 上有頭盤、小食 & 主食。

另外仲有 4 款冷盤海鮮 Set。

超讚

西班牙海鮮飯

作為西班牙菜嘅代表作, 呢度嘅西班牙海鮮飯真係好出色, 用上豪華海鮮材料鋪滿整個飯, 有龍蝦、蟹肉、大蜆、青口、大蝦 & 魷魚, 肉質超新鮮, 而且個飯經特製熬成嘅湯汁煮熟後, 粒粒都呈橙黃色, 味道完全吸收晒海鮮嘅精華, 絕對係不能錯過嘅美食

Classic Tiramisu

Homemade Tiramisu 永遠都係賣飛佛, 味道唔會好甜, 而且咖啡味香濃, 食落去會有咖啡液滲出, 口感濃郁順滑, 大滿足 !
2019-01-07
2019-01-03 661 浏览
今年食左好幾餐生日飯,其中以呢間位於佐敦同尖沙咀交界既樓上餐廳印象比較深入到餐廳,俾我第一個感覺就係舒服,枱與枱之間有足夠既空間,唔會太迫。而侍應生亦相當殷勤有禮,未食已經加左分先上場既係鹽烤西班牙鬼椒,之前未食過鬼椒,聽個名仲以為好辣,但食落又唔錯,非常香口,外脆內軟,夠曬開胃黎到西班牙餐廳,點可以唔試辣肉腸。可惜呢個甜洋蔥西班牙辣肉腸就失色左少少,味道一般,而且洋蔥太多,賣相唔太吸引😔😔網上好多人推薦呢間餐廳既海鮮,不過諗住叫海鮮飯,冇理由仲叫海鮮拼盤,所以叫左個藍青口檸檬芫茜諾曼第汁,睇下係咪真係咁好食。諾曼第汁本身同海鮮已經係perfect match,加埋少少檸檬既酸味,味道更豐富。當然主角既青口亦都夠鮮味,值得推薦❤️❤️香辣烤八爪魚烤得好香,食落好爽口,唔會話太靭,而且唔算太辣,對我黎講岩岩好熟我既人都知我喜歡食帶子,當然要試下呢個輕煎北海道帶子伴胡麻冷天使幼麵。帶子煎得岩岩好,面頭金黃色而入面中間仲有少少生,同時食到香味同鮮味,冇得輸。而胡麻配冷麵亦係一個絕配,正😽😽西班牙紅蝦薄片伴牛油果沙律相對之下就失色左少少,可能因為已經食左幾款香口既食物,呢碟菜突然變得冇乜味道,而且

鹽烤西班牙鬼椒

甜洋蔥西班牙辣肉腸

藍青口檸檬芫茜諾曼第汁

輕煎北海道帶子伴胡麻冷天使幼麵

西班牙紅蝦薄片伴牛油果沙律相對之下就失色左少少,可能因為已經食左幾款香口既食物,呢碟菜突然變得冇乜味道,而且紅蝦肉味道唔突出,失望
西班牙紅蝦薄片伴牛油果沙律

主菜上場,呢個海鮮飯非常足料又吸睛,材料新鮮,而且每粒飯都吸收左香濃既湯汁,好食到停唔到手,如果可以有多d飯就好啦😂😂
西班牙海鮮飯

最後上場既係燒伊比利亞黑毛豬柳伴華道夫沙律,豬柳肉汁豐富而且煎到好香,切開嗰下聞到肉香已經食指大動😋😋
燒伊比利亞黑毛豬柳伴華道夫沙律

整體黎講,呢間餐廳由環境到食物到服務都值得推介,不論係約女朋友黎拍拖定約埋三五閨蜜聚會都合適
生日
藍青口檸檬芫茜諾曼第汁
輕煎北海道帶子伴胡麻冷天使幼麵
燒伊比利亞黑毛豬柳伴華道夫沙律
聖誕節係一個好朋友出來聚會的good timing,不確選擇地點方面令人有點頭痛,因為除了要環境好氣氛好食物好之外,款式又要夠特別(。ì _ í。)唔使諗到頭都大啦,介紹一個地方俾你地啦,我啱啱都同啲friend去食咗喇,過咗一個非常開心同滿足嘅晚上潻~ chelsea呢度好有情調㗎,除咗有indoor space仲有outdoor space,仲佈置到棵聖誕樹好鬼靚,影相呃 #like 好去處(>^ω^<) 窗邊嘅 decoration 都一絲不苟㗎~ so colorful的聖誕海鮮拼盤!這款繽紛悅目的聖誕海鮮拼盤包含超多時令海產,好似去咗深海嘅國度般即找即吃甘新鮮呀!包括有鮮甜味濃的大馬糞海膽、爽口鮑魚、 creamy得來好肥美的大頭蝦配三文魚子、 鮮帶子和生蠔, 更有別緻的海葡萄作點綴, 每一款都份量少少, 這樣可以試到更多款式, 又不用怕食完個冷盤都飽七成(≧∇≦) 生牛肉薄片沙律 作為另一款開胃的appetizer也真是不錯的選。 連原本不吃生牛肉的我也覺得很好食, 牛肉吃起來甜甜的一點也沒有血腥味, 爸爸的一片配埋沙律菜一齊食口感更顯清新! 計算吃生牛肉能

窗邊嘅 decoration 都一絲不苟㗎~

so colorful的聖誕海鮮拼盤!

生牛肉薄片沙律 作為另一款開胃的appetizer也真是不錯的選。 連原本不吃生牛肉的我也覺得很好食, 牛肉吃起來甜甜的一點也沒有血腥味, 爸爸的一片配埋沙律菜一齊食口感更顯清新! 計算吃生牛肉能夠補充更高質的蛋白質呢! 我見到金鐘國也成日吃㗎(≧∇≦)

法式牛油果鴨肉肝醬塔可算是非常別出心裁的一款,是會令人留下印象的那種。三層不同的質感三層不同的食材,鴨肉果凍的清新正好將肝醬那幼滑和creamy的質地推向另一個層次。

湯品之中,我就最愛喝黑松露牛肝菌忌廉湯,這裡做的真不錯! 濃郁的蘑菇和黑松露的香氣令人忍不住想恨恨地吸氣,每一口都感覺到彷彿松露要生長到腦袋中般令人飄起來了!質地也是幼滑得沒話說,卻沒有太多cream加進去的油膩感,可以再給我多一碗嗎(≧∇≦)

主菜類我 highly recommend這款!
煎烤智利海鱸魚半海膽忌廉汁!我肯定不愛吃魚的也一定會愛吃它!
首先那厚厚的魚皮外層煎到好像chips一樣,卡滋一聲並沒有誇張,然後那夾層的魚油滑進舌尖,哇,香到一個點(≧∇≦)
再之後到魚身那part,我想講我未食過一條魚會好像雪糕般軟綿綿又會慢慢融化在咀裡的!
真是好好味!

想照顧到需要澱粉質的大男孩?原隻波士頓龍蝦紅花意大利飯就最適合不過了!
啖啖肉又爽口又鮮味的波士頓龍蝦相信沒有人能抗拒吧(≧∇≦)彈性十足的龍蝦肉認真鮮甜呀,而且為了方便食用,已經將兩邊起肉切好,再砌番一條尾巴出來,真是好睇又好食呢!
意大利飯也非常入味,每一粒都吸飽醬汁,超入味好好吃呢!

美國特級牛柳伴溫泉蛋配賓尼斯醬是今晚的亮點之一! 看著那震騰騰的溫泉蛋令人忍不住把它刺穿了, 在蛋黃醬流過牛柳的一瞬間, 我忍不住吞了一下口水! 這個樣子太引起食慾了吧(≧∇≦)
半生熟的牛柳肉味夠之餘,吃起來好嫩口呀!!想不到這塊看起來沒什麼油脂的肉竟然可以這麼幼嫩? 而且沒半點油膩感令人好放心吃, 感覺吃了也不怕發胖呢! 大家不要和我爭, 我要吃大件嘅,haha~~

無論食到幾飽甜品點都要有Y(^_^)Y
來一客甜品拼盤就just fit, 清盤份量都幾多㗎, 啱曬開心share食~
IncludeChocolate truffle、 Christmas yule cake, crazy berries, mini Donut and cookies