2019-04-29
最近先發現原來佐敦有好多隱世餐廳,而俾我發現左一間好特別嘅西班牙餐廳。佐敦嘅餐廳多喺地舖、但呢間係少有開喺樓上。雖然喺大廈入口有放menu,但都係比較唔顯眼,所以好隱世!但一上到餐廳,真係覺得發現世外桃源,比起其他西餐廳,燈光比較光亮之外,都充滿綠色植物嘅擺設!室外都有一個小空中花園,非常綠色小清新!而且有set dinner,因為我發現宜家好多西式餐廳都少左set dinner。今次我地就叫左兩個set dinner同甜品。Set Dinner 我地分別叫左前菜:烤法國洋薊煙希臘芝士沙律蔬菜新鮮爽脆,洋薊放入沙律都係比較特別嘅食法,清爽開胃嘅前菜是日餐湯:粟米濃湯以為會係奶味比較重,比較creamy嘅粟米濃湯。但係佢係用粟米茸整出黎,比較清爽、真材實料嘅粟米濃湯主菜:烤法國鵪鶉腿伴黑松露野菌北非小米鵪鶉腿已經特別,配上北非小米重特別!鵪鶉腿有五隻、烤得非常香嫩,但有唔會太鹹!黑松露野菌加係risotto入面就聽得多,但加喺北非小米就真係少。而且係真係有黑松露喺入面,北非小米口感好特別。加拿大自然豬柳配蘋果酒汁 豬柳肥膏少,但唔會過瘦過柴,非常香嫩!蘋果酒汁好特別,香香甜甜。伴碟薯仔同
Set Dinner 我地分別叫左
前菜:烤法國洋薊煙希臘芝士沙律
是日餐湯:粟米濃湯
主菜:烤法國鵪鶉腿伴黑松露野菌北非小米
加拿大自然豬柳配蘋果酒汁
豬柳肥膏少,但唔會過瘦過柴,非常香嫩!蘋果酒汁好特別,香香甜甜。伴碟薯仔同蔬菜都好新鮮!
甜品:烤棉花糖心太軟
朱古力流心心太軟、唔會過甜,加上烤過軟軟棉棉嘅棉花糖。旁邊再加上cookie & cream雪糕,非常好食!