餐厅: CHICKEN FACTORY (置富第一城)
资讯:

2021-12-31 3034 浏览
今日嚟到第一城搵食,見到新開嘅烤雞店(我唔知開咗幾耐😅)我揀咗烤雞+焗薯雜菜,買外賣。打開外賣盒,望落去唔錯😋烤雞味好香香草味,皮仍然脆,肉有汁溜出嚟😋雞半隻都唔算少,夠飽。雜菜味道好好,焗薯仲正,牛油味濃👍🏻CP價高,有回頭!
今日嚟到第一城搵食,見到新開嘅烤雞店(我唔知開咗幾耐😅)

我揀咗烤雞+焗薯雜菜,買外賣。

雜菜味道好好,焗薯仲正,牛油味濃👍🏻

CP價高,有回頭!
2021-12-18
等候时间
20 分钟 (堂食)
2021-12-20 1664 浏览
$68隻,如果係3、4點或者五點買就$48,一模一樣嘅,會抵好多~~買返去嘅途中聞到好香好吸引返到去食都仲係熱辣辣!佢真係用爐燒嘅!雞皮燒到有少少趣,薄薄地、非常香口雖然食得出唔係新鮮雞(呢個價錢其實一定係啦),肉質林林地定但係都不失口感佢啲雞髀位都有好嫩滑嘅感覺!好好味😋就連仔空位都會覺得好鞋~同埋佢有黑椒粒喺面,有極輕微嘅辣辣地添加非常之香口吸引其實同斬料燒味舖頭相比,我會揀呢度嘅燒雞!因為非常抵食呀

買返去嘅途中聞到好香好吸引
返到去食都仲係熱辣辣!佢真係用爐燒嘅!
雞皮燒到有少少趣,薄薄地、非常香口

同埋佢有黑椒粒喺面,有極輕微嘅辣辣地
添加非常之香口吸引

其實同斬料燒味舖頭相比,我會揀呢度嘅燒雞!因為非常抵食呀

下午茶
2021-12-03 1100 浏览
之前叫咗個餐加配咗個小食 比咗小食但係盒雞唔見咗踪影 因為係外賣 返到屋企先發現 廢事追究但係今次又係咁 雞係比咗 但係小食冇咗各位真係要check清楚麻煩可唔可以執嘢食執齊啲 只係叫一個餐加樣嘢都可以執漏係想點
廢事追究
但係今次又係咁 雞係比咗 但係小食冇咗
各位真係要check清楚
2021-11-17 1362 浏览
經過呢間食雞嘅餐廳,睇嚟唔錯,於是乎入去食個下午茶試試。見到呢個全日餐($48)都唔錯,包半隻烤雞、醬汁三選一、配料三選二、飲品。烤雞熱辣辣,肉嫩有肉汁,香草味醃得唔錯,加埋牛肝菌汁,更夠味。雞油飯正常,但雞油味不重,撈埋牛肝菌汁食就好味啲。焗薯好味,焗得夠淋,香草味又夠。
經過呢間食雞嘅餐廳,睇嚟唔錯,於是乎入去食個下午茶試試。

雞油飯正常,但雞油味不重,撈埋牛肝菌汁食就好味啲。

焗薯好味,焗得夠淋,香草味又夠。
全日餐
全日餐
2021-11-16 811 浏览
【沙田•Chicken Factory】—————————————————————————每次都見到有人排隊 今次試吓Openrice叫定不過都要等30分鐘😳有啲誇張 🌟麻辣無骨雞飯HKD48之前試過海南雞湯麵 不過湯底好清淡 都係食飯啦黃油飯配海南雞 啲雞係幾嫩滑 旁邊備有麻辣汁雖則唔係特別好食 但T小姐覺得不過不失啦個份量就女士okay 男士可能唔夠食個飯係配咗碗湯 入面係有蘿蔔粒其實唔知個湯撈飯定飲 因為非常鹹 我放棄咗。整體嚟緊 味道係okay 但唔特別見到好多人排隊買燒雞 唔知係咪特別好食 不過佢啲燒雞又真係算平 原隻HKD68係限定時間買只需HKD48 屋企加餸都得服務質素:😊😊😊😊食物味道:👅👅👅性價比:💰💰💰💰人均消費 HKD48✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#nkiki沙田 #nkiki西式🏠 Chicken Factory📮 沙田置富第一城地下G37,G38及G38A號舖
【沙田•Chicken Factory】

#nkiki沙田 #nkiki西式

🏠 Chicken Factory
📮 沙田置富第一城地下G37,G38及G38A號舖
2021-10-29 546 浏览
其實呢到幾抵食! 50幾蚊就可以食到半隻雞,仲有配菜,雖然自己冇食過,但見到人地食,都真係見到幾大份下! 呢到係自助形式,自己點完餐再去拎。我就叫左麻辣海南雞飯,本身以為佢係調左味既海南雞,但原來佢個麻辣汁係分上,都幾好,又可以試下原味,又可以試下麻辣。雞係無骨雞,所以食落好方便。麻辣汁幾香,不過點得多食到最尾會咸。側邊D配菜幾好食!酸酸地,又幾開胃。 仲有個蘿蔔湯,成個餐都幾夠飽,可以encore!!!
2021-10-21 641 浏览
見到第一城開咗一間專食雞嘅餐廳,裝修尚算企理,而且有個自動點餐機,比較方便。今次就叫咗一個佢哋招牌嘅燒雞套餐,成間餐廳都係用即棄嘅餐具,所以堂食或者外賣都冇乜分別。見佢堂食有位置,就坐咗喺餐廳度食。半隻燒雞份量都比較多,一定會飽肚。可惜係冰鮮雞,所以雞肉沒有那麼滑。雞肉可以加自己鍾意嘅醬汁,建議加,因為雞肉比較乾。個套餐都會有飲品送,可樂就唔需要加錢。套餐可以配油飯和時菜,兩樣配菜感覺都比較油膩。但整體性價比都係高嘅!

套餐可以配油飯和時菜,兩樣配菜感覺都比較油膩。

但整體性價比都係高嘅!
2021-09-29 537 浏览
Cp值極高,一個女仔食,食雞都會飽。個雞入曬味,同埋估唔到雞胸位都唔鞋口,勁淋啲肉。薯仔係用新薯😍 已經有調味,唔洗點汁都好食。跟餐有兩個配菜,揀飯有油飯仲要唔洗加錢。本身跟餐有野飲,我就加多$2飲豆漿,豆漿就正常。

Cp值極高,一個女仔食,食雞都會飽。
正常。
2021-08-26 656 浏览
之前新開張見佢日日都排長龍,今晚想加餸,見無乜人排隊就一於俾次機會試一試佢。佢由下午三點開始到晚上八點,每個鐘頭整點都會出一次爐,賣$48特價原隻烤雞🐔🐔$48定時出爐限量烤雞🐔購買程序:⏱18:50到達,係門口排定隊,等派籌⏱18:55 呀姐出黎派籌,我係第七個✌🏻 繼續排住隊等出爐買雞⏱19:09 新鮮焗好,燒雞出爐,排隊俾錢兼即時拎埋隻雞走🐔🐔 唔係講笑,呢袋雞都有啲重量🍽🐔開餐😋食評:自己拆件,隻雞一啲唔難起肉,我唔係好識都好輕易起到肉,求其見到肉就撕出黎😂,直到見骨為止。一打開見隻雞焗到金黃色已經好驚喜,百里香烤雞都幾入味,唔洗點佢附送既醬料都夠味道。(btw, 感覺跟餐送嗰盒醬料好味精,係好味但少點為妙。) 肉質幼嫩,一啲都唔鞋口,以$48黎講,性價比好高,非常抵食。👍🏻下次屋企唔夠餸,絕對會再幫襯買呢個特價原隻烤雞。😋至於店家其他食物掂唔掂就唔sure,見好多人都話好味精,所以我都有啲保留唔係好夠膽買。

$48定時出爐限量烤雞🐔購買程序:

⏱18:50到達,係門口排定隊,等派籌

⏱18:55 呀姐出黎派籌,我係第七個✌🏻
繼續排住隊等出爐買雞

唔係講笑,呢袋雞都有啲重量

🍽🐔開餐😋

食評:

下次屋企唔夠餸,絕對會再幫襯買呢個特價原隻烤雞。😋

等候时间
20 分钟 (外卖自取)
2021-08-24 473 浏览
新開舖,朋友推薦,好多人試,我當然要試下!皇牌烤雞(半隻)($48),配雞油飯,焗薯,麻辣醬(可選) 好香好吸引,份量夠,食完好滿足海南雞($68),朋友推薦,話好好食!今日食左名不虛傳,雞好滑,配薑蓉醬好正!
新開舖,朋友推薦,好多人試,我當然要試下!

2021-08-17 600 浏览
如果你鐘意食🐔咁就啱你啦!$48 去骨海南🐔飯🐔都算嫩滑,配雞油飯, 食第一啖都覺Ok, 但當你食曬成盒飯嘅時候, 覺得有D咸,而附送之蘿蔔雞湯,真係咸到入唔到口……飲左一啖……放棄了$48 半隻烤🐔餐有三款汁及三選二配菜選,再加野飲諗住烤雞, 會較為 (鞋) 口,但雞肉出奇既滑……份量都夠...……可自己配搭,無咁悶又平,質量又唔差……推介店内有洗手盆供客人洗手……
如果你鐘意食🐔咁就啱你啦!

$48 去骨海南🐔飯

$48 半隻烤🐔餐
有三款汁及三選二配菜選,再加野飲

又平,質量又唔差……推介

店内有洗手盆供客人洗手……

2021-08-01
2021-08-07 598 浏览
頭先落去買外賣,叫咗個一個正常半隻雞餐$50,另外叫多一個下午茶餐的海南雞飯$30,份量少得可憐。有圖為證,你地自己睇,個白飯盒size一半都無,好耐未試過見到咁驚訝的發現。點少的下午茶餐通常都有2/3份量。無下次!

無下次!

2021-06-29 1090 浏览
剛剛食過屋企附近Chicken Factory新店的麻辣雞飯,配上黑芝麻豆漿,以下是我的食後感。不論你是點了海南雞飯抑或是麻辣雞飯,除了醬汁,內容都是一樣。雞已去骨,雞皮肥脂部份不多,肉正常嫩滑,麻辣不太麻辣,適合怕辣之人嘗試。這個價錢份量,在現時的租金物價來說,定價五十幾元算是合理。沒有什麼大驚喜,但如果一周吃兩三次也不會覺得厭倦(當然我不會這樣做)。至於餐湯是蘿蔔湯,湯味濃,有蘿蔔幾塊,味精難免一定有啲,OK。黑芝麻豆漿和正常街買的沒有什麼分別,不過吃完麻辣之後喝它會感覺比較舒服。如果去和近似在$80以下的的雞飯比較,我覺得在醬汁和雞油飯底方面仍然有一些改善嘅空間。整體而言,這個價錢和這個質量我是收貨的。
整體而言,這個價錢和這個質量我是收貨的。
2021-06-28
等候时间
5 分钟 (外卖自取)