2019-12-27 248 浏览
Chotto maki係一間人氣店,午飯時間黎一定勁多人,大部人都係叫外賣。呢個星期屋企做冬,勁唔傳統地係食壽司😂難得外賣拎到返屯門賣相都係幾唔錯我哋總共試左4款卷物Black Magma - 呢款卷物有拖羅蓉同帶子(切粒),仲有天婦羅碎同黑芝麻醬,既帶軟又帶脆,拖羅蓉同帶子鮮甜,配上黑芝麻醬挺有新鮮感。Mango Dynamite - 呢款是挺清新既卷物,天婦羅蝦配以青瓜,消除油膩感,配上份量挺足的飛魚籽加添口感,又利用鰻魚醬增加味道,不錯。C-Dragon - 炸鰻魚再加天婦羅蕃薯,可能是炸既關係,呢個不太食出鰻魚味,但蕃薯好香甜。Philadelphia - 呢個一直係本人至開,三文魚、牛油果同cream cheese係超夾既組合,食到停唔到口。似乎一家人冬至食佢都唔錯,你一件我一件,好快就食哂!

我哋總共試左4款卷物

似乎一家人冬至食佢都唔錯,你一件我一件,好快就食哂!

2019-12-25 149 浏览
中環開會嘅時候每次我哋都會去啲橫街雜項睇吓有咩新野食,今次經過一間係食sushi roll 嘅專門餐廳..有點感覺像從前在美國讀書食嘅嘅sushi roll 一樣,好有回憶。鋪頭入邊位置唔多,但係可以堂食或者外賣都得。壽司嘅款式亦都好多,如果喜歡食熟食嘅唔食魚生嘅亦都有,有鰻魚啦牛油果卷啦...etc.. 其實一個sushi 都已經夠晒份量,不過想有啲點綴嘅話,我就叫買個布丁同埋沙律享受一下。Philadelphia roll,厚厚嘅鰻魚,仲有我最喜愛嘅牛油果。 Lobster roll ,呢個真係好特別,好香濃嘅龍蝦汁,仲有龍蝦肉,配壽司真係第一次但係真係好好食。Salmon roll ,雖然三文魚比較普通,但係最緊要係識得配搭,有青瓜仲有鰻魚仲有鰻魚汁,仲有蛋。正。

2019-12-25 152 浏览
當大事中節就嚟到嘅時候,同朋友開始物色緊啲餐廳,邊啲嘢食係好食嘅,可以到時都會開party!啱啱拍平時lunch貪食開嘅呢一間叫乜壽司其實都可以嗌外賣返屋企開party一卷有四至八件其實 share每樣食啲就可以食暈晒咁多隻味啦😂😂😂至少有12款卷物可以選擇仲有唔同件裝壽司平時lunchtime就會坐定定喺度食,今日買走先得,因為餐廳收七點,朋友仲未放工,咁唯有買上去佢公司同佢一齊食!樂園order之後就睇住店員佢哋係open kitchen到包卷卷!唔同嘅卷物有唔同嘅配料配搭!Philadelphia $72呢一款壽司卷一條有八件 大細啱啱好一件擺落口就最啱啦!佢用咗牛油果三文魚等等嘅材料去製造而卷成 食落口相當清新可口,而且仲有啲蟹子粒粒卜卜脆!呢一條燒三文魚卷物就正啦原來係限定賣晒就冇㗎啦!今晚朋友指定話要食呢一隻😂😂😂同埋我真係幾鍾意係你個包裝設計真係好有特色!!
至少有12款卷物可以選擇仲有唔同件裝壽司

唔同嘅卷物有唔同嘅配料配搭!
Philadelphia $72
呢一款壽司卷一條有八件 大細啱啱好一件擺落口就最啱啦!
呢一條燒三文魚卷物就正啦原來係限定賣晒就冇㗎啦!
今晚朋友指定話要食呢一隻😂😂😂
同埋我真係幾鍾意係你個包裝設計真係好有特色!!

• Philadelphia
2019-12-22 163 浏览
最近唔想幫襯啲連鎖餐廳轉錢去搵吓啲小店食肆去幫襯下咁啱睇完醫生,屋企人去晒旅行,屋企有冇飯開,同細佬決定去搵好嘢食呢一間日式卷物壽司店推出一系列創意有新意嘅卷物有10幾種可以揀落左單之後睇住店員係我面前卷緊我啲壽司特別覺得啲壽司特別新鮮mango dynamite $72一卷有八件揀番條芒果卷物,一聽個名就覺得好清新!呢條卷物裏面有脆口天婦羅炸蝦,青瓜、牛油果,壽司上面仲鋪滿左芒果同埋綠色嘅飛魚子,食落口好清新,一啲都唔油膩!Beef-Iyaki $68一卷有四大件大大壽司卷裏面捲着左照燒牛肉、牛油果、醬汁腐皮仲有啲蒜香片,壽司上面用鋪左綠色嘅飛魚子! 醬汁帶有小小辣味,食落相當開胃!個人特別鍾意呢一個牛肉卷物相當出色而且佢啲飯煙煙銀銀咁,真係幾好食!C Dragin $70一卷有八件壽司卷裏便係天婦羅,壽司上面再鋪滿左炸鰻魚同埋蟹子粒粒食落口非常可口

mango dynamite $72
一卷有八件

Beef-Iyaki $68
一卷有四大件

C Dragin $70
一卷有八件

外卖自取
  • Beef-Iyaki
有時想正正經經食個健康午餐,但係又唔想食三文治或者沙律,呢個時候日式壽司卷就成為Perfect之選。這間位於中環的小店,與我公司距離不過6、7分鐘,還是相當方便的。雖然呢度有設置座位,但我Prefer買外賣返公司同同事一齊開心Share。呢度有已經預配好的卷物,亦有$78自選卷物,自由度很高。所有卷物都是一Order即刻製作,師傅在透明玻璃後工作,衛生什麼的並不需要擔心。而且師傅摩打手咁整壽司,效率非常快。我同同事一共5個人,第一次食什麼都想試下,就叫咗五款唔同的卷物(不過我們後悔叫咗5個,原因下面揭曉)第一個是Chick Chick卷,裡面捲入了燒雞、牛油果、椰菜絲、黃酸瓜等餡料,面上撒上綠、橙色蟹籽,視覺上頗豐富。一卷切成四份,份量非常紮實。唯一小小缺陷,興許餡料多,所以也有點容易散,夾的時候要頗小心呢!這是Black Magma Roll,餡料是碎帶子肉及吞拿魚蓉,面頭上黑黑的則是黑芝麻醬。這是個頗新奇的搭配,卷物上撒芝麻是常有的事,但淋芝麻醬,而且是黑芝麻醬還是第一次。不過味道出奇地夾。再來是Philadelphia Roll,這個是我的最愛。卷內裹了三文魚、Cream Che
呢度有已經預配好的卷物,亦有$78自選卷物,自由度很高。

再來是Philadelphia Roll,這個是我的最愛。
卷內裹了三文魚、Cream Cheese,再以牛油果鋪面,結合了三種油脂最多的食材,入口有種先是牛油果融化,再來是Cream Cheese的黏稠,完美反映了,卡路里才是最好吃的道理。
而我自選餡料的卷物,第一款選擇了天婦羅蝦、沙律菜、芒果、魚子,然後上面灑上櫻花蝦和辣蛋黃醬的選擇。
雖然有炸蝦天婦羅,但係一點也不油膩,搭配入口即化的芒果,酸酸甜甜的味道反而帶來清新的感覺。
至於另一款自選,我則以三文魚、蘆筍、牛油果、飛魚子搭配牛油果醬,與Philadelphia相當相似的感覺,但少了濃稠的Cream Cheese,更加顯示到牛油果那股奶香味,再加上淋的醬料也是牛油果醬,成件事非常Avocado。
上面說到我們5個人叫5個卷會後悔,因為那天所有同事都是苗條女孩子,5個女孩子食5盒大大份的卷,其實食到3盒半已經超級飽,足以知道份量相當多,所以細食的女孩子一定要自己注意啊!
2019-12-09
2019-12-17 102 浏览
今日有老朋友黎中環公司探班,為左可以多d時間相聚,我就先行預備好午餐等朋友上黎。Lunch time 既中環實在令人透唔過氣來,方便快捷,我就選了公司旁的Chottomaki有自選sushi roll, 又有已選定好的選擇Philadelphia Roll有最愛的牛油果配了三文魚跟cream cheese, 入口香軟又濃郁,個人認為是best choiceC-Dargon Roll有炸鰻魚on top, 天婦羅芋頭,蟹子粒粒,這個是最有口感的自選的選了天婦羅蝦,蘆筍,紅菜頭,腐皮,天婦羅南瓜,on top 加了天婦羅脆脆,而且是大卷共有4份,有脆脆口感,而又以蔬果因主,十分健康。在繁忙的工作天,可以跟朋友愉快地進食午餐,而且份量滿滿,十分滿足。
有自選sushi roll, 又有已選定好的選擇
Philadelphia Roll
C-Dargon Roll

2019-12-16 1186 浏览
係中環要搵平靚正美食,一定係去利源西街和利源東街, 這條街彷如旺角女人街,中間就大部份店舖是賣立立雜雜小物、蚊型超市、零食、食店等林立。 小店後就好多穩世的美食店👍🏻今日同男友去食自創手卷店聞名的CHOTTO MAKI。這裡是自助形式, 客人先付款, 聽到叫號碼後自取食物, 飲品和甜品亦放在雪櫃內,餐具則放在另外一端自取。 店內有幾張枱,再加高枱櫈 ,好寫意。MENU卷物款式甚多,有大約6款招牌款式、6款經典款式,4款壽司和DIY卷物。雪櫃還有已包裝好的壽司盒、剌身、沙律、日式布丁、波子汽水、咖啡等。我們唔想揀,直接從MENU揀左2款signature roll ! 雖然每款只有4件,但size亦比普通的卷物大了一倍!✔️Crunch $70 材料有 等; 醬汁 [ 芥末蛋黃醬、黑芝麻醬] 樱花蝦多到好似唔洗錢甘👍🏻呢個好岩注重健康人士,因為三文魚、沙律菜、蘆筍配搭好清新又健康!✔️Beefiyaki $70牛肉燒得juicy嫩滑,用照燒汁煮過味道甜甜,好入味,夾住牛油果、蒜片、飛魚子、腐皮、青瓜,味道很有層次!一咬就流晒啲汁出嚟,正!配埋鰻魚汁同自家特調醬,估唔到咁夾!✔️C-Dra

今日同男友去食自創手卷店聞名的CHOTTO MAKI。

✔️Crunch $70
材料有 [三文魚、沙律菜、蘆筍 、樱花蝦,玉子,天婦羅脆脆] 等;
醬汁 [ 芥末蛋黃醬、黑芝麻醬]
樱花蝦多到好似唔洗錢甘👍🏻

✔️Beefiyaki $70
配埋鰻魚汁同自家特調醬,估唔到咁夾!

✔️C-Dragon Roll $70
呢個係傳統size的卷物,有8件。
入面最正係有tempura Yam,再配合埋炸鰻魚肉,沖以燒鰻魚汁,真係覺得好好味,但又數太熱氣!

✔️帶子壽司3件 $39
入口超級鮮甜可口!

✔️三文魚🍣壽司3件 $28
不過不失,性價比高!

✔️最後到甜品時間,食埋雞蛋布甸只需要加$15,原價$25!記得加甜品食!

真心超巨型,餡料比飯量還要多,所以得4件都會超飽!我們最後仲要打包走!
2019-12-10
2019-12-12 1309 浏览
位置在中環小巷內,12:30到尚未太多人,大約1點多午市時間就很多人,近乎滿座了!見餐廳很多人也外賣帶走的。店內有bar枱亦有長形枱,全是高櫈!旁邊更有飲品櫃可選擇餐廳以自助形式點餐,拿餐具壽司餡料都算是與一般的不同,更有龍蝦卷更可以自由選擇一個獨一無二的壽司卷!價錢大致為$68-98,一般為$70左右!有4件裝和8件裝!起初覺得同一價錢4件與8件既分別,當然覺得8件抵d啦!但事實上4件裝每件的size也相對較大,餡料也不同,所以都差不多的,各有特色。而8件裝就平時size一口口也可吃到!揀了1,2,7,8號No. 1 - Crunch $70 (4件裝)No. 2 - Beef-Iyaki $70 (4件裝)No. 7 - Black Magma $72 (8件裝)No. 8 - Mango Dynamite $70 (8件裝)總體來說餡料多的,不過個人較喜歡8件裝一口口吃的。餡料較集中,能清晰品嘗到餡料味道!4件裝的壽司卷較大件,一咬就會散開,只能分開一部分吃,也有很多菜類!

餐廳以自助形式點餐,拿餐具

壽司餡料都算是與一般的不同,更有龍蝦卷
更可以自由選擇一個獨一無二的壽司卷!

揀了1,2,7,8號

No. 1 - Crunch $70 (4件裝)

Crunch

No. 2 - Beef-Iyaki $70 (4件裝)

Beef-Iyaki

No. 7 - Black Magma $72 (8件裝)

Black  Magma

Mango  Dynamite

2019-12-09
Black  Magma
Mango  Dynamite
2019-12-11 75 浏览
今天約了舊同事食晏,她帶我到利源西街,原來巷房仔裏有驚喜,素來我都鍾意食日本壽司,這間店主打美式壽司卷。特式的店,第一,用的並非只有傳統壽司配料,夾雜着西方的牛油果、蘆筍、沙律醬、櫻花蝦、辣汁等等。第二,一客四件卷物,每件有平時食的雙倍體積,正如一般美國食物大大件。第三可以自行選擇配料 DIY,唔想煩惱亦都有已經配搭好的。我鍾意自己玩,可以揀晒我自己鍾意的款式,今天我揀咗,日式燒雞肉、配蘆筍、玉子、櫻花蝦、腐皮、牛油果,以特式醬汁調味,我非常滿意,因為香脆對比口感,而味道豐富平衡,雖然冇刺身成份,一樣好吃。Lobster Roll $98 龍蝦卷是今日特色 ,雖然貴左少少,不過龍蝦就是這個價錢,除了龍蝦之外有三文魚餡,細件些,一份有八件,女士的嘴巴不用開太大,剛好保儀態。 Spice me up 裏面有鰻魚。加$15 轉甜品,布甸還可以。

Spice me up 裏面有鰻魚。

加$15 轉甜品,布甸還可以。

2019-12-10 60 浏览
今天係利源西街附近上完堂,順便看看有甚麼可以買回家食,揀了這間店舖因為覺得較為有新鮮感,見到其中一款Special - Lobster要六點前落單,剛剛好趕得切!Lobster ($98)Lobster salad, Crabstick, Avocado, Yellow Pickles, Aburi Salmon一共有八件,外層是三文魚等包裹住龍蝦肉,仲有蟹柳和牛油果,口感好豐富。Mango Dynamite ($68)Tempura Prawn, Cucumber, Mango, TobikoUnagi Sauce 裡面有天婦羅蝦,非常之香脆,芒果好甜,青瓜夠爽口,這是個不錯的配搭。Beef-Iyaki ($68)Teriyaki Beef, Cucumber, Tofu Skin, Avocado, Tobiko, Garlic ChipsHouse Special Sauce, Unagi Sauce大大件帶點辣味,照燒牛肉味道不錯,配上特製的醬汁,加上牛油果,甜的豆腐皮和脆口的炸蒜片,出乎意料的驚喜之作,個醬汁又真係幾好味,是我們今晚兩人最喜歡的卷物。Scallop ($36)

Lobster ($98)

Mango Dynamite ($68)
Unagi Sauce

Beef-Iyaki ($68)

Scallop ($36)
相對以上的卷物,這個壽司就變得較為普通,不過帶子都幾大粒,亦很新鮮。

若非這間店舖關得早,其實坐係度食,又有音樂播放,非繁忙時段,環境又清靜,真的很不錯呢!
2019-12-03
外卖自取
  • Beef-Iyaki
2019-12-07 92 浏览
今日係中環睇完醫生,就同老公搵食🤣去到利源西街果邊,睇睇下野發現有間sushi店😱😱😱平時都唔覺眼!咁就入去試下啦。入到去好休閑既感覺,最正既係,佢可以比你有自選食材既壽司卷😍😍😍我地簡左一款自定,之後叫左兩款係佢本身有賣既壽司卷,分別係beef yiaki同埋c dragon!另外再配左兩個迷你烏冬😍😍特別想講下beef果個卷超超超超超好食😍佢既牛同青瓜好夾,而且青瓜切到好幼細既絲!所以咬落去好有口感好爽口😍😍😍再配上佢既house special醬,真係食到唔停口!另外,自選果款,我地簡左要黑松露蛋黃醬😍好好食!!直頭唔洗配料都好食😍佢有得配細細地既烏冬係好好既事,又可以食下湯麵,又唔洗食一碗就飽到食唔到其他野😍走左無耐,已經好想再食多次😂😂😂

走左無耐,已經好想再食多次😂😂😂
2019-12-02 1268 浏览
Chotto Maki是一間專賣日式飯卷的外賣小店,店內除了多款指定款式的飯卷外,也可以自由配搭喜歡的餡料。另外它也有多款日本罐裝飲料和甜品,有時想食得清淡少少,Chotto Maki都係唔錯的選擇。如果唔想外賣,店內都有幾個堂食位。飯卷有十餘款選擇,另外也有壽司,全部即叫即做。如果唔夠喉,仲可以加錢加配麵豉湯/烏冬/沙律/甜品。店內的飲料和甜品我覺得都是亮點,因為都是平時超市較少見的貨色,感覺自己好似去左日本的便利店一樣。點了三款不同飯卷外帶回家,外賣包裝得幾好,從外面都可以清楚看到裡面的飯卷,每盒飯卷外也附上竹筷,非常貼心。Philadelphia($72)Philadelphia是一款以三文魚和忌廉芝士做餡料的飯卷,外面再放上牛油果,上面再澆上蛋黃醬和鰻魚醬,軟腍的三文魚配上半融的牛油果和甜甜的鰻魚醬,味道豐富得來又不會有很膩的感覺。C-Dragon($70)C-Dragon則是以天婦羅做餡料的飯卷,上面再放上炸鰻魚和蟹籽,面層再澆上蛋黃醬和鰻魚醬,天婦羅和炸鰻魚帶點脆口,配上卜卜脆的蟹籽,口感非常豐富。Spice Me Up($72)Spice Me Up屬於Signature

如果唔想外賣,店內都有幾個堂食位。

Philadelphia($72)

Philadelphia

C-Dragon($70)

C-Dragon
Spice Me Up($72)

Spice Me Up屬於Signature rolls,每一舊飯卷都有掌手咁大,所以裡面的餡料也比較多。這款飯卷就有帶子、泡菜、青瓜、紫菜、鰻魚和蘋果啫哩,上面再澆上芥辣醬,食落會有少少辣味,都幾刺激。不過由於太大件,咬開時飯卷會好易散開,食得比較狼狽,如果唔想麻煩,我覺得叫普通飯卷會好啲,因為可以一口一件。
Spice Me Up

甜品原價$25,如果叫飯卷,加$15就可以享用。左邊是雞蛋布甸,幾香幾滑,中間是朱古力布甸,朱古力味都幾濃,唔會太甜,右邊是水蜜桃啫哩,裡面有很多水蜜桃肉。
罐裝飲品$12/罐,三款裡面我最喜歡咖啡,香得來不會有苦澀味。

平時去旅行通常都是貪方便或趕時間先會想到食飯卷,都不會對味道有太多期望,但Chotto Maki的飯卷餡料都非常豐富配搭也很特別,完全不會有頹的感覺,有時食得太多肉想食返清淡少少,都是一個好選擇。
Philadelphia
C-Dragon
Spice Me Up
2019-11-21 97 浏览
中環抵食壽司成日食壽司都食開連鎖店,真係食到悶!行開見呢間好多人甘,就同同事想約食下!叫左「Philadelphia」入面有3文魚,cream cheese,牛油果等!新鮮整出來!即整即食!另外叫左scallop sushi ,姐係帶子壽司,$39有3舊!抵食! 出面冇呢個價啦!同事叫左diy sushi, 加咩都得,有三文魚,紅菜頭,菠蘿,飛魚子!$78!呢個會有4大舊壽司!好多料好開心都真係 幾好食!想加咩都得!食得出用料新鮮,材料也加得好足!仲有$15要左個日本布丁!呢個大讚!好濃滑!Drink係zero!
中環抵食壽司

仲有$15要左個日本布丁!呢個大讚!好濃滑!
Drink係zero!

2019-11-19 88 浏览
這家小店食過一次覺得不錯 所以再來買外賣吧午市時間人流有點多 看到不少上班族也來買🙈想了一陣決定買回去食吧 這次決定食挻卷物🤤·Crunch HKD$70裡面有三文魚/混合蔬菜/蘆筍/天婦羅碎/櫻花蝦/芥末蛋黃醬/黑芝麻醬 是很多材料的一個飯卷🤤🤤飯卷口感很豐富 因為一次過可以食到多個味道·C-Dragon Roll HKD$70裡面有油炸鰻魚/天婦羅粒/山藥/蛋黃醬/鰻魚醬這個挻有咬感 鰻魚炸到脆卜卜也是第一次食🤤🤤·Philadelphia Roll HKD$72裡面有牛油果/三文魚/奶油芝士/蛋黃醬/鰻魚醬牛油果做壽司挻有驚喜 挻特別的味道 整體來說😋口感不錯耶~ 竟然有幾樣我最喜歡的食物很驚喜❤·California Roll HKD$68裡面有牛油果/蟹肉棒/蛋黃醬 與一般的加洲卷不同轉了牛油果 以往的是青瓜 雖然口感不同但也很健康

這家小店食過一次覺得不錯 所以再來買外賣吧

裡面有牛油果/蟹肉棒/蛋黃醬 與一般的加洲卷不同
轉了牛油果 以往的是青瓜 雖然口感不同但也很健康

2019-11-14
2019-11-17 53 浏览
平時放假都好鍾意去幫襯一D小店,今日路經中環,就晌利源西街一帶行下,順便去Chotto Maki外帶佢地嘅卷物。 是日特選係Lobster Roll ($98),見到有龍蝦就一定要試下。一共有8件,外面有三文魚、魚子醬、蔥花,裏面有龍蝦肉,配埋蟹柳、牛油果,龍蝦肉好爽口,用嚟做卷物非常清新。 Spice Me Up ($72) 嘅賣相亦都好吸引。有4件,size會大d。外層舖左一粒粒透明嘅蘋果啫喱,飯裏面包住左鰻魚、帶子粒、日式泡菜、青瓜絲,有好豐富嘅味道,食落更加會滲出D辣味,睇返menu應該係嚟自裏面嘅辣蛋黃醬。 Sea Monster ($72)裏面有滿滿嘅蟹柳,仲有天婦羅蝦、椰菜苗、青瓜絲,用左鰻魚汁嚟調味,外層就灑滿炸過嘅櫻花蝦同蒜片,又係另一種風味。 套餐可以加埋麵豉湯(+10) 同甜品(+$15),甜品可以任選,最後揀左白桃啫喱,雖然唔係自家製,但質素都幾好。