2021-03-26 1622 浏览
灣仔午膳時間人山人海,有時一個人食飯都想靜靜地找個地方為半晝工作充充電。利東街旁的廈門街是一條小街,開了不少食店,Chotto Maki是其中一間。Chotto Maki以日本娃娃為logo,紅白二色簡潔分明。小店以做外賣為主,店內有少量座位。餐牌主要分為卷物壽司及刺身壽司。龍蝦沙律卷龍蝦沙律卷是餐牌沒有的,只有顯示屏展示。龍蝦沙律卷材料豐富,從外到內分別為灸燒三文魚片、牛油果片、龍蝦沙律、酸黃瓜、蟹肉、蘆筍及芥末蛋黃醬,口感既豐厚又爽脆,三文魚及龍蝦沙律味道甜美,一啖入口滋味無窮。帆立貝壽司 油甘魚壽司除了創意卷物壽司,亦有傳統刺身壽司。油甘魚及帆立貝壽司賣相不俗,厚切油潤,帶有光澤,兩者口感均柔軟細滑,味道鮮甜。味噌湯味噌湯內有嫩豆腐粒,味道不會一味死鹹,帶有鮮甜味。

餐牌主要分為卷物壽司刺身壽司

龍蝦沙律卷

帆立貝壽司 油甘魚壽司

味噌湯

味噌湯內有嫩豆腐粒,味道不會一味死鹹,帶有鮮甜味。
2021-03-26
2021-03-25 85 浏览
我這個半放棄的食評page, 終於都返生啦!呢一年實在太忙無時間寫文,但今日食完呢間卷物,覺得各方面都好好,所以熱情又再一次湧上心頭😍要推介俾大家!舖頭位於利東街附近(好彩習慣性影左相,唔係都唔知放咩上黎好😅),今日去檢查眼睛路過,諗住唔煮飯買返屋企食,返到屋企打開個袋,原來好大份😱以$72嘅價錢,一盒8件真係好抵食😋。我叫左2盒,基本上2個人食曬係勁飽!Lobster roll以 $98價錢,質素十分好,龍蝦肉豐富,食得出龍蝦肉的鮮味,配上三文魚,牛油果,好match好好味!California roll, $72,比日本料理店出色,料豐富,飯粒煙韌,又係有驚喜!總括,這間店很可以,會再幫襯!

California

Lobster  roll

總括,這間店很可以,會再幫襯!

California
Lobster  roll
2021-03-24 54 浏览
灣仔有幾條以中國地名命名的街道,比如汕頭街、廈門街……今次這間紅彤彤好吸睛、門面又亮麗雅緻的店舖就在這兒。不過不是食中菜,而是快靚正的日式卷物……無時間堂食如我,今日就點了兩客卷物+飲料,落柯打廚師即卷即燒(火槍),三兩下手勢就搞掂入盒,仲有個靚袋裝起好醒目,真是趕時間的恩物,快!Lobster roll店內活動廣告板經常出現的龍蝦卷是招牌卷物之一,卷物頂層有火炙三文魚,入面有龍蝦沙律和牛油果,食落時好有口感,層次分明,軟綿綿又豐厚大大件,一盒有八件,啱晒我呢個大胃王,外觀又討好,靚!naked roll是沒有壽司飯的卷物,用米紙包著天婦羅蝦,炸蝦又清新又鬆脆,仲有芒果肉、青瓜絲、芝士醬、牛油果……滿足到享受食物的口感不會太飽,沒有米飯的飽滯感,令人吃完一件又想再吃一件,仲食極都唔肥,正!peach Cider白桃梳打由日本靜崗縣產,直送到港,配合卷物一起吃,好有日式feel呢!

Lobster roll

naked roll

peach Cider

5 分钟 (外卖自取)
2021-03-22 43 浏览
近來疫情已經養成了盡可能外賣用餐的習慣,食得安心放心,不過發現不是每一間餐廳的外賣回去都可以保持質素。今日試試這間卷物的店,見到餐牌很吸引,有好多款選擇。我選了這款蟹肉卷,份量很足夠,味道又很好食,蟹肉不會有腥味,材料都感覺新鮮,卷面也裝飾得很吸引令我胃口大增。 而鰻魚卷有少許辣味 整個卷物嘅味道配搭得很好 少少微辣令我越食越想食 份量都好足夠 兩個人食兩款卷 我還再加兩個布丁及一個麵豉湯布丁好滑 甜到剛好 非常滿足 店員的服務態度很好,包好卷物之後有給我過目一下,我想拍照他們也很有耐心,包裝得非常好,返到屋企打開食物也很完整,味道仍然保持。會下次再次幫襯的。
今日試試這間卷物的店,見到餐牌很吸引,有好多款選擇。

兩個人食兩款卷

我還再加兩個布丁及一個麵豉湯布丁好滑 甜到剛好 非常滿足

會下次再次幫襯的。
2021-03-20 48 浏览
灣仔開咗一間壽司店,喺利東街附近,好適合附近返工嘅OL。餐廳主打即叫即整壽司店內位置不多所以我決定買兩盒壽司返同同事喺Office食。Philadelphia一共有八件壽司。呢邊有三文魚、牛油果、芝士,上面加上大量嘅蟹籽同沙律醬。牛油果配三文魚一向都係Perfect match!點呢一個一定唔會伏!Black Magma同樣有八舊壽司!並非一段普通拖羅蓉卷!啲蟹子加埋黑芝麻汁個口感出奇地夾!一件又一件食唔停。兩個女仔食完依然唔夠飽,好彩加$20就有腐皮烏冬,細細碗,腐皮又香又甜,抵食。最後仲加咗一碗麵豉湯,仲有日式布甸為最後嘅甜品!呢個lunch非一般滿足!

Black Magma

放工有時候很累,不想吃悠長的晚餐,於是有時會來個快靚正之選,卷物是我最愛之一,而在灣仔的Chotto Maki,配搭都很合口味,材料又新鮮。帶子壽司$42帶子鮮甜無雪味,柔軟鮮味,每件大大件又夠厚身完全蓋過了飯。sea monster $72吸引我的是巨大的蟹棒,一絲絲的蟹柳肉混了沙律醬汁,超惹味的說,也是配上天婦羅蝦,因為喜歡海鮮口味,百吃不厭,這是大卷的size,材料比例較多,所以感覺更豐富滿足,醬汁酸酸甜甜惹味。mango dynamite$72比較小件的卷物,可以一口一卷,香甜的芒果底下有著壽司飯包著紫菜和炸蝦天婦羅,及少少青瓜絲,雖然配搭簡單,卻十分美味,芒果甜,蝦有鮮味及新鮮炸起,加上醬汁更是加分不少。

帶子壽司$42
帶子鮮甜無雪味,柔軟鮮味,每件大大件又夠厚身完全蓋過了飯。

sea monster $72

mango dynamite$72
2021-03-19 32 浏览
很久沒吃壽司, 到灣仔就想起這壽司店, 就買回家吃沙律🥗 $22有車厘茄,紫椰菜及其他沙律菜,醬汁為芝麻醬烏冬🍜 $22材料豐富,有海帶丶豆腐丶日式豆皮丶蔥等,豆腐非常滑溜,豆皮味道甜甜的,烏冬口感極為爽滑麵豉湯🥣 $12麵豉湯味道適中,不會過鹹壽司🍣Philadelphia 以牛油果🥑鋪面,再鋪上蟹子,色彩繽紛,壽司飯卷著肥美的三文魚,再加上忌廉芝士,蛋黃醬,烤鰻魚醬,口感實在又惹味Cali Salmon除了主角三文魚,還有蟹柳,再撒上黑白芝麻,味道及口感也吸引這裡的壽司材料配搭新𩓙又健康。另外不得不提的是,外賣麵豉湯及湯烏冬包裝得極穩妥👍
很久沒吃壽司, 到灣仔就想起這壽司店, 就買回家吃

沙律🥗 $22
有車厘茄,紫椰菜及其他沙律菜,醬汁為芝麻醬

烏冬🍜 $22

麵豉湯🥣 $12
麵豉湯味道適中,不會過鹹

壽司🍣

Cali Salmon
除了主角三文魚,還有蟹柳,再撒上黑白芝麻,味道及口感也吸引

這裡的壽司材料配搭新𩓙又健康。
另外不得不提的是,外賣麵豉湯及湯烏冬包裝得極穩妥👍
2021-03-16 1461 浏览
老婆約咗朋友出街,自己又唔識煮飯亦都唔會煮飯😬最好就買外賣🥡好想食壽司🍣⋯⋯但係呢間嘅壽司有別於一般嘅🤩食材好豐富🍱⋯⋯所以間唔中都一定會係買返嚟屋企食😏🎏🎏Chotto Maki 🎏🎏Black Magma一份有八件,每一件材料都好豐富⋯⋯我最鍾意食帶子,🤩有帶子丶吞拿魚丶仲有天婦羅薄脆增加口感配以特製的黑芝麻醬汁🤩一個字😋鮮😋😋C- dragon 這款都係有八件,情有獨鍾鰻魚,呢款就啱晒啦⋯⋯好特別係有炸鰻魚😋仲有炸脆片加上脆卜卜嘅蟹籽,加上蛋黃醬和鰻魚醬鍾意醬汁嘅😙好好味😋火焰帶子壽司🍣刺身冇得輸最緊要新鮮!帶子厚切!肥美鮮甜!加上火焰增加香味!yummy😋😋整體價錢超值😬食物質素高!想到飯卷一定係佢!🤩

🎏🎏Chotto Maki 🎏🎏

• 帶子壽司
  • Black Magma
  • C- dragon
2021-03-15 29 浏览
次次經過中環都會被這間CHOTTO MAKI —— 特色日式卷物所吸引,門面很亮麗,見到不少OL和上班人士也會在這裏吃簡便午餐,今天收工就和老公來這裏買些飯團回家吃飯。Sea Monster 這卷物足料,有大量的蟹肉、青瓜絲,面頭又有炸蒜片和炸蝦🍤碎,非常有咬口,脆卜卜。另外吃下時更有炸蝦😱,超正,果然係Sea Monster!!Cali Salmon Eoll 平時吃刺身壽司吃得多,今天想來吃熟的壽司卷,三文魚的份量也頗為足夠,是滿滿的Omega3😊,壽司面上也有蟹棒說好過其他調味料,有芝麻、胡椒、鹽😋😋想不到日式壽司加上這些調味也頗為不錯呢。Chicken Karage 店員還推介了炸雞,果然不錯!而且外賣還會配上保溫袋、細心的檸檬角🥺,讓我在家也能夠享有外吃的方便。

Sea Monster

Cali Salmon Eoll

Chicken Karage

2021-03-15 62 浏览
唔講大家絕對唔會知其實我係一個卷物控。雖然壽司🍣都好好食,但卷物一次過包住幾種材料,滿足晒多個願望之餘,又令口感更豐富🤤,所以深得我嘅喜愛。我就知道呢一間專賣卷物嘅專門店深受附近嘅打工仔歡迎,今次一於試吓佢。Philadelphia $72費城卷內餡包住忌廉芝士同三文魚,面頭鋪滿牛油果🥑,再係上面加上美乃滋、鰻魚汁同蟹籽,望落都非常吸引。調左味既珍珠米有醋既香味,亦中和左芝士🧀同三文魚🐟既膩感,加埋甜甜既鰻魚汁同咸咸地既美乃滋,成件事好夾又有飽肚感😋。佢其他卷物都好吸引,可惜今次一人作戰試唔到好多,下次再黎介紹俾大家喇😜。

Philadelphia $72

2021-03-15 295 浏览
晏晝已經食咗個豐富嘅西餐!晚餐想食返啲🍣🍱輕食🙆‍♀️唔好咁油膩😬而且想返屋企坐低慢慢嘆😊最好買外賣🥡午餐🥣在灣仔,剛啱這間飯卷店在灣仔Perfect🥳🍱🍣Chotto Maki 🍣🍱其實呢間餐廳喺中環都食過好多次,今次喺灣仔第一次,都係一樣咁美味⋯⋯Lobster roll原來呢個龍蝦卷唔係餐單上,剛剛見到廣告板出現😏就已經吸引到我🙆‍♀️一共有八件!頂層有灼燒三文魚和牛油果🥑⋯⋯牛油果足足一個咁多😋裏面嘅飯卷包着好美味嘅龍蝦🦞加埋特製醬汁非常美味😋真係好豐富🤩Spice me up我又想食鰻魚又想食帶子呢隻飯卷就啱晒啦⋯⋯佢嘅鰻魚同帶子非常新鮮,加埋紫菜同埋青瓜帶點爽脆😋頂層再加左啲特製嘅醬汁同埋蘋果啫喱🤩好豐富根本上唔需要點其他醬汁🙆‍♀️😋最後加埋peach Cider就Perfect啦⋯⋯😍😍
午餐🥣在灣仔,剛啱這間飯卷店在灣仔Perfect🥳

🍱🍣Chotto Maki 🍣🍱

Lobster roll

原來呢個龍蝦卷唔係餐單上

Spice me up

最後加埋peach Cider就Perfect啦⋯⋯😍😍
  • Spice  me  up
  • 龍蝦卷
2021-03-13 21 浏览
上星期日去左灣仔影相,影完相去左附近既Chotto Maki買外賣反去食。好耐冇幫襯了,吾知食物質素有冇變到呢!大卷三文魚之選就是Crunch。當中既三文魚雖然吾算大舊,但夠晒口感;而味道鮮味。另外仲加入左少少露筍同少少沙律菜,令整個口感更加 flesh啊 !至於壽司飯吾乾身,仲帶少少濕潤,整體也不錯!又一大愛就系蟹肉既大卷,味道真的真的夠晒鮮味又甜甜地。蟹肉絲份量剛好,吾會得幾條而食吾到當中既口感啊!另外,仲有炸蝦-蝦口感同樣地又系爽口,一個反卷食到兩款海鮮料又吾錯啊!為左增加Flesh既口感,入面加左青瓜絲呢!而反卷上加入左櫻花蝦,令整體有多重口感~Salmon sushi (3pcs):依度既壽司是三件的,外觀上三文魚幾靚。雖然三文魚吾算厚,但味道鮮味,三文魚味突出呢~Mini Udon:烏冬系用左日本烏冬的,所以食落口感爽口又夠滑;吸入左湯底令整個烏冬更加入味!入面仲有兩片麵筋,甜甜地,相信小朋友會中意食~

2021-03-04 42 浏览
前排過完新年肥左好多,最近想食清少少得嚟又飽肚嘅,就揀左呢間壽司店。小店經營,坐位不算多只有十多個,不過呢到做外賣多,還算易搵位。呢間壽司款式跟外面不同,有自選款式壽司類,還有精選款式。Mango Dynamite Roll $72外層有新鮮芒果,而餡料是炸蝦,芒果清新,減去炸蝦的油膩感,是不錯的配搭!Scallop Sashimi (3pcs) $45最喜歡食帶子刺身,每次去壽司店必點的食物,呢間的帶子好鮮甜,而且清瓜絲爽口,可配搭一齊食!Black Magma Roll $72餡料有鰻魚,配上黑芝麻醬,出奇地夾!

呢間壽司款式跟外面不同,有自選款式壽司類,還有精選款式。

Mango Dynamite Roll $72

Scallop Sashimi (3pcs) $45

Black Magma Roll $72
餡料有鰻魚,配上黑芝麻醬,出奇地夾!
2021-03-01 36 浏览
成日都想特登經過呢間壽司店,壽司🍣款式其他地方冇,係創意新派壽司,仲要係好好味嗰隻。Beefiyaki呢一款係未到最濃,除了牛肉醃製得很出色外,還有很多很多配料:旋片、紅色綠色係指、腐皮,總之就係味道大重奏。Mango Dynamite Roll這芒果🥭包住天婦羅蝦,炸蝦又清新又鬆脆,不會太飽,令人吃完一件又想再吃一件。Salmon 🍣 Sushi這三文魚內壽司外面還有牛油果,我真係覺得牛油果嘅質感配合三文魚令成件事加好多好多分,兩樣都好幼滑,又creamy .好食好食。店內還有一些外面好少的飲品選擇,今天我就喝了這綠色的可樂,好得意的味道😍

Beefiyaki

Mango Dynamite Roll

Salmon 🍣 Sushi

2021-02-28 37 浏览
一向對卷物情有獨鍾的我,今日就去試新嘢,就係Chotto Maki 既卷物,睇晒所有食評,做晒資料蒐集,於是就叫咗最多人讚好的Lobster Roll。入到店舖,感覺環境乾淨企理,叫完嘢食,店員就即叫即做,好快手,張外賣單唔使等咗5分鐘就有得拎走。🤩Lobster Roll最上面的一層有火炙三文魚,三文魚控必定喜歡!入面有龍蝦沙律和牛油果,食落時有口感,層次分明,好好味!難怪人人都讚。👍🏻三文魚壽司🍣三文魚好肥美,表面有光澤,有入口即化的感覺,朋友都讚口不絕。壽司飯都好香口,好彩叫咗兩客,所以先夠分。帶子壽司帶子好大粒,非常鮮甜,一客三件唔係好夠分,下次都要叫兩客。🤣無論食物同服務,呢間餐廳都俾咗一個唔錯嘅印象俾我,希望在疫情下餐廳仍能營運下去,唔好令我哋錯失一間咁特色嘅餐廳!

Lobster Roll

三文魚壽司🍣