服务员特别贴心,会详细介绍菜品和帮忙推荐酒水☺️🥩Crispy Beef Short Rib脆煎牛坑腩,肉质嫩滑且油脂丰富,还带有胶质,煎得外层微脆,佐以肉桂红酒汁慢煮,再点上香草榛子酱,搭配香浓顺滑的薯蓉🥔🍝Pappardelle With Burnt Spinach Cream烤过的菠菜调制成sauce,入口带有焦香气息,再搭配脆爽的羊肚菌,裹上奶香浓郁的burrata,很惊喜又特别的一道🥗Ham,Burrata With Seasonal Fruits24个月的parma ham品质不用多说,经典搭配➡️羊城芝士和蜜瓜🍈,肉质柔软的咸香火腿和甘甜多汁的水果的碰撞真的很美味啊啊🤤🥚Uni Lobster Bisque Arancini北海道海胆龙虾汁芝士意大利饭球,用新鲜原汁龙虾熬制的酱汁煮成意大利饭,再加入芝士炸成⚽️,搭配海胆,超级鲜香酥脆,口感丰富🍸KoKo Ringo很Fruity的一款!果香馥郁,入口清新,伴随斑斓叶和青柠的香气,上层铺了一层薄薄的椰子🥥慕斯,很适合女生~🍹GenmaichaGin base,玄米茶和黑糖冬瓜茶作为主调,茶味和酒融合得很好,也很fresh!
服务员特别贴心,会详细介绍菜品和帮忙推荐酒水☺️
🥩Crispy Beef Short Rib
🥚Uni Lobster Bisque Arancini
🍸KoKo Ringo
🍹Genmaicha
.銅鑼灣·樓上雅座·西日式餐廳酒吧的結合Ciclo 📍銅鑼灣霎東街15-21號Oliv 4樓今日同朋友相約銅鑼灣,到訪的這間餐廳位於Times附近,踏出電楊後發現現場環境燈光偏暗,走型格工業風路線,走進餐廳最搶眼的是一個半開放式酒吧設計的吧台,是一間結合美酒與佳餚的餐廳。➰TO START WITH✥TUNA TARTARE 💲188 ⭐️4.1/5⭐️❀UNI LOBSTER BISQUE ARANCINI💲228 ⭐️4.3/5⭐️前菜選擇豐富,每樣都有不同特色,首先揀了牛油果與吞拿魚他他,除了日式脆皮更用上魚皮作配搭,入口微辣清新開胃,非常有層次感。.第二道前菜選擇了以海膽龍蝦為主角的炸物,上枱非常精緻,芝士酥盒上鋪滿海膽,一口咬下濃郁的龍蝦海鮮汁噴發而出,還有拉絲效果,十分出色,必試推薦。.➰MAIN & PASTA❀DRUNKEN CRAB PASTA 💲258 ⭐️4.2/5⭐️❀CRISPY SHORT RIB 💲268 ⭐️4.3/5⭐️主菜部分同樣挑選了兩款餐廳推介,Pasta混合中式紹興酒、雞油及炸蒜作基底,麵條以墨汁意粉做主角,入口煙韌彈牙,加上啖啖蟹肉作伴,融合得恰到好處,很出
銅鑼灣·樓上雅座·西日式餐廳酒吧的結合

Ciclo
📍銅鑼灣霎東街15-21號Oliv 4樓

➰TO START WITH
✥TUNA TARTARE 💲188 ⭐️4.1/5⭐️
TUNA TARTARE

➰MAIN & PASTA
主菜部分同樣挑選了兩款餐廳推介,Pasta混合中式紹興酒、雞油及炸蒜作基底,麵條以墨汁意粉做主角,入口煙韌彈牙,加上啖啖蟹肉作伴,融合得恰到好處,很出色。
DRUNKEN CRAB PASTA

另一道慢煮牛坑腩亦同樣出色,外皮燒至香脆,肉質保持軟淋,中間配以日式薯蓉為伴,打至非常幼細,入口即溶,同樣十分推介。

➰CICLO COCKTAIL & MOCKTAIL
𖥕UPSIDE DOWN 💲98⭐️4.1/5⭐️
𖥕KOKO RINGO 💲128 ⭐️4.2/5⭐️
Upside Down是餐廳招牌的Mocktail,靈感源自泰式奶茶作基底,再混入椰子水及椰奶,入口非常綿滑,出色。
UPSIDE DOWN

另一杯Koko Ringo以Gin為基底,面層加椰子mousse以及斑蘭等材料融合而成的Cocktail,奶香及班蘭香氣並重,非常很易入口。
KOKO RINGO

➰總結
餐廳暗黑風格環境很有情調,每道菜式都很有創意,十分有驚喜,味道令人難忘,而且同時兼具酒吧調酒,可以與好友漫漫長談。

➿➿➿
#Ciclo
#銅鑼灣美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#好西 #相機食先 #香港美食

TUNA TARTARE
UPSIDE DOWN
KOKO RINGO
2024-11-25 379 浏览
一間超有特色既餐廳平時應該行暗黑雅致風格咁岩撞正helloween 黎到勁有心既佈置,好配依個主題佢地既cocktail 調得好讚第一杯調入咖啡元素咖啡同酒既味道都好出,又好夾喔另一杯mocktail系thai tea味,好特別野食方面都落足心機前菜-帶子刺身,配左酸乳酪,好開胃小食-木炭炸雞,炸到黑色配上蛋沙律已經好搶目,雞件入面重好淋滑主菜-慢煮牛,個肉質真係一流肥瘦比例好好,外層煎封肉汁配左山渣汁好醒神,加埋牛油薯蓉,香滑到震主食-紅蝦左口魚蜆殼意大利粉好重手既紅蝦蓉,彈牙又鮮味加上左口魚既油脂,蕃茄仔嘅甜酸,同小小辣既汁,配落彈牙既蜆殼粉味道同質感都好豐富

一間超有特色既餐廳
平時應該行暗黑雅致風格
咁岩撞正helloween 黎到
勁有心既佈置,好配依個主題

佢地既cocktail 調得好讚
第一杯調入咖啡元素
咖啡同酒既味道都好出,又好夾喔
另一杯mocktail系thai tea味,好特別

野食方面都落足心機
前菜-帶子刺身,配左酸乳酪,好開胃

小食-木炭炸雞,炸到黑色配上蛋沙律
已經好搶目,雞件入面重好淋滑

主菜-慢煮牛,個肉質真係一流
肥瘦比例好好,外層煎封肉汁
配左山渣汁好醒神,
加埋牛油薯蓉,香滑到震

主食-紅蝦左口魚蜆殼意大利粉
好重手既紅蝦蓉,彈牙又鮮味
加上左口魚既油脂,蕃茄仔嘅甜酸,
同小小辣既汁,配落彈牙既蜆殼粉
味道同質感都好豐富

• CRISPY SHORT RIB
2024-11-20 381 浏览
今日同朋友去咗銅鑼灣呢區做運動,之後就諗住搵間餐廳食飯順便飲嘢,上網都見到呢個評分高既餐廳,所以就決定去試下,反正佢嘅位置都非常方便,喺銅鑼灣鬧市嘅中心,食完行去地鐵站或者搭巴士都非常方便,就係咁我哋決定試吓.吞拿魚他他,餐廳用咗自己整嘅越南米紙,非常有誠意,再包埋紫菜一齊炸,配上新鮮嘅牛油果蓉,同埋一粒粒嘅吞拿魚他他,味道上我覺得非常夾,作為前菜嚟講亦都非常開胃分量都幾多,呢個價錢亦都唔算太貴!成個口感非常多元化,入口亦都唔錯!Scallop carpaccio! 餐廳嘅版本非常精緻,令到我哋即刻攞電話出嚟打卡!餐廳用咗新鮮嘅帶子,味道非常鮮甜同埋fresh, 簡單地配上酸甜嘅檸檬汁同埋入口非常脆口嘅三文魚子,成個菜非常高級,而且入口有一種非常清新嘅口感,鍾意食嘅朋友真係唔可以錯過!Crispy short ribs, 首先食佢嘅薯蓉,入口充滿牛油嘅香味,而且做得非常軟身,整體嘅口感唔錯,牛肉加咗香草汁同薯蓉嘅配搭都好好,牛肉喺控制火候嘅時候做得非常靚仔,呈現出粉紅色嘅肉質!成個口感都非常緊致,而且充滿牛肉味!再加埋餐廳特別配製嘅香草醬,成個口感更加昇華,冇諗過喺呢一個餐廳都食到呢一

Crispy short ribs, 首先食佢嘅薯蓉,入口充滿牛油嘅香味,而且做得非常軟身,整體嘅口感唔錯,牛肉加咗香草汁同薯蓉嘅配搭都好好,牛肉喺控制火候嘅時候做得非常靚仔,呈現出粉紅色嘅肉質!成個口感都非常緊致,而且充滿牛肉味!再加埋餐廳特別配製嘅香草醬,成個口感更加昇華,冇諗過喺呢一個餐廳都食到呢一個質素嘅牛肉!

Nduja Cavatelli Pasta, 呢一種意粉本身係西餐廳都好少食度,我哋都所以叫黎試吓,意粉上面加咗牡丹蝦容+左口魚刺身,成個口感嘅配搭幾特別未食過呢一種魚生配意粉,有驚喜地我哋都覺得唔錯。整體嘅配搭上都唔差。
萬聖節當然要同朋友狂歡一下🎉🎉 Ciclo 既cocktails 夠哂特別一早已經想去試下😆 一入到去見到布滿萬聖節氣氛既裝飾,好有feel👍🏻👍🏻 環境好,座位闊落,同朋友傾計聚會就特別暢快😆吞拿魚他他 $138吞拿魚混合左港式辣椒醬同蛋黃醬調味,意外地味道好配合!再加入牛油果、墨西哥辣椒同青檸,味道好豐富,再配上自家製既香脆米脆片,好出色既前菜!👍🏻竹炭唐揚炸雞拼自製辣椒油蛋黃醬 $118用左老干媽辣椒油醃製雞腿肉,再用竹炭粉炸成既一就暗黑風格料理❤️ 外層超鬆脆,內裏既雞肉又超Juicy, 好好味😚雖然加左辣椒油,但一d都唔辣,反而多左獨特既香味,怕辣既朋友仔都可以一試👍🏻花雕雞油蟹肉墨汁意粉 $258湯汁使用蟹殼、昆布、大蜆等鮮嫩海鮮慢火細熬,相當濃郁,再淋上雞皮既油份,炸香蒜,製成充滿雞油香氣既墨汁意粉☺️ 重點既蟹肉特別灑上左花雕酒,香味層次充分昇華,係一道令人相信享受既菜式,極力推薦!👍🏻脆煎牛坑腩 $268牛坑腩先拆骨再慢煮,然後燒到外脆內軟,而肉質仍然可以保持嚼勁,充分展現左大廚既烹調技術👍🏻食落油脂相當豐富☺️薯蓉亦都係相當出色,超級香超級滑💕Genmaicha $128

吞拿魚他他 $138

竹炭唐揚炸雞拼自製辣椒油蛋黃醬 $118

花雕雞油蟹肉墨汁意粉 $258

脆煎牛坑腩 $268

Genmaicha $128
用玄米茶同冬瓜茶作主調,用Gin做base既雞尾酒,再加入梳打水同檸檬汁作點綴,口感好清新,又有濃濃既玄米茶味,好喜歡☺️

Koko ringo $128
表層係一層好滑既椰子mousse,夾雜左獨特既斑蘭葉香,微酸又清新既青檸,味道層次好豐富,好香好清新👍🏻

今餐食得相當滿足💕每一道菜都感受到廚師既功夫同心思,透過唔同食材、醬料既配搭,日常可見既食物變得非常獨特👍🏻視覺、氣味、味道多重享受,絕對會令人想再次回訪😚
  • CRISPY SHORT RIB
  • DRUNKEN CRAB PASTA
  • TUNA TARTARE
  • Charcoal karaage
  • Koko  ringo
  • Genmaicha
這裡是近來頗喜歡的西餐廳 餐廳提供精緻的fusion菜式 裝潢以黑色為主色調 另外這裡也供應多款創新調酒 適合下班後與朋友聚會.▪️Ham. Burrata With Seasonal Fruits | $148Parma Han的鹹香與Burrata Cheese的奶香完美融合 配上香甜的蜜瓜同吃清新可口 是很開胃的前菜.▪️Tuna Tartare | $138另外也很推介吞拿魚他他 呑拿魚肥美 加入港式辣椒醬和蛋黃醬等調味 味道惹味開胃 牛油果醬加以墨西哥辣椒和青檸等調味 味道出奇地匹配 配搭紫菜米餅同吃 口感層次豐富.▪️Crispy Short Rib | $268主菜必試的牛坑腩 外層燒至焦脆 內裡肉質軟腍 牛味濃郁 牛坑腩上面是自家調製的意式香草醬 加入欖橄欖油 果仁 大蒜等製成 味道恰到好處 薯蓉質感幼滑 帶有牛油及奶香 底部的醬汁 紅酒 肉桂和山楂調製而成 入口酸酸甜甜相當開胃 能中和牛肉的油膩感.▪️Yellow Chicken Roll With Cauliflower Mimolette | $268黃油雞採用本地新鮮的三黃雞 雞肉嫩滑 表面淋了花椰菜打成的泡沫 口感綿

▪️Tuna Tartare | $138

▪️Crispy Short Rib | $268

黃油雞採用本地新鮮的三黃雞 雞肉嫩滑 表面淋了花椰菜打成的泡沫 口感綿密 配上蔥油 芝士 麵包粒 美味度加倍提升

▪️Koko Ringo | $128
餐廳有多款創意調酒 Koko Ringo以Gin 羅勒 斑蘭葉 青檸 椰子調製而成 相似容易入口 味道清新 並帶有芳香的斑蘭味和輕盈的椰子香 另外
▪️Upside Down | $98
Upside Down也是人氣之選 面層是打成泡沫泰式奶茶 配上椰奶 椰子水等 不會太甜 味道獨特 相當值得一試

餐廳位置便利 以暗黑主題為基調 整體食物質素高 食物的選材 醬料和配搭很有心思 每道菜式都很有驚喜 餐廳的服務也是令人印象深刻的一點 店員親切有禮 上菜時會為每道菜式作詳細介紹 絕對是值得再次光顧的餐廳👍🏻

• TUNA TARTARE
  • Crispy Beef Short Rib
想到位置方便的酒吧,這家就適合不過,銅鑼灣出站2分鐘就到😚網上見到這家酒吧裝潢神秘浪漫,感覺氣氛不錯~ 而原來空間感比想像中更大,好適合聚會最重要是,食物質素看起來超正😝 先點兩杯cocktail🥂✿ Koko Ringo $128用gin作基底,加入班蘭、椰子等南亞風味,好合我意😚 ✿ Sake Sour $128友人喜歡sake,這杯就更得她歡心,酸甜清新 ✿ Ham, Burrata with Seasonal Fruits $148新鮮、清甜、水潤,沒有不好吃的理由😚日本蜜瓜&杮子軟甜多汁得誇張👅 伴火腿吃一流;加上burrata的軟綿奶香,好喜歡🤤值得一提是,面頭的開心果碎非純碎裝飾,而畫龍點睛地提升味道層次! ✿ Hokkaido Scallop Ceviche $168用昆布水處理過的帶子刺身,特別清甜😋配上奇異果和魚籽,既清新又鮮味 ✿ Chicken Roll w/ Cauliflower Mimolette $268超級出色的雞卷😍雞肉嫩滑是預料之內,但雞皮也十分出色! 薄得透光,香脆無比醬汁是一大重點,椰菜花+芝士製成的foam cream, 濃郁但不厚重,超好吃
想到位置方便的酒吧,這家就適合不過,銅鑼灣出站2分鐘就到😚
最重要是,食物質素看起來超正😝

先點兩杯cocktail🥂
✿ Koko Ringo $128
用gin作基底,加入班蘭、椰子等南亞風味,好合我意😚

✿ Sake Sour $128
友人喜歡sake,這杯就更得她歡心,酸甜清新

新鮮、清甜、水潤,沒有不好吃的理由😚

用昆布水處理過的帶子刺身,特別清甜😋
配上奇異果和魚籽,既清新又鮮味

醬汁是一大重點,椰菜花+芝士製成的foam cream, 濃郁但不厚重,超好吃🤤

✿ Nduja Cavatelli Pasta $268

炙燒右口魚裙邊入口即溶,魚油香滿滿🤤

蝦肉他他加入了青檸調味,單吃已經很好吃
伴上微辣的貝殼粉一同享用,層次更豐富👅

2024-11-10 362 浏览
今日專程嚟到銅鑼灣同朋友慶祝生日,訂咗枱,係一間樓上舖,諗住坐得舒服,可以慢慢食吓嘢、傾吓偈。第一次嚟到呢間餐廳,發現裝修好特別,座位寬敞舒適,而且服務員招待得非常周到。我哋叫咗幾道菜式,第一味係吞拿魚他他,配合牛油果醬,同埋新鮮嘅炸米餅,配搭好新鮮,牛油果醬混合吞拿魚他他,配合得好好,帶出吞拿魚嘅鮮味,再連埋炸米餅一齊食,揸埋餅脆卜卜,好香口,呢個食法又有另一個層次嘅感受。主菜香煎牛坑腩,配合山楂醬,味道清新又開胃,牛柳好鮮嫩,充滿肉汁,而且廚師幫你切成一片片,方便食用。仲有炸飯團,飯團加咗芝士,炸到脆卜卜,上面鋪咗海膽,伴碟係魚子醬,食材非常優質,用料上乘,而且好新鮮。飲品揀咗一杯,sake sour, 係喺清酒入面加入檸檬汁同埋菠蘿汁,甜甜酸酸,好易入口,完全唔覺得有酒精味。整體覺得餐廳非常優質,下次一定會再嚟。

整體覺得餐廳非常優質,下次一定會再嚟。

2024-11-08 269 浏览
銅鑼灣情調好味西餐SOGO感謝祭去了銅鑼灣逛街,晚上肚餓了,跟朋友一起去附近的酒吧餐廳吃飯,餐廳播著溫柔有情調音樂,昏暗的燈光非常有氣氛平日晚上人多,非常熱鬧,酒吧餐廳晚上9:30開始要等位。充滿節日氣氛,沙發座位舒適寬敞,燈光昏暗有情調,適合跟朋友飲酒談心事,提供清水和紙巾,另收加一服務費食物上菜速度快,餐牌有前菜、煮食、意粉、甜品、飲品等等,菜式以Fusion 菜為主TUNA TARTARE $138香辣吞拿魚他他加入牛油果薯蓉配上炸天婦羅紫菜,混合一起吃配搭得很好HAM WITH SEASONAL FRUITS $14824個月帕爾馬火腿、布拉塔芝士配時令水果(蜜瓜和柿)再加入開心果碎,非常滋味CRISPY RIB $268牛扒彈牙味濃配紅酒汁,外皮微脆,還有香草芝士薯蓉非常幼滑CRAB PASTA $258聞到濃郁的紹興酒,彈牙墨汁義大利麵,淡淡的雪蟹味,不錯JAM & B $98酸酸甜甜的草莓汁中帶點糯米味的mocktail ,非常有層次,喜歡BAO $128淡淡菊花的Cocktail ,充滿濃郁菠蘿汁服務質素:7/10環境舒適度:8/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10
銅鑼灣情調好味西餐

適合跟朋友飲酒談心事,提供清水和紙巾,另收加一服務費

TUNA TARTARE $138

HAM WITH SEASONAL FRUITS $148

CRISPY RIB $268

牛扒彈牙味濃配紅酒汁,外皮微脆,還有香草芝士薯蓉非常幼滑

CRAB PASTA $258

聞到濃郁的紹興酒,彈牙墨汁義大利麵,淡淡的雪蟹味,不錯

JAM & B $98

BAO $128
淡淡菊花的Cocktail ,充滿濃郁菠蘿汁

服務質素:7/10
環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10

2024-10-31
2024-11-06 291 浏览
呢間日式和意式crossover的格調餐廳 係最近極度推薦朋友/情侶一聚 食得滿足又有mood好坐嘅地方Fushion菜色和調酒創新又好味 真心每道菜都有驚喜 店員上菜時亦會為每道菜作介紹 感覺到主理人對食材的認真調理 真係好味到想再Encore🍴Tuna Tartare🍴Hokkaido Scallop Ceviche👉🏻鍾意食鮮味前菜嘅我食到呢兩款 真係好啱心意 無論係以海苔脆脆和米脆包住吞拿魚和牛油果嘅他他 定係以帆立貝、奇異果、三文魚子和芥末等整成包含酸辣鮮甜味的前菜 都滋味又開胃 🍴Crispy Short Rib🍴Drunken Crab Pasta👉🏻主菜short rib嘅肉質鮮嫩又有牛香 配上Gremolata 已經使味道更豐富 薯蓉都香滑 配上佢以牛骨、山楂和肉桂餚煮的醬汁 中和番薯蓉和牛肉的油膩感 味道設計得很好👉🏻超級欣賞佢嘅意粉 呢道蟹肉炒意粉 麵質有嚼勁表面滑捋捋 有少少中菜炒粉麵嘅味道感 好好食🍹Koko Ringo🍹Sake Sour👉🏻Ciclo有多款創意調酒 以上兩款都適合女仔嘅口味 Koko Ringo係包含了青檸和羅勒嘅青新果香加上斑斕香味 面層
呢間日式和意式crossover的格調餐廳

🍴Crispy Short Rib
🍴Drunken Crab Pasta

🍹Koko Ringo
🍹Sake Sour
👉🏻Ciclo有多款創意調酒 以上兩款都適合女仔嘅口味 Koko Ringo係包含了青檸和羅勒嘅青新果香加上斑斕香味 面層再有口感creamy的椰香慕絲 Sake Sour 是較低酒精濃度的菠蘿&檸檬味果汁+清酒 味道甜中帶酸 非常易入口
2024-11-05 258 浏览
位於銅鑼灣嘅Ciclo好適合節日𪊴祝,或者同朋友黎飲番兩杯傾下計!環境好有格調,燈光偏暗但氣氛非常好,咁啱最近萬聖節,勁多decoration, 好有Halloween氣氛👻🎃 食物好有質素,店員嘅服務都好友善,每上一道菜都會介紹番👍🏻🔶Hokkaido Scallop Ceviche前菜叫咗秘魯菜系嘅ceviche,係用生果醃海鮮。呢個ceviche好特別,係用咗醃奇異果黎做,微酸微辣,配上鮮甜嘅北海道帶子同三文魚子,極度醒胃,無諗過呢幾樣嘢加埋咁夾。🔶Crispy Beef Short Rib首先個醬汁由肉桂,山渣,紅酒調製,酸酸甜甜。加上青醬,係另一番風味。至於rib 本身,經過三重工序,先燒,再煎香鎖住肉汁,再用醬慢煮至全熟,但仍然好嫩滑。牛肉外皮焦香微脆,入面軟嫩,而且一絲血都無,牛肉嘅肉香同油香完全呈現,最啱怕腥嘅絲打。個薯蓉系有d驚喜,勁creamy,又有牛油香,配上酸甜嘅醬汁,完全停唔到口。🔶 Yellow Chicken Roll with Cauliflower Mimolette雞卷本身用雞皮包住,非常香脆,入面則係充滿油香嘅嫩滑又多汁雞肉,配上綠色濃濃嘅蔥油,彷

🔶Hokkaido Scallop Ceviche

🔶Crispy Beef Short Rib

雞卷本身用雞皮包住,非常香脆,入面則係充滿油香嘅嫩滑又多汁雞肉,配上綠色濃濃嘅蔥油,彷彿用另一種形式重現經典嘅三黃炸子雞。配上椰菜花芝士泡沫,毫不吝嗇嘅芝士碎,以及香煎嘅松茸,令成道菜提升咗一個層次,令人回味。

🔶 Pistachio Lemon Cream Cheese Dessert
本來以為會係一個普通蛋糕,點知充滿驚喜。廚師用開心果,焦糖檸檬,芝士蛋糕,混合再重構,成為一個mousse,入口香滑,仲有三重嘅味覺享受。配上蛋卷,一剛一柔,為呢餐作收尾。

🔶Koko ringo
本身視覺效果一流,有一層滑溜嘅椰汁mousse,入口除左椰香外都好herbal,後感清新,尾韻仲有班蘭同gin嘅香味,配餐完美。

🔶Jam and Blossom
呢杯系mocktail, 甜蜜感爆燈。入口係士多啤梨嘅甜,然後係桂花嘅清新,最好仲有淡淡嘅糯米香。中西合壁,意想不到。
2024-11-05 156 浏览
餐廳行黑暗型格路線,本身黎到以為係一間bar加有d snack可以食,點知食物既種類都幾多,整體黎講味道都幾高質。Tuna Tartare吞拿魚肉質非常鮮嫩,加上口感順滑既牛油果蓉,撈埋搽係脆片上面,食落超級fresh同開胃,忍唔住食完一啖又一啖。Hokkaido Scallop Ceviche北海道帆立貝味道十分新鮮,魚生上面仲鋪滿一片片既青檸,加上些少既三文魚子做點綴,令整體味道更加豐富。Chicken Roll with Cauliflower Mimolette雞卷外脆內嫩,雖然雞卷有搭配到芝士,但食落又冇話好濟好有負擔,再加上一旁既菇菌,味道balance好好。Nduja Cavatelli Pasta第一次食意粉加魚生呢既combination,一齊食感覺有d怪怪地,味道唔係話超夾,唔知關唔關醬汁問題,但分開魚生還魚生食,貝殼粉還貝類粉食味道係幾唔錯,左口魚同牡丹蝦蓉好鮮甜肥美,貝殼粉口感都彈牙入味。另外值得一提既係我地仲叫左cocktail飲,超級推薦Genmaicha,玄米茶味非常突出,酒味唔會話好濃,對女仔黎講較易入口。

Tuna Tartare

Hokkaido Scallop Ceviche

Nduja Cavatelli Pasta

2024-11-04 129 浏览
店名:Ciclo (銅鑼灣)地址/ Adresss: 銅鑼灣霎東街15-21號Oliv 4樓種類/Type:西式推介/Recommend:Crispy Beef Short Rib, Drunken Crab Pasta人均價錢:200店舖環境:銅鑼灣地鐵站附近非常型格嘅餐廳,黑色調,加上萬聖節嘅裝修非常有氣氛交通: 銅鑼灣地鐵站行3分鐘上菜速度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Crispy Beef Short Rib $268酥脆牛肋排外酥內嫩,肉質鮮美,醬汁香濃,口感絕佳,個汁同啲牛扒真係好夾,個薯蓉都做得好軟滑甘香Drunken Crab Pasta $258醉蟹意大利面口感滑順,蟹肉鮮嫩,搭配香醇花雕酒及雞油,風味獨特,墨魚麵,爽口彈牙,配上醉蟹肉汁,令人回味無窮。
店名:Ciclo (銅鑼灣)
種類/Type:西式
人均價錢:200
交通: 銅鑼灣地鐵站行3分鐘
上菜速度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Crispy Beef Short Rib $268

Drunken Crab Pasta $258
Ciclo罕有的在OpenRice上零負評的餐廳。真的好好食,無論上菜品嘅配搭用料完成度都相當完美😍。彷如食緊黑白大廚嘅料理。松露薯條 $118TRUFFLE FRIES薯條炸得酥脆熱辣辣,內軟。我最喜歡嘅口感。擠上特別調製嘅醬,松露香醋、燒蒜油同帕瑪森起司混合完成嘅蛋黃醬,各種味道輕輕地,唔會過分濃味。食完一條就會接二連三不斷嚟食。北海道扇貝$168HOKKAIDO SCALLOP CEVICHE超級新鮮嘅扇貝,切成片,配合奇異果醬,墨西哥辣椒、魚子、辣根。冇諗過個配搭可以係咁有趣。冇諗過扇貝係可以用呢種味道去呈現,扇貝依然鮮甜,水果酸酸嘅味道好開胃,日式Mix咗西式。脆皮牛坑腩$268CRISPY SHORT RIB又係一道,令人驚艷嘅菜式,用上牛坑腩,一般食牛坑腩都係港式/中式,但今次係西式嘅風味呈現,牛坑腩外層焦脆,內軟腍,牛肉味好香濃,食到牛脂肪嘅位置油脂好香。鍾意食牛嘅人士,一定要嗌。配牛奶薯蓉,紅酒山楂汁同薄荷榛子醬,薯蓉好細滑,醬汁同牛肉嘅味道好相夾,你都減低咗肉嘅油膩感。黃油雞捲配花椰菜 $268YELLOW CHICKEN ROLL WITH CAULIFLOWER
Ciclo

松露薯條 $118
TRUFFLE FRIES

北海道扇貝$168
HOKKAIDO SCALLOP CEVICHE

脆皮牛坑腩$268

黃油雞捲配花椰菜 $268
YELLOW CHICKEN ROLL WITH CAULIFLOWER MIMOLETTE
用本地新鮮三黃雞,雞肉嫩滑香味十足。面上面淋咗用花椰菜打成嘅泡沫,蔥油、百里香、芝士、小麵包粒。花椰菜泡沫超級特別第一次見,口感綿密,清清地嘅花椰菜味,全部嘢加埋個雞一齊食,無論幾飽都想食晒成碟!

飲品方面,一定要試佢嘅酒。用水平凡嘅杯裝住最有實力嘅Cocktail。

Lychu-Hi $128
荔枝燒酒加冷泡茉莉花茶,好喜歡呢杯酒但係要慢慢飲,如果唔係好易醉。荔枝味同茉莉花茶好香甜,鍾意飲茶嘅女仔會好喜歡。面頭加咗百香果。聞着百香果嘅味道令到整體更有層次。係一杯清幽清幽風格嘅酒。

Bao Guk $128
Rum mix鳳梨、洋甘菊、蘋果汁。前調係清幽嘅果汁味加上走香。再會聞到淡淡菊花味,尾調飲到蜂蜜味。

2024-11-03 125 浏览
🍽️Hokkaido Scallop Ceviche $168廚師先用昆布包裹帶子去醃一晚,厚切完再配上酸瓜同奇異果汁,最後加上少少芝士碎去調味,食落清新開胃🥰👍🏻👍🏻🍽️Tuna Tartare $138吞拿魚加咗辣椒醬,食落嘅惹味😋加埋牛油果蓉同紫菜脆片,口感好豐富☺️🍽️Crispy Beef Short Rib $268牛小排香層燒至焦香,入面肉質軟腍,油脂分佈均勻,配上青醬,別有一番風味🥰薯蓉質感幼滑,有好香牛油味,一啲都唔膩😋🍽️Nduja Cavatelli Pasta $268醬汁用咗好多蝦肉去熬煮,味道香濃🤤貝殼粉口感煙韌,加咗少量辣肉腸粒去調味,再配上油脂感十足、入口即溶嘅燒左口魚,同鮮甜嘅蝦肉他他,味道好有層次感,超級好食😍💯🍹Koko Ringo $128以gin為基底,有斑斕同椰子嘅香味😌🍹Jam & Blossom $98飲落又微微嘅桂花香味,甜度適中👍🏻服務費✅味道😋 9.5/10性價比💰 8.5/10環境🔎 9/10服務🫶🏻 9.5/10打卡指數📸 9.5/10٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 推薦指數🥰 9.5/10

🍽️Tuna Tartare $138

🍽️Crispy Beef Short Rib $268

🍽️Nduja Cavatelli Pasta $268

🍹Koko Ringo $128
以gin為基底,有斑斕同椰子嘅香味😌

🍹Jam & Blossom $98
飲落又微微嘅桂花香味,甜度適中👍🏻

服務費✅

味道😋 9.5/10