2024-10-24 86 浏览
呢間餐廳係真係睇網上Foodie先至嚟到地方係你平時絕對唔會留意,入到嚟冇諗過個環境係比我想像中high class同好中高檔價錢質素都唔錯完全有喜出望外嘅感覺有酒水同埋食物
呢間餐廳係真係睇網上Foodie先至嚟到

中高檔價錢質素都唔錯
完全有喜出望外嘅感覺
有酒水同埋食物
2024-10-24 145 浏览
這間位於銅鑼灣的酒吧餐廳,裝潢設計走暗黑型格路線,燈光極其昏暗,環境氣氛充滿神秘感。餐廳提供各式各樣的小食及美酒,氣氛超讚,是工作過後和朋友輕鬆共聚的好地方。💠Uni Lobster Bisque Arancini $228以意大利龍蝦濃湯燴飯及車打芝士造成炸飯圑,外面金黃鬆脆,裡面充滿龍蝦及芝士香氣,上面再放上鮮甜的北海道海膽,配搭酸忌廉,甚具創意,口感層次豐富。💠Hokkaido Scallop Ceviche $168鮮甜軟嫩的香煎帶子,配搭奇異果及三文魚籽, 伴以墨西哥辣椒及果汁調味,味道酸酸甜甜帶微辣,清新開胃。💠Yellow Chicken Roll with Cauliflower Mimolette $268採用本地三黃雞入饌,巧手地將超薄的雞皮卷著肉嫩的雞肉,配上香滑椰菜花芝士醬汁,滋味無窮。💠Crispy Beef Short Rib $268選用牛坑腩部位,肉質軟嫩帶嚼勁,牛肉味道濃郁,表面帶焦香,配上微酸醬汁,入口啖啖Juicy,令人回味。💠Bao Guk $128以冧酒作基調,再與跟蘋果汁、菠蘿汁、橙酒混合,味道清新,入口舒服。💠Upside down $98

💠Crispy Beef Short Rib $268

💠Bao Guk $128

💠Upside down $98
不想喝酒的話,不妨試試這杯以泰式奶茶結合椰子冰的Mocktail,奶香細滑。
銅鑼灣人氣餐館,菜式以融合意大利及日本風味為主調,創造出獨特味道。餐廳走黑調型格路線,充滿現代高級感。⚫- Tuna Tartare HK$138 🐟🌶️開胃惹味!!吞拿魚他他切粒後以港式辣醬及日式蛋黃醬調味,加入清甜墨西哥辣椒,味道微辣又清爽,喚醒所有味蕾!!再配上加入青檸汁的牛油果醬,口感更加綿密,非常清新!!伴以炸得酥脆紫菜片及米紙,超鮮味!!- Uni Lobster Bisque Arancini HK$228 🦞🍲必試人氣菜式!!超入味龍蝦蕃紅花意大利燉飯,加入流心車打芝士炸香。配上開胃酸忌廉及新鮮北海道海膽,味道鮮甜充滿鮮味。海膽綿密口感配上炸燉飯香脆口感非常有層次,值得一試!!
- Tuna Tartare HK$138 🐟🌶️
Uni Lobster Bisque Arancini
📍銅鑼灣型格酒吧餐廳‼️• 食物都好有驚喜😛 — Ciclo🍸·#pigfoodiexhk_銅鑼灣 #pigfoodiexhk_西餐==============================上星期同@breadismyboyfrd 嚟咗呢間位於銅鑼灣嘅bar restaurant,裝修用咗全黑色調,非常型格🖤食物方面好有質素,店員嘅服務都好友善🙌🏻真心值得多啲人知道!————————————————————————⭐️Hokkaido Scallop Ceviche $168 (4.2/5)帶子厚肉鮮甜,加埋奇異果莎莎酸甜開胃!·⭐️Tuna Tartare $138 (4.4/5)吞拿魚同guacamole加咗辣油調味,香辣惹味🥰配埋炸紫菜同米片真係食唔停口呀😛·⭐️Drunken Crab Pasta $258 (4.3/5)雪蟹肉份量慷慨,醬汁加咗紹興酒同牛油,味道特別🤩意粉煙韌彈牙~·⭐️Crispy Short Rib $268 (4.5/5)呢個好好味!!🥰牛肉口感軟腍,肉味濃郁🤩薯蓉綿密,牛油味香濃~一定要試試🙌🏻·⭐️Koko Ringo $128 (4.2/5)呢個係用咗gin
#pigfoodiexhk_銅鑼灣
#pigfoodiexhk_西餐
————————————————————————

帶子厚肉鮮甜,加埋奇異果莎莎酸甜開胃!
⭐️Tuna Tartare $138 (4.4/5)

⭐️Koko Ringo $128 (4.2/5)

呢個係用咗gin,basil,pandan,lime同coconut mousse調製,飲落都幾重斑蘭味,唔會太嗆🥰

⭐️Thai Tea $98 (4.5/5)

第一次飲泰茶mocktail!泰奶foam加埋椰青水又幾夾!
—————————————————————-
—————————————————————-
📍Ciclo @ciclo.hk
銅鑼灣霎東街15-21號Oliv 4樓
2024-10-23 112 浏览
Ciclo 今晚同朋友去銅鑼灣時代廣場行街食飯,附近幾條街有很多餐廳和酒吧。 朋友喜歡fine dining和飲下野,Cilco是最佳選擇。 它位於銅鑼灣霎東街15-21號Oliv 4樓,地鐵銅鑼灣站A出口便可到達。 餐廳裝修風格主要係黑灰色為主調,型格時尚。 燈光柔和,營造出浪漫氛圍。有一個好大的調酒櫃,調酒師不停製作雞尾酒! 有播放著輕鬆音樂,座位寬敞舒適,偶爾還可以欣賞到窗外的夜景! Ciclo提供了多款創意菜品,菜餚融合意大利和日本風味。有主菜、前菜、意粉、甜品和特色研製嘅雞尾酒。 *前菜:Scallop Carpacio、Ham, Burrata with Seasonal Fruits@生的帶子大粒飽滿,有6隻份量都唔少,新鲜和鮮味。 配柚子醬汁和清酒,時令水果是奇異果切粒,食落酸酸甜甜好開胃。 @24 個月嘅帕瑪火腿、布拉塔起司配時令水果。火腿鹹香味十足,流心芝士軟滑拉絲,好香奶油味。配時令水果是哈蜜瓜和提子,味道提昇,口感豐富。 *主菜:Crispy Short Rib脆皮牛坑腩經過慢煮,表皮酥脆,外脆內軟。 肥瘦相間,肉質嫩滑多汁,有入口即溶的感覺 ,醬汁:肉桂、紅
Ciclo

*主菜:Crispy Short Rib
脆皮牛坑腩經過慢煮,表皮酥脆,外脆內軟。 肥瘦相間,肉質嫩滑多汁,有入口即溶的感覺 ,醬汁:肉桂、紅棗、紅酒味好香濃,加埋開心果仁碎,味道非常搭配 。 再配有幼滑牛油香薯蓉,好有口感。

*雞尾酒:Bao Guk、Sake Sour
Bao Guk:冧酒、洋甘菊、鳳梨汁、康姆特、蘋果汁等調製成。花香味重,帶果汁的甜味和冧酒很夾! Sake Sour賣相一流,清酒、鳳梨汁和檸檬汁等,酸味清新可口!

這間餐廳酒吧的食材高級和新鮮。員工很用心,每次送上食物都會介紹菜式和材料。 食物精緻,價錢又唔貴。會再去捧場!
2024-10-22 174 浏览
久違的聚會,選了這一間型格的Fusion 菜及酒吧,要Happy Friday 一下。 餐廳的職員都好友善。 最後叫了以下食物。 1.Hokkaido Scallop Ceviche($128)用上北海道的帶子,早一晚用上昆布調製一晚,非常鮮甜,配上自家製的酸酸甜甜奇異果醬汁及爽口清椒,再加上三文魚子點綴,賣相非常吸引外,同時非常開胃和有驚喜2.Crispy Beef Short Rib ($268)非常好吃的一道主菜。慢煮牛坑腩非常軟嫩,食善半肥瘦爽口,且牛香味濃郁,配上旁邊特調的山楂紅酒汁,和口感綿滑牛油味濃既薯蓉,整個配搭好正,必食。3.Nduja Cavatelli Pasta($268)意式貝殼麵,帶點煙韌及有口感。用上意式香腸製成醬汁醬,配上多款海鮮,包括爽口有層次的牡丹蝦蓉,還有炙燒比目魚,用上火槍燒成,把油脂逼入意粉中,令意粉提昇多一個層次。4.Upside Down($98)Mocktail—泰式奶茶x椰奶,打入滿滿的滿的空氣感。5.Coffee Negroni($128)6.Pistachio Lemon Cream Cheese Dessert($128)最後的甜
餐廳的職員都好友善。
最後叫了以下食物。
用上北海道的帶子,早一晚用上昆布調製一晚,非常鮮甜,
3.Nduja Cavatelli Pasta($268)
意式貝殼麵,帶點煙韌及有口感。用上意式香腸製成醬汁醬,
4.Upside Down($98)
Mocktail—泰式奶茶x椰奶,打入滿滿的滿的空氣感。
5.Coffee Negroni($128)
最後的甜品是一道口感的別較為軟綿綿的開心果芝士蛋糕, 淡淡的開心果醬配上檸檬醬汁,非常清新,配上港式蛋光及開心果粒,令甜品的口感層次更豐富, 滿足,完美的一餐。
2024-10-18
2024-10-20 113 浏览
今日約咗朋友食飯,佢喺銅鑼灣放工,咁佢就揀咗好多餐廳,而我就喺入面揀咗呢間裝修同環境都好似好靚嘅餐廳。一嚟到,果然比我想像中靚,黑色嘅裝修配上燈光,好適合打卡,而且氣氛好好。我認為呢間餐廳最特別嘅係,入面九成都係女性客人,可能係因為環境靚,而且適合坐喺度傾偈啦。我最欣賞嘅就係呢個前菜嘅帶子,佢嘅賣相好靚,而且帶子食落好新鮮,配落佢酸酸地嘅醬汁同埋辣辣地嘅青椒,越食越開胃啊。主菜方面,我認為呢個雞卷好出色。佢食落有啲似台灣夜市嘅雞腿卷,但係配上西式嘅醬汁,感覺好清新同埋特別。佢嘅雞腿卷食落外脆內嫩,雖然我唔特別鍾意食芝士,但係佢嘅芝士味唔係好濃,食落清新,但係唔會好滯。我哋另外一個主菜就叫咗呢個燒牛肉,佢食落牛尾好重,配上唔係太濃烈嘅醬汁,感覺好特別。而我朋友就覺得佢似牛版嘅叉燒,因為食落個邊脆入面嫩,但係佢都覺得牛味好重,會為咗呢個主菜,下次都再嚟。我哋食嘅時候,見到有其他人都好開心咁飲緊酒,呢間餐廳又有嘢食又有酒飲,唔怪得咁多人嚟啦。而且佢嘅音樂聽落好舒服,啱晒一大班朋友傾偈,或者兩個嚟拍拖。呢間餐廳又靚又舒服,下次都一定會再嚟啊。

• CRISPY SHORT RIB
  • Uni Lobster Bisque Arancini
今次想同大家介紹一下呢間樓上鋪暗黑系型格餐廳酒吧~空間感十足無論前菜、主食、甜品定Cocktail 都好出色嚟香港旅遊或者平時放假收工時間都要試下前菜:Ham, burrata with seasonal fruit $14824個月Parma Ham 係BB豬~豐富咸香味就咁食式卷住蜜瓜 or 芒果一樣咁出色店員Oliver 介紹Burrata包住另一隻更cream既芝士~食落奶香味十足再配埋近期大熱既開心果碎~有層次感之外更添果仁香Tuna Tartare $138吞拿魚以新式他他食法~混合特製辣椒醬一D都唔腥幾有咬口而香滑Jalapeño 牛油果慕絲中和微辣味道配埋米紙&炸海苔一齊食層次鮮明突出主菜:Butter Sake Clams Pot $248係我食過既蜆之中最肥美厚肉一口咬落去堅甜爆汁蜆肉以清酒&牛油煮再以韓式年糕係底收汁有別於以往既清酒煮蜆完全無得比年糕吸晒d精華好正Nduja Cavatelli Pasta $268火灸過既左口魚入口即溶晶瑩剔透既粉紅蝦肉口感鮮甜軟糯配以辣肉腸製成既醬汁每一啖都有左口魚、紅蝦、扭指麵~好似置身於大海中扭指麵第一次食,口感幾煙韌同埋掛
今次想同大家介紹一下呢間樓上鋪
暗黑系型格餐廳酒吧~空間感十足
無論前菜、主食、甜品定Cocktail 都好出色
嚟香港旅遊或者平時放假收工時間都要試下

Nduja Cavatelli Pasta $268
火灸過既左口魚入口即溶
晶瑩剔透既粉紅蝦肉口感鮮甜軟糯
配以辣肉腸製成既醬汁

每一啖都有左口魚、紅蝦、扭指麵~好似置身於大海中
扭指麵第一次食,口感幾煙韌同埋掛汁~好正

Signature Cocktail
Koko Ringo $128
加入羅勒、班蘭葉、青檸、椰子慕絲
係一杯比較Fruity Cocktail~好有泰國渡假feel

Sake Sour $128
估唔到Cocktail 都有拉花~
飲落酒味香甜,微酸~

意猶未盡之際Oliver 問我地食唔食得落甜品
甜品有第二個胃當然食得落🤭🤭
送左個Pistachio Lemon Cream Cheese Dessert $128 比我地好開心呀!
我地即刻再order多兩杯Cocktail~搵Oliver 推介🤭

分別係Bao Guk $128
以Rum酒為主調,點解會叫「爆菊」,一來取其諧音
二來加入鳳梨、洋甘菊、康姆特及蘋果汁
飲落真係好突出既洋甘菊,尾調有d似梅酒~我鍾意

Coriander $128
龍舌酒、白胡椒、芫荽🤣好特別
朋友話飲落好似白胡椒火鍋湯底~辣辣地酸酸地

Pistachio Lemon Cream Cheese都上枱
賣相別緻好似戴左頂畫家帽咁
其實係焦糖檸檬嚟
中間Cream Cheese 既口感介乎cream同mousse之間
口感比較輕盈 酸酸甜甜一d都唔膩
旁邊既脆餅好似切開左一半既蛋卷咁
仲有海量開心果碎碎
為我地今餐預祝朋友生日飯劃上一個完美既句號
真心多謝Oliver 為我地講解菜式、推薦Cocktail、送甜品比我地🩷🩵下次要再帶其他朋友仔嚟搵你🤣

2024-10-14
  • NdujaCavatelliPasta
  • ButterSakeClamsPot
  • PistachioLemonCreamCheese
2024-10-20 88 浏览
之前見到人哋去呢間餐廳好似唔錯 所以一於去試吓😚👅𝑇𝑢𝑛𝑎 𝑇𝑎𝑟𝑡𝑎𝑟𝑒 $138呢個作為前菜好清新🤩吞拿魚他他食落冇渣 再配埋牛油果幾夾 牛油果都好軟腍 同側邊嘅脆脆一齊食好味😍👅𝐻𝑜𝑘𝑘𝑎𝑖𝑑𝑜 𝑆𝑐𝑎𝑙𝑙𝑜𝑝 𝐶𝑒𝑣𝑖𝑐ℎ𝑒 $168帶子幾新鮮😙上面仲有少少三文魚籽 再撈咗啲酸酸哋嘅奇異果醬 唔錯喎😝👅𝐶𝑟𝑖𝑠𝑝𝑦 𝑆ℎ𝑜𝑟𝑡 𝑅𝑖𝑏 $268呢個好食 牛肉肉質好滑嫩 油脂均勻 又唔會好漏 高質😋👅𝑃𝑎𝑝𝑝𝑎𝑟𝑑𝑒𝑙𝑙𝑒 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝐵𝑢𝑟𝑛𝑡 𝑆𝑝𝑖𝑛𝑎𝑐ℎ 𝐶𝑟𝑒𝑎𝑚 $238呢個食落幾特別 有少少煙熏味 中間嘅burrata cheese夠creamy🤤意粉醬仲食到少少粒粒松子 幾有口感👅𝑈𝑝𝑠𝑖𝑑𝑒 𝐷𝑜𝑤𝑛 $98👅𝐽𝑎𝑚 & 𝐵𝑙𝑜𝑠𝑠𝑜𝑚 $98總括嚟講 呢間餐廳嘅嘢食都唔錯 坐得幾舒服 大家要嚟呢度一試呀🥰😋 好味:8.56/10🤑 價錢:7.76/10🤗 服務:7.78/10😝 環境:7.85/10😚 衞生:7.55/10🤩 整體:8.51/10
之前見到人哋去呢間餐廳好似唔錯 所以一於去試吓😚

😝 環境:7.85/10
😚 衞生:7.55/10
🤩 整體:8.51/10
2024-10-19 244 浏览
自兔小妹工作重地轉移回九龍區後,已很久沒有在港島區 Happy Hour了。如果不是受舊同事邀約,也不會發現銅鑼灣有間精緻又型格的酒吧餐廳 – Ciclo。餐廳位於時代廣場近Holiday Inn旁的Oliv大廈4/F。步出電梯,高樓底的空間,感覺十分寬敞。以黑白作裝潢的主調,配上微微昏暗的柔和燈光,既時尚又帶點浪漫。餐廳的菜式以fusion 為主,款式雖未算很多,但每道菜都很吸引。選擇困難的我倆看了很久,在職員的介紹和推薦下,點了2個Starter、2個Main和2杯cocktails。Starter - Uni Lobster Bisque Arancini $228鮮甜濃郁的北海道海膽下,是一個用以龍蝦和藏紅花燴飯,加入車打芝士和酸忌廉,炸成的外層酥脆的黃金小飯糰,口感極豐富,讓人回味無窮,是用心之作。Starter - Scallop Carpaccio $168薄切的帶子上,伴以新鮮金奇異果粒,配上微辣的墨西哥白辣椒和鮮味的三文魚籽,味道清新又開胃。Main - Butter Sake Clams Pot $268選用本地大沙白,蜆肉十分鮮甜,肉質飽滿,湯底以清酒、紅花和大蔥

Scallop Carpaccio
選用本地大沙白,蜆肉十分鮮甜,肉質飽滿,湯底以清酒、紅花和大蔥絲煮成,濃濃的海鮮味中帶點淡淡的酒香
。底下舖上一片片韓式年糕,口感煙靭。美中不足的是,略嫌年糕未能完發揮收汁作用,令這道菜有點失色。
Butter Sake Clams Pot

Butter Sake Clams Pot
Main - Drunken Crab Pasta $258
煙韌彈牙的墨汁意粉上,舖滿肉綿密緊實的松葉蟹肉,澆上以蟹殼、昆布和大蜆等海鮮熬製而成的湯汁,綴以炸蒜片,味道層次豐富,讓人一口接著一口。

Drunken Crab Pasta
Cocktail - Sake Sour $128
餐廳其中一杯signature cocktail。清酒加入檸檬汁、菠蘿糖漿和蛋白調製,味道酸甜又帶點氣泡感,味道清新易入口。

Cocktail - Golden Hour $128
以檀香木、麝香葡萄甜酒混合濃烈的Gin 酒和Bourbon Whisky, smoky的味道中,帶著淡淡的果香和木香,味道醇厚,層次豐富,特別適合喜歡味道比較strong的朋友。

Golden Hour (left) Sake Sour (right)
整體而言,餐廳環境寧靜舒適,廚師用心製作,食物水準甚高,職員友善且耐心講解,是個非常適合跟同事朋友Happy Hour或是相約小聚的地方。值得推薦!
2024-10-15
Scallop Carpaccio
Drunken Crab Pasta
  • ScallopCarpaccio
  • DrunkenCrabPasta
  • GoldenHour(left)SakeSour(right)
  • UniLobsterBisqueArancini
後悔太遲先發現銅鑼灣呢間食物同環境都好chill嘅酒吧! ❣️無論係starter定main都好用心製作,係意式x日式fusion,精緻又好味❣️Cocktail款都好有特色,並非係一般大路口味 🐟Tuna Tartare $138- 自家製越南米紙加上紫菜去炸到脆口感,好有心思。旁邊吞拿魚粒粒加上辣醬 ,辣得過癮。一口吞拿魚,一口牛油果蓉中和辣嘅刺激口感,層次感豐富,正!✨Uni Lobster Bisque Arancini $228- 賣相超吸引!用上北海道海膽,口感creamy ,味道鮮甜。食落去有拉絲芝士,仲有龍蝦肉加risotto撈上龍蝦膏,好香口滋味。🦀Drunken Crab Pasta$258- fusion得好特別,意粉吸曬紹興酒香,配上粒粒雪蟹蟹肉,鮮甜有口感,真係會食唔停!✨Butter Sake Calms Pot $248- 個人都幾鍾意呢款,粒粒蜆好肥美,鮮甜,牛油sake 入味。湯底都勁甜 香sake 味,仲有吸曬湯底精華嘅年糕! 🍸Sake Sour $128- 推介!香甜 fruity帶有清新酒香,配上檸檬更refreshing, 好好飲🍸Coriand

後悔太遲先發現銅鑼灣呢間食物同環境都好chill嘅酒吧!

❣️Cocktail款都好有特色,並非係一般大路口味

🐟Tuna Tartare $138

🦀Drunken Crab Pasta$258

✨Butter Sake Calms Pot $248

🍸Sake Sour $128

🍸Coriander $128

- 比較adventurous嘅味道配搭,飲落去好刺激味蕾,辣中帶甜但順口,的確不錯!

下次再約朋友來嘆野食chill下!
Butter Sake Calms Pot
同朋友好耐冇出銅鑼灣喇搵下有咩好食之際,無意中發現呢度因為第一次黎,諗緊食咩時店員都好細心咁行黎同我地推介食物聽完介紹都已經急不及待HAM, BURRATA WITH SEASONAL FRUITS採用左24個月Parma Ham ,配上時令生果, 當日係柿同蜜瓜, 兩款水果都好甜,搭配埋Burrata Cheese既香濃醇香,加上開心果碎,所有野加埋一齊食好夾TUNA TARTARE牛油果打成蓉, 整到好似一球雪糕咁,口感食落非常creamy吞拿魚粒用左余均益牌既辣椒醬去調味味道非常香, 搭配埋口感鬆脆既紫菜脆片同炸米片一齊食,賣相精緻之餘,味道亦十分出色係一道好開胃既前菜CRISPY SHORT RIB牛小排外層燒到好焦香但切開後入面肉非常嫰同埋juicy搭配埋紅酒山楂汁,青醬完全帶出牛肉既香而墊底既薯蓉充滿牛油香令人不自覺一啖一啖咁清碟DRUNKEN CRAB PASTA用上雪蟹,搭配紹興酒,雞油既墨汁意粉侍應一放底後已經聞到好香好濃既紹興酒香意粉軟硬度適中, 索哂雞油同酒香,而且蟹肉嘅份量都非常多,每撮都食到一絲絲既蟹肉係近年食過最有驚喜既一道意粉SALT BABETanger
同朋友好耐冇出銅鑼灣喇
搵下有咩好食之際,無意中發現呢度
因為第一次黎,諗緊食咩時
店員都好細心咁行黎同我地推介食物
聽完介紹都已經急不及待

TUNA TARTARE
吞拿魚粒用左余均益牌既辣椒醬去調味
係一道好開胃既前菜

CRISPY SHORT RIB
牛小排外層燒到好焦香
但切開後入面肉非常嫰同埋juicy
搭配埋紅酒山楂汁,青醬
完全帶出牛肉既香
而墊底既薯蓉充滿牛油香
令人不自覺一啖一啖咁清碟

DRUNKEN CRAB PASTA
用上雪蟹,搭配紹興酒,雞油既墨汁意粉
侍應一放底後已經聞到好香好濃既紹興酒香
係近年食過最有驚喜既一道意粉

SALT BABE
Tangerine Peel Infused Gin同Pear Liqueur做基底,搭配醃檸檬,響鹹酸方面好有層次感
朋友話呢杯好上癮
飲完仲想再encore

SAKE SOUR
用上三粒米既Sake, 搭配菠蘿汁, 檸檬同埋蛋白
飲落好清新, 菠蘿同檸檬香配上Sake變得非常易入口

都算係近黎食過好高質既餐廳了
環境坐到舒服
每上一道菜都有店員同我地講野返食材同食法, 而每道菜出到黎都好有驚喜
而且環境舒服, 店員有禮
要bookmark呢度下次再黎食先
  • DRUNKEN CRAB PASTA
銅鑼灣Times Square後面,有座新building,上4樓打開lift門, 裝潢全黑,黑色梳化,黑色枱面,黑色杯碟,感覺幾有型。有個吧枱可以調配20幾款cocktail。當中signature cocktail 有 bao guk,其實係Pineapple加Apple Juice配合rum 酒,好refreshing。如果鍾意芫荽,有一杯coriander 幾特別,芫荽加lime加Tequila。再叫啲小食配下酒,例如 ham and burrata cheese, 仲有士多啤梨同桃,感覺清新。Tuna tartare 有牛油果,大大塊米脆可以送酒。shaved cauliflower 切到薄薄一片,加上木魚片,數分鐘內清碟。
最近又發掘到一間高質又浪漫的西餐廳大家一定要bookmarked啊♥️餐廳Ciclo位於銅鑼灣店內裝潢以暗黑做主調 型格又充滿現代感菜式混合了意大利和日本的風味如大家在為任何慶祝活動的晚餐而苦惱建議大家可考慮一下這餐廳啊上菜時店員都會介紹一下菜式煮法有刻會以為自己在高級餐廳進餐 儀式感滿滿每款食物煮法都挺特別,味道亦很高質♥️TUNA TARTARE牛油果🥑迷必點‼️呑拿魚辣辣的,配上牛油果🥑蓉和炸了的海苔片,非常有口感。🧡HOKKAIDO SCALLOP CEVICHE帶子很新鮮,配上奇異果粒、三文魚籽和墨西哥辣椒,味道醉酸甜甜的非常開胃💕♥️CRISPY SHORT RIB牛扒是用慢煮方法保持肉質嫩滑,醬汁是用了話梅配紅酒燒汁 牛扒配這帶點酸酸味道的醬汁和意大利香草醬,又意外的匹配。而伴碟同上的薯蓉更有意外驚喜,薯蓉十分香滑😍🧡DRUNKEN CRAB PASTA墨魚麵用了紹興酒煮,所以會有點中式風味,而且麵質又很彈牙另蟹肉是用了雞油煮,每口蟹肉都帶點雞味,味道特別又好味♥️SALT BABE可能有人會覺得像鹹檸七,但卻截然不同。這飲料是加了陳皮Gin酒和梨酒,味道又挺清爽。加入了的蜜糖亦為

最近又發掘到一間高質又浪漫的西餐廳
如大家在為任何慶祝活動的晚餐而苦惱
建議大家可考慮一下這餐廳啊
上菜時店員都會介紹一下菜式煮法
有刻會以為自己在高級餐廳進餐 儀式感滿滿
每款食物煮法都挺特別,味道亦很高質

♥️TUNA TARTARE

🧡HOKKAIDO SCALLOP CEVICHE

♥️CRISPY SHORT RIB

🧡DRUNKEN CRAB PASTA
墨魚麵用了紹興酒煮,所以會有點中式風味,而且麵質又很彈牙
另蟹肉是用了雞油煮,每口蟹肉都帶點雞味,味道特別又好味

♥️SALT BABE
可能有人會覺得像鹹檸七,但卻截然不同。這飲料是加了陳皮Gin酒和梨酒,味道又挺清爽。加入了的蜜糖亦為這飲料增添了甜味。飲時配上杯邊的鹽,味道亦豐富了酒的味道

🧡SAKE SOUR
這雞尾酒🍹以檸檬汁、菠蘿汁和蛋白調配,味道酸酸甜甜,口感很順滑

• CRISPY SHORT RIB
  • TUNA TARTARE
  • Sake  Sour
2024-10-16 71 浏览
朋友請吃生日飯,她在銅鑼灣發掘了一間質素好高嘅型格餐廳,就在時代廣場後面霎東街Oliv 4樓嘅Ciclo餐廳,是一家中高檔次嘅Fine Dining餐廳。我哋叫了以下食物:🦋 Tuna Tartare :吞拿魚切成四方粒,配上墨西哥辣椒油牛油果醬,塗在紫菜脆米片上吃,味道有層次、口感豐富👍🏻🦋 海膽龍蝦意大利飯 :呢個前菜好有特色,用龍蝦湯煮意大利飯,再炸成球,鋪上北海道海膽,外脆內軟,還有芝士拉絲,必試👍🏻🦋 Crispy beef short Rib :是牛小排,肉質超腍,外皮煎到焦香,脆脆的,薯蓉非常Creamy,醬汁亦很獨特,有大蒜、檸檬皮、芹菜,好好味 👍🏻🦋 Butter Sake Clams pot — 蜆肉都幾大粒,配上清酒牛油煮,底層有韓式年糕,正🦋 雞尾酒Nap Guk :rum, pineapple, chamomile, cointreau, apple juice 味道好特別,少少似梅酒,好清新🦋 Koko Ringo :Gin, basil, pandan, lime, coconut mousse 面層泡泡豐厚帶有椰子香,亦有斑斕味道,很獨特餐廳環境暗黑風

餐廳環境暗黑風格,食物獨特,服務員上菜時均詳細介紹每道菜式,希望日後Menu增加更多特色fusion 菜式就Perfect了。

謝謝朋友款待☺️
2024-06-07