2022-04-22 315 浏览
今日第一晚恢復晚市堂食 🤩🥳🥳 食完晚餐 梗係要食返個甜品🥐🍰見到門口做緊期間限定優惠 買滿3件蘋果批就會送多一件指定甜品🤤 即刻入去食啦 🍴🍽 終於唔洗外賣糖水/甜品😋😋店舖內有好多款甜品選擇🍰🧁🥧🍮熱批類 除左蘋果批仲有牛角酥而凍餅櫃: 有cheese cake, brownies, 三層忌廉蛋糕, 馬卡龍🍰🤤🤤 件件賣相好吸引🍎青森蘋果批 $35 仲係熱辣辣 聞起上嚟好香玉桂味道😋😋 蘋果批外有一層層酥皮 入口鬆脆🤩 內餡有粒粒的蘋果果肉同吉士醬😋 食落酸酸甜甜 味道好夾🥰🥰 -🍰 日式焙茶蛋糕 $30三層嘅忌廉蛋糕 初頭驚會唔會太邪惡但食落 忌廉冇想像中咁死甜 反而帶有好濃郁嘅焙茶香氣 味道甘香帶有微微的澀味 🥰 中間嘅蛋糕口感鬆軟 濕潤 讚👍🏻-🍽🍴總結 🍽🍴店鋪 以日系簡約風格設計 主用木製桌椅 感覺令人舒服😌 而且每張桌子上都有獨立紙巾 🧻 充電 🔋椅子底亦有藤籃可以存放物品 好貼心💛 岩晒 同閨蜜姊妹一路食甜點 一點傾偈😆
今日第一晚恢復晚市堂食 🤩🥳🥳

椅子底亦有藤籃可以存放物品 好貼心💛
岩晒 同閨蜜姊妹一路食甜點 一點傾偈😆

2022-04-21
2022-04-12 57 浏览
辛苦工作之後想好好獎勵吓自己黎到朗豪坊呢間頗為有名嘅甜品店前嗰排見好多人食佢哋嘅批疫情之前應該都好多人喺度食啱啱出爐嘅批除咗批之外仲有蛋糕㗎~近期仲新增咗宇治抹茶飲品 望落都幾吸引🥰青森蘋果批啱啱整出嚟熱辣辣真係超級好食!雖然食落去好友罪惡感,但一層又一層嘅酥皮啱啱整出嚟熱辣辣又熱又脆,最鍾意食熱辣辣嘅甜品同出面嘅蘋果批可能有啲唔一樣嘅係佢加咗奶黃喺蘋果同酥皮中間有淡淡的奶黃一開始好驚會太甜但完全不會!蘋果批嘅魅力就係又清新又酸甜呢個蘋果批食落有一粒粒嘅新鮮蘋果,唔會太甜加上少少奶黃醬就啱啱好🤤個人覺得酥皮同蘋果嘅比例啱啱好,唔會過多過少~焙茶奶油蛋糕相比較之下可能蛋糕就會普通少少🙈但都係好食的就咁食雙層嘅忌廉好重焙茶味下面夾住蛋糕,食落去唔會太肥膩太有罪惡感奶油幾滑 雖然同蘋果批比普通少少但食下食下不知不覺就食晒了😚.好推介大家平時經過朗豪坊就買一件試吓真心蘋果批出面都要買40至$60 ,但呢個一人份量真係食到少少飽🤣好食又抵食!
辛苦工作之後想好好獎勵吓自己
黎到朗豪坊呢間頗為有名嘅甜品
前嗰排見好多人食佢哋嘅批

疫情之前應該都好多人喺度食啱啱出爐嘅批
除咗批之外仲有蛋糕㗎~

近期仲新增咗宇治抹茶飲品 望落都幾吸引🥰

青森蘋果批
啱啱整出嚟熱辣辣真係超級好食!
雖然食落去好友罪惡感,但一層又一層嘅酥皮啱啱整出嚟熱辣辣
又熱又脆,最鍾意食熱辣辣嘅甜品
同出面嘅蘋果批可能有啲唔一樣嘅係佢加咗奶黃
喺蘋果同酥皮中間有淡淡的奶黃
一開始好驚會太甜
但完全不會!蘋果批嘅魅力就係又清新又酸甜
呢個蘋果批食落有一粒粒嘅新鮮蘋果,唔會太甜
加上少少奶黃醬就啱啱好🤤
個人覺得酥皮同蘋果嘅比例啱啱好,唔會過多過少~

相比較之下可能蛋糕就會普通少少🙈
但都係好食的
就咁食雙層嘅忌廉好重焙茶味
下面夾住蛋糕,食落去唔會太肥膩太有罪惡感
奶油幾滑 雖然同蘋果批比普通少少
但食下食下不知不覺就食晒了😚
好推介大家平時經過朗豪坊就買一件試吓
好食又抵食!

2022-04-12
2022-04-11 54 浏览
行過朗豪坊見想食啲甜點,見到呢間餐廳嘅蘋果批好似幾吸引,就入去望下睇下。就係呢張易拉架嘅邪惡蘋果批吸左睛。除左蘋果批,仲有其他牛角酥。十分精緻誘人嘅批同酥。然後見到佢地嘅蛋糕好似都唔錯,而味道都好多款式選擇,最後要左個蘋果批再揀左新登場味嘅焙茶味蛋糕。蘋果批Size都唔細,而且焗到好酥脆,用牛油紙包住食都好方便,唔怕係街用手食。想講蘋果批好新鮮,咬落酥脆次餘仲好香牛油同蘋果味,內餡除咗有蘋果粒粒仲有醬汁,非常有層次。至於焙茶蛋糕都冇令人失望,焙茶味好足好濃郁,食落一陣陣嘅茶香配上口感綿綿嘅蛋糕底,真係好一邊嘆咖啡一邊食蛋糕。總結:兩款甜點都令人好滿足,而且唔會太甜唔會有食濟食膩嘅感覺,推薦畀各位鐘意食甜食嘅朋友。

就係呢張易拉架嘅邪惡蘋果批吸左睛。
除左蘋果批,仲有其他牛角酥。

十分精緻誘人嘅批同酥。

2022-04-10 41 浏览
這可愛的Apple Pie開咗幾間分店💓今次去咗旺角朗豪坊呢間,有最招牌嘅青森蘋果批($35)之餘,仲有好多款蛋糕。今次試咗新出嘅焙茶同埋提拉米蘇味(各$28),推薦茶味超濃郁嘅焙茶😍蘋果批都好鬆脆,啱啱新鮮出爐,吉士同蘋果的比例啱啱好~行左20幾分鐘先食仲係暖暖地超正呀!.My favourite pie was always the apple pie! @cocolohk.tokyocake ‘s signature apple pie was one of my favourite in town, with very crispy layers, the custard and apple were evenly distributed inside. Their hoijicha cake was also worth trying.
2022-04-08 39 浏览
近排疫情都冇再去餐廳堂食,見到呢間店都開左唔少分店,個人都鍾意蘋果批,呢到可以外賣拎走就岩哂我。佢呢間店主打係蘋果批,當然係要試蘋果批,另外佢都仲有多款蛋糕,見到賣相吸引所以試埋。青森蘋果批佢個蘋果批個size都唔細,外形都好飽滿好靚,買2個入盒都好方便拎走,d酥皮都唔會壓到佢碎左,我大約買完都隔左20分鐘先食,都係好酥脆,d酥皮都好多層,完全冇話un左既位,成個都係酥脆,佢有一層吉士同蘋果醬,都好足料。2個醬都唔會好甜,岩岩好,蘋果粒都夠,好香蘋果味。比我之前食一間好出名既日本蘋果批店佢個酥皮係酥脆好多。梳乎里芝士蛋糕佢真係好輕身,淡淡芝士味,佢食落口感好輕盈,入口即溶,食完都唔會覺得膩,因為佢真係好輕盈。焙茶蛋糕呢個店員話係新品,所以試下,蛋糕cream香焙茶味,海綿蛋糕鬆軟,夠濕潤唔會好乾,佢主要焙茶既味係cream到出,佢既海綿蛋糕底就唔覺多茶味,如果唔食濃茶味又想食茶味蛋糕佢就岩哂。佢店舖都有堂食位置,地方乾淨,簡約風,而拎就都好好,佢包裝容易拎,唔會街幾步就搖到蛋糕變形,佢都包埋餐具,方便買完想係公園食既人,佢d包裝都好方便買完係公園食,帶翻屋企就緊加冇問題。

梳乎里芝士蛋糕

焙茶蛋糕

由地鐵站行入朗豪坊,經超級市場附近,發現有間日式餅店。佢哋蘋果批剛剛出爐,味道香噴噴,都幾吸引。經過好nice嘅店員熱烈推介,我地就點一個蘋果批,一份三角切件蛋糕😊呢度雖然店舖細細,但有幾張餐桌位置可以堂食,新鮮出爐嘅蘋果批堂食總比外賣好😊——————-日本青森蘋果批$38🍎蘋果批外面嘅酥皮不得了!有咁多層嘅? !估唔到超鬆化,一啲都唔油膩,雖然剛剛出爐亦唔會覺得好熱氣。蘋果亦都酸酸甜甜,果香重,味道恰到好處🍎——————-抹茶蛋糕$28呢個係一件輕盈一點嘅三角切件蛋糕,清香嘅綠茶味,甜到恰到好處😊——————-我哋坐低食嘢嘅期間,都見到好多係熟客來外買蘋果批。相信蘋果批都係呢間店嘅主打,有一定嘅吸引力😊
由地鐵站行入朗豪坊,經超級市場附近,發現有間日式餅店。

佢哋蘋果批剛剛出爐,味道香噴噴,都幾吸引。

日本青森蘋果批$38🍎

抹茶蛋糕$28

2022-04-04 34 浏览
之前有朋友介紹話呢間啲蘋果批好好食,今日係旺角見到就入咗去食,店舖好貼心,每張枱都有叉電線,大家嘅電話可以係食嘢嗰陣充電。門口個櫃放咗招牌日本直送嘅青森蘋果批,此外仲有法國嘅牛角酥、火腿芝士酥、菠菜酥。青森蘋果批新鮮出爐,食落熱辣辣,表面酥皮焗得金黃香脆,咬落去鬆化,入面嘅青森蘋果清甜,難怪呢個批會係舖頭嘅主打產品。除咗蘋果批仲叫咗新嘅日式焙茶蛋糕,焙茶蛋糕層次分明,海綿蛋糕以及焙茶慕絲互相分隔,一軟一硬質感好平衡,加上焙茶味香濃,食落唔會好甜,質素非常高。餐廳甜品選擇非常多,我對蒙布朗蛋糕系列都非常有興趣,除咗各式各樣嘅食物,仲有飲品選擇,下次有機會會再去光顧。原來餐廳仲有外送服務,可以直接送返公司當下午茶,正😄

聽講人類五感入面最容易被記住嘅係嗅覺,每次經過依間鋪頭真係合埋眼都知自己行到邊,特別係蘋果批出爐時間附近,路過的途人全部都被吸引過去~~ᕙ( ͡° ͜ʖ ͡°)ᕗ〔推介!〕❝青森蘋果批❞ ($35)首次到訪不能不試的招牌名物。蘋果蓉甜度頗高,份量大方,夾雜住粒粒蘋果,配合少量吉士醬增添口感,味道清甜。外層酥皮層次分明,無論食落定聞落都充滿牛油香氣!整體配搭平衝得宜,酥皮同內餡份量啱啱好。❝Tiramisu蛋糕❞ ($28)以海綿蛋糕配cream仿tiramisu味道,食落有微量咖啡味,蛋糕相當輕盈完食都唔會太濟,依個價錢用黎做飯後甜品很不錯~𓂃𓈒 𓂂𓏸 用餐提示 𓏸𓂂 𓈒𓂃店內裝潢以木色系為主調,配合餐店日系風格。內有少量用餐位置,每張枱都有叉電線同紙巾提供,非常貼心!❋ 另於灣仔﹑元朗及西貢設有分店𓂃𓈒 𓂂𓏸 𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𓏸𓂂 𓈒𓂃餐點味道 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡店舖環境 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡用餐體驗 | ✄✄✄✄✄✄✄✄✄✄推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡適合場景 | 飯後甜品﹑下午茶﹑外賣自取𓃗♥️ 追 蹤 @17feelgood 發 掘 更

〔推介!〕❝青森蘋果批❞ ($35)

❝Tiramisu蛋糕❞ ($28)

𓂃𓈒 𓂂𓏸 用餐提示 𓏸𓂂 𓈒𓂃
用餐體驗 | ✄✄✄✄✄✄✄✄✄✄
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
適合場景 | 飯後甜品﹑下午茶﹑外賣自取
𓃗
♥️ 追 蹤 @17feelgood 發 掘 更 多 高 質 感 食 事 / 日 常 / 旅 遊 提 案 ♥️
日本過江龍蘋果批專門店Cocolo Tokyo Cake Factory自從登陸西貢後先後再於灣仔、元朗及旺角開設分店,雖然已經嘗過多次但經過朗豪坊仍無法抵擋金黃色蘋果批的魅力。朗豪坊店比灣仔店環境更加寬敞舒適,堂食座位更多之餘更貼心地提供叉電線。所有批類食材及蛋糕均標榜由日本直送,本來打算一試藍莓批、檸檬忌廉芝士批底栗蓉批等其他款式,可惜當日只有供應蘋果批。青森蘋果批 ($35) 內餡吉士醬份量比上次更多,與此同時蘋果醬與蘋果粒則相對較少,整體以吉士醬奶香為重,軟滑稠密而趁熱享用更呈流心狀態,酥皮雖然邊位略帶焦黑但口感比上次更加鬆脆分明。紅茶奶油蛋糕 ($28) 佈滿鮮忌廉奶香醇厚,蛋糕鬆軟並帶淡淡茶香。

奶油紅茶蛋糕
奶油紅茶蛋糕
2022-03-16 43 浏览
經過朗豪坊底層見到有間甜品店賣青森蘋果批🥧仲大大隻字寫住「日本直送」🇯🇵即時雙眼發光🤩同朋友買左一件蘋果批同一件蛋糕🍰♡ 青森蘋果批($35)拎上手有微熱♨️而且有番咁上下重量係一手難以掌握既大小🤲🏻外皮超酥脆 · 而且帶牛油香🧈裡面既蘋果餡同吉士醬分佈平均✨而蘋果餡好清甜🍎蘋果粒仲帶少少爽口感💥但食既時候真係要小心😆外皮太酥脆😗一時唔為意就會搞到全身都係碎包裝紙仲要幾可愛☺️👻♡ 梳乎厘芝士蛋糕 ($28)蛋糕係好輕好軟既質感🍧芝士味唔算係重🧀但成個感覺好舒服就算食哂成個都唔會好滯👻༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ꨄ小小總結:餐廳有提供堂食每張枱仲準備左充電器岩哂行完街想搵地方休息下個人充電抖下之餘手機都充下電

經過朗豪坊底層
見到有間甜品店賣青森蘋果批🥧
仲大大隻字寫住「日本直送」🇯🇵
即時雙眼發光🤩

同朋友買左一件蘋果批同一件蛋糕🍰
♡ 青森蘋果批($35)
拎上手有微熱♨️

而蘋果餡好清甜🍎蘋果粒仲帶少少爽口感💥
但食既時候真係要小心😆
外皮太酥脆😗一時唔為意就會搞到全身都係碎

包裝紙仲要幾可愛☺️👻

♡ 梳乎厘芝士蛋糕 ($28)
蛋糕係好輕好軟既質感🍧

每張枱仲準備左充電器
岩哂行完街想搵地方休息下
個人充電抖下之餘手機都充下電
2022-03-14 37 浏览
經過朗豪坊底層見到有間甜品店賣青森蘋果批🥧仲大大隻字寫住「日本直送」🇯🇵即時雙眼發光🤩同朋友買左一件蘋果批同一件蛋糕🍰♡ 青森蘋果批($35)拎上手有微熱♨️而且有番咁上下重量係一手難以掌握既大小🤲🏻外皮超酥脆而且帶牛油香🧈裡面既蘋果餡同吉士醬分佈平均✨而蘋果餡好清甜🍎蘋果粒仲帶少少爽口感💥♡ 梳乎厘芝士蛋糕 ($28)蛋糕係好輕好軟既質感🍧輕輕芝士味🧀成個感覺好舒服食哂成個都唔會好滯👻༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ꨄ小小總結:餐廳有提供堂食每張枱仲準備左充電器岩哂行完街想搵地方休息下個人充電抖下之餘手機都充下電
經過朗豪坊底層
見到有間甜品店賣青森蘋果批🥧
仲大大隻字寫住「日本直送」🇯🇵
即時雙眼發光🤩

同朋友買左一件蘋果批同一件蛋糕🍰

♡ 青森蘋果批($35)
拎上手有微熱♨️
而且有番咁上下重量
係一手難以掌握既大小🤲🏻

外皮超酥脆而且帶牛油香🧈
裡面既蘋果餡同吉士醬分佈平均✨
而蘋果餡好清甜🍎蘋果粒仲帶少少爽口感💥
青森蘋果批

♡ 梳乎厘芝士蛋糕 ($28)
蛋糕係好輕好軟既質感🍧

每張枱仲準備左充電器
岩哂行完街想搵地方休息下
個人充電抖下之餘手機都充下電
2022-03-12 36 浏览
旺角人氣青森蘋果批日式甜品店法式火腿芝士酥 $20新產品所以就試吓啦咁啱新鮮出爐 外層金黃色酥皮 配上牛油香熱辣辣入邊超級重料好多餡芝士仲要係溶溶地嘅添紅茶奶油蛋糕 $28估唔到奶油好滑好creamy!淡淡嘅紅茶味 唔會好甜好清新嘅感覺 食完都唔會覺得好油膩吾錯芝麻豆漿蒙布朗蛋糕 $30豆漿味好香好濃有小小甜配下面嘅棉密芝麻蛋糕中和番個甜味好match呀Cocolo Tokyo Cake Factory (朗豪坊) (旺角)旺角亞皆老街8號朗豪坊B2層19號舖
旺角人氣青森蘋果批日式甜品

法式火腿芝士酥 $20
新產品所以就試吓啦
咁啱新鮮出爐
外層金黃色酥皮 配上牛油香
熱辣辣入邊超級重料
好多餡芝士仲要係溶溶地嘅添

紅茶奶油蛋糕 $28
估唔到奶油好滑好creamy!
淡淡嘅紅茶味 唔會好甜

配下面嘅棉密芝麻蛋糕中和番個甜味
好match呀

旺角亞皆老街8號朗豪坊B2層19號舖
2022-02-21 51 浏览
蛋糕店就係喺朗豪坊嗰度所以地方都幾就腳,雖然細細間但係都有位坐底食😝。店員都幾nice,會推介下🤣不過因為我哋一眼睇中左,所以下次先🤣🤣🤣☀️朱古力樹莓蛋糕第一眼就睇中呢隻味既蛋糕!覺得佢顏色好靚又比較出眾,咁就簡左呢個朱古力樹莓蛋糕~之後都好似未食過樹莓味,咁就更加想試下🤣🤣。朱古力同樹莓都係3層既,層次都幾分明,所以影相幾靚🤣!個人就覺得味道岩岩好,甜度適中~食多件都無問題😂~蛋糕都幾鬆軟,都幾好味!下次會想試埋其他味🤤🌙青森蘋果批酥皮好脆勁有層!入面邊有蘋果餡令到味道甜甜酸酸😜🍎~覺得都幾有趣🤣!味道可以用酸甜黎形容,又唔會太乾身所以岩岩好😜~

☀️朱古力樹莓蛋糕

🌙青森蘋果批
2022-02-19 37 浏览
每次聽到兒登首my apple pie 就好想食蘋果批,同咗我老公講好多次我想食蘋果批但唔想食麥當當,今次佢終於做到嘢🤣舖頭喺旺角朗豪坊地庫,地方雖然唔係好大但裝修都幾靚,淺木色主調,成個感覺好日系好舒服特色牆睇真啲原來係富士山!打咭真係一流另外個設計真係幾貼心,凳底有個籃可以放袋,枱面仲有充電線添講左個青森蘋果批先,一拎上手係熱辣辣真係幾驚喜Size其實都算幾大,係酥皮嘅,同平時麥當當嗰款好唔同,咬落去不得了,勁香脆,牛油味都好香,好足料蘋果清甜 ,家鄉蘋果果然好食啲,仲有吉士醬,成件事好夾好好食,差啲成個食晒食淨一小啖俾老公🤣下次真係要一人叫一個原來除左蘋果批仲有其他批揀,下次再試埋佢個栗子蓉批除咗蘋果批仲有好多其他蛋糕甜品重點係全部都係日本直送!另外仲買多左件三層抹茶蛋糕,抹茶味都幾香,有少少回甘,好欣賞佢唔會死甜,蛋糕質地都唔錯最後要講一講個紙盒仔蘋果心心圖案真係好得意

特色牆睇真啲原來係富士山!打咭真係一流
另外個設計真係幾貼心,凳底有個籃可以放袋,枱面仲有充電線添

講左個青森蘋果批先,一拎上手係熱辣辣真係幾驚喜
原來除左蘋果批仲有其他批揀,下次再試埋佢個栗子蓉批

除咗蘋果批仲有好多其他蛋糕甜品
重點係全部都係日本直送!

最後要講一講個紙盒仔蘋果心心圖案真係好得意

• 青森蘋果批
2022-02-14 33 浏览
又掛住日本啦,唯有食下日本既甜品懷念下啦見到朗豪坊有青森蘋果批,真係好耐冇食過了就買左個蘋果批同埋一件疏乎厘芝士蛋糕,店員話係新產品,所以就試吓啦!蘋果批既鬆皮好鬆脆,牛油味都好香蘋果味好香好濃,甜度岩岩好,整體上唔會覺得膩!另外就係店員推介既疏乎厘芝士蛋糕芝士味都幾香,但唔會好似普通果D芝士蛋糕咁黏口有少少疏乎厘既口感,都唔錯!而家仲有做緊買4送1優惠,可以買埋返去同屋企人Happy Share!
又掛住日本啦,唯有食下日本既甜品懷念下啦
見到朗豪坊有青森蘋果批,真係好耐冇食過了

蘋果批既鬆皮好鬆脆,牛油味都好香
蘋果味好香好濃,甜度岩岩好,整體上唔會覺得膩!
另外就係店員推介既疏乎厘芝士蛋糕
芝士味都幾香,但唔會好似普通果D芝士蛋糕咁黏口
有少少疏乎厘既口感,都唔錯!