2024-10-17 380 浏览
來了這家店已經很多次,但每次都是下午時間,今次第一次晚上來。這家是很特別的韓國菜~基本上我的最愛有很多,每樣食物都很精緻,平日比較多吃紫菜包飯和甜品,今次就叫了炸雞!喜歡兩種口味可以跟我一樣叫半半炸雞(原味炸雞+蜂蜜炸雞)🐤half & half fried chicken (sweet & spicy and honey)外皮香脆 肉嫩多汁,而且無骨啖啖肉~不錯!甜品基本上是這家的重點!這次點了伯爵茶布甸牛角包窩夫 🧇🥐earl grey tea croffle with pudding !兩大塊牛角包窩夫中間夾住豐厚伯爵茶奶油,茶香很幼滑不會太甜。加上超滑伯爵茶布甸還有蕨餅、軟雪糕🍦😍大滿足!看到有新口味粟米刨冰🍧,感覺很有趣就點了來試試!OMG~~太好吃喔!旁邊不但有很多原塊粟米,還有很多脆片和曲奇碎,加上粟米汁,真的很特別!大推這款喔🤤🤤這家餐廳環境很舒服,我幾次都是跟朋友邊飲咖啡☕️邊嘆甜品~打卡更是不錯選擇!

2024-10-14
  • 伯爵茶布甸牛角包窩夫
  • 粟米刨冰
2024-10-14 2318 浏览
喺圓方shopping完食完晚飯又想食甜品開心吓,即時諗起Coffee HwaJeon餐廳主打韓式食品,裝修舒適優雅,還設有榻榻米嘅卡位,絕對適合打卡。甜辣炸雞韓式食品,當然唔少得炸雞,炸雞份量頗多,而且沒有骨,啖啖肉啱晒我,雞肉沒有雪藏味,外層炸得鬆脆,不油膩,加上酸甜度適中嘅醬汁,真係食唔停口。粟米牛角包窩夫鍾意粟米嘅真係啱晒,牛角包窩夫外層鬆脆,內裏鬆軟,配上雲呢拿雪糕和香濃嘅粟米醬汁,味道一絕,還有數片超甜燒粟米,鍾意食粟米嘅真係要試吓。1香濃伯爵茶刨冰當店.員將刨冰放上餐枱,我和朋友都哇咗一聲,刨冰起碼有半呎高,外層淋上煉奶和香濃嘅伯爵茶粉,刨冰好綿好滑,食落好似飲緊冰凍嘅伯爵茶,食到中間嘅時候有驚喜,刨冰裏面原來黑糖蕨餅,還有伯爵茶味嘅慕絲,味道真係好有層次,超滿足。1韓國柑橘梳打最初以為係樽裝飲品,原來真係用上新鮮嘅柑橘調製出來,夠晒解渴。藥果肉桂楓塘咖啡第一次飲到味道咁豐富嘅咖啡,估唔到咁匹配,我諗係依間餐廳先有得飲。
喺圓方shopping完

甜辣炸雞
韓式食品,當然唔少得炸雞炸雞份量頗多,而且沒有骨,啖啖肉啱晒我,雞肉沒有雪藏味,外層炸得鬆脆,不油膩,加上酸甜度適中嘅醬汁,真係食唔停口。

韓國柑橘梳打

藥果肉桂楓塘咖啡

2024-10-14 406 浏览
今日出開圓方搵朋友食lunch,估唔到呢度同以前唔同晒😵多左好多餐飲店🍴朋友仔帶咗我食呢間好有韓系風格既咖啡店☕️店鋪環境同食物都令我好似身處韓國一樣💕🐔半半炸雞同朋友叫左🌶甜辣味同🧀芝士味🧡D雞咬落口鮮嫩多汁😋雞皮非常香脆🥰甜辣味唔會太辣,甜甜地好好食😍芝士口味比較濃郁👍🏻都好推介💕而且配菜有埋薯條,真係好夠食🧀海鹽焦糖芝士蛋糕牛角包窩夫鐘意食芝士既你地,呢款一定岩晒💛芝士蛋榚一咬落口,香濃既芝士一直處係味蕾🥰牛角包窩夫好鬆軟✨仲配埋海鹽焦糖,口感更有層次🌽釜山粟米刨冰見到咁特別,忍唔住同朋友嗌黎試吓黎到見到賣相已經好吸引😋好香濃嘅粟米味,食落口好香甜💛食到入面仲有年榚😍超級煙韌焦糖奶昔🥤香濃既蕉糖味,飲落口好香滑,唔會太甜👍🏻肉桂楓糖咖啡☕️賣相非常精緻✨杯身沾滿左肉桂楓糖❤️咖啡香濃🥰
店鋪環境同食物都令我好似身處韓國一樣💕

🐔半半炸雞
同朋友叫左🌶甜辣味同🧀芝士味🧡
D雞咬落口鮮嫩多汁😋雞皮非常香脆🥰
甜辣味唔會太辣,甜甜地好好食😍
芝士口味比較濃郁👍🏻都好推介💕而且配菜有埋薯條,真係好夠食

🧀海鹽焦糖芝士蛋糕牛角包窩夫
鐘意食芝士既你地,呢款一定岩晒💛

🌽釜山粟米刨冰
見到咁特別,忍唔住同朋友嗌黎試吓
黎到見到賣相已經好吸引😋
好香濃嘅粟米味,食落口好香甜💛
食到入面仲有年榚😍超級煙韌

焦糖奶昔🥤
香濃既蕉糖味,飲落口好香滑,唔會太甜👍🏻

肉桂楓糖咖啡☕️
賣相非常精緻✨杯身沾滿左肉桂楓糖❤️
咖啡香濃🥰
2024-10-09 434 浏览
玫瑰醬海鮮年糕,海鮮好新鮮而又好足料,包括有蝦,蜆同埋青口⋯年糕口感好煙韌彈牙,每條年糕都吸滿哂啲醬汁,好creamy!我幾鍾意食粟米牛角包窩夫吸引,窩夫烤得好香脆,外鬆脆內軟!加上燒焦咗嘅粟米、幼滑嘅忌廉醬同埋雪糕釜山栗米刨冰真係第一次食,好特別,好大杯!好香嘅粟米味,仲有燒焦嘅粟米,脆卜卜嘅粟米片同埋餅碎,配埋凍冰冰又幼滑嘅綿綿冰,食落口好涼爽義式咖啡雪糕,上枱已經覺得好靚,將咖啡倒入雪糕入面,充滿濃郁嘅咖啡香氣藥果肉桂楓糖咖啡,肉桂楓糖嘅甜甜香香,配埋濃郁嘅咖啡,幾有驚喜花煎餅口感好煙韌,上面有可供食用花,食落口仲有紅豆蓉嘅餡料!餐廳舒適寬敞,店內有榻榻米座位!食物擺盤好精緻,好似藝術品咁嘅美食!

2024-10-04 800 浏览
韓國嘅cafe真係有好多變化,保留原本嘅傳統又加啲新嘢落去。今日去咗ELEMENTS 呢間Coffee Hwajeon 커피화전,除咗炸雞之外佢嘅甜品都好正㗎!半半炸雞揀咗芝士同蜂蜜味,外脆入面JUICY ,炸皮厚薄啱啱好。另一款係明太子紫菜包飯,滿滿嘅材料包到實一實咁,口感好豐富滿足㗎。到咗佢哋新出無耐嘅粟米甜品啦,今次揀咗呢個係粟米牛角包窩夫,牛角包用格仔餅機壓過,有別於平時嘅窩夫,多咗一份酥化口感配埋雪糕同粟米醬配合得嚟拎到咗平衡~(˶‾᷄ꈊ‾᷅˵)~另一款係香濃伯爵茶刨冰,佢個伯爵茶口味偏甘甜一啲,食到入面黑糖QQ苦咗一吓再食番啲冰又拉番高個甜😆😆
半半炸雞
明太子紫菜包飯

2024-09-28
半半炸雞
明太子紫菜包飯
香濃伯爵茶刨冰
終於都嚟到#圓方 呢間#韓國餐廳🤩🤩成日睇見朋友啲相🤪所以忍唔住自己都要嚟打返次卡😎😎🪷#明太子帶子炒年糕日本明太子x韓國年糕 🤤🤤成個賣相係粉紅色🩷其實都幾鬼型㗎食落個忌廉汁好濃之餘明太子味都好出,年糕唔會硬,唔錯唔錯 😊😊🪷#挪威焦糖芝士牛角包窩夫🧀🧀呢個真係要推介一下‼️震撼式芝士‼️香脆嘅#牛角包窩夫,然後上面有一層香濃芝士蛋糕,上面再嚟多個雲呢拿雪糕,跟住成個碟再鋪滿咗芝士碎🧀🧀🧀🧀🧀🧀🧀將所有嘢撈埋一次過食🤩嘩成口都係芝士味🤤🤤真係超級滿足👍🏻👍🏻👍🏻🪷#釜山粟米刨冰🌽🌽其實好少可見到有粟米做嘅甜品,我哋膽粗粗又叫一個嚟試下🤭🤭點知都幾好味,因為粟米嘅香甜其實配刨冰真係好清新🌽🌽我最鍾意食佢個新鮮粟米🩵🩵然後佢仲有其他粟米脆脆撈埋個刨冰good good 🌟🌟不得不講嘅係佢嘅嘢飲賣相同埋味道都十分之靚,再加埋現場個環境好chill,又可以坐他他咪😎😎所以係非常之放鬆🤗🤗
終於都嚟到#圓方 呢間#韓國餐廳🤩🤩
成日睇見朋友啲相🤪所以忍唔住自己都要嚟打返次卡😎😎

🪷#明太子帶子炒年糕

🪷#挪威焦糖芝士牛角包窩夫🧀🧀
呢個真係要推介一下‼️震撼式芝士‼️

🪷#釜山粟米刨冰🌽🌽

2024-09-27 497 浏览
🧚🏻‍♀️假期係圓方逛完街,心情愉悅地走進了呢間韓式café。環境裝飾充滿了乾花,溫柔小清新的風格,讓人感到格外放鬆。仲有可愛的塌塌米卡座,絕對係女生聊天打卡的好地方!✨ 半半炸雞🍗($155) 我揀左蜜糖同辣味,炸雞外脆內嫩,完全沒有油膩感,真的值得推介!✨ 士多啤梨戀人刨冰🍧($125) 韓式刨冰份量超大,冰花細滑,配上酸甜的士多啤梨醬,讓人感覺超級透心涼!✨ 伯爵茶布甸 & 牛角包窩夫🧇($145) 甜品真係超級豐富,裡面有四款不同的甜品:柔滑的布甸、日本蕨餅、伯爵茶雪糕,還有特別出色的牛角包窩夫,口感鬆脆,讓人一試就愛上!✨ 韓式雪糕咖啡☕️($72) 將雪糕和咖啡的冷熱完美融合,味道剛剛好,不會過甜。每杯飲品還配有花煎餅,外皮韌韌的帶點鹹味,內裡是香甜的紅豆蓉,真的很好味!✨ 藥菓肉桂楓糖咖啡☕️($52) 咖啡的肉桂楓糖裝飾得可愛又精緻,咖啡香濃滑順,打卡絕對必備!

🧚🏻‍♀️

✨ 半半炸雞🍗($155)

✨ 士多啤梨戀人刨冰🍧($125)

✨ 伯爵茶布甸 & 牛角包窩夫🧇($145)

✨ 韓式雪糕咖啡☕️($72)

✨ 藥菓肉桂楓糖咖啡☕️($52)

2024-09-27 338 浏览
一入餐廳嘅感覺就係木系好舒服仲有好多榻榻米嘅座位 好igable 㗎(不過我呢啲中女腰骨唔好都係坐返正常位😂)仲係好有少女心嘅我就點咗好多甜品~💕原味炸雞🍗炸雞嘅外層好酥脆 粉漿好薄雞肉超級嫩滑 充滿肉汁真係比炸雞店做得更出色 最正係配埋粗薯條🍟兩個願望滿足了💕釜山粟米刨冰🍧其實我係超級鍾意食粟米味嘅甜品咁啱餐廳就係做緊期間限定刨冰超級巨型 外層嘅質感同味道好似甜版嘅粟米湯再配有燒焦咗嘅粟米 仲有脆脆嘅粟米片口感非常豐富 裏面就係綿綿嘅冰仲有少少梳打餅碎 呢個配搭啱晒我💕伯爵茶布甸牛角包窩夫🧇🍮呢份甜品又係滿足咗我唔同嘅願望牛角包窩夫好酥脆 仲配上大量嘅忌廉伯爵茶布甸好滑溜 充滿着伯爵茶嘅味道 但唔會做得好甜仲配有一個伯爵茶口味嘅沾醬 仲有仲有 竟然有三粒蕨餅呀 同埋雲呢拿雪糕呀每一樣都係我鍾意食㗎!💕黑芝麻鮮奶💕盛放花開燕麥奶呢度嘅飲品都配有一個靚靚嘅韓式鮮花菓子食落好軟糯 裏面係紅豆餡嚟㗎黑芝麻鮮奶最頂層係有少少甜嘅忌廉 下層就係濃郁嘅芝麻鮮奶至於呢杯燕麥奶就係香好香嘅玫瑰花味 又靚又好飲

一入餐廳嘅感覺就係木系好舒服
仲有好多榻榻米嘅座位 好igable 㗎
(不過我呢啲中女腰骨唔好都係坐返正常位😂)

仲係好有少女心嘅我就點咗好多甜品

牛角包窩夫好酥脆 仲配上大量嘅忌廉
伯爵茶布甸好滑溜 充滿着伯爵茶嘅味道 但唔會做得好甜
仲配有一個伯爵茶口味嘅沾醬
仲有仲有 竟然有三粒蕨餅呀 同埋雲呢拿雪糕呀
每一樣都係我鍾意食㗎!

💕黑芝麻鮮奶
💕盛放花開燕麥奶
呢度嘅飲品都配有一個靚靚嘅韓式鮮花菓子
食落好軟糯 裏面係紅豆餡嚟㗎
黑芝麻鮮奶最頂層係有少少甜嘅忌廉 下層就係濃郁嘅芝麻鮮奶
至於呢杯燕麥奶就係香好香嘅玫瑰花味 又靚又好飲
2024-09-22 329 浏览
士多啤梨戀人刨冰🍨咁靚嘅刨冰見到已經好開心😍士多啤梨酸酸哋何其的夾,中間仲有丸子同士多啤梨肉,好好好味🤤粟米牛角包窩夫🥐粟米已經起埋肉啖啖粟米粒,牛角包好脆仲有粟米味蛋糕添,加左粟米醬就超正喇,伴埋雪糕。粒粒三文魚紫菜包飯🐟三文魚蓉好惹味,紫菜卷一啖一口.正正正。藥菓肉桂楓糖咖啡☕️超級香濃肉桂味又香又濃,好好飲。肉桂意式泡沫咖啡☕️泡沫賣相吸引到唔捨得飲,用埋支玉桂條攪勻黎飲香到不得之了。
士多啤梨戀人刨冰🍨

粟米牛角包窩夫🥐

粒粒三文魚紫菜包飯🐟
三文魚蓉好惹味,紫菜卷一啖一口.正正正。

藥菓肉桂楓糖咖啡☕️
超級香濃肉桂味又香又濃,好好飲。

肉桂意式泡沫咖啡☕️
泡沫賣相吸引到唔捨得飲,用埋支玉桂條攪勻黎飲香到不得之了。
啱啱入席嗰陣,我去咗比較窄嘅枱,第一件事有問佢有冇籃仔去載個袋,女職員同我講冇,之後冇耐,男職員遞俾我(似乎職員對自己公司有乜嘢完全唔了解)我一共點咗三款嘢食,其中一個轉左餐有一杯嘢飲,而中間男職員有同我對單,核對冇錯之後我同老婆等野食。去到第二款嘢食出嚟嗰陣,發覺佢拎錯咗俾我,我諗主要係牛油果三隻字影響到啦,我點牛油果牛角包佢就出咗牛油果沙律,咁我有同佢講返聲叫佢換咗佢,咁女職員都第一次同我對一次單,發覺佢應該冇落錯,雖然等多咗一陣,咁第二款嘢食都叫順利到咗。之後到嘢飲,直頭將我嗰杯同隔籬嗰台嗰杯掉轉,咁亦都有更正返,可能大家會問第三樣嘢食呢?其實我入去個店,我老婆主要想食嗰個係窩夫,亦都係即刻點,第一時間點,咁第一次追單,同佢講我個窩夫未到,如果係叫上嘅話,咁就即刻起啦,冇問題,隨後有個神操作,男職員拎住個餐牌第一次問我,係咪點呢個窩夫?咁其實響第一次女職員同我對單嗰陣,我check過係有包含響張單嗰度,咁又使唔使再對多次?感覺上男職員覺得自己落漏咗要落返,先過嚟問我係咪呢個窩夫。我搭咗係叫佢盡快出啦。中間佢冇認過話自己落漏單,咁我有同佢講聲盡快出就可以了咁。隨後嗰20分鐘,淨係等

隨後嗰20分鐘,淨係等待,見隔離嘅客人比我哋更遲入席,都出到窩夫食,食完直接走埋,我嘅窩夫仲未見影,咁我已經有個疑問,其實佢係咪一直都冇落單,正常如果我補落嘅話,應該盡快出咗俾我先,結果都係遲遲未出,後期我叫佢取消咗佢,我直接埋單走,嗰陣問過經理其實佢落咗鑊未,雖然個經理都唔想直接答我,佢就話好多單咁樣解釋啦,其實佢都冇問過廚房嘅,最後都係食唔到老婆最想食嗰舊,就結帳走人,雖然我同佢響條數度冇問題,但絕對係一個唔愉快嘅用餐體驗。

這間店嘅職員好似未學齊技能就推出嚟嘅感覺,同埋會覺得佢對你嘅下單絕對唔着緊。
絕對唔會推介俾大家食,雖然個擺盤好靚,但有時就係欠缺咗一些誠意。漏單絕對唔會同你跟。慢咗絕對唔會同你追嘅感覺。你食就食唔食就罷就咁。
2024-09-22
2024-09-21 352 浏览
圓方超美韓系Cafe🌸設計上混合了花藝做裝飾,包廂座位真係坐得好舒服私隱度又高。成班女仔傾計食野就最岩❤️❤️❤️近來做緊櫻花季主題,櫻花溶入食物飲品當中,超靚!初開櫻花牛角包窩夫真係好靚又好食,兩片牛角包窩夫中間夾住忌廉、櫻花味忌廉芝士,側邊就係雪糕配上櫻花曲奇。成個造型都好好靚見到都好開心😃牛角包窩夫又熱又脆夾住忌廉芝士真係超好食🌟烤牛肉紫菜包飯紫菜包飯顏色好吸引,除咗牛肉配料仲有蘿蔔,青瓜,蛋絲,整體感覺好健康😊份量足料香濃伯爵茶刨冰大大碗刨冰🍧上面淋上香甜奶蓋、伯爵茶粉、焦糖脆片,甜甜地好食!份量大,建議2個人以上先叫😎藥菓肉桂楓糖咖啡肉桂味好出好濃,咖啡底配上奶蓋、肉桂脆脆,偏向甜成杯都好香好好飲🌟👍🏻櫻花鮮奶咖啡配牛角包🥐真係有成個牛角包😎真材實材,新鮮香脆牛角包浸上咖啡,變左咖啡牛角包,咖唔算太甜幾好飲,整體係高質嘅。Coffee Hwajeon 커피화전 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方水區1樓1028B號舖

初開櫻花牛角包窩夫

烤牛肉紫菜包飯

藥菓肉桂楓糖咖啡

櫻花鮮奶咖啡配牛角包🥐

Coffee Hwajeon 커피화전 (尖沙咀)
2024-09-21 587 浏览
圓方商場呢間韓式Cafe 之前同老公來過一次已經好鍾意,今日去開圓方就同老公再訪食午餐。門口擺放咗好靚嘅繡球花打卡位,環境好舒服,我哋坐韓式榻榻米坐位好有特色。這裡主打甜品、刨冰、韓式年糕、紫菜包飯等,食物賣相都好靚,員工亦好親切友善。🔶士多啤梨芝士蛋糕牛角包窩夫牛角包窩夫焗到好香脆,中間層芝士蛋糕好香滑,忌廉打到好滑,加埋士多啤梨🍓醬&果肉,口感豐富又滿足。🔶釜山粟米刨冰🍧店員推介我哋試呢個新Menu粟米刨冰,估唔到又真係幾正🤩 賣相好靚又大份,釜山粟米🌽好香甜,包住滿滿嘅綿綿冰,上面同埋裡面都有粟米片同焦糖餅乾,醬汁亦好夾,呢個組合好特別又好食😋🔶真露布拉塔年糕 年糕煙韌,醬汁香濃蕃茄味,配搭清爽柔軟布拉塔芝士,越食越滋味。🔹Lotus 焦糖奶昔🔹棉花糖泡泡每杯嘢飲附送一個韓式花煎甜點,外皮似糯米糍硬身少少幾煙韌,裏面有豆沙餡。

🔶士多啤梨芝士蛋糕牛角包窩夫

午餐
  • 士多啤梨芝士蛋糕牛角包窩夫
  • 釜山粟米刨冰
2024-09-20 261 浏览
環境裝修,非常之有韓式嘅氣氛,而且仲有打卡feel設計,感覺好特別,打卡影相一個好地方。食物方面,非常之有特色,我最鍾意食嘅就係呢個忌廉牛角酥酥,淡淡嘅奶油,再加上士多啤梨同埋牛角酥,個配搭實在好有層次,而且充滿咗甜甜嘅味道,再加上一杯薑茶,實在係絕配。而且食物仲有好多款式俾你選擇。而且每一杯茶,都會附上一個花餅,花餅係鹹鹹甜甜嘅豆沙餅,幾特別嘅。服務方面,非常之好,又有禮貌,又有耐心。交通非常之方便,喺地鐵站上蓋,附近仲有巴士總站同的士站。

服務方面,非常之好,又有禮貌,又有耐心。

交通非常之方便,喺地鐵站上蓋,附近仲有巴士總站同的士站。
充滿櫻花氣色嘅一餐🌸~ 櫻花滿開刨冰 HKD118 呢個價錢又大份!足夠3-4個人做飯後甜品~ 除此之外仲有好吸引我嘅伯爵茶布甸牛角包窩夫 HKD145 ~個伯爵茶布甸有濃濃嘅茶香同奶香🤤唔想咁甜就緊係食個辣魚糕紫菜包飯 HKD82!再叫兩杯好打卡able😆嘅嘢飲!讚✨

充滿櫻花氣色嘅一餐🌸~
唔想咁甜就緊係食個辣魚糕紫菜包飯 HKD82!
再叫兩杯好打卡able😆嘅嘢飲!
讚✨
伯爵茶布甸牛角包窩夫
辣魚糕紫菜包飯
伯爵茶布甸牛角包窩夫
2024-09-18 351 浏览
今日同朋友去食,叫侍應倒水極不情願,成日好似想趕客走,都埋單嘅時候見我俾現金,找續時聲稱無1蚊,俾好多毫子我。食完坐一陣都無要我地走。態度十分差,飲品上漏左野,以後不會再光顧