2021-02-25 20 浏览
於高街半山腰有間綠色明亮既CAFE. 餐廳走小清新風格,價錢親民,員工態度有善,適易倆三人小聚。餐牌既食品選擇吾多,不過無論咸甜點定咖啡都相當吾錯。Morning Call ($60)有驚喜!以冷萃香片茶底,茶香配上帶果香味嘅咖啡,配上香橙乾片,味道清新芳香!🍊Salami & Ham Pesto Panini ($80)-三文治烘至外脆內軟,餡料有莎樂美腸、蕃茄片、芝士、火腿,香草醬汁等,啖啖惹味滿足~😋Classic Porchetta & Cheese Panini($72)外脆內軟三文治麵包,配以芝士火腿、蕃茄,輕型之選。🥦Lemon Cake ($21)香濃檸檬味🍋,蛋糕綿密有咬口,細細件食完無咁有罪惡感。😈Coffeelin Affogato ☕️🍨($62)平時鐘意食開心果味雪糕,不過依間係乳酪雪糕,同平時食開既味道有出入,expresso 味道亦酸😣🤔
於高街半山腰有間綠色明亮既CAFE.
餐廳走小清新風格,價錢親民,員工態度有善,適易倆三人小聚。

餐牌既食品選擇吾多,不過無論咸甜點定咖啡都相當吾錯。

外脆內軟三文治麵包,配以芝士火腿、蕃茄,輕型之選。🥦

Lemon Cake ($21)
香濃檸檬味🍋,蛋糕綿密有咬口,細細件食完無咁有罪惡感。😈

Coffeelin Affogato ☕️🍨($62)

期間限定Homemade Pumpkin Spiced Caked外脆內軟,食落好鬆化的感覺南瓜籽好有口感,入面仲有淡淡的玉桂香Homemade Burnt Cheesecake 原味的cheesecake, 芝士味十分香濃入口即溶的感覺,食到停唔到口啊Matcha Latte 🍵奶量跟抹茶比例剛剛好不會太甜/太澀Hot Link Black ☕️帶有檸檬的黑啡令本來苦澀的黑啡變得淡淡清甜超喜歡雪糕的朋友真係要試試他們的Gelato 更會定期轉換新口味當天選了期間限定金橘味kumquat 的Gelato有粒粒金橘果肉,清新又有口感配上Cantucci 包含杏仁的Gelato入面仲意大利堅果脆餅Gelato 好滑好香,真係必試😋

期間限定
Homemade Pumpkin Spiced Caked
外脆內軟,食落好鬆化的感覺
南瓜籽好有口感,入面仲有淡淡的玉桂香

Homemade Burnt Cheesecake
原味的cheesecake, 芝士味十分香濃
入口即溶的感覺,食到停唔到口啊

Matcha Latte 🍵

令本來苦澀的黑啡變得淡淡清甜

超喜歡雪糕的朋友真係要試試他們的Gelato
更會定期轉換新口味
當天選了期間限定金橘味kumquat 的Gelato
有粒粒金橘果肉,清新又有口感
配上Cantucci 包含杏仁的Gelato
入面仲意大利堅果脆餅
Gelato 好滑好香,真係必試😋
2021-02-22 21 浏览
二訪coffeelin都係去翻西環呢間!再次去都係咁高質!1️⃣Misty Forest $55用咗冷萃可可殻茶底,配上house blend-La Storica,兩者之間平衡得好好!🙆🏻‍♀️美味指數:7.88/102️⃣Morning Call $60用咗冷萃香片茶底,再配上Griso單品豆Zambia,帶出淡淡嘅橘香味。茶香配上帶果香味嘅咖啡,味道好特別!🙆🏻‍♀️美味指數:7.88/103️⃣Lemon Cake $21口感出眾。淡淡嘅檸檬味,蛋糕綿密有咬口。🙆🏻‍♀️美味指數:7.65/104️⃣Crossiant $20牛油味較淡,不過相對比較冇咁油膩。🙆🏻‍♀️美味指數:7.23/105️⃣Homemade brownie with gelato $60雪糕我哋揀咗開心果味。Brownie嘅朱古力🍫味非常香濃,仲有朱古力粒粒添!🙆🏻‍♀️美味指數:7.54/10💡整體來講,食物同飲品質素高,而且坐得幾舒服嘅一間Cafe!Coffeelin (高街) (西環)地址🐾: 西環西營盤高街99號地下3號舖
[西環~Coffeelin]
二訪coffeelin都係去翻西環呢間!再次去都係咁高質!
1️⃣Misty Forest $55
🙆🏻‍♀️美味指數:7.88/10
2️⃣Morning Call $60
🙆🏻‍♀️美味指數:7.88/10
3️⃣Lemon Cake $21
口感出眾。淡淡嘅檸檬味,蛋糕綿密有咬口。
🙆🏻‍♀️美味指數:7.65/10
4️⃣Crossiant $20
牛油味較淡,不過相對比較冇咁油膩。
🙆🏻‍♀️美味指數:7.23/10
🙆🏻‍♀️美味指數:7.54/10
Coffeelin (高街) (西環)
地址🐾: 西環西營盤高街99號地下3號舖
2021-02-21 17 浏览
Weekend最岩就係去下Cafe Chill 下☕️☺️ 今次黎到位於西營盤高街既一間Cafe,小店位於轉角位,唔會太嘈吵,而且綠色嘅外牆予人一種休閑既感覺,入到店內比較寧靜,假日黎到好Relax好放鬆。🍵🍰Homemade Matcha Burnt Cheesecake ($48)首先黎到一定要試下佢地既Signature Cheesecake!店家既巴斯克芝士蛋糕分為原味同抹茶味,作為抹茶控既我緊係試下抹茶味🙈 蛋糕外皮烘過帶有微微焦香,質地厚實但入口Creamy,芝士味及抹茶味都相當濃陏,好正🥰🥰🍄🥪Truffle Mushroom Panini ($68)另外叫左呢個平時好快Sold out 既黑松露蘑菇panini,唔好睇佢個樣好似平平無奇,然而食落係最有驚喜🙈 烘熱左既Panini香氣撲鼻,內裡有滿滿既黑松露同芝士,黑松露味相當濃陏,配搭軟心芝士真係超好食!飲品方面,叫左一杯Morning Call ($60),用上香片茶底加上一絲絲柑橘味既咖啡,茶香味濃,好有特色。另一杯我地好大膽叫左佢地新出既Ling Black($60),其實係齋啡既一種!檸啡加入左檸檬片同純天然蜂蜜,

Weekend最岩就係去下Cafe Chill 下☕️☺️

另一杯我地好大膽叫左佢地新出既Ling Black($60),其實係齋啡既一種!檸啡加入左檸檬片同純天然蜂蜜,中和左普通齋啡既苦澀,微酸既咖啡味令到成個早上都好醒神,想嘗試齋啡既朋友可以試下😉

整體Cafe環境舒適,食物質素唔錯,咖啡亦有自家小店特色,係一個放鬆下食下輕食既好地方🥰
2021-02-20 17 浏览
剛巧行經西營盤區,發現有間綠油油的特色咖啡店,都不禁停下來一看。Coffeelin 以簡約翠綠裝潢,讓人感到舒適、寫意的感覺。Coffeelin 除了咖啡外,更自家製多款甜點:意式雪糕、朱古力布朗尼、檸檬小蛋糕、合桃紅棗磅蛋糕,真係非試不可。Mocha拉花精美,入口口感順滑,味道香濃。Hojicha Latte香滑濃郁的Hojicha Latte,入口充滿著啖啖餘香,風味十足。Classic Porchetta & Cheese Panini以獨特的三文治麵包烘至外脆內軟,配以新鮮的蕃茄、咸香的芝士/火腿,簡單而美味就係咁簡單。Homemade Brownie with GelatoBrownies 上加上點點海鹽,配以一球Gelato(更可自選味道),實在令人難以抗拒!當Brownie遇見雪糕真係無得輸的組合,Brownie入口口感柔潤煙韌,更有流心效果,朱古力味更顯香濃;雪糕軟滑濃醇,甜度得宜,兩者一起進食,更顯清新。

Mocha
拉花精美,入口口感順滑,味道香濃。

Hojicha Latte

Homemade Brownie with Gelato

2021-02-18 16 浏览
➖➖➖自家製Gelato cafe 小店➖➖➖. .在香港很少能夠在cafe 內品嚐到自家製的Gelato。很喜歡這間小店的氛圍,服務態度,以致他們的食物質素也是非常滿意呢。在店內能感受到意大利咖啡文化.🔸Basque Burnt Cheesecake (Matcha) $48🔸Elderflower Tonic Espresso (Seasonal Edition) $52🔸Brownie with gelato (Pistachio) $60🔸Morning Call 🆕 $60..這是一間會用咖啡制作不同飲品的cafe小店。今次有Elderflower Tonic Espresso 和 Morning Call. .Tonic espresso 做底加上接骨木糖水,而且是 double shots 的,上飲品時其中一shot 是預留給客人自己加入 tonic。甜甜的味道加上咖啡的甘剛好中和了味道,怕苦的人可以選這個。.Morning Call 是 cold brew 的香片茶底加上咖啡,沒有一段咖啡的濃,反而有淡淡茶香味。而且咖啡本身的選豆其中一款是帶有柑橘味的,這個感覺挺特別,
➖➖➖自家製Gelato cafe 小店➖➖➖

在香港很少能夠在cafe 內品嚐到自家製的Gelato。
在店內能感受到意大利咖啡文化

🔸Morning Call 🆕 $60

Morning Call 是 cold brew 的香片茶底加上咖啡,沒有一段咖啡的濃,反而有淡淡茶香味。而且咖啡本身的選豆其中一款是帶有柑橘味的,這個感覺挺特別,有趣有趣!。又是適合初飲咖啡的人。

很喜歡他們的抹茶burnt cheesecake,抹茶味道濃郁而不會太苦澀。
小店主打的gelato,不定期的轉換新口味,雪糕配上brownie,絕對是令人停不了口的配搭。🤩
希望日後能夠到訪他們的跑馬地新店呢🤩
西環有好多特色的Cafe及小店附近仲有靚景打卡 📸Tea Time時間,👨‍👩‍👦‍👦 我地去左 Coffeelin Cafe裝修以白色同木色為主好有森林系的感覺🌳播放著輕音樂🎵🎶 感覺更加 relax食物方面以輕食為主 有甜品🍰、Panini🥪、Gelato🍦飲品跟食物都好有心思,全部都係handmade款式都好新穎,出面較少見到我地叫左兩杯飲品,兩份Panini再加兩個甜品🤤🤤🍽 咸點方面選擇了Panini 🥪🔼🔼Classic ham & cheese 跟Truffle mashroom好喜歡Panini 的口感,因做到外脆內軟💓 兩款Panini 都有拉絲芝士的效果,口感更加豐富!(店員好細心❣️知道我地Classic ham & cheese 打算比小朋友食,主題詢問我地要唔要走黑椒)🍽 Homemade Burnt Cheesecake 🍰🔼🔼(私心必點推介💓💓)表面香濃焦糖味,中間有流心效果,整體質感好smooth,🧀 芝士味好香,口感及層次好豐富!真心暫時係我食過最好食的cheesecake 一食就愛上啦!🍽 Homemade Brownies with Gelato🔼🔼
西環有好多特色的Cafe及小店
附近仲有靚景打卡 📸
Cafe裝修以白色同木色為主
好有森林系的感覺🌳
播放著輕音樂🎵🎶 感覺更加 relax

食物方面以輕食為主
甜品🍰、Panini🥪、Gelato🍦
飲品跟食物都好有心思,全部都係handmade
款式都好新穎,出面較少見到
我地叫左兩杯飲品,兩份Panini
再加兩個甜品🤤🤤

🍽 咸點方面選擇了Panini 🥪🔼🔼

(私心必點推介💓💓)
一食就愛上啦!

Gelato 口味可以自選🍦,Brownies 上碟時會先焗熱,焗後面層微脆~~內裡不是一般軟身的蛋糕口感,係實心Rich Dark Chocolate Cake🍫 再配上冰凍幼滑salted caramel gelato,兩者夾埋味道唔會太甜,冰火交融的感覺非常滿足😍

☕️ mature taste🔼🔼
用上可可殼茶加上黑咖啡沖成,味道偏酸,但有好香烘焙的可可豆味,感覺好match 👍🏻

🥛🍫 Ice chocolate🔼🔼
好重好重的Dark Chocolate,有一種獨特的可可香味,感覺好特別,平常較少有

小店的職員好Nice💓
又耐心介紹每款食物的特點🙌🏻
用心製作的食物,大家一定感受到
Cheesecake 真的真的真的不可以錯過!
一食完已有衝動想買再兩件番屋企😋😋
但之後有其他地方要去
唯有下次再到訪啦😚
  • Homemade Burnt Cheesecake
  • Homemade Brownies with Gelato
2021-02-12 30 浏览
又係得閒叫大爺帶我去飲咖啡☕️Coffeelin Affogato ☕️🍨Gelato 🍨 實在太好食我忍唔住食哂先再品嘗Espresso ☕️Cold Brew✨咖啡味香濃 唔會有苦澀味好清新🌱Homemade Brownies ✨朱古力味🍫好香濃又唔會太甜 正😋Truffle Mushroom Panini 🍄 Truffle味好香亦烘得好香口👍🏻#heacookmama @coffeelin_hk
又係得閒叫大爺帶我去飲咖啡☕️

亦烘得好香口👍🏻

#heacookmama
@coffeelin_hk
2021-01-30 1307 浏览
📍Coffeelin係西營盤嘅一間咖啡小店☕️☕️ 環境唔算好大 但都幾舒服 同fd黎吹水坐下都唔錯🙈嗰日就同fd一人嗌咗一杯啡同PANINI☕️🥪朋友就嗌咗杯Cold Brew☕️佢飲咗一啖既感想就係: 杯野既味道好複雜😂🤣 比我試咗一啖之後,我都。。。 因為真係唔太飲得岀杯cold brew係咩味🤣味道太濃郁 而且夾雜住唔同層次嘅味 我地dap咗好耐都分唔岀佢到底係帶咩味既啡🤦🏻‍♀️🤣反而杯Affogato 就試到佢啲espresso都偏酸,但mix埋杯雪糕就啱啱好(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) ps順帶一提 佢地係用gelato既雪糕去整affogato 都幾重本🙈🙈 之前提過我唔太鍾意酸既咖啡🤣 但mix埋雪糕之後就balance翻個味道(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)雖然啡唔算話好好飲,但PANINI個人真心覺得幾岀色🥳🥳 本身睇個樣覺得佢口感會似乾爭爭嘅包 會好難咬 但點知原來食落既口感都幾soft😍 (大鄉里出城 第一次食🙈) 我地嗌咗一個Classic Ham and Cheese Panini 同 Truffle Mushroom Panini👀👀 Ham and Cheese都好食既,但就比較sim
📍Coffeelin

嗰日就同fd一人嗌咗一杯啡同PANINI☕️🥪
朋友就嗌咗杯Cold Brew☕️

Ham and cheese Panini

雖然啡唔算話好好飲,但PANINI個人真心覺得幾岀色🥳🥳 本身睇個樣覺得佢口感會似乾爭爭嘅包 會好難咬 但點知原來食落既口感都幾soft😍 (大鄉里出城 第一次食🙈) 我地嗌咗一個Classic Ham and Cheese Panini 同 Truffle Mushroom Panini👀👀 Ham and Cheese都好食既,但就比較simple👀 同岀面cafe 有唔同既係佢多咗蕃茄 個口感會fresh d 無咁膩😉
Truffle  Mushroom  Panini

而Tuffle Panini真係超!級!香!佢黑松露味超濃😳 加埋蘑菇真係Perfect🙈🙈 以我試過既Coffee Shop黎講,包類之中最好食都可以話係佢😚😚 呢個真係要試下🙈
$130 (早餐)
Ham and cheese Panini
Truffle  Mushroom  Panini
  • Truffle mushroom Panini
2021-01-24 48 浏览
星期六返公司做完少少嘢,就同同事去附近嘅cafe飲杯咖啡,輕鬆下。平時成日經過Coffeelin都被佢嘅門面同裝修吸引到,但次次經過都見裡面好多人。呢日趁早唔洗點等位,即刻入去試下!⭐️Latte $42拉花圖案精美,線條細緻,啱哂打咭。而且咖啡同奶嘅比例啱啱好,入口香滑。⭐️Matcha Latte $46奶量適中,唔會蓋過抺茶嘅甘香,令抺茶味保持突出。⭐️Lemon Cake $18好可愛嘅造型,蛋糕鬆軟有彈性,檸檬香氣十足,酸酸地,味道非常清新。⭐️Pumpkin Spiced Cake $40南瓜香料蛋糕面層佈滿南瓜籽,口感香脆;蛋糕味道清甜,同時帶有玉桂,豆蔻等嘅幽香,食落口感綿密,而且質感保持濕潤,唔會食到口乾乾。⭐️Porchetta Panni $68呢到嘅panni都好出色!即叫即焗,熱辣辣好正!包身烘至外表金黃香脆,內裡嘅半熔芝士加上多層火腿非常足料惹味!

呢日趁早唔洗點等位,即刻入去試下!

⭐️Latte $42
拉花圖案精美,線條細緻,啱哂打咭。
而且咖啡同奶嘅比例啱啱好,入口香滑。

⭐️Matcha Latte $46
奶量適中,唔會蓋過抺茶嘅甘香,令抺茶味保持突出。

⭐️Lemon Cake $18

⭐️Pumpkin Spiced Cake $40

⭐️Porchetta Panni $68
呢到嘅panni都好出色!即叫即焗,熱辣辣好正!
跟一位港島區的朋友好久沒見,限聚令下,沒有晚市供應的情況下,這天我們就只能短聚。地點就選了這家位於高街的轉角CAFÉ,湖水綠的外墻,我在遙遠處已看到,朝著這方向走來。 從門外的玻璃看到,咖啡師正低頭沖調咖啡,其他店員忙著收銀、奉上甜品或準備蛋糕雪糕等。2位客人離去,店員即向我們示意可內進。推門而入,才發現餐廳雖然不大,但客人也不少。我們被領到高身木椅,面向牆壁的座位,像坐吧檯一樣。當天約下午3時多,我們也不餓;知道這裡的名物是甜品蛋糕和咖啡後,我倆早知鎖定目標,決定將晚餐的胃也貢獻予這裡的甜品,於是毫不猶豫地選了不同口味的巴斯克焦芝士蛋糕和布朗尼!看到隔著玻璃的Gelato,縱然天氣有點冷,我們也是嘴饞地點了一球開心果味Gelato!Burnt Cheesecake $45 這是我第一次在外面吃這款芝士蛋糕,之前吃過都是自己做的。這蛋糕最大的特色就是表面焗得有點焦,但吃起來卻不會苦,而是每一口都嚐到香濃的芝士味和奶味,口感濕潤軟密的。由於芝士濃度高,所以超飽肚! Matcha Burnt Cheesecake $48 朋友是抹茶控,少不得要吃抹茶味啦~抹茶味比原味的層次較豐富,口感跟原

Burnt Cheesecake $45
這是我第一次在外面吃這款芝士蛋糕,之前吃過都是自己做的。
Burnt Cheesecake

Burnt Cheesecake

Matcha Burnt Cheesecake $48

朋友是抹茶控,少不得要吃抹茶味啦~抹茶味比原味的層次較豐富,口感跟原味的相若,不過味道上不僅嘗到芝士味和奶味,還會淡淡地透出抹茶的回甘。不過,我們都覺得,在整體口感上,可以做得再滑一點。
Matcha Burnt Cheesecake

Homemade Brownies With 1 Scoop of Gelato (開心果) $60

布朗尼配雪糕,就令我想起冰火交融的效果。布朗尼的口感外脆內軟,採用了75% 的朱古力製作,可可味香濃。最特別的是,餐廳在布朗尼上撒了海鹽,吃的時候,鹽的出現令布朗尼的可可味更加突出,同時中和了甜味。開心果味的Gelato口感細滑,比平時吃的雪糕入口更滑。不過,開心果的果仁味較弱,而相對甜味較重,較為失色。

值得一提的是,有雪糕陪襯,自然會想打卡。不過,雪糕會溶,大家拍照就要動作快一點,不要像我一樣,雪糕溶了還未拍好。

Matcha Latte (Iced) $49
餐廳以波波冰取代了碎冰,處理得不錯,減慢 matcha latte 變淡的速度,不會愈飲愈淡。這杯Matcha latte的味道也不錯,抹茶味和奶味平衡得宜,合格。不過,我覺得下次還是跟熱的好,感覺會香滑且濃厚一點。
Matcha Latte (Iced)

跟朋友短聚的時光總是過得特別快,離開前,我們也不忘交換烘焙手作。哈哈!
2020-12-28
Matcha Burnt Cheesecake
2021-01-21 32 浏览
第四波疫情源源不絕看不見的盡頭下 廣大市民依然埋頭苦幹 無懼疫情帶來的影響 生活壓力亦相對提高今天到了西營盤的一間咖啡店 在亂世中找到一絲平靜飲咗一杯Ice Oat Milk Latte同新推出嘅Mysty Forest Oat Milk好creamy 咖啡豆酸度唔會太高味道相當圓潤新飲品在IG見到賣相非常吸引 用上冷萃可可殼茶做茶底 再加入espresso而成 味道帶微微可可豆香氣 提升espresso的層次仲叫了一件朱古力Brownie配gelato雪糕Brownies朱古力味道濃郁 面頭灑上海鹽 入口不會太甜帶少少鹹味微暖的Brownie配上Cantucci口味嘅gelato冇得輸 **原本想揀海鹽焦糖味道 不過當日賣晒店員推介Cantucci 係一種意大利杏仁曲奇🍪 一樣好味仲食到杏仁粒總括嚟講 今次有100分嘅體驗 價錢又唔係特別貴咖啡師又好好傾 一定有回頭嘅機會
第四波疫情源源不絕
看不見的盡頭下 廣大市民依然埋頭苦幹
無懼疫情帶來的影響 生活壓力亦相對提高
今天到了西營盤的一間咖啡店 在亂世中找到一絲平靜

仲叫了一件朱古力Brownie配gelato雪糕

總括嚟講 今次有100分嘅體驗 價錢又唔係特別貴
咖啡師又好好傾 一定有回頭嘅機會
2021-01-18 33 浏览
慢步係高街上,遠距離一望就見到呢間咖啡店,突出嘅牛油果🥑色系外牆,非常之吸引途人目光。大部份女仔喺呢度打卡,的確我都好鍾意!餐牌基本上嘅食物同咖啡飲料都可以喺呢塊木板見到,唯獨係餐廳定期都會有啲特色嘅咖啡或者食物,每次嚟可能都會有新嘅驚喜!喜歡探索特別野嘅你,應該同我一樣會喜歡HOT LING BLACK😎 主要以果香味多嘅black coffee去做Base,搭配蜜漬檸檬,為果酸味嘅咖啡帶點甜蜜清新嘅香味,甜蜜蜜蜜之餘,保留點苦澀味,有啲似拍拖嘅感覺?兩人甜蜜嘅相處中😚另一半少不免有搗蛋嘅時候,激到你嬲嬲豬🥲你試完話我知係咪有啲似呢😂Classic Ham and Cheese Panini長條形包包包住Ham Cheese,再用鐵板煎壓成,熱辣辣唷!三文治外皮香脆,配埋蕃茄Ham Cheese一齊食,一啲都唔dry!!!好味之餘,仲好飽肚🤪咖啡店有幾個款式意式雪糕供選擇,飲飲下咖啡想食啲甜品就係一個唔錯嘅選擇啦!隔住個玻璃咁睇已經好吸引啦!除此之外,咖啡店仲有好多唔同款式嘅自家製蛋糕甜品,全部都係佢哋親手做!樣子都好吸引,可惜太飽啦!下次再品嚐一下!仲可以買返少少果醬返屋企搽麵包!
大部份女仔喺呢度打卡,的確我都好鍾意!

你試完話我知係咪有啲似呢😂

Classic Ham and Cheese Panini

仲可以買返少少果醬返屋企搽麵包!

放假飲杯優質嘅咖啡,睇下書,休閒渡過一個漫長嘅下午😌

期待下次可以試吓特別啲嘅咖啡。
Gelato (1 scoop) $40本身bookmark咗呢間cafe好耐 因為佢有一個好出名既飲品叫unicorn twins 即係一杯latte + mini scoop既gelato 相信無論睇同食都一樣咁正 點知宜家店舖已經冇做🤧 唯有散叫喇 今次試咗開心果味既gelato 一食落 嘩好甜! 同埋冰感比較重 唔係平時食開心果gelato既味道 個人黎講唔太鐘意🥲評分: 4/10🌟Matcha Latte (Iced) $49最貼心既地方係店家用波波冰黎代替碎冰 除咗冰溶得比較慢唔會沖淡個味道之外 仲有賣相睇落都靚啲🤣 飲落抺茶同奶味好平均 不過不失😌評分: 7/10🌟———————————————————————Coffeelin (西環)西環西營盤高街99號地下3號舖
Gelato (1 scoop) $40
評分: 4/10🌟

Matcha Latte (Iced) $49
評分: 7/10🌟
———————————————————————
Coffeelin (西環)
西環西營盤高街99號地下3號舖
Gelato (1 scoop)
Matcha  Latte
2021-01-12 39 浏览
homemade brownies + 1 gelato (cantucci )我一向都鍾意食brownies,見到手工製無理由唔試下,首先質感相當鬆軟,但又神奇地需要用刀切開,味道唔太甜,但朱古力味相當濃,入面仲有朱古力粒而意大利雪糕本身想食朱古力,但望一望反而最少人食,都正確,一場黎到應該試下食其他味,其實我都唔知cantucci係咩味,食個時覺得似馬拉糕同內裡有啲餅,唔太甜又滑滑地,唔錯。上網睇番原來係一種義大利堅果脆餅,唔怪得依種風味幾似蛋糕,好食又有趣classic ham & cheese panini 其實有時我好驚食依走包,因為大多數都係又硬又干,但這一個相當外脆內軟,令我第一次覺得這種麵包係好食,原來真係簡簡單單夾火腿同芝士,就好掂monthly special:coffee + elderflower tonic Espresso 其實兩款special,tonic espresso+雪糕就吸引啲,不過我想試多啲靚咖啡,隔外一杯濃縮嘆下,而咖啡+接木花tonic,少少甜又有咖啡香

classic ham & cheese panini

monthly special: