Salami And Porchetta Pesto Panini,好足料,包括有Porchetta Ham、Salami Napoli、Mozzarella Cheese、Pesto、Sun Dried Tomato,味道咸香,芝士份量多,拉絲效果突出,配以蕃茄乾食用,食落好清新。Matcha Basque Burnt Cheesecake,口感綿密,抹茶味道濃厚,甜度適中。Original Basque Burnt Cheesecake,芝士味道濃郁,口感Creamy,食落一口即化。Croissant,口感酥脆、鬆化,沒有空氣感、比較多層次,充滿牛油味道。Misty Forest,Cold Brew Cocoa Husk Tea、Espresso,表面鋪滿可可豆殼,可可豆殼茶味道獨特,配以特濃咖啡飲用,雙倍提神,味道濃香。Honey Long Black,Homemade Honey Candied Lemon Served Black Coffee,檸檬咖啡配以自家製蜂蜜,味道酸甜,飲落好清爽。

• Salami & Ham Pesto Panini
  • Original Basque Burnt Cheesecake
2021-05-18 32 浏览
同朋友放假嚟到西營盤唔係講笑西營盤真係勁多小店 間間都好文青今次嚟到Coffelin,門口已經有標誌既湖水綠打卡位但天氣太熱不易久留🤣依家主打輕食嘅cafe 平日嚟到都幾唔錯㗎相比起嘢飲嘢食嘅選擇唔太多主打輕食,以甜品同Panini為主除咗餐單仲可以睇吓當日有咩特色輕食試下~首先嚟到嘅嘢飲,叫咗一杯凍朱古力同抹茶拿鐵抹茶拿鐵比較普通,唔太飲到奶味抹茶味亦唔重,不過甜度就啱啱好嘅至於朱古力就比較特別,但係要注意嘅唔係個個人啱飲因為佢應該係用原始嘅可可豆製成所以飲落去好有咖啡嗰浸酸味,然後甜味都比其他嘢飲少你可以話可可味好重,但應該唔係個個人都頂得順😳主食係呢個PaniniPanini係一種用白包烘熱,食落去脆卜卜,中間好似三文治咁夾啲料喺入面第一次食覺得幾得意🤣幾啱我心水,因為好鍾意食脆卜卜嘅包雖然唔太熱,但係食到最尾都仲係脆嘅,加分!配料方面,個人認為普通唔係好食到塊火腿同芝士有幾特別😂不過值得一讚嘅係佢隻芝士溶得啱啱好,食落去真係可以邪惡拉絲㗎😹😹😹😹不過性價比唔太高,兩塊麵包都要70幾蚊甜品係佢呢度嘅MVP!呢個焦香芝士蛋糕好正食落去抹茶味好重,甜度亦拿捏得啱啱好最好食就係個口感,
同朋友放假嚟到西營盤
唔係講笑西營盤真係勁多小店 間間都好文青
今次嚟到Coffelin,門口已經有標誌既湖水綠打卡位
但天氣太熱不易久留🤣
依家主打輕食嘅cafe 平日嚟到都幾唔錯㗎

相比起嘢飲嘢食嘅選擇唔太多
主打輕食,以甜品同Panini為主
除咗餐單仲可以睇吓當日有咩特色輕食試下~
凍朱古力、凍抹茶拿鐵

首先嚟到嘅嘢飲,叫咗一杯凍朱古力同抹茶拿鐵
抹茶拿鐵比較普通,唔太飲到奶味
抹茶味亦唔重,不過甜度就啱啱好嘅
至於朱古力就比較特別,但係要注意嘅唔係個個人啱飲
因為佢應該係用原始嘅可可豆製成
所以飲落去好有咖啡嗰浸酸味,然後甜味都比其他嘢飲少
你可以話可可味好重,但應該唔係個個人都頂得順😳
Classic  Porchetta  &  Cheese  Panini

主食係呢個Panini
第一次食覺得幾得意🤣
幾啱我心水,因為好鍾意食脆卜卜嘅包
雖然唔太熱,但係食到最尾都仲係脆嘅,加分!
配料方面,個人認為普通
唔係好食到塊火腿同芝士有幾特別😂
不過性價比唔太高,兩塊麵包都要70幾蚊
Matcha  Basque  Burnt  Cheesecake

甜品係佢呢度嘅MVP!呢個焦香芝士蛋糕好正
食落去抹茶味好重,甜度亦拿捏得啱啱好
最好食就係個口感,面嗰塊焦香皮加上芝士蛋糕入口即溶嘅口感,真係覺得好幸福🤤
同埋覺得幾抵食!因為佢個蛋糕都幾大件,我同朋友兩個人食先食得晒🤣
總括嚟講真係要好睇叫咩嘢食
個人認為甜品都幾值得試,價錢都合理
但嘢飲同主食就好一般,仲要價錢都比較貴
啱啱食完個刻都會覺得飽,但好快肚餓
想來試吓嘅要三思啦
2021-05-18
2021-05-16 25 浏览
位於西營盤高街的「Coffeelin」,係一間以綠色為主調的咖啡室☕️店內樓底高,空間感十足,假日同朋友嚟嘆返杯咖啡就最好不過有不同口味的咖啡可供選擇,另外也有蛋糕、麵包、糕點、Gelato等等Classic Porchetta & Cheese Panini意大利包外脆內軟,口感微微煙韌,夾着鹹香芝士及火腿,芝味十足Basque Burnt Cheesecake早前大熱嘅巴斯克芝士蛋糕,表層帶有微微焦香,口感軟滑,充滿忌廉芝士香,蛋糕裡加入左雲呢拿籽,更添香氣鮮奶咖啡咖啡拉花精緻有心思❤️奶泡輕盈細滑,咖啡味濃厚醇香,非常出色

Basque Burnt Cheesecake

鮮奶咖啡

$100 (早餐)
2021-05-14 348 浏览
之前去過跑馬地的𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎𝚕𝚒𝚗之後🍎黃蘋果就說會找機會二訪吧☺️第二次來西環就是為了𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎𝚕𝚒𝚗·之前去跑馬地的店就想點𝕌𝕟𝕚𝕔𝕠𝕣𝕟 𝕋𝕨𝕚𝕟𝕤了,但是沒有而沒想到這次來西環的店還是沒有🥺好了啦,那就只好乖乖的點一杯𝕗𝕝𝕒𝕥 𝕨𝕙𝕚𝕥𝕖喝ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖𝕝𝕚𝕟家的咖啡豆是𝕞𝕖𝕕𝕚𝕦𝕞 𝕣𝕠𝕒𝕤𝕥𝕖𝕕黃蘋果本人偏愛的𝕟𝕦𝕥𝕥𝕪口味哎☺️咖啡好喝,拉花圖案又美拍了幾張照片,是本人喜歡的𝕤𝕥𝕪𝕝𝕖啦~有沒有發現~咖啡杯上還刻有店舖名稱🤩咖啡杯的型,顏色,還有字體,很有質感哎⋯2月的時候,🍎黃蘋果試過了𝕓𝕒𝕤𝕢𝕦𝕖 𝕓𝕦𝕣𝕟𝕥 𝕔𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖𝕔𝕒𝕜𝕖超,好,食,的!!所以這次來到了西環的店舖𝔹𝕒𝕤𝕢𝕦𝕖 𝕓𝕦𝕣𝕟𝕥 𝕔𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖𝕔𝕒𝕜𝕖還是我必點的😋·🍵🧀 𝔹𝕒𝕤𝕢𝕦𝕖 𝕓𝕦𝕣𝕟𝕥 𝕔𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖𝕔𝕒𝕜𝕖 $50這次點了的是抹茶口味哦~很多人可能會覺得𝚋𝚊𝚜𝚚𝚞𝚎 𝚋𝚞𝚛𝚗𝚝 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎要烤得夠焦(燶)才算完美然而我卻喜歡𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎𝚕𝚒𝚗的表面稍微烤了烤,輕輕帶過,恰到好處𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎的質感也不太鬆軟稀爛一切即開,質感算較為堅實然而入口即化的口感,溶化了我❣️剛開始先嘗到𝕔𝕙
之前去過跑馬地的𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎𝚕𝚒𝚗之後
🍎黃蘋果就說會找機會二訪吧☺️
第二次來西環就是為了𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎𝚕𝚒𝚗

而沒想到這次來西環的店還是沒有🥺
好了啦,那就只好乖乖的點一杯𝕗𝕝𝕒𝕥 𝕨𝕙𝕚𝕥𝕖喝
ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖𝕝𝕚𝕟家的咖啡豆是𝕞𝕖𝕕𝕚𝕦𝕞 𝕣𝕠𝕒𝕤𝕥𝕖𝕕
黃蘋果本人偏愛的𝕟𝕦𝕥𝕥𝕪口味哎☺️
咖啡好喝,拉花圖案又美
拍了幾張照片,是本人喜歡的𝕤𝕥𝕪𝕝𝕖啦~
Flat White

超,好,食,的!!
所以這次來到了西環的店舖
𝚋𝚊𝚜𝚚𝚞𝚎 𝚋𝚞𝚛𝚗𝚝 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎 (抹茶口味)

這次點了的是抹茶口味哦~
然而我卻喜歡𝙲𝚘𝚏𝚏𝚎𝚎𝚕𝚒𝚗的
表面稍微烤了烤,輕輕帶過,恰到好處
𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎的質感也不太鬆軟稀爛
一切即開,質感算較為堅實
然而入口即化的口感,溶化了我❣️
剛開始先嘗到𝕔𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖的味道
到後期𝕞𝕒𝕥𝕔𝕙𝕒慢慢浮現出來了
混合著𝕔𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖一起,𝕞𝕒𝕥𝕔𝕙𝕒也不會太苦澀
濕潤綿密的口感,沒有𝕔𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖𝕔𝕒𝕜𝕖的紮實膩感
卻充滿著脂肪和香濃的芝士和抹茶味不配上一杯咖啡☕️,說不過去吧
ℍ𝕠𝕞𝕖𝕞𝕒𝕕𝕖 𝔹𝕣𝕠𝕨𝕟𝕚𝕖 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝔾𝕖𝕝𝕒𝕥𝕠

🍎這次也是點了ℍ𝕠𝕞𝕖𝕞𝕒𝕕𝕖 𝔹𝕣𝕠𝕨𝕟𝕚𝕖
但是呢~黃蘋果這一次加了𝔾𝕖𝕝𝕒𝕥𝕠 😋
ℍ𝕠𝕞𝕖𝕞𝕒𝕕𝕖 𝔹𝕣𝕠𝕨𝕟𝕚𝕖 的價錢是$30
ℍ𝕠𝕞𝕖𝕞𝕒𝕕𝕖 𝔹𝕣𝕠𝕨𝕟𝕚𝕖 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝔾𝕖𝕝𝕒𝕥𝕠 就是$60
ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖𝕝𝕚𝕟 的𝕘𝕖𝕝𝕒𝕥𝕠有4種口味:
ℂ𝕒𝕟𝕥𝕦𝕔𝕔𝕚,ℙ𝕚𝕤𝕥𝕒𝕔𝕙𝕚𝕠
𝔻𝕒𝕣𝕛𝕖𝕖𝕝𝕚𝕟𝕘,𝕂𝕦𝕞𝕢𝕦𝕒𝕥
這次我們選了ℙ𝕚𝕤𝕥𝕒𝕔𝕙𝕚𝕠 開心果口味
🍨ℍ𝕠𝕞𝕖𝕞𝕒𝕕𝕖 𝔹𝕣𝕠𝕨𝕟𝕚𝕖 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝔾𝕖𝕝𝕒𝕥𝕠 $60
ℍ𝕠𝕞𝕖𝕞𝕒𝕕𝕖 𝔹𝕣𝕠𝕨𝕟𝕚𝕖烤得香脆
綿延的口感,可沾上旁邊的海鹽
如若你覺得𝕓𝕣𝕠𝕨𝕟𝕚𝕖的海鹽令你味蕾感受太強勁的話
就配上溶化中的開心果吧
那順滑的口感,香口甜蜜的味道又甜又咸,必令你停不下口/手

點了之前試過的𝕓𝕦𝕣𝕟𝕥 𝕔𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖𝕔𝕒𝕜𝕖 和𝕓𝕣𝕠𝕨𝕟𝕚𝕖
那再追加一個不一樣的吧 ~ ᴘᴀɴɪɴɪ!
ᴘᴀɴɪɴɪ總共有4款,3鹹1甜
原本是想說點鹹的比較安全
但店員說甜款是最新推出的哦~
那就不用思考了,直接點甜款的🤪
𝘊𝘪𝘯𝘯𝘢𝘮𝘰𝘯 𝘈𝘱𝘱𝘭𝘦 𝘚𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘗𝘢𝘯𝘪𝘯𝘪

🍎𝘊𝘪𝘯𝘯𝘢𝘮𝘰𝘯 𝘈𝘱𝘱𝘭𝘦 𝘚𝘸𝘦𝘦𝘵 𝘗𝘢𝘯𝘪𝘯𝘪 $58
別因為它平凡的外表而小看它哦
𝘗𝘢𝘯𝘪𝘯𝘪雖然放了一下下才進食
卻依然是外皮香脆可口
內餡可是很豐富
有玉桂,蘋果,葡萄乾和𝕞𝕠𝕫𝕫𝕒𝕣𝕖𝕝𝕝𝕒 𝕔𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖🧀
經過加熱壓烤後♨️
輕飄著玉桂淡香
溫溫熱熱的🍎蘋果片帶著點點甜味
而混合著粒粒葡萄乾🆙增加了整個𝘗𝘢𝘯𝘪𝘯𝘪的甜度
而𝕞𝕠𝕫𝕫𝕒𝕣𝕖𝕝𝕝𝕒 𝕔𝕙𝕖𝕖𝕤𝕖也增添不少口感和層次
伴層著的有店家的𝘩𝘰𝘮𝘦𝘮𝘢𝘥𝘦 𝘤𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦
剛開始點這𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦時
還覺的平淡無奇,不是𝘤𝘢𝘳𝘢𝘮𝘦𝘭 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦嗎
哎⋯還真的會上癮哎
越食味道越出來哎食完還回味無窮😋
2021-04-21
2021-05-12 60 浏览
喺港島區行街周圍都係高樓大廈有時搵嘢食會選擇去啲橫街小巷搵一啲有特色嘅Cafe坐下今次試食呢間係西營盤Coffeelin 一間日式大人口味嘅Cafe🔸Salami & Porchetta Pesto PaniniSalami配Basil醬非常好味Panini烤至外脆內軟仲有mozzarella香軟拉絲嘅芝士味道簡直一流🔸Salted Chocolate Cookie平時食到嘅海鹽通常都係配焦糖估唔到配朱古力都非常一流首先曲奇餅本身嘅朱古力非常多幾乎每一啖都係朱古力海鹽除咗做到減膩嘅功效亦帶出本身曲奇餅麵粉入面嘅香味而且成塊曲奇餅烤焗至脆卜卜🔸Lemon cake檸檬蛋糕細細件好可愛擺入口陣陣檸檬香味漂出來蛋糕唔會好甜,係大人口味🔸Homemade Matcha Burnt Cheesecake口感非常棉密細滑有淡淡的抹茶香味絕對唔會有茶嘅苦澀味而且芝士嘅香味唔會蓋過抹茶🔸 Single origin chocolate Peru 75%唔係一般小朋友飲嘅朱古力奶平時飲嘅味道一般都係好重奶粉味而且朱古力通常都偏甜今次呢個係香濃嘅可可味仲要係微糖,慢慢品嚐🔸Iced Mocha傳承Orig
喺港島區行街

Lemon cake

🔸Lemon cake
檸檬蛋糕細細件好可愛
擺入口陣陣檸檬香味漂出來
蛋糕唔會好甜,係大人口味

口感非常棉密細滑
有淡淡的抹茶香味
絕對唔會有茶嘅苦澀味
而且芝士嘅香味唔會蓋過抹茶

唔係一般小朋友飲嘅朱古力奶
平時飲嘅味道一般都係好重奶粉味
而且朱古力通常都偏甜
今次呢個係香濃嘅可可味
仲要係微糖,慢慢品嚐

Mocha

Mocha
Misty forest
  • Misty  Forest
2021-05-10 23 浏览
西環休閑coffee shop 😂😂十分推薦巴克斯cake 😘😘超級美味。Green tea latte 都是我喜歡的味道, 因為不太太苦, 苦苦的我不行。 最後就是那個意式包, 用料都充足, 可以一嘗
西環休閑coffee shop 😂😂
十分推薦巴克斯cake 😘😘超級美味。
最後就是那個意式包, 用料都充足, 可以一嘗
早餐
  • Truffle mushroom Panini
  • Matcha Latte
2021-05-05 40 浏览
因為上次等左好耐都等唔到跑馬地新開個間,所以今次決定去返西環第一店粉綠色既門口相當搶眼,店內都以粉綠色作主調,有點歐陸既風格,店舖唔算好大,只得幾張枱,但勝在人唔算多都坐得幾舒服Morning Call用了冷萃既香片茶葉做base,再加入帶有橘香味既Griso單品豆 & Zambia 黑咖啡沖泡而成,我就覺得茶香比咖啡香更重,唔飲慣咖啡既朋友會較岩飲Misty Forest 用了可可殼茶做base,再加入一shot espresso沖泡而成,相比morning call, 呢杯咖啡味更出,再加埋可可既味道,成杯都係比較nutty呢度仲有gelato供應,真係好少咖啡店會有個gelato corner, 可惜之前我食得太多野食唔落,下次真係要試下

Morning Call

Misty Forest

2021-05-04 22 浏览
平時番工已經好勞累 放假個人真係好想放空 靜靜地抖下。泥到西營盤呢間coffee shop可以完完全全放慢腳步 享受慢活。Basque burnt cheesecake 🍰質感軟感 有淡淡既芝士味 食落都唔會有膩既感覺😊 不過本身唔特別鐘意甜品既緣故 所以都無食過呢款蛋糕 唔知個質感應該係點🤣Honey Ling Black 🍋☕️咖啡加上自家醃製過既檸檬 好清新既配搭☺️不過個咖啡味就較為淡左少少 如果濃番d就好~雖然店面唔算大 但係人流唔算多 可以慢慢坐傾下偈 配杯咖啡 係放假既節奏🥰

Basque burnt cheesecake 🍰

Honey Ling Black 🍋☕️

2021-05-03 23 浏览
近排返工太辛苦,難得出去開完會唔想咁早返公司,同同事去咗呢間coffee shop度忙裏偷閑hea左2個鐘,先返公司再做過。原本諗住喺呢度飲杯咖啡,點知變咗食咗一個豐富嘅下午茶。原本淨係諗住飲咖啡同食件蛋糕,點知聞到隔離枱食呢個包,好香又吸引我叫咗一個黎試下,味道幾好,最好係新鮮整,外脆內軟。咖啡配蛋糕,咖啡唔算好濃啱晒我,蛋糕好香綠茶味,而且入口軟滑,好味。 同事見到塊曲奇勁多朱古力,我又偷偷試左,嘩,超正,勁rich的朱古力,好脆口忍唔住買左2塊回家食。

2021-04-28 28 浏览
【 #隨緣友聚 】#約定都冇咁夾#約定就冇意思唔需要夾定Dress code 唔需要奉承更加唔需刷存在感隨心、隨意、隨影、隨性就好了....優閒cafe、美味食物、友善店員、輕鬆心情、食客閒聊、加兩個儍人,事情就是這樣自自然然發生....話說呢一餐快閃lunch 都約咗好幾次先成事,更珍惜相處嘅快樂時光~是日點餐Truffle Mushroom Panini:熱烘烘嘅面包夾著香濃嘅松露同磨菇,兩者結合菇味濃郁,外脆內軟,yummy。Affogato: Expresso + ice cream 🍨 =咖啡夢幻組合雪糕洗掉齊啡嘅苦澀,又保留到原有嘅咖啡香,兩者巧妙結合成為signature drink.Hojicha Latte:近期愛上飲焙茶拿鐵,清香嘅焙茶味,味道剛剛好不太甜Original Burnt Cheesecake: 面層嘅焦香,內層香濃幼滑嘅芝士蛋糕Lemon Cake: 清新小巧嘅檸檬🍋蛋糕,細細件岩曬女仔想食蛋糕又怕膩2 scoops :呢度嘅gelato 好好味,柑橘🍊味好有夏天嘅感覺,酸甜清新,而另一款茶味雪糕好有茶香,奶味較重。Coffeelin地址:西環西營盤高
【 #隨緣友聚 】

#約定都冇咁夾

#約定就冇意思

唔需要夾定Dress code

唔需要奉承

更加唔需刷存在感

隨心、隨意、隨影、隨性就好了....

事情就是這樣自自然然發生....

是日點餐

Truffle Mushroom Panini:

Affogato:

Hojicha Latte:

近期愛上飲焙茶拿鐵,清香嘅焙茶味,味道剛剛好不太甜

Original Burnt Cheesecake:

面層嘅焦香,內層香濃幼滑嘅芝士蛋糕

Lemon Cake:

清新小巧嘅檸檬🍋蛋糕,細細件岩曬女仔想食蛋糕又怕膩

2 scoops :

而另一款茶味雪糕好有茶香,奶味較重。

Coffeelin

地址:西環西營盤高街99號地下3號舖

#Coffeelin #Cafe
2021-04-21
2021-04-28 469 浏览
好鐘意去西營盤高街呢區,因為有好多特色嘅小店同cafe. 襯放lunch time 想放鬆一下,揀左呢間小店坐下嘆杯咖啡黎個light lunch.雖然細細間舖,但都坐得幾舒服幾chill ☺️一場黎到當然要試下佢啲特色咖啡啦我揀左morning call, 外觀好吸引,cold brew 有d 茶味好fruity好香好易入口,面果層d 咖啡泡好細滑,飲完覺得好清新又提神!朋友揀嘅hojicha latte, 好香又唔會太甜。野食款式唔算太多,輕食為主。我地揀左ham and cheese panini同埋truffle mushroom panini兩款都好好食,外層好脆又香口,個包真係好好食!特別鐘意黑松露同菇果款,好香又夠熱!本身驚唔夠飽,但呢兩個panini 都好足料,差d 食唔落個甜品!最後黎個basque burnt cheesecake. 燒過嘅cheesecake 真係好難抗拒,軟綿綿嘅芝士奶香,唔會好膩,就算幾飽都可以秒殺😂下次黎要試埋gelato 雪糕先得!

雖然細細間舖,但都坐得幾舒服幾chill ☺️
一場黎到當然要試下佢啲特色咖啡啦

朋友揀嘅hojicha latte, 好香又唔會太甜。

野食款式唔算太多,輕食為主。

我地揀左ham and cheese panini

同埋truffle mushroom panini

下次黎要試埋gelato 雪糕先得!

2021-04-28
2021-04-27 26 浏览
西環果邊有好多非常有特色嘅café, 想試晒都需要一段時間🤣聽聞呢間Coffeelin嘅咖啡幾唔錯,今次就同朋友去食番個brunch. cafe嘅外牆以綠色為主調,裝潢以歐陸風為主,比人一種清新舒服嘅感覺。cafe位置唔算多,周未嘅中午時間都幾full.✨Latte ($40)黎到當然要試下佢地啲咖啡喇❤️呢到嘅咖啡口感順滑甘醇,味道偏向nutty, 酸度較低,成個balance做得幾好,都幾岩我嘅口味。✨Gelato ($65 / 2 Scoops) 見佢地嘅gelato非常吸引,即使仲係朝早都叫左2 scoops試下🤣我地揀左pistachio 同Cantucci兩款口味。呢度嘅gelato 口感非常細滑,Pistachio 有淡淡嘅堅果香,甜度適中;Cantucci 即係意大利杏仁脆餅, 我都係第一次試呢款味,食落味道偏甜,我自己就鍾意Pistachio 多啲。✨Lemon cake ($21)見佢嘅lemon cake 細細件又唔算太貴,就叫黎試下😋蛋糕食落口感綿密,檸檬酸味比我想像中突出,成個感覺非常refreshing. ✨Truffle Mushroom Panini ($

✨Latte ($40)

✨Gelato ($65 / 2 Scoops)

✨Lemon cake ($21)

✨Truffle Mushroom Panini ($68)
Panini都非常好味😋蘑菇加入咗黑松露醬同埋洋蔥炒香,再夾埋芝士一齊焗,成個combination非常match♥️外層嘅麵包焗至金黃鬆脆,每啖都食到拉芝同松露香。

2021-04-24 29 浏览
平日朝早有時都想去Café Relax下☕️「Coffeelin」係一間環境好舒適嘅Café🍀.Truffle Mushroom Panini🌮烘到外面脆卜卜😗黑松露味香濃💨加埋蘑菇同拉絲芝士🍄🧀真係Perfect Match👍🏻.Homemade Brownie with Pistachio Gelato🍫Brownie外脆內軟😆落咗少少鹽🧂食落感覺無咁甜☺️仲食到粒粒半熔嘅朱古力😬開心果味Gelato好rich💚.Original Basque Burnt Cheesecake🍰芝士蛋糕質地濕潤軟滑😋口感creamy,外圍會硬身少少😉食完都唔會覺得膩.Lemon Cake🍋檸檬味突出,清新自然💦甜酸適中,微脆綿密🤤.Clod Brew Tea Tonic(Earl Grey)🍹氣泡水加上伯爵茶,有啲似飲果茶🤣Hot Matcha Latte🍵拉花好靚😍抹茶味濃厚😌細滑溫和

• Truffle  Mushroom  Panini
  • Gelato
  • Matcha Latte
2021-04-23 28 浏览
Coffeelin薄荷綠門面非常吸睛,基本上次次經過高街都會留意到佢,成日都想搵時間再嚟chillchill。趁住星期六放假,同老公落高街飲杯咖啡,食少少嘢,享受一下悠閒嘅時光。餐廳位置唔多,約10-15個位左右。裝修簡潔,樓底高,店子雖少,但空間感十足。呢到除咗有唔同嘅蛋糕、Gelato、咖啡,仲有panini!✨ Morning Call $60用上冷萃茶底,入口後檸檬香氣慢慢滲出,咖啡味道Fruity,整體感覺清新又醒神,味道特別,而且有層次。✨ Mocha $45口感順滑,啡/奶比例出色,啡味香濃又不失奶香,仲略帶朱古力嘅香氣,好啱我口味。✨ Salami & Porchetta Pesto Panini $80即叫即整嘅panini,外層烘得金黃香脆,包身內裡保持鬆軟,餡料有salami、porchetta、mozzarella、pesto;mozzarella芝士呈拉絲狀,配埋salami同porchetta,鹹香鮮味,pesto味道清新,中和翻芝士同火腿,一啲都唔覺漏。✨ Lemon Cake $21我好鐘意食佢地嘅lemon cake!蛋糕細細個,造形可愛。入口有陣陣天
✨ Morning Call $60
✨ Mocha $45
✨ Lemon Cake $21
我好鐘意食佢地嘅lemon cake!蛋糕細細個,造形可愛。入口有陣陣天然檸檬香,甜味適中,口感略帶濕潤唔太乾身。絕對係呢到嘅必食item!
❣️Coffeelin (高街) (西環)🔍西環西營盤高街99號地下3號舖 ┉ ┉ ┉ ┉ ┉ ┉ ┉ ┉ ┉ ┉ ┉”It’s never too late to drink coffee.”😛星期日,訓到太陽曬上屁股之後,睡眼惺忪地同朋友黎到呢間我非常鍾意嘅coffee shop叫杯咖啡喚醒一下自己☕️。「Misty forest($55)」💕每次嚟呢度總會大膽咁試新野,因為佢哋嘅coffee暫時都冇令我失望過,今次嘅order嘅Misty forest,貌相吸精,以Cold brew 嘅cocoa husk tea加入espresso當中,表面一層厚身咖啡泡綿細幼滑,下面嘅咖啡則質感單薄,但啡味濃郁,深得帶點漆黑嘅咖啡色,散發住陣陣神秘感,落口之後,Fruity嘅獨特酸味令人齒頰留香,尾韻清澈而悠長。「Dirty($40)」💕呢杯固定menu中嘅Dirty,則是我每次嚟到都必叫嘅款式,豐厚嘅奶滑質感,飲落非常平順,平時少飲開咖啡嘅,可以以呢杯作為入門。「Classic porchetta and cheese Panini ($72)& ,Truffle mushroom Panin
❣️Coffeelin (高街) (西環)
🔍西環西營盤高街99號地下3號舖
┉ ┉ ┉ ┉ ┉ ┉ ┉ ┉ ┉ ┉ ┉

「Misty forest($55)」💕

「Dirty($40)」💕

「Classic porchetta and cheese Panini ($72)& ,Truffle mushroom Panini($68)」💕
無論以邊一隻材料作為內餡,我都一樣咁鍾意,因為醉翁之意不在餡,Panini之所以令我着迷,主要因素都係黎自佢個包。極致鬆軟、外酥內脆、且散發恰到好處牛油及橄欖油香氣嘅意式包,其實,夾咩都一定冇得輸😂。

「Homemade brownies 」💕
(with 1 soop of gelato $60)
正方形嘅brownies,朱古力味極致濃郁,撒上少量海鹽,甜度得以平衡,而且質地帶少少流心,無可挑剔。Gelato方面我就揀咗橘子🍊 sorbet,酸酸甜甜,質地輕盈嘅sorbet雖然好食,但似乎同朱古力味唔係太合拍,兩者單食都好正,但加埋一齊又唔夾,🤣係我嘅錯,建議大家如果想配brownies的話,盡量揀返有奶🍦嘅gelato,咁會更好食。

-----
👶🏻B仔整體評價:8/10個👍🏻