3K
2022-09-03 37 浏览
今日風和日麗,走上山頂逛逛,沿路下山遊走西營盤,是我兒時成長的地方。行經高街教堂,見對面有一間cafe,飲番杯咖啡提提神。Cappuccino 拉花好靚呀!玫瑰花🌹!濃厚甘香,餘韻持久。Gallia 🥪Jambon, Fontina, Tomato, Tartar三文治烤得香脆,餡料十足,豐富。Lemon Tart 🥧清新味道,不會甜膩。Gelato 🍧White Peach Yoghurt, Pastachio 開心果味濃郁,綿滑。桃味乳酪酸酸地好開胃。
行經高街教堂,見對面有一間cafe,飲番杯咖啡提提神。

Cappuccino
拉花好靚呀!玫瑰花🌹!
濃厚甘香,餘韻持久。

Gallia 🥪
三文治烤得香脆,餡料十足,豐富。

Lemon Tart 🥧
清新味道,不會甜膩。

Gelato 🍧
開心果味濃郁,綿滑。
桃味乳酪酸酸地好開胃。

2022-09-03
2022-08-31 832 浏览
兩公婆假期休閒遊,公老精心安排先帶我西環高街嘆特色意大利三文治同Gelato, 平時去旅行先會享受到,疫情困擾多時,唯有自己去揾情趣吧。小店坐位較少 數埋10多個不過就有齊叉電供應,真係黎嘆個早餐,或者下午茶黎叉叉電嘆杯coffee無得輸。店員好親切 大部份熟客多 有傾有講第一次幫襯會介紹佢地特色比我地。Menu簡單 Breakfast combo或者Italian combo都覺得經濟實惠 不過Breakfast就做到11:00前架咋所以我地都算左italian Combo Alba $78 + $25 for 1 Drink Classic chocolate 風乾火腿配軟芝士佐松露油 麵包 烘得香脆 惹味風乾火腿帶鹹香 芝士火箭菜配埋新鮮蕃茄片好好味,無介紹錯。Tridente風乾火腿茄子配布拉芝士佐蘿勒醬 $55 + 杯Dirty 老公揀左呢款夠濃味嘅 同樣風乾火腿 不過軟身芝士香濃蘿勒醬另一風味。麵包 烤得剛剛好脆脆。其實佢地都有自家coffeelin sigatures架 下次要試下。重點要食Gelato揀左兩款Guava同white peach yogurt 好好味清新帶

店員好親切 大部份熟客多 有傾有講
第一次幫襯會介紹佢地特色比我地。

Menu簡單

所以我地都算左italian Combo
風乾火腿配軟芝士佐松露油

重點要食Gelato揀左兩款
Guava同white peach yogurt
好好味清新帶香甜
柔軟又滑帶點糯。

2022-08-31
2022-08-29 82 浏览
甚少去Coffee Shop,在我眼中的Coffee Shop都是吃三文治、bagel、沙律,一切冷冰冰的食物配上熱咖啡,價錢偏貴,而食物一般都是中下質素。朋友卻只愛去Coffee Shop,作為「順德人」,唯有硬著頭皮同吃,不吃則而,一吃驚人!原來有Coffee Shop是好食的!點了一個意粉套餐、Italian Sandwich Combo及 Lemon Cake餐點幾乎同時上桌!我很在意餐點上菜時間,朋友聚餐,我眼睜睜望住你食,你期後又要等我,互相欣賞食相,實在討厭!Riva $82從來憎恨三文治,Riva可能是我唯一邊吃邊歌頌的三文治海量火腿,雞肝醬配上瀑布級芝士,麵包烘得香脆如餅乾卻不會碎滿一地,滿滿的夾餡,吃得心滿意足,忘記了甚麼叫keep fit ~𝚂𝚑𝚛𝚒𝚖𝚙 𝙿𝚊𝚜𝚝𝚊 $𝟾𝟾 (Combo)鮮蝦煙肉寬扁麵意粉早已爬文聽說意粉調味太淡,我卻意外喜歡這種清淡每條意粉都掛滿醬汁,淡淡奶香,喜歡這種細膩的味道。Lemon Cake $21作為一向健康人生的人,第一口嘗起來覺的略甜,酸味卻馬上竄出,彷彿看見檸檬正在向我揮手,表面的凝結糖霜帶來微脆口感,蛋糕本體細膩而綿密,實在
不吃則而,一吃驚人!原來有Coffee Shop是好食的!
餐點幾乎同時上桌!
我很在意餐點上菜時間,朋友聚餐,我眼睜睜望住你食,
你期後又要等我,互相欣賞食相,實在討厭!
Riva
Riva $82
從來憎恨三文治,Riva可能是我唯一邊吃邊歌頌的三文治
滿滿的夾餡,吃得心滿意足,忘記了甚麼叫keep fit ~
鮮蝦煙肉寬扁麵意粉
𝚂𝚑𝚛𝚒𝚖𝚙 𝙿𝚊𝚜𝚝𝚊 $𝟾𝟾 (Combo)
鮮蝦煙肉寬扁麵意粉
早已爬文聽說意粉調味太淡,我卻意外喜歡這種清淡
每條意粉都掛滿醬汁,淡淡奶香,喜歡這種細膩的味道。
Lemon Cake
Lemon Cake $21
作為一向健康人生的人,第一口嘗起來覺的略甜,
酸味卻馬上竄出,彷彿看見檸檬正在向我揮手,
表面的凝結糖霜帶來微脆口感,蛋糕本體細膩而綿密,實在不錯!
一向對咖啡無感的我看到拉花當堂笑了出來
也太可愛了吧?
Mocha
Mocha(意粉combo餐飲)
朋友的Mocha,我嘗了一口,
即使不懂咖啡的我亦能喝出咖啡帶有酒香的果味,
混合了朱古力,就如一杯液態黑森林,即時想搶過來喝!
Hojicha Latte
Hojicha Latte (+$25)
焙茶味很濃郁,奶香亦突出,不錯!

Coffeelin 價錢合理,出品優質,實在改變了我對Coffee Shop的看法,
成為第一間會回頭的咖啡店!
Riva
Lemon Cake
Mocha
Hojicha Latte
2022-08-27 43 浏览
假期最後一天,唔少得去coffee shop chill 下~來到咖啡店出面,綠色外墻幾吸睛,裡面就比較文青打卡feel,墻身掛畫,都擺放有植物。呢度食物款式出面咖啡店比較少有,點左四樣野。黑松露醬配蘑菇巴馬臣芝士碎即場整,熱烘烘,黑松露香噴噴,麵包外層香脆。風乾火腿配軟芝士佐松露油材料陪搭好豐富,沙律菜加火腿芝士,味道幾夾。matcha latte抹茶味濃香,奶味適中。Tea Tonic with Guava有心思,飲前搞攪溶石榴雪糕,幾清新。

呢度食物款式出面咖啡店比較少有,點左四樣野。

黑松露醬配蘑菇巴馬臣芝士碎
即場整,熱烘烘,黑松露香噴噴,麵包外層香脆。

風乾火腿配軟芝士佐松露油
材料陪搭好豐富,沙律菜加火腿芝士,味道幾夾。

matcha latte
抹茶味濃香,奶味適中。

Tea Tonic with Guava
有心思,飲前搞攪溶石榴雪糕,幾清新。

2022-08-26 50 浏览
今日去到西環海傍行下,見呢間cafe都好受歡迎就即刻試下啦🥳.Original Burnt Cheesecake $45芝士蛋糕texture方面好夠soft😎,而且芝士味道嘅濃郁度都控制得啱啱好,好夠香又唔會太膩😗.Gelato(2 scoops) $75呢度嘅gelato都係佢地嘅主打之一🌟,我就揀左pistachio同埋mixed berries味道,特別鍾意mixed berries酸酸甜甜好refreshing😝.Brownie $30朱古力超級濃郁🤪,而且加左少少海鹽食落更加有層次🤤.Matcha Latte $50首先拉花已經好靚🤩,而且綠茶同埋鮮奶嘅比例都控制得啱啱好🔥.Mocha $45Mocha嘅咖啡味道都好香濃❤️
Original Burnt Cheesecake $45
Gelato(2 scoops) $75
Brownie $30
朱古力超級濃郁🤪,而且加左少少海鹽食落更加有層次🤤
Matcha Latte $50
首先拉花已經好靚🤩,而且綠茶同埋鮮奶嘅比例都控制得啱啱好🔥
Mocha $45
Mocha嘅咖啡味道都好香濃❤️
2022-08-22 53 浏览
喺呢區靜靜地,搵到呢間cafe, 坐下睇下書好舒服,野食又唔錯,會再黎,仲有我好愛嘅Gelato自家制巴斯克芝士蛋糕好鬆軟又滑,仲有淡淡嘅芝士未同埋用左雲尼拿籽,好香,好欣賞呢份認真嘅執著GelatoPeach 味好清香,係夏天的味道,好freshDirty 質感厚身滑溜,濃郁非常,層次都唔錯黑松露醬蘑菇配巴馬臣芝士碎意式三文治包面酥酥香香,內裡則非常鬆軟,黑松露醬蘑菇配巴馬臣芝士亦絕配,而且黑松露分量剛好,唔會太搶味

自家制巴斯克芝士蛋糕

Gelato
Peach 味好清香,係夏天的味道,好fresh

Dirty
質感厚身滑溜,濃郁非常,層次都唔錯

黑松露醬蘑菇配巴馬臣芝士碎意式三文治
2022-08-17 100 浏览
西環一向俾人chill 同舒服嘅感覺~今日慢遊西環嘅時候 無意中發現coffeelin 呢間cafe~除咗咖啡之外 餐廳亦都有唔少茶點可以食選購Italian Sandwich or Italian Toastie +$25 可以變成Italian Combo 一set 輕食lunch 有包有咖啡係唔錯嘅選擇Toastie方面 我地叫左Gallia 裏面有Jambon, Fontina, tomato & Tartar好清新 好好味!Sandwich 就叫左TuscanyMushroom with Black Truffle Sauce 呢個就濃味啲 食落比較飽肚另外,cafe仲主打Gelato Gelato就是意式雪糕,因為配方中忌廉較少、牛奶較多,Gelato 脂肪含量比較。 我試左Coffeelin 豆腐 Gelato 口感綿密、層次豐富,更加入口即化。真心覺得Gelato 非常出色 希望下次有機會試晒所有味道🥰
西環一向俾人chill 同舒服嘅感覺~

除咗咖啡之外 餐廳亦都有唔少茶點可以食

+$25 可以變成Italian Combo
一set 輕食lunch 有包有咖啡
係唔錯嘅選擇

Toastie方面 我地叫左Gallia
好清新 好好味!

Sandwich 就叫左Tuscany
呢個就濃味啲 食落比較飽肚

另外,cafe仲主打Gelato

我試左Coffeelin 豆腐 Gelato

口感綿密、層次豐富,更加入口即化。

真心覺得Gelato 非常出色
希望下次有機會試晒所有味道🥰

2022-08-03 134 浏览
今日去咗西環西營盤行吓寵物店,見到附近有一間幾有格調嘅cafe. 心郁郁想飲一杯咖啡,來個輕食。-Cappuccino拉花技術幾好,而咖啡未到就正常冇失手,我自己幾滿意。-Riva 火腿佐雞肝肉醬配布里芝士呢度所有意式三文治都會配用法包,一望落去以為係普通嘅火腿芝士包,識落就知自己幾膚淺,雞肝肉醬將成個三文治嘅層次提高,濃郁回甘,布里芝士半溶化狀態最可以食到芝士濃香,配上脆口法包,海量火腿,完美配搭。-Imperia 巴馬臣芝士茄子佐羅勒醬羅勒醬搽喺三文治度真係比較少食,茄子煮得夠淋夠入味,食食吓仲有sundried tomato非常驚喜,味道材料配搭出色。-芝士餅同曲奇都係水準之上,可以一試。-評分 : 7.5/10
Cappuccino
拉花技術幾好,而咖啡未到就正常冇失手,我自己幾滿意。
Riva 火腿佐雞肝肉醬配布里芝士
Imperia 巴馬臣芝士茄子佐羅勒醬
芝士餅同曲奇都係水準之上,可以一試。
評分 : 7.5/10
2022-08-01 106 浏览
終於捱到放假,最近心情真係好差,我所以放假就嚟到呢一間我好鍾意嘅Coffee shop比自己心靈放個break。餐廳裝修綠油油的一片,令人感覺份外放鬆,有一段時間冇黎,佢哋嘅餐牌多咗新嘢,有d幾抵食嘅ITALIAN COMBO,買任何意式三文治/意式吐司,+$25 就可以加配1款飲品。#火腿佐雞肝肉醬配布里芝士意式三文治#黑松露醬蘑菇配巴馬臣芝士碎意式三文治#Dirty 骯髒咖啡#白咖啡#巴斯克烤芝士蛋糕 先說說兩款🍞意式三文治,包面酥酥香香,內裡則非常鬆軟,火腿佐雞肝肉醬味道濃郁惹味,但全素的黑松露醬蘑菇配巴馬臣芝士亦絕對無輸前者,作為早餐非常合適。☕Dirty 質感厚身滑溜,濃郁非常。白咖啡則相對啡香更為悠長,帶淡淡自然酸度,頗解膩,配搭厚滑非常,令人欲罷不能,但食多卻容易膩嘅巴斯克烤芝士蛋糕🍰一齊食就最適合不過。

#火腿佐雞肝肉醬配布里芝士意式三文治
#黑松露醬蘑菇配巴馬臣芝士碎意式三文治
#Dirty 骯髒咖啡
#白咖啡
#巴斯克烤芝士蛋糕

2022-07-25 129 浏览
今日同姐姐一起放假,一齊去西環high tea ,炎炎夏日好想食杯冰凍雪糕,門口放着一個雪糕餐牌,所以就入咗去試吓🍨🍨🍨🍨🍨火腿佐雞肝肉醬配布里芝士 $82法色麵包三文治,中間夾住雞肝肉醬,滿滿的火腿,熔岩般的布里芝士,口感豐富,大滿足。甜品愛好者的我們叫了三款甜品😋😋😋😋😋單點朱古力 (75% 秘魯) $55選用最稀有和古老的可可樹種的,朱古力純口而不苦,且帶清甜的果味🍫🍫🍫🍫🍫檸檬蛋糕 $21檸檬甜品口感清新,軟綿幼滑,酸酸甜甜的味道令人越嚟越開胃😆😆😆可以食多幾件Coffeelin提拉米蘇 $65傳統的意式做法加上自家製的咖啡酒,帶有濃厚的咖啡酒香及軟滑的芝士,層次豐富,口感細膩飽滿😍Gelato 2 球 $65 Dark chocolate & Melo豐富清新的水果味雪糕配以濃郁的朱古力雪糕,絕配絕配🍨🍨🍨🍨🍨

火腿佐雞肝肉醬配布里芝士 $82

Coffeelin  提拉米蘇
2022-07-25
Coffeelin  提拉米蘇
2022-07-24 99 浏览
週末早晨想chill下,黎到cafe林立既西營盤搵食,睇中左呢間意式café。呢間小店以綠色為主調,吧台架構,有垂掉植物相佐,環境非常relax。我地兩個人嗌左焙茶拿鐵,misty forest,一份意式三文治Panini同一件抹茶芝士蛋糕。火腿佐雞肝肉醬配布裡芝士Panini用法包製作, 法包烘得恰到好處,外脆內軟,中間夾著火腿、雞肝醬同埋布裡芝士,入口鹹香,芝士風味十足,芝士控必選。抹茶芝士蛋糕同樣出色,抹茶味超濃郁,蛋糕口感綿密,配上焙茶拿鐵,茶香環繞甜度岩岩好,相信喜歡茶味既朋友一定非常中意。misty forest好似ditry咁,但造型非常靚!由冷泡可哥殼茶加上espresso 調製而成,可可味道非常清爽。

2022-07-17
2022-07-24 46 浏览
炎夏高達38°C,經過SYP俾呢間綠油油cafe出面個Gelato雪糕吸引到🤣🤣🤣Cafe面積不大,但怖置簡潔舒適,冷氣都好夠🤭🥪Italian sandwich - Riva火腿佐雞肝肉醬配布里芝士 意式三文治即叫即整,麵包皮烘得非常香脆,烘紋色澤都好靚😍雞肝肉醬令整份三文治味道都濃郁了🥙Italian toastie - Gallia 火腿配梵提娜芝士 意式多士即叫即整,多士厚得黎焗得好脆內裡少少煙韌,幾有咬口內裡夾住大量火腿🤩,芝士熱溶了口感軟綿綿🧀升級combo加$25就可以配飲品一杯🍵抹茶拿鐵抹茶完全無粉粒,均勻細緻,熱飲會有拉花🥰🍫單品朱古力朱古力有別於一般,呢款係帶花香,同埋有果實嘅甜味😋🍨Gelato 雙球開心果&黑朱古力 雪糕球都幾大個,兩款味道突出

Cafe面積不大,但怖置簡潔舒適,冷氣都好夠🤭

🥪Italian sandwich - Riva
火腿佐雞肝肉醬配布里芝士 意式三文治
即叫即整,麵包皮烘得非常香脆,烘紋色澤都好靚😍
雞肝肉醬令整份三文治味道都濃郁了

🥙Italian toastie - Gallia
火腿配梵提娜芝士 意式多士
即叫即整,多士厚得黎焗得好脆內裡少少煙韌,幾有咬口
內裡夾住大量火腿🤩,芝士熱溶了口感軟綿綿🧀

升級combo加$25就可以配飲品一杯
🍵抹茶拿鐵
抹茶完全無粉粒,均勻細緻,熱飲會有拉花🥰
🍫單品朱古力
朱古力有別於一般,呢款係帶花香,同埋有果實嘅甜味😋

🍨Gelato 雙球
開心果&黑朱古力
雪糕球都幾大個,兩款味道突出
2022-07-24
午餐
今日去咗西環海邊行吓🚶🏻‍♀️順便去之前去過覺得幾正嘅Coffee shop嘆下☕️-🍵 Iced Matcha latte $55可能係我飲過最濃郁嘅抹茶Latte亦唔會話好苦-️☕️Iced Mocha $50完全唔會甜 有啲黑朱古力碎 幾有層次-Basque Cheesecake Original $45口感非常幼滑 唔會過甜 正👍🏻-Basque Cheesecake Matcha $50 抹茶味嘅芝士蛋糕味道層次更豐富 市面上亦都比較少見 值得一試-Gelato Mixed berries $40食得出係天然嘅莓果味 唔會好甜 夏天食一流

今日去咗西環海邊行吓🚶🏻‍♀️

市面上亦都比較少見 值得一試

Gelato Mixed berries $40

食得出係天然嘅莓果味 唔會好甜 夏天食一流

2022-07-12 1167 浏览
週末放假去咗屋企附近嘅「Coffeelin」食早餐🍴店內裝修溫馨舒適,樓底高,空間感十足,放假嚟chill一下就最好不過早上11時後供應Italian Combo,凡惠顧任何意式三文治/意式吐司,可以$25加配一款飲品火腿佐雞肝肉醬配布里芝士三文治用法包製作,烘烤到外脆內軟,中間夾著大量高級火腿肉、雞肝肉醬及布里芝士,味道同口感都好豐富,鹹香滋味,別具風味巴馬臣芝士茄子佐羅勒醬呢個係素食口味的三文治🥪,茄子及法包沾滿羅勒醬,香濃美味,當中仲有巴馬臣芝士及小番茄乾,好味道呀泡沫咖啡拉花好精緻❤️入口順滑,咖啡味香濃醇厚,好高質單品朱古力以75%秘魯朱古力沖調而成,冰凍可口,朱古力純厚不苦,略帶酸味且帶清甜果味,幾特別哦Gelato多款特別口味的意大利Gelato可供選擇🇮🇹製作過程天然,不使用人工香精或甜味劑,牛奶和鮮奶油含量比美式雪糕低,更加健康👍🏻芒果及雜莓口味入口清新,甜而不膩,滿載鮮果香

火腿佐雞肝肉醬配布里芝士

巴馬臣芝士茄子佐羅勒醬

泡沫咖啡

拉花好精緻❤️入口順滑,咖啡味香濃醇厚,好高質

單品朱古力

Gelato

$130 (早餐)
自從西環一帶進行社區重建項目後,越嚟越多Cafe☕️進駐呢個傳統港島舊區,佈滿每一條斜巷,各具特色。今次介紹嘅Cafe —— Coffeelin,喺港島區非常有名氣,於西營盤開創第一間門店後,又進駐跑馬地🐎,主打🇮🇹意大利米蘭風格嘅咖啡文化~店舖嘅食物質素非常高汁👍🏻,以🥪輕食烘焙麵包、🍨甜品同☕️咖啡為主,特別加入Gelato同Affogato元素。另外,餐廳提供Combo Set,買一份三文治或意式吐司,就可以價惠價$25加購一杯飲品😆,整體價錢相宜,完成係物超所值!主食上,我哋就叫咗Tridente (風乾火腿茄子配布拉塔芝士佐羅勒醬)🥪,麵包外層非常鬆脆,內層嘅風乾火腿肉質柔軟,唔會有好硬或者好苦嘅情況,配上羅勒醬絕對一流💯除此之外,我哋有試埋Tuscany(黑松露醬佐蘑菇配巴馬臣芝士碎),麵包係配用法包🥖,所以外層相對比較硬身,餡料以素食為主🍄,黑松露味道亦非常突出飲品方面,抹茶拿鐵一樣好岀色🤩,入口濃香滑順,慢慢回甘,帶岀抹茶香氣🍵甜品方面,不得不試餐廳嘅招牌Gelato(意式雪糕)🍨。從六款入面揀咗兩款果仁味道,分別係Hazelnut(榛子)同Pistachio(開心果),味

Tuscany

抹茶拿鐵

甜品方面,不得不試餐廳嘅招牌Gelato(意式雪糕)🍨。從六款入面揀咗兩款果仁味道,分別係Hazelnut(榛子)同Pistachio(開心果),味道完成係perfect match💞,兩者混合一齊,入口係雪糕嘅柔軟綿密,後調帶岀果仁嘅清香,以榛子味道🌰更為突岀,比較香甜軟糯,開心果則係清甜幽香

Gelato

除咗雪糕外,餐廳亦有其他甜品🍰供應,例如巴斯克烤芝士蛋糕、檸檬蛋糕、布朗里等等,選擇都幾多㗎!

2022-07-09
午餐