早幾日友人帶了我去西環的 Coffeelin 食了個悠閒的下午茶與店員傾開原來跑馬地也有分店趁著假期就與儍爸去跑馬地逛吓,順便嘆杯靚咖啡食個晚飯位於跑馬地寧靜街角店內裝潢帶點復古風,柔和的燈光,輕快的音樂倆老可以浪漫一吓,撐吓枱腳 ~~這兒除了有咖啡師沖調咖啡仲有 bartender 調酒,梗係要飲番杯 Cocktail儍媽點了杯 ... Sour (HK$78)以新鮮檸檬汁、糖漿和 vodka 調製而成上面有一層泡沫,入口酸酸甜甜,清爽好飲 ~~ 儍爸的 ... Misty Forest (HK$55)冷萃可可殼茶配上 espresso上面有一層厚厚的泡沫和可可豆殼入口帶點可可香, 好啱儍爸的口味 ~~ Parmesan Truffle Fries (HK$63)一大盤剛炸好的薯條,脆卜卜熱烘烘配上巴馬臣芝士和香濃的松露醬,邪惡又好食 ~~HV Meatballs (HK$88)一客有三大個圓碌碌的肉丸,配上酸甜的蕃茄醬入口啖啖肉,開胃又滿足 ~~Duck Ragu (HK$128)意大利水管粉口感厚實有咬口,沾滿蕃茄和紅酒醬加上軟腍入味的油封鴨絲,滋味好吃 ~~最後,當然要食埋甜品
位於跑馬地寧靜街角
店內裝潢帶點復古風,柔和的燈光,輕快的音樂
倆老可以浪漫一吓,撐吓枱腳 ~~
這兒除了有咖啡師沖調咖啡
儍媽點了杯 ... Sour (HK$78)
以新鮮檸檬汁、糖漿和 vodka 調製而成
上面有一層泡沫,入口酸酸甜甜,清爽好飲 ~~
儍爸的 ... Misty Forest (HK$55)
冷萃可可殼茶配上 espresso
上面有一層厚厚的泡沫和可可豆殼
入口帶點可可香, 好啱儍爸的口味 ~~
一大盤剛炸好的薯條,脆卜卜熱烘烘
配上巴馬臣芝士和香濃的松露醬,邪惡又好食 ~~
HV Meatballs (HK$88)
一客有三大個圓碌碌的肉丸,配上酸甜的蕃茄醬
入口啖啖肉,開胃又滿足 ~~
Duck Ragu (HK$128)
意大利水管粉口感厚實有咬口,沾滿蕃茄和紅酒醬
加上軟腍入味的油封鴨絲,滋味好吃 ~~
最後,當然要食埋甜品至完美 ...

Lemon Cake (HK$21)
上次在西環分店食過好食,今次特登點比儍爸的
外層焗至微脆,裡面鬆軟,檸檬香味很突出,味道輕盈不甜膩

Basque Burnt Cheesecake (HK$53)
入口綿密幼滑,芝士味濃郁,加上面層售糖外皮,和甜不膩 ~~
** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2022-09-11
  • Basque Burnt Cheesecake
  • Misty Forest
  • sour
  • HV Meatballs
2022-09-09 30 浏览
跑馬地隱藏好多高質Cafe🍵 放假嘅時候過嚟呢度放鬆吓都不失為一個好好嘅選擇☺️ 尤其是而家疫情冇旅行去更加需要呢啲小店醫治心靈🤓🥪HV Crostini 跑馬地分店獨家嘅 輕輕烤過嘅toast上邊有布拉塔芝士🧀蕃茄🍅提魚🐟 提魚可以話係外國嘅鹹魚 鹹鹹香香令到成個toast味道昇華 🥗BURRATA PROSCIUTTO SALAD 賣相滿分 水牛芝士配搭係一個非常之好嘅選擇☕️Misty Forest 充滿着朱古力香嘅咖啡🍫🍰TIRAMISU 第一次食到有Blueberry做topping 估唔到同咖啡味有幾match👍🏻總括嚟講喺呢度放鬆一個下午係一個唔錯嘅選擇😊
☕️Misty Forest 充滿着朱古力香嘅咖啡🍫
總括嚟講喺呢度放鬆一個下午係一個唔錯嘅選擇😊
2022-09-08 24 浏览
呢間係角落頭嘅coffee shop 晚上變左做酒吧同意大利餐廳,一入去個vibe已經好正,型格得黎又chill叫咗兩杯cocktails, 一杯classic 嘅Negroni 正常發揮,用方型大粒冰減慢溶化速度,保持味道。另外一杯the hugo 好啱女仔飲,用咗prosecco,elderflower liqueur,大量mint leaves,非常refreshing!! 食物方面選擇唔多,但質素都幾好,尤其主菜有驚喜。前菜叫咗burrata prosciutto salad, burrata 係個人最愛無得輸,parma ham唔會俾得孤寒而且其他配料比例啱啱好,最怕有啲餐廳嘅火箭菜會有少少枯乾,呢度好新鮮。meatballs嘅蕃茄basil醬料最後帶少少辣,所以食三粒大大粒都唔會覺得膩,個人覺得個sauce可以多少少,但整體不錯。最有驚喜係Truffle mushroom pan fried gnocchi! Gnocchi唔係間間意大利餐廳都有,估唔到呢間小店有,即叫!呢度仲要係pan fried (平時係cook in sauce 多),每粒麵團都係外焦香內煙

食物方面選擇唔多,但質素都幾好,尤其主菜有驚喜。

最有驚喜係Truffle mushroom pan fried gnocchi! Gnocchi唔係間間意大利餐廳都有,估唔到呢間小店有,即叫!呢度仲要係pan fried (平時係cook in sauce 多),每粒麵團都係外焦香內煙靭,又食到薯仔香,加埋蘑菇嘅香氣同埋適量嘅鹽提味,越食越上癮。大推!👍

下次如果再嚟要試哩啲甜品,或者嚟happy hour飲嘢(buy 1 get 1 free)同食個Parmesan truffle chips🤪
2022-09-07 22 浏览
跑馬地Coffeelin一直都bookmark想去😍終於都去到lu🤩門口位靚靚打卡位📸以綠色為主調🧡💚設計走意大利風格🇮🇹影出嚟好靚😍餐廳入面好似去咗外國嘅咖啡店☕️集咖啡店及酒吧於一身🍷同朋友相聚就啱晒🥰🟢Duck Ragu用上意大利大水管麵,口感彈牙😛蕃茄味香濃🍅加入咗紅酒醬令味道更突出🍷入面仲有油封鴨添🐤口感豐富🥳⚪️Parmesan Truffle Fries巴馬臣芝士松露薯條🍟薯條炸得香脆,份量好多啊😛上面鋪滿巴馬臣芝士碎🧀會有埋松露蛋黃醬,點埋一齊食更滋味👅🔴HV TiramisuTiramisu口感細滑柔軟🥰唔會太濕,淡淡咖啡、朱古力同酒味😛唔會好甜👍🏻配藍莓醬同藍莓果肉,酸酸甜甜幾特別😚🟢Basque Burnt Cheesecake我最愛嘅巴斯克芝士蛋糕🍰綿滑焦香🥰芝士味濃郁🧀口感細滑creamy🥳🟠Misty Forest店員推薦試呢一杯☕️以Cocoa Husk Tea可可殼茶作冷萃茶茶底 🌿再沖泡一shot espresso而成☕️聞起來充滿可可香氣🍫保留咗黑咖啡嘅烘焙濃香之餘,再散發淡淡黑朱古力嘅餘韻,非常特別🥰上面仲有朱古力碎添🤩🟤Flat White有靚靚嘅小馬拉

🟢Duck Ragu

⚪️Parmesan Truffle Fries

🔴HV Tiramisu

🟢Basque Burnt Cheesecake

🟠Misty Forest

🟤Flat White
有靚靚嘅小馬拉花😍Flat White口感絲滑,咖啡味香濃☕️

2022-09-06 57 浏览
上個月跟妹妹相約食晏,佢提議嚟呢度話貪佢地方隱敞,weekdays 人比較少,夠靜焗,方便傾吓偈。咁就順吓佢意,特登由九龍過嚟會佢。因為一直忙都唔得寫review. 終於忙完了就跟大家分享吓!間Coffeelin 響個corner 位門面綠色好醒目,一眼就望倒而且好有feel… 好有型格,同旁邊其他門面相比顯得好突出!入去其實地方不大,只有不到十張桌但靠窗兩邊座位都好好坐,一定係打咭位。樓底好高空間感一流,很喜歡佢哋播嘅音樂,坐响度令你覺得好chill ….有啲lay back 嘅感覺!我哋大概中午時候到,剛好lunch time 只有兩三桌人,我哋幸運地可以安排坐在靠窗角落,點咗唔同款嘅三文治兩個人share,最後點咗個甜品,真心覺得佢哋嘅食物水準真係唔錯,可以拍得住佢哋嘅咖啡 😜 呢度絕對可以再嚟,聽server 講佢哋晚上offer alcohol, 下次可以再嚟happy hour, 應該另有一種feel….

HV  tiramisù
Sunset
HV  tiramisu
Cappuccino
2022-09-04 123 浏览
假如大家想同朋友靜靜地傾心事,又想飲少少酒,跑馬地既coffeelin係一個唔錯嘅選擇。之前去嘅西營盤分店只有cafe嘅概念,而跑馬地店「啡酒合一」,夜晚變身酒吧。我個人非常喜歡餐廳嘅裝潢,綠色既門面非常時尚,而入面燈光卻比較昏暗,加上水泥牆同古董鏡,餐廳散發一種懷舊氣息,同出面門面感覺截然不同。食物選擇主要分三大類,包括意大利三文治、前菜同主菜。- Riva Sandwiches 麵包外皮脆口,由食物嘅橫切面見到厚厚既芝士同火腿😍,味道唔錯幾飽肚。- Burrata Prosciutto Salad 水牛芝士質感綿滑,散發淡淡奶香,味道同鹹香既火腿非常合襯。另外沙律菜都非常新鮮,簡簡單單配上意大利醋已經好好味👍🏻- Duck Ragu 意粉用咗pocherri pasta,賣相係圓柱形狀,口感比較硬身,每條意粉都沾上惹味紅酒醬,油封鴨肉絲軟稔入味,加上面頭嘅芝士碎,真係食唔停口😋- Sour 酒底可以選擇伏特加、威士忌或杏仁酒。我揀咗bourbon,漸層賣相好靚,加上檸檬汁令whisky sour更清新易飲☺️- The Hugo呢杯classic cocktail同Mojito好似樣

食物選擇主要分三大類,包括意大利三文治、前菜同主菜。

- Riva Sandwiches

Duck  Ragu

- Sour
Sour

- The Hugo
呢杯classic cocktail同Mojito好似樣,味道主要以接骨木花香為主。由於用咗Prosecco意大利起泡酒,酒精濃度較低,所以容易入口🥰
The  Hugo

食物嘅話Duck Ragu最出色,以上兩杯飲品都好啱放工happy hour,酒精濃度唔會太高。但最令我印象深刻一定係餐廳嘅裝潢,綠色門面真好吸引我,下次一定再嚟😍
2022-08-26
Riva  Sandwiches
Burrata  Prosciutto  Salad
Duck  Ragu
Sour
The  Hugo
2022-09-03 21 浏览
跑馬地一向都好多美食,今晚同男朋友試下一間新開嘅cafe🌙 行入小巷盡頭就會見到,門面裝修好靚、周圍環境又夠靚,可以好好放鬆下😌Cafe入面裝修都好有feel氣氛好好,即刻order一杯Americano Cocktail🍹現場有bartender即時為我調配以下係drink menu,仲有好多選擇🧚🏻‍♀️食物方面都有好多選擇,有小食🧆、輕食🌮、主食🍝,咩都想試下,每樣都嗌咗少少🤩HV Crostini🌮 $83Crostini麵包、配Burrata乳酪、沙甸魚及蕃茄乾。呢個matching好夾🤤同埋麵包好有好感!Rarmesa truffle fries🍟 🧀 $63非常推介呢個小食✨薯條好香脆熱辣辣配埋芝士碎及黑松露醬,一啖接一啖停唔到口🤪然後係兩款主菜,truffle mushroom 🍄 $128平時好少機會食到gnocchi,口感不錯幾煙韌,配搭香煎juicy嘅大啡菇好好吃🤤另外就係duck ragu 🦆 $128用料好足夠,啖啖鴨肉,配有香濃嘅ragu sauce 🍝食完好滿足!

以下係drink menu,仲有好多選擇🧚🏻‍♀️

HV Crostini🌮 $83

Rarmesa truffle fries🍟 🧀 $63

另外就係duck ragu 🦆 $128

行過跑馬地,居然有間咁隱蔽而又靚既coffee shop,打卡一流Iced Latte這裡的咖啡可以選擇Fruity 或Nutty,我選了fruity,咖啡香濃而帶有淡淡果香,不愧為咖啡店。Mimosa餐廳更有bartender註場,這裡可以off-menu根據客人需求把cocktail調較成mocktail,朋友點了mimosa,橙汁中的甜味再加上酒的甜味,非常易入口。Avocado Egg Crostini炒蛋十分嫩滑,配上綿密的牛油果,軟綿綿的口感,簡直是perfect match,不用多說亦能感受到吧!Parmesan Truffle Fries薯條熱辣辣,Parmesan俾得好多唔孤寒,松露醬香濃,讓人一口接一口的吃Wagyu Burger和牛漢堡真係好難唔好食,和牛扒煎得好香,仲有芝士、生菜、jalapenos墨西哥辣椒、蕃茄,真係好好好食,每啖都好豐富,配料用心,一定係心機之作Basque Burnt Cheesecake口感creamy,芝士味香濃,外圍又有焦香,估唔到連甜品都咁出色,係完美既ending

Iced Latte

Mimosa

Avocado Egg Crostini

炒蛋十分嫩滑,配上綿密的牛油果,

Parmesan Truffle Fries

Wagyu Burger
和牛漢堡真係好難唔好食,和牛扒煎得好香,

Basque Burnt Cheesecake

口感creamy,芝士味香濃,外圍又有焦香,
估唔到連甜品都咁出色,係完美既ending
午餐
平時非常少去跑馬地食嘢,因為覺得唔係好方便,亦唔係住嗰度附近,但係今日經一個朋友極力推介之下,專登嚟咗呢間Cafe試一試,我本身知佢喺西環都有分店,其實都幾出名,但係朋友就揀咗跑馬地呢一間,佢話環境更加有feel,所以絕對值得一試當日我去嘅時候,係傍晚六點幾,餐廳基本上都坐滿人,就算炎炎夏日,大家見到呢間位於街角嘅Cafe餐廳,大家好舒服好Chill咁樣坐喺餐廳門口傾偈飲嘢進食,係咪都幾正呢餐廳入面嘅環境都幾舒適㗎,而且擁有非常有個性嘅設計,唔係普通嗰啲Cafe咁樣。大家睇吓呢張圓台仔,家產小枱燈,再睇埋呢一個classic cocktail selection menu,感覺到已經夠chill了喺呢個Menu當中,我就揀咗一杯好特別嘅Chocolate Martini!一陣再介紹俾大家呢個係嘢食嘅餐牌,大部份都有圖片輔助,而且都幾吸引,雖然佢係英文餐牌,但係食物名下面都有一啲細小嘅字去講吓嗰度菜係包含乜嘢飾物喺入邊事不宜遲即刻介紹吓我哋所揀咗嘅飲品先,左邊就係個杯Chocolate Martini,我係第一次飲呢杯野,感覺都幾特別,本身以為佢成杯都帶有朱古力味,但係原來佢最主要係杯麵

事不宜遲即刻介紹吓我哋所揀咗嘅飲品先,左邊就係個杯Chocolate Martini,我係第一次飲呢杯野,感覺都幾特別,本身以為佢成杯都帶有朱古力味,但係原來佢最主要係杯麵佔有大量非常濃厚嘅朱古力粉,每當飲一啖,就舔一舔啲朱古力粉,先再飲入面嘅Martini,真係夠晒特別!Martini 嘅味道亦都調得非常香濃

真係忍唔住要再影多張相,因為太有feel了,而右邊個杯就係 Hojicha Latte,唔好睇佢細細杯,但係焙茶嘅味道非常香濃,成杯都調得好好飲,咖啡,焙茶同奶嘅比例非常分明,呢兩杯飲品同埋成間Cafe都非常配合

第一個食物有佢,佢個賣相正常,同平時普遍嘅差唔多,但係原來暗藏驚喜,呢一款食物為呢間餐廳加上好多嘅分數

佢係 Avocado Egg Crostini,簡單啲,即係牛油果炒蛋法包,包係 Sourdough,食過嘅朋友就知道呢隻包,如果配上呢啲配料,非常好味,因為包比較硬,硬得來,又有少少外脆內軟,但有少少酸嘅味道,非常開胃,配上炒得非常香口嘅炒蛋,加上牛油果嘅口感,確實做得非常出色!

第二個食物就有呢個 Duck Ragu,入面包括 Pacherri Pasta,Confit duck and red wine sauce。呢款意粉嘅口感非常出色,佢比起長通粉更加大條更加豐富,所以食起嚟,完全將所有醬汁都收藏喺條意粉入面,非常出色!另外,大量嘅鴨肉連同芝士碎,都混合左喺意粉當中,所以食起嚟,香口之餘,亦非常有口感,感覺一啲都唔油膩

第三個有呢個肉丸,佢叫 HV Meatballs,係自家製嘅肉丸,其實一食就食得出,當中仲包括豬肉同牛肉在內,因為肉丸經過香煎,出面硬硬地嘅外層,有入去,竟然有肉汁流出,非常有驚喜

同樣地圖食起嚟,唔會有種加工嘅味道,或者並非普通嘅肉丸,而係非常香口,肉質豐富,完全感受到自家製嘅肉丸,你完全會食得出呢粒肉丸嘅誠意!絕對係一個唔錯嘅小食

最後,來得到呢個地方,冇理由唔叫個甜品啦,我哋就叫咗個 Basque Burnt Chesscake,呢個芝士蛋糕曾經喺2019年被譽為最受歡迎嘅甜品之一,見到呢度有,真係冇理由唔試吓啦!芝士蛋糕上面面頭比起平時用嘅芝士蛋糕,焗得更耐更大火,好似燒過一樣,所以食起嚟,會有少少焗出嚟嘅香味喺度,當中嘅芝士口感非常軟熟,味道非常龍口,食起嚟,真係非常滿足

最後補多一張相俾大家,呢個就係由餐廳閣樓,影反落嚟餐廳嘅位置,其實真係好有feel,因為樓底非常高,呢個裝修亦都好有外國嘅風格格調,雖然舖頭細小,但係因為樓底極高嘅過去,加上整體嘅裝修,令到你感覺舒服之餘,亦都好有空間感,再涼少少,再嚟呢度打卡,飲杯嘢,食吓嘢,都真係好唔錯㗎!

2022-08-26 31 浏览
這間位於跑馬地的動物友善餐廳Coffeeline,主打咖啡、cocktail及輕食,有駐場bartender,可因應個人喜好調較mocktail。Caesar Salad沙律菜新鮮爽脆,加上炸至香脆煙肉片,十分開胃。牛角包烘至金黃酥脆,牛角包酥皮鬆脆又有牛油香。HV Meatballs肉丸配上酸甜番茄醬,開胃之餘又可以送酒的小食。Nduja & Rapini手捲粉配上香辣的肉醬,非常惹味,手捲粉彈牙不糊口。Basque Burnt CheesecakeCheesecake入口軟滑,芝士味濃郁而且又不會太甜,送咖啡一流。最後飲返杯Iced Mocha,朱古力味濃郁;Morning call帶茶香及果香,入口清甜香味。

Caesar Salad
沙律菜新鮮爽脆,加上炸至香脆煙肉片,十分開胃。

牛角包
烘至金黃酥脆,牛角包酥皮鬆脆又有牛油香。

HV Meatballs
肉丸配上酸甜番茄醬,開胃之餘又可以送酒的小食。

Nduja & Rapini
手捲粉配上香辣的肉醬,非常惹味,手捲粉彈牙不糊口。

Basque Burnt Cheesecake

2022-08-25 18 浏览
假日入一入跑馬地,唔洗係旺區同人逼,休閒一下。依間分店打卡位都幾多,座位唔多但仲有門口室外位幾chill嘅~餐牌有唔同意式三文治、前菜同意粉,我就點咗Tridente Toastie內裡有ham、蕃茄、芝士同青醬,烘到好脆!青醬味道突出,口感亦豐富。Tiramisu好smooth有咖啡香之餘仲有淡淡Baileys酒香。Hojicha latte有狗狗拉花超可愛的!Morning call用cold brew溝茶再加入梳打,混合後都分別飲得到茶同啡嘅味道,幾平衡同refreshing!

青醬味道突出,口感亦豐富。

Hojicha latte有狗狗拉花超可愛的!
1K
2022-08-23 19 浏览
難得放假就同朋友去跑馬地好食西同打打卡,今次嚟到「Coffeelin」位於跑馬地昌明街8號地舖的分店,餐廳環境舒適,歎住美食可Chill足一個下午。推介「Avocado Egg Crostini」牛油果配雞蛋, 簡直係絕配, 托底麵包有麥香,脆口不乾身,好吃!「HV Meatballs」肉丸加上醬汁很惹味,亦吃到肉丸裡有洋蔥及香料,這個都不錯。「Nduja and Rapini」Nduja 辣度和豬肉香味實在太搭了,Rapini甘藍菜苗很香濃,整體上很香口,值得一試。「Basque Burnt Cheesecake」 巴斯克焦香芝士蛋糕我超愛吃,入口芝士味濃厚,外層有微微焦燶香,內裡很軟熟,很美味。「Espresso Tonic」咖啡豆帶微酸,加上tonic 後口感更清爽,夏天解渴佳品。「Matcha Latte」 抹茶味香濃,口腔裡先飲出茶香後帶出奶香味, 抹茶控一定喜愛。

• Nduja and Rapini
  • Basque Burnt Cheesecake
  • HV Meatballs
2022-08-23 95 浏览
係跑馬地搵到間有特色嘅咖啡店,店內環境舒適,燈光柔和,同友人入內嘆番杯咖啡,食番份晚餐;餐牌有兩頁,簡簡單單,睇完餐牌就揀咗兩份 Main Course + 兩份 Dessert + 兩杯飲品呢款 [ Truffle Mushroom $128 ] 最頂放上香濃芝士碎,球形嘅薯仔意粉夠哂特別,口感煙煙韌韌,落咗松露醬一齊煮,野菌炒得好香,味道一流友人揀咗 [ Duck Ragu $128 ] 上枱已經聞到好香,用咗鴨肉去整肉醬意粉,加入有咬口嘅長通粉,醬汁就用咗新鮮蕃茄加紅酒醬煮成甜品一人叫咗一款,友人就揀咗自家製嘅 [ HV Tiramisu $68 ] 食落凍冰冰,入口融化,帶有香濃嘅咖啡味,香濃酒味,微甜微苦,口感軟軟順滑,香甜不膩,配埋清新嘅藍莓果醬;我就揀咗 [ Lemon Cake $21 ] 陣陣好香嘅檸檬味,外層焗得香脆,內裡暖暖地,口感軟綿綿,好味道友人揀咗杯 [ Espresso Tonic $50 ] 濃縮咖啡配上有氣嘅湯力水,感覺好清新消暑,夏天飲一流;另一杯就係 [ Single Origin Chocolate Peru 75% $55 ] 獨特嘅味道,用咗

友人揀咗杯 [ Espresso Tonic $50 ] 濃縮咖啡配上有氣嘅湯力水,感覺好清新消暑,夏天飲一流;另一杯就係 [ Single Origin Chocolate Peru 75% $55 ] 獨特嘅味道,用咗 75%可可純度黑朱古力,凍朱古力口感香滑

Coffeelin 跑馬地昌明街8號地舖
2022-08-19
  • Truffle Mushroom
  • HV Tiramisu
  • Lemon Cake
  • Espresso Tonic
  • Single Origin Chocolate Peru 75%
  • Duck Ragu
肥妹仔少去港島蒲就係人都知,不過如果有一間好食嘅餐廳,就算去到北極咁遠肥妹仔都會狗沖!今晚肥妹仔約咗朋友響跑馬地食飯,呢一間coffee shop嘅位置真係有點隱世,好容易睇漏眼,但係一望入去係非常之有氣氛,好適合摸杯底。呢一間cafe過咗6:00pm係冇咖啡供應,不過就會有Cocktail酒精類嘅飲品供應,而且咁啱肥妹仔見到happy hour買一送一嘅優惠,鍾意飲Cocktail嘅朋友一定要來試吓啦!Americano cocktail $88Single Mix House Pouring Spirits $78呢兩款cocktail好搵,americano cocktail飲落去又少少甜同時都有少少苦,好complex同好有深度。single Mix House Pouring Spirits飲落去真係好似Lemonade,但同時gin嘅味道慢慢滲岀黎,一杯接一杯真係冇難度。Avocado egg crostini $78超癲!佢個sourdough好好食好香,麥味好香,texture煙煙韌韌,而且佢係用咗牛油煎香,咬落去脆卜卜,外脆內軟熟,avocado 俾得一啲都唔手軟,炒

Americano cocktail $88

Avocado egg crostini $78
超癲!佢個sourdough好好食好香,麥味好香,texture煙煙韌韌,而且佢係用咗牛油煎香,咬落去脆卜卜,外脆內軟熟,avocado 俾得一啲都唔手軟,炒蛋非常之creamy ,成個Combinatikn簡直就Perfect!

HV meatballs $88
呢度嘅肉丸同另一間專食意大利意粉好出名嘅肉丸不相伯仲!用豬肉同牛肉製成,有豬肉嘅香味,都有牛肉嘅騷味,掂!再加上新鮮製造嘅Tomato Sauce,灑上少少Parmesan cheese,真係好食到令人哋打冷震!

Parmesan truffle fries $63
唔係講笑!呢一個fried係我食過咁多間coffee shop入邊我覺得最好食嘅!佢嘅黑松露其實係黑松露醬另上,薯條炸到超香脆,放幾耐食落都係脆卜卜,勁香牛油味,大顛!

Truffle mushroom $128
肥妹仔其實係慕名而來食呢一個馬鈴薯小丸子,食落去超級得意!個texture係外皮煎食到非常香脆,但係個心就非常之煙靭,掛上一屎淡淡的蘑菇source,食落去一啲都唔油膩,有少少似咬緊麻薯嘅感覺,interesting!!
2022-08-17
2022-08-18 86 浏览
跑馬地附近其實有唔少特色嘅coffee shop, 今晚朋友約左車車嚟到E間充滿外國復古風格嘅咖啡店, 無論朝早/夜晚打卡都有唔同嘅感覺, 餐廳設有上下層, 上層可以一班朋友聚會, 恰巧果晚落雨, 望住雨濛濛嘅景色更有味道, 餐廳有bartender, 點mocktail可以轉cocktail, 而cocktail亦可以轉做mocktail!🌟Bellini味道酸酸甜甜, 飲落好refreshing🌟Old Fashioned 入口順滑唔嗆喉, 隨住冰塊慢慢溶化, 降低左酒精濃度, 帶出威士忌嘅自然甜味🌟HV Crostini麵包上面鋪滿醃製過嘅鯷魚加埋酸酸甜甜嘅蕃茄乾, 食落口感豐富🌟Croissant Plus牛角包外層酥脆, 食落鬆軟富牛油香, 中間夾住咸香火腿, 嫩滑炒蛋上面鋪住半溶芝士, 食落相當滋味🌟Duck Ragu上枱時已經聞到好香嘅味道, 一絲絲嘅鴨肉軟腍入味, 意粉口感彈牙有口感, 好好味!🌟Lemon Cake檸檬蛋糕外面微脆, 入面暖暖地, 檸檬味相當突出, 有少少蜜糖嘅甜味, 相當有驚喜🌟Basque Cheese Cake巴斯克蛋糕入口軟滑富香濃芝士味, 食

🌟Bellini
味道酸酸甜甜, 飲落好refreshing

🌟Old Fashioned

🌟HV Crostini

🌟Croissant Plus

🌟Duck Ragu

🌟Lemon Cake

🌟Basque Cheese Cake
巴斯克蛋糕入口軟滑富香濃芝士味, 食落甜而不膩
2022-08-16