餐厅: Concept 品穀
资讯:

2021-08-12 666 浏览
Bookmark左呢間好耐終於食到,果然好出色🥰(聽聞店主仲幾靚仔tim 1️⃣伯爵牛奶朱古力 (右) $48 🤍5/5🌩超香濃嘅伯爵茶味⭐️上面層牛奶朱古力凍唔會蓋過伯爵茶味之餘又好match個蛋糕😋🌩軟蛋糕配上幼滑嘅伯爵茶cream同牛奶朱古力凍食出豐富口感✨✨2️⃣提拉米蘇撻 (左) $35 🤍4/5🌩 適當嘅甜度配上濃醇提拉米蘇😋🌩 面層嘅軟滑提拉米蘇奶油,中層嘅鬆軟手指餅,底層嘅ganache同硬脆撻底,層層分明💕識食緊係要一啖食囇咁多層🥰
Bookmark左呢間好耐終於食到,果然好出色🥰
(聽聞店主仲幾靚仔tim

1️⃣伯爵牛奶朱古力 (右) $48 🤍5/5

2️⃣提拉米蘇撻 (左) $35 🤍4/5
🌩 適當嘅甜度配上濃醇提拉米蘇😋

2021-07-27 810 浏览
Concept 品穀 @灣仔📍灣仔太和街10-20號福和大廈地下B舖🥯宇治納言比高 $24🍵抹茶用上小山園抹茶粉 抹茶味尚算濃郁 帶有回甘 Bagel包體質感紮實 口感煙韌 有微嚼感👍🏼bagel入面有抹茶不死既配搭:紅豆幾綿滑有粒粒口感😋 另外仲有麻糬 口感偏軟糯 如果你鍾意口感Q彈d既 享樂就會啱d~ 不過呢款麻糬存在感唔高 份量可以再多d 令整體口感更佳~🍠紫糬 $18呢款係店內熱門no2🥈佢係紫薯 + 麻糬既麵包🤤 連外型都好似一個紫薯😆 包面已經有好多紫薯粉😍 紫薯餡料豐富 整體都唔會好飽滯 甜度適中 麵包好香牛奶味 好軟熟😋入面既麻糬同bagel既一樣偏軟糯~👅好味:4.5/5💲價錢:3.7/5🌟性價比:4.3/5👥服務:4.5/5

Concept 品穀 @灣仔
📍灣仔太和街10-20號福和大廈地下B舖

🥯宇治納言比高 $24

🍠紫糬 $18

👅好味:4.5/5
💲價錢:3.7/5
🌟性價比:4.3/5
👥服務:4.5/5
灣仔人氣烘焙店品穀主打無添加麵包和甜品,買完食物仲有少量位置可以比客人即時享用👍🏻唔會錯過新鮮熱辣既口感,店內麵包陳列得好整齊好清楚,款款都好誘人😍當中有佢地最好賣既招牌經典牛角包、各款bagel、麻糬等紫薯麻糬包 $17企係櫃前考慮左好耐先決定買呢款包,作為第二名受歡迎同埋岩岩焗起既原因,所以$17一個我都想試一試🤣麵包質感好軟綿,整個包都鋪滿紫薯粉,外型看似一個真既番薯一樣🤪一咬就會見到一邊係自家製紫薯蓉,一邊是麻糬餡,口感煙韌,仲有點拉絲,好似食緊芝士咁🙈紫薯蓉好香,同麻糬配搭得不錯,麵包唔會過甜,不過$17貴唔貴就真係見仁見智

紫薯麻糬包 $17
2021-07-20
2021-07-12 743 浏览
去開灣仔,知道有呢間品穀麵包店,店內有賣好多唔同種類嘅包類,但最令我吸引嘅就係bagel!!!!!金鑽鳯梨比高🥯店內有幾款bagel,對於選擇困難症嘅我,幾經辛苦先決定到揀佢,食完佢完全覺得選擇正確!比高size都幾大件,望落脹卜卜,賣相討好,咬落煙韌得嚟又鬆熟,口感十分之好,仲食到有茶葉香,係鐵觀音味,幾香。另一重點就係鳳梨,入面勁多粒,食極都有,酸酸甜甜咁,好match!食晒覺得勁滿足~買之前本身俾宇治抹茶吸引左,因為見到佢有麻糬,依家後悔冇買埋佢,下次去一定要買多幾件食!價錢合理,每款只需$20幾蚊咋!

金鑽鳯梨比高🥯

金鑽鳯梨比高
金鑽鳯梨比高
2021-07-09 577 浏览
品穀雖然係街市附近 但格調完全唔同感覺光猛又乾淨 而且空間感大行入去揀麵包都揀得開心D.不過一個包都要廿幾蚊唔係好捨得買反而蛋糕就買得落手~我訂左個1磅既柚子慕絲蛋糕 $380 第2日有得拎生日牌又另加$20所以無加到店員會係你面前入一個冰包仔係個蛋糕盒到而且提你1個鐘內要雪番入雪櫃蛋糕外面用白朱古力同小花裝飾 幾幽雅~內層主要係柚子mousse、海綿蛋糕、雲尼拿味脆脆食落有柚子絲 味濃 有少少苦苦地屋企人唔係好鍾意食 但我就覺得OK
品穀雖然係街市附近 但格調完全唔同
感覺光猛又乾淨 而且空間感大
行入去揀麵包都揀得開心D
不過一個包都要廿幾蚊唔係好捨得買
反而蛋糕就買得落手~
我訂左個1磅既柚子慕絲蛋糕 $380 第2日有得拎
生日牌又另加$20所以無加到
店員會係你面前入一個冰包仔係個蛋糕盒到
而且提你1個鐘內要雪番入雪櫃
柚子慕絲蛋糕

蛋糕外面用白朱古力同小花裝飾 幾幽雅~
內層主要係柚子mousse、海綿蛋糕、雲尼拿味脆脆
食落有柚子絲 味濃 有少少苦苦地
屋企人唔係好鍾意食 但我就覺得OK
2021-07-05 576 浏览
灣仔又一間高質麵包店❤️牛角包鬆脆又富空氣感,大大份依然層層分明,賣相靚到好似陳列品咁差啲唔捨得食(定係我影得太靚?)🥐宇治納言比高非常煙韌,裏面嘅紅豆以及麻糬餡亦毫無偷工減料,啖啖都食得出幾種層次🥯當早餐嘅話,食一半已經飽飽哋,睇嚟佢哋係有內涵嘅麵包,抵讚👍🏼
灣仔又一間高質麵包店❤️

2021-07-04 460 浏览
建議:除左佐敦分店,仲有灣仔同荃灣店雖然灣仔店已經開左2年幾,今次第一次去,舖頭好乾淨,仲有望街既座位,可以買完休息下即刻嘆。今次試左:▫️紫.糬 (HK$17)紫.糬係店內的熱門 No.2🥈面包質感好軟熟,入面有紫薯蓉 同埋 麻糬,而且份量都算多,至少每一啖都食到紫薯蓉+麻糬👍 另外,仲有一款包叫做:芋泥小盒,下次都好想試下 😋 吐司形狀,睇番簡介:面包入面有手工芋泥 💜▪️金讚鳳梨比高 (HK$23)期間限定既Bagel 🍍 睇番簡介:面團加入左鐵觀音茶葉,入面既鳳梨餡係經白酒調配。雖然面包食落無咩茶味,不過鳳梨餡食得出左啲酒味,酸酸甜甜幾開胃。而且鳳梨餡都好足,每啖都食到👍當日仲見到另一款新出既 蒜香墨汁比高 (蒜頭+番茜+芝士整成既大蒜芝士🧀 之後面包就加入左墨魚汁🦑),下次真係大擺野試😌
建議:除左佐敦分店,仲有灣仔同荃灣店

今次試左:
▫️紫.糬 (HK$17)

▪️金讚鳳梨比高 (HK$23)

外卖自取
老實說 之前俾人熱捧嘅享樂烘焙bagel 我抱有好大期望 結果都幾失望下 所以品穀呢個我只係試下嘅心態 冇咩期望 結果反而有驚喜🤣呢兩個我都唔係買完即食 有放過夜同自行再翻熱㗎🤓-🥯宇治訥言比高🥯貝果體微微抹茶味 唔算濃郁但係食得出 內裏的餡料比想像中豐富 有大量的紅豆蓉 而且仲有麻糬喺入邊🤓麻糬質感做得剛剛好 唔會過分軟諗 帶點煙韌🤓餡料分量比想像中多 不過紅豆甜度可以降低些少 重點係個貝果嚼勁唔錯 不過嚼勁喺佢原果味嗰款更能完美同呈現!〰️🥯原味比高🥯最令我驚喜嘅味道!本身我拎上手同篤落去嘅時候 覺得佢同港式麵包嗰啲冇咩分別 而且好輕身冇乜料到嘅感覺🤣諗著應該都係食落係普通麵包咁 點知一咬落去真心有嚼勁😆冇餡嘅關係更能突出個口感 不過貝果較輕 變咗飽腹感會爭啲 但係真心有驚喜得試下😛
🥯宇治訥言比高🥯

〰️
🥯原味比高🥯

• 宇治訥言比高
  • 原味比高
👣 Concept品殼👣🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐🥐以下comment係根據使用了氣炸鍋150度翻熱4分鐘之後的情況記錄下來~⭐️⭐️經典牛角包 ⭐️⭐️呢款據說係最好賣的冠軍 他們家的牛角包係數一數二咁出名我用了氣炸鍋翻熱4分鐘外層酥皮超級酥脆鬆化聽說摺疊咗25層的酥皮入面係好靚既蜂巢摺層 但偏韌食落有淡淡牛油香氣 而唔會覺得肥膩味道:🌕🌕🌕🌗🌑⭐️⭐️朱古力酥 ⭐️⭐️望落已經見到好多層酥皮超級鬆脆一咬啲酥皮跌晒出嚟 聽到啲酥脆聲好滿足入邊係黑朱古力翻熱之後溶化能營造輕微流心 真係只係輕微可惜朱古力餡超級超級少好多位都冇朱古力個人覺得咁樣就唔應該叫朱古力酥唔夠足料令人失望味道:🌕🌕🌕🌑🌑⭐️⭐️忌廉玉米 ⭐️⭐️翻熱左之後麵包外脆內軟忌廉玉米微爽口 帶有輕微胡椒味味道有啲似kfc牛油粟米既冇胡椒味版本呢款覺得幾特別 好適合做早餐味道:🌕🌕🌗🌑🌑

👣 Concept品殼👣

味道有啲似kfc牛油粟米既冇胡椒味版本
呢款覺得幾特別 好適合做早餐

味道:🌕🌕🌗🌑🌑

2021-05-23 502 浏览
晚飯後收到呢個小蛋糕慶祝pre-birthday,太開心啦~兩口子食飽飯食的份量剛剛好榛子朱古力撻🌰(實際我都唔係好清楚係咩名堂)上面有榛子粒,中間係非常濃郁的榛子Mousse,而再𥚃層是榛子味蛋糕,所以整件都洋溢著榛子香味最底層是軟心朱古力撻,撻皮食落似曲奇味,但不會太牛油味。平時好怕太溜的甜品,但佢mousse一啲都唔溜,甜道又不會太甜,層次配合很好,整個味道大讚👍🏽👍🏽 本身好中意食呢間的麵包,下次見到再買來食

榛子朱古力撻🌰(實際我都唔係好清楚係咩名堂)
上面有榛子粒,中間係非常濃郁的榛子Mousse,
而再𥚃層是榛子味蛋糕,所以整件都洋溢著榛子香味
最底層是軟心朱古力撻,撻皮食落似曲奇味,但不會太牛油味。

本身好中意食呢間的麵包,下次見到再買來食
2021-05-18 608 浏览
响好早佐敦開店已幫襯,一直都堅信佢的品質、對烘焙的理念。疫情關係,最近有差不多大半年没有到店購物,直至今天! 我用了店裹堤供非常小的銀盤已放了2件bagel, 第3個包的話要叠2層, 還剛剛挾起另一面包,就比前面呀叔移一步,手中面包固之然跌落地,盤中一bagel也跣咗落地。店員好快上前,聲稱會半價收番每個包的錢。需然大家都睇到係前面呀叔,但係店員+店經理只係留住我找數。我反影為何不用大啲的盤,店經理回覆大的盤你們咪又係跌落地! 店經理話,如果吾想揹飛,可以揾店員幫手挾、幫手托,店員可以跟住你一齊行。
我反影為何不用大啲的盤,店經理回覆大的盤你們咪又係跌落地!
2021-05-18
2021-04-24 868 浏览
出面唔少麵包都會用咗化學物(例如膨脹劑)簡化程序,而品穀嘅麵包以無添加做主打,鋪頭入面都寫上麵包主要嘅材料,真係食得安心✅仲有好多款特色麵包同蛋糕!!!玻璃櫃入面款款都好吸引😍最後我都買咗好多先出翻黎😂1. 栗子之星 $24今次買嘅最鐘意依個‼️栗子蓉細滑絲柔,甜度自然恰好,而且都佔咗大半個包唔會覺得啲餡唔夠😂加上朱古力粉及同曲奇碎點綴,味道更有層次2. 榛子之舞 $29外層麵包酥皮烘得金黃,粒粒榛子完美地混入麵團,入面同牛角包一樣有好多層次3.伯爵鬆餅 $18Size圓形都幾大個,見到用咗好多茶葉earl grey味好香,翻屋企烘咗一陣再食,口感都仲係鬆軟又唔會一咬散哂4.海鹽焦糖碧根果曲奇 $25酥脆曲奇上面鋪滿哂唔同款嘅nuts, 最特別係出面包咗層海鹽焦糖嘅表層超好食😍同啲堅果勁夾5.生吐司 (3片) $16材料好講究,混合咗日清麵粉同法國T45麵粉,口感香軟,奶香味都比一般生吐司更突出🌟推薦指數:7/10▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍Concept 品穀 (灣仔)灣仔太和街10-20號福和大廈地下B舖

1. 栗子之星 $24

5.生吐司 (3片) $16
伯爵鬆餅

🌟推薦指數:7/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍Concept 品穀 (灣仔)
灣仔太和街10-20號福和大廈地下B舖
海鹽焦糖碧根果曲奇
伯爵鬆餅
  • 榛子之舞
  • 栗子之星
我唔係 ,唔太鍾意飲咖啡☕️,但係鍾意❤️食咖啡味☕️嘅嘢,唔知你係咪都係咁😂🤣🤣之前同事last day想請我哋食散水餅,因為我哋幾個平時係飯腳,佢話要請我哋食好啲。嗰日食完,就一齊去買。我提議試品穀,因為想試啲蛋糕好耐,一心打算試  🥑,點知已經賣晒!聽到個下,真係唔太開心。不過,其他蛋糕其實都好特別,有粒好似扭計骰咁,而我就揀咗呢個整到好似咖啡杯☕️咁嘅蛋糕,幾得意咁🤩🤩😝呢隻咖啡杯,名為「咖啡」,佢唔只係外形上似咖啡杯,裡面都真係「好咖啡」。唔好睇佢好似好簡單,其實內有乾坤🥸睇下橫切面,原來有多個層次,由上而下:黑朱古力🍫鏡面、朱古力🍫夾層cream、榛子海綿蛋糕🍰,牛奶朱古力咖啡Cremeux、馬斯卡邦咖啡加納許☕️、朱古力殻(咖啡杯外殼同杯耳)、可可脆底。口感同味道都好豐富😋😋,所有嘢都好夾同好滑😚😚,每一啖都唔同滋味,又唔會膩~榛子海綿蛋糕嗰一層有驚喜,真係諗都無諗過會食到榛子嘅幼粒,餅師處理得極細緻!🤩呢件散水餅真係高質🤤🤤,不過價錢超進取,比酒店餅房嘅定價高,平時自己買嚟食真係唔多捨得!🥲

2021-03-16
下午茶
一杯咖啡
主打無添加麵包🥯🥐🥖呢間麵包舖長期人氣不減,小JunJun好奇查探一下🧐,原來佢哋嘅麵包標榜不加添加劑同漂白劑🤩,佢地嘅牛角包更加係黃牌之中嘅王牌💛,不過最後小JunJun決定買兩個大包包做早餐🤣🍞🧀百穀乳酪包 $28包身外脆內軟,表皮鋪滿雜糧,好薄脆香口😋包饀夾有甜香乳酪醬,同甜蜜嘅橙皮粒,惟分佈集中係中心,唔多😢🍞🍋檸檬包 $33包面好鬼馬印有檸檬片圖案包種散發檸檬清香,夾雜罌粟籽,中間混有少量清甜柚子粒,口味非常清新甜蜜,相對上呢款口味更吸引大包包唔算好吸引,雖然用料講究但味道唔驚喜,牛角包更值得一試📍品穀
[人氣麵包店✨] 主打無添加麵包🥯🥐🥖

🍞🧀百穀乳酪包 $28
包身外脆內軟,表皮鋪滿雜糧,好薄脆香口😋
百穀乳酪包

🍞🍋檸檬包 $33
包面好鬼馬印有檸檬片圖案

📍品穀
2021-01-25 3356 浏览
本身只係訂咗蛋糕去品穀拎,去到見到啲麵包好吸引,就買咗啲麵包試吓~其實佢最出名係牛角包,但因為之前已經試過牛角包所以今次無買。價錢雖然偏貴,但佢嘅麵包標榜無添加,而且啲款式都幾特別,所以可以接受~•🥢 開心果慕絲蛋糕 $380 (生日牌+$20)未切開已經聞到好香開心果味😍 蛋糕上面用咗青蘋果切薄片去裝飾,而內層係有Mousse、海棉蛋糕、脆脆、Ganache、餅底,每一層都係有開心果味㗎,最驚喜係開心果脆脆嗰part超好食👍🏻又脆又濃,而且唔甜,好難忘🤤 朋友都大讚!•🥢 柚子慕絲蛋糕 $380 (生日牌+$20)蛋糕主要用白朱古力同糖膏小花朵裝飾,內層都係同開心果嗰個差不多,不過係變咗柚子味同埋中間層脆脆係雲尼拿味。蛋糕好多柚子絲,柚子味都算濃,好清新,我覺得甜咗少少,但朋友覺得唔甜。•🥢 榛子之舞 $29
外層已經睇到一層層好似牛角包嘅酥皮,切開中間見到酥皮嘅蜂巢比較疏,不過牛油味好香,都幾夠酥😋 內餡原來有朱古力榛子,朱古力微苦唔太甜,榛子亦都好香🤤•🥢 海苔肉鬆比高$22肉鬆有紫菜碎同芝麻,似係新東陽嗰款肉鬆,鹹香好濃。專登問咗如果第二日食,佢哋建議要預熱焗爐至160度,夠溫

🥢 開心果慕絲蛋糕 $380 (生日牌+$20)
開心果幕絲蛋糕

🥢 柚子慕絲蛋糕 $380 (生日牌+$20)

🥢 榛子之舞 $29

🥢 海苔肉鬆比高$22
肉鬆有紫菜碎同芝麻,似係新東陽嗰款肉鬆,鹹香好濃。
專登問咗如果第二日食,佢哋建議要預熱焗爐至160度,夠溫度後熄火才放入麵包,咁樣整好食好多🤩 比高皮好脆而入面夠軟身,唔翻熱食的話會好硬。

🥢 宇治納言比高 $24
Bagel嘅抹茶味偏淡,味道主要嚟自微甜嘅紅豆餡,紅豆餡份量唔少,加埋麻糬就更加軟糯~
宇治納言比高
宇治納言比高

🥢 100%金桃蘋果汁 / 100%金奇異果蘋果汁/ 100%蘋果野莓汁 $22/each
一開蓋就聞到好香濃嘅果味,飲落清甜,飲多兩啖就飲到蘋果味,整體唔會好甜,味道一啲都唔假~ 而且仲有啲好幼細嘅果蓉,真材實料~