2022-09-19 218 浏览
一返到公司冇冷氣 所以lunch要食個好啲😜揀左 Coti the bistro #CotiHK 工業區都有間咁靚既cafe 真係好似拎左2個鐘假咁😂香煎雞扒蛋包飯 $88 🥚其實我都幾鍾意食蛋包飯見到就試吓先☺️ 一上碟比2塊雞扒吸引咗因為通常啲人比1塊雞扒就算雞扒仲要幾厚肉 食落去煙熏味好重而且雞肉好滑多汁蛋包飯上既蛋 夠滑但係好可惜成個飯冇乜汁食落去比較乾 如果多啲汁就會更加好💕窩夫Tiramisu $88 🍮上面有一塊6格仔既窩夫🧇窩夫沾滿咖啡同tiramisu食落去味道比較特別 浸上tiramisu到好香膽但呢個tiramisu係超級流質 所以我用嗰浸字去形容😂同埋好似係冇餅底同埋又無咩cream😢好似飲咖啡咁😣最後覺得衛生真係一般般因為支叉仲有啲食物殘渣喺度呢度真係要改善下
一返到公司冇冷氣 所以lunch要食個好啲😜

最後覺得衛生真係一般般
因為支叉仲有啲食物殘渣喺度
呢度真係要改善下
2022-09-15 206 浏览
之前特登嚟新蒲崗拎MIRROR 演唱會門票,見到呢間餐廳食評好似都唔錯,喺OpenRice訂座晚市堂食仲有九折,所以book咗嚟試。當晚好似都係得4、5檯客,但其實佢哋啲食物都幾高質👍🏻🌮蕃茄海鮮芝士墨西哥餅 $88四大塊墨西哥餅好抵食,餅皮脆薄,入面有好多細細粒嘅蝦仁、青口同魷魚,而且仲好大陣蕃茄加海鮮味。旁邊嘅個沙律甜甜哋,沙律菜都好新鮮☺️🍅跟餐 羅宋湯 好慶幸無點到跟餐沙律,而係叫咗呢個充滿誠意嘅餐湯。因為呢我羅宋湯真係好足料,每一啖都食到啲洋蔥、西芹、牛肉粒,味道鮮甜,完全唔係啲罐頭揸流攤嘅餐湯😋☕️提拉米蘇咖啡 +$18咖啡偏酸,中和返佢面頭勁多嘅忌廉。個人認為啲cream有啲喧賓奪主,搶咗咖啡嘅風頭,如果少啲忌廉會更好

🌮蕃茄海鮮芝士墨西哥餅 $88

🍅跟餐 羅宋湯

☕️提拉米蘇咖啡 +$18
2022-09-09 200 浏览
本身想去間Cafe但係佢臨時因為緊急維修所以冇開,我哋亦都因為趕時間嘅關係,所以就是是入住一間。叫咗一份全日早餐,同埋一份厚切豬扒有跟餐湯或者沙律,正常發揮唔算太特別早餐有雞扒香腸炒蛋等等嘅配搭,佢哋嘅雞扒用咗煙燻嘅程序處理,聞落同食落浸味有少少奇怪。雖然佢話全日早餐係跟乳酪,但係其實只係一個雜果沙律。豬扒係跟泰式沙律汁,呢個係惹味嘅,但係豬扒其實同茶餐廳嘅豬扒分別不大。兩個餐冇加飲品$270,個人認為價錢略貴。

叫咗一份全日早餐,同埋一份厚切豬扒

有跟餐湯或者沙律,正常發揮唔算太特別

兩個餐冇加飲品$270,個人認為價錢略貴。

2022-08-30 188 浏览
評價:4星(5星滿分)評語:高cp值之選,晚餐人均$150。晚餐時段人流不多,坐位舒適寬敞,適合聊天。------------------------------dinner set: 餐湯/沙拉+主菜+小食+甜品散叫:意粉Total $270 (openrice discount)法式燉煮羊膝配伴薯蓉羊膝沒有羶味,燉煮得非常軟腍,用叉子輕輕一推已經可以骨肉分離。配合法式醬汁,令人食慾大增,非常開胃。(男友表示對於甩骨非常滿意)軟殼蟹泡菜意粉(辣)有新意的fusion菜式,泡菜可以中和炸軟殼蟹的油膩。味道不算驚豔,但可以一試。(不食辣的男友表示:辣死了)沙拉沙拉中有桃和雞胸肉粒是小確幸。玫瑰普洱冷泡茶非常非常非常甜,只喝了一口就放棄。濃烈的玫瑰糖漿味,但沒有普洱的味道,而是類似烏龍茶味。差評!(感謝男友幫助喝光了)是日甜品-芝士蛋糕質素中上的芝士蛋糕,以跟餐蛋糕而言,感覺滿意。
評價:4星(5星滿分)

dinner set: 餐湯/沙拉+主菜+小食+甜品
散叫:意粉

法式燉煮羊膝配伴薯蓉
(男友表示對於甩骨非常滿意)

軟殼蟹泡菜意粉(辣)

沙拉
沙拉中有桃和雞胸肉粒是小確幸。

玫瑰普洱冷泡茶

是日甜品-芝士蛋糕
質素中上的芝士蛋糕,以跟餐蛋糕而言,感覺滿意。
  • 法式燉煮羊膝
2022-08-29 190 浏览
平時少到鑽石山區,今次見到很多人推介這間餐廳,於是便前去一試。見到佢地依家做緊晚市special set menu 65折,於是我就試下~前菜是磨菇湯和沙律。磨菇湯味道整體中等尚可,不過略嫌磨菇粒不足,香味不足~沙律新鮮,配以香醋,上面有兩片罐頭桃片,新鮮不錯👍🏻套餐配以一份薯條,是粗薯條,不過炸得略為過火,有些會過油。另外牛扒會配多一份薯條,整體薯條比例上過多~主菜方面加了$20 配牛扒,我點了五成牛扒,牛扒一般般,熱力不夠,整體只是微溫,不算出色,略能接受。最後甜品是伯爵茶蛋糕配忌廉,蛋糕鬆軟,能帶出伯爵茶的香味,不錯。飲品最後點了matcha latte, 不過抹茶粉比較甜,不是日本抹茶的味道,整體一般~最後折後$195左右~

蘑菇湯 沙律

薯條

西冷

伯爵茶蛋糕

Matcha  Latte

最後折後$195左右~
2022-08-06 340 浏览
George上網見到新蒲崗有間比較隱蔽Cafe🍃Coti the Bistro #CotiHK 簡約木系設計🪵放工就順路就去左試吓好近鑽石山地鐵站 一出行幾分鐘就到George叫咗 法式燉煮羊膝配伴薯蓉 $138🐑羊膝比較少見到有得食第一次試 感到驚喜✨羊肉唔會羶 肉質好嫩滑加埋上面啲醬汁 幾好食😋🥔薯蓉打到好蓉仲會食到洋蔥味🧅食落好creamy 整個羊膝餐真係值得一試🌟慢煮64度溫泉蛋卡邦尼意粉 $88🥚溫泉蛋叉開蛋液流落黎意粉沾滿卡邦尼醬🍝兩者撈埋一齊 汁沾每條意粉不過比較一般 沒有驚喜反而加左杯佢地signature coffee☕️ 比較驚喜每個餐加$18 任選所有飲品一杯George選咗Tiramisu coffee 上面有一件甜餅沾滿咖啡同tiramisu味道比較特別✨Coti the Bistro 新蒲崗五芳街31-33號永顯工廠大廈地下C號舖#鑽石山美食 #新蒲崗美食 #tg31eat鑽石山
George上網見到新蒲崗有間比較隱蔽Cafe🍃

#鑽石山美食 #新蒲崗美食 #tg31eat鑽石山
Tiramisu    coffe
  • Tiramisu coffee
2022-08-01 303 浏览
📍 @cotihk in Diamond HillCafe Food: 💛💛💛💛 🤍Décor: 💛💛💛💛🤍Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛 💛Price Range:💰 $100Favourite:💖 Thai-style shrimp and pineapple salad ------------------------------✅ Located in San Po Kong Industrial aera, takes around 5 minutes walk from Diamond Hill MTR station. The cafe entrance is in Choi Hung Road instead of Ng Fong Street.✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering. Their all day menu is a real deal, including 1 main dish, salad/soup and a coffee (fr
📍 @cotihk in Diamond Hill
Cafe

Food: 💛💛💛💛 🤍
Décor: 💛💛💛💛🤍
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛 💛
Price Range:💰 $100
✅ The menu offers a wide variety of delicious and mouthwatering. Their all day menu is a real deal, including 1 main dish, salad/soup and a coffee (free additional charge for coffee latte)

✅ Good food at affordable prices, a wide range of choices

✅A hidden gem. They offer free Wi-Fi, is a great choice for nomad.

✅Servers are also great and always efficient, happy and polite.

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
2022-07-27
因為尋晚既意外令到整晚既心情都極差,訓都唔係訓得咁好😮‍💨只願所有人都平平安安🙏🏻心情唔好就要好好平靜一下,去左新浦崗一間cafe餐廳,呢間本身開係九龍灣,食過質素都幾好,而家新浦崗都有就試試🍽餐廳內用木系佈置,每枱都有一瓶乾花做裝飾,加上我都算係lunchtime未開始就黎左,店內只有少量顧客,靜靜地幾舒服🥹慢煮64度溫泉蛋卡邦尼意粉 $72配沙律 及 玫瑰花茶意粉上既溫泉蛋煮得岩岩好,一切開蛋液慢慢咁留落意粉上面,同本身既卡邦尼醬撈埋一齊食好 creamy👍🏻而且煙肉唔算咸,加上有少少磨菇片,食落又唔係太漏玫瑰花茶有緩和情緒既功效,今日飲真係岩晒,玫瑰花味都幾出,少少甜甜地,食落好舒服😌

慢煮64度溫泉蛋卡邦尼意粉 $72
配沙律 及 玫瑰花茶

玫瑰花茶

2022-07-29
午餐
2022-07-22 149 浏览
今日路過新蒲崗,居然比我見到一間幾大嘅嘅工廈cafe,coti the bistro.入邊主食選擇唔多,畢竟係一間cafe,所以我就叫左個雜果忌廉窩夫($78)而且仲包埋沙律/餐湯,但如果加飲品就要多$15佢個忌廉係淡忌廉,唔會太甜,個窩夫都脆幾好食
而且仲包埋沙律/餐湯,但如果加飲品就要多$15
佢個忌廉係淡忌廉,唔會太甜,個窩夫都脆
幾好食
2022-07-12 216 浏览
請去之前,已被提點,門口非常隱蔽,非常精靈的我,都搵唔到,直到見到有人攝入去,才發現門口,勁 👍🏻 我叫了赤味噌五花腩肉,朋友叫了卡邦尼意粉,另外加一杯黑咖啡,及 flat white。雖然我的五華腩肉比較貴 ($98), 但係物超所值,實體食物非常巨型,超好味,超飽! 朋友的卡邦尼意粉,味道也不錯,大大碟,也是物超所值。而此店的咖啡也值得一試,感覺製作認真。雖然門口比較難搵,但店內的空間好大,座位與座位之間有距離感,可以暢快與友人傾談。
2022-07-09 154 浏览
今日經過新蒲崗拎嘢,發現有一間環境不錯Cafe,入去一試,對於新蒲崗而言是一個不錯的選擇,大家可以一試。尤其是好多精美咖啡👍 如果大家有機會去開新蒲崗攞嘢做嘢還是禮拜六日學嘢,可以一試

All  day  breakfast
卡邦尼意粉
美式咖啡
Mocha
All  day  breakfast
美式咖啡
Mocha
2022-07-05 294 浏览
星期日來到新蒲崗以為無啖好食,竟然搵到一間唔起眼但叫人驚喜嘅文青風食店。穿過藍色店舖外牆,換來一片揉合白色和原木色的文青氣息。店員細心介紹食品特色,服務態度抵讚。先來的蕃茄濃湯材料豐富,以鮮打蕃茄蓉煮出綿滑質感,絕對優於一般茶餐廳貨色。「慢煮西冷扒」,肉質鬆軟份量十足;另一道「法式燉煮羊膝」軟腍惹味,配飯一流。飲品和甜品可謂今餐重點:「有氣檸檬咖啡」以特濃咖啡配上鮮檸梳打,啡味突出又清爽。「咖啡果皮茶」是茶不是啡,以清幽花香伴以香甜蜂蜜,確是消暑恩物。兩款甜品壓軸登場,「焦糖香蕉窩夫」香蕉片與焦糖配合得宜,甜而不膩,窩夫鬆脆有蛋香。「Tiramisu窩夫」將經典意式甜品化成窩夫醬料,變出大於1+1的滿足。

萬煮西冷扒

萬煮西冷扒
法式燉煮羊膝
有氣檸檬咖啡
2022-07-01 217 浏览
初次到新蒲崗覓食,唔知有咩選擇當就上OpenRice黎睇下有咩岩食啦睇到呢間Coti the Bistro食評咁好就決定係佢啦星期二中午2點多黎到,點左兩個weekend menu set慢煮64度溫泉蛋卡邦尼意粉🍝如果傳統意大利做法應該煮意粉時快手加入蛋漿,沾滿每條意粉呢度則係已經煮好醬汁再加隻溫泉蛋,拌勻再食,醬汁應該已加入忌廉煮好,所以意粉能夠充足掛汁幼滑,意粉口感唔錯但醬汁味道唔算突出。煎慢煮西冷份量充足,有牛香味、肉質亦唔錯,但就根比較多,較難切餐湯就比較普通,質地太稀,味道亦唔突出環境空間感夠、有足夠枱量,當日中午2點幾入座,有兩三枱客人。總結:睇食評太好,寄望高左,當日食物質素唔算好驚喜,但以價錢黎講,性價比還是不錯的。
睇到呢間Coti the Bistro食評咁好就決定係佢啦

慢煮64度溫泉蛋卡邦尼意粉🍝
如果傳統意大利做法應該煮意粉時快手加入蛋漿,沾滿每條意粉
煎慢煮西冷配薯條及沙律

餐湯
餐湯就比較普通,質地太稀,味道亦唔突出

煎慢煮西冷配薯條及沙律
2022-06-30 119 浏览
之前坐車經過,覺得呢間餐廳藍色大門,幾特別,就去試試,一入去環境好大,有種文青cafe既感覺,同朋友傾偈或者坐喺度唞吓都好幾舒服🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️前菜有羅宋湯同蒜蓉包,好開胃,而我哋就叫咗煎慢煮西冷配薯條及沙律同煎慢煮西冷配薯條及沙律😍💕煎慢煮西冷配薯條及沙律 $188西冷扒份量幾大,我叫7成熟,肉質啱啱好,而且唔重味,啱哂我,如果嫌唔夠味,可以自己加鹽🙆🏻‍♀️粗薯條外脆內軟,好好食,食下食就會食晒😂😂😂配埋沙律食,感覺無咁邪惡🙆🏻‍♀️💕烤慢煮BBQ豬肋骨豬肋排份量挺多,慢煮令肉質嫩滑,BBQ醬汁喺助骨上,好入味,口感一流😋 薯條炸得很香脆,伴菜仲有飯、意粉、薯菜、沙律添 ❣️ 焦糖香蕉窩夫窩夫質地很薄脆,好香脆,表面有香蕉片,加上焦糖鋪滿香蕉表面,🙆🏻‍♀️另外有配忌廉,令到口感更豐富

💕煎慢煮西冷配薯條及沙律 $188

💕烤慢煮BBQ豬肋骨

❣️ 焦糖香蕉窩夫

2022-06-29 149 浏览
作為媽媽最relax嘅時候就係送完小朋友返學就同其他媽媽去食下早餐,嘆返杯靚咖啡。我經常會周圍揾啲好味又唔貴嘅餐廳食早餐。今次依間係工廠區,可能因為係工廠區門口又細,所以冇乜人知,亦可能因為啲人返晒工而冇人去,我哋去時係包場冇人的。但一入餐廳你就唔會覺自己係工廠區,果度環境舒適,唯獨啲櫈有啲污漬。食物味道好好,雞扒多汁,啲皮仲脆的,加埋蛋,仲有幾款麵包選擇。我食早餐最主要係杯咖啡,而果度嘅咖啡都好香,好滑,仲拉埋花,加埋一每人平均$42, 抵!
拉花咖啡
雞扒流心蛋