2020-10-11 916 浏览
之前黎過都係食沙律,飲花茶,今次第一次食主食其實都好鍾意呢間cafe比人嘅感覺,好多乾花,靜靜地,黄啡色tone, 係好chill嘅感覺..今日都算係餓餓地咁黎太好了,即刻有位坐,我地一行四個女仔都係點佢嘅lunch set我同另一位朋友都點左焗豬,會比其他嘅等得耐少少,但都係等左15分鐘度,感覺可以接受。我地兩個嘅container都係唔同嘅,感覺好unique但因為太過餓,我都冇影到朋友嘅食物豬扒好大塊,但略嫌鞋身左;芝士份量充足,茄酸甜度適中,飯係用珍珠米但係有啲都太濕淋左..成set嘅份量係食得幾飽,可能下次會試佢地嘅pasta, 因為見點牛pasta嘅朋友都話食得滿足跟餐點左杯half shot coffe 嘅Mocha天鵝拉得好靚,感覺呢間嘅奶(?) 係好smooth..因為望落去成個質感係好唔同平時飲開嘅帶點泡..佢嘅Mocha唔太甜,可可嘅澀味比較強烈,個人好甜,所以下次應該會試其他如matcha latte
之前黎過都係食沙律,飲花茶,今次第一次食主食

今日都算係餓餓地咁黎
太好了,即刻有位坐,我地一行四個女仔
都係點佢嘅lunch set

茄汁芝士豬扒焗飯

但因為太過餓,我都冇影到朋友嘅食物

Mocha

跟餐點左杯half shot coffe 嘅Mocha

Mocha
2020-10-04 555 浏览
今天午餐行過葵涌看見一間Cafe小店,店舖以開放式設計,門外裝修放了些乾花裝飾,很有文清氣氛,便內進試試,除了四人枱外還有吧枱及向街開放式設計的高枱,週日也有午餐可選擇。我們點了日式燒鯖魚飯,鯖魚煎得非常香口,白飯配上飯素味道可口,我加錢點了Ginger Latte,有天鵝拉花的,淡淡薑味與咖啡很配合,朋友點了西班牙豬扒煎蛋配洋蔥汁飯,塊豬扒仲大過我塊面,配上香濃的洋蔥汁,味道亦不錯。餐廳環境不錯,食品非常抵食,下次再可幫襯。
餐廳環境不錯,食品非常抵食,下次再可幫襯。

2020-10-04
Cozy Cafe✨中秋過後,天氣漸帶一點秋意🍂鍾意飲杯琲飲杯茶,享受一個悠閑下午嘅朋友,不妨試吓呢間隱世文青cafe✨小店內以輕工業風裝潢為主調+大量乾花裝飾💖文青感⬆️⬆️另設有戶外座位,配備太陽傘⛱️悠閒舒適😋食咗乜:Dirty HKD$35一杯滿意之作☕️外出飲dirty,最怕飲到似Latte嘅版本。鍾意飲dirty,就係鍾意牛奶+shot冷熱嘅質感💥檸檬芝士凍餅 HKD$28份量適中,帶點點檸檬清香同埋檸皮👍🏽清新因為到店時已經食咗午餐,今次就無試到主食。一杯琲,一件餅,咁就歎咗一個下午✨整體體驗好舒服,值得encore💖‼️TIPS‼️🚌點搭車:🚌巴士:乘搭途經屏麗徑嘅巴士線,落車後上斜一直行到葵星商場,左轉直行見到有個大空地,行前多少少就會見到Cozy Cafe / 係九龍區過黎嘅朋友仔就可以揀途經打磚坪街嘅巴士,落左車斜路向下行至葵星商場,右轉有一條大斜路,一直斜落就到嫁Cozy Cafe啦🚐小巴:好似巴士一樣,可以搭途經屏麗徑 (83A, 94, 94A, 401) 或者打磚坪街嘅小巴線🚇港鐵:喺葵興站B出口一出就會見到小巴總站,乘搭 94 / 94A線小巴喺屏麗徑落,沿住上邊巴
Cozy Cafe✨

😋食咗乜:
Dirty HKD$35

檸檬芝士凍餅 HKD$28
份量適中,帶點點檸檬清香同埋檸皮👍🏽清新

‼️TIPS‼️
🚌點搭車:

🚇港鐵:喺葵興站B出口一出就會見到小巴總站,乘搭 94 / 94A線小巴喺屏麗徑落,沿住上邊巴士路線教學咁行就搵到嫁啦

💡切餅款式每日都會唔同,試到唔同口味嘅大家,不妨同我分享吓
DIRTY ($35)  +  檸檬芝士凍餅  ($28)
2020-09-26
DIRTY ($35)  +  檸檬芝士凍餅  ($28)
  • 檸檬芝士凍餅
2020-09-06 749 浏览
#cozycafe_hk 比較少人講嘅嘅黃色小店💛裝修風格好文青,啱晒影相打卡喺兩棟大廈之間,望出去係大遍空地,好似仲可以坐出去,好chill澳洲草飼羊肩扒意粉 & flat white,幾有羊味,完全冇騷味;奶泡好濃厚,咖啡豆亦啱我口味如果想買外賣,佢歡迎自備外賣器皿,環保 🤟🏻🌍Cozy Cafe 葵涌打磚坪街1-25號寶星中心地下5號舖
#cozycafe_hk

比較少人講嘅嘅黃色小店💛
裝修風格好文青,啱晒影相打卡

如果想買外賣,佢歡迎自備外賣器皿,環保 🤟🏻🌍

Cozy Cafe
葵涌打磚坪街1-25號寶星中心地下5號舖
去到過左6點鐘仲有午餐供應 有成功抓住青春尾巴的感覺由於時間尚早未係太肚餓 所以決定買外賣返屋企慢慢食店內環境唔錯 俾到人清新舒服既感覺 明顯有花過心思裝飾店內衞生做到足 有大量酒精搓手液放係度俾客人隨便使用 非常細心叫左個「紐西蘭西冷配黑椒汁意粉」(可選飲或意粉)賣相就麻麻 不過勝在牛扒大大塊又厚身 味道又唔錯 值回票價 牛扒底下有少少椰菜墊底 建議菜可以多返少少 感覺上會健康d 同時亦可以減低油膩感50蚊有找真係幾抵食!
去到過左6點鐘仲有午餐供應 有成功抓住青春尾巴的感覺

由於時間尚早未係太肚餓 所以決定買外賣返屋企慢慢食

店內環境唔錯 俾到人清新舒服既感覺 明顯有花過心思裝飾

叫左個「紐西蘭西冷配黑椒汁意粉」(可選飲或意粉)

50蚊有找真係幾抵食!
15 分钟 (外卖自取)
2020-09-02 372 浏览
今日去左細個住個區!知道呢間黃cafe睇過兩次想去食但一直都未去,今日心血來潮,決心要去一去!Lunch時間,等左5分鐘有位!日系風cafe,呢個風格好正!叫左B餐西班牙豬扒煎蛋配洋蔥汁意粉+Flat white$63呢一餐冇乜太大期望,點知驚喜又黎了!大大塊既豬扒煎得剛好!好味😋煎蛋既蛋汁加上呢個洋蔥汁配意粉又幾特別喎!P.S. 隻蛋煎得好好!Flat white就比較單調左d但整體黎講,呢個價錢有呢個質素絕對收貨!亦係我意料之外!下次有機會再黎試其他!
今日去左細個住個區!
Lunch時間,等左5分鐘有位!
日系風cafe,呢個風格好正!

叫左B餐
西班牙豬扒煎蛋配洋蔥汁意粉+Flat white$63
呢一餐冇乜太大期望,點知驚喜又黎了!
大大塊既豬扒煎得剛好!好味😋
煎蛋既蛋汁加上呢個洋蔥汁配意粉又幾特別喎!
P.S. 隻蛋煎得好好!

Flat white就比較單調左d

但整體黎講,呢個價錢有呢個質素絕對收貨!
亦係我意料之外!
下次有機會再黎試其他!
西班牙豬扒煎蛋配洋蔥汁意粉
Flat white
2020-08-25
西班牙豬扒煎蛋配洋蔥汁意粉
2020-08-27 340 浏览
午餐超抵食食物質素有進步必食豬扒蛋飯唔知幾時有新menu 呢午餐超抵食食物質素有進步必食豬扒蛋飯唔知幾時有新menu 呢午餐超抵食食物質素有進步必食豬扒蛋飯唔知幾時有新menu 呢

2020-08-21 104 浏览
星期日在大圍踩單車前的午餐,之前在media 見過Cozy Cafe的介紹,又睇過Openrice食評,評價好壞參半,一直未有機會試。今次決定試下,大幾1:30到達,等了約15分鐘就有位。Cafe有兩層,需於G/F點餐,小肥羊小肥朱被安排坐樓上,小肥朱選了熱Hojicha Latte和三文魚牛油果egg benedit, 小肥羊選了凍Matcha Latte 與All Day Breakfast。熱Hojicha Latte 一上枱已經唔熱,偏暖,這點需要改善;三文魚牛油果egg benedit 的牛油果不新鮮,沙律菜正常,但車厘茄沒有車厘茄應有的鮮甜味。小肥羊的Matcha Latte 和All Day Breakfast都可以,合理水平。總結而言,食物份量頗大,價錢中等,但味道只屬正常。另外發現Cafe內部的擺設與Cafe 外部全白簡約風有點不搭和不連貫。
今次決定試下,大幾1:30到達,等了約15分鐘就有位。
總結而言,食物份量頗大,價錢中等,但味道只屬正常。
2020-08-12 520 浏览
無咩事其實真係唔黎會黎葵芳,而且黃色小店唔算多,依間位置上都唔算好方便,但係黎到見到,在舊樓之中,另類地充滿超級文青cafe的氣氛,裝潢相當打卡。日本燒鯖魚飯 / 咖哩吉列豬肉眼扒飯其實見到lunch set咁既價錢,我疑惑左一陣,因為第一次見到,係一間咁靚既cafe,lunch 係有50蚊仲要唔加一,唔講cafe ,茶記都未必可以,所以打卡之餘,仲係嗌街坊而且味道都相當唔錯,鯖魚絕對冇呃秤,大大條上,燒得好香,啖啖魚得黎又juicy,而吉列豬扒粉唔多,基本上都係食緊豬扒本身,而且咖啡都好香,好有係日本食平民咖哩的感覺cozy柚仔跌落奶 / 紫薯鮮奶咖啡一開始都諗緊柚仔跌落奶係咩黎,原來係柚子蜜+牛奶咖啡,咁配搭又相當唔錯,甜甜地又飲到咖啡香

日本燒鯖魚飯 / 咖哩吉列豬肉眼扒飯

cozy柚仔跌落奶 / 紫薯鮮奶咖啡

2020-08-09 241 浏览
葵興附近大多數都係茶餐廳,黃店真心唔多,再唔係可能要去到差唔多石籬附近先有,呢間cafe都係大概喺石籬嘅山下。Cafe門口格離bar枱擺明係打卡位嚟,咁望menu,價錢反而比較驚喜,因為比出面好多cafe平,菜式就普通吸引啦,我估都係俾啲附近返學返工嘅人嚟呢度平食架啫。1.日式燒鯖魚飯飯同魚嘅份量係足嘅,望落寡咗啲2.咖哩吉列豬肉眼扒飯舊豬扒炸得ok,唔會乾,都係足料嘅3.purple sweet potato latte/cozy 柚仔跌落奶普普通通,冇咩特別

1.日式燒鯖魚飯

飯同魚嘅份量係足嘅,望落寡咗啲

2.咖哩吉列豬肉眼扒飯

舊豬扒炸得ok,唔會乾,都係足料嘅

普普通通,冇咩特別
2020-08-08 194 浏览
遊走喺葵涌打磚坪街,四圍行,忽然見到一間燈光偏黃的餐廳叫Cozy Cafe, 好有情調,就有意行去睇一睇,上網search一search, 原來喺一間 💛「黃店」本來就好想坐低食一餐,享受下哩個氣氛,但係因為已過了6:00pm,已經唔可以堂食,咁就唯有外賣返屋企食。招牌芝士焗豬扒配蒜香意粉,份量好大,豬扒好鬆軟好入味,加上好香濃嘅芝士同少少香草,真係超級好味 ; 仲有落足蒜嘅spaghetti,正! 的確係招牌貨。慢煮香草雞扒配薯菜,外賣餐盒喺將薯條、茄汁、芥末、雞排分格放嘅開,非常有心思 ; 薯條喺粗身條,炸到金黃色,正! 慢煮香草雞扒,煮得好香口,皮又脆肉又好嫩滑,食落爆汁好juicy! Super Good! 👍👍特飲-柚仔跌落奶,就係柚子蜜加上咖啡同奶,味道又香又有柚蜜甜,味道好特別。加一句: 香港加油!

加一句: 香港加油!
外卖自取
2020-07-21 355 浏览
葵涌隱世cafe|小清新豬排包(下午茶$52) 與內心期望不符😂,佢唔係用方包都會開心啲但係都有烘過嘅.....豬扒偏硬實(都好呀冇落鬆肉粉🥶)豬排上面咗番茄醬調味下次嚟可以試其他,相信其他嘢會吸引啲Cuppacino $0跟餐平時唔飲咖啡, 非專業評價係好飲嘅🤭🙎🏻‍♀️:雖然我今次叫呢個麻麻,但我相信佢其他野會好味嘅 因為食個包嘆杯咖啡都唔貴🤣,而且Cafe有書睇又坐得舒服我都好願意喺嗰度留耐d放鬆下😍
葵涌隱世cafe|小清新

豬排包(下午茶$52)
與內心期望不符😂,佢唔係用方包都會開心啲
但係都有烘過嘅.....
豬扒偏硬實(都好呀冇落鬆肉粉🥶)
豬排上面咗番茄醬調味
下次嚟可以試其他,相信其他嘢會吸引啲

Cuppacino $0跟餐
平時唔飲咖啡, 非專業評價係好飲嘅🤭

🙎🏻‍♀️:雖然我今次叫呢個麻麻,但我相信佢其他野會好味嘅
因為食個包嘆杯咖啡都唔貴🤣,而且Cafe有書睇又坐得舒服
我都好願意喺嗰度留耐d放鬆下😍
2020-07-15 206 浏览
🎈Cozy CafeIt’s a quite cozy place for you to relax and clean your busy mind😌Dirty (with meal $15)☕️終於試到呢杯好污糟既Dirty啦系凍鮮奶入面加入one shot espresso 濃濃既咖啡味呀😍見住佢由啡白分層到融為一體🥰濃厚熱既espresso覆蓋住凍奶 飲落有唔同層次第一次飲dirty 所以就唔評價太多啦 不過想再大杯就真🤭西班牙豬扒煎蛋配洋蔥汁意粉($48)🍝上次試左個燒鯖魚 今次試個豬扒蛋🥩豬扒煎得香脆唔乾唔鞋 粒蛋系半熟蛋流心嫁🍳味道唔錯 性價比高👍👍
🎈Cozy Cafe

上次試左個燒鯖魚 今次試個豬扒蛋🥩
豬扒煎得香脆唔乾唔鞋 粒蛋系半熟蛋流心嫁🍳
味道唔錯 性價比高👍👍
2020-07-02 361 浏览
◦•●◉✿✿◉●•◦😋: 𝟟.𝟝/𝟙𝟘💭: Cozy Cafe 是文青風格的餐廳,環境很舒適,今天帶了寵物所以坐室外😙 Lunch set叫了西班牙豬扒配意粉,豬扒超大塊、彈牙好味道,配一杯凍Latte,濃濃咖啡香涼透心❤️◦•●◉✿✿◉●•◦ 💙
◦•●◉✿✿◉●•◦

Latte
2020-06-04
西班牙豬扒煎蛋配意粉
2020-06-25 366 浏览
🇭🇰文青cafe X黄店💛系列‼️估下👧🏻有咩不美好經歷🤨▫️餐廳:cozy cafe💛‼️not cozy coffee💙▫️地點:全香港有1️⃣間分店📍 葵涌打磚坪街1-25號寶星中心地下5號舖▫️營業時間⏰: 星期一至五 11:30 - 22:00星期六至日 10:30 - 22:00▫️價錢:~$80+—美味:🍝🍝🍝環境:🌸🌸🌸🌸價錢:💰💰💰💰—👧🏻同朋友去開葵涌就支持下文青風黃店🌸先講環境,靜靜地之餘都幾多打卡位🌸同 @hei.kitchen & @foodbe_pbpbpb 影咗好多相☺️—👧🏻叫咗蒜香帶子意粉 $98🤨🤨🤨🤨🤨條意粉硬到好似冇煮過,比兩個fds試咗都話太硬😫😫蒜味係香而且帶子唔錯,但條麵真係硬到頂住喉嚨🤧🤧🤧之後叫佢地比我過碟,都係硬到食唔到🤨🤨🤨🤨🤨仲要$98 真係好失望😞—不過朋友既🧀芝士豬扒焗飯$88係唔錯既,芝士味都濃同香,而且豬扒都好軟身🤓—#好西 #打卡 #cozycafe #café #summervibes #cafe #正餐 #夏天美食 #HongKong #HK #foodie #goodwest #coffee #佐敦美食 #佐敦cafe #alld
🇭🇰文青cafe X黄店💛系列‼️估下👧🏻有咩不美好經歷🤨
▫️價錢:~$80+

美味:🍝🍝🍝
環境:🌸🌸🌸🌸
價錢:💰💰💰💰

#好西 #打卡 #cozycafe #café #summervibes #cafe #正餐 #夏天美食 #HongKong #HK #foodie #goodwest #coffee #佐敦美食 #佐敦cafe #alldaybreakfast #instagood #bestoftheday #amy_in_sl #黄色經濟圈 #黄店 #黄店求懲罰 #上環 #sheungwan #黃店地圖 #黃店推介 #黃色cafe