2021-06-16 328 浏览
藏身於葵興工業區與舊區之間,Cozy Cafe 的一抹文青風,為這社區帶來截然不同的風景。特飲柚仔跌落奶結合柚子蜜和鮮奶咖啡,頂層先喝到綿密的奶泡,之後就是清新柚子和咖啡的融合,是一杯適合炎炎夏日的飲品。
柚仔跌落奶
柚仔跌落奶
2021-06-13 310 浏览
葵興美食唔多,但係附近返工都要覓食下搵下lunch嘅好去處。今次就去到呢間小店,環境都好文青,簡簡單單嘅餐牌,亦估唔到呢個位會有一間cafe咁特別。點咗西班牙豬扒煎蛋配洋蔥汁意粉($60),豬扒勁大塊,煎蛋仲流心,洋蔥汁睇落幾似白汁,又唔覺好出洋蔥味,怕洋蔥嘅朋友都唔洗驚。豬扒煎到幾香但中間位有啲榎口,不過份量搭夠。意粉唔會煮到太淋,份量雖大但都食到一大半,好飽肚。仲免費配伯爵紅茶,本身都鐘意earl grey tea所以無轉其他飲品,但熱飲就差少少,因為咁岩坐最入冷氣唔算夠,下次會轉梳打飲品會正啲!如餐牌多啲選擇或轉換下應該會多啲去幫襯,唔係嘅話食完一轉個餐牌重覆食就會比較悶。小店加油💪🏻

豬扒煎到幾香但中間位有啲榎口,不過份量搭夠。
意粉唔會煮到太淋,份量雖大但都食到一大半,好飽肚。

2021-05-30 1990 浏览
其實我本來就很想光顧位於「葵興」「打磚坪街」「寶星中心」地下的咖啡店「Cozy Cafe」,「Cozy Cafe」一到下午六點,就已經立刻提早關門休息,導致我之前食了幾次閉門羹。所以後來我提早在下午,乘坐港鐵前往「葵興港鐵站」,再徒步沿着「葵興路」跟「禾塘咀街」到行人天橋,沿着天橋步道來到「青山公路葵涌段」旁邊的「寶星中心」,終於看見正在營業的「Cozy Cafe」。於是我第一時間前往光顧「Cozy Cafe」,但是發現現實中的「Cozy Cafe」廚房沒有熟食粉麵飯食品,製作售賣的小食食品也比較單純專一,價目表裡面的肉類食品,就只有「單骨雞翼」跟「吉列豬扒」而已。「Cozy Cafe」給我感覺,有點像小食店加上咖啡店。至於飲品方面,我本來在「Cozy Cafe」飲品餐牌裡面,看到有「Peach Soda」,但是我詢問過「Cozy Cafe」侍應,才發現「Peach Soda」不幸已經售罄。所以我最後選擇享用「Cozy Cafe」的下午茶小食食品「吉列豬扒沙律」,至於飲品方面,我最後選擇了,享用冰凍的朱古力咖啡飲品「Mocha」。但是「Cozy Cafe」侍應卻告訴我,咖啡飲品裡面的套

但是「Cozy Cafe」侍應卻告訴我,咖啡飲品裡面的套餐折扣優惠,只適用於餐廳的午餐食品,而不適用於「Cozy小食」價目表裡面的「吉列豬扒沙律」。

所以我在「Cozy Cafe」享用一客「吉列豬扒沙律」下午茶配冰凍「Mocha」飲品,總價錢已經變成差不多港幣九十八元,有少許昂貴的價錢。

雖然「Cozy Cafe」小食價目表裡面的小食肉類選擇不算非常多,只有炸豬扒跟炸單骨雞翼小食食品而已,但是我試食過後覺得「Cozy Cafe」製造的炸「吉列豬扒」肉質口感其實頗為鬆軟,外層脆皮口感炸得頗為爽脆。
吉列豬扒沙律

至於餐廳廚房店員,擺放在「吉列豬扒」旁邊的沙律菜裡面,也加入一些味道偏甜的「千島醬」,「千島醬」令「沙律菜」口感爽脆之餘,也不難入口。

至於「Cozy Cafe」廚房為「吉列豬扒」而預備了一些外型有點像「蛋黃醬」,但是醬汁實際味道裡面,還夾雜了質地偏向稠身,味道有少許酸味,和少許香草香味的沙律醬醬汁。

最後要講一下「Cozy Cafe」裡面的朱古力咖啡飲品「Mocha」,雖然我在點餐的時候,已經告訴「Cozy Cafe」侍應,希望為「Mocha」咖啡飲品實際味道加入少許甜味,因為我個人不太習慣苦味咖啡。
Mocha

結果「Cozy Cafe」廚房店員最後在我的冰凍「Mocha」飲品表面,加入一層質感感覺很厚的鮮奶奶泡,鮮奶奶泡甜味某程度上令朱古力咖啡的實際味道,至於沒有變得很苦,只是未算很甜而已。

廚房在「Mocha」咖啡奶泡的表面上,劃上一層疑似甜味朱古力糖漿製作而成的「音樂符號」拉花圖案,飲品需要在攪勻後才勉強喝到少許甜味。加上餐廳以「炸豬扒」為招牌菜,價錢不便宜,所以下次很難找機會千里迢迢來「葵興」再光顧「Cozy Cafe」了。
2021-05-04
吉列豬扒沙律
Mocha
2021-05-26 328 浏览
坐得Office嘆得冷氣多,真係要離開商場行出去曬下太陽~平時係呢間餐廳多數都係食$50-60價位嘅lunch,趁星期五一於豪一豪先😬😬。-🌖美國頂級天然平鐵牛扒配意粉 $168以為係厚厚嘅牛扒,turn out 好似叫牛柳比較合適?一切落去心裏面真係哇咗一聲!件牛肉勁腍喎!食落完全無鬆肉粉味仲好多汁!貴野真係貴野,一入口就知!不過價錢黎講真係偏貴,偶然豪一豪就好😛。意粉條條分明有咬口,唔會好似港式意粉咁煮到淋吱吱,又唔會黐埋一著。.🌗Green Apple Soda 跟餐+$12採用不銹鋼飲管,多謝支持環保👍🏻-同場加映之前食過嘅lunch set🔸西班牙豬扒煎蛋配洋蔥汁飯🔸日式燒鯖魚飯配飯素🔸紐西蘭西冷牛扒配黑椒汁飯-迫不得意下要搭黨鐵嘅話,記得過對面葵星商場嘟一嘟,兩蚊都唔好比佢賺❗️😤-
🌖美國頂級天然平鐵牛扒配意粉 $168
🌗Green Apple Soda 跟餐+$12
採用不銹鋼飲管,多謝支持環保👍🏻
同場加映之前食過嘅lunch set
西班牙豬扒煎蛋配洋蔥汁飯
🔸西班牙豬扒煎蛋配洋蔥汁飯

🔸日式燒鯖魚飯配飯素

紐西蘭西冷牛扒配黑椒汁飯
🔸紐西蘭西冷牛扒配黑椒汁飯
2021-05-21
2021-05-17 362 浏览
之前經過成日都好多人排隊,見今次唔洗,所以就入去食拉,環境都幾舒服,我點左個豬扒意粉,因為見到啲人食好似幾好食咁😊我個人覺得多汁啲會好食啲,所以叫佢多汁,當個餐送到黎時我呆一呆,塊豬扒都真係幾大塊,難怪啲人食呢個餐拉!豬扒煎得幾香,入口唔會好硬。唯一美中不足就係啲意粉,如果煮淋少少就完美拉。不過佢呢度啲service 都算唔錯,出餐速度都算快,難怪佢有唔少棒場客,如果唔洗成日排隊都可能會再黎食既。
2021-04-19 680 浏览
還記得上次分享過,葵涌區一直缺乏一些有質素的Cafe,連想喝一杯有水準的拉花咖啡也寥寥可數要是不嫌交通不太方便,實在私心❤️推薦這個澳洲和牛漢堡扒煎蛋配芥末醬意粉(或配飯)$78(轉薯條 加$20)西班牙豬扒煎蛋洋蔥汁配飯(或配意粉)$60 (轉薯條 加$20)光顧當天沒有供應羊架又沒有牛扒呢😭 有點可惜!唯有點一個從來沒吃的和牛漢堡,至於豬扒是這類其中一款必點食品🌟和牛漢堡煎得甘香沒過火,肉汁鮮嫩可口,牛味亦重,芥末醬起了點睛的作用煎蛋🍳是我最愛的燶邊 + 半熟蛋黃,與和牛漢堡拌著吃會減少油膩感至於意粉🍝,做得乾身彈牙又爽口,不過店家做的意粉偏硬一點,很對我口味但要是喜歡吃得腍滑些就請向店家要求啊店家所烹調的豬扒一向是這店的熱賣食品之一大如面盤的size,濃郁🐷豬肉味和均勻的調味煎好的豬扒口感仍保持肉汁和嫩滑有彈美中不足的是洋蔥🧅汁的味道太像白汁Latte $35(跟餐加$15)Purple Sweet Potato Latte $38(跟餐加$17)飲品方面,每個主食🍽會奉送有一杯伯爵茶但強烈建議搭配一杯drive menu內的飲品,因為加配價相對其他餐廳便宜,最昂貴不過是加$20就
要是不嫌交通不太方便,實在私心❤️推薦這個

光顧當天沒有供應羊架又沒有牛扒呢😭 有點可惜!
店家所烹調的豬扒一向是這店的熱賣食品之一
大如面盤的size,濃郁🐷豬肉味和均勻的調味
煎好的豬扒口感仍保持肉汁和嫩滑有彈
美中不足的是洋蔥🧅汁的味道太像白汁

Latte $35(跟餐加$15)
飲品方面,每個主食🍽會奉送有一杯伯爵茶
但強烈建議搭配一杯drive menu內的飲品,因為加配價相對其他餐廳便宜,最昂貴不過是加$20就有一杯signature drinks
這次就揀選了latte☕️跟店家的另一款特色飲品:紫薯latte
拉花真的要一讚,形態非常漂亮也維持得很好👍🏻
咖啡是我最愛的nutty口味❣️ 口感幼滑比例不俗
而另一杯絕對有驚喜🤩 拉花灑上紫薯粉,頓時增添精緻感
恰到好處的紫薯味,搭配牛奶🥛絕對是互相輝映😌 適合不喝咖啡的朋友啊

食物性價比偏高,價格定位不高但份量和質素都充足
店家座落工廠區與住宅區之間,不要奢求有漂亮景色😅(四處不是工廠就是屋苑,樹木🌲也幾近欠奉)
可幸是裝潢與其店名一樣予人「Cozy」的感覺😌
座位不多,不過店家會在繁忙時間開放室外🪑座位予客人就座。個人其實更愛坐室外,特別是這種天氣真的很適合🌤 往時在附近工作,不時與一班好同事結伴到此吃午飯cozy一下
2021-04-03
2021-03-19 410 浏览
日式燒鯖魚飯配飯素 ($65)• 鯖魚頗為大塊,燒的程度剛好,薄薄的魚皮部分帶些少香脆,但不會有半點燒焦;肉質飽滿,是鯖魚一貫的扎實口感。調味亦處理恰到好處,咸度適中,保留到鯖魚原有的味道。• 飯素的海苔跟鯖魚十分匹配,加上芝麻、魚乾碎,以及採用珍珠米的關係,令口感和味道更豐富。• 份量適中,作用午餐是個好選擇。Cozy柚仔跌落奶 (+$20)• 頂層的奶泡十分綿密豐厚,口感香滑,柚子的味道突出而清新,咖啡味相對較少,比例配合得很好。• 没有飲咖啡習慣的朋友也可以一試。
日式燒鯖魚飯配飯素
日式燒鯖魚飯配飯素 ($65)

• 份量適中,作用午餐是個好選擇。

Cozy柚仔跌落奶

Cozy柚仔跌落奶 (+$20)

• 没有飲咖啡習慣的朋友也可以一試。
Cozy柚仔跌落奶
2021-01-24 646 浏览
今日去左Cozy cafe一個隱世唔影響嘅位置竟然有間coffee shop就等我地試試佢.話說準備行山前當然要醫靚個肚先有氣有力行啦.入到去因為係比較尷尬嘅11點基本其他嘅早餐set已經冇晒店員warm remind得返$70 既all day breakfast無打緊最緊要飽一人嗌左一份all day嗌左柸flat white比自己幫肥仔嗌左柸dirty.野食黎後眼見賣相尚可有炒蛋沙律菜兩條台灣腸兩片二角牛油薄脆多士同埋一大塊薯餅份量黎講我好足夠有突而味道亦不過不失但食沙律唔鐘意沙律醬只能了開d 醬黎食希望店家可以將醬分開放咁就更fit 更窩心.而咖啡黎左後flat white 有基本拉花然後奶泡同咖啡既比例唔錯飲落好順又滑well done.而dirty 黎後最重要既係個凍奶shot面頭再倒d 咖啡落黎唔知係肥仔了左定本身咖啡問題🤔咖啡味相當突出同濃略微成柸係凍冰冰🤦🏿‍♀️但口感係ok 的.大家有興趣可以去一試尼個價錢我覺得算係對得起貨
今日去左Cozy cafe

我覺得算係對得起貨
2021-01-24
早餐
2021-01-19 559 浏览
某個禮拜日去咗Cozy Cafe食個lunch地方有啲偏僻(由地鐵站行過去大概要20分鐘,建議搭巴士)氣氛悠閒,店面裝飾好靚💖💖🍔紐西蘭安格斯牛漢堡扒蛋 意粉或飯 HK$78(轉薯條+$20)安格斯牛漢堡扒牛味香濃,食落多汁💦正呀😋😋不過配菜就普通,水煮加鹽嘅味🍟薯條熱但唔算脆💁🏻‍♀️調味料放喺取餐位,可以自取☕️Iced Mocha HK$38(跟餐$17,加冰+$3)拉花好靚😍不過味道偏酸可能我太鍾意朱古力,覺得朱古力味唔算出☕️Ginger Bread Latte HK$38(跟餐$17)總體而言,食物質素仍然有上升空間環境好,再經過都會入去坐下食啲野一個假日好去處💕
某個禮拜日去咗Cozy Cafe食個lunch
地方有啲偏僻(由地鐵站行過去大概要20分鐘,建議搭巴士)
氣氛悠閒,店面裝飾好靚💖💖

安格斯牛漢堡扒牛味香濃,食落多汁💦正呀😋😋
不過配菜就普通,水煮加鹽嘅味
🍟薯條熱但唔算脆
💁🏻‍♀️調味料放喺取餐位,可以自取
紐西蘭安格斯牛漢堡扒蛋 意粉或飯(轉薯條)

拉花好靚😍不過味道偏酸
可能我太鍾意朱古力,覺得朱古力味唔算出
Iced  Mocha

Ginger  Bread  Latte

總體而言,食物質素仍然有上升空間
環境好,再經過都會入去坐下食啲野
一個假日好去處💕
2021-01-10
2021-01-01 436 浏览
我今日就會比較得閒啲,所以就去咗大窩口附近一間叫做cozy cafe。個地方都比較遠啲嘅,去到大窩口呢,仲要行大概15分鐘先到呀。或者要搭車喇。餐廳喺舊區嚟嘅,但係呢個舊區呢就好幽靜,去到公司cafe呢,基本上就冇乜人咁。個樓底好高,係以前啲舊屋邨嚟嘅。坐得好舒服㗎,我電話就咁啱冇電,老闆娘都好好人,畀我用佢個拖板個叉電。我叫咗一個青魚飯,同一個焗豬扒飯。豬扒飯D cheeze 好濃沃,青魚飯都好香,好好食。嗰度都有啲連豬嘅裝飾,大家記住多啲去support呀,因為呢啲係好難得嘅小店可以輕鬆一下嘅

2020-12-31 299 浏览
每日lunch 都坐滿晒上一次黎,等左差不多30分鐘,今日好好彩,等一陣就有位!位置比較迫唔算坐得舒服叫完野食,坐定定係到等,叫左個蕃茄焗豬扒飯👍🏻豬扒好juicy,唔會焗到太乾,飯嘅份量,適合女士,岩岩好,但男士有機會唔夠飽杯Earl grey 好淡。。。。um。。。完全無茶味,亦唔似Earl grey 比較似一杯沖左好多次水嘅breakfast tea😖
每日lunch 都坐滿晒
上一次黎,等左差不多30分鐘,今日好好彩,等一陣就有位!
位置比較迫唔算坐得舒服
蕃茄焗豬扒飯
2020-12-31
2020-12-09 336 浏览
中午到此店齋買一杯38蚊的mocha,先唔講價錢,杯高只有四吋高,杯裏邊的咖啡容量只有五份三,以為佢畀錯跟餐餐飲我,唔熱和暖都講唔上,未飲過如此難飲的咖啡,咁簡單都做唔好,冇得飲都唔會再幫襯,諗住打電話去反映,長期冇人聽。之前買過焗飯已經乾爭爭,機會已經畀了多次,唔識珍惜都冇計。
之前買過焗飯已經乾爭爭,機會已經畀了多次,唔識珍惜都冇計。

2020-12-07
10 分钟 (外卖自取)
2020-12-06 262 浏览
葵興、葵涌這一帶,舊樓居多,就連餐廳,也是普通茶餐廳罷了,但是,想不到走遠一點、偏遠一點,便有一間隱世絕美cafe。這裏的裝潢,完全是北歐冬日才會看到的深棕色慵懶cozy vibe,配以大量乾花、植物、松果之類的,真的超有feel!而且還設室內座與露天座,備有陽傘,真的仿如置身外國!可惜,椅子是用木造的,較硬,坐得久不太舒服。午餐點了芝士鮮茄焗意粉和紫薯latte。先上紫薯latte,被驚豔到了!漂亮的拉花面灑上了紫薯粉,頓時散發輕奢精緻感😍味道也不錯,混和恰如其分的紫薯味,不會太濃,濃得造作;也不會太淡,淡而無味。再來便是看似普通的焗豬扒意粉,但原來平凡中帶着不平凡。濃厚芝士不在話下,比臉還要大塊的豬扒都是大家有目共睹的,而味道其實是尚可的,肉身乾了一些。但驚喜的,竟然是平平無奇的意粉,本來想吃飯的,但朋友替我點了意粉。才嚐了一口,忍不住連連稱讚,意粉異常爽口彈牙,帶點硬身,比適中更恰如其分,是怎麼拿捏到呢?而且,似乎當中加了一些諸如羅勒的香草,還是薄荷呢,就是感到意粉本身的味道也具層次,散發清新的薄荷味,非常喜歡😋😋😋

午餐點了芝士鮮茄焗意粉和紫薯latte。

2020-12-04
2020-11-28 287 浏览
星期六剛巧於葵興工業區那邊放工這間於近石籬的黃店CAFÉ口碑不錯店內環境裝修很文青,以木製為主,擺放很多相架及乾花全日不用加一服務費招牌芝士焗豬扒飯 - $80豬扒極大塊,接近兩隻手的尺吋豬肉肉質很鮮味,肉味濃郁,質感厚實,煎香再焗更惹味加大量芝士完全覆蓋豬扒,有長長的拉絲效果,極度邪惡飯粒粒分明,乾濕程度剛好,蛋香很足夠醬汁焗得均勻,頗香番茄味Hazelnut Latte - $17(跟餐)Latte的牛奶比例較多,平衡Espresso的咖啡濃味再加上Hazelnut,口味更甜,奶香味濃郁
招牌芝士焗豬扒飯&Hazelnut Latte
星期六剛巧於葵興工業區那邊放工
這間於近石籬的黃店CAFÉ口碑不錯
店內環境裝修很文青,以木製為主,擺放很多相架及乾花
全日不用加一服務費
招牌芝士焗豬扒飯&Hazelnut Latte
招牌芝士焗豬扒飯

招牌芝士焗豬扒飯 - $80
豬扒極大塊,接近兩隻手的尺吋
豬肉肉質很鮮味,肉味濃郁,質感厚實,煎香再焗更惹味
加大量芝士完全覆蓋豬扒,有長長的拉絲效果,極度邪惡
飯粒粒分明,乾濕程度剛好,蛋香很足夠
醬汁焗得均勻,頗香番茄味
Hazelnut Latte

Hazelnut Latte - $17(跟餐)
Latte的牛奶比例較多,平衡Espresso的咖啡濃味
再加上Hazelnut,口味更甜,奶香味濃郁
2020-11-28
2K
2020-11-16 2207 浏览
Dinner @ Cozy Cafe ~經常幫襯這間小店 , 除了是支持「黃色經濟圈」之外 , 還喜歡這家餐廳夠 💛 又夠個性 , 田園風格 , 本土氣氛濃厚 .... 我們就是喜歡 ~Menu ~Iced Americano : 味道剛好 , 不會過濃又不會太淡口 , 咖啡入口先有果酸,後續是徐徐的咖啡濃香 ~US Short Rib (boneless) with French fries 美國特級牛小排配薯條 : 一如慣常 , 我點的熟度是 medium rare, 有圖有真相,廚師是做得到 ; 牛扒煎得香口 , 調味得宜 , 牛肉味濃郁,肉質軟嫩 juicy, 不需沾醬汁也好吃,味道不俗 ~本篇完 ~
Dinner @ Cozy Cafe ~
經常幫襯這間小店 , 除了是支持「黃色經濟圈」之外 ,
Menu ~

本篇完 ~