做到新年, 大家有冇為自己的衣櫥添上新裝呢? 等我又睇下有冇合適的衣服先... 其實大家不要誤會, 我不只是逛街買衣服, 其實我正在 Crostini Bakery & Cafe 等我朋友到來 tea 一tea, 不過見到這裏剛好也賣其他不同的衣飾精品, 因為女性當然自然地去逛逛啦~ 我朋友終於到了, 我們分別點了咖啡, 花茶, 當然仲有甜品啦~ 我就很喜歡這個紅桑子石榴慕絲(HKD42), 酸酸甜甜的紅桑子 + 石榴 Mossee, 加上精緻的外表, 心心眼呢~ 而這個香芒熱情果慕絲 (HKD38), 除了芒果及熱情果做主題外, 中間還有朱古力慕絲, 可以中國芒果及熱情果的酸味. 見到隔離枱食pizza食得好滋味, 但我們也不客氣, 芝味巴馬火腿薄餅(HKD68), 一咬落去芝味十足, 加上野味的巴馬火腿, 這個薄批我們吃了一整個也不會覺得太膩. 另外新年也就到了, 之前在這裏買過蝴蝶酥, 香脆好味, 而且他們的曲奇是新鮮製造, 天然不加其他人造添加劑, 買畀爸媽食就最好啦 一邊飲Mocha, 朋友就一邊飲香橙肉桂茶, 一邊談天一邊吃 Tea, 好久也沒有那麼

一邊飲Mocha, 朋友就一邊飲香橙肉桂茶, 一邊談天一邊吃 Tea, 好久也沒有那麼 Relax 的呢~
2018-02-02
  • 紅桑子石榴慕絲
  • 芝味巴馬火腿薄餅
最近喺鑽石山荷里活廣場每次經過都覺得呢間野好吸精。今日終於都忍唔住入咗去食嘢sofa坐位我坐得好舒服,同朋友吹吹水吹一個下晝都唔怕。而且裝修好靚,充滿藍色background同綠色嘅草仲有好多永生花~~有一個corner專賣衣服同永生花等等精品~我就俾你永生花吸引左視線,一直嘆野食一直欣賞叫左兩杯熱嘅海鹽朱古力,飲落去又有朱古力味又有海鹽味,好好飲同埋幾大杯都幾抵^_^Pizza種類多。叫左2個pizza~~~ 全芝士pizza.同三文魚pizza!!!!! 好好食!芝士味係必定要食必定要,因為只是超多好滿足仲好拉絲,味道好好。三文魚pizza,差唔多啖啖都食到三文魚嘅味道,而且其實真係幾大份,仲有少少留心嘅感覺,味道掌握得好好,食到好飽都繼續堅持要食晒佢非常推介!!就快新年,見呢度啲嘢都幾好食,亦見曲奇禮盒幾靚就帶盒俾屋企人先店員話佢哋嘅曲奇係冇落牛油精純天然。安心食用。哈哈哈屋企人最注重健康包裝盒好靚。入邊有六款曲奇238$有南瓜熱情果曲奇🍪玫瑰蝴蝶蘇,紅莓穀物,合桃,海鹽唔朱古力伯爵茶曲奇🍪仲有我最愛既牛油曲奇
最近喺鑽石山荷里活廣場每次經過都覺得呢間野好吸精。
今日終於都忍唔住入咗去食嘢

Pizza種類多。

非常推介!!

2018-02-06 211 浏览
這幾星期的工作量真的有點吃不消, 加上又要籌備一年一度的公司晚會, 這些無形的壓力令我有點身心疲累。幸好, 星期六下午讓我嘆了一個久遺的輕食午餐, 不但令胃口滿足, 身心也能放鬆一會。平時我到CROSTINI, 多數也是買件蛋糕或買曲奇。而鑽石山這分店除了是間餅店, 還有咖啡三文治等輕食供應, 正合我想悠閒一點吃個午餐。走進店內才知道這兒還有時裝精品等出售,有看上去都是簡約得來有設計, 平凡中帶特色, 很有法國人的設計風格。 這兒的自選三文治有多款選擇, 麵包已有四款, 再加上肉餡和蔬菜醬汁等, 真是有幾十個組合。我好不容易才決定了黑椒豬脾肉配羅馬生菜意大利三文治包作為我的午餐。三文治包烤過後外表略脆, 內裏鬆軟, 暖暖的帶着小麥香。餡料中的豬脾肉肉質軟腍,  咬吃來略帶爽口咸香, 加上點點的黑椒刺激就更能提香提味。羅馬生菜很爽脆清甜, 一濃一淡的味道, 一軟一脆脆的口感, 交織了完美的三文治配搭。加上免費添加的黑松露醬, 味道就更豐富了。 身邊那位點了西班牙辣肉腸芝士薄餅, 原來是即叫即烤, 送來時熱騰騰的漫着芝士香, 十分開心。辣肉腸的惹味, 番茄醬和芝士的香濃配搭, 這個薄餅看似

辣肉腸的惹味, 番茄醬和芝士的香濃配搭, 這個薄餅看似簡單, 但真的幾好吃。吃完不會覺得肥膩, 只會回味薄餅的香濃和那種吃飽的滿足。

這一杯LATTE 真是我的"神仙水", 奶香滿盈, 濃滑可口, 加上精緻的咖啡拉花, 暖暖的為我注入能量。

呷一口熱咖啡,吃一件三文治, 難得可以放鬆的時刻! 這時我只想好好的和身邊那位開心地享受美食, 分享一下日常瑣碎事, 把所有煩惱忘掉。

我當然不會忘記甜品櫃的蛋糕, 只是每次看到有這麽多漂亮的蛋糕時不知怎樣去選擇吧。

最後我們點了白色的柚子芝士和黑色的紅橙特濃朱古力脆脆。

其實兩款蛋糕的味道都很不錯, 不會過甜, 口感幼滑。64%比利時朱古力的濃度十足, 但一點也不會苦澀。配上紅橙啫喱就更能中和朱古力慕士的甜度, 是朱古力控的一個好選擇。

而我則較喜愛酸甜甜的柚子芝士, 帶有淡淡的檸檬清香, 而芝士慕士很LIGHT 不會膩, 再加上中間柚子啫喱, 味道很清新。吃甜品果然是很好的治療心靈大法, 之後的心情十分不錯。

最近他們還推出了至尊曲奇禮盒, 內有六款曲奇還要獨立包裝, 新年時送禮十分適合呢, 待下次經過就買一盒送給母親大人吧。不過這時的我還是貪吃的帶了曲奇和蝴蝶酥回家, 延續歐陸滋味。
2018-02-06 198 浏览
難得放假約左以前公司兼職的小妹妹行荷里活廣場, 發現呢度開左我最愛的麵包店<Crostini Bakery & Café>, 但不一樣的是除左賣新鮮麵包、精美蛋糕、 曲奇以及咖啡之外,仲有好多精品添, 享受美食同時Shopping~ 店舖裝潢以半開放式的歐式設計, 以藍白色為主,仲有數張沙發座位, 座位間空間大,非常舒適~ 一入門口見到大大的透明玻璃櫃, 放滿每日新鮮製作的麵包以及多款精美的蛋糕~ 店內仲有一個大大的曲奇陳列櫃, 放滿多款口味曲奇~ 另外亦有咖啡、Pizza、三文治等~ 而店的另一邊仲有精品售賣, 包括衣服、手機殼、文具等, 仲有靚靚的鮮花添,就快情人節了, 店舖更推出限定的紅&粉紅玫瑰! 食物方面有優惠配搭, 購買指定食物可以用優惠價換購咖啡~ 呢度的自選配搭三文治系列非常受歡迎, 可以自選麵包、餡料、蔬菜以及醬汁~ 今次我地點左<西班牙辣肉腸芝士Pizza>, 因為即叫即焗,所以要等15-20分鐘, 上台時熱辣辣散發住香濃的辣肉腸、芝士香味,薄餅香酥脆軟,入口不油膩, 薄餅份量2個人食岩岩好, 芝士好多仲可以做到拉絲的效果
難得放假約左以前公司兼職的小妹妹行荷里活廣場,
但不一樣的是除左賣新鮮麵包、精美蛋糕、
曲奇以及咖啡之外,仲有好多精品添,
享受美食同時Shopping~

店舖裝潢以半開放式的歐式設計,
以藍白色為主,仲有數張沙發座位,
座位間空間大,非常舒適~

一入門口見到大大的透明玻璃櫃,
放滿每日新鮮製作的麵包以及多款精美的蛋糕~

店內仲有一個大大的曲奇陳列櫃,
放滿多款口味曲奇~
另外亦有咖啡、Pizza、三文治等~

而店的另一邊仲有精品售賣,
包括衣服、手機殼、文具等,
仲有靚靚的鮮花添,就快情人節了,
店舖更推出限定的紅&粉紅玫瑰!

食物方面有優惠配搭,
購買指定食物可以用優惠價換購咖啡~

呢度的自選配搭三文治系列非常受歡迎,
可以自選麵包、餡料、蔬菜以及醬汁~

今次我地點左<西班牙辣肉腸芝士Pizza>
因為即叫即焗,所以要等15-20分鐘,
上台時熱辣辣散發住香濃的辣肉腸、芝士香味,
薄餅香酥脆軟,入口不油膩,
薄餅份量2個人食岩岩好,
芝士好多仲可以做到拉絲的效果添~
西班牙辣肉腸芝士Pizza

甜品控的我地被精美的蛋糕吸引住,
好想每一款都食,最後挑選了3個料幸運兒~

<黑加倫子海鹽芝士>
外型有如一粒大大的粉紅珍珠球,
外層金光閃閃,內層是慕絲,
淡淡清新的海鹽、軟滑的法國忌廉芝士,
再配上甜甜的黑加倫子,
令整體甜而不膩,
而最底層仲有白朱古力脆米,
口感層次豐富~

情人節限定之一<心亂如麻>
上層是香滑的芒果慕絲,
下層是香濃朱古力海綿蛋糕、奶油和脆脆,
多層的口感,令你有心亂如麻的感覺~
情人節限定之<心亂如麻>

<白桃洋甘菊慕絲>
外層是清新甘甜洋甘菊慕絲,
內層是香甜的白桃,
口感幼滑,散發出幸福的感覺~
白桃洋甘菊慕絲

飲品就點左<Rose Latte> & <Ice Green Latte>
<Rose Latte>口感綿滑,苦澀的咖啡帶點玫瑰花的香與甜
<Ice Green Latte> 五會太甜,大大杯非常飽肚

不得不提<Crostini>的曲奇亦非常好味,
選用左法國牛油,品質要求高,
我地亦買左雜錦曲奇以及<至尊曲奇禮盒> 俾家人食,
一盒共 有6款不同的口味:
海鹽朱古力伯爵茶曲奇、玫瑰蝴蝶酥、
穀物合桃曲奇、南瓜籽熱情果茶曲奇、
紅莓榛子曲奇、牛油曲奇~

而且包裝是精緻的獨立設計,
絕對是新年送禮的好選擇~
西班牙辣肉腸芝士Pizza
情人節限定之<心亂如麻>
白桃洋甘菊慕絲
2018-02-04 162 浏览
有日係鑽石山行下街見到有間新開的cafe,見肚餓又口渴就諗住走入去坐下食下嘢入到去都幾闊落, 有幾張枱入到去俾啲曲奇餅🍪吸引,好像好好食咁隔離仲有佢地自己設計的家品同服裝,都係行簡約路線之後我就叫左佢地推介的all day breakfast 同火雞片芝士牛角包🥐All day breakfast 就正正常常,腸仔最好食,而牛角包就幾軟化,啲生菜都幾新鮮,五錯啦最後叫左杯green tea latte ,omg!!!真心好飲!正!臨走前都係買左盒曲奇餅🍪有六款味道,又大盒!點樣五買反去食丫,啲曲奇好鬆化,好好食
入到去都幾闊落, 有幾張枱
入到去俾啲曲奇餅🍪吸引,好像好好食咁
隔離仲有佢地自己設計的家品同服裝,都係行簡約路線

正!
牙痛原來真的慘過大病,因為要看醫生的原故,就這樣,相等於一部 iPhone 的金額白白溜走了,BeautySearch 心情隨之而壞透了,情緒低落,吃甜食是最好不過的良方。 途經荷里活廣場時,發現一家不一樣的 Crostini Bakery & Cafe…… 之前,Crostini 給我的印象主要都是賣麵包,以及發售精美蛋糕,感覺就如同一家高級的西餅店,但這次,被其裝潢吸引著,始發現原來是一家 cafe 小店。於是便決定坐下來,好好享受一下 High Tea,舒解一下鬱悶的心情! 其實,BeautySearch 一直都覺得 Crostini 的小蛋糕相當精美,陳列於雪櫃中,簡直猶如精美的陳列品。店子除了麵包蛋糕外,還有不少選擇。咖啡、曲奇、Pizza、三文治、朱古力等一應俱全。 不過,這店鋪真的不只 Cafe 那麼簡單,此店除了吃的、喝的,還有衣服、精品、鮮花等。起初,BeautySearch 還以為這是店子的陳列,及後才發現,原來全都是可購買的產品喔!在 Cafe 加入這種陳列,感覺猶如來到台灣,令人份陫輕鬆愉悅。 除了現成麵包,這裡還有一個可以全由自己話事的 Super Bao

除了現成麵包,這裡還有一個可以全由自己話事的 Super Bao Mix & Match,當中共有五項不同搭配可供自選!

麵包:法包/牛角包/三文治/麥包
餡料:火雞火腿/黑椒豬脾/煙三文魚/蟹肉沙律
蔬菜:紅毛菜/九芽菜/火箭菜/羅馬生菜
醬汁:青瓜汁/藍芝士汁/千島醬/芝麻汁/凱撒沙律汁
額外醬汁:黑松露醬/魚子醬+$8

而 BeautySearch 最終點選了 - 蟹肉沙律加羅馬生菜搭配藍芝士汁加黑松露醬牛角包。

還未進食,已看到包包的餡料多到滿瀉呢!幸好,店員細心地把牛角包切成兩份,入口時就更方便。

由於添加了黑松露醬,甫上桌,已聞到黑松露的獨特香氣。不過,黑松露並沒有喧賓奪主,沒有把蟹肉沙律的鮮味蓋過,加上鬆化的牛角包及新鮮爽脆的羅馬生菜,這配搭原來相當不錯。

搭配而上,還有這杯濃濃的士多啤梨朱古力,BeautySearch 還在飲品上添加了一層香滑的忌廉,雖然邪惡,卻又相當滋味。而且,朱古力沒有把香甜的士多啤梨蓋過,飲落蠻不錯。

不過,當天的 BeautySearch 份外需要外一點甜,於是,便點算了兩款不同的甜品來嚐嚐!

黑加倫子海鹽芝士 (HK$43) 球體外型,金光閃閃的外層,相當吸引。內層是慕絲質地,既有海鹽芝士的清新,還有黑加倫子的甜美,整體甜而不膩,而底層更有白朱古力脆米,相當有心思。

由於 BeautySearch 是一名『芝士控』,所以,兩件蛋糕也離不開芝士,而第二款的柚子芝士蛋糕 HK$38 味帶酸酸甜甜,非常開胃,搭配上層兩片朱古力,相當吸引!

農曆新年快到了,是時候開始搜羅禮盒給親朋好友,所以,臨走前,BeautySearch 入手了一盒至尊曲奇禮盒 (HK$238/ 450g),聽店員介紹,Crostini 的曲奇是選用法國牛油,品質要求相當高,而且一盒共 6款口味:穀物合桃曲奇,南瓜籽熱情果茶曲奇,紅莓榛子曲奇,牛油曲奇,海鹽朱古力伯爵茶曲奇及玫瑰蝴蝶酥,很豐富喔!

❤美食推介❤法式風情,品味生活好時光--Crostini Bakery & Cafe 一到下午茶時間,連中午飯都未食既我地,連大象都吞得落但是一陣重要去食生日飯,又唔可以食太飽所以就決定搵地方食個下午茶先就係咁就發現左一個充滿法式風情,又可以品味生活好時光的好地方見到Crostini 精緻的設計,覺得應該都幾貴。。。但是一睇個價錢,在而家肉鬆包都要十蚊的情況下,Crostini 的包包真是價格相宜最緊要係重要有得坐環境相當休閒,現代、簡潔別緻的設計,令人有身處異國的感覺 Crostini Bakery & Cafe 第一個吸引的視線的,就是櫥窗裡面款式多樣,色彩鮮艷,非常精緻的蛋糕真的像藝術品一樣每一款都令人難以取捨 最終我們選了兩個,大家齊齊分享 法式芝士HKD $36.00 芝士餅加上紅桑子,鮮紅色的外表 酸酸甜甜的香氣,很能引起人的食慾 芝士味道適中,口感軟滑,配紅桑子和餅碎底 酸酸甜甜的,多吃也不會膩 黑加倫子海鹽芝士HKD $43.00 光亮的表面上有閃令令的金鉑 驟眼睇,好似一個水晶球 外表睇落好Q彈 事實上佢質感真的很Q彈 原味海綿蛋糕,淡淡海鹽味,法國

一到下午茶時間,連中午飯都未食既我地,連大象都吞得落

但是一陣重要去食生日飯,又唔可以食太飽

所以就決定搵地方食個下午茶先

見到Crostini 精緻的設計,覺得應該都幾貴。。。

最緊要係重要有得坐

環境相當休閒,現代、簡潔別緻的設計,令人有身處異國的感覺

款式多樣,色彩鮮艷,非常精緻的蛋糕

真的像藝術品一樣

每一款都令人難以取捨

最終我們選了兩個,大家齊齊分享

法式芝士HKD $36.00

芝士餅加上紅桑子,鮮紅色的外表

酸酸甜甜的香氣,很能引起人的食慾

芝士味道適中,口感軟滑,配紅桑子和餅碎底

酸酸甜甜的,多吃也不會膩

黑加倫子海鹽芝士HKD $43.00

光亮的表面上有閃令令的金鉑

驟眼睇,好似一個水晶球

外表睇落好Q彈

事實上佢質感真的很Q彈

原味海綿蛋糕,淡淡海鹽味,法國忌廉芝士&黑加倫子慕絲口感滑膩幼細,

餅底帶白朱古力脆米的沙沙口感

和軟滑的法國忌廉芝士,黑加倫子慕絲交疊出濃濃的層次感

食完甜品,就食面包,這裡的包包很好吃哦

軟心朱古力雪山HKD $16.00

喜歡朱古力的朋友一定不要錯過

餡料超多,味道夠甜,但不會感到膩

硬硬的外皮包裹住柔軟的面包和軟心朱古力

真係好好味

要買就要快手,當我食完想買返屋企比家人試試的時候

佢得返一個。。。最後我係一家人share一個

蘋果丹麥酥HKD $12.00

外表金黃有層次

酸酸甜甜的蘋果味道,配上鬆化的餅底,好味道

如果想食得再精緻一D

Crostini Bakery & Cafe有得自選

由包的種類、蔬菜、醬汁同餡料都可以自己選擇

我就選擇了牛角包,羅馬生菜、凱撒沙拉和蟹肉沙拉

還有免費的黑松露醬

牛角包外表金黃相間,外皮顏色較深,口感酥脆

內部一層層酥皮像是漩渦一樣,鬆軟又有口感

巴拿馬火腿薄餅

看見別人吃,很滋味的樣子

突然就很想吃

薄餅酥脆軟

芝士和醬料配搭巴拿馬火腿的香味

不油不膩,酥脆易入口,不知不覺就吃完了

green tea latte

有淡淡的抹茶香氣和苦澀味,鮮奶味道很濃郁,甜度較淡,不會苦

整體口感不錯

Crostini 除了包和薄餅,還有曲奇餅

包裝都很精緻,有單獨一款的,也布禮盒裝的

送禮自用都好好

剛巧要參加生日會,就帶一盒和大家一起分享

至尊曲奇禮盒

包裝真是好高貴,好啱送禮

有齊6款曲奇口味

包括紅莓榛子曲奇、南瓜籽熱情果茶曲奇、穀物合桃曲奇

海鹽朱古力伯爵茶曲奇、玫瑰蝴蝶酥及牛油曲奇

鍾意果款可以買獨立裝

每塊都有獨立包裝,好方便
下午茶
  • 軟心朱古力雪山
2018-01-31 2216 浏览
在這邊工作關係,經常經過這間新開的食店。每次經過都被精緻的蛋糕櫃吸引。蛋糕櫃的甜品都好精緻可愛,外貌絕不輸給酒店甜品,而且價錢合理,所以今日收工後決定和朋友試下~入到餐廳後,急不及待order蛋糕,對住咁靚嘅蛋糕櫃真係有啲選擇困難症,件件都好想食哦~ 最後選了白桃洋甘菊慕絲和紅桑子石榴慕絲。兩款都好好食,甜味適中。個人比較喜歡紅桑子石榴,慕絲中間的紅桑子餡味道清甜,很fresh好好味。雖然今次是為了蛋糕而來,但估不到PIZZA原來才是主角!!! 初時想叫意式香腸pizza, 可惜已經售罄。(下次一定要試下!) 於是我們點了蒜香烤豬pizza和芝士狂熱pizza。Pizza即叫即整,來到的時候熱騰騰~ 芝士狂熱的芝士真是不野少! 拉絲指數爆燈! 身為芝士迷的我都食得很滋味! 烤豬也唔錯,而且pizza底的麵包好鬆軟, 有驚喜! 我和朋友也食得很滿足呢~ 飲品方面有很多選擇,除了咖啡/茶之外,還有乳酸梳打系列,朋友叫了荔枝乳酸梳打,這個還可以,不太甜。不得不提環境方面,除了食物方面,也可在店內購買文青服飾,保鮮花,和曲奇餅等。可一邊品嚐美食,一邊欣賞店內產品,既特別又多元化。曲奇餅的包裝

不得不提環境方面,除了食物方面,也可在店內購買文青服飾,保鮮花,和曲奇餅等。可一邊品嚐美食,一邊欣賞店內產品,既特別又多元化。曲奇餅的包裝大體,睇來新年已經知道送什麼給親友,嘿! ☺

2018-01-30
  • 芝士狂熱pizza
2018-01-30 178 浏览
每次去荷里活廣場行街總會經過Crostini, 裝潢好靚, 今次終於忍唔住要去試下啦!!除左牛角包出名, D曲奇都唔差,,,我自己都幾中意食甜品, 加上見到佢地有賣曲奇, 緊係要入貨啦~~~~海鹽朱古力伯爵茶曲奇, 包裝好精美架, 就快情人節, 送禮都一流.......濃濃既伯爵茶味溝埋朱古力, 可能有海鹽既關係, 不會超級甜, 味道剛好~~~全日早餐, 單是賣相已經很有誠意, 有齊炒滑蛋 、薯角、煎雙腸、煙肉、茄汁豆、沙津蕃茄同多士...香腸同火腿都唔係平價貨色, CP值好高!!煙肉煎得夠香脆, 又不太乾......炒滑蛋口感軟滑, 份量足, 超飽海鹽焦糖朱古力入口幼滑, 味道細膩飽滿, 鹹甜味平衡.  口感層次鮮明!!~~蒜香烤豬PIZZA, 即叫即焗的關係, 店員表示要等15-20分鐘, 好新鮮!!~個薄餅又大又熱辣辣,  芝士好多好正, 而且仲係parma ham , 入口即融~~至尊曲奇禮盒, 一共有6款口味!!!!決定買黎送禮!!!

至尊曲奇禮盒, 一共有6款口味!!!!決定買黎送禮!!!
香港的咖啡店愈開愈多,特別連鎖的店鋪例如:Starbucks、Pacific Coffee等等都坐無虛席。近年有很多同類型的店鋪進軍市場,其中以Crostini Bakery & Cafe都是我比較鍾情的一間店鋪。首先與平常的咖啡店大致相同,除了咖啡之外更有不少蛋糕、切件蛋糕、曲奇、麵包、酥皮麵包、三文治、朱古力等。但現在的店鋪真的不只是食物那麼簡單,此店更有時裝、禮品或是鮮花等,更與時並進除了電話落單更可利用APPS下單非常方便。時裝不免走向悠閑服裝與咖啡店一樣,給人悠悠感價格則稍為高昂。還有不同大大小小的禮品,包括:電話殼、杯子、手袋、記事簿等等。不知道是否《情人節》將至,餐廳更推出很多鮮花限定有粉紅色、紅色玫瑰、藍玫瑰等等。如果鮮花配上朱古力,女士們收到定必甜入心頭。店鋪除了蛋糕麵包類外,更有PIZZA及Super Bao Mix & Match即自己決擇任你調配,麵包、餡料、蔬菜、醬汁等等等,大約$59以餡料的價格都屬正常。不知道是否入夜的關係,很多的食物都沽清了。但麵包控的我,決意吃一個才心滿意足。Super Bao Mix & Match $58四種不同的麵包選擇了牛角包,

Super Bao Mix & Match $58
四種不同的麵包選擇了牛角包,餡料選擇黑椒豬脾,蔬菜則是九芽菜並加配藍芝士汁,另外可免費加配黑松露醬。首先店員相當細心地將牛角包烘焙過後,熱辣辣並且黑椒豬脾薄身而不油膩;配上九芽菜及藍芝士汁相當美味,黑松露汁令到整個牛角包更加津津有味。
Super Bao Mix & Match

蘋果丹麥酥 $12
我的最愛必點之物蘋果丹麥酥,軟心的蘋果蓉清甜並帶少酸開胃無比,而且酥皮香脆可口細小件剛剛好。
蘋果丹麥酥

軟心朱古力雪山 $16
呢個麵包值得推介,特別喜歡吃朱古力的人簡直會愛上。朱古力大個得未能蓋過我的掌心一樣,外層滿帶朱古力的脆身,輕輕切開後朱古力醬猶如溶岩湧出,朱古力的濃度頗高,如果要吃的話2人分享比較好。
軟心朱古力雪山

黑加倫子海鹽芝士 $43
來到我最期待的畫面甜品篇,首先外型金光閃閃吸引我來。外層以海鹽帶有少許閃亮,配上黑加倫子慕絲帶點清新,而且底層有白朱古力脆米,為蛋糕增添口感!
芝士 味道恰到好處,整體來說不俗。

熱情果朱古力慕絲 $38
很少會看到小蛋糕成長形,單看表面已得知朱古力濃度極高,配以熱情果餡及雲呢拿軟心及朱古力慕絲,極之邪惡之物。

蕉思慕想$43
情人節限定之物"須要至少2日前預訂,香濃的香蕉味道及配以微濃的朱古力,淡淡的咖啡相當新穎。粉紅色的外型配上心形的白朱古力相當美麗。最後還有粉色馬卡龍,甜度不算高不錯。

熱情果乳酸梳打 $38
最後來一杯熱情果乳酸梳打,熱情果味道微濃配上乳酸味,開胃又美味。
熱情果乳酸梳打

至尊曲奇禮盒 $238
最後我都忍不住美麗的盒子,精緻的獨立包裝設計。決定買給摯愛親友分享,一起品嚐 Crostini 製作的鬆脆曲奇。 曲奇禮盒集齊六種口味:玫瑰蝴蝶酥、紅莓榛子曲奇、牛油曲奇、榖物合桃曲奇、海鹽朱古力伯爵茶曲奇及南瓜籽熱情果茶曲奇。
特別喜愛鬆脆可口的蝴蝶酥,添加少許玫瑰花瓣,濃香的牛油味配搭淡淡的花香令人吃不停口。另外,紅莓榛子曲奇帶有香甜的紅苺乾,非常煙韌並富口感。海鹽朱古力伯爵茶曲奇芳香的茶味配上香濃朱古力,令人有新鮮感。南瓜籽熱情果茶曲奇則有清甜的熱情果味配南瓜籽鬆脆口感。牛油曲奇滿帶牛油香,非常鬆化。最後更有一款健康榖物合桃曲奇,相當美味。
2018-01-26
Super Bao Mix & Match
蘋果丹麥酥
軟心朱古力雪山
熱情果乳酸梳打
今次和朋友相約去到鑽石山荷里活廣場的Crostini Bakery & Cafe 食tea,之前都係其他地方見過,但就未食過,上網search過,原來全港有成20間分店呢!而鑽石山呢間分店更是新開冇耐的,Cafe裝潢型格又特別,顏色同風格襯起來似愛麗斯夢遊仙境👑店中又有唔少精品賣,入去食野之餘仲可睇下有趣精品🍮🍳All Day Breakfast $98呢到有2款All Day Breakfast選擇,而我地選這一款材料比較豐盛的,包括芝士豬肉腸,煙肉,炒蛋,蕃茄,薯角,全麥提子麵包,茄汁豆,紅毛菜同九牙菜,每樣野都係即叫即製,唔係預先整定,所以食物非常新鮮🍻店內有不少蛋糕選擇望著精緻嘅蛋糕,全部都想食,想了好一會才決定選那個好呢!最後我地選了2個蛋糕!🍰黑加倫子海鹽芝士蛋糕$43超級推薦既一款!外層包左薄薄既啫喱,芝士配搭海鹽甜而不膩👍🏻餅底又有心意整!🧀柚子芝士蛋糕 $38酸酸甜甜咁,非常開胃🍴外型非常前衛,非常岩打卡呢⭐芝士迷一定唔可錯過店內除了蛋糕,仲有不少新鮮麵包見到依個cafe仲有賣cookie,包裝大方得體又高貴,而且味道選擇都幾特別呢!🥨至尊曲奇禮盒(450g) $23

店中又有唔少精品賣,入去食野之餘仲可睇下有趣精品🍮

🍳All Day Breakfast $98

店內有不少蛋糕選擇

望著精緻嘅蛋糕,全部都想食,想了好一會才決定選那個好呢!

最後我地選了2個蛋糕!

🍰黑加倫子海鹽芝士蛋糕$43

🧀柚子芝士蛋糕 $38

店內除了蛋糕,仲有不少新鮮麵包

🥨至尊曲奇禮盒(450g) $238
一盒有6款口味:
南瓜籽熱情果茶曲奇,穀物合桃曲奇,紅莓榛子曲奇,牛油曲奇,海鹽朱古力伯爵茶曲奇同玫瑰蝴蝶酥!

內面全部獨立包裝,方便食用,而且臨近新年,拎來送禮都好啱,好過年年都送果個藍X牌cookie😂
下午茶
2018-01-27 147 浏览
早排睇完人氣韓國電影「與神同行」後,頓覺親情可貴,於是趁前幾日 day off 帶了老媽一起嘆下午茶。我們今次去了鑽石山廣場 1/F 的 Crostini 。Crostini 的分店越開越多,但呢間 Crostini 面積比其他的分店大得多了~ 座位之間都算寬敞,空間感都很足夠。在門口的小西餅及大蛋糕,件件都色彩鮮艷奪目,造型精緻有趣,彷如精心製作的藝術品,令我和老媽頓時起了心心眼~  好想每款都買一件啊!之但係剛剛新鮮出爐的牛角包亦相當吸引!雖然女人是有 2 個胃,不過在眾多選擇當中,總要下決定吧!除了 Crostini 的招牌小西餅、牛角包三文治之外,聽說不久前才推出薄餅,我呢個為食女一定要點的。我們等齊所有食物後,放在桌上拍拍照,看起來都幾豐富~這份 Super Bao Mix & Match,我們選了剛出爐的牛角包,配火雞火腿、紅毛菜及芝麻汁,中間還夾了一層芝士。我和老媽都大讚這件牛角包,酥脆香軟得來又充滿牛油香。中間的火雞火腿片肉質幾嫩滑,加了甜酸的芝麻汁,令這份清新的三文治變得更為美味。一整塊 8" 圓形的「蒜香烤豬薄餅」亦都很煙靭及芝士鹹香兼備,烤豬軟腍之餘,加上香濃的蒜
 好想每款都買一件啊!
Super Bao Mix & Match (牛角包)
一整塊 8" 圓形的「蒜香烤豬薄餅」亦都很煙靭及芝士鹹香兼備,烤豬軟腍之餘,加上香濃的蒜香,更帶出不同層次的鹹香,再混入茄醬的酸甜味道,剛好中和芝士的厚膩感,相當惹味~ 😋
蒜香烤豬薄餅
偶爾我在公司都會吃到 Crostini 的「散水餅」,今次終於可以自己挑選喜愛的款式和口味了。這件「青檸紅苺慕絲」,嫩綠色的圓球,像個閃亮亮的青蘋果,造型簡約得來亦相當可愛。
小餅的味道酸酸甜甜,外層的青檸慕絲濕潤鬆軟,而且味道較清甜,而中間的紅苺慕絲,酸甜的味道更為突出,還夾雜紅苺粒粒的咬口。墊底的朱古力曲奇稍為軟身,略為濃甜的味道,令我和老媽都相當滿足。
另外這款「紅橙特濃朱古力脆脆」,朱古力的圓球亦都很閃亮,上面那粒酒紅色的朱古力圓珠,造型顯得格外高貴。
裡面是濃甜的朱古力慕絲,甜度適中,軟綿綿的口感之中,亦混入粒粒朱古力脆脆,多種不同的朱古力味道,我會形容為「異曲同工」,味道層次相當豐富。
呢度的麵包,每日新鮮出爐,蛋糕亦是每日由工場新鮮運到,食物造型及味道,難得既有酒店級的水準,價錢中等,是大眾能夠接受及負擔的水平。
我叫了這杯 Rose Latte,口感都算綿滑,苦澀的咖啡之中帶點玫瑰花的甜。
店內有白開水免費添飲。

不過老媽後來覺得有點冷,於是我們追加了一份熱 Lemongrass Ginger Tea。店員見我們兩人一起,於是主動詢問我們要一隻或兩隻杯,服務態度主動有禮。
這份 Lemongrass Ginger Tea,喝茶的時候,檸檬草及薑的清香相當怡人,味道清新,卻沒有薑的辣口,喝下去感覺相當舒服。

店舖的另一邊,猶如一個小小的花園,展示了一些衣服、手袋及紀念品等,佈置簡潔整齊,感覺都幾特別。

這束可存放達 3 年的保鮮紅玫瑰,再次叫我起了心心眼!

店內亦不少得 Crostini 自家制的曲奇禮品裝售賣,多款包裝都相當漂亮,佳節送禮的話,感覺都很大方得禮。

這一款至尊曲奇禮盒,紙盒包裝相當紥實,共有 6 款不同味道。

裡面的擺位亦井井有條。

每件曲奇都是獨立包裝,和親友共享的時候,感覺相當方便。每塊都比較小巧,無論幾時食都很適合呢。
2018-01-25
Super Bao Mix & Match (牛角包)
蒜香烤豬薄餅
今日約左朋友入慈雲山食暖粒粒煲仔飯: )咁難得黎呢邊緊係早少少出黎周圍探索下啦去左荷里活廣場行街.. 累累地想坐低食個tea..估唔到咁就發掘左一間正野♥係crostini : ) 其實對呢間cafe都幾有印象..因為總係好似係唔同地方都有見過佢之前一直都認為佢係貴價麵包店 而我又係一個窮L所以無諗過幫襯..但今日認真望下佢個menu先發現原來佢定價唔係好貴同埋 除左麵包同cake之外竟然仲有更多!! *v*~應該係新分店黎..所有野都好靚同好新淨..(仲有我最鐘意既雲石枱不過去個陣已經比人坐晒.../^\)收銀枱隔離就已經有個滿滿的麵包櫃..賣相好吸引另外當然有唔少for買走既袋裝麵包啦原來佢都有出自己既曲奇*v*!! 仲有唔少特別既自家創口味..記得係台灣同日本係好流行一d cafe同其他賣野既店cross-over放埋一齊做..我覺得呢度都有少少呢隻feel因為佢除左食物飲品之外,仲放左d文青系服裝,精品同埋鮮花出售食野同時又可以睇下野都幾開心 : )呢度既食物款式(特別係蛋糕)真係多到花多眼亂..揀左一輪之後終於可以開餐啦!!~~~蛋糕即刻拎得, 而需要焗熱既食物就要等陣..店
今日約左朋友入慈雲山食暖粒粒煲仔飯: )
咁難得黎呢邊緊係早少少出黎周圍探索下啦
去左荷里活廣場行街.. 累累地想坐低食個tea..
估唔到咁就發掘左一間正野♥
因為總係好似係唔同地方都有見過佢
但今日認真望下佢個menu先發現原來佢定價唔係好貴
同埋 除左麵包同cake之外竟然仲有更多!! *v*~
應該係新分店黎..所有野都好靚同好新淨..
(仲有我最鐘意既雲石枱不過去個陣已經比人坐晒.../^\)
收銀枱隔離就已經有個滿滿的麵包櫃..賣相好吸引
另外當然有唔少for買走既袋裝麵包啦
我覺得呢度都有少少呢隻feel
食野同時又可以睇下野都幾開心 : )
呢度既食物款式(特別係蛋糕)真係多到花多眼亂..
揀左一輪之後終於可以開餐啦!!~~~
蛋糕即刻拎得, 而需要焗熱既食物就要等陣..
店員會比個pager你..ready既時侯就會響^~^
黑椒豬脾配芝麻汁火箭菜牛角包加黑松露醬
$59既包包mix & match!! 以下五樣野都有得自選~
麵包: 法包/牛角包/三文治/麥包
餡料: 火雞火腿/黑椒豬脾/煙三文魚/蟹肉沙律
蔬菜: 紅毛菜/九芽菜/火箭菜/羅馬生菜
醬汁: 青瓜汁/藍芝士汁/千島醬/芝麻汁/凱撒沙律汁
額外醬汁: 黑松露醬/魚子醬+$8
黑椒豬脾配芝麻汁火箭菜牛角包加黑松露醬
綜合一下我揀既: 黑椒豬脾配芝麻汁火箭菜牛角包加黑松露醬$59
未咬到個包前先品嚐到多到滿瀉既餡料!

豬脾肉其實係用左pit ham黎製作..因為無左多餘既脂肪 更加可以食得到豬肉本身既味道..加左黑椒去醃令佢更加可口~
醬汁方面店家無落太多..係一個非常好既做法^__^
因為pit ham同芝士本身既味已經好濃郁..加太多醬料既話反而大家會互相搶味..

最後要講既係佢個牛角包!! 好鬆化同柔軟
熱辣辣食好好味架~
芝味巴馬火腿薄餅
芝味巴馬火腿薄餅$68 真心無諗過可以係一間bakery cafe食到好味既pizza...
如果只可以用2個字去形容佢既話,我會用: 芝味!
由一上枱未開始食已經聞到濃郁既芝士香...
我同朋友都鐘意佢焗既火侯同程度..將pizza上既芝士都焗得脆脆的..
但又唔會係overcook個隻喎~~^^
大大個蛋糕櫃就在門外~~ 唔好走漏眼丫..
佢d cake件件都好似藝術品咁靚..
紅橙特濃朱古力脆脆$36
紅桑子石榴慕絲$42
紅橙特濃朱古力脆脆&紅桑子石榴慕絲
粉紅色個件係紅桑子味~
紅桑子同石榴兩者既味好平均~ 酸酸的..食多都唔會膩
紅橙特濃朱古力脆脆
我同朋友都覺得朱古力呢件外表平平,但味道係無懈可擊!___!
朱古力味非常非常香濃..
紅橙特濃朱古力脆脆
朱古力蛋糕入面夾住微酸既紅橙 減淡返朱古力既飽滯感..
仲有脆脆朱古力粒 令到件cake有多種口感~~~
呢件cake令到我地好回味呀~~~
Green Tea Latte(Hot) & Milk Chocolate(Hot)
Green Tea Latte(Hot) $28 (Iced $38)
Milk Chocolate(Hot) $20 (Iced $30)
以為cafe叫既飲品都係會偏甜.. 好好地呢度並唔係
green tea latte抹茶既甘味係最突出 成杯都唔會好甜
而milk chocolate就比較creamy同奶味重~

估唔到佢兩杯都幾大杯呀~ 呢個價錢比起其他連鎖咖啡店抵飲呢!
食完呢一餐tea開始對crostini既出品有信心
加上聽到店員介紹佢地出品既曲奇係採用法國牛油,無咁肥之餘亦對牛油既品質有高要求
所以決定買多一盒至尊曲奇禮盒(450g) $238
一共6款口味:
穀物合桃曲奇,南瓜籽熱情果茶曲奇,紅莓榛子曲奇,牛油曲奇,海鹽朱古力伯爵茶曲奇同埋玫瑰蝴蝶酥!
一買已經忍唔住即場試左2隻味先!*v*
海鹽朱古力伯爵茶曲奇
完全估唔到佢可以做到伯爵茶味比朱古力味更突出!! 我好鐘意呀!!♥♥♥
因為平時呢d口味既曲奇多數茶味都係唔太突出..
加上呢個既海鹽味都相輔相承咁出到! 真係會食到一粒粒既海鹽的~~~
好有驚喜的一個口味:>
玫瑰蝴蝶酥
第二塊試既味, 就有第二個驚喜
因為佢玫瑰味都幾出下呀~ 同時唔會蓋過蝴蝶酥本身有既香甜味~ 兩者夾埋一齊令到蝴蝶酥無咁膩, 唔錯呀~~

最後, 呢間店既店員都好有禮貌~ 加上你就算係度坐好耐佢都唔會過黎催你/狂幫你收碟趕你走...
真係坐得幾自在呀~ : )

下面有佢地既咸點同飲品menu比大家參考下^^
想搵個地方食下tea, 或者食餐正餐 呢度都係一個好好既選擇(:
玫瑰蝴蝶酥
今次去鑽石山新店,原來呢度吾止食cake、沙律同麵包,仲有pizza食架😀 仲有一個corner係賣crostini 既曲奇,再有另一個corner係賣衣物同花等等。.Pizza有八款口味,我揀左蒜香烤豬薄餅 $68size 都ok 岩岩好,個pizza好香呀!味道都幾豐富,估吾到又幾好食wo😋👍🏼..蛋糕揀左白桃洋甘菊慕絲 $42 同黑加倫子開心果慕絲 $38都係覺得佢地既蛋糕口味好特別,有新鮮感呢!白桃果個味道淡啲,勝在食晒都吾會覺得膩,冇罪惡感😌 而開心果呢個就味道較濃郁,好好食!🤤 兩個味配搭係夾的👍🏼.香蕉朱古力 $35 叫左少甜,朱古力夠滑,好飲😎.香橙肉桂茶 $36 價錢幾抵,飲落幾滋潤。

Pizza有八款口味,我揀左蒜香烤豬薄餅 $68

蛋糕揀左白桃洋甘菊慕絲 $42

同黑加倫子開心果慕絲 $38

香蕉朱古力 $35

叫左少甜,朱古力夠滑,好飲😎
香橙肉桂茶 $36

價錢幾抵,飲落幾滋潤。
2018-01-24 173 浏览
又到crostini食Pizza la,上次食完念念不忘依到d pizza,今次帶另一位識食fd去試,朋友食完表示覺得好味,會同屋企人試下,睇下今次翻尋味推介la紫薯提子小紅莓包:一坐低見到即刻要試,好鐘意d包入面有莓or提子,加埋紫薯諗到都覺得好食。堂食會烘熱包包,食落包皮脆脆地加上唔會太甜,感覺幾健康等食pizza期間朋友叫咗杯美式咖啡,試飲咗一啖,嗯~好濃的味道,Venus都係鐘意有奶的咖啡crostini 都幾特別,係店內設有服裝及花藝,仲可以儲積分換禮品期待的Pizza登場la~~~蒜香烤豬薄餅:食落好香芝士味,蒜蓉味唔會太搶,唔會滿口蒜味,恰到剛好,醬料真係要加分,好香口,芝士方面唔會太膩,一個人係可以食哂一塊pizza唔會浪費食物香草雜菇薄餅:醬汁雜菇餡料加上香草及黑椒調味,依個薄餅味道比蒜香烤豬薄餅更惹味,菇類本身帶水份,令到薄餅入口好juicy,必食pizza推介嚟crostini一定要試依到d甜品,由酒店chef精製,件件都好似藝術品今次試白桃洋甘菊慕絲,味帶清甜,甜度適中,男士食都唔會怕甜曲奇控見到即刻心心眼,有各式各樣曲奇,仲有獨立包裝,送禮自用都方便Venus

紫薯提子小紅莓包:

期待的Pizza登場la~~~

蒜香烤豬薄餅:

香草雜菇薄餅:

今次試白桃洋甘菊慕絲,味帶清甜,甜度適中,男士食都唔會怕甜

Venus手上依盒係至尊曲奇禮盒,唔單止有曲奇仲有蝴蝶酥,仲要係玫瑰蝴蝶酥,係屋企加埋杯花茶就係afternoon tea la

Crostini Bakery & Cafe:
鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場1層177號舖