最近Longchamp又有新搞作,聯乘意大利藝術雜誌Tolietpaper推出期間限定嘅下午茶系列。Toliet Paper出左名以幽默風趣為創作靈感,想必今次下午茶一定會令到顧客有深刻嘅印象。為在隆重推出,Longchamp登陸K11 Musea,並將CURATOR Art & Café打造成Pop up store。Longchamp X Toliet Paper afternoon tea set $258相信好多人都係為左佢地嘅Artsy Print Coffee/ Chocolate而嚟。藝術打印會印上Longchamp X Toliet Paper 嘅獨家圖案,總共有四款圖案可以打印落飲品上邊,分別係糖果粉紅色、天空藍色、黃黑波點和黑色。我自己就揀左天藍黑馬Chocolate和黑色骷髏Coffee,估唔列真係咁靚,印唔到手打過卡先。鹹點 (二選一)巴馬火腿芝士意式三明治充滿咸香嘅火腿加上芝士、酸瓜和生菜,充滿芝香又有微酸,非常滋味。挪威煙三文魚牛油果法式三明治充滿煙熏味嘅軟身三文魚,加入熟度剛好嘅幼滑牛油果,清新嘅夏日之選。甜點 (二選一)法式焦糖香蕉Movenpick意式

鹹點 (二選一)
巴馬火腿芝士意式三明治

挪威煙三文魚牛油果法式三明治

甜點 (二選一)
法式焦糖香蕉Movenpick
意式提拉米蘇

一場嚟到當然要試CURATOR Art & Café嘅招牌Tiramisu,口感幼清,充滿芝士和酒香,甜而不膩。
2023-07-21 133 浏览
行過Curator Art & Cafe不知多少次,每一次都會不自禁地望入餐廳,可能是被其村上隆及其他藝術裝飾及擺設所吸引。久而久之,行過望一望變成了muscle memory,但又可能因為不知道餐廳賣的是甚麼食物種類,一直都未有機會幫襯。今日機會終於來了!餐廳一改平常的佈置,換來一系列好特別好fun的畫作及手袋,原來是跟法國名品牌Longchamp聯承,推出Longchamp X Toiletpaper tea set!雙重驚喜,開心到飛起!來到餐廳當然要先說說食物出品,今次這個聯承下午茶,鹹點二選一有巴馬火腿芝士意式三明治或挪威煙三文魚牛油果法式三明治,三明治用上了今次聯承的特別設計包裝紙,充滿誠意,未食已經感覺良好,贏了!甜品二選一有意式提拉米蘇或法式焦糖香蕉Movenpick雲呢拿雪糕。我大力推介後者,吃落層次感接近是一杯Parfait,需知我是飽住肚來吃這一餐,卻還能給我「唔夠喉」的反應,真好!飲品方面,原來這裡最有名的,是其獨門的藝術打印咖啡 "Artsy Print",可將藝術設計平面打印在咖啡面上,比起拉花又是另一種境界!可能因為今次的聯承藝術打印比起一般奶泡覆蓋面更全面,店員提議我們選擇凍飲,那藝術打印的面漿便不會那麼快溶解。可選擇「啡底」或「朱古力底」,我選了「啡底」,嘩!不是誇張,這杯「凍咖啡」的好飲程度完全出乎意料,我用極品來形容絕不為過!今次聯承,將家傳戶曉的Le Pliage手袋注入5款不同藝術設計元素,一改以往平實風格,極鮮豔極有趣!5款設計函蓋旅行袋、手提袋、斜背手袋和迷你袋,若只能買一個,選擇困難症肯定又會發作!Tea set每位$258,下午3-6時供應,據聞只做三星期,喜歡有得睇有得飲有得食又有袋買活動的朋友,這餐「三點三」,我誠意推介!
2023-07-19
2023-07-17 117 浏览
飲品好靚,差啲唔捨得飲,好正!成幅Van Gogh - The Starry Night 放左入杯朱古力度,好飲,想再encore要多杯!食物🥘方面,叫左risotto, 有啲heavy. Portion 都大,兩個人食,估唔到食唔晒,邊傾計邊食,好寫意,環境好,光線充足十分光猛,滿意!期待下次再去嘗試更多不同種類既食物。K11 必去點!
期待下次再去嘗試更多不同種類既食物。K11 必去點!

2023-07-16
  • 藝術打印朱古力
  • Seasalt Banana Snow
2023-07-11 139 浏览
三訪藝術打印Cafe潮聖,今次係食晚餐,因被有個龍蝦意粉吸引而來,同埋呢度除咗杯藝術打印咖啡吸引外,食物質素都有一定水準,而色彩繽紛嘅環境打卡都好靚😍❁ 藝術打印咖啡 $98可以揀咖啡或者朱古力底,但一定係凍飲嚟嘅。今次印韓團Stray Kids嘅公仔,另外一杯自己張相,Stray Kids公仔好靚好吸睛,原來揀啲色彩繽紛嘅圖案印出嚟會特別靚。上面一層軟綿綿忌廉,圖案靚到唔捨得飲😆❁ 波士頓龍蝦意粉 $248擺盤精美,份量唔少有成半隻龍蝦,龍蝦肉彈牙, 蝦頭仲有蝦膏,成大份意粉食落好滿足啊!❁ 卡邦尼培根意粉 $178意粉的口味豐富,長通粉更是吸收了醬汁的香,香濃美味又不會覺得膩~

❁ 藝術打印咖啡 $98

❁ 波士頓龍蝦意粉 $248

❁ 卡邦尼培根意粉 $178

2023-07-08 4900 浏览
K11 musea中的CURATOR Art & Café擺放了不少潮流藝術品,一進店就被放滿村上隆太陽花花的展示柱吸引了,牆上掛有一些畫作,下午茶套餐設計色彩繽粉又可愛,很適合打卡。店內還有一些潮流藝術產品可購買。花漾田園盛宴下午茶套餐 $398藜麥烤蔬菜花卉杯 (配蒜泥蛋黃墨西哥辣醬)盆栽造型十分可愛,烤蔬菜有西蘭花、紫椰菜花、車厘茄、本菇,輕輕烤過的蔬菜保留了蔬菜的原味和質感,下面充滿含豐富膳食纖維的藜麥,清新又健康美國安格斯小漢堡安格斯牛肉很厚身,肉味濃郁充滿肉汁,加上濃厚蕃茄醬,麵包烘得表面香脆內裡鬆軟,一口咬下豐富又滋味挪威煙三文魚牛油果醬墨西哥脆片煙三文魚嫩滑,油潤煙韌,加上牛油果醬一起吃很滋味烤八爪魚莎莎醬墨西哥脆片八爪魚新鮮彈牙, 莎莎醬酸酸的很開胃鮮雜莓法國忌廉奶涷奶涷軟滑可口,奶味濃郁,配上鮮雜莓令味道更豐富心太軟外層蛋糕表面香脆,朱古力味突出,一切開很流心,朱古力醬滿滿,十分香濃Movenpick 雪糕雲尼拿雪糕下面還有咖啡手指餅,很滋味藝術打印朱古力 (涷) +$38可以打印出任何圖片的咖啡或朱古力奶,很獨特。奶泡很幼滑有奶香,朱古力味濃郁,甜度剛好斯人若彩虹

花漾田園盛宴下午茶套餐 $398

藜麥烤蔬菜花卉杯 (配蒜泥蛋黃墨西哥辣醬)

美國安格斯小漢堡

挪威煙三文魚牛油果醬墨西哥脆片
煙三文魚嫩滑,油潤煙韌,加上牛油果醬一起吃很滋味

烤八爪魚莎莎醬墨西哥脆片
八爪魚新鮮彈牙, 莎莎醬酸酸的很開胃

鮮雜莓法國忌廉奶涷
奶涷軟滑可口,奶味濃郁,配上鮮雜莓令味道更豐富

心太軟

Movenpick 雪糕
雲尼拿雪糕下面還有咖啡手指餅,很滋味
藝術打印朱古力
藝術打印朱古力

藝術打印朱古力 (涷) +$38

斯人若彩虹,遇見方知有
多士烘得十分香脆,塗上香甜朱古力榛子醬、配料有士多啤梨、棉花糖、杏仁片、鮮花及薄荷,美觀又美味
2023-07-07 450 浏览
唔該要個港女餐!🍕意式火腿配水牛芝士薄餅批底薄脆可口,輕盈鬆化脆卜卜。ᴘʀᴏꜱᴄɪᴜᴛᴛᴏ嘅份量都好足夠,仲有滿滿嘅火箭菜鋪面,令人回味。重點登場👑🌸花漾田園盛宴下午茶套餐$398/兩位▫️藜麥烤蔬菜花卉杯▫️美國安格斯小漢堡▫️挪威三文魚牛油果醬墨西哥脆片▫️烤八爪魚莎莎醬墨西哥脆片▫️鮮雜梅法國忌廉奶凍▫️心太軟配ᴍᴏᴠᴇɴᴘɪᴄᴋ雪糕☕️藝術打印咖啡/朱古力(凍)用料中等,款式設計唔算太特別。但我欣賞嘅係咸點同甜點嘅比例,可以平衡返口味,唔會太甜/太咸。加上打印咖啡賣相別緻,係梵高嘅《星夜》同彩色村上隆花花,打卡一流。(仲可以打印自己提供嘅照片㗎!)飲落味道奶泡感都好厚重,夠creamy。
唔該要個港女餐!

🍕意式火腿配水牛芝士薄餅

▫️挪威三文魚牛油果醬墨西哥脆片
▫️烤八爪魚莎莎醬墨西哥脆片
▫️鮮雜梅法國忌廉奶凍
▫️心太軟配ᴍᴏᴠᴇɴᴘɪᴄᴋ雪糕
☕️藝術打印咖啡/朱古力(凍)
️藝術打印朱古力

2023-07-06
藜麥烤蔬菜花卉杯
挪威三文魚牛油果醬墨西哥脆片
️藝術打印朱古力
  • 花漾田園盛宴下午茶套
2023-07-05 125 浏览
今日同好友相約到Curator一向知道Curator以藝術打印咖啡出名嘅Cafe一定要嚟潮聖下 打打卡我地Book左6:00pm時間餐廳裝修非常有格調店內還擺放很多藝術產品供食客欣賞及購買讓客人可以一邊享受食物,一邊感受濃厚藝術氣息 果然夠細心波士頓龍蝦意粉 $248龍蝦大大隻 肉質爽嫩彈牙 蕃茄意粉 酸酸甜甜 好開胃香煎慢煮三文魚扒 $198慢煮三文魚扒煎得剛剛好 皮脆肉嫩 配上新鮮三文魚籽 口感更豐富疏乎厘班戟配雪糕 $88即叫即製疏乎厘質感鬆軟 配上雲呢拿雪糕丸久小山園 抹茶拿鐵 $49好香滑抹茶拿鐵 拉花好靚海鹽朱古力香蕉冰雪世界 $68海鹽朱古力 甜度適中 好飲整體來說,環境氣氛一流,食物質素好,值得推介
今日同好友相約到Curator

一向知道Curator以藝術打印咖啡出名嘅Cafe
一定要嚟潮聖下 打打卡

我地Book左6:00pm時間
餐廳裝修非常有格調

店內還擺放很多藝術產品供食客欣賞及購買

讓客人可以一邊享受食物,一邊感受濃厚藝術氣息 果然夠細心

波士頓龍蝦意粉 $248

丸久小山園 抹茶拿鐵 $49
好香滑抹茶拿鐵 拉花好靚

海鹽朱古力香蕉冰雪世界 $68
海鹽朱古力 甜度適中 好飲

整體來說,環境氣氛一流,食物質素好,值得推介

2023-07-03
2023-07-04 360 浏览
終於約朋友黎打卡✌尖沙咀 K11 Musea 充滿藝術感嘅主題餐廳【CURATOR Art & Cafe】門外已經被色彩繽紛吸引住,裡面放滿 村上隆、草間彌生、KAWS 既作品,有好多小精品可以買返屋企 朝聖打卡必點 ☕ 藝術打印咖啡 之前見好多人打卡印上梵高 夜星🌌 、村上隆 太陽花 🌼 原來可以自選相片/圖案打印,基底揀朱古力或咖啡,效果真係好靚 💖 咖啡香味濃,上面放一層厚厚忌廉,圖案靚到唔捨得飲…瘋狂打卡影相 🍵 丸久小山園 抹茶拿鐵香濃抹茶味同牛奶比例剛剛好,口感幼滑🥗 火炙尼斯吞拿魚沙律粉嫩吞拿魚外層微微火炙帶有焦香,保持住吞拿魚肉嫩口,食落去有半生熟兩重口感好特別。有沙律菜、火箭菜、薯仔片、洽蛋、醃製過嘅橄欖,酸酸咸咸開胃又清新🍕 意式火腿配水牛芝士薄餅Pizza皮薄香脆,用水牛芝士粒配上咸香Pama ham,加埋火箭菜味道好夾,口感清新無油膩,可以一口氣食好多好多 🍝 卡邦尼培根意粉卡邦尼遇上長通粉又係另一種味覺感受,原來長通粉口感較煙韌更加喜歡,煙肉粒帶點咸味剛剛好食物高質同擺盤好有心機,享受充滿藝術色彩嘅晚餐 💕
終於約朋友黎打卡✌

朝聖打卡必點 ☕ 藝術打印咖啡

🍵 丸久小山園 抹茶拿鐵
香濃抹茶味同牛奶比例剛剛好,口感幼滑

丸久小山園 抹茶拿鐵

🥗 火炙尼斯吞拿魚沙律

火炙尼斯吞拿魚沙律

🍕 意式火腿配水牛芝士薄餅

🍝 卡邦尼培根意粉

卡邦尼培根意粉

食物高質同擺盤好有心機,享受充滿藝術色彩嘅晚餐 💕

丸久小山園 抹茶拿鐵
火炙尼斯吞拿魚沙律
  • 藝術打印咖啡
  • 抹茶拿鐵
  • 卡邦尼培根意粉
2023-07-03 126 浏览
今次同朋友去左尖沙咀k11 Musea 既Curator Art & Cafe 食下午茶 ,呢間充滿藝術感既主題餐廳,場上佈置都是世界知名藝術品的複製品,尤其是村上隆笑臉花花,我哋可以一邊享用美食,一邊欣賞💜村上隆、💜草間彌生和💜KANS,奈良美智的作品….. 仲可以買佢哋返屋企👍😍食物方面🥰🎈🌸 花漾田園盛宴下午茶套餐鹹點:美國安格斯小漢堡挪威煙三文魚墨西哥脆片烤八爪魚墨西哥脆片藜麥蔬菜花卉杯甜品:鮮雜苺法國忌廉奶凍心太軟Movenpick 雪糕再玩埋藝術打印咖啡我今次選擇咗同高達的合照,印咗出嚟真係唔捨得飲呀!🤣非常有趣呢!Ps:如果食下午茶可以每杯加$38享用打印咖啡🤣好抵的!因為每杯 原價要$98
食物方面🥰🎈

庆祝纪念
生日
  • 藝術打印咖啡
2023-07-01 100 浏览
.📍Curator art & cafe.呢間cafe有藝術打印咖啡☕️可以將相片打印喺咖啡面效果好靚好得意🥰.成間cafe都掛咗好多藝術作品好鍾意呢度嘅藝術氣息🫶🏻.Lunch set 有齊appetizer 、main同drink 南瓜湯又濃郁又creamy😋主菜有「意大利香腸及蝦意粉配辣忌廉蕃茄醬」同「墨汁意大利粉配魷魚」用料全部都好新鮮❣️大蝦同魷魚都非常爽口...#探店 #尖沙咀cafe #尖沙咀美食
📍Curator art & cafe
南瓜湯又濃郁又creamy😋
用料全部都好新鮮❣️
大蝦同魷魚都非常爽口
#探店 #尖沙咀cafe #尖沙咀美食
尤如迷你藝術館一樣擺滿了各式各樣知名當代藝術家的周邊產品供食客欣賞或購買,例如草間彌生、村上隆、奈良美智等等。我的美味餐單1️⃣波士頓龍蝦意粉2️⃣招牌安格斯牛肉漢堡3️⃣疏乎厘班戟配雪糕4️⃣丸久小山園抹茶拿鐵5️⃣海鹽朱古力香蕉冰雪世界每道菜都各有特色,龍蝦特別彈牙鮮味而且調味恰到好處,加上蝦頭藏滿了蝦膏,份外驚喜。溫熱的疏乎厘散發濃烈蛋香,配搭蜜糖及冰凍雪糕提升味道層次,為今天晚餐畫上完美句號。

我的美味餐單
1️⃣波士頓龍蝦意粉
2️⃣招牌安格斯牛肉漢堡
3️⃣疏乎厘班戟配雪糕
4️⃣丸久小山園抹茶拿鐵
5️⃣海鹽朱古力香蕉冰雪世界

• 波士頓龍蝦意粉
2023-06-27 157 浏览
被藝術感包圍的coffee shop所有佈置都是世界知名藝術品的複製品特別係出名的村上隆笑臉花花用色出位呢整家店都充滿氣氛!這間餐廳最出名的就是以獨門printing藝術打印咖啡打印在咖啡的奶泡上當然餐廳亦關顧到非咖啡食客客人也可選擇打印相片在朱古力上只要你選了𝐀𝐫𝐭𝐬𝐲 𝐏𝐫𝐢𝐧𝐭 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 ($𝟗𝟖)店員便會問你air drop取相片所以去之前一定要諗定揀咩相我覺得飲咖啡係一種抒發自己特別喜歡在天空的心心印左出黎真係唔捨得飲呀!!因為要打印照片所以奶泡比較厚但咖啡底都一樣出色飲到尾聲依然都見到照片覺得好有視覺享受 主食方面揀左招牌 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐋𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐧𝐞 ($𝟐𝟒𝟖)龍蝦超大隻肉質彈牙新鮮唔會覺得梅爛意粉用蕃茄醬煮的帶有一粒粒熟車厘茄𝐏𝐚𝐧 𝐒𝐞𝐚𝐫𝐞𝐝 𝐒𝐚𝐥𝐦𝐨𝐧 𝐅𝐢𝐥𝐥𝐞𝐭 ($𝟏𝟗𝟖)以真空低溫烹調法慢煮的三文魚外皮煎到香脆,但仍可保留肉質嫰滑上面以三文魚籽作點綴魚肉肥瘦均勻沒有腥味𝐓𝐢𝐫𝐬𝐦𝐢𝐬𝐮 ($𝟖𝟖)甜品選了提拉米蘇有淺淺的Rum酒味Espresso味道出眾一口咬下有層層享受伴隨著不甜的巧克力味道忌廉打至超豐厚非常綿滑完全抗拒唔到呢碟甜品呀!我征服
被藝術感包圍的coffee shop
所有佈置都是世界知名藝術品的複製品
特別係出名的村上隆笑臉花花
用色出位呢整家店都充滿氣氛!

這間餐廳最出名的
就是以獨門printing藝術打印咖啡
打印在咖啡的奶泡上
當然餐廳亦關顧到非咖啡食客
客人也可選擇打印相片在朱古力上

只要你選了𝐀𝐫𝐭𝐬𝐲 𝐏𝐫𝐢𝐧𝐭 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 ($𝟗𝟖)
店員便會問你air drop取相片
所以去之前一定要諗定揀咩相
我覺得飲咖啡係一種抒發
自己特別喜歡在天空的心心
印左出黎真係唔捨得飲呀!!
因為要打印照片所以奶泡比較厚

龍蝦超大隻肉質彈牙新鮮
唔會覺得梅爛
意粉用蕃茄醬煮的帶有一粒粒熟車厘茄

以真空低溫烹調法慢煮的三文魚
外皮煎到香脆,但仍可保留肉質嫰滑
上面以三文魚籽作點綴
魚肉肥瘦均勻沒有腥味
Pan  Seared  Salmon  Fillet

𝐓𝐢𝐫𝐬𝐦𝐢𝐬𝐮 ($𝟖𝟖)
甜品選了提拉米蘇
有淺淺的Rum酒味
Espresso味道出眾
一口咬下有層層享受
伴隨著不甜的巧克力味道
忌廉打至超豐厚非常綿滑
完全抗拒唔到呢碟甜品呀!
我征服左佢亦俾佢同樣征服了!!!
Tiramisu

如果食得太full想有點小清新
可以點𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐁𝐥𝐨𝐨𝐝 𝐎𝐫𝐚𝐧𝐠𝐞 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐓𝐞𝐚 ($𝟕𝟖)
將微溫的黑茶倒入冰酌
與血橙混和再倒至杯中
非常適合夏日飲用~
Artsy  Print  Coffee
Lobster  Linguine
Pan  Seared  Salmon  Fillet
Tiramisu
Artsy  Print  Coffee
2023-06-26 56 浏览
嚟到 𝐂𝐔𝐑𝐀𝐓𝐎𝐑,最期待當然就係著名嘅 #打印咖啡 啦 ლ( • ̀ω•́ )っ💡 揀圖嘅小貼士 💡❶ 選擇含有比較多嘅圖案嘅背景➋ 圖片色彩比較多元化成個效果出嚟會比較豐富同 aesthetic 㗎!😉✨ 推薦品項:#Tiramisu #Steak
嚟到 𝐂𝐔𝐑𝐀𝐓𝐎𝐑,

💡 揀圖嘅小貼士 💡
❶ 選擇含有比較多嘅圖案嘅背景
➋ 圖片色彩比較多元化

成個效果出嚟會比較豐富同 aesthetic 㗎!😉

✨ 推薦品項:#Tiramisu #Steak
2023-06-20 100 浏览
波士頓龍蝦意粉龍蝦肉份量都幾多 意粉主要係蕃茄味 酸甜開胃 香煎慢煮三文魚扒肉質嫩滑 調味比較淡 魚油香突出 外皮煎到脆卜卜 奶酪醬烤糯米釀雞翼少量芝士呈半溶狀態 啖啖肉配上煙韌糯米特別好食 Hot Latte牛奶味濃 唔太飲到咖啡味道 呢間cafe食物水準唔錯 擺盤精美 但去當日晚飯有限時 75mins需要還枱 如果係想坐耐d傾計既朋友要留意返 CURATOR Art & Café尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B1樓B113C號舖
波士頓龍蝦意粉

Hot Latte
牛奶味濃 唔太飲到咖啡味道

CURATOR Art & Café
2023-06-17 88 浏览
今次二訪呢間充滿藝術主題嘅特色餐廳 位於藝術商場𝙆𝟭𝟭 𝙈𝙪𝙨𝙚𝙖一入到已經見到唔同角落都有村上隆花花既裝飾佈置 好吸晴🤩同時連咖啡都可以打印出花花同埋藝術圖案(仲有任何相同圖片只要有𝘚𝘰𝘧𝘵 𝘤𝘰𝘱𝘺 都可以印架)非常特別☺️💕食物方面質素高 擺盤好有心機 打卡亦一流~~ᥫ᭡今次點左〰️๑ 波士頓龍蝦意粉 蕃茄醬汁濃郁 開邊龍蝦啖啖肉 肉質亦好鮮甜 食落好彈牙 好正😍😍๑ 𝘛𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶 咖啡味濃 口感好豐富 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮好輕身軟滑🤤๑ 𝘒𝘰𝘳𝘦𝘢𝘯 𝘴𝘵𝘺𝘭𝘦 𝘣𝘦𝘦𝘧 𝘱𝘪𝘻𝘻𝘢 (𝘩𝘢𝘭𝘧 𝘱𝘰𝘳𝘵𝘪𝘰𝘯) 牛肉厚身 加埋脆口既批底 味道好夾๑ 𝘝𝘦𝘯𝘤𝘩𝘪冰朱古力 黎到時比想像中大杯🤩非常喜歡呢個品牌嘅朱古力 雖然真係好邪惡😆😆๑ 藝術打印咖啡 花花圖案太靚 真係要影夠相先 實在靚到唔捨得飲🥹🥹ᥫ᭡
今次二訪呢間充滿藝術主題嘅特色餐廳
位於藝術商場𝙆𝟭𝟭 𝙈𝙪𝙨𝙚𝙖
一入到已經見到唔同角落都有村上隆花花既裝飾佈置
好吸晴🤩同時連咖啡都可以打印出花花同埋藝術圖案
食物方面質素高 擺盤好有心機 打卡亦一流~~

ᥫ᭡

今次點左〰️