2022-09-22 554 浏览
今年第一餐生日飯,同事話利東街開了Dan Ryan's都未試過,趁這次不如去試下剛坐已送上一藍麵包,食晒是可以再添,不過食主餐才是重點湯和沙律唔錯Carbonara好香芝士同埋個汁都幾creamy,有好多車打芝士碎、煙肉碎、煙肉片,煙肉碎都超香,芝士味濃,加上有鹹鹹地嘅煙肉碎調味,所以唔會好滯,同埋啲意粉都好入味Ribs & Wings估唔到這個價錢原來只有幾件,完全唔值;呢個bbq sauce真係好酸,Ribs沒有什麼肉…好彩Wings的味道彌補返Ribs的不足,不過下次再有機會食千萬不要order這個,中伏最後同事叫了coffee, 佢comment係差過M記

剛坐已送上一藍麵包,食晒是可以再添,不過食主餐才是重點

湯和沙律唔錯
Carbonara
Ribs & Wings

最後同事叫了coffee, 佢comment係差過M記
2022-09-02
生日
2022-09-15 442 浏览
今日原本諗住食牛角,但係太多人,見到呢間西餐廳幾多人,就諗住嚟試吓。叫咗個lunch set,叫咗一個carbonara 同埋一個Pizza,冇我想像中咁好食。個carbonara 一啲都唔夠味,同普通餐廳差唔多。而家我Pizza底好厚,麻麻哋。價錢有點偏貴。可能下次食下啲burger會好啲掛。😐
2022-09-15 287 浏览
Lunch with an Aussie Friend…. Very disappointed Burger, beef tasteless, bread super dry, fries looks horrible, My son can do better using air fryer with frozen chip from super market.Services bad. We almost finish our meal n the salad appetiser still no show. My cappuccino jelly drink took 25 min (placed order at 12:15pm where restaurant only a few table filled.

2022-08-22 552 浏览
前排經過又一城嘅Dan Ryan,聽到daddy 話想試利東街嘅尼一間,咁啱又到父親節,就決定訂位去尼度食喇!我哋住新界嘅去港島曾幾何時算係山長水遠,好在依家東鐵線直達金鐘,真係方便好多。我哋訂咗七點半嘅dinner,因為早到,仲有時間逛咗一陣利東街。好在有訂位,因為係父親節,所以餐廳爆滿。我哋被安排坐二樓一個corner位,都算清靜。望咗餐牌,決定要Father’s Day 套餐 ,咁樣最好,唔駛煩。Daddy 一向大食,美國餐一般上碟頭大,啱晒佢。四人餐,先嚟一籃餐包,我最鍾意食新鮮整嘅麵包,熱辣辣特別好味。跟住上嘅係四碗牛肉濃湯,我嫌佢太咸,但係配上麵包食就啱啱好。頭盤有芝士雞肉墨西歌餅同埋半份鮮蝦牛油果沙律。墨西哥餅有六件,仲俾埋蕃茄salsa,生菜,Sour cream 等配料,食落都幾飽肚。至於個鮮蝦牛油果沙律就幾清新,dressing係餐廳用咗五種香草同埋乳酪配嘅沙律醬,加上檸檬汁,都幾刺激味蕾。食到呢度主角終於上場喇!尼個爸爸超級精選真係大碟,除咗sirloin steak 仲有半隻烤雞,加埋大堆嘅甜薯條,至啱我哋一家食肉獸享用。牛扒我哋要咗medium,難得廚師亦都將

餐包

香濃蕃茄牛肉湯

流心芝士雞肉香脆墨西哥餅

鮮蝦牛油果沙律

食到呢度主角終於上場喇!尼個爸爸超級精選真係大碟,除咗sirloin steak 仲有半隻烤雞,加埋大堆嘅甜薯條,至啱我哋一家食肉獸享用。牛扒我哋要咗medium,難得廚師亦都將佢烤得啱啱好,呢樣要俾個讚。因為我哋食得太多次牛扒嘅熟度同我哋嘅order相距太遠,令到成個食扒的經驗打咗折扣,起碼今晚就冇尼個問題。尼個sirloin steak 都幾juicy,但係烤雞我就嫌佢乾身咗啲。

爸爸超級精選

另外一個主食喺黑松露野菌意大利飯,食到呢度我早已飽晒,但係都食咗一匙羹飯叫做試味。意大利飯我一向麻麻,但係唔知道係咪因為有咗黑松露呢三個字,所以覺得個飯都幾好味,幾香口。好在桌上有兩位男士,尼碟飯基本上都喺佢哋兩人搞掂的😅。

黑松露野菌意大利飯

食美國餐最後上嘅一定係甜品。個意大利咖啡芝士蛋糕真係好大件,四個人分啱啱好,亦都為今晚嘅父親節晚餐畫上一個完美的句號。
意大利咖啡芝士蛋糕

黑松露野菌意大利飯
意大利咖啡芝士蛋糕
  • 留心芝士雞肉香脆墨西哥餅
2022-08-18 433 浏览
麵包籃-兩款麵包+朱古力核桃muffin🍫和牛闊麵-和牛幾香肉味😆但麵質太淋 有啲碎🍝🫠半隻烤雞個bbq味幾香🍗但肉質略嫌有啲柴🥺反而杯Ice peach tea幾好飲 淡淡桃香🍑唔會太甜 亦唔會係假桃味

麵包籃-兩款麵包+朱古力核桃muffin🍫

和牛闊麵-和牛幾香肉味😆但麵質太淋 有啲碎🍝🫠

半隻烤雞個bbq味幾香🍗但肉質略嫌有啲柴🥺

2022-07-28 537 浏览
Do you still remember there was Dan Ryan restaurant located previously @ Pacific Place? We went to their shop at Wan Chai this afternoon & wanna try the buffalo wings in a whim, dropped by Dan Ryan located @ Lee Tung Street. The restaurant was newly opened earlier this year. From the decoration and outlook of the restaurant, it looks like being somewhere else. There was a spiral staircase which is used to link up ground floor and first floor. The restaurant was nicely decorated & feels different with those restaurants in shopping mall.
Kids claimed the most unforgettable buffalo wings pair with ice lemon tea during the hot season, i will suggest the double chocolate muffin & the cutie carrots muffin, you should not miss it out! we will encore next time!
They are scrumptious! In addition, what i am appreciated their heartfelt service, Young waiter & waitress are smart & especially the manager, super nice & so interactive. she is so smart to notice it is my son’s birthday!
May your every success that has come your way with quality services
!
2022-07-27
生日
2022-07-04 618 浏览
早排去咗利東街食Dan Ryan's Chicago Grill,裝修參考1930及1940年代經典美式休閒餐廳元素,讓人儼如置身於芝加哥餐廳。📌Chicago classic combination (half) $198呢款拼盤包括3款小食,包括焗薯皮、炸洋葱圈及水牛城雞翼。所有小食可沾上西芹及藍芝士等醬。味道較為普通,得洋蔥圈好少少,其他同saizeriya水準相約,平靚正仲唔洗咁貴🙏🏻📌Dans Classic Cheese Burger $168Burger 配上自家製沙律醬、高達芝士、新鮮生菜、洋葱及薯條。講真佢地嘅漢堡幾普通下,厚身但偏乾無咩肉汁,芝士分量份量較少。而薯條都唔熱應該唔係即叫即炸,唯一覺得好食少少係個沙律醬🥹📌Mocha Brownie Milkshake $72成晚最開心係杯milkshake~本身擔心brownie +mocha 飲落好甜好膩,點知飲落又唔算甜! Brownie 都幾好食,朱古力味出而且有啖啖咖啡,唔係死甜🫶🏻餐廳嘅drink menu 提供多款酒精飲品,如果大家想嚟食chill 返晚/食下甜品不妨嚟😐如果想嚟食主食睇怕大家會失望。

📌Mocha Brownie Milkshake $72

2022-07-04 502 浏览
如果有超級優秀服務大獎💯, DanRyan灣仔店 實至名歸👏🏻!之前食過九龍塘又一城間Dan Ryan,都已好懷念佢的餐包🍞,見灣仔囍匯 開左分店,係利東街及莊士敦道顯眼位置,好大間又靚😍慶祝自己又開了單,請老公食好野,於是選了呢度🥳🥳Order食物之後送黎 麵包籃🥖🥧🥐有兩個包一個鬆餅,鬆餅好好食,點知今次啲包好硬🪨🥲唯有同有位高大靚仔 反映,點知佢好到呢, 話幫我哋安排兩個餐包🍞, 之後佢發現D包仲焗緊🔥,佢就比咗兩個好味的核桃鬆餅 🥧, 我哋當然好鍾意啦!👏🏻👍🏻🤩🤤之後黎左個周打蜆湯🍲, 用好大嘅類似法包🥖載住, 好足料好好味。而主菜就係海鮮意大利飯🍛,雖然用料都好足,有蝦🦐、青口、雞肉🐤等, 但真係偏咸😖😣兩人食到一半就放棄,然後就叫上甜品🍭啦。點知個高大靚仔見到我地食唔曬,一問知道係太咸,佢就好好心比我哋換另一樣🤩因為都已飽就話唔使喇, 點知佢好好喎💯, 話畀4個鬆餅我哋作第日早餐🤤😋真係連劉德華都要讚啦👏🏻,佢簡直攞到本年度最佳員工獎🤴🏻🏆跟餐甜品係一個 懷舊新地🍨 有三分二係Cream, 三分一係溶溶地嘅雲呢拿雪糕🍦, 主要係感受下70年代嘅懷舊外國人風情。所以整體嚟講

真係連劉德華都要讚啦👏🏻,佢簡直攞到本年度最佳員工獎🤴🏻🏆

所以整體嚟講佢嘅鬆餅攞100分💯, 呢度嘅服務環境係超優質👍🏻,背景音樂都好好聽🎶 食物餐Size份量都好大,可感受去了外地美國🤭

#飲食情侶🥰
桃核鬆餅
  • 核桃鬆餅
  • 周打蜆湯
2022-06-19 397 浏览
要講歷史,認識此店在金鐘,店前為酒吧區,後為餐廳,個人認為裝修似英式多的,潔白枱布,燈光幽暗,但照餐枱的燈特別照得光亮,照人面特别靚。 今次因揀此區,因始终今日確診一路上升,感覺此處人流少會安全些,友人在隔隣飲完happy hour 過來,又係飲飽咗,不用多食。 轉3輪樓梯,上2樓大廳,燈火通明,仍保留白色枱布皮櫈,四人枱寬。 先上一滿籃麵包,都無食,恐食唔到主菜,因美國菜多數大碟。 此處無威士忌,cocktail只有3款有HR,揀margarita$65, 喜歡不太甜,杯邊有鹽花,濶口高腳杯形,線條特出。 自家制牛油果醬鷹咀豆蓉配中東飽$70,個人十分喜愛此菜色,一見定點,前幾次西餐有食,牛油果,鷹咀豆,加洋葱,pita bread 烤香又不膩,都滿意,oolaa的醬多款多更满意。 半份燒排骨$298,話切開燒會快的,但上柗都沒有切開,上枱時香噴噴,流口水,但食第一,二口鞋,味合乎美式招牌味,但食到尾部又嫩,但不肥,有碟酸菜沙律伴,橙色炸薯條,香甜一般黃色薯條。 我想食甜品,但合心意,而友人又飲飽啤酒,就此作罷。

先上一滿籃麵包,都無食,恐食唔到主菜,因美國菜多數大碟。

$65, 喜歡不太甜,杯邊有鹽花,濶口高腳杯形,線條特出。

,oolaa的醬多款多更满意。

我想食甜品,但合心意,而友人又飲飽啤酒,就此作罷。
2022-05-27
大名鼎鼎的 美國菜餐廳• 𝔻𝕒𝕟 ℝ𝕪𝕒𝕟'𝕤 ℂ𝕙𝕚𝕔𝕒𝕘𝕠 𝔾𝕣𝕚𝕝𝕝🥩 •開到去灣仔啦!!! 這間在1989年開業的老店,至今仍很受歡迎,在香港有多間分店,亦是港人與一大班好朋友聚會的聚餐點哦~ 新店樓高2層,設有室外用餐區,比想像中更寬廠😗。座位寬闊,有多張大型餐桌,即刻約好朋友們一齊來吧~ 餐點方面,選擇繁多,有牛扒、燒雞、意粉、漢堡包、蛋糕等等,不知選那一個才好呀😆~ 「 鮮蝦牛油果沙律🥗 $138 」 「 周打黄金球🍞 $105 」 作為包控,我超愛喝麵包球湯的~喝完還可以整個吃掉🤣~ 「 炭烤12安士入口尖沙朗牛扒🥩 $328 」 有驚喜的尖沙朗牛扒😍,烤得非常好吃~牛扒充滿炭烤香,邊位微焦,而肉質軟腍有肉汁,還附有我最愛的蕃薯條呢。 「 ᴄʜɪᴄᴀɢᴏ ᴅᴇᴇᴘ ᴅɪsʜ ᴘɪᴢᴢᴀ🧀 $268 」 首次品嚐這個芝加哥特色菜😳,好大份呀~說是薄餅,但外像蛋糕,原來是用玉米粉製成的哦~薄餅外層內鬆軟,內餡有意大利豬肉腸和蕃茄,很特別呀~ 「 朱古力新地🍫 $48」 朱古力醬配雪糕,有誰不愛~

「 鮮蝦牛油果沙律🥗 $138 」

「 周打黄金球🍞 $105 」

作為包控,我超愛喝麵包球湯的~喝完還可以整個吃掉🤣~

「 炭烤12安士入口尖沙朗牛扒🥩 $328 」

「 朱古力新地🍫 $48」

朱古力醬配雪糕,有誰不愛~
2022-06-16
2022-06-16 403 浏览
三個人午餐,order 咗沙律,三文魚餅and risotto, 盡唒力都要打包,三文魚餅超級咸,若冇菜真係唔掂,反而最好味係包,真係好正。環境唔錯,可靜靜傾下嘢,可以試試
2022-06-16 353 浏览
星期四黎個happy lunch~揀左係公司附近既Dan Ryan's...好多年冇食過喇...今次佢強勢回歸灣仔利東街~我地叫左4個set lunch share (Lunch Set已包餐湯/沙律同飲品)一坐低就俾左個麵包籃我地~入面有5款包...有咸有甜有蛋糕~配以一個懷疑係莓味既cream...麵包好食...係個cream有D怪...Chef's Daily Soup餐湯: 是日餐湯係蕃茄湯...顏色似三文魚/龍蝦湯多D...同事話口感都似...不過海鮮味就變成蕃茄味...Ribs & Wings Combo招牌BBQ豬排骨同水牛城雞翼: 招牌菜既ribs冇得輸keep到水準~水牛城雞翼睇落顏色較淺...但食落好入味...相對出面其他餐廳較辣~但本人like~Bourbon Shrimp & Ham Creamy Penne Pasta波本虎蝦及火腿長通粉: 白汁長通粉正常水準...係隻虎蝦失色左D...冇味...Philly Cheese Steak Sandwich with Peppers & Onion (with French Fries)菲力芝士牛扒三文治配薯條:
星期四黎個happy lunch~
Philly Cheese Steak Sandwich with Peppers & Onion (with French Fries)菲力芝士牛扒三文治配薯條: 略嫌唔夠汁同芝士~但味道唔錯!
Dan's Classic Cheeseburger (with French Fries)芝加哥芝士自製漢堡包配薯條: 漢堡扒煎到岩岩好5成熟..非常juicy~!蔬菜新鮮爽脆~
餐飲最驚喜係熱咖啡!好大壺...用一隻正常馬克杯可以裝到杯7成滿!
總括:Dan Ryan's咁多年都係keep到水準既~
Bread Basket
Chef's Daily Soup - Tomato Soup
Spring Mix Salad
Ribs & Wings Combo
Dan's Classic Cheeseburger
2022-06-16
2022-06-14 211 浏览
Just passing by after work, it says buy 2 get 1 free at the corner, then no staff knows about it and have to check few times!!???I then ordered 3 muffins, one of them is carrot cake muffin, so should be quite cute to have carrot on top of muffin, but then they have no container for muffin to take away!!!!Then they got 2 staff to do the job, the one who picked the muffin for me not even clean her hands!And she even dare to asked me if it’s ok to let the carrot muffin side way laying inside the bo
And she even dare to asked me if it’s ok to let the carrot muffin side way laying inside the box!!!!! God! Where’s the box!!??? What’s the whole point to have a squashed carrot cake muffin!!!??? Take away!!!????

If u not ready don’t provide it!
外卖自取
2022-06-14 273 浏览
📸 Dan Ryan’sLunch time行過利東街是但搵間餐廳坐低食嘢見到呢間lunch menu都幾多選擇就入咗去無book枱就得翻High table或者室外位之前食過一次Dan ryan’s外賣牛扒比較乾身 但重牛味個人唔太啱 所以今次特登無叫牛扒Lunch set會跟餐湯 麵包 餐飲+$5 可以轉做周打蜆湯+$10 升級做特色茶飲/Lemonade 🍴傳統烤半雞配薯條 $128💛 7/10份量都算多 一個人未必食得曬雞肉略嫌太鞋 無肉汁薯條新鮮炸起 幾脆口🍴芝加哥漢堡包 $168💛8/10漢堡非常juicy調味剛剛好 唔會太咸呢款有機會一定要再食🍴芝加哥至尊三文治 $112💛6.5/10類似公司三文治咁入面有牛油果 烤雞胸肉 煙肉等Suppose係用麥包 但當日無貨 改為白麵包三文治仲會配埋薯仔沙律份量都大兜🍴Ribs & Wings Combo $142💛6.5/10豬肋骨配水牛城雞翼豬肋骨燒得夠淋身水牛城雞翼酸得過頭唔肯定係變壞咗定醬料係咁#wwh食勻灣仔
📸 Dan Ryan’s

水牛城雞翼酸得過頭
唔肯定係變壞咗定醬料係咁

#wwh食勻灣仔
2022-06-12 243 浏览
下雨天shopping 後到Dan Ryan 吃晚餐。有戶外和戶內位選擇。本身被安排在地下室內位二人枱,因為係通道位唔可以加櫈擺野,最後要求轉坐室外位。室外位有大雨遮,雖然落雨但都ok, 氣氛仲好好,仲無室內咁焗。室外位成晚都唔滿但係keep 住有翻枱。職員服務一般。野食叫左兩個set, 一個牛扒、一個豬扒,前菜一個clam chowder, 一個salad, dessert 一個mini chocolate sundae, 一個brownie with coffee ice cream. 野食味道正常,偏咸,salad dressing 多得滯,而個豬扒同燒粟米咸到幾乎食唔到。clam chowder 麵包碗上,麵包好un, 湯份量原來唔多。最失望係麵包盤,兩個麵包都係又乾又硬,好似隔夜再不斷reheat, 得個muffin 係正常baking powder 味。跟牛扒既薯條同跟豬扒既蕃薯條都係凍嘅,牛扒只係微暖,燒粟米都係凍嘅,唯一熱少少既係豬扒。甜品係最好食。