𝐓𝐰𝐨-𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐬𝐞𝐭 𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 $𝟏𝟒𝟖𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐬𝐞𝐫 𝘘𝘶𝘪𝘯𝘰𝘢 & 𝘒𝘢𝘭𝘦 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥呢個健康之選 成碟既顏色好豐富 牛油果🥑既熟度剛好 食落好creamy 加埋啲沙律菜同藜麥真係飽腹感十足 成個份量都好大🤣𝐌𝐚𝐢𝐧𝘉𝘉𝘘 𝘗𝘰𝘳𝘬 𝘙𝘪𝘣𝘴 𝘸/𝘳𝘦𝘥 𝘤𝘢𝘣𝘣𝘢𝘨𝘦 𝘴𝘭𝘢𝘸、𝘴𝘬𝘪𝘯𝘯𝘺 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘴紅椰菜加埋沙律醬非常好食而且食落好清新 而bbq pork ribs整得好香 食落啲肉質好淋同埋好易切好方便 加上好夠味 好正🤤 薯條都炸得好脆身好香口 成個配搭好match🤩𝘉𝘰𝘭𝘰𝘨𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘚𝘱𝘢𝘨𝘩𝘦𝘵𝘵𝘪肉醬意粉相對比較普通 食落不過不失 不過意粉整得都好creamy 加埋啲cheese食就更正😋 但食落會有啲膩同埋份量都算多 所以最後食唔哂🤧整體成間餐廳環境好靚 除有有心型座位仲有海景位 成個裝修都有啲復古feel 加埋食物質素都唔錯 同埋lunch set既價錢真係好抵!值得一試😆評分: 8.5/10🌟—————————————————————————————Dear Lilly (中環)中環金融街8號國際金融中心商場4樓4010號舖d
𝐓𝐰𝐨-𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐬𝐞𝐭 𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡 $𝟏𝟒𝟖

𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐬𝐞𝐫

𝐌𝐚𝐢𝐧

𝘉𝘰𝘭𝘰𝘨𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘚𝘱𝘢𝘨𝘩𝘦𝘵𝘵𝘪

評分: 8.5/10🌟
—————————————————————————————
Dear Lilly (中環)
中環金融街8號國際金融中心商場4樓4010號舖d
𝘉𝘰𝘭𝘰𝘨𝘯𝘦𝘴𝘦 𝘚𝘱𝘢𝘨𝘩𝘦𝘵𝘵𝘪
𝘘𝘶𝘪𝘯𝘰𝘢 & 𝘒𝘢𝘭𝘦 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥
The long-hair hostess in this restaurant is unbelievable.  Managing booking properly and leading customers to tables shouldn't be that hard of a job right? Unfortunately she did not manage it well at all.I called to book a table for three and someone only wrote two into the system.  We came here without being offered two proper tables that are close to each other.  I WAS MAD BUT STILL FINE. She got us wait outside the restaurants for quite a while before she finished checking the reservation and

I called to book a table for three and someone only wrote two into the system.  We came here without being offered two proper tables that are close to each other.  I WAS MAD BUT STILL FINE. She got us wait outside the restaurants for quite a while before she finished checking the reservation and letting us know there are only two distant tables available. We have a very pregnant lady with us the whole time. STILL FINE.

Then, we told her we will quickly check Glasshouse next door to see if they have seat. We checked, no seats and we returned to Dear Lily in two minutes. STILL FINE.

The ridiculous event then happened - this ridiculous hostess showed me that it was 1:13pm, saying that they only hold table for 10 minutes but we are 3 minutes "late". Seriously? LOL. You spent so much time checking your record and looking for tables in your restaurant, and you told me that I am late because I spent two minutes checking Glasshouse next door? And she even said, "you're late but it's okay." Wow, thank you for forgiving me. I didn't come to pay for your crappy service and attitude.

Logic suggests that if you didn't incorrectly put the number of people I reserved, or didn't spend so much time checking your reservation system or the table arrangement, I would not be "late". You're the one who is making me late. Seriously, go learn some logic. It is simple causation.

Other servers are all exhibiting their manner and making a lot of sense. The food is also wonderful. How come they put someone that is completely out of sense at the door? We had such bad mood after having our lunch there.
2021-01-25
2021-01-25 815 浏览
一直以為黎食個景 但食物亦相當不錯🥰———————————————🔸Three courses $198🔻Smoked salmon簡簡單單既煙三文魚多士三文魚豐富 再加上cream cheese酸酸鹹鹹既配搭非常開胃😆...🔻Steamed red snapper魚肉去哂骨 食得十分方便👍🏻肉質不算滑溜 但厚身結實底下伴上大量香蔥及龍蝦湯為魚肉再增加鮮味😬...🔻Nuts brownieBrownie口感少少chewy入面有macadamia nuts朱古力味香濃 好睇又好食🥰...訂位時話想坐心形枱 餐廳都安排到實在係少少既驚喜😆
一直以為黎食個景 但食物亦相當不錯🥰

訂位時話想坐心形枱 餐廳都安排到
實在係少少既驚喜😆
  • Nuts  Brownie
2021-01-18 619 浏览
幾位朋友不約而同有推薦過這間餐廳,所以一直都想嚟打卡。本來有預早一星期訂位,但臨時臨急要改星期三趕禁晚市堂食令。所以獲安排嘅座位只有門口,我座向對住玻璃門,而非美麗的裝修,令我一開頭無晒癮。當然,飯要食,最後嗌了一個tasting set 加個main。 食物幾好,個牛肉tarter tarter 好食。我食個魚都好, 正常水準發揮。但份量唔太夠,可能只有六份飽,但算罷。整體而言,$300、400 食餐飯,但其實成個經驗差差哋,有緣先再試。
幾位朋友不約而同有推薦過這間餐廳,所以一直都想嚟打卡。

本來有預早一星期訂位,但臨時臨急要改星期三趕禁晚市堂食令。

2021-01-16 694 浏览
一上網search下午茶,見好多人介紹係ifc嘅daerlily🥸,環境幾靚😆,價錢仲要唔貴,好多靚啲嘅地方都要五百幾兩個人😂😂Afternoon tea ($318 for 2 people)首先,講佢環境真係好唔錯🤩,裝潢幾華麗,天花板佈滿乾花,中間有個心形卡位,餐廳有一面落地玻璃,對住海景,好好彩坐到window seat☺️☺️,本身見booking有啲full,會擔心好嘈,但係又唔會喎,環境幾舒服😌食物方面,有三層,分別最底層有三文治🥪,中間係delicacies ,最上層有scones ,三文治就無咩特別,煙熏三文魚三文治幾好食,而中間層有四款,檸檬cheesecakes 有啲酸😂,不過味道都幾fresh🌿,朱古力tart嘅朱古力味都好濃,其餘兩款就一般般啦🥺,而頂層嘅scones口感唔乾,有啲鬆化,重牛油香,不過就無咩蛋香🥸整體來講,我都會介紹朋友黎,主要係佢環境好價錢唔貴👍🏼👍🏼,但食物就一般,唔好抱太大期望啦🤡🤡

Afternoon  tea318
2021-01-08 630 浏览
之前去食過小食同埋afternoon tea, 食物一般,雖然環境靚,但係我都係覺得d台太密🥴今次黎試下lunch set都係冇令我改觀,嘢食普通,service 麻麻,不過咁嘅價錢都算抵食!/3 courses lunch set $198/~𝑆𝑇𝐴𝑅𝑇𝐸𝑅~Smoked salmon on toast三文魚擺得好靚,冇諗過佢份量咁多,麵包脆口,加cream cheese 味道好夾,三文魚配dill 永遠唔會有錯🤣 更加帶出煙三文魚嘅香味!~𝑀𝐴𝐼𝑁𝑆~Steamed red snapper 黎個main 係有驚喜嘅,魚好滑,龍蝦汁味道濃郁,魚下面仲放左好多leek,佢吸左d 龍蝦汁真係好好味!係精華所在🤪12oz Beef Ribeye(+$168)個人覺得加牛唔係好抵🧐牛扒係幾大塊但係唔算好出色,食魚仲好食!~𝐷𝐸𝑆𝑆𝐸𝑅𝑇𝑆~Crema Catalana黎個Spanish vanilla custard 簡單d黎講姐係creme brûlée 個人覺得麻麻地,面頭仲食到一舊舊砂糖🌚未完全燒到脆面....Nuts brownie 本身我自己麻麻地brownies 聽落都已經覺得膩

/3 courses lunch set $198/

~𝑆𝑇𝐴𝑅𝑇𝐸𝑅~
Smoked salmon on toast

~𝑀𝐴𝐼𝑁𝑆~
Steamed red snapper

12oz Beef Ribeye(+$168)

~𝐷𝐸𝑆𝑆𝐸𝑅𝑇𝑆~
Crema Catalana

Nuts brownie
本身我自己麻麻地brownies 聽落都已經覺得膩😂但係黎個又幾好食,唔會好甜,入面有nuts,口感唔錯!

整體黎間都係不過不失,冇乜驚喜,鍾意食環境/以合理價錢睇埋維港景嘅朋友不妨試下😂
2020-12-29 386 浏览
Decent dining experience. The portion of lunch set was better than many other restaurants at the same standard. The appetisers were perfect. I would love to try other special cocktail next time. Good place for couples. The environment was good but it seemed a bit old. Might need a bit of renovation.The soup was extremly creamy with rich mushroom flavourThey put so much salmon on it, the mix with cream cheese tasted really wellI love especially the long thin fries. The sauce could be better insid

I love especially the long thin fries. The sauce could be better inside the burger.

Special cocktail, really suitable for ladies.

Tasted healthy. Not so sweet.
2020-12-13
  • mushroom soup
2020-12-27 419 浏览
素聞dear lily 環境打卡一流但食物質素一般般,早前跟朋友一試...嗯🥸又真係wo😂·🍫Nuts brownie.先說甜品,好喜歡❤️偏硬身,充滿果仁及朱古力粒😍配上頂層mousse, 增添口感👍🏻👍🏻🐟Tuna ceviche. 除左甜品,覺得好食既就係呢份starter啦!加入芝麻汁及牛油!微酸開胃👍🏻🍄Wild mushroom risotto.覺得black truffle oil太多了.每一口都被油浸泡,好飽膩🤐🐔Grilled chicken breast.朋友說雞胸肉太乾身,食左一半放棄了·📍Dear Lily中環金融街8號國際金融中心商場4樓4010號鋪

📍Dear Lily
中環金融街8號國際金融中心商場4樓4010號鋪
2020-12-24 361 浏览
非常享受今次聲食畫的下午茶,首先環境一流,復古風彌漫住整間餐室,自然採光使餐廳環境再加分,食物份量也充夠,食到一半已經飽飽的,晚餐也不用食了! 音樂選曲也不錯,音量適中。極推!最後價錢合宜349元 2人連加1。 讚
,晚餐也不用食了
2020-12-09 502 浏览
平日放假的好處,可以自由選擇用餐時間,不用人多聚集,享受出外用餐的氣氛。餐廳不算大,桌子間的間距不夠鬆動。若是人多的話,也會挺局促。選擇剛剛開舖的時間,趁未到午餐時間,人未算太多,吃個好好的已選的套餐。先來餐包。留意番,正式的西餐必定會提供餐包,不論有沒有餐湯附送,而且是溫熱的。若然是意大利餐廳,麵包必是配橄欖油,或者黑醋,或者兩者一起上。麵包軟熟,加上橄欖油,入口有彈性又有香味,有多飽也要全吃掉,不要浪費。本身不太愛希臘沙律,因為有很多配料我也不喜愛吃。但是整個餐除了這個沙律,沒有綠色植物了,唯有硬着頭皮試試吧~這個希腦沙律沒有想像難以入口,起碼有蕃茄、芝士、洋蔥、青瓜可吃。唯有用這些吃得入口的,送着「吃不下」的食物。最後吃剩20%算是我能接受的極限了。選擇Pasta類食物,很少會揀意大利飯。因為這個套餐的選擇問題,這次試試吧~這個意大利飯,味道不算太濃,對我來說是剛剛好。飯質好像硬了點,但可接受,而且熱騰騰上桌,拌勻再吃。忌廉汁包勻了飯,吃下去滿嘴都很Creamy。比起意大利麵更加融合。一個餐少不了甜品。這個Brownie有很多果仁,感覺像吃果仁多於朱古力蛋糕。本身蛋糕底不算甜,沾

House Bread

Greek Salad with Cucumber, Tomato, Olive and Feta Cheese

Wild Mushroom Risotto, Parmesan Cheese, Black Truffle Oil

Nuts Brownie with Whipped Milk Chocolate Ganache, Caramel Lemon Sauce

一個餐少不了甜品。這個Brownie有很多果仁,感覺像吃果仁多於朱古力蛋糕。本身蛋糕底不算甜,沾上了焦糖醬才覺得甜味。而且果仁較多,就算有甜味的醬,果仁豐富了口腔,反而太多的朱古力味,剩下果仁味。
2020-11-17
$184.8 (午餐)
House Bread
  • Wild Mushroom Risotto
2020-12-08 337 浏览
環境優美,好多乾花擺設,而且靠窗位置望到海,不過比我想像中少打卡位😂侍應都樂意幫手影吓相📷同朋友食左個$298 tea set,甜品同三文治唔算特別,但份量多,都幾扺食✨下午茶時間亦唔多人,所以可以慢慢坐👯‍♀️
侍應都樂意幫手影吓相📷

2020-12-06 4833 浏览
Dear Lily一間我想試咗好耐嘅餐廳,但好難book位,朋友生日,又係時候搵藉口食好嘢,今次我哋約平日,好好彩比我book到位💕去咗餐廳,裝修真係好靚,但好迫,加上疫情關係,有膠片阻隔,變到更加迫,雖然我有訂枱,但坐位面對廚房,而且餐廳經理堅持話唔可以閂門,亦冇其他更好的位置比我選擇,成晚就比廚房嘅燈照住我,破壞咗呢度嘅氣氛,所以我對佢感覺唔係咁好。朋友未到,我就叫咗杯Mocktail,好襯佢哋餐廳,隻杯好靚,打卡必選,味道已經唔記得飲緊乜😄講返佢哋嘅食物,價錢比一般高級餐飯平啲,賣相ok, 但用料比較差,例如海鮮拼盤,兩隻紙咁薄嘅生蠔,幾粒蝦仔,幾粒魷魚粒,一堆海草,這樣就係seafood platter. 第一次食到這種質素的,而且係高級餐廳,真心失望。再Order左一個晚餐和主菜,晚餐係抵食之選,大約$400,有頭盤,主菜,甜品,食物質數唔錯,而且份量偏大,我哋2個女仔都夠食。朋友生日,一早已經預備左生日msg嘅安排,店員亦好細心,係適當嘅時候攞出嚟,令到我朋友有驚喜。Pork Ribs - 煮得剛剛好,入味👍🏻整體來講都係一個唔錯嘅選擇,如果佢可以換一個好啲嘅位置俾我就更加

Pork Ribs - 煮得剛剛好,入味👍🏻

整體來講都係一個唔錯嘅選擇,如果佢可以換一個好啲嘅位置俾我就更加好,Seafood Platter真心唔推介,其他食物質素唔錯,店員亦都友善細心,除咗經理,可以一試,酒吧部份,係打卡熱點,心型佈置好sweet💕
2020-11-16
庆祝纪念
生日
  • BBQ Pork Ribs
2020-12-03 409 浏览
-Dear Lilly嘅環境一直都比人一種好優雅嘅感覺😍第一次就係同閨蜜黎嘆個港女Tea Set👯‍♀️今次我地兩個終於可以黎食個Dinner、欣賞下咁靚嘅夜景,最重要係拍下拖❤️成日聽人講,依度嘅菜式唔係特別出眾,但係我地試完之後覺得其實唔差架,都有驚喜🤩我地一黎就叫左個Tuna Ceviche做Starter!佢地個吞拿魚食落幾新鮮,完全無話有種冷藏、雪、同腥味🥰啲牛油果都好新鮮,有啲就生啲,有啲就淋啲,兩個口感都好正👍🏻配埋佢嘅Onion soya sauce,酸酸地咁,好開胃,食到心動添💓再黎我地叫左個Smoked Short Ribs Burger🍔佢賣相就唔係特別靚,個麵包都有啲爛爛地嘅,打卡就一般啦🧐不過味道就唔錯啦😌明白口感好軟熟、好容易入口,而個Ribs真係好淋,一啲都唔難咬、唔韌,上面仲有Grill過嘅印,非常有誠意😙而佢旁邊嘅薯條係偏幼嘅,唔同啲粗嘅薯條,佢係無咁多油膩感,而且炸得啱啱好🤩我地都叫多左個Lentil Tabbouileh Salad🥗份量都算多,而且好多紅石榴粒同小扁豆係入面,加埋啲檸檬汁,酸酸地,又好fresh,幾開胃🤣但係食下食下有啲啲懷疑人生😂好

我地都叫多左個Lentil Tabbouileh Salad🥗份量都算多,而且好多紅石榴粒同小扁豆係入面,加埋啲檸檬汁,酸酸地,又好fresh,幾開胃🤣但係食下食下有啲啲懷疑人生😂好似食緊草咁~如果想食下沙律嘅朋友仔,不妨揀下其他款啦😋

最後我地都叫左個Dear Lilly Heart做甜品❤️味道有驚喜😍佢係白朱古力蛋糕,好Creamy,裡面仲有個🍫朱古力慕斯,而外皮就脆脆咁,加埋佢嘅Raspberry汁,酸酸地,令成個Cake無咁膩~但係可惜係影相途中,個蛋糕比我地搞到移曬位😣所以就無得Post比大家睇啦👉🏻👈🏻

Overall黎講,佢啲菜式都Okay架,價錢都算Acceptable👅,而且啲Waiters都好有禮貌,環境坐得舒服,同朋友或者男女朋友黎傾下計Chill住食,咁依度就啱曬你地😙
Tuna Ceviche
Lentil  Tabbouleh  Salad
Dear Lilly Smoked Short Ribs Burger
Tuna Ceviche
  • Dear  Lily  Heart
2020-11-29 261 浏览
其實食物就真係好一般,但價錢合理又幾抵又見多人去打靚卡,裝修又似乎幾唔錯所以去試下啦⋯去到嗰陣時已經發現張凳有上一手留低嘅食物碎,好啦咁叫咗個tea set,食物外觀好好但味道普通,但好啱人哋打卡影靚相,咁難得都係想感受環境氣氛。但主要想講嘅係服務質素真係一般,啲staff木口木面無笑容,而且最主要想講既係我飲嗰個花茶飲到差唔多到尾嘅時候發現咗一隻蟻,即係代表成90分鐘我都係飲緊一碗浸住咗隻死蟻嘅花茶。我同個Staff反映個茶壺有蟻,佢零回應零表情就咁拎走左個杯,換返隻杯俾我,但想講係個茶壺有蟻,唔係應該換走左壺同個茶包咩?諗起成90分鐘一直飲梗壺浸住死蟻既茶有啲令我反胃,同埋佢一句「唔好意思」都無表示過⋯令到本來我對間野食物一般唧但環境幾好既睇法變為食物質素兼服務都唔值得我再去幫襯

Afternoon  tea
3K
2020-11-27 444 浏览
生日己過了數月,好友補回與我慶祝,太開心啦!IFC呢間餐廳位於天台,室外位置可望維港景色,室內有復古裝潢。下午茶時段1個半小時,末到預約時間不準入座,早一分鐘都不能,限時即刻,有少少強人所難,今時今日咁嘅服務......!二人下午茶套餐$318,比起同區其他餐廳算是抵食。最底層三文治有四款,麵包軟熟。每款餡料都不錯,最喜歡hens eggs 這款。中層全是甜點,沒太大驚喜。士多啤梨泡芙欠缺鬆軟,有點硬。最上層是鬆餅,味道ok。Cappuccino 味道是可以的,質量好。

生日己過了數月,好友補回與我慶祝,太開心啦!

二人下午茶套餐$318,比起同區其他餐廳算是抵食。

中層全是甜點,沒太大驚喜。士多啤梨泡芙欠缺鬆軟,有點硬。
最上層是鬆餅,味道ok。
Cappuccino 味道是可以的,質量好。
2020-11-27