2017-11-18 733 浏览
Doodie 又係荃灣食好東西嘅時候,今次朋友提議去呢一間地鐵站附近收工幾走嘅地方,順便可以傾吓計,一入到去就見到一排嘅高櫈,環境好輕鬆,又唔會好似酒吧咁黑暗,飲下啤酒傾吓計嘅地方。呢度嘅意大利粉唔算好多選擇,但係每一種都各具特色,唔似一般出邊大路嘅配搭,例如有自家製煙燻將德國香草豬肉腸意大利粉、有惹菌黑松露意大利粉、香蕉蜜糖芥茉牛舌香蒜意大利粉……除咗意大利粉之外,亦都有創意德國熱狗:例如熱狗配招牌松露醬、雙重松露熱狗配松露將加上滑蛋同埋滑蛋黑松露醬。小食就更加有驚喜,因為有我最愛嘅鴨舌、仲有牛舌添香煎珍寶帶子及藍青口配泰式香辣茄醬海鮮意大利粉$128呢一款意粉嘅味道配搭好特別,帶點辣味好醒胃,但係海鮮就係急凍嘅,呢一點就有啲失望。軟殼蟹熱狗$83麵包焗烘得好香脆,並塗上牛油。軟殼蟹係原隻即叫即炸,賣相真係滿分。醉鴨舌$78賣相好吸引好特別,鴨舌好整齊排列杯中,夠入味又不會太重酒味。香煎牛舌( 5塊 ) $68呢一款小食真給我一個很大的驚喜,外脆内軟,味道又夠香,煎得好香脆唔乾身,每塊牛舌幾厚身,口感非常好。酥炸珍寶蘑菇配松露醬$78蘑菇係即叫即炸,上菜嘅時候都係熱騰騰嘅。味道中規中
Doodie

小食就更加有驚喜,因為有我最愛嘅鴨舌、仲有牛舌添

香煎珍寶帶子及藍青口配泰式香辣茄醬海鮮意大利粉$128

軟殼蟹熱狗$83

醉鴨舌$78

香煎牛舌( 5塊 ) $68

酥炸珍寶蘑菇配松露醬$78
蘑菇係即叫即炸,上菜嘅時候都係熱騰騰嘅。味道中規中矩,唔算太有驚喜。不過珍寶蘑菇設成粒狀,就欠缺左"珍寶"兩個字嘅特色,同埋炸物嘅粉漿較為厚一點呢。

呢度最有特色係有香港手工啤(生啤),總共有21分咁多,同店員傾計,店員話佢哋盡量搵一啲特別嘅味道,亦都因為是零同季節會不時轉變餐牌上面手工啤酒嘅選擇,作為一個手工啤酒迷,呢度係必定要試!

黑鳶 Oh Bacon
Black Kite Brewery/ Hong Kong/ 4.6% ABV / IBU 16
個人覺得呢款啤酒幾容易入口,帶點煙熏味,以煙薰過的麥芽釀製而成。翻查網上嘅資料,原來呢一款啤酒係適合跟早餐一齊享用。不過心入邊就覺得好奇怪,早餐飲啤酒哈哈哈。 不過相信呢款啤酒配搭香腸或者係一啲煙燻嘅肉類都應該係非常配合,所以餐廳都有一個特別嘅套餐,係用呢一款啤酒配搭牛舌呢。

Refreshingly crisp, w/ biscuity malt flavor complemented by fruity hops
Smoky & delicious, just like bacon
Great with all-day breakfast, sausages or smoked meat

門神閻王四川花椒黑啤 $78
Moozen Yama Sichuan Porter
Moozen Brewery / Hong Kong / 8% ABV
呢款唔係咁啱我嘅口味,因為佢帶點辣,味道太強烈。不過門神呢一個品牌嘅出品味道都係好有gimmicks,而且個名都好特別:嫦娥朱古力啤、玉皇大帝IPA、孫悟空琥珀啤……特別鍾意啤酒瓶身的商標,因為設計具有本士文化特色,中帶有中西合璧的感覺。
2017-09-18 765 浏览
聽到主打手工啤 覺得好新鮮 同埋朋友之前提過想試 一夾到時間就即刻去左試啦 哈哈地點唔算偏 係荃灣地鐵A出口出 行一陣就到 唔叫難搵 間吧環境好好 燈光暗暗地 有少少background music 成個氣氛比人好calm 同relaxing 座位雖然唔叫好多 但一班朋友5-6個或者2-3個嘅座位選擇都有Gathering傾計好正 唔會催你埋單走人野食係即叫即做嘅 算新鮮 味道中規中矩 價錢都叫合理 都係食個氣氛多 試左2款手工啤酒 平時好少飲酒 都唔太知點叫好飲 哈哈1. 冰山雪蓮麥味回甘味好重 趁凍個陣飲會易入口好多 2. 咸檸啤個人就唔太喜歡呢種味道 只係試左一啖 咸咸酸酸 有d嗆鼻嘅感覺牛舌意粉牛舌煎到有d乾身 意粉煙un 夠汁 味道幾好黑松露炒蛋熱狗黑松露醬唔夠香 熱狗包有少少乾身 中中挺挺啤酒薯條唔叫特別鬆脆 但份量好足 調味醬辣辣地酸酸地 會食多幾條總結 環境一級棒 食物質素soso 可考慮encore

地點唔算偏 係荃灣地鐵A出口出 行一陣就到 唔叫難搵

唔叫特別鬆脆 但份量好足 調味醬辣辣地酸酸地 會食多幾條

總結 環境一級棒 食物質素soso 可考慮encore

2017-09-05
2017-07-31 1021 浏览
就係鐘意佢鋪頭細細收工飲返杯同朋友吹吹水食個飯簡直係一流🙃雙重松露熱狗🌭啤酒薯條應該係doodie既signature dish! 松露醬加個超滑既蛋口感一流完全係驚喜
就係鐘意佢鋪頭細細收工飲返杯同朋友吹吹水食個飯簡直係一流🙃
松露醬加個超滑既蛋口感一流完全係驚喜

收工同同事喺荃灣覓食!哩間係我地兩個都想試嘅!不過我地無飲酒,都係食食食!叫左一個熱狗、一個雞肉三文治、一個啤酒薯條share! 我地叫左個黑松露醬熱狗,最想食個醬!!!點知佢落錯單,被迫食左個蜜糖芥末醬熱狗!條腸係幾好食~蜜糖芥末醬就無特別啦...都係麥記個d。雞肉三文治d雞肉炸得over左少少,同埋粒粒炸雞塊夾落個包到好奇怪,最後都係分開食。啤酒薯條~無咩啤酒味,唔夠脆口,裡面是fill滿薯仔的,不過上枱仲係熱辣辣!重點是個辣味茄汁(我估係),我地refill左幾次個茄汁,辣辣地又酸酸地,食到唔停口
蜜糖芥末熱狗
條腸係幾好食~蜜糖芥末醬就無特別啦...都係麥記個d。
雞肉三文治
2017-07-10
2017-06-29 875 浏览
人物:女女食量:正常 x 2食物:炸魷魚圈 // 豬牛大格鬥熱狗 // 雙重松露熱狗(1)炸魷魚圈 $108好脆但好油趁熱食都仲幾開心 凍左就係咁叫人食多d(2)豬牛大格鬥熱狗 $88蜜糖芥末醬好味 兩種味道都很平均咦 睇返介紹 d牛原來係牛舌(3)雙重松露熱狗 $88醬黏稠 松露味唔重 有cream cheese的影子食物溫熱熱狗包有烘過 微脆 加分條腸肉質鬆實適中 調味恰到好處 juicy好味食剩份量:2啖熱狗 + 1個魷魚圈店員態度友善環境昏暗 營造飲ye傾計ge氣氛當時去係星期2大概晚上7點只有2檯客人所以無需排隊若只為食物 可一試 但未會有衝動要再去- Fried Calamari $108: crispy yet a little bit too oily- Hot Dog with Pork Sausage + Ox Tongue $88: nice touch of Honey Mustard sauce- Double Trouble Truffle Hot Dog $88: hint of truffles; people who look for really r
人物:女女

環境昏暗 營造飲ye傾計ge氣氛
當時去係星期2大概晚上7點
只有2檯客人所以無需排隊

若只為食物 可一試 但未會有衝動要再去

- Double Trouble Truffle Hot Dog $88: hint of truffles; people who look for really rich flavor of it will not be impressed
:: might be good for a drink and chat near Tsuen Wan nevertheless as their hand crafted beer seems popular ::
题外话/补充资料: 只收現金 Cash Only
2017-06-20
2017-06-19 527 浏览
又開始返工返學喇 🌝 要捱到禮拜五真係唔簡單呀,放工真係要好好慰勞自己!呢到主打唔同既啤酒,當然唔係普通既啤酒啦!係香港台灣特色既手工啤,但啤酒並唔係重點,重點係野食野食野食 😛——————————————————————#獅子山下淡啤酒 $83一隻帶有柑橘味但較苦既香港啤酒#荔枝啤酒 $72呢隻比較淡同清既台灣啤酒,分別有主要係荔枝同啤梨製作既手工啤, 比較易入口#酥炸珍寶蘑菇配松露醬 $78好正既送酒小食!雖然個粉皮比較厚左,但鹹鹹地既炸蘑菇送啤酒真係唔錯呢#豬牛大格鬥熱狗 $88個名都幾搞笑 😂 就係隻熱狗有豬有牛,香草豬肉腸加燒牛舌,口感都幾豐富幾足料,幾中意熱狗上面法式蜜糖芥末醬,可一試 😋#雙重松露熱狗 $88最正就係呢隻熱狗 😍 熱狗上面鋪滿滑蛋,加上佢既松露醬同免治黑松露醬,真係香到寶寶不行鳥 🤤——————————————————————Doodie Cafe Bar荃灣富華街 9 號運通洋樓地下
——————————————————————
——————————————————————
Doodie Cafe Bar
荃灣富華街 9 號運通洋樓地下
2017-05-25 256 浏览
野吃超級求其!!!昨晚點了3杯東西喝。1.招牌鹹檸啤酒 你絕對不會想試 因為真係🈚️特別,一般stella仲好飲2.唔記得叫咩黑啤 超級淡 好似溝水咁 3.身體有點唔舒服,之後點了一杯檸檬➕XX茶,哇超級求其,比我係屋企整仲都要更隨便。開水➕檸檬➕茶包。個杯就是茶餐廳杯,賣相唔好提。野吃:薯條有2/3 炸瓏佐!魷魚圈也是特別瓏(油重複用得太耐)最後就雞翅好小小。total $400大洋,個人覺得超級不值。不覺得他們有用心開呢間餐廳。but anyway 個人意見。
野吃超級求其!!!

昨晚點了3杯東西喝。
2.唔記得叫咩黑啤 超級淡 好似溝水咁

野吃:
薯條有2/3 炸瓏佐!
魷魚圈也是特別瓏(油重複用得太耐)
最後就雞翅好小小。

total $400大洋,個人覺得超級不值。
不覺得他們有用心開呢間餐廳。
but anyway 個人意見。
2017-04-16 551 浏览
於荃灣的一間酒吧,主打手工啤酒,原來仲有另一主打-熱狗!招牌雙重松露熱狗,以自家調製既特濃松露醬做賣點,再加埋充滿蛋香既滑蛋,層次度提高,而且配上黑椒香草豬肉腸,香腸既味道唔太濃,絕對唔會搶走黑松露既味!黑松露炒蛋熱狗($88):黑椒香草豬肉腸上舖上特濃松露醬,味道層次非常豐富豬牛大格鬥熱狗($88):香草豬肉腸上再舖上牛舌,再配上自家製的法式蜜糖芥末醬,蜜糖芥末醬同樣好味芝士肉醬(牛肉)薯條($88):薯條的份量都好多,香香脆脆,配啤酒一流!!芝士份量亦唔少食肉獸拼盤($76):雞翼、德國香草豬肉腸和芝士豬肉腸店內有大量手工啤酒可選,新西蘭直送的Tuatara Sauvinova,果香味重而且易入口,另外美國Go To IPA就岩鐘意酒花味重的朋友
芝士份量亦唔少
食肉獸拼盤($76):雞翼、德國香草豬肉腸和芝士豬肉腸
  • 黑松露炒蛋熱狗
2017-03-20 939 浏览
Doodie 近排成為左我新既落腳地,因為食過一次之後就鍾意左呢度既番薯薯條,朋友又鍾意黎呢度試佢地既手工啤酒,夜晚食完飯想吹水都會落黎呢度坐下。今次我同朋友都要OT,所以未食野,於是又黎左呢度食D野吹下水。雖然都幫趁左幾次,但今日第一次點呢度既雙重黑松露熱狗。Well,個熱狗真係幾正。雖然黑松露唔係多得好誇張,但係已經夠點綴成個熱狗,真係好香口啊!上面仲有炒滑蛋加醬,好好味;條熱狗腸又脆卜卜,幾正

2017-03-13 5782 浏览
經過呢間小店, 以小食及飲酒為主坐低之後, 睇落以為只有幾個位, 原來行入D 仲有唔少位呢度雙重松露熱狗好出名, 可惜老公唔太鍾意松露既味道, 所以叫左個豬牛大格鬥熱狗share 食起初以為係豬肉+牛肉既腸, 但原來係豬肉腸+牛舌, 利用牛舌做配料都幾新鮮個熱狗包焗得幾脆, 仲暖暖地, 搽滿甜中帶辣既honey mustard牛舌切成粗條形狀, 咬落幾爽口豬肉腸好大條, 幾juicy一個熱狗當然唔夠食, 要左個海鮮拼盤, 同埋再叫多個芝士肉醬薯條海鮮拼盤有琵琶蝦, 魷魚圈和炸魚手指, 魚手指同琵琶蝦炸粉分量適中, 唔算過份油膩, 外皮擺耐左都仲脆魷魚圈係日式燒汁煮, 甜甜地幾開胃芝士肉醬薯條, 我覺得叫錯左, 因為份量比我想像中多好多, 嚇親一層香濃芝士覆蓋薯條上, 仲可以做到拉絲效果, 加上牛肉醬的香味, 令單調的薯條加分食到一半面層有芝士同肉醬o既都食曬, 就問職員拎D 茄汁職員(可能係老細) 好好人, 俾左個佢地自己整o既煙熏醬我地試, 辣辣地幾惹味本來個煙熏醬係跟蕃薯薯條或啤酒薯條不過份量真係over 左, 如果可以份量可以分大中細, 比較好張drink list 好長, 好多
經過呢間小店, 以小食及飲酒為主

坐低之後, 睇落以為只有幾個位, 原來行入D 仲有唔少位

牛舌切成粗條形狀, 咬落幾爽口

豬肉腸好大條, 幾juicy
豬牛大格鬥熱狗

海鮮拼盤有琵琶蝦, 魷魚圈和炸魚手指,

魷魚圈係日式燒汁煮, 甜甜地幾開胃
海鮮拼盤

食到一半面層有芝士同肉醬o既都食曬, 就問職員拎D 茄汁

芝士肉醬薯條
本來個煙熏醬係跟蕃薯薯條或啤酒薯條

芝士肉醬薯條
張drink list 好長, 好多選擇

不過我係一踏入餐廳時已經望到BAR 枱的啤酒, 已被一眼已就見到既咸檸啤吸引
咸檸啤係本地出o既手工啤, 口感好fresh, 飲落咸咸酸酸, 易入口, 好啱女仔飲

我係第一次見到呢款咸檸啤, 隻味真係好特別
咸檸啤
另外, 要多杯是日沙冰, 今日係雜莓沙冰

味道幾fresh, 甜度自然, 薯條配沙冰都好爽
雜莓沙冰
雜莓沙冰
2017-03-13 969 浏览
Weekend 約朋友荃灣食下午茶,見Doodie OpenRice comment唔錯,一於去試下,餐廳正正巴士總站對面,地點方便而且未到煩囂路徳圍,靜靜地啱晒食個tea傾下計。甜蕃薯條配煙燻醬 (跟餐+20)蕃薯條炸到脆卜卜一D都唔油外層脆;內層軟灑上少少鹽花唔需要任何醬已經好好食熱狗配法式蜜糖芥末醬 $55熱狗包烤過帶微脆重點係腸同蜜糖芥末醬熱狗腸同德國食質素一樣好淋上熱狗好朋友友芥末醬醬少少甜帶芥末香而不辣成個組合好夾好好味👍🏻凍檸茶所有食物都好滿意唯一檸茶欠缺茶香美式餐廳檸茶㴜淡餐廳專長啤酒咖啡下次我都試返咖啡下午茶餐牌
甜蕃薯條配煙燻醬 (跟餐+20)
蕃薯條炸到脆卜卜
下次我都試返咖啡

下午茶餐牌
  • 甜蕃薯條配煙燻醬
  • 熱狗配法式蜜糖芥末醬
Tsuen Wan Bar餐牌款式多,價錢合理而且味道很好。店員服務都很好,環境暗暗有歌聽,很舒服。今晚晚巿黎首先叫一份炸甜番薯薯條配自家煙燻醬$ 68,真係估唔到番薯可以炸到似薯條仲超似薯仔咪但又真係番薯,吹賬好好味呀!仲有個「香草雞翼」好入味好香脆,連一向唔食雞皮既我都忍不住食哂今日精選沙冰之熱帶味沙冰$58/杯 好香鮮果橙香味,好fresh之餘不會很甜德國創意雙重松露熱狗(加滑蛋黑松露醬)$88熱狗好鬼脆身,麵包質地好似同出面唔同,特別好吃,德國香腸好香好正,加埋個炒蛋,好飽足,蛋上有一團松露超級惹味特色意粉系列之德國香草豬肉腸香蒜意粉$ 78德國腸不會太咸又夠粗又充滿香草味,意粉煮得恰到好處,可惜香草味太濃烈酥炸珍寶蘑菇配松露醬$ 78唔知以為自己食緊炸蠔,味道好濃郁又健康,好脆身好正LUCK
今日精選沙冰之熱帶味沙冰$58/杯
好香鮮果橙香味,好fresh之餘不會很甜
德國創意雙重松露熱狗(加滑蛋黑松露醬)$88
特色意粉系列之德國香草豬肉腸香蒜意粉$ 78
酥炸珍寶蘑菇配松露醬$ 78
唔知以為自己食緊炸蠔,味道好濃郁又健康,
好脆身好正
LUCK
2017-02-27
  • 雙重松露熱狗
  • 炸甜蕃薯條
2017-03-09 700 浏览
這間酒吧為於荃灣a出口附近的位置~位罝不太多~主要出名既有牛舌~可惜既係我地去個陣賣晒!!得閒再經會返去試~番薯條來的~不是普通薯條~口感比一般薯條軟,味道也比較甜份量超多~夠3-4人食, 旁邊的醬有小小似係番茄醬+辣椒醬整成, 大約係呢隻味腸仔好食~好香也不會太多油~加小小醬汁在面~不會太濃, 雞翼色澤好看~唯獨有小小咸~皮身夠脆!熱狗推薦試下~ 主要為黑松露醬滑蛋可改善既地方係太散~ 不過整體好食~因為蛋太散有點難切~就算成個食~d蛋都好易跌落黎~會引起不便~但味道不錯~通常黑松露醬都會放係薯條到~比較少人會放熱狗身上~
這間酒吧為於荃灣a出口附近的位置~
位罝不太多~主要出名既有牛舌~可惜既係我地去個陣賣晒!!

得閒再經會返去試~
番薯條來的~不是普通薯條~
口感比一般薯條軟,味道也比較甜

腸仔好食~好香也不會太多油~加小小醬汁在面~

不會太濃, 雞翼色澤好看~唯獨有小小咸~皮身夠脆!
熱狗推薦試下~ 主要為黑松露醬
滑蛋可改善既地方係太散~ 不過整體好食~

2017-03-09
2017-02-27 1030 浏览
今天約左朋友喺荃灣食飯,記得之前食過有間小店-Doodie Cafe Bar ,食物質素唔錯,飲料都有好多種類香煎牛舌,賣相好靚,呢度牛舌煮得好腍,唔駭,冇雪味,牛味香濃,配夾芥末醬汁,好好食酥炸珍寶磨菇配松露醬,外面好脆,唔油,磨菇新鮮、多汁,加埋松露醬又幾夾,菇味更突出泰式番茄海鮮意大利粉,雖然意大利粉有少少腍,但是醬汁好有驚喜,用左檸檬葉,喺冬蔭功湯味道,辣辣地又惹味今次見到drink list 有新嘢-香港情懷當然要試下啦The Peak,酒味唔太濃,啱啱好,桂花味凊香,感覺好relax
香煎牛舌
  • The  Peak
  • 酥炸磨菇條配黑松露醬
  • 泰式番茄海鮮意大利粉
2017-02-26 537 浏览
情人節 周圍都推情人節套餐 無情人都可以同朋友食吓嘅 只係因為佢真係將餐廳既spirt 放哂入去牛舌牛舌一樣都係咁鮮嫩可口 好易咬 唔會好硬 超啱無牙力既我😂 配既sauces 都好夾 大推介啤酒薯條炸得超香脆 比起平日既薯條更脆口 因為beer battered 所以外面有多重脆脆 正正!Thai fusion seafood spaghetti 超級正 其實一開始就係為咗依個main course 至食依個餐😂 因為冇得單點 不過真係完全冇regret 意粉雖然偏軟 但係索哂啲泰味 勁香冬蔭味 鐘意泰既一定鐘意依個意粉 調味方面帶小辣 所以更加過癮😏 仲有海鮮 爽歪歪✌🏼️Blue Monday 香港人根本由星期一blue至星期四 所以Blue Monday 其實星期幾都可以整杯 味道苦苦地 但又充滿herb 味 原來係虎牙酒既味 真係幾match
牛舌

Beer soaked  fries
Thai fusion seafood spaghetti
Thai  fusion  seafood  spaghetti
Blue Monday
Blue  Monday