2023-03-19 464 浏览
週末早上同朋友去咗聯和墟E Burger Cafe嘆早餐,每次嚟呢度都覺得好舒服,令人感到放鬆自在😌我揀咗特色早餐(紐倫堡腸、蘑菇炒蛋、火腿、咖喱薯餅、牛角包)⋯牛角包真係my favourite😍,熱辣辣好香口,咬落好鬆軟唔會靭;咖喱薯餅都好好味,好少喺一般Cafe食到朋友揀咗份量十足嘅豪華早餐,黑松露炒蛋炒得好嫩滑,仲有漢堡扒、辣肉腸、薯餅、餃子同埋牛角包,啱晒本身係餓底嘅朋友😆配料仲有沙律菜可以refresh一下😋完美嘅句號由熱咖啡和熱檸茶終結😌不過好可惜呢間餐廳快要結業,餐廳喺艱辛嘅疫情情況下仍然堅持經營,真係好多謝店主同埋伙記們為粉嶺街坊服務,希望有緣再會,多多保重👋👋

完美嘅句號由熱咖啡和熱檸茶終結😌

2023-03-18
$50 (早餐)
2023-03-15 171 浏览
成日去粉嶺搵個friend,通常都係返食早餐😅😅粉嶺地方唔熟,梗係問我個friend啦,佢今次帶我去咗呢一間餐廳😝餐廳坐得舒服,兩邊落地大玻璃夠晒光猛☀️睇吓個Menu,原來有好多早餐都好平,好抵食。食物方面,特色早餐🥐🍳🥓味道正正常常。仲有🌹玫瑰鮮奶咖啡☕️,賣相、味道不錯😋
成日去粉嶺搵個friend,通常都係返食早餐😅😅
餐廳坐得舒服,兩邊落地大玻璃夠晒光猛☀️
睇吓個Menu,原來有好多早餐都好平,好抵食。
食物方面,特色早餐🥐🍳🥓味道正正常常。
仲有🌹玫瑰鮮奶咖啡☕️,賣相、味道不錯😋
玫瑰鮮奶咖啡
朱古力咖啡
特色早餐
2022-03-21
$70 (早餐)
玫瑰鮮奶咖啡
朱古力咖啡
特色早餐
2023-01-16 489 浏览
今日食到一肚火,聯和墟內一直都冇乜同類型嘅輕食或者Cafe Style嘅餐廳或者真係Cafe,就算係連鎖嘅好似Subway或者再甚McCafe都係無。咁就入去試下。入去環境乾淨,舒服光猛嘅,咁我就叫咗個經典漢堡,同行就叫咗個辣肉腸漢堡咁,total 137~之後就係惡夢嘅開始,個包又硬又乾,啲生菜一浸雪櫃嘅味道,之後青瓜亦都係一啲味都冇。最嚴重係我地同行兩個舊肉你食落係超級乾,好似樹皮咁,而且我嗰份係有帶少少臭味同一浸唔係新鮮乾淨肉類應該有嘅怪味。我地2個只係默默食完送嘅牛油栗米,同食一啖之後就冇再嘗試嘅漢堡,埋單。有生之年竟然試到比m記12定13蚊包更加難食嘅漢堡仲要係3~4倍價錢。心痛浪費食物不過浪費佢地嘅唔係客人,係廚師。

經典漢堡配牛油栗米
2023-01-16
2022-07-30 1496 浏览
外賣試咗幾款甜品包括有佢地menu上特別推介嘅窩夫配雪糕、檸檬味芝士蛋糕,同埋另外兩款:楊枝撈撈、焦糖燉蛋。每款都唔係特別平,對佢嘅質素都有一定嘅期望。🥲但窩夫$45半份,份量少之餘,仲要係極度乾身。檸檬味芝士蛋糕頗酸,完全唔係個種淡淡嘅檸檬味,$35一件仔真係出面大把更好嘅選擇。焦糖燉蛋味道不過不失,偏流質似慕絲,性價比低,$30得好細杯。最後🥲真係得個楊枝撈撈係叫做正常,味道較淡,但份量適中嘅。總括而言,呢間嘢嘅甜品真係唔值得一試🥲
外賣試咗幾款甜品
每款都唔係特別平,對佢嘅質素都有一定嘅期望。🥲
但窩夫$45半份,份量少之餘,仲要係極度乾身。
最後🥲真係得個楊枝撈撈係叫做正常,味道較淡,但份量適中嘅。
總括而言,呢間嘢嘅甜品真係唔值得一試🥲
2022-07-30
20 分钟 (外卖自取)
2022-07-09 1170 浏览
朋友即興約食tea🙈 但係佢嘅要求係想食得light啲healthy啲😆 話想食沙律類,揀咗呢間喺粉嶺聯和墟嘅隱世平民cafe☕️試試,其實呢間cafe 本身最主打同出名係佢哋嘅手打burger🍔 不過今日未有機會試🫣🥗煮雞胸肉雜錦沙律伴黑醋 $68本身朋友見到$68話咁平會唔會個portion 好細🤔 點知一上台好大碟😳 兩舊雞肉都夠大舊🐔 雞似煎得好香肉質好滑唔會好似平時雞胸鞋口😌沙律比起其他cafe特別係有好多唔同類型嘅nuts,超級健康同埋非常岩健身人士🏋️,高蛋白質健康之選👍🏻 🌯韓式炸雞墨西哥捲 $43呢個仲誇張,睇價錢又以為佢好細捲,原來係同正常墨西哥捲咁大😎,上台已切開兩份,因為都真係夠兩😮個人share👩🏻‍🤝‍👨🏼 韓式炸甜甜地辣辣地,味道幾好,而家份量都多,入面仲有好多菜🥬,半條已經feel 到飽🫢凍檸茶🍹跟餐只係加$8 , 如果想嗌其他cafe 嘅特飲仲可以半價,真係勁抵🙊

🥗煮雞胸肉雜錦沙律伴黑醋 $68

🌯韓式炸雞墨西哥捲 $43

2022-07-09
  • 墨西哥捲
2022-05-19 1096 浏览
朝早9點去到等幾個人情況下都可以漏單,等左半個鐘連杯咖啡都冇送上黎。遲過我叫嘅啲野食都到齊晒。明明個店員係咁望住我張枱冇野,都唔問唔跟進。叫左好多次唔該想問野,都冇反應。一咪行行企企。廚房煮野嘅又hea到爆,講野多過做,比我見到佢地帶住個手套拎野食食,然後又係同一個手套煮野食比客。
明明個店員係咁望住我張枱冇野,都唔問唔跟進。
叫左好多次唔該想問野,都冇反應。一咪行行企企。
2022-05-18 811 浏览
嚟咗兩次食早餐,CP值高。個包好有誠意,無論多士定牛角包都好唔錯!好開心北區都有咁樣嘅咖啡店🥹!咖啡就還好啦!Caramel latte太甜😌.. Regular coffee就平平穩穩😊Waitress們服務好好啊💖❤️讚!
嚟咗兩次食早餐,CP值高。
個包好有誠意,無論多士定牛角包都好唔錯!
好開心北區都有咁樣嘅咖啡店🥹!

咖啡就還好啦!
Caramel latte太甜😌..
Regular coffee就平平穩穩😊

Waitress們服務好好啊💖❤️讚!
2022-05-18
講到粉嶺高汁Burger,必定要數由海聯廣場「伊之吧」酒吧轉型賣 Burger 仲搬埋去囍逸嘅 「E Burger Cafe」。未搬前其實我已經介紹過,因為佢重料又好味,喺粉嶺區實屬難得。搬咗囍逸之後,店舖走文青風格,更加清新明亮,枱同枱之間唔會太迫,個人就覺得舒服好坐。(因為舊舖啲櫈好低,食嘢有啲辛苦)我食飯不嬲都會避開 Lunch Hour,12:00左右到,店內仍有一兩張枱,我哋唔使等位就可以入座。1:00左右嚟稍為要等一陣,都唔算等好耐,只係如果人多就要分開坐。坐低見到有一個 「impossible」嘅 promo。餐牌上有兩個素食選擇:焦糖洋蔥不可能漢堡同黑松露蛋牛油果漢堡包。無咗以前嘅 portobello mushroom burger。因為我想食牛油果就選擇咗後者,Vegan 嘅朋友可以選擇 impossible 嗰個呢。黑松露蛋仍然整得非常香同嫩滑,中間有一大層牛油果片,我覺得個版本正過以前嘅大啡菇burger,加上番茄片同埋我最心心嘅火箭菜,好好味呀!呢個包簡直係為我而設㗎。😍個包實在太大,不過咁好味我又唔想浪費,所以放棄咗啲薯條食晒個包。食完飽到一返到屋企立刻瞓着

個包實在太大,不過咁好味我又唔想浪費,所以放棄咗啲薯條食晒個包。食完飽到一返到屋企立刻瞓着咗。😅
如果佢 mini burger 個 menu 有呢個選擇就完美啦!如果唔係下次真係要切開一半分兩餐食。
北區好似美食沙漠咁 無咩打卡餐廳或者米芝蓮結果朋友就介紹呢間以 𝙱𝚞𝚛𝚐𝚎𝚛為名既 𝚌𝚊𝚏𝚎平日大街小巷唔多人 加上附近無大型商場係呢間環境簡單舒適 🍵 慢活餐廳用膳都幾寫意雖然堂食客人唔多 但上餐時間都耐左少少😳不斷見到佢地係咁 𝚙𝚊𝚌𝚔 外賣到會-🍔 輕盈蘑菇漢堡 $𝟼𝟶唔好俾佢個名呃左 個𝚜𝚒𝚣𝚎一啲都唔輕盈一個女孩子食都超飽肚 😝麵包烘到外脆內軟 菇又多汁𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢可惜牛味一般 同煎到太熟 有啲乾薯條似翻炸 ❌ 又硬又乾🍖 蘋果厚切豬扒伴沙律豬扒厚身又大份 而且好入味配上蘋果汁 唔係好岩👧🏽口味 有啲怪怪🥐 芒果乳酪辣蝦牛角包 $𝟺𝟹牛角包外脆內鬆軟 🧈 好香牛油味超重芒果乳酪味 好𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢 + 𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢 🤩由 𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 等到 𝚝𝚎𝚊 係值得既🍰 芝士奶蓋減戚風蛋糕 $𝟺𝟽口感好實 飽腹感強 唔夠蓬鬆奶味完全蓋過左芝士味 🧀#EBurgerCafe 小清新 𝚌𝚊𝚏𝚎 整體上不過不失位置就唔多就腳 但正正係咁唔洗同人逼-整體 𝟻💓滿分味道 ❤️🧡💛價錢 ❤️🧡💛服務 ❤️🧡💛環境 ❤️🧡💛💚

北區好似美食沙漠咁 無咩打卡餐廳或者米芝蓮

味道 ❤️🧡💛
價錢 ❤️🧡💛
服務 ❤️🧡💛
環境 ❤️🧡💛💚
呢間舖轉過舖位見佢個空間大左咁多 好評都唔少第一次嚟對佢都係有少少期待嘅雖然都仲係一個lunch嘅時間但係同朋友其實係特登為咗嚟食甜品諗住始終係一間Cafe 都應該係有甜品食嘅但可能係因為疫情又或者係其他原因所有蛋糕同埋其他小食都要三點之後先供應三點前就只有以下Menu供應我哋一開始冇睇清楚 就直接入去餐廳食啦咁冇理由入咗去嘟完安心坐低又走㗎嘛好啦咁我哋就食午餐啦 之後先再去第二度食甜品千島滑蛋漢堡包 $62 + 洋蔥圈 $10 👍🏾👍🏾👍🏾千島醬同埋滑蛋比睇上去更加多但舊肉相對上就細細舊而塊菜就明顯特登放出放底嘅包咁個賣相當然係靚啲啦可能啲醬都比較多所以食落口就一啲都唔dry 芝麻包個面都算脆咬落去或者切落去都聽到明顯嘅聲音我必須講個洋蔥圈 我以為會係一兜仔另外上不過係直接放喺薯條上面$10 3個洋蔥圈話抵又唔算但貴又未到咁樣囉薯條啲色水都靚不過食落就有啲鹹同乾醬烤煙鴨胸豬漢堡 $65啲料都算多 所以個包都幾高下由上而下就係兩舊點咗醬嘅煙鴨胸一塊豬漢堡扒 好多生嘅紫洋蔥 大大塊生菜雖然鴨胸係有醬嘅但嚿豬就偏乾 洋蔥都幾辣芝麻包又唔係行鬆軟路線結果就顯得成個包都好dry 就咁食真係搞唔

呢間舖轉過舖位

但如果係為咗食burger嘅話
我就應該唔會再嚟呢度啦
2022-04-10
2022-03-31 445 浏览
.#jmdiary_粉嶺 E Burger Cafe 📍粉嶺聯和墟和豐街28號囍逸地下G07B號舖粉嶺靚cafe真係唔算好多,呢間係其中一間用心製作既餐廳👍🏻👍🏻環境:🐣🐣🐣🐣🥚服務:🐣🐣🐣🐣🐣🌸焦糖洋蔥🧅不可能漢堡 $84味道:🐣🐣🐣🐣🥚不可能食品是一家位於美國的公司而IMPOSSIBLE MEAT 是一種植物肉👍🏻👍🏻吃素的你地都可以享用美味既burger啦😙😙薯條都炸得好香好好食😋🌸輕量煙肉漢堡 $48味道:🐣🐣🐣🐣🥚呢間cafe好貼心,有mini版既burger👍🏻👍🏻岩哂細食既女孩子👧煙肉好脆好香☺️☺️漢堡扒都好厚好足料,咬落去仲好juicy 👍🏻👍🏻推薦度:🐣🐣🐣🐣🥚
#jmdiary_粉嶺

🌸輕量煙肉漢堡 $48
味道:🐣🐣🐣🐣🥚

推薦度:🐣🐣🐣🐣🥚
2022-03-31 275 浏览
📍粉嶺聯和墟和豐街28號囍逸地下G07B號舖今日落大雨😂😂想令自己開心啲🤣🤣就決定去搵一間🍔店食好西😏😏😏1. 芝士流心純牛漢堡🍔配薯條🍟$82,見到塊牛肉超厚覺得有啲奇怪,不過食落口啲牛味超級香口,最正嘅就係有流心雙重芝士喺塊肉入邊,所以塊牛咁厚,令到個牛肉好juicy😋😋😋,再加一塊脆卜卜嘅煙肉真係食到舔舔脷,嗰包有芝士🧀蕃茄 🍅生菜🥬,配薯條🍟不過啲薯條就麻麻哋啦,好粉🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️環境喺茶餐廳feel,cp值都好高,lunch set食漢堡有氣水$100都唔使👍🏻👍🏻👍🏻推介真心好食😋😋😋我都會再去😂😂😂
📍粉嶺聯和墟和豐街28號囍逸地下G07B號舖

芝士流心純牛漢堡
2022-03-29
芝士流心純牛漢堡
2022-03-17 289 浏览
味道😋😋😋😋環境😋😋😋😋服務😋😋😋😋衛生😋😋😋😋抵食😋😋😋😋依間餐廳好早以前係同一間酒吧共用鋪位,當時我都有去食,食品出品係幾好,自從佢搬左鋪後我都冇去食過,今次終於有時間去食啦!間鋪用白色做主調,感覺好舒服,好岩d文青去,入面除左主食外,仲有甜品同飲品。點左一個lunch set 醬烤豬堡包,跟餐沙律/薯條同野飲!依個餐都係62蚊,抵呀!不過係粉嶺黎講又唔算叫親民,但依一間主打食漢堡嘅餐廳黎講算係咁。不過美中不足嘅地方係可樂冇zero😅搞到又要食又怕肥嘅我有d唔開心。沙律菜都新鮮脆口,見唔到有發黃或唔乾淨嘅地方,可見用心,當然如果個汁係橄欖油同黑醋就更好,不過依家咁食都唔錯。面包烘得岩岩好,唔會過火太硬食落脆口,內面豬肉夠肉汁,食落啖啖肉,肉味足夠,加埋個燒烤汁簡直一流。依間野成日都要排隊,都唔個幾時先可以再等到冇乜人先食了。
味道😋😋😋😋
環境😋😋😋😋
服務😋😋😋😋
衛生😋😋😋😋
抵食😋😋😋😋

依間野成日都要排隊,都唔個幾時先可以再等到冇乜人先食了。
2022-03-01 295 浏览
這cafe環境感覺幾文青feel,牛油果🥑烟三文魚厚多士口感比較乾,芝士奶蓋戚風蛋糕,蛋糕唔夠鬆軟,食物同飲品上枱時間真係比較慢,但餐牌都有提及的,當日人手好似唔太夠,不過感覺員工做嘢也比較慢活.
2022-02-28 227 浏览
同老公去試一試呢間burger 🍔我哋都叫咗芝士流心純牛漢堡配著條😋真係好好味🤤仲有當日佢比送咗雪燕桃膠鮮奶甜品比我地食👍🏻真係有驚喜❤️好好味👍🏻值得推介埋佢地既甜品🥰
2022-02-11