2016-04-09 363 浏览
最近朋友FB介紹EL Dining ,揾過啲資料價錢唔貴,環境唔錯對住個海,而且都幾多明星幫襯,於是就去一試喇餐廳定期都會轉menu,保持新鮮感~主菜選擇不多,只有豬或羊,$378一位私房菜來講算平先來一客暖笠笠的餐前法包撐一撐肚chicken Caesar 雞胸肉嫩滑,賣相同醬汁味道較遜色Funghi Italiano 菇味香濃,配黑醋火箭菜及basil tomato sauce ,酸甜清新slow cooked iberico pork chop 西班牙黑毛豬,肉味濃郁,肉質爽嫩,煎得香口惹味,有點偏咸,其實我覺得頗有中式美極煎豬扒的風味哈..最後甜品上場,cream brulee,滑溜質感,充滿蛋香,配上微微焦香,為今餐劃上完滿句號!
餐廳定期都會轉menu,保持新鮮感~
主菜選擇不多,只有豬或羊,$378一位私房菜來講算平
先來一客暖笠笠的餐前法包撐一撐肚
Chicken Caesar
chicken Caesar
雞胸肉嫩滑,賣相同醬汁味道較遜色
Slow Cooked Iberico pork Chop
slow cooked iberico pork chop
哈..
2016-04-08 305 浏览
平時去有浪漫氣氛的西餐廳食飯,多數的客人都是情侶為主,但是今晚我反而約了一位女生,這位朋友與我都已經相識好耐,我們都已經又一段時間沒有見面,難得友人今晚抽空陪我逛街,順便預訂了一間有質素又有情調的餐廳與她食飯。 餐廳位於銅鑼灣的一座商業大廈的9樓,雖然餐廳的地方都不算好大,但真是讓我們好驚喜,從落地玻璃窗可以欣賞到美麗的海景, 雖然仍然都有霧,但都可以隱約可以看到繁華的夜晚鬧市! 水晶的天花吊燈、皮製的黑色沙發、鋪上了白色的枱布上有蠟燭的閃光,格調帶來浪漫、舒適的感覺。 我們點了Chef's Recommedation,主要有沙律、餐湯、頭盤、主菜、甜品及咖啡或茶。店員好快送上一籃法包、橄欖油黑醋及牛油,法包已經切成一片片,外脆內軟而且帶微暖,塗上香滑的牛油伴食,真是非常滋味。頭盤先來一份雞肉凱撒沙律,雞肉都沒有嚡口,夾雜新鮮的羅馬生菜,感覺好清爽! 吃過沙律後先有一碗熱辣辣的鮮蠔濃湯,蠔肉一早已經攪拌溶入濃湯之中,蠔味相當濃郁,可是湯稠較稀身,欠了一份creamy 的口感! 另一款頭盤是大啡菇釀羅勒蕃茄醬,大啡菇釀入野菌碎和芝士去烤焗,除了散發出濃郁的菇香,伴出芝士
另一款頭盤是大啡菇釀羅勒蕃茄醬,大啡菇釀入野菌碎和芝士去烤焗,除了散發出濃郁的菇香,伴出芝士的香味,幸好芝士味都不會太霸道!口感爽口又煙韌。
碟旁有香甜微酸的羅勒番茄醬,帶出了天然蕃茄的酸甜鮮香,吃起大啡菇時更有多重的味道,減輕芝士的膩感。伴碟有一堆沾上黑醋汁的火箭菜,黑醋更剛好平衡了火箭菜的苦澀味,配搭真是不錯!令人胃口大開!
主菜方面我們兩人都是選擇了慢煮黑毛豬扒配大蒜牛肉汁,厚切黑毛豬豬扒是以慢煮方式去烹調,輕煎黑毛豬扒表面金黃,用扒刀輕輕已經切開,感到肉質軟腍又嫩,咬下嚼勁爽口又肉汁豐富,清爽又不膩!肉質外表有鹽的鹹香,看到有粉嫩的黑毛豬肉都有油脂,味道甘腴豐香,又有爽口彈牙的口感,蘸上大蒜牛肉汁可添加惹味,叫人回味!
我始終是一個咖啡迷,餐飲都點了杯熱咖啡,咖啡味都好甘香馥郁,沒有太苦瀝的味道!
是日甜品是一份法式焦糖燉蛋,焦糖層燒至金黃而且晤會太厚,好脆又香甜,燉蛋的蛋味好濃郁,再加上有鮮野莓,可以清一清口腔的甜膩感,碟的旁邊有一件朱古力曲奇,今餐真是非常豐富。
此set dinner 平均每人400埋單,價錢都好合理經濟!今晚雖然不是與情人一起共進晚飯,但與女生朋友一起在浪漫的夜景中共享晚飯,感覺都是優雅且舒適!食物方面的水準大部份都晤錯,一邊品嚐佳餚,一邊欣賞美麗的海景,視覺及味覺都可以盡情享受,真是超正。
2016-04-06
2016-04-07 198 浏览
今次黎左一間朋友介紹既法式私房菜 聽人講平靚正就黎試下一黎到環境細細 不過裝修好靚 望海境 再睇佢既menu係套餐形式 主要牛或者豬南瓜湯好濃厚既味道 帶有小小好似蟹肉味 再加小小餅乾 飲落去好豐富既口感 可惜太細碗 唔夠喉上第一碟菜鵝肝啦 佢個鵝肝好林 佢既餅好簿好脆 食落口一d都唔膩 佢再有沙律菜 配上好清香既黑醋 食完完全唔會覺得個口有油 好好食主菜牛牛黎啦 佢既牛扒好似炆過黎 超林 唔洗點咬已經食落去 好似牛腩既感覺 另外佢配上薯容混合左牛油同波菜輕輕妙過 超香 好好食 不過食極都唔個汁係叫咩味 好香 唔識形容 問返個店員先知 佢係用左好多唔同牛既部位黎煮成 佢解釋因為出面好多都因為簡化功夫 都選用牛肉味精粉 所以佢呢隻係好香濃 口感好豐富佢跟餐送既係焦糖燉蛋 好好食 唔會好甜 上面有藍莓 食落口好滑 好香蛋味 好似仲有種橙味既感覺 真係唔錯
今次黎左一間朋友介紹既法式私房菜

所以佢呢隻係好香濃 口感好豐富
佢跟餐送既係焦糖燉蛋 好好食 唔會好甜
题外话/补充资料: $378MENU,好抵食
2016-04-07 231 浏览
以前在銅鑼灣上班,朋友們都非常羨慕,說這一區美食多不勝數而且餐廳選擇繁多,但當你每天都在同一區食飯的時候,再多的選擇也顯得枯燥乏味,不過今天晚上有點不同,因為找到了一家新餐廳!EL Dining 在商業大廈內,應該只做晚市,心想如果沒有了互聯網的幫助,我又哪會懂得自己找上門。一打開𨋢門,看到餐廳的招牌卻找不到入口,細看之下原來有一道黑色大門,非常隱蔽,有點私竇的韻味,到來記得先訂位。 我輕輕推開大門,第一眼看到的景致真讓我大吃一驚!原來餐廳可飽覽維港,大型的玻璃窗正好利用了這個優勢,我趁餐廳人還不多的時候拍了幾張照片,可惜還未到觀賞夜景的時間,照片有失浪漫,辜負了設計師的用心。 餐廳只有約十張檯,開放式的廚房看見有三位看似年青的廚師在內,座位佈局高貴,以黑色的皮梳化襯旁邊紅色金色的裝飾,天花還掛著一盞盞的水晶燈,十分適合情侶到來共進晚餐。 餐牌上有羊有豬,每款$378(未加一)正好跟女朋友一人一款。Tasting menu 已經包含前菜、主菜、甜品和飲品,加$68更可配一杯酒。 麵包是香脆的法包,熱熱的法包外皮又薄又脆,包住鬆軟的包芯,麵包本身味道不強,蘸點橄欖油和

麵包是香脆的法包,熱熱的法包外皮又薄又脆,包住鬆軟的包芯,麵包本身味道不強,蘸點橄欖油和黑醋更添美味。橄欖油非常 creamy,略帶果仁香,口感溫潤柔順,混合酸中帶甜的黑醋,將麵包提升成為另一款美食。

Oyster Bisque
Oyster  Bisque

這個蠔湯我還是第一次嚐到,蠔味在進入口腔的時候已經擴散,強度較蠔豉稍低一點,但鮮味不相伯仲。湯中加有奶油,溫和了強勁的蠔味,而且使湯閃閃油亮,加入奶油亦令口感更滑。

令外還有凱薩沙律
Chicken Caesar

Funghi  Italiano

波特菇平常配合肉一起吃比較多,想不到自己做主角也有板有眼。波特菇釀入野菌碎和芝士,烤焗,有濃厚的菇香味,像稀釋了的松露,芝士融掉後可輕易做出拉絲,也為波特菇加上煙韌口感。

旁邊的羅勒番茄醬酸酸甜甜帶香味,配波特菇一起吃有種近乎肉類油脂那股濃郁的味道。火箭菜和黑醋剛好可解口中膩感,為主菜作好準備。

有時食物的配搭可以帶出截然不同的味道,記得以前上入門的品酒興趣班,老師就曾經以紅酒和芝士(年代久遠,希望沒有記錯XD)造出鵝肝味道,所以說食材只要運用得宜,就能變出無限的可能性,當然我有時創出的暗黑料理也是可能性之一,哈哈!

Slow-cooked Iberico Pork Chop
Slow-cooked  Iberico pork  chop

豬扒很大塊亦很厚,平時只會聯想到柴柴的口感,不過這塊豬扒是以慢煮方式烹調,展現出另一個次元的口感。刀尖碰到肉的一刻已經知道非池中物,直到咬下去的一刻便確認了,豬扒鬆化得誇張,不失肉的纖維感卻鬆軟得像嫩滑的雞腿肉似的。味道均勻,可能是因為慢煮的原故,鹽的味道像穿透了豬扒,豬肉的油脂中帶鹹,恰到好處,點一點牛肉汁可添上牛肉香味,但豬肉本身已經是十分美味。

Slow-roasted Rack of Lamb (medium)
Slow-roasted  lamb  rack

擺盤簡潔清晰又漂亮,讓我欣賞了幾眼才動手。羊架很肥美,底下的新薯沐浴著羊的肉汁和紅酒汁,非常吸引。慢煮的方式令羊肉肉質保持鮮嫩,外層烤得脆脆,脆中帶軟的口感很豐富,肉的調味輕手,但配紅酒汁令肉味香醇,酒的酸味和單寧與羊肉相配使口水從兩腮分泌出來,同時又去除酒膩感,過程會令人一口接一口,忘了要慢慢享受。

Creme Brûlée
Creme  Brûlée

今晚的 dessert surprise 是 Creme Brûlée, 焦糖面剛好燒出金黃色不會苦,加上 raspberry 和 blueberry 吃不致那麼甜,內層蛋味香濃豐富,應該加了雲尼拿籽,所以味道更突出,旁邊還搭著一小塊巧克力脆餅讓食客享用作結。

特別一提今晚辛苦工作的侍應,好像有同事爽約,最後剩他一人獨力應付7-8張檯的客人,過程依然有講有笑,非常專業!
2016-04-02
Oyster  Bisque
Funghi  Italiano
Slow-roasted  lamb  rack
Creme  Brûlée
2016-04-06 223 浏览
前一陣子放假,都很少會去港島區,四月的週末很長,於是約了朋友聊一整夜,挑了間氣氛不俗的西餐廳。餐廳不算很方便,但從地鐵站走過去也不算很遠。 晚餐沒有很多選擇,但套餐已經包括很多頭盤、小食、餐湯等,很豐富。豬、牛、羊三款,我們當然是挑走了不太喜愛的羊。因為是慢煮菜式,所以店員都沒有問牛肉想要幾成熟。下單之後,店員很快地送上了一籃麵包,可以配上橄欖油和黑醋一起吃,肚子餓的我一口氣吃了一半麵包。 頭盤先來了雞肉凱撒沙律,中間加入了巴馬臣芝士,還有牛油烤多士。沙律菜新鮮就不在話下,出面大多數餐廳都是買製好的麵包粒,而這沙律的多士是自家製的,香脆之餘又有豐富的牛油味。這個蠔湯的蠔味十分後濃,沒有半點的腥味。店員十分貼心的問我是否需要加黑椒,十分抵讚。這個是烤波特菇配香草蕃茄醬,菇沒有草青味又非常多汁,上面加了芝士碎,令香菇格外美味。這個卡邦尼意大利雲吞很有驚喜,每一粒小雲吞都是自家製的,卡邦尼汁香濃又不會滯膩,好吃得叫人吃不停口。這是慢煮牛腰肉配薯蓉,牛腰肉不是牛味最濃的部份,卻十分軟嫩。切開發覺牛肉都幾熟,感覺不夠嫩口,不過入口還能保持肉汁。薯蓉也沒有馬虎,不似外面餐廳用孖薯粉溝出來,而是

這是慢煮牛腰肉配薯蓉,牛腰肉不是牛味最濃的部份,卻十分軟嫩。切開發覺牛肉都幾熟,感覺不夠嫩口,不過入口還能保持肉汁。薯蓉也沒有馬虎,不似外面餐廳用孖薯粉溝出來,而是自家製的。
甜品焦糖燉蛋同樣是自家製的,吃著能見到雲呢拿籽,肯定是真材實料,甜度剛剛好。
2016-04-02 218 浏览
出咗花紅立即去食返餐好去慰勞自己朋友介紹咗呢間樓上餐廳話有海景晚餐就即管試下餐廳環境一流 有一大片玻璃可以直望維港而今晚就叫左set dinner因為三百幾蚊一個set有成5個dishes 頭盤係沙律新鮮生菜配合煙鴨胸片再加上班馬臣芝士鴨胸嫩滑 而生菜爽脆而芝士不用太霸道而搶味跟住下一味係香煎帶子配南瓜蓉 帶子略為少少過火而南瓜亦弄得頗甜不過不失到主菜我選擇咗西班牙豬扒 呢味就十分出色豬扒用上厚切方法 而且因為質量好可以只煎到八成熟便可以上桌切落內裹保持粉紅而且肉汁豐富 加上微辣的汁令人一食難忘另外配菜的焗蒜頭 更加正焗得入味而且淋身最後甜品係法式焦糖燉蛋 好滑而不會過甜呢個set $378一位完全係值到爆!
出咗花紅

好滑而不會過甜

呢個set $378一位

完全係值到爆!

2016-04-02 212 浏览
近排出開老銅行, 發現D野食價格真係貴左好多, 求其食個熱狗加個薯條, 或者食個大少少雪糕都5-60蚊, 真係越來越難撈不過就比我係D邊緣位置搵到間餐廳, 最緊要抵食, 一於試一試其實呢間野都幾遠, 行過左鵝頸橋先搵到呢間餐廳棟大廈, 真係幾遠下 不過餐廳有個大窗口, 有晒落地玻璃咁, 成個維港景非常無敵, 同女黎殺晒!個私房菜MENU既選擇都幾少, 但就勝在夠集中又夠平, 成個SET $400有交易!好欣賞佢地D包焗到好脆, 基本同蒜蓉包一樣咁脆, 係差在冇左蒜蓉味, 而且份量好鬼多佢地個前菜鵝有半份, 加埋2樣薄薄多士, 同埋有沙律菜其實係唔錯, 但黑醋太少, 唔夠用黎去油味牛面頰冇晒, 變左做牛肉眼, 咁仲好, 因為佢地個肉眼係紐西蘭貨, 肉質算幾稔但唔會韌, 肉香非常足, 加少少脂肪非常正, 仲有就係焗著條, 唔脆但比較冇咁油, 都算合格另外佢地焗左一整個蒜頭出黎, 雖然冇黑蒜咁香甜, 但味道都算OK熱檸水就唔使講啦, 冇乜特別, 但D檸都算新鮮, 唔會有苦澀味

This is a small and romantic hideaway for lovebirds 🕊to eat italian food while also enjoying a nice view of the HK skyline and harbour view🌃Crab Meat Dip We finised this toast dip almost in seconds! It was quite rich in crab meat and also quite appetitising as well ^^ The strongly flavoured dip went well with the toast.El Salad🌿The duck breast salad used a special sauce that give it a strong flavour. Cheese powder was added to the salad to give it the extra aroma.Spanish Iberico Pork🐖Usually por

Crab Meat Dip
El Salad🌿

Spanish Iberico Pork🐖
Usually pork meat is rather stiff but this pork meat was extremely tender. Because this is a special type of pork, you can choose how cooked you wanted the pork to be. This main course was my favourite compared with the lamb and steak my friend ate.
Grilled US Prime Sirloin Steak🐃
The steak was also worth mentioning because their beef was crispy on the outside and juicy on the inside.
Carbonara
The egg yolk delicately placed on top of the carbonara was the best part of this dish. When combined with the carbonara sauce made it even more thick and creamy; it was almost heavenly. By far one of my favourite dishes in this restaurant.
2016-03-16
2016-03-31 290 浏览
Crab meat sauce 😍麵包再唔係剩係可以點牛油🧀醋今次可以配蟹肉全晚食極都唔厭❣啖啖肉再要凍食超開胃 (如果俾我成晚食都仲得)鴨胸沙律佢嘅份量冇影出嚟咁大碟,菜嘅份量比較少呢個combination (duck breast salad )好保險一定唔會難食但期望不會太大😅由於我本身不太喜歡食沙律所以冇諗住試但係個待應介紹個沙律醬係餐廳秘製所以就試左一啖😳果然比到驚喜我沙律嘅菜雖然小但係好甜好新鮮重點係個醬汁好惹味帶有少少芥未嘅味道牛肝菌湯外貌的確係唔討好🌚但係從顏色方面睇就睇得出個蘑菇湯係真係真材實料而唔係creamy果隻🙂款湯特別之處就係冇加任何調味料一切嘅味道都係天然嘅蘑菇煮成🍄所以成款湯嘅蘑菇未都好濃郁可惜自己不太喜歡菇味所以就冇飲晒🤐西班牙黑毛豬配松子醬汁上碟時好滿足因為舊黑毛豬好大片對黑毛豬亦期望好大食落去嘅第一啖都不錯厚切嘅豬肉質仍然鬆軟但係之後食到冇啲部份編入就有啲乾同埋硬😥配菜係薯蓉一個平平無奇嘅薯蓉內有乾坤帶有淡淡嘅菌味(雖然唔知道確實係加場咩材料落去但係好睇得出廚師嘅用心😊)煎澳洲羊鞍鍾意羊蘇眉嘅人一定要試佢嘅羊😍😍咁多款肉入邊最滿意嘅一個,整塊羊扒嘅
Crab meat sauce 😍
Bread with crab meat
鴨胸沙律
佢嘅份量冇影出嚟咁大碟,菜嘅份量比較少
Salad
牛肝菌湯
Soup of the day
西班牙黑毛豬配松子醬汁
Spanish Iberico Pork
煎澳洲羊鞍
鍾意羊蘇眉嘅人一定要試佢嘅羊😍😍咁多款肉入邊最滿意嘅一個,整塊羊扒嘅肉都好淋(medium剛剛好)所以年切都好容易切,今次嘅配菜有蕃茄🍅,而且番茄最特別之處就係上面加嘅小小嘅鹽令到成個翻佢嘅味道都好出好好味!!!!!好欣賞廚師唔單止對主角嘅重視連佢嘅配菜都無忽略到👍👌
Grilled Australian Lamp Chop
煎美國西冷
牛扒我一向都比較鍾意食生啲嘅(medium rare)所以遲開嘅時候見唔到紅有啲失望😟個人認為有七至八成熟😩好彩肉汁鮮甜而且肉都不太乾
蟹肉意粉
睇落去個意粉都比較單調,但係味道又幾特別。由於蟹肉嘅味道比較清淡所以佢嘅醬汁都唔會太濃如果唔係就會遮左蟹肉蟹肉嘅味道,所以配上左淡淡白酒。海鮮配上白酒簡直係天堂般的享受☺️☺️☺️雖然本身唔係太鍾意酒嘅味道個出嚟個效果好match✌🏼️好值得一試
Spaghetti with crab meat
卡邦尼意粉
絕對係餐廳嘅招牌菜式淨係樣貌已經夠吸引人😍有舊生雞蛋係度令成個碟嘅美感升左個level😽😻有別於上面個意粉呢個意粉嘅味道濃郁好多(所以建議食咗蟹肉意粉先如果唔係就會變到冇晒味)醬汁非常creamy同好足料意粉亦煮得剛剛好夠咬口
😂
Carbonara
除左間餐廳難揾左少少,服務同食物都好有水準👍
2016-02-24
Bread with crab meat
Salad
Grilled Australian Lamp Chop
Spaghetti with crab meat
2016-03-29 375 浏览
認識這一群同樣愛吃的食友已經有一段時間了,大家在農曆年後好像也沒怎麼見面,這次是跟他們試了一間銅鑼灣的樓上私房菜呢。當晚吃了店方的tasting menu,當中最深刻的便是那那蕃茄湯,濃度剛好,帶點鮮甜的,吃過中間的一顆小蕃茄便是一個完美的句號了。主菜方面有五個選擇— 當天有魚肉,羊肉,豬肉,2款牛肉...其中羊肉的火候很不錯,而魚肉和牛肉則有改進的空間。菜式方面還有微調的空間,後來得知原來EL dinning只在晚間營業,可見店方的想要用心經營呢。
2016-03-28 161 浏览
之前看雜誌時已相上這一家開張不久的樓上私房菜,今天特意趁假期跟舊同學來試試,不知效果如何一行6人,很久不見呢,非常期待今天的聚會餐廳的酒櫃不算多酒,但尚算整齊食物選擇不算太多,也小了一些煩惱餐廳燈光比較暗,也因此更有氣氛先來一堆餐包,值得一讚的是熱辣辣加上相當香脆,餐廳相當用心crabmeat chowder湯的味道相當濃郁,十分足料,美味與外貌並重鵝肝多士,意料之外的驚喜,想不到樓上的私房菜也做到這種級數餐廳用上上乘的鵝肝,煎的程度剛剛好,沒有太濃或是太生,配上多士吃一流上乘的鵝肝,顏色不算太漂亮,但入口絕對無可挑剔香脆的多士,最佳組合配上多士吃一流grilled Iberico pork Chop真心想不到這兒做出來的味道是如此出色,再次讚揚餐廳的用心豬扒面層咸咸的,肉質相當鮮嫩,吃起來味道濃郁中帶著強烈肉香份量方面,每人一份到這時已經感到飽肚味道濃郁中帶著強烈肉香最後甜品蕉糖嫩蛋算是最沒有驚喜,所以也不多大提及,但前菜至主菜方面絕對是用心所做每人$400,樓上私房菜來說絕對是超值之選
一行6人,很久不見呢,非常期待今天的聚會
餐廳的酒櫃不算多酒,但尚算整齊
食物選擇不算太多,也小了一些煩惱
餐廳燈光比較暗,也因此更有氣氛
先來一堆餐包,值得一讚的是熱辣辣加上相當香脆,餐廳相當用心
crabmeat chowder

湯的味道相當濃郁,十分足料,美味與外貌並重
鵝肝多士,意料之外的驚喜,想不到樓上的私房菜也做到這種級數

上乘的鵝肝,顏色不算太漂亮,但入口絕對無可挑剔
香脆的多士,最佳組合
配上多士吃一流
grilled Iberico pork Chop

真心想不到這兒做出來的味道是如此出色,再次讚揚餐廳的用心

豬扒面層咸咸的,肉質相當鮮嫩,吃起來味道濃郁中帶著強烈肉香

份量方面,每人一份到這時已經感到飽肚
味道濃郁中帶著強烈肉香

每人$400,樓上私房菜來說絕對是超值之選
dinner after asia Contemporary art@EL DINING銅鑼灣告士打道230號宇宙商業大廈9樓Received a VIP ticket and preview on 24 march. after the show i went to causeway bay and enjoyed my dinner.Dinner started, bread served with salted butter or olive oil oil and vinegar . Used a towel to keep the temperature.Italy style salad, fresh cheese and fresh tomato. Simply use oliver and sour vinegar as dtesding. put a thin slide of fired cheese on top to strengthen the taste, it is really refreshing.Main course was beef or por
銅鑼灣告士打道230號宇宙商業大廈9樓
Italy style salad, fresh
Main course was beef or pork, as i do not eat beef steak, so pork chop was my only choice. the baked garlic enhanced the taste. The pork chop is soft and juicy.
Pumpkin and crab meat soup. strong in crab favour but i didn't know release it is a pumpkin soup until i found a small coarse of pumpkin.
Foie gois
victoria harbour sea view

Dessert and drink are included in the set dinner.
Cream burlee added berries, i love berries indeed.
2016-03-24 298 浏览
呢間鋪頭係朋友介紹 話呢間西餐平靚正 就黎同朋友慶祝生日 一黎到比佢嚇親 關晒門 好似淨係招呼member咁 不過禁左鍾一望入去見到個格局係好精細既西餐廳 仲要望海景家 係望紅隧個邊 感覺好舒服 一座低見到杯傾斜既暖水 真係好窩心 見到店員好熱情 不停肉既來源 雖然佢講完我都唔係好識😂😂 同佢傾開先知呢間係做法國菜 見有幾台飲紅酒同威士忌 店員再一次好熱心介紹要乜野配乜野黎食 不過因為我有揸車 冇緣去試 佢既menu上面主菜係牛或者豬 二選一 我就簡左豬先黎既係法國麵包 熱騰騰 個邊好脆 入面好軟林林 沾上黑醋加介覽油 超香 我仲要一開始怕肥唔敢試 點知我比我朋友逼我試一啖 一試愛上 一d都唔油 仲好香 好好食 個湯係南瓜湯 南瓜味較重 佢仲有蟹肉同蟹膏係入面 唔會太cream既感覺 加上佢有梳打餅係面 有小小脆口 好特別 佢既沙律其實係蕃茄再加水牛芝士 中間有小小黑醋 再加小小沙律菜 感覺係好fresh 好好食 佢既芝士好大舊 但一d都唔膩 再加上黑醋既配搭 真係好好食呀 不過因為佢淨係可以簡湯或者沙律 我同朋友share試 淨係食得一舊 好唔

佢既沙律其實係蕃茄再加水牛芝士 中間有小小黑醋 再加小小沙律菜 感覺係好fresh 好好食 佢既芝士好大舊 但一d都唔膩 再加上黑醋既配搭 真係好好食呀 不過因為佢淨係可以簡湯或者沙律 我同朋友share試 淨係食得一舊 好唔開心囉😂😂

之後就上鵝肝 佢配個塊餅乾超脆 好簿😍 鵝肝煎得好香 微暖 佢呢隻鵝肝一d都唔膩 唔係食到成口油個種 隔離再配上沾上黑醋既沙律菜 可以再清一清濃味既口腔

終於到佢既主菜出場啦 我簡左豬仔骨 好厚肉 一咬落去超juicy 好多汁係個口爆出黎 好林 完全食落去冇根 我諗佢應該落左小小鹽同黑椒就拎去焗 所以佢既豬好香好濃厚既味道 佢既配菜都好有心思 我第一次食焗左半個蒜頭 冇諗到咁好食 好似黑蒜既感覺 一d都唔會話食完好大陣味個種 好香 好林 而佢既薯仔都有用香草 鹽去焗 林得黎外面都好脆 同埋食到最後會發現佢個骨唔會痴肉 好容易就食到乾乾淨淨

跟住佢既甜品都好正 係我好鍾意既焦糖燉蛋 上面有小小酸酸甜甜既藍莓粒 個燉蛋好滑 好香 見到個低好多雲尼拿子 不過佢呢隻個面唔會好燶 唔係脆卜卜有塊焦糖個種 真係超滿足既一餐😍😍
2016-03-24 91 浏览
紀念日特別搵間環境好good既私房餐同大人浪漫一下, 一入去就見到無敵維港景, 餐廳燈光悠和夠情調, 坐位有大sofa, 兩口子或一班人都得. 私房菜黎講地方算大, 所以坐得好闊落. 話明私房菜, 所以餐牌都係Chef's Recommedation, 主要有沙律, 餐湯, 小食, 主菜, 甜品, 餐飲等, $378既價錢實在好抵食.餐包簡單烘到脆熱, 點少少醋, 一貫意大利菜既食法.之後就有Caprese Salad, 鍾意呢個芝士味道夠淡, 配埋蕃茄同蔬菜食夠清新, 一開始食唔洗太濃味.餐湯要左蘑菇湯, 蘑菇碎滿怖湯既底部, 一搞起連湯飲好香蘑菇味.跟住係餐廳特制既crab cake, 外面煎到金黃色, 外脆內軟, 香口惹味. 蟹肉飽滿又夠鮮, 芥末汁酸酸甜甜都好開胃. 主菜要左Spainsh Iberico Pork Chop, 內質非常嫩, 一咬既時候唔似平時豬肉既口感, 平時食既會比較乾硬, 但呢個好軟腍, 外邊煎到香口, 肉味濃香, 唔點汁都好好味. 底仲有薯蓉, 食埋夠晒飽肚.仲有自家制士多啤梨奶凍, 奶凍好滑, 配左士多啤梨酸酸地唔錯.一路食都有客入黎, 坐坐下望到隔離
餐包簡單烘到脆熱, 點少少醋, 一貫意大利菜既食法.
一路食都有客入黎, 坐坐下望到隔離枱竟然係無線某二線男明星, 呢度果然出名.

2016-03-23 424 浏览
這晚約了好姊妹吃晚餐,下班時突然傾盆大雨,真的很需要好好坐下來慢慢吃,免得變落湯雞姊妹選了在銅鑼灣的EL Dining,坐巴士的話落車後行1分鐘便到了,不用淋濕身,太好了我先坐下來休息休息,順勢再望望餐廳內裡,燈光偏暗營造了優雅氣氛,餐檯不多大概7-8張,還有一部屏幕仿火爐的全天候在播放火爐燒柴的影像,望著還真會感到溫暖一些,哈哈除了室內環境舒適,最吸引人的是窗外的景致,是燈火通明的繁華景色,好不熱鬧先看看餐牌,有SET DINNER,太好了不用傷腦筋水牛芝士沙律:先來的是沙律,份量適中,蕃茄有2-3塊,特別一點的是面頭那塊薄薄的炸芝士,有一點咸香,不錯蟹肉車打湯:再來是湯,有一絲絲的蟹肉在湯內,還有蟹黃,整個湯的質感不會很稀,而且算是幾Creamy,加上幾塊碎餅干可以增加層次煎鵝肝:這個讓人又愛又恨的鵝肝一直是我的最愛,但想到背後的...哎呀不想了,看見眼前這塊充滿油香的鵝肝,加上幾塊烤得香脆的餅干,已經忍不住要大快朵頤了!脆脆的餅干和軟林林的鵝肝是絕配,比用法包更合適,好好吃!!慢煮牛臉頰:牛和豬二選一,我選了牛臉頰,驟眼看以為是牛腩,哈哈這個牛臉頰煮得非常淋還有非常入味,基本上輕
這晚約了好姊妹吃晚餐,下班時突然傾盆大雨,
真的很需要好好坐下來慢慢吃,免得變落湯雞

不用淋濕身,太好了
我先坐下來休息休息,順勢再望望餐廳內裡,
燈光偏暗營造了優雅氣氛,餐檯不多大概7-8張,
還有一部屏幕仿火爐的全天候在播放火爐燒柴的影像,
望著還真會感到溫暖一些,哈哈
除了室內環境舒適,最吸引人的是窗外的景致,
是燈火通明的繁華景色,好不熱鬧
先看看餐牌,有SET DINNER,太好了不用傷腦筋
水牛芝士沙律
水牛芝士沙律:
先來的是沙律,份量適中,蕃茄有2-3塊,
特別一點的是面頭那塊薄薄的炸芝士,有一點咸香,不錯
蟹肉車打湯
蟹肉車打湯:
再來是湯,有一絲絲的蟹肉在湯內,還有蟹黃,
整個湯的質感不會很稀,而且算是幾Creamy,
加上幾塊碎餅干可以增加層次
煎鵝肝
煎鵝肝:
這個讓人又愛又恨的鵝肝一直是我的最愛,但想到背後的...
已經忍不住要大快朵頤了!
脆脆的餅干和軟林林的鵝肝是絕配,比用法包更合適,
好好吃!!
慢煮牛臉頰
慢煮牛臉頰:
牛和豬二選一,我選了牛臉頰,驟眼看以為是牛腩,哈哈
這個牛臉頰煮得非常淋還有非常入味,
基本上輕輕切下已經可以完全分開,
還能看到那些貌似是筋的東西,原來是膠質來的,
也太多膠質了吧,女生一定要點這個啊!
焦糖Panna Cotta
焦糖Panna Cotta:
我個人挺愛吃奶凍的,滑溜溜的又充滿奶味,
這個焦糖味的奶凍我覺得不錯哦,有點點的焦糖醬,
愛甜的可以沾些焦糖醬一起吃,
即使不沾醬也不會淡而無味,任君選擇啦
蟹肉車打湯
慢煮牛臉頰