2023-03-02 671 浏览
This is really one of the best restaurants/cafe on caine road. A bit pricey but hey we r in mid levels! We ordered :Açai Yogurt Bowl, delicious with fresh ingredients! Love it! Unagi rice bowls with pickles cucumber 🥒 and runny egg to pair with a lemon lime soda and lastly an Affogato, irresistible creamy ice cream on espresso!The staff were friendly and food was good! Overall good experience!

Açai  Yogurt    Bowl
Affogato
Açai  Yogurt    Bowl
Affogato
2022-11-17 585 浏览
今日同朋友諗食咩lunch,諗起Elephant ground,因為食完之後去接仔仔放學夠近,所以決定去試下!我叫咗個fish fillet,朋友叫左個salmon poke bowl! 先講下個fish fillet,好大份,唔係細細件嘅炸魚三文治咁簡單!炸魚脆卜卜又熱辣辣,好好味!配埋蕃茄同埋沙律菜減低油膩感,讚👍🏻👍🏻😋😋薯條一向係我最愛嘅食物,又夠熱又夠脆,當然冇得輸啦!真心推介比大家!!朋友食嘅salmon poke bowl,佢話好味,而且夠哂大碗,材料分量十足👍🏻大碗到佢食唔晒就知道真係有幾大碗😝望落感覺夠哂fresh,係健康人士之選😁重點嚟啦!!係烤棉花糖薄荷朱古力曲奇雪糕🍦🍪明明已經好飽都忍唔住想試吓!千祈唔好以為佢好細個,2個人share真係prefect👍🏻👍🏻無論係曲奇餅定係雪糕,味道同texture都好好,勁夾!!男哥哥staff話佢哋每個月嘅1號都會轉新款,所以鍾意烤棉花糖薄荷朱古力曲奇雪糕嘅朋友就要快啲去試下喇!12月1號就會轉款架喇😆最後真心真心真心要讚半山堅道嘅呢一間Elephant ground嘅服務!實在太好太有禮貌!特別係男哥哥staff!全程都

Fish  fillet
Salmon    Poke  bowl

期間限定Mint  chocolate  ice  cream

最後真心真心真心要讚半山堅道嘅呢一間Elephant ground嘅服務!實在太好太有禮貌!特別係男哥哥staff!全程都係由佢幫我哋,帶位,點餐,講解雪糕嘅特別,埋單👍🏻佢仲超級細心叫我哋食咗兩個main先,食完仲食得落先點雪糕!!佢見我哋已經食完,就特登過嚟問我哋會唔會仲有位想試吓個雪糕(女人有兩個胃㗎嘛點會食唔落呢🤣),真係好細心♥️101分就係喺度😁
2022-11-17
Fish  fillet
Salmon    Poke  bowl
  • 雪糕
🐘Elephant Grounds Mid-levels🫶🏼@elephantgrounds 呢間餐廳Bookmark咗好耐🥲🥲終於有機會去到!無論味道,環境,氣氛同staff嘅服務態度都超好😍😍! 唔私藏啦 同大家一齊感受下外國人嘅風情吧💡🌈🍣Torched Salmon 灸燒三文魚魚生飯 $115呢一個魚生飯其實有啲似日式果種 唯一唔同嘅可能就係有比較fresh啲嘅元素係入邊 例如青瓜 沙律菜等等 完全唔會有一種好滯好飽嘅感覺😍🥹調返轉咁講 食完一啖接一啖♪( ´θ`)ノ另外有沙律醬跟埋 撈埋超好食!(*壽司飯用咗珍珠米 另外暖笠笠好好食🥺🥺)🥗Mixed Wild Berry 雜莓乳酪 $80呢一個雜莓乳酪就比較酸少少 同埋好有外國vibe~ 喜歡食水果又或者希臘乳酪嘅話都可以一試!♪( ´θ`)ノ🧋Thai Milk 泰式奶茶 $55 (iced) 泰式奶茶比起其他舖頭遜色☹️有一種奇怪嘅味道(。 ́︿ ̀。)不過都幾解渴同埋解熱嘅 🍵Matcha Latte 抹茶拿鐵 $55 (iced) 呢杯matcha Latte 同坊間cafe味道相似,唔會話好甜同埋好濃味!可能下次試吓熱嘅
@elephantgrounds

🍣Torched Salmon 灸燒三文魚魚生飯 $115

🥗Mixed Wild Berry 雜莓乳酪 $80
Mixed  Wild Berry

🧋Thai Milk 泰式奶茶 $55 (iced)

🍵Matcha Latte 抹茶拿鐵 $55 (iced)
呢杯matcha Latte 同坊間cafe味道相似,唔會話好甜同埋好濃味!可能下次試吓熱嘅會比較好飲!

正如我一開頭所講!呢一間嘅餐廳係推崇外國人vibe 要注意返全間餐廳都冇冷氣㗎(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)所以叫返杯凍飲就啱晒啦!一定一定會再拜訪嘅餐廳🌈😍😋

🐘Elephant Grounds
地址: 半山堅道61號地舖
Mixed  Wild Berry
🍪【#中環】Elephant Grounds💥遠離繁囂 隱蔽清幽Cafe💥.🍪今日去咗間寧靜清幽嘅cafe坐低傾偈!呢間 Elephant Grounds環境舒適、員工友善、飲品又好飲!睇門面貌似好細間,其實內部有兩層,仲有個露天位置! ✧Here you get everything for a peaceful afternoon- comfy seating, friendly staff and needless to say: delicious drinks. You can’t tell from the storefront that the coffee shop is two-storey high, with an al fresco dining area hidden inside! ~~~~~~~~~~~~~🍽 Chocolate Milk $45.🍽 Matcha Latte $55 ~~~~~~~~~~~~~味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5環境 Ambience:🍪🍪🍪🍪🍪/5💸消費 Spending:$55 /人 Person🔥推介度 Recommend
🍪【#中環】Elephant Grounds
💥遠離繁囂 隱蔽清幽Cafe💥

~~~~~~~~~~~~~
🍽 Chocolate Milk $45
🍽 Matcha Latte $55

~~~~~~~~~~~~~
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$55 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4.5/5
📍 Elephant Grounds
@elephantgrounds
2022-01-30
2020-10-17 3518 浏览
經常路過,以為坐位很少,主要做外賣。友人說想試依間,才發現內有乾坤,𥚃頭有很多坐位。食物方面,味道一般,沒什麼特別,友人點的雞肉沙律,雞肉「鞋」到一個點,而且價格也有點貴。

2020-10-14
2020-07-25 2262 浏览
做左成個禮拜嘢 星期六一於去嘆個brunch relax下elephant grounds銅鑼灣店去得多今次去下半山呢間先因為見到期間限定同cookies dpt合作推出既ice cream sandwich超級吸引😍Corn Beef HashCorned beef, 兩隻半熟蛋, 火箭菜上面仲有dill yogurt 夾埋一齊食 味道好豐富🤩Fish fillet with bread一路好中意elephant grounds既薯條🤣所以要叫番個有薯條既dish哇 超大份 魚柳有鮮味 唔會好大陣雪藏味份量好足 薯條都滿滿的😚雖然都飽飽地 但今日個目的係ice cream sandwich!cookie dpt既cookie大家都知好味今次佢地一齊推出既期間限定係cereal milk ice cream + lucky charms cookie & marshmallow見倒個名都覺得吸引啊個賣相都不得了 影左好多張相🤣塊cookie真係勁好味 雪糕反而無乜特別外層加埋棉花糖反而會太甜🙈不過塊cookie真係超好味!elephant grounds成日都會推出唔同既ice cre
做左成個禮拜嘢 星期六一於去嘆個brunch relax下

見倒個名都覺得吸引啊
個賣相都不得了 影左好多張相🤣
塊cookie真係勁好味 雪糕反而無乜特別
外層加埋棉花糖反而會太甜🙈
不過塊cookie真係超好味!

elephant grounds成日都會推出唔同既ice cream sandwich 下次要再試其他😋😋😋
2020-07-13 1205 浏览
EG一直是我好感很深厚的一家店,咖啡和早午餐虽然达不到满分,但说不出缘由地,每隔一段时间就会念念不忘再去一遍。北京和成都的大象园去不了,香港的EG除了铜锣湾那家,其余的都去了好几遍,最喜欢的还是前年就曾到访过的半山店。·中环至半山自动扶梯早晨是从上往下行的,一路沿着台阶气喘吁吁爬上坚道,膝盖酸爽的感觉如同爬了个山。但对这家店的喜爱原因也恰恰在此,每一次到达,是腰酸背痛后的神清气爽,也是费力攀登后的胜利喜悦。·站得越高,风景越美妙,高度把一众打卡人群隔在了山下,周末早晨光顾的大多是半山上的居民,氛围极度悠闲和惬意。·有门前的阶梯,有自在的后院,木墙上拼写出醒目的标语和Logo,活力鲜亮的橙色与生机盎然的绿意是那么融合。楼上的布置如同一间客厅,有多人聚会的长桌,有不少杂志和装饰好物,软沙发舒服得想让人陷进去。总之这家店在结构上集合了咖啡馆从室内延伸出来的几乎所有元素,设计感个性而出众,在这里喝咖啡总会是享受,不愧是Coffee n Chill!·在食物的种类上,也是这家店和Star Street那家店的菜式最丰富,平日有早餐和午餐菜单,而周末会换成早午餐菜单。总体价格偏贵,但新颖的菜品还是
在食物的种类上,也是这家店和Star Street那家店的菜式最丰富,平日有早餐和午餐菜单,而周末会换成早午餐菜单。总体价格偏贵,但新颖的菜品还是吸引我尝试了一次又一次。
【燕麦奶澳白】,意式咖啡都是双份浓缩,但杯量太大因此不够浓,对重口味我本人如同在喝奶。【燕麦奶海盐焦糖拿铁】,这款是我从前的挚爱,但今日份出品并不算优秀,莫非是这家店品控不太稳定?两杯咖啡给我的感觉都是比较水比较寡淡。不过海盐焦糖香气依然是浓而不腻,个人认为热饮比冷饮更佳,独特的咸甜滋味中带出温暖治愈的气息。
【Eggs Florentine】,有的菜式份量大到惊人,有的菜式又特别迷你,这款就是有点吃不饱类型,优点是出餐速度极快。水波蛋溏心失败,希望是因为拍久了,杏鲍菇、蘑菇、菠菜都是鲜嫩多汁,但份量明显不足。其貌不扬的两小块面包倒是有着相当柔韧的嚼劲,盘子边缘淋了一圈金黄香甜的胡萝卜泥,尽管是简简单单提升色彩的装饰,但味道要比荷兰酱更出彩。
【Pepper Seared Tuna】,整份沙拉的亮点聚集在了六大块火炙金枪鱼,新鲜细腻的肉质吃了个过瘾,即使烹饪过,口感依然嫩得不行,黑胡椒风味也很出彩。溏心蛋还不错,基底的食材平平无奇,不过淋上好多圈辣椒汁后还是吃得很开心。
2020-07-04
$180 (早餐)
2020-06-30 896 浏览
平時行開行埋都會經過,從未taste過,今日有朋自遠方來就一同試試門面以為好細,但入到去原來好大,bar檯起正成間鋪中間,有閣樓,有露天,有半露天,幾特別嘅裝修Meun幾多種類,每種都多選擇,今次嗌左<Latte>先欣賞個拉花稻草加多層嘅心,有兔仔嘅Feel,味道係呢杯就係咖啡<Salted Caramel>多個旋轉嘅心,配上多層味道,先鹹中甜後甘,唔錯<Dirty>凍嘅牛奶加一shot,味道係呢杯就係咖啡<Just Chicken & Fries>需時半個鐘製作,香草考雞,肉滑Juice,薯條配秘製醬汁,好味Pancake原來要weekend先有,下次再taste下先

Meun幾多種類,每種都多選擇,今次嗌左
<Latte>

<Salted Caramel>
Salted Caramel

多個旋轉嘅心,配上多層味道,
先鹹中甜後甘,唔錯
<Dirty>
Dirty

凍嘅牛奶加一shot,味道係呢杯就係咖啡
<Just Chicken & Fries>
Just Chicken & Fries

2020-06-29
Salted Caramel
Just Chicken & Fries
Elephant Grounds Cafe 我一直都好鍾意,尤其半山堅道呢間。未同男朋友一齊的時候,就有同佢去呢度食過Tea。今日就同男朋友重遊半山呢間意義非凡的Elephant Ground食個Brunch。果然係一間體貼嘅Cafe。一入門口就有口罩紙袋仔比客人自取。亦有搓手液防疫配備。 🔸B.E.L.T 💲95一個分量十足嘅 Toasted Sandwich 。有煙肉,炒蛋,生菜同蕃茄。仲有鮮炸嘅薯片。絕對夠一個大隻佬或胃口十足嘅人仕當lunch 🤣? 🔹Strawberry Nutella French Toast 💲100揀得呢個就預咗肥仔。但肥得值就係重點中嘅重點。好彩無揀錯。Hazelnut cream , whip cream 同French Toast夾得天衣無縫。而French Toast就是外國式比較軟身的。唔洗加syrup都好好味。 🔸Dirty (coffee) 💲38到底dirty 係乜東東?問過店員,原來就係Espresso 加凍奶。咖啡味道相對濃郁,偏向Nutty。男朋友非常欣賞(心感暗喜)。 真心唔錯。🔹Cappuccino (large 💲48)比外面

比外面大杯咖啡大好多。味道不過不失,無令我失望。拉花亦甚俱質素。

P.S. 原本我哋係坐indoor 的。坐咗一陣間,外面就有位。我哋又貪得意調去外面。無奈外面嘅坐位有雀💩。更無奈上French Toast 時,雀毛掉落食物上。羽毛掉落不是佢哋問題。立刻同店員反映。佢哋好好,幫手換上新的French Toast。亦幫忙調我哋入Indoor。

整體味道: 8️⃣ /10
環境服務: 7️⃣/ 10
值回價格: 8️⃣/ 10
回頭指數: 8️⃣/ 10
2020-04-12
早餐
2020-03-27 496 浏览
Barring aside the slow service amidst the pandemic, I had the benefit of witnessing one server take off her mask to wipe/play with her nose, and with the same gloves on, continued to serve other customers. Now, bonus points for wearing gloves, but such actions really defeat the purpose of wearing gloves in the first place. Moments later, a brief pause in their day, another server decided to bend over to stretch out lower back while the two were chatting. While recognising the health benefits of

Moments later, a brief pause in their day, another server decided to bend over to stretch out lower back while the two were chatting. While recognising the health benefits of a good stretch, she then whips her leg around and puts her foot (with shoes on, not that this makes a difference) ON the serving/coffee making table to deep stretch her hamstrings. Admittedly, this is one of my favourite stretches, but there’s a time and place for this sort of stuff.

My biggest regret for today is not taking a video/picture of this because I was just in utter shock (the jaw dropping kind) that this was happening in front of me. The lack of management oversight and sense of hygiene, particularly in the times of a viral outbreak, is revolting.

The coffee was alright, btw.
2020-03-27
  • None
2020-01-02 800 浏览
今天與朋友食lunch黎到半山的堅道,想食elephant grounds好耐,從上環剷到半山行到流晒汗都值得。點佐幾道菜,推介我最鐘意食既granola bowl, 以前在外國工作時,基乎每日早餐都食,夠大份之餘仲好好味!由於我地5個人,所以安排坐在樓上的couch area,夠晒寬闊同舒服! 服務員非常親切,落單上菜速度都非常快,所以就算行上半山食行佐15分鐘,最後食完返公司都冇遲到 建議可以約朋友來到試試他各種菜式,水準都很有保證,多人的話更加可以share食多幾種,過一個悠閒的下午也不失為好選擇!!

Yogurt Granola Parfait
Yogurt Granola Parfait
2019-12-27 477 浏览
😋 No.385 香港 | Elephant Grounds📍: 多家分店🔹我去的是mid-level的那家店,9点开门。如果是中午来可以坐扶梯的,但是清晨的话只能爬坡,讲真,真的很累。🔹店内空间超级大,分为三个区域,临街的有台阶可以坐,也有临街位置,吧台后面有一片小区域,小区域旁边还有一部分室外的空间,很喜欢这样的设计,让人觉得暖暖的🔸据说是张智霖和袁咏仪最爱的brunch,菜单很是可爱,一面brunch一面咖啡,有手绘元素🔸Salt Caramel latte:其实我很少喝海盐焦糖,主要是因为卡路里。但是elephant的这款清爽的要命,一点都不甜腻,搭配好看的拉花,刚刚入口就被征服,好像外面冬日的暖阳撞见了秋末凛冽的风,他们在交织撕扯。💰:HKD 50-150, 口味7/10,环境8/10,服务7/10
📍: 多家分店
獨自一人想搵間安靜小小的cafe坐低嘆下午茶,見到呢間店面裝修唔錯,而且人流較少,上咗去二層小閣樓坐,叫咗個Strawberry Ice-cream  Sandwich同埋一杯Latte,三文治係雪糕咗夾層,外層係曲奇,中間還鋪著很多覆盤子,雪糕就係士多啤梨味,不過味道好淡,外層曲奇好鬆脆,味道層次豐富,幾種味道夾係一齊都幾好味,杯咖啡都唔錯。
2019-07-03 1322 浏览
Elephant grounds半山店有2層,上層有梳化位坐得比較舒服就揀左坐上層。Lunch時間黎食人流唔到,所以可以慢慢坐。我地2個女仔嗌左fish filet 同torched salmon加埋杯咖啡!食物分量好足夠,我地2個女仔都食剩左半碗飯🙈🙈 Fish Filet 好正 放左陣個炸魚同薯條都好脆!Torched Salmon 好有日式感覺,係用珍珠米做底加埋隻蛋好香!重有樣野好值得讚係店員服務非常好,開埋d食物相比我地參考唯一唔好就係上層冷氣無咁大,食到有少少熱啦!

Fish  Filet

Fish Filet 好正
放左陣個炸魚同薯條都好脆!
Torched  Salmon

重有樣野好值得讚係店員服務非常好,開埋d食物相比我地參考

唯一唔好就係上層冷氣無咁大,食到有少少熱啦!
2019-07-03
Fish  Filet
2019-03-21 1333 浏览
星期六梗係瞓到差唔多晏晝先起身,早餐連lunch一齊食,今次同女朋友特登過嚟食都幾易搵到入門口感覺舒適,暗暗嘅燈光本來想坐出面,不過冇位所以坐咗入面,梳化位有啲殘舊同污糟,叫咗份魚柳三文治連薯條,芝士麵包配沙律&蕃茄湯,女朋友要咗杯cocktail 我淨係要咗杯mango tea。魚柳三文治 魚柳炸得好脆 不過我個人覺得有啲燶,醬汁適中唔會食到成手係,麵包鬆軟聲稱係自家製麵包(好似), 薯條即炸但係炸得唔夠脆,全部塞曬喺個籃仔度更加淋曬。芝士麵包我鍾意多啲芝士,雖然佢個份量都ok嘅,但係我覺得唔夠鹹,蕃茄湯落得太多橄欖油,總體嚟講係好食嘅,下次都係飲咖啡好啲 個芒果茶茶味唔夠 ,啲冰溶少少個茶就已經冇味。有下次嘅。
有下次嘅。

2019-03-02