2023-04-28 47 浏览
係正中環街市對面既餐廳,地理位置超方便,岩哂一班中上環打工仔。原本主打係食生蠔,不過因為lunch time原故,驚食生野會影響工作,所以揀左lunch Menu入面既套餐。Lunch Set 包任食自助沙律Bar,有青瓜、粟米、紅菜頭、沙律菜、薯仔、蕃茄,仲有六醬汁配搭,如果好鍾意食沙律嘅朋友仔就岩哂,$200 左右既lunch,最抵係任食沙律Bar。主菜有炭燒法式羊西冷扒配紅酒汁,香煎紐西蘭薄牛柳,主菜都有跟薯菜,份量充足。Lunch係充電嘅時刻,所以點都要叫翻杯咖啡提神,額外補$18就有Americano或者Flat White。餐廳大部份都係二人對坐枱,不過近門口有三張富東南亞特色既圓形餐枱,幾靚!

2023-04-28 36 浏览
返工咁辛苦 放工鬆一鬆食個好西慰勞下自己今次要為大家介紹既係 - Feast oyster bar and restaurant餐廳係位於中環既域多利皇后街佢地佔地兩層成個裝修都超優雅餐廳主打食蠔為主我都唔例外 點左一打精選推廣生蠔 今次批精選生蠔既來源地 係法國食落肉質鮮甜 而且個海水味超濃咁岩個次去佢地做緊個推廣優惠叫一打蠔會送一枝白酒有興趣既朋友記得bookmark定啦@feastoyster Location: CentralPrice : $200-$300/p.pEnvironment (10 is chill): 7.5/10Yummy (10 is delicious): 7.5/10
返工咁辛苦 放工鬆一鬆

Location: Central
Price : $200-$300/p.p
1K
2023-04-27 24 浏览
二人下午茶tea set挪威煙三文魚脆餅巴馬火腿配蜜瓜迷你牛肉漢堡賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧挪威煙三文魚脆餅上的煙三文魚入口鹹香濃郁,嫩滑中帶點煙燻味,搭配香脆可口的脆餅乾,不失為優質的開胃輕食小菜。巴馬火腿配蜜瓜口感平衡,蜜瓜的清甜正好與濃鹹的巴馬火腿中和,火腿的綿滑又與蜜瓜的爽脆相當合襯,整體效果卓越。迷你牛肉漢堡牛肉厚度十足,口感結實,充滿牛脂香氣,入口濃郁肉汁滿滿。漢堡麵包經烘底,入口脆口又鬆軟,非常正。手工窩夫伴草莓醬朱古力布朗尼馬卡龍賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧手工窩夫即點即烤製,入口香脆,內餡質感軟糯,烘烤香中夾雜陣陣蛋香,加上酸甜開胃的草莓醬,效果極佳。朱古力布朗尼入口綿密甜蜜,醇香濃郁的朱古力香中帶有一絲可可的苦澀,加上香脆的堅果,兩者互相襯托融合,絕配之選。馬卡龍有一層極薄酥的外層,內餡糖心綿密中帶點黏牙,甜膩中充滿杏仁的香氣,建議一口咬下,更能體會外層與內餡交融滋味。芒果意式奶凍法式焦糖燉蛋蘋果金寶賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧意式奶凍白晳滑溜,質感如豆腐般嬌嫩,細膩又極富彈性,奶香醇厚,配搭清新酸香的芒果,清涼夏日甜點良選。焦糖燉蛋入口滑溜溜,表層焦糖
二人下午茶tea set

法式焦糖燉蛋
蘋果金寶

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

焦糖燉蛋入口滑溜溜,表層焦糖薄脆甘香,每啖都能嘗出濃郁的蛋味與奶香,中間夾雜的雲呢拿籽令燉蛋更醇香。

蘋果金寶外層金寶鬆脆可口,內裡蘋果肉香軟甜蜜,帶有淡淡的玉桂香氣,加上脆口的核桃粒融入其中,令整體層次更豐富。

P.S. 推廣期間附送氣泡酒2杯

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳裝橫以簡約型格黑為主調,以不少燈飾作點綴,情調不俗,約會清談良地。

🐧❤️結語:環境滿分,食品高質,約會勝地推薦。

2023-04-23
下午茶
WEST ⇦ 西 feature:  Feast Oyster Bar and Restaurant  -  european cuisine that offers more than just 🦪Price: HK$300ppQuality : 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳Recommend : 💖💖💖💖Service : 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️(Ratings out of 5)OVERALL: chill ambience w/ faint pop songs playing in the background. Offers a variety of western food that’s made to order. Can also try their Oyster Buffet, serving seasonal & baked 🦪DISHES:🐟Salmon spinach risotto - grilled salmon steak is seasoned lightly to compliment the stronger flavoured ris

Price: HK$300pp
Quality : 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳
Recommend : 💖💖💖💖
(Ratings out of 5)

DISHES:
🐟Salmon spinach risotto - grilled salmon steak is seasoned lightly to compliment the stronger flavoured risotto, can taste a mix of spinach & seafood. Pan likes the flavour combo 👌🏼

🐚Escargots à laïl - chewy & smooth texture, escargots are better than the average you get in other European restos. Mix well with the juicy button mushroom & garlic mash. Recommended 💯

🧀Fettuccine Cabonara - love the al dente handmade pasta, super creamy & saucy but flavours aren’t overwhelming /salty. Onsen egg could be more runny🍳

🍫Chocolate lava cake - this classic dessert is made to order, served piping hot🔥 thic gooey dark choco molten centre best enjoy with a scope of vanilla icecream
2023-04-24 36 浏览
聽聞中環有間cafe 有一個原隻澳龍套餐 即刻慕名同朋友過黎試下!地理位置方便,中環站一出行幾分鐘就到,而餐廳裝修都好靚好大,好少係中環區有咁寬敞既餐廳,枱都多,可以慢慢同朋友傾一個晏就我地都叫左個原隻芝士焗澳龍套餐是日餐湯係甘筍湯, 個湯好真材實料 好濃好好味!套餐可以加少少錢叫一隻生蠔,生蠔好creamy有海水味,正呀!黎到重頭戲,期待已久既 芝士焗澳龍!超級大隻超厚肉!!!芝士都好多!!焗得好香!唔係雪藏貨色,真心好食有驚喜 !一起個蝦肉啖啖肉好正呀😍😍😍

我地都叫左個原隻芝士焗澳龍套餐

2K
2023-04-24 25 浏览
餐廳喺中環街市隔離 環境唔錯 坐得舒服 weekend梗係要食好啲 所以揀咗呢間餐廳🤤佢lunch唔會好貴 嘢食質素都好高😌-🥑🦀蟹肉牛油果莎莎 $138最上嗰層係蟹肉 中間係牛油果 最下面係蕃茄 牛油果好creamy 蟹肉份量都好多 而且好新鮮 -🦪焗蠔 菠菜白汁 $96焗蠔好大隻 唔會焗到好乾爭爭 食落都仲係好juicy 佢用咗菠菜白汁去焗 但係唔會掩蓋左蠔嘅鮮味-🥘慢煮雞胸肉黑松露野菌意大利飯 $216雞胸整得好juicy 值得一試 另外黑松露味都幾重 加左芝士碎 少少creamy 同野菌好夾 意大利飯口感煙韌 唔會整到好淋 🤤- 📍Feast oyster bar中環域多利皇后街15-16號地下及1樓

🥑🦀蟹肉牛油果莎莎 $138

🦪焗蠔 菠菜白汁 $96

🥘慢煮雞胸肉黑松露野菌意大利飯 $216

📍Feast oyster bar
中環域多利皇后街15-16號地下及1樓
2023-04-23 35 浏览
今日同老公在這裡食午餐,餐廳地方寬敞,餐牌亦多選擇。外面還有雅座,可喝一杯咖啡同朋友閑談一番。牆上的特色壁畫和吊燈,盡顯風格。我喜歡飲湯,叫左1)傳統法式龍蝦濃湯$108龍蝦湯在客人面前,倒在碗中,顏色鮮艷,香味濃稠,龍蝦入口彈牙。2) 巴馬火腿配蜜瓜$108蜜瓜的清甜和巴馬火腿一齊食,好清新嘅前菜。3)手工蜜桃風乾火腿薄餅$188最愛餅底脆卜卜,放在薄餅上面有唔同顏色嘅蕃茄仔、蜜桃、風乾火腿,每一口都食到火腿的香和蜜桃味甜。
今日同老公在這裡食午餐,餐廳地方寬敞,餐牌亦多選擇。
外面還有雅座,可喝一杯咖啡同朋友閑談一番。
牆上的特色壁畫和吊燈,盡顯風格。
我喜歡飲湯,叫左
1)傳統法式龍蝦濃湯$108
2) 巴馬火腿配蜜瓜$108
蜜瓜的清甜和巴馬火腿一齊食,好清新嘅前菜。
3)手工蜜桃風乾火腿薄餅$188
2023-04-23 34 浏览
我為一位摰友慶祝生日,除了有新鮮美味🦪外,確認訂位時提及可否上甜品時安排祝福字句,誰知道真的可安排特別座位及可按要求有特別的驚喜給好友🙏🏻☺️🥰真的感激你們
庆祝纪念
生日
  • 生蠔拼盤
2023-04-22 31 浏览
自己一路都好鍾意去唔同地方度食High Tea,今次特登嚟呢度,主要係因為想試吓由蠔吧整嘅High Tea,我覺得呢個係最大嘅賣點;先唔去評論好食唔好食。整餐食完,埋單果下$700有找,算係可以接受的範圍。餐廳係以一種工業風設計,$298一個下午茶嘅Set,兩杯香檳同埋兩杯咖啡;價錢來講,我都覺得算係OK。英式茶點共三層:第一層係熱食,Medium Well的牛肉漢堡,燒得尚算不錯;但肉汁略嫌不足,建議可以加入例如BBQ source或燒汁豐富口感;煙三文魚魚油豐富,配香檳🍾餘韻無窮;哈密瓜再配上Parma ham,鹹甜交集,取中庸之道,不甜不膩。第二層搭配士多啤梨醬窩夫、馬卡龍同埋朱古力Brownie,Brownie有好豐富濃郁嘅Texture,係其中一個令人回味的糕點;底層有法式焦糖燉蛋、Apple Crumble,都有好濃厚嘅Texture,Apple Crumble有豐富嘅糖漿,內裏有豐富果肉,甜度十足。

2023-04-15
2023-04-20 42 浏览
𓆸 Feast Oyster Bar & Restaurant 餐廳位於中環街市旁邊好方便, 環境清幽, 有幾張梳化位, 坐得幾舒適。𓊈Raw Oyster Platter $𝟸𝟿𝟾𓊉餐廳做緊promotion, 價錢已經包咗12隻時令生蠔同一支白酒。生蠔係韓國桶蠔, 味道充滿濃厚嘅海水味, 會比較鹹, 口感爽滑。白酒帶有濃郁果香, 口感比較豐富, 味道偏酸, 生蠔同白酒非常相襯。𓊈溫泉蛋卡邦尼闊條麵配巴馬火腿乾 $𝟷𝟻𝟾𓊉巴馬火腿乾脆卜卜, 充滿鹹香味, 闊條麵面層舖滿芝士碎, 裡面有好多煙肉粒, 溫泉蛋唔係流心比較凝固, 口感幾特別, 卡邦尼醬汁好creamy, 闊條麵條條都掛滿汁。𓊈香蒜白酒蜆肉扁意粉 $𝟷𝟽𝟾𓊉扁意粉味道偏辣, 口感煙韌, 蜆肉帶有白酒味幾香濃惹味。

𓊈Raw Oyster Platter $𝟸𝟿𝟾𓊉

𓊈溫泉蛋卡邦尼闊條麵配巴馬火腿乾 $𝟷𝟻𝟾𓊉

𓊈香蒜白酒蜆肉扁意粉 $𝟷𝟽𝟾𓊉
扁意粉味道偏辣, 口感煙韌, 蜆肉帶有白酒味幾香濃惹味。
2023-04-20 30 浏览
中環街市對面間餐廳有做生蠔嘅優惠,就入去坐低試下😋環境闊落優雅,蠔吧一入門口就見到😋蠔拼盤優惠, 職員介紹係日本既真牡蠣,比較creamy ,後面帶甜味。點咗一打過下口癮😋又真係好唔錯~mineral同海水味都重係職員推薦下開咗枝house white 😙係智利unoaked chardonnay, 咁不如就試下新嘢,又幾ok~Stone fruit好strong,有花香,夠酸,fresh👍龍蝦汁虎蝦扁意粉個汁真係用龍蝦整出來黎,非常濃郁既龍蝦味掛係扁意粉上,十分好吃。蝦肉都好實,彈牙👍慢煮雞胸南瓜意大利飯雞胸雖然彷彿係白烚,然後烤一烤,但你見到有格仔紋,誠意十足😙南瓜味比較濃郁,未係好香甜~最後念念不忘佢既生蠔,就算食完主菜,我哋都encore 多一次生蠔,今次點咗來自韓國既Jokomi, 從來未係香港見過, 口感屬於Crispy ,比較豐滿有肉地,較多海水味😋

龍蝦汁虎蝦扁意粉

慢煮雞胸南瓜意大利飯

2023-04-20 30 浏览
中環街市隔離斜路旁有間蠔吧,主打唔同地方嘅精選生蠔環境幾有情調🇰🇷🦪韓國生蠔-營統 $298/12-蠔本身嘅鮮甜味道好重好突出 入口爽身濃甜 海水味道幾重 唔會膩口-蠔洗得幾乾淨 新鮮順溝🥂Chardonnay $298-易入口 酒精濃度12.5% 飲完幾快上腦-白酒加生蠔 味道更濃郁🍝龍蝦汁大蝦手工扁意粉 $178-意粉相當掛汁 龍蝦汁味道夠香夠濃 無任何苦澀味 -手工意粉扁身 微微彈牙 -大蝦煎得剛好 兩邊金香 鮮甜大隻🍕手工蜜桃風乾火腿薄餅 $188-風乾火腿帶出鹹嘅味道 加上蜜桃的甜 黑醋嘅酸 火箭菜嘅香 -薄底夠脆 唔會太乾 仍有餅底嘅口感總括嚟講,蠔相當新鮮美味,其他食物都唔差👍🏻
中環街市隔離斜路旁有間蠔吧,主打唔同地方嘅精選生蠔
環境幾有情調

-大蝦煎得剛好 兩邊金香 鮮甜大隻

🍕手工蜜桃風乾火腿薄餅 $188
-風乾火腿帶出鹹嘅味道 加上蜜桃的甜 黑醋嘅酸 火箭菜嘅香
-薄底夠脆 唔會太乾 仍有餅底嘅口感

總括嚟講,蠔相當新鮮美味,其他食物都唔差👍🏻
2023-04-19 28 浏览
💖 Feast Oyster Bar and Restaurant (中環)✨中環域多利皇后街15-16號地下及1樓〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️今日同八婆2號 @jenjenjenny822 去左食八婆塔😂呢一間餐廳就喺中環街市對面超級容易搵。平價之餘仲仲要有加錢食生蠔🤤最最最緊要係而家原來做緊優惠,只要係食呢個Tea set就會有氣泡酒送💓-Afternoon Tea Set $298👇🏻鹹點🥐挪威煙三文魚脆餅🍪:三文魚脆餅嘅上面有黑魚子同紅魚子。增加咗一份鹹香嘅味道✌🏻。雖然係打完卡一陣先至食,但係塊餅仍然都仲係脆,好抵讚😳巴馬火腿配蜜瓜🍈:鹹度適中,巴馬火腿通蜜瓜真係Perfect match🙌🏻而且呢一塊火腿都幾大塊真係可以包住成嚿大蜜瓜😚迷你牛肉芝士漢堡🍔:我同Jenny兩個都不停地讚❣️因為真係好食到不得了,初頭漢堡嘅上面插着左一支牙籤寫住7️⃣成。我哋仲喺度諗肉質應該會比較硬身,點不知食落口仲好Juicy🤤👇🏻甜點🍬手工窩夫🧇:呢一個窩夫就配咗微苦嘅朱古力醬🍫,識開甜嘢嘅我竟然都讚口不絕,我自己覺得平時食窩夫已經好膩,今次佢哋轉左用唔係太甜嘅朱古力醬反而冇咁滯🥳,而

✨中環域多利皇后街15-16號地下及1樓

-Afternoon Tea Set $298

👇🏻鹹點🥐

👇🏻甜點🍬
手工窩夫🧇:呢一個窩夫就配咗微苦嘅朱古力醬🍫,識開甜嘢嘅我竟然都讚口不絕,我自己覺得平時食窩夫已經好膩,今次佢哋轉左用唔係太甜嘅朱古力醬反而冇咁滯🥳,而且焗到好酥脆。

朱古力布朗尼🍫:有奢華嘅賣相,一件係鋪咗銀箔、一件係鋪咗金箔😍即刻覺得價值連城🤣食落口仲有少少Nuts😚

法式馬卡龍🐲:兩件都係朱古力口味,但係鬆脆得來又唔太甜🤤焗到有裙邊真係零舍吸引🤭

意式奶凍🍮:呢一個奶凍好大杯,上面有一粒藍莓🫐,酸酸甜甜,好重奶香,好滑溜嘅口感令我留下深刻的印象🤩

法式焦糖燉蛋🥚:真係要話佢哋份量唔夠我哋兩份食😩超級好味,我哋兩個都爭住食😭免頭嘅焦糖香脆,下面個燉蛋好重雲呢拿香😝

蘋果金寶🍎:我自己覺得佢哋嘅玉桂味唔算好重,反而仲比較甜少少可能入邊加咗提子乾嘅關係💁🏻‍♀️加咗提子乾都幾夾。

飲品方面就叫咗English Breakfast Tea🫖同Latte☕️,呢個價錢仲包嘢飲真係幾抵!
2023-04-16
2023-04-18 32 浏览
今日在中環域多利皇后街中聯書局買完書,路經這間在中環街市旁邊的新餐廳,見到環境不俗,便入內吃個午餐。中午十二時半左右,店已坐了差不多一半人,雖然無訂位,好快便被安排入座。午市有多款套餐供應,由$138至$258再加一,套餐包主菜,自助任食沙律吧和餐湯。顧客自己用barcode落單,方便。今日想吃牛,揀了香煎美國安格斯牛小排配黑松露燒汁拌薯菜($258)。沙律吧蔬菜新鮮,除了生菜,雜菜,青瓜,番茄,粟米粒,還有薯仔沙律,大豆芽和涼拌雲耳。醬汁有8款,吃得辣可試自家製麻辣汁,頗有特色。牛小排份量足,有肉味和口感佳,生熟度掌握得宜,配菜薯蓉翠肉瓜好食。南瓜湯配香草蒜蓉多士($12)好食。餐廳是蠔吧,我用優惠價試了一隻生蠔($28),新鮮,充滿海水味,不錯。最後嘆埋熱伯爵茶($18),滿足!下次有機會和朋友來嘆蠔飲白酒鋸扒,一樂也!

南瓜湯配香草蒜蓉多士($12)好食。

最後嘆埋熱伯爵茶($18),滿足!

下次有機會和朋友來嘆蠔飲白酒鋸扒,一樂也!
2023-04-18 31 浏览
一直都係好鍾意食蠔之前行過呢度見到300幾蚊食到12隻蠔加白酒幾覺得幾抵食今日終於可以過嚟試一試😋🔸韓國統營蠔Casillero de Diablo PinotGrigio (Btl) 配 白酒♥️第一次食韓國蠔,海水味較重配埋佢嘅檸檬汁既酸同cocktail sauce既酸辣一齊食就中和埋蠔既重海水味蠔既味道就變左偏淡海水味又甜😋正🔸法式蘑菇焗田螺♥️有濃郁既奶油同芝士味道,焗烤過既田螺肉質好鮮,外皮酥脆,搭配上蘑菇好juicy 🔸傅統法式龍蝦湯♥️侍應直接放兩隻龍蝦肉喺碟 上枱後再直接倒龍蝦湯落去 好治癒♥️🔸香蒜橄欖辣椒意粉♥️意粉煮得岩岩好,夠曬彈牙。橄欖同辣椒互相襯托,辣椒既辣度適中,唔會太辣,而香蒜片既味道亦好香🍀總結食蠔愛好者岩曬,重有其他地方既蠔放曬係吧枱位置🫣餐廳環境好有格調同好靚

一直都係好鍾意食蠔
之前行過呢度見到300幾蚊
食到12隻蠔加白酒幾覺得幾抵食
今日終於可以過嚟試一試😋

Grigio (Btl) 配 白酒♥️
第一次食韓國蠔,海水味較重
配埋佢嘅檸檬汁既酸同cocktail sauce既酸辣
一齊食就中和埋蠔既重海水味