2024-12-11 413 浏览
星期一放工食好啲,去咗觀塘一間叫Flames嘅餐廳食,呢間餐廳無論食物環境同情調都一流食物方面嗌咗個炸魚薯條,炸魚份量非常之慷慨,一大塊炸得香脆可口嘅炸魚,好味之餘又唔會過分油膩,至於滿滿嘅薯條鋪滿咗成隻碟,鹹香十足,飽肚之餘味道又出色另外叫咗個蕃茄蟹肉忌廉長通粉,個醬汁好濃稠好掛汁,蟹肉份量都好充足,賣相同味道都好出色最後叫咗個雞胸肉青醬闊條麵,雞胸肉煮得嫩滑,而闊條麵煙靭彈牙,配埋清新嘅青醬,健康又好食呢間餐廳地點方便,食物出色,性價比好高,推薦#flames

呢間餐廳地點方便,食物出色,性價比好高,推薦

#flames
2024-12-09
  • 卡邦尼薄餅
  • 紅酒燴牛面肉草菇扁意粉
  • 意式辣肉腸薄餅
  • 慢煮雞胸車厘茄香草醬扁意粉
  • 葡式香辣燒春雞
2024-12-10 461 浏览
同老公去咗觀塘分店食Brunch。Weekend brunch menu $88up 幾抵食,我哋另外加了湯&甜品。🔶意大利磨菇煙肉Pizza🍕🔶呢間Pizza真係必叫,Pizza餅底做得好好,個邊邊位外脆內鬆軟,有大量的啡菇、芝士仲可以拉絲。又有煙肉的鹼香。🔶蒜香蟹肉香草扁意粉🔶蟹肉份量多,加了蒜&洋蔥一齊煮好香,扁意粉質地煮到軟硬適中。甜品:🔶Cheese Cake 🍰 🔶Mousse Cake 🍰 我鍾意芝士蛋糕個味道多D,好香滑。Drink:🔹Iced coffee🔹Iced Lemon Tea

🔶意大利磨菇煙肉Pizza🍕🔶

🔶蒜香蟹肉香草扁意粉🔶

甜品
🔶Cheese Cake 🍰
🔶Mousse Cake 🍰
我鍾意芝士蛋糕個味道多D,好香滑。

Drink:
🔹Iced coffee
🔹Iced Lemon Tea
午餐
2024-12-08 483 浏览
這間餐廳位於觀塘鴻圖道,店內樓底商空間都幾大,裝潢偏向優雅格調,特別適合情侶來約會進餐,因為仲有駐場歌手獻唱,非常有氣氛的。食物方面主打手工Pizza及意粉,即使8點多9點都非常滿座,建議事前要先訂位啊。Salt Fries $48等主菜前先來份小食過下口癮,薯條真係即炸,超級熱辣辣,配上澳式雞鹽,香口惹味停不了口。Nduja Pizza $158由於要即叫即做所以都等左一陣,餅底中間薄脆,邊緣位則偏厚身,口感煙韌,正好一次過食晒兩種薄餅口感;表面鋪滿意大利辣肉腸醬、辣沙樂美腸,不過味道並不辣,反而越食越有鹹香,配以俄勒岡葉、聖馬札諾番茄醬、馬蘇里拉芝士調味,味道好香口好豐富。10oz Rib Eye Steak $268肉眼扒雖然驟眼看煎得表面有點焦熟,但切開卻仍保持到內裡肉嫩狀態,肉汁仍飽滿,食落唔會好韌;忌廉薯蓉食得出堅係用薯仔磨成,好味!

Salt Fries $48

Nduja Pizza $158

10oz Rib Eye Steak $268
2024-12-05
2024-12-08 552 浏览
再食觀塘「Flames」今日又再去咗觀塘「Flames」,環境舒適優美,非常適合拍拖打卡,夜晚仲有live show🎶🎼🎵🎤🦀 Crab Meat Penne呢道蟹肉長通粉絕對值得推薦!Penne煮到剛剛好嘅口感,吸收晒濃郁嘅醬汁,蟹肉份量多,鮮甜味十足。醬汁帶有少少忌廉嘅奶香,但又唔會過膩!🐖 Suckling Pig烤乳豬係當晚嘅特色菜!豬皮烤得香脆,入口酥化,而豬肉保持嫩滑多汁,油脂分布均勻得嚟又唔會過油膩。配埋少量特製嘅蘸醬,味道更加突出,甜鹹平衡得宜。🎃 Pumpkin Soup南瓜湯濃郁且滑溜,帶有自然嘅甜味,口感非常順滑。表面仲有少量堅果碎,增添咗啲微微嘅脆口感,令湯嘅質感更豐富。📍FLAMES(鴻圖道)觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖@flames.hk#Flames #hkig #觀塘美食 #hongkong #hk #打卡 #hkinfluencer #hkkol #like4likes #hkeat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodie #多國菜 #hkblogger #港女日常 #hkshare #hkmicroin
再食觀塘「Flames」

🦀 Crab Meat Penne

🐖 Suckling Pig

🎃 Pumpkin Soup

📍FLAMES(鴻圖道)
觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖
@flames.hk

#Flames #hkig #觀塘美食 #hongkong #hk #打卡 #hkinfluencer #hkkol #like4likes #hkeat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodie #多國菜 #hkblogger #港女日常 #hkshare #hkmicroinfluencer #hkpr #吃貨 #美食 #hkmarketing #香港美食 #hkbeautyblogger #相機食先 #食好西 #香港必食 #香港好去處 #美食推薦 #意大利菜再食觀塘「Flames」

🦀 Crab Meat Penne

🐖 Suckling Pig

🎃 Pumpkin Soup

📍FLAMES(鴻圖道)
觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖
@flames.hk

• Crab Meat Penne
2024-12-07 473 浏览
收工同朋友去咗Flames食飯我哋20:30先入座 但成間餐廳都依然係坐滿可見呢度嘅人氣有幾高ദ്ദി˶ー̀֊ー́ )✧雖然餐廳地點唔算係最方便 但係夜晚有好多喺附近返工嘅人嚟食飯餐廳環境好chill 好有氣氛 已經擺好咗聖誕樹同裝飾🎄燈光暗暗地 音樂都好好聽仲有請到歌手現場表演~✧ 黑松露蘑菇扁意粉($138)首先我哋叫咗個truffle linguine一上枱就聞到好香嘅truffle味每一啖都充滿黑松露嘅香味好香濃 🖤扁意粉煮得啱啱好唔會太硬又唔會太腍 好彈牙蘑菇都好新鮮好爽口 醬汁好creamy 重蒜味但唔會太膩 最驚喜係有片到幾塊truffle好有誠意(≧∇≦)/✧ 烤肉眼扒配薯蓉($268)Main就叫咗烤肉眼扒配薯蓉肉眼扒嘅炭燒味好香 Medium rare牛扒亦充滿肉汁 肉質好腍滑又好有肉味 薯蓉都好幼滑 creamy 味道係偏淡偏健康少少配搭肉眼扒真係一流✧ 巴斯克芝士蛋糕($78)最後我哋叫咗個巴斯克芝士蛋糕做甜品餐廳可以畫碟之餘仲邀請咗歌手過嚟唱生日歌然後仲叫我哋點唱一首歌啱哂俾驚喜朋友呀~呢個蛋糕口感幼滑綿密 唔係好實好硬嗰種芝士味濃郁 甜度適中蛋糕好有層次感外層微微焦
收工同朋友去咗Flames食飯
但係夜晚有好多喺附近返工嘅人嚟食飯

餐廳環境好chill 好有氣氛
已經擺好咗聖誕樹同裝飾🎄
燈光暗暗地 音樂都好好聽
仲有請到歌手現場表演~

✧ 黑松露蘑菇扁意粉($138)
首先我哋叫咗個truffle linguine
一上枱就聞到好香嘅truffle味
每一啖都充滿黑松露嘅香味好香濃 🖤

扁意粉煮得啱啱好
唔會太硬又唔會太腍 好彈牙
蘑菇都好新鮮好爽口
醬汁好creamy 重蒜味但唔會太膩
最驚喜係有片到幾塊truffle好有誠意(≧∇≦)/

✧ 烤肉眼扒配薯蓉($268)
Main就叫咗烤肉眼扒配薯蓉
肉眼扒嘅炭燒味好香
Medium rare牛扒亦充滿肉汁
肉質好腍滑又好有肉味
薯蓉都好幼滑 creamy
味道係偏淡偏健康少少
配搭肉眼扒真係一流

✧ 巴斯克芝士蛋糕($78)
最後我哋叫咗個巴斯克芝士蛋糕做甜品
餐廳可以畫碟之餘
仲邀請咗歌手過嚟唱生日歌
然後仲叫我哋點唱一首歌
啱哂俾驚喜朋友呀~
呢個蛋糕口感幼滑綿密
唔係好實好硬嗰種
芝士味濃郁 甜度適中
蛋糕好有層次感
外層微微焦香 內裡濕潤
附上3種醬 係熱情果、kiwi同士多啤梨
2024-12-07 199 浏览
觀塘呢間西餐夜晚6:30後有樂隊表演,感覺幾chill,環境又輕鬆,幾適合同一大班朋友gathering🍝蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉蟹肉鮮美,巴馬臣芝士帶嚟嘅濃郁感覺恰到好處。番茄忌廉汁唔會太膩,令整碟都好順口。每口都能感受到海鮮同芝士嘅完美結合,讓我覺得吃得開心,挺值得一試。🍕卡邦尼薄餅 卡邦尼薄餅比較少見,薄餅配料又真係唔少,煙肉、鵪鶉蛋同埋幾種芝士,味道層次豐富。流心鵪鶉蛋一咬開,汁水流出來,食落去非常滋味。每一口都有唔同嘅驚喜,唔難理解為咩咁多人讚好,值得一點🐔避風塘雞翼 調味好夠,外脆內嫩,蒜蓉味道香濃,吃起來特別開胃。每一啖都好好似喺香港街頭食宵夜嘅感覺

🍝蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉

🍕卡邦尼薄餅

🐔避風塘雞翼
2024-12-06 434 浏览
星期3晚同frd去食,竟然有live music聽,仲叫我地點歌,氣氛好好✨我地嗌左5樣野食,首先係truffle fries, 佢並唔係用truffle醬,而係用茄汁,但啲truffle就係哂面,又夠脆又大份👍🏻之後係佢地自家製嘅嘅herb garlic bread, 個樣好似pizza咁,係我暫時覺得食過最好食嘅😋至於Aloha pizza係配我最鍾意嘅菠蘿😏Crab meat penne就夠哂鮮🤤最後嗌左佢地嘅甜品,當日係cheese cake, 整得好好食,有啲似日本嘅texture👌🏻

2024-11-27
  • CrabMeatPenne
  • 蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉
  • 黑松露薯條
  • 夏威夷薄餅
  • 芝士蛋糕
2024-12-06 577 浏览
Flames觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號鋪味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨☀️10安士肉眼扒配忌廉薯蓉 $268我叫左medium,我覺得依個牛扒的生熟度恰到好處,牛肉粉粉嫩嫩,食落都易咬(除左少部分根位)🙋🏻‍♀️忌廉薯蓉很順滑,唔錯~☄️巴馬火腿火箭菜薄餅 $168大大力推薦巴馬火腿,佢果個咸度系足夠衝擊我嘅味蕾☺️配搭火箭菜有中和的效果,我幾中意外脆內軟的厚批,豐富飽足感max🙋🏻‍♀️☀️黑松露薯條 $58好大筒🙈薯條出爐新鮮滾熱辣,薯條脆脆粗粗的,表面有肉眼可見嘅黑松露碎碎,聞落幾香,味道稍弱,但口感我比滿分!當日(平日晚上)現場有live,可以聽住歌咁食飯~
Flames
觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號鋪

味道評分:☄️(必食之選)>☀️>🌤>⛅️>💨

☀️10安士肉眼扒配忌廉薯蓉 $268
☄️巴馬火腿火箭菜薄餅 $168
黑松露薯條
☀️黑松露薯條 $58

當日(平日晚上)現場有live,可以聽住歌咁食飯~
黑松露薯條
2024-12-06 388 浏览
呢間餐廳啲位坐得好舒服,同一班朋友去食最開心。有小朋友同行,職員細心拎左膠餐具過黎。 ⭐️8安士紐西蘭肉眼扒配烤蔬菜或薯條肉質軟嫩,好香牛肉味。⭐️燒烤醬燒丹麥豬梅頭配薯條燒烤醬嘅甜香同煙熏味好夾,同薯條好搭搭,薯仔愛好者表示薯條份量好夠,又脆。⭐️卡邦尼扁意粉奶香濃郁,搭配香滑嘅煙肉,鐘意奶味重啲嘅朋友會鍾意。⭐️夏威夷薄餅⭐️香草芝士蒜蓉包加配了包,包外脆內軟,超香濃芝士同蒜香味,正。⭐️ TROPICAL PUNCH

⭐️8安士紐西蘭肉眼扒配烤蔬菜或薯條
肉質軟嫩,好香牛肉味。

⭐️燒烤醬燒丹麥豬梅頭配薯條

⭐️卡邦尼扁意粉
奶香濃郁,搭配香滑嘅煙肉,鐘意奶味重啲嘅朋友會鍾意。

⭐️夏威夷薄餅

⭐️香草芝士蒜蓉包
加配了包,包外脆內軟,超香濃芝士同蒜香味,正。

⭐️ TROPICAL PUNCH

2024-12-06 256 浏览
Flames 嘅裝潢有格調,充滿舒適又放鬆嘅氛圍。餐廳內嘅座位舒適,唔會太擠迫,令人覺得輕鬆自在。而且店員非常友善,態度親切,令我對餐廳嘅印象更好。食物方面,我首選炸魚薯條,呢個係經典嘅英式美食。魚肉炸得金黃酥脆,外層香脆,內裡卻保持住魚肉嘅鮮嫩,真係好味!而意式辣肉腸薄餅,薄餅底烤得剛好,薄脆唔油膩,上面嘅辣肉腸味道濃郁,辣味適中,唔會過辣。新鮮黑松露蘑菇扁意粉非常濃郁,搭配新鮮嘅蘑菇,意粉煮得剛好,口感滑溜,食完之後令人回味無窮。總括來講,Flames 係一間值得一試嘅餐廳,無論係環境、服務定係食物,都有高水準。

在這家餐廳舉行的 live music show真是太棒了!氣氛非常好,音樂讓整個用餐體驗更加愉快,讓人感受到輕鬆和歡樂。無論是享受美食還是聆聽音樂,都是一種極佳的享受!強烈推薦給喜歡音樂和美食的朋友們!🎶✨Parma Pizza $168✨巴馬火關火箭菜薄餅✨巴馬火腿薄餅(Parma Pizza)只需$168火腿的鹹香與火箭菜的清新完美結合,薄餅的底部酥脆,真的是一個不可錯過的美味!🍕🥬這裡的聖馬札諾醬茄和巴馬臣芝士搭配得恰到好處,讓整個薄餅更加美味,令人回味無窮!🧀🍅巴馬火园,重厘苑,火腩菜,聖馬札諾醬茄,巴馬臣芝士,馬蘇里拉芝士Fish & Chips $158✨炸魚薯條配他他醬✨這家Flames的Fish & Chips$158,炸魚外脆內嫩,搭配他他醬,讓我每一口都感到非常滿足,真的是道地的英式美食!🐟🍟Beef Cheek Linguine $148🥩红酒燴牛面肉蘼菇扁意粉✨紅酒燴牛面肉的味道濃郁,口感鮮嫩彈牙,搭配蘑菇和扁意粉,讓整道菜的口感層次分明,每一口都讓我驚喜!🍝🍷整體來說,Flames的菜品性價比非常高,無論是魚薯條、牛面肉意粉還是薄餅,都讓我感到非常滿意!🌟❤️

Parma Pizza $168
✨巴馬火關火箭菜薄餅✨
巴馬火腿薄餅(Parma Pizza)只需$168

Fish & Chips $158
✨炸魚薯條配他他醬✨

Beef Cheek Linguine $148
🥩红酒燴牛面肉蘼菇扁意粉✨

餐廳的環境也很舒適,適合和朋友聚餐,服務人員熱情友好,每次用餐都感到賓至如歸!👍😊

期待下次再來品嚐更多美味的菜品,強烈推薦給喜愛西餐的朋友們!🍽️✨

#香港店 #香港景點 #香港電影 #香港街拍 #香港美食指南 #香港美食推介 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食分享 #香港美食推薦 #香港美食攻略 #香港美食天堂

Flames (Hung To Road)
Address: G/F, Shop 1, Two Sky Parc, 51 Hung To Road, Kwun Tong

The live music show at this restaurant is absolutely fantastic! The atmosphere is wonderful, and the music makes the entire dining experience even more enjoyable, creating a relaxed and cheerful vibe. Whether you're savoring delicious food or listening to music, it's truly a delightful experience! Highly recommended for friends who love music and good food! 🎶✨

Parma Pizza $168
Parma Ham and Rocket Salad Pizza
Parma ham, rocket salad, char siu, San Marzano tomato sauce, Parmigiano cheese, mozzarella cheese

Fish & Chips $158
✨ Fried Fish and Chips with Tartar Sauce ✨
The Fish & Chips at Flames for $158 features crispy fish on the outside and tender on the inside, paired with tartar sauce. Every bite is incredibly satisfying—truly authentic British cuisine! 🐟🍟

Beef Cheek Linguine $148
🥩 Red Wine Braised Beef Cheek with Mushroom Linguine ✨
The flavor of the red wine braised beef cheek is rich and savory, with a tender and chewy texture. Paired with mushrooms and linguine, the dish has distinct layers of flavor that keep surprising me with every bite! 🍝🍷

The Parma Pizza for just $168 combines the salty aroma of the ham with the freshness of the rocket salad perfectly. The crisp base of the pizza makes it a must-try delicacy! 🍕🥬

The San Marzano tomato sauce and Parmigiano cheese complement each other perfectly, making the entire pizza even more delicious and unforgettable! 🧀🍅

Overall, the value for money at Flames is excellent. Whether it's the Fish & Chips, Beef Cheek Linguine, or the pizza, I leave feeling very satisfied! The observations and remarks presented herein are derived from a trial dining experience provided by the restaurant, reflecting the author‘s genuine feelings encountered during the dining process. This paragraph serves as a disclaimer. These comments are intended solely for informational purposes and may not necessarily represent experiences of all patrons.🌟❤️
Fish & Chips 炸魚薯條配他他醬
巴馬火關火箭菜薄餅Parma Pizza
Beef Cheek Linguine红酒燴牛面肉蘼菇扁意粉
2024-12-02
用餐优惠
試食活動
Fish & Chips 炸魚薯條配他他醬
巴馬火關火箭菜薄餅Parma Pizza
  • 炸魚薯條配他他醬
2024-12-05 231 浏览
觀塘呢間西餐有現場音樂,氛圍感十足🎵😀見到同朋友或者情侶嚟慶祝食飯嘅都有~🔸紅酒燴牛面肉草菇扁意粉(HK$148)牛肉份量都幾多,牛肉暖身,紅酒汁意粉味道啱啱好🍝🔸10安士肉眼扒配忌廉薯蓉(HK$268)肉眼扒煎得外身微焦,仲配有幼滑嘅薯蓉~🔸雞鹽薯條(HK$48)新鮮炸起熱辣辣嘅薯條好香脆,鹽味幾突出🍟🍴Flames📍觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖仲有幾間分店~

🔸紅酒燴牛面肉草菇扁意粉(HK$148)
牛肉份量都幾多,牛肉暖身,紅酒汁意粉味道啱啱好🍝

🔸10安士肉眼扒配忌廉薯蓉(HK$268)
肉眼扒煎得外身微焦,仲配有幼滑嘅薯蓉~

🔸雞鹽薯條(HK$48)
新鮮炸起熱辣辣嘅薯條好香脆,鹽味幾突出🍟

🍴Flames
📍觀塘鴻圖道51號Two Sky Parc地下1號舖
仲有幾間分店~
2024-12-04 259 浏览
我好耐冇來 Flames 食晚餐,今日趁好友放假,我地就來到位於觀塘鴻圖道51號 Two Sky Parc 地下1號舖的 Flames 食晚餐,今晚人頭湧湧,好熱鬧呀!我點左個 香煎照燒汁橙鯛魚柳配烤蔬菜+芝麻油烤粟米 $198,好友點左個 夏威夷薄餅 $178,另外點左個 自家製甜品(cheesecake) $78。香煎照燒汁橙鯛魚柳配烤蔬菜+芝麻油烤粟米賣相不錯,魚柳煎得外脆肉滑,配菜豐富好食;夏威夷薄餅香口,菠蘿片鮮甜;自家製的 cheesecake 香滑好味。

• 香煎照燒汁橙鯛魚柳配烤蔬菜+芝麻油烤粟米
  • 夏威夷薄餅
2024-12-04 306 浏览
週末喺apm行完街 都鍾意喺附近食嘢 呢一間裝修優雅嘅西餐廳 好受歡迎 啲嘢出名好食 出名手工薄餅同意粉 ✡️Aloha pizza 夏威夷薄餅 超多餡料 有菠蘿 火腿 聖馬扎落蕃茄 芝士 餅底熱辣辣 好煙韌 兩個人share啱啱好 ✡️Chicken pesto linguine 慢煮雞胸車厘茄香草醬扁意粉 好creamy 雞肉好鮮甜 香草醬好濃鬱 🍷紅酒Badet Clement Pays d'Oc Seduction,奧克地區,法國 Merlot豐富、圓潤、強勁、平衡。深色、果香、複雜 櫻桃、香料味道重 係我最愛的法國紅酒呢度坐得好舒服 澳洲扒房風 服務好好 喺喺觀塘喘息嘅好地方

✡️Aloha pizza
夏威夷薄餅

✡️Chicken pesto linguine
慢煮雞胸車厘茄香草醬扁意粉
好creamy 雞肉好鮮甜 香草醬好濃鬱

🍷紅酒
Badet Clement Pays d'Oc Seduction,奧克地區,法國 [梅洛] Merlot

豐富、圓潤、強勁、平衡。深色、果香、複雜 櫻桃、香料味道重
係我最愛的法國紅酒

呢度坐得好舒服 澳洲扒房風 服務好好 喺喺觀塘喘息嘅好地方

2024-12-01 436 浏览
今日收工幾位同事約埋一齊去食飯,同事話介紹我哋去觀塘鴻圖道食好嘢,餐廳樓底高裝修優雅有格調,座位與座位之間有一定距離有空間感, 聽住輕音樂用餐好舒服好relax。蟹肉巴馬臣芝士蕃茄忌廉汁通粉:蟹肉份量都唔少,好鮮甜,巴馬臣芝士配合忌廉汁整體更惹味吸引。香辣炸雞: 炸雞份量好大碟, 雞肉多汁嫩滑 ,外皮黃金酥脆。Aloha Pizza:手工薄餅 即叫即制 ,餅底香烤鬆軟有口感, 香草蕃茄醬香濃,餡料嘅菠蘿係用新鮮菠蘿 新鮮香甜。紅酒燴牛面肉草菇扁意粉: 牛面肉好軟淋, 配料足料, 意粉軟硬度適中, 醬汁香濃美味。牛油烤蔬菜: 包含多種蔬菜 ,新鮮爽脆, 加上廚師嘅調味更是美味。
香辣炸雞炸雞份量好大碟, 雞肉多汁嫩滑 ,外皮黃金酥脆。