餐厅: Fleur (南豐紗廠)
资讯:

2021-07-23 256 浏览
滿有文青風味的荃灣南豐紗廠,比較多顧客的就是這一間Fleur餐廳,環境優美之餘,食物一樣精緻,味道也不錯。每一份都是Lover,這次點了3個戀人,每個戀人都有一朵小花陪伴着。品食物時,也品嚐一下小花的味道。第一個是蛋牛戀人 Benedict Lover。濃郁的蛋白黃、多汁的牛肉、竹炭漢堡,各切一小份,一同放入口中慢慢咀嚼,蛋黃汁和牛肉汁混得非常柔和。第二個戀人來也,軟殼蟹之戀 Croissant  Lover,本身炸得乾脆的軟殼蟹,給牛角包的牛油中和起來,這個配搭倒也不錯。第三位戀人最有份量,厚切炸豬扒之戀 Meat Lover,吃完之後絕對滿足。竹炭麵包和豬扒同樣是非常非常厚身。炸甜番薯薯條 Sweet  Potato  Fries 雖然有點熱氣,但非常香甜,越食越難停。環境佈置也令人感覺舒服,慢慢品嚐,慢慢坐。檸檬青瓜水這個配搭很清新,味覺也覺得清新。價錢方面,以這質素來說,不算太貴,服務也殷勤,這餐算很好,really love it 👍

Croissant  Lover

Sweet  Potato  Fries

環境佈置也令人感覺舒服,慢慢品嚐,慢慢坐。

檸檬青瓜水這個配搭很清新,味覺也覺得清新。

Croissant  Lover
Sweet  Potato  Fries
終於有機會嚟到在荃灣南豐紗廠內的Fleur因為另一分店在將軍澳,一東一西。餐廳以白色為主調,雲石的餐桌加上金色北歐風的椅子給人一種高貴又舒服的感覺!! Yogurt Lover💙漂亮的賣相,粉藍色的「海」其實就是香蕉乳酪撈拌似「海灘」的雜錦燕麥、水果及椰絲同食是一個早餐健康嘅配搭,好味又飽肚!Lemonade💜真係估唔到咁平凡的lemonade都可以整得咁靚上層係碟豆花紫藍色,下層係檸檬汁差啲唔捨得攪勻嚟飲,而味道就同一般lemonade差唔多Meat Lover🖤睇相見到幾特別,黑色的竹炭麵包夾住豬扒同紅椰菜一上枱已經俾佢個份量嚇親,原來都幾大份!竹炭麵包只係顏色唔同,與普通麵包冇分別鹿兒島豬扒煎得幾好,有啲肉汁,又夠厚夾住啲微酸的紅椰菜同沙律醬幾好食一碟有兩份,一人一半都已經好夠飽😌食物同飲品的賣相漂亮得像藝術品咁,食完心情都好啲而且這間Fleur係pet friendly的,周圍都見到好多可愛的狗狗🐶😍
終於有機會嚟到在荃灣南豐紗廠內的Fleur
因為另一分店在將軍澳,一東一西。
餐廳以白色為主調,雲石的餐桌加上金色北歐風的椅子
給人一種高貴又舒服的感覺!!

Yogurt Lover💙
漂亮的賣相,粉藍色的「海」其實就是香蕉乳酪
撈拌似「海灘」的雜錦燕麥、水果及椰絲同食
是一個早餐健康嘅配搭,好味又飽肚!

Lemonade💜
真係估唔到咁平凡的lemonade都可以整得咁靚
上層係碟豆花紫藍色,下層係檸檬汁
差啲唔捨得攪勻嚟飲,而味道就同一般lemonade差唔多

Meat Lover🖤
睇相見到幾特別,黑色的竹炭麵包夾住豬扒同紅椰菜
一上枱已經俾佢個份量嚇親,原來都幾大份!
竹炭麵包只係顏色唔同,與普通麵包冇分別
鹿兒島豬扒煎得幾好,有啲肉汁,又夠厚
夾住啲微酸的紅椰菜同沙律醬幾好食
一碟有兩份,一人一半都已經好夠飽😌
Meat  Lover

食物同飲品的賣相漂亮得像藝術品咁,食完心情都好啲
  • Meat lover
  • Yogurt Lover
2021-07-20 144 浏览
聽從朋友的介紹,到這家位於南豐紗廠的西餐廳晚餐。整體裝修感覺優雅,餐桌上的花卉擺設令我們放鬆心情。食物配以食用花的西餐為主,但選擇不太多。另外,這家餐廳是寵物友善的,不少客人帶同寵物前來,令氣氛輕鬆愉快。我們點了兩客主食(名字很長)互相分享:慢煮牛臉頰肉、水波蛋、竹炭漢堡、荷蘭汁、炸乾蔥、青蘋果豆苗沙律、食用花黑色的竹炭麵包很搶眼,牛臉頰肉煮得鬆化,一絲絲的,入口柔軟。而且,加了半熟的溫泉蛋,把它與牛肉拌勻,滑不溜口,是一種滋味。旁邊的沙律菜顏色翠綠,清新可口。法國黃油春雞、枝豆、豆苗、牛肝菌汁、蘿勒青醬、食用花燒春雞肉香氣撲鼻,雖然厚身,但肉質仍保持鮮嫩。肉汁豐富,鹹香十足。牛肝菌汁味道不夠濃。這裡的格調和食物與整座紗廠的環境很配合。服務員親切友善,令我們有很好的用餐體驗。

法國黃油春雞、枝豆、豆苗、牛肝菌汁、蘿勒青醬、食用花

2021-07-18
2021-07-14 141 浏览
南豐紗廠時間寵物友善的商場,裏面有數間食肆都能有狗和主人一起進食,特別推介這間餐廳,除了食物款式精緻,飲品種類多元化及好味外,仲有專比狗狗食嘅食物(雞肉、紅蘿蔔、香蕉蛋糕),價錢亦合理!如果一至五來到這間餐廳會有午市套餐,包括餐湯及飲品。如果是星期六日來到,建議要早一點來,否則需要排隊,而且是沒有套餐的。這間餐廳令我深刻的是店員對狗狗的態度10分友善及照顧,狗狗是可以坐在椅上,店員會給狗狗坐墊,而且餐廳有給狗狗飲的水,所以主人亦不用太擔心。
特別推介這間餐廳,
除了食物款式精緻,飲品種類多元化及好味外,

如果一至五來到這間餐廳會有午市套餐,包括餐湯及飲品。

這間餐廳令我深刻的是店員對狗狗的態度10分友善及照顧,
狗狗是可以坐在椅上,店員會給狗狗坐墊,
而且餐廳有給狗狗飲的水,所以主人亦不用太擔心。

2021-07-11 120 浏览
心血來潮去南豐紗廠映吓相,映完見到呢間cafe入去歎番杯,叫咗杯mocha,人唔太多坐咗6成,不過個個都好寧靜咁享受環境氣氛,坐半小時都好似唔係好夠真係唔錯,歎完杯mocha又再去映相
真係唔錯,歎完杯mocha又再去映相
南豐沙廠是一個讓寵物🐶😸乖乖陪主人行街街、嘆美食的好地方...Fleur地方又大又乾淨,沒有尿尿的味道👍...分開㩦帶寵物區,讓客人開開心心進餐。Meat Lover ❤️❤️厚厚的竹炭麵包夾著厚厚的鹿兒島豬扒,份量確實令人驚嘆❗️但老實說,食起來卻有點麻煩。原因不單是三文治太厚,還有麵包及豬扒質地都有點實,食起來要費一點「牙力😬」。整體味道很好,夾著的醃紅椰菜及青蘋果沙律,可以減低豬扒的肥膩感。Fish Lover 🐠 🐠 煎加拿大三文魚又厚又香口,油脂豐盈,伴隨旁邊的味噌醬一齊食,非常滋味😋。意大利飯上面更有隻有圓又嫩的水波蛋🥚。Turmeric Latte鮮黃的顏色加上美美的拉花,看得出是用心製作,有點兒不捨得飲。
Fleur地方又大又乾淨,沒有尿尿的味道👍...
分開㩦帶寵物區,讓客人開開心心進餐。

Meat Lover ❤️❤️

Fish Lover 🐠 🐠

Turmeric Latte
2021-07-05 267 浏览
🌸呢間係南豐紗廠地下嘅西餐 白色雲石風 全部main都有食用花作點綴 非常打卡able 少女心爆發😍🌸平日11:30-14:30 有lunch , lunch ,包左湯,main同野飲 ❤️包左飲品好抵食 🌸Fish Lover $138 Fish lover 主要係味噌加拿大三文魚 件魚好厚身 食落好新鮮 冇雪味 將流心蛋篤爛 三文魚點少少蛋醬食更滑更出色😚蛋下面有一層薄薄煎意大利飯 煎意大利飯好少見 雖然係煎過 但唔會好似飯焦咁好乾 🌸Velvet Latte 老實說野飲係為左打卡揀左少女心粉紅 velvet latte +$5轉左oat milk 😂味道就冇特別 似一杯牛奶 建議大家揀其他🌸🥺其實真係好想叫yogurt lover 好似沙灘咁好靚好靚 但奈何我唔食香蕉

🌸Fish Lover $138
將流心蛋篤爛 三文魚點少少蛋醬食更滑更出色😚

Fish  lover

🌸Velvet Latte
Velvet  Latte

Fish  lover
  • Fish Lover
2021-07-03 3934 浏览
第二次黎呢間靚靚cafe,呢度的確係幾靚幾舒服嘅一個地方,佢有室內同埋室外嘅座位,如果有帶寵物嘅就多數要坐室外。呢間餐廳嘅食物全部都有食用花裝飾,擺碟都好講究,所以好啱打卡😍。lunch time叫主菜會跟埋蕃茄湯同埋飲品(唔使加錢)👍🏻呢個係女士見到都會心心眼😍,我哋特登order左一個share食,但係可惜佢第一碟上菜就係呢一個pancake, 等到我哋食完晒主菜先食其實都凍咗。呢方面真係唔夠細心😕個鬆餅係用一個大碗焗出嚟,底層有藍莓喺入邊,食落有層次感。上面放咗勁多唔同類型嘅生果,加埋d脆脆粒同上面果個cream又真係幾好味😋呢個beef Lover係心腹肉,不過份量就唔係多,但好淋好有牛味。又無overcook,而且入面仲係粉紅色。除此之外仲有椰菜花蓉伴碟,係特別既。另外叫左個Lychee & Rose Tea, 2隻味都好出同幾balance, 果粒冰簡直好似藝術品咁靚,一路飲一路欣賞。可惜杯茶加入冰杯度飲就變得淡好多,反而就咁飲就岩岩好喇。呢個牛面肉煮得好入味同拆到一絲絲(入面勁多肉),配埋個source同隻蛋係幾match既。呢個慢煮鴨髀都好大隻,slow cook ke

呢個慢煮鴨髀都好大隻,slow cook keep到好juicy, 個肉好淋,但味道偏咸。

上次都試咗杯竹炭咖啡,伴碟果塊食落原來唔係曲奇餅,食落好似脆既麵包。但係其實你唔係好飲到竹炭係咩味道,飲落只係一杯普通咖啡。
  • Fleur Lover
  • Fish  Lover
2021-06-30 310 浏览
餐廳裝修以雲石設計為主調,配以白色及金色既裝潢,給人一種高貴優雅既感覺。店內擺放了不少花既擺設,而且環境舒適又寬敞,更有少量梳化位置。除左靚既環境,食物擺盤都好精緻~❀ Yogurt Lover依碟乳酪既擺盤充滿夏日既感覺~用螺旋藻香蕉乳酪仿製成粉藍色既海,再鋪上雜錦燕麥、牛奶餅、椰絲及色彩繽紛既水果,營造出去沙灘渡假既感覺。乳酪有香濃既香蕉味,與其他配料幾夾,味道好清新❀ Avo Lover賣相吸引~成碟都係牛油果,左右兩邊分別係牛油果大阪燒配溏心蛋及乾蔥牛油果他他配三文魚,中間係牛油果片。三樣之中較中意牛油果他他配三文魚,依個配搭味道最夾,而牛油果片配旁邊既紅菜頭沙律醬,口感會無咁單調。整體份量較少,如果中間既牛油果都有加其他配料整會更好~❀ 絨球蛋糕造型好可愛又特別~蛋糕表面既絨球部分係由一層層朱古力製成,味道較甜膩,而中間係檸檬味慕絲,檸檬味好突出,整體味道偏酸⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆👅味道:⭐️⭐️⭐️💫📸環境:⭐️⭐️⭐️⭐️💫🤵服務:⭐️⭐️⭐️💫💎CP值:⭐️⭐️⭐️(5⭐️為最高分)⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆

❀ Yogurt Lover

❀ Avo Lover

❀ 絨球蛋糕

👅味道:⭐️⭐️⭐️💫
📸環境:⭐️⭐️⭐️⭐️💫
🤵服務:⭐️⭐️⭐️💫
💎CP值:⭐️⭐️⭐️
(5⭐️為最高分)
Yogurt Lover
Avo Lover
下午茶
Yogurt Lover
2021-06-27 281 浏览
荃灣紗廠開左好一段時間,周圍都係靚靚打卡位同裝修好靚既餐廳。今次試下呢間竉物友善花系藝術餐廳。.餐廳室內設計主打用上好多白色雲石再配襯好多乾花裝飾。唔止擺設,就連食物擺盤都非常精緻,成件藝術品一樣令人唔捨得食。.Croissant Lover 💲128⭐️4.2/5首先點左個Croissant Lover - 即牛角包加軟殼蟹、太陽蛋,再加甜辣沙律醬汁是拉差。牛角包香脆鬆化,酥炸軟殼蟹同帶辣沙律醬好夾好醒胃。擺盤亦都一流,一個唔夠喉。想再encore 既配搭。.Meat Lover 💲128⭐️3.8/5Meat Lover即係竹碳炸豬扒多士。鹿兒島炸豬扒份量超大,上檯一刻有點嚇親。竹碳多士烘得非常酥脆(用刀一切就碎),男生食都好足夠。豬扒唔乾帶解肉汁,味道不錯。伴碟仲有靚配菜同食用花伴碟打卡用😌.Cold chill tea - Lychee and Rose 💲44⭐️3.8/5睇相好靚,所以去到cafe都放棄左平日必點咖啡叫左杯凍荔枝玫瑰茶。粉紅色冰好靚有埋花瓣,正宗相機食先。.🔸值得一提呢到仲有 Puppy Lover:大/小狗狗🐩🐶餐可以叫,仲備有小狗飲水機,真正寵物有善餐廳。雖然
Croissant Lover 💲128
⭐️4.2/5
Meat Lover 💲128
⭐️3.8/5
⭐️3.8/5
🔸值得一提呢到仲有 Puppy Lover:大/小狗狗🐩🐶餐可以叫,仲備有小狗飲水機,真正寵物有善餐廳。雖然呢度啲嘢食唔算平,但係加埋裝修同埋擺設,屬有回頭餐廳😃。
不專業食評 nei.foodie
  • Meat lover
2021-06-24 243 浏览
店舖白色雲石為主題,感覺很少女清新,雲石控的少女們你們準備好未💕Fish lover$138美味的加拿大三文魚,溫泉蛋配煎意大利飯,入口好香滑而且蛋味濃egg benedict lover$138滑滑的慢煮牛面豬,爆汁的水波蛋,鬆軟的竹炭漢堡,冇得輸!Avo Lover$128牛油果是我熱愛的食物,賣相靚,藝術品一樣,令我好唔捨得食 lychee & rose  cold chill tea $44第一次試飲這口味,圓冰好靚,好有驚!喜檸檬和荔枝好夾,而且玫瑰香味濃好突出 ,飲落就荔枝味最後口感停在玫瑰香,香甜清新!LatteMatcha latte$42
店舖白色雲石為主題,感覺很少女清新,
雲石控的少女們你們準備好未💕
Fish lover$138
egg benedict lover$138
滑滑的慢煮牛面豬,爆汁的水波蛋,鬆軟的竹炭漢堡,冇得輸!
Avo Lover$128
牛油果是我熱愛的食物,賣相靚,藝術品一樣,令我好唔捨得食
Latte
Matcha latte$42
2021-06-22 2662 浏览
朋友提議來這餐廳下午茶聊聊天,今日天氣不是很好又是平日,餐廳也有九成入座率,真是超級有人氣。整間餐廳的裝修以白色為主調,牆上掛了一些花卉為主的畫像,餐檯上也放置了小花瓶作點綴,就算是給客人飲用的水,水樽內也可見到綠色的青瓜和薄荷葉,整個環境的佈局給人一種悠然舒心的感覺。環境美外,待應服務也好,待應提醒我們,座位旁有些小掛鈎可以掛起隨身物品。看看下午茶餐牌有六款食品可選,包一杯飲品。如果不是下午茶時段都有供應這些食品但沒有免費飲品,所以下午茶時段較劃算。要選當然少不了Fleur Lover,我覺得差不多是這裡的皇牌菜式。一上檯就像送你一個小花園一樣,五顏六色吸引你的眼球,士多啤梨的鮮紅,黑莓與黑桑子的型格,淡紅的無花果,細碎的花片與果仁零落在餅面的四周,鮮果與食用花配合得宜,似乎零亂又感到有序。餅底鬆軟,不太甜,中間大片忌廉用來塗抹餅內一起吃,感覺滑滑綿綿,餅香陣陣,果仁有嚼勁,鮮果清甜,色香味都來了。那麼一個好吃好看的美美花園,怎能不打動食客心。吃了甜的又來一份鹹食,待應也很體貼,見到我們吃完甜食,主動給我們換過餐碟,這樣就不會把甜味混進鹹食中。這份Meat Lover,用的是鹿兒島豬

吃了甜的又來一份鹹食,待應也很體貼,見到我們吃完甜食,主動給我們換過餐碟,這樣就不會把甜味混進鹹食中。這份Meat Lover,用的是鹿兒島豬扒,厚切的厚度令人驚訝,豬扒夾在黑壓壓的竹炭面包中間,用竹籤串上,豬扒兩旁分別伴上紅椰菜和青蘋果椰菜沙律,又有些是拉差沙律醬。碟旁有碎細的食用花為伴。這個菜式因為面包顏色黑,突顯了豬扒那焦脆嫩紅的肉質,泛上油光的肉層,肥瘦均衡令人口感大增,肉汁豐富,肉味濃厚。雖然油但紅椰菜和青蘋果椰菜沙律中和了這點膩,酸甜之調節更能增進食慾。竹炭面包邊位硬但內層軟,整體味道不錯。

食物有特色,飲品同樣有特色。我們選的荔枝玫瑰茶,味道清新,茶味微甜,顏色如紅玫瑰,帶著淡淡荔枝玫瑰味,杯內放上一個大圓冰球和檸檬,讓茶可以時刻保持冰凍狀態,名符其實涼透心。

總的來說,兩份食品都很美味,視、味、嗅都滿足,坐得舒服,不限時,大熱天來嚐個下午茶不錯。
Fleur Lover
荔枝玫瑰茶
2021-06-21
Fleur Lover
荔枝玫瑰茶
第一次寫食評,平時都係睇唔會寫,但今次真係忍唔住要讚下餐廳同幾個朋友一齊食狗狗生日飯🐶🎂,因為都多狗仔,所以幾個禮拜前就book位詢問佢哋方唔方便,係電話嗰位staff都好友善,仲好細心答我幾時冇咁多人幾點會方便啲。去到當日啲staffs 真係super friendly 知道狗仔生日仲特登過嚟同佢講生日快樂仲好nice好幫手特登安排較闊空間俾我哋,仲比我地切狗蛋糕。食物方面,好食大份,有返去melbourne食brunch嘅感覺。overall experience 十分好,感謝餐廳包容同接受狗狗一齊用餐,真係十分難得
第一次寫食評,平時都係睇唔會寫,但今次真係忍唔住要讚下餐廳

2021-06-14
庆祝纪念
生日
2021-06-15 373 浏览
去咗紗廠其實都好多次🤣都冇乜試過喺入面餐廳食嘢💭今次就去咗一入門口直行就到嘅Fleur🍴望落係好乾淨企理打卡feel嘅小清新cafe✨通常都會見到好幾枱客人帶埋寵物嚟食嘢🐶因為佢哋係pet friendly㗎👍🏻地方雖然係開放式,不過好舒適👍🏻好啱同朋友一齊帶埋寵物嚟嘆下茶☕️而且仲冷氣充足添🤣Poultry Lover🦆🍗呢個係慢煮西班牙鴨髀🍗😋 皮有少少脆,入面啲肉唔會好柴💭而且feel到腌咗有啲咸香幾好食💭旁邊仲有啲紅皺菜同橙果醬配埋一齊食〰️感覺更加解膩〰️唔會令你覺得好油〰️Meat Lover🐷🥪個人好鍾意呢個🥰覺得好食🥰首先係因為本身好鍾意硬硬哋嘅包😆呢個竹炭麵包硬得嚟又唔會嚴重到好似有啲包係會食到𠝹損個口上面🥲而且雖然剩係得兩舊包咁🥪但係超大份而且豬扒都好厚切🐷除咗紅椰菜之外仲有個是拉差沙律醬🌶食落辣辣地😆唔會好dry🥰呢個係另外加嘅side dish薯蓉🥔食落有牛油香而且好smooth好軟滑💭嗌咗個Cold Chill Tea🍹係Lychee & Rose 🌹 舊冰好靚😍仲可以由你自己斟落去個杯度😆飲落就唔係好勁荔枝味〰️反而係少少酸同埋少少玫瑰味🌹不過清清地唔會好甜💭另外就係
去咗紗廠其實都好多次🤣
都冇乜試過喺入面餐廳食嘢💭
今次就去咗一入門口直行就到嘅Fleur🍴
望落係好乾淨企理打卡feel嘅小清新cafe✨
通常都會見到好幾枱客人帶埋寵物嚟食嘢🐶
因為佢哋係pet friendly㗎👍🏻
地方雖然係開放式,不過好舒適👍🏻
好啱同朋友一齊帶埋寵物嚟嘆下茶☕️
而且仲冷氣充足添🤣

Poultry Lover🦆🍗
呢個係慢煮西班牙鴨髀🍗😋
皮有少少脆,入面啲肉唔會好柴💭
而且feel到腌咗有啲咸香幾好食💭

反而係少少酸同埋少少玫瑰味🌹
不過清清地唔會好甜💭

另外就係Iced Long Black☕️🧊都唔錯呀〰️
2021-06-14 319 浏览
《南豐紗廠Fleur~好睇又好食嘅Cafe》位於荃灣南豐紗廠地下層,環境舒適,店員還預留了corner 梳化位置給我們☺️今次相隔年幾之後再度來訪Fleur , 我仍然是很喜歡這裡,無論環境、食物、服務態度都係值得再次到訪的原因。🍀Fleur Lover🍀賣相好靚,底下係鬆餅蛋糕,上面有不同嘅新鮮生果、堅果、食用花,配上有機楓糖漿& 忌廉。份量好大,一個人食會好滯,叫黎幾個人share 會好D。🍀Croissant Lover🍀牛角包🥐脆脆的,裡面有炸軟殼蟹、太陽蛋、配上個沙律醬好好味😋🍀Avo Lover🍀牛油果主題,賣相超靚,成個藝術品咁,喜歡牛油果的朋友一定要試。不得不讚👍🏻呢度每個Staff都係好nice ,好friendly 😉
《南豐紗廠Fleur~好睇又好食嘅Cafe》

今次相隔年幾之後再度來訪Fleur ,
我仍然是很喜歡這裡,
無論環境、食物、服務態度都係值得再次到訪的原因。

🍀Fleur Lover🍀
份量好大,一個人食會好滯,叫黎幾個人share 會好D。

🍀Croissant Lover🍀

🍀Avo Lover🍀