2017-10-05 710 浏览
Book左黎同朋友慶祝生日…我地坐底無耐…有個長髮紮邊既女侍應…問左我地幾次叫咩食…到我地落單…問佢啲主菜會唔會薯菜蔬菜…佢就話乜都無…然後我地加錢叫左個薯容同椰菜仔…點知主菜黎到…就正正係呢2樣野係個主菜度…當時又話乜都無…令我地叫多左一模一樣既野…主菜叫左燒春雞同牛扒…雞都唔錯…牛就一般…因為叫多左2樣配菜…已經勁飽…所以就埋單啦…點知個長髮紮邊女侍應…就拎左個甜品餐牌黎…同我地講因為你book個陣講左要甜品所以一定要叫如果唔係叫多左野食…我都唔會話唔要…仲要逼我地叫甜品…有無搞錯!

主菜叫左燒春雞同牛扒…雞都唔錯…牛就一般…

2017-10-02 659 浏览
男友生日,睇過其他食評話唔錯,又來試下環境幾靚,少少暗暗地,有小蠟燭營造氣氛我地叫左2人套餐先來沙律,小清新個磨菇湯好正,好好味香濃自high中好鐘意佢嘅玻璃杯,有taste靚架好,係個大蝦忌廉意粉(唔記得左個名sor)幾好食,香的,上汁,麵條有口感唔淋,係我食完覺得唔夠飽(大食底)牛排,一定要點佢個芥末醬,味道超夾都幾好啦,我地點左medium, 覺得可以再生d戲玉啦,神早打雪話訂位就係想整個名上隻碟度…佢會早少少打電話提你都幾靚架自high一下
男友生日,睇過其他食評話唔錯,又來試下

環境幾靚,少少暗暗地,有小蠟燭營造氣氛

我地叫左2人套餐

先來沙律,小清新

個磨菇湯好正,好好味
香濃

自high中

好鐘意佢嘅玻璃杯,有taste

靚架

好,係個大蝦忌廉意粉(唔記得左個名sor)

牛排,一定要點佢個芥末醬,味道超夾
都幾好啦,我地點左medium, 覺得可以再生d

都幾靚架

自high一下
2017-10-02 474 浏览
餐廳環境舒適,上菜好快餐湯係蘑菇湯,有蘑菇碎粒,蘑菇味十足沙律不過不失煙三文魚卡邦尼幾好味烤新西蘭西冷牛扒味道還好上甜品時送上生日祝福 感覺窩心整體而言 係唔錯嘅午餐選擇 值得再去
餐廳環境舒適,上菜好快
餐湯係蘑菇湯,有蘑菇碎粒,蘑菇味十足
沙律不過不失
煙三文魚卡邦尼幾好味
烤新西蘭西冷牛扒味道還好
甜品時送上生日祝福 感覺窩心

整體而言 係唔錯嘅午餐選擇 值得再去
2017-09-20 455 浏览
和好友共進晚餐,呢度係一唔錯既地方食物嘅擺盤好有心思,野菌湯好香配埋黑醋麵包,令人更期待主菜另外仲叫左個沙律同炸蝦小食都好好味燒春雞比想像中小會再黎多次試下下午茶
和好友共進晚餐,呢度係一唔錯既地方
食物嘅擺盤好有心思,野菌湯好香配埋黑醋麵包,令人更期待主菜

另外仲叫左個沙律同炸蝦小食都好好味
燒春雞比想像中小

會再黎多次試下下午茶
2017-09-17
  • 黑松露野菌忌廉湯
2017-09-13 6359 浏览
讀書時期朋友生日都會送生日禮物,隨著年紀漸長,機乎甚麼也送過,每次朋友生日都是最頭痛之時,所以現在都會請對方食餐好的就算了。身邊不少女性朋友經常叫我介紹有甚麼好吃的,但其實大部份都是重環境多於食物質素,最緊要坐得舒服,食物反而是其次,今次這位壽星女也是,在開飯見到Gastrobox合晒朋友要求,大家又未食過,就大膽一試。***************Gastrobox是一間意大利餐廳,門面甚有氣派,店內燈光微暗,高樓底配上多棧水晶吊燈,再加上落地玻璃,環境非常有情調。燭台和水杯都有雕花,感覺高貴。餐牌由前菜至甜品都有,可以單點亦有套餐,單點價位不算便宜,但二人套餐只是$688,已經有沙律、湯、主菜、甜品和餐茶,以這個格調和位置的餐廳來說都算便宜。蜜瓜蟹肉田園沙律原本套餐是芒果蟹肉田園沙律,估計是沒有貨所以改用蜜瓜。蟹肉份量可以接受,但蜜瓜不夠甜,相信配芒果味道應會更好。黑松露野菌忌廉湯黑松露野菌忌廉湯濃稠適中,湯夠熱黑松露香味突出,忌廉湯入口creamy,味道不錯。餐前麵包餐前麵包觸手微暖,但略嫌較為乾身。香草大蝦忌廉汁扁意粉扁意粉均勻地灑上香草上,上面放上大蝦,大蝦都幾有份量。扁意粉

***************

燭台和水杯都有雕花,感覺高貴。

蜜瓜蟹肉田園沙律

蜜瓜蟹肉田園沙律

餐前麵包

餐前麵包觸手微暖,但略嫌較為乾身。
餐前麵包
香草大蝦忌廉汁扁意粉

扁意粉均勻地灑上香草上,上面放上大蝦,大蝦都幾有份量。扁意粉軟硬適中,忌廉汁creamy得來不會有膩滯,大蝦爽彈結實,整體味道不錯。
烤特級新西蘭肉眼配紅酒燒汁

新西蘭肉眼幾厚身,下面有車厘茄和薯蓉等配菜,旁邊佐以紅酒燒汁。
烤特級新西蘭肉眼配紅酒燒汁

肉眼原本點了五成熟,但奉上時卻有七成熟,雖然中間不是太紅,但幸好肉質選算軟嫩。肉眼空口吃味道過於單薄,個人覺得驚蘸芥辣比紅酒燒汁好味。
精選甜品-朱古力布朗尼

是日精選甜品為朱古力布朗尼,布朗尼朱古力味濃郁,但如果質感再軟身一點會更好。
餐茶-凍檸茶

餐茶可以選普通咖啡或茶,或加錢轉配其他飲料。凍檸茶茶味和檸味都可以。
餐茶-凍檸茶

總結,食物味道中規中舉,但座位舒適環境有情調,如果對食不是有太高要求,想平平地找間餐廳靜靜地傾下計或慶祝生日/周年紀念,都算是不錯的選擇。
2017-09-08 569 浏览
朋友生日,在地點方便的尖沙咀找餐廳。壽星喜歡西式的,budget不多⋯ 在Openrice最終看好評/食物/環境相揀了這家。第一次用openrice訂位,餐廳極快給我致電確認。明明是一家很外國的西餐廳,來電者的口音令我懷疑(事實證明如此)朋友準時到達⋯ 看照片實在猜不出原來餐廳面積很小,整間餐廳容納得那幾張枱;相信用來包場作求婚應該不錯🤣如果點套餐是有85折,可是當天有點飽,加上朋友不吃海鮮,所以可惜不能試。唯有單點一些食物。當天侍應介紹happy hour買紅送白的餐酒優惠,才$75就試試啦~紅酒我沒試,但那白酒⋯ 味道完全是薄加空泛沒餐酒的甜⋯ 簡直如水一般。我們點了2個主菜,可以加錢變成套餐,含smoked salmon Caesar Salad 及餐飲。那麵包原來的質感應該不錯,但餐廳竟然每片都再去烤焗一次,令每片麵包表面都帶點多士的香脆⋯⋯ 這個港式的處理方法很奇怪呢!原來這麵包的質感應帶點軟糯的⋯ 另再點了餐牌上看似獨特的前菜⋯ apple cinder的炸魷魚⋯⋯ 單看外表已無特別,入口更感中伏。幸好不算太貴(約$78)真的非常失望,厚厚的炸粉,亦不覺加了酒的香?有什麼特
朋友生日,在地點方便的尖沙咀找餐廳。

另再點了餐牌上看似獨特的前菜⋯ apple cinder的炸魷魚⋯⋯ 單看外表已無特別,入口更感中伏。幸好不算太貴(約$78)真的非常失望,厚厚的炸粉,亦不覺加了酒的香?有什麼特別?完全看不出來!

主菜點了卡邦尼意粉 及 肉眼。3百多的肉眼,原帶點期望⋯⋯⋯ 可惜得連拍照也提不起興趣來。肉味是有的,但不覺得是這個價位,難道是地點問題嗎?

意粉亦不似預期,拍照是為那presentation 及紀錄一下⋯⋯

生日嘛,訂位時當然會要求甜點可以寫朱古力字🤣 所以飽也要點甜品啊~ 餐牌上甜點選擇不多,就來一客心太軟吧!

樓面就只有2位侍應,其中一位是熱情又有禮的;算是為餐廳拉一點分吧!

2017-08-29
2017-09-06 4804 浏览
這晚又到了尖沙咀搵食,例牌要吃西餐,來到GASTROBOX,未進去已經覺得這家餐廳挺高質、挺有氣派,門外放置了餐牌以供參考。 對於我這個患上選擇困難症的人來說,餐廳設有晚餐供應真的太好,不用思前想後,花多眼亂,最後我與老公點了兩個Dinner Set,其中看見有牛扒已牽起心心眼了,吃牛扒總是不會厭的。 先為我們送上前菜,是煙三文魚沙律,煙三文魚的份量挺大,沙律菜很新鮮,這陣子有點尷尬,只因沙律菜太新鮮的關係,餐廳環境比較幽雅寧靜,我的吃相、咬口的chop chop聲好像滋擾了其他桌的客人。 由於當天午餐吃得太少關係,主菜未到,先吃個餐前麵包。 先送來這個紫蘇蓉鮮茄天使麵配龍蝦,賣相相當吸引,好像很久都沒有吃天使麵了,麵條爽口柔細,味道充滿鮮茄的香味。 我二話不說的先處理這個龍蝦,肉質甜甜地,幾新鮮,龍蝦肉挺多,份量大,都幾乎霸佔了整個碟,自私一點獨吃,哈哈! 再來是我最期待的牛扒,烤特級安格斯肉眼扒,一想起扒身的肉汁,我便流哂口水了,最喜歡牛扒那鎖著肉汁的口感,而這家餐廳的大廚真的做到我所說的,鎖緊牛扒肉汁,吃時嫩滑,不會乾身,牛扒帶點肥膏,的確揀牛扒要有些脂肪才好烹調

由於當天午餐吃得太少關係,主菜未到,先吃個餐前麵包。

再來是我最期待的牛扒,烤特級安格斯肉眼扒,一想起扒身的肉汁,我便流哂口水了,最喜歡牛扒那鎖著肉汁的口感,而這家餐廳的大廚真的做到我所說的,鎖緊牛扒肉汁,吃時嫩滑,不會乾身,牛扒帶點肥膏,的確揀牛扒要有些脂肪才好烹調。

旁邊還有秘製醬汁,其實本身牛扒都夠味份量剛剛好。

题外话/补充资料: 我覺得這家餐廳幾有格調,燈光昏暗的,環境舒適安靜,挺適合情侶來光顧,在食物質素方面不俗,很明顯食材都屬上等級。
2017-08-30
  • 紫蘇蓉鮮茄天使麵配龍蝦
  • 烤特級安格斯肉眼扒
2017-08-31 731 浏览
諗生日飯諗到頭痕?上google search生日飯搜到呢間餐廳就試下,用openrice卜位,好快有人打黎confirm.準時上到去,無咩人,但略嫌台同台之間隔得太近唔方便傾計;(好啦~~落單 2個人叫左以下:凱薩沙拉加雞肉炸魷魚圈肉眼扒12oz配雜菌加薯條心太軟配雪糕Hoegarden,Virgin colada (9pm前叫買一送一)因為卜位已經request畫圖,畫左鬆弛熊比朋友~~好靚~~~總括比90分^^野食唔錯 全部即起~o(^_^)o侍應姐姐好貼心有介紹餐牌~o(^▽^)o唔錯~下次會再去食

準時上到去,無咩人,但略嫌台同台之間隔得太近
唔方便傾計;(

好啦~~落單

2個人叫左以下:

凱薩沙拉加雞肉
炸魷魚圈
肉眼扒12oz配雜菌加薯條
心太軟配雪糕

2017-08-26 466 浏览
無論開心或者傷心難過的時候,有位好朋友一起分享樂事,或者聆聽你訴苦,為你分憂。人生才無憾。相約姊妹聚首一堂,談下天,說下地。當然要搵一間寧靜舒服嘅餐廳。話說有一天喺呢座大廈樓上食 完lunch 落嚟,見到呢間餐廳,大門很華麗,八卦走去望望室內環境,餐牌。原來係同花朝軒同集團,之前食過花朝軒中菜,很不錯,自然對佢地西餐都有信心,就決定 book 枱同姊妹晚飯。點了沙律,水牛芝士煙三文魚蟹肉沙律。店員抱歉說水牛芝士售罄,冇所謂,因為都想食呢個沙律。店員高興說會加多D蟹肉比我地。主菜是肉眼扒。medium welll 最岩我地。份額量夠大。女人,怎可以沒有甜品,心太軟喺姊妹至愛,當然要 order 一起分享,好似分享心事一樣。

Buffalo  cheese   with  smoked    Salmon  and  crab  meat  salad

Grilled  Angus  Rib  Eye  12oz

心太軟
2017-08-13
2017-08-24 473 浏览
放大假前想同男朋友撐下枱腳去左尖沙咀近近地The Cameron 既Gastrobox食飯貪佢地點優越得黎環境夠浪漫可以安靜咁享受二人世界 我地揀左二人套餐 $688除左有沙律,餐湯同兩款主菜之外仲有甜品•香芒蟹肉田園沙律•芒果清甜 而且沙律用到既蟹肉非常足料清甜既生果配上酸酸既沙律醬好開胃•黑松露野菌忌廉湯•忌廉湯好滑身飲落啖啖野菌口感但就唔太覺有黑松露味道整體味道都偏清淡•烤特級新西蘭肉眼配紅酒燒汁•肉眼排雖然腍身 但肉身有點咸,遮蓋左牛排本身的肉香味紅酒燒汁味道香濃如果本身肉眼排唔係咁重咸香味可能會比較適合配呢個汁•香草大蝦忌廉扁意粉•大蝦肉質爽甜彈牙食得出好用料新鮮忌廉汁唔怕太膩 味道適中扁意粉帶咬口 煮得岩岩好•芝士蛋糕•較重奶味 喜歡嘗甜既朋友一定喜歡因為呢到既芝士蛋糕偏甜 合我口味整體餐廳氣氛一流很適合情侶約會
放大假前想同男朋友撐下枱腳
貪佢地點優越得黎環境夠浪漫
可以安靜咁享受二人世界

我地揀左二人套餐 $688
除左有沙律,餐湯同兩款主菜之外仲有甜品

•香芒蟹肉田園沙律•

但就唔太覺有黑松露味道
整體味道都偏清淡

•烤特級新西蘭肉眼配紅酒燒汁•

肉眼排雖然腍身
但肉身有點咸,遮蓋左牛排本身的肉香味
紅酒燒汁味道香濃

較重奶味 喜歡嘗甜既朋友一定喜歡
因為呢到既芝士蛋糕偏甜 合我口味

整體餐廳氣氛一流
很適合情侶約會
我係用openrice予訂枱服務的,先要讚賞一下回覆速度快。在openrice搜尋,尖沙咀,西餐,然後想找環境清靜可傾談的餐廳,看到各位上載的照片就決定訂枱。今次是因為跟朋友談及工作問題所以沒有拍照。我們order了炸魚薯條,蘑菇湯,雜菜湯,雜菌意粉,一塊T bones及幾杯啤酒。總括而言,味道不是太特別,跟我在其他連鎖西餐廳吃到的差不多。但我最不滿意是塊T bones條筋好大條,因為燈光暗既關係,切到我朋友都出聲,有點尷尬。而且味道很淡,不夠鮮。環境不錯樓底高好適合OL,傾公事及情侶。
環境不錯樓底高好適合OL,傾公事及情侶。
2017-08-03
2017-08-11 444 浏览
朋友生日想搵間特別d的餐廳,呢間餐廳有好多盞水晶燈一入去已經覺得非常高級,難得係餐廳雖然裝潢好靚,但價錢亦算親民,2人晚餐只係$688,絕對大部分人都可以接受。如果2人餐唔啱口味,餐廳亦有好多其他選擇,set dinner 二三百蚊已經可以食到。餐廳連水杯都靚過人,呢個價錢真係好值。先來前菜芒果蟹肉沙律,新鮮蔬菜好爽脆,伴埋蟹肉同芒果,酸酸甜甜非常開胃。餐包新鮮焗起,十分香脆。黑松露野菌湯一上枱已經聞到好香好香,飲落口好creamy。主菜同時來了,大蝦扁意粉,虎蝦大大隻好彈牙,意粉煮得剛剛好,忌廉汁味道亦好香濃。牛扒好大塊,最愛5成熟見到血紅色,一咬入口牛味濃郁,食到大量肉汁,而且一點都唔靱,呢個價錢食到呢個質素牛扒,真係令我好驚喜。主菜後已經非常之飽,但甜品又點可以缺呢?set dinner包左芝士蛋糕,好滑好香芝士味,但話曬朋友生日,甜品可加錢轉心太軟,我地轉左一個,上枱時朋友好驚喜,因為碟上除左寫上朋友名之外,仲畫左枝好靚的花花,非常細心,而且食落仲好好味,外脆內軟,朱古力好軟滑,sooooo sweet and soooo happy。有咩紀念日或大日子,呢度真係唔只環境靚,食

主菜後已經非常之飽,但甜品又點可以缺呢?set dinner包左芝士蛋糕,好滑好香芝士味,但話曬朋友生日,甜品可加錢轉心太軟,我地轉左一個,上枱時朋友好驚喜,因為碟上除左寫上朋友名之外,仲畫左枝好靚的花花,非常細心,而且食落仲好好味,外脆內軟,朱古力好軟滑,sooooo sweet and soooo happy。有咩紀念日或大日子,呢度真係唔只環境靚,食物仲好有水準,絕對值得推薦呢間餐廳比朋友。

2017-07-20 720 浏览
星期日約左姊妹六人聚會,想係尖咀揀一間坐得舒服,又唔洗90分鐘被催交枱。呢間就係一個好選擇。今日有lunch set.頭盤,我揀忌廉南瓜湯, 呷一啖暖湯入口,南瓜蓉及忌廉相融,有清清的南瓜味,微甜。但忌廉味不太重。我地六位,各揀了一份主菜。我揀左牛扒,七成熟,肉材煎得啱好,正是我想要的七成熟。而且肉材沒有太多肥膏,冇咩筋.肉質靚, 啲汁當然不需太碱,最啱想食低納食物的我。姊妹請我試左天使麵,香草味和芝士融和得合如其份,入口有香草清香和淡芝士味伴隨滑滑既天使麵呢個海鮮意粉,今次都係冇試,可能好味,所以姊妹一人食曬,冇同我分享呢個三文魚意粉,我今次冇試過,只見到姊妹食得都滿意。下次試左,再喺食評中分享我的感受這類的裝修,可營造時尚及浪漫的氣氛,旁邊落地玻璃,令食堂光線充足。但我會下次試吓,同Honey食個浪漫二人dinner

今日有lunch set.
頭盤,我揀忌廉南瓜湯

.肉質靚, 啲汁當然不需太碱,最啱想食低納食物的我。

煙三文魚意粉

帶子天使麵
2017-07-09
帶子天使麵
2017-07-09 814 浏览
當日係補祝男友生日,見到openrice推薦,評語又唔差,就book枱黎試下。唔知因為我同男友都係學生定個樣比較後生,個職員態度好差,但對住啲OL等等就好有禮貌。好少職員,行入去都冇人理,等咗陣先有個女職員慢慢行過黎問有冇bk。枱與枱之間有少少太近,除此之外環境都幾舒服幾浪漫。食物質素唔算好好,份量好少,但價錢就接近$500一位。最後個甜品有喺碟寫字,算係幾好服務。難得慶祝生日開開心心,但受氣嘅感覺真係可惜咗。
枱與枱之間有少少太近,除此之外環境都幾舒服幾浪漫。
食物質素唔算好好,份量好少,但價錢就接近$500一位。
最後個甜品有喺碟寫字,算係幾好服務。
難得慶祝生日開開心心,但受氣嘅感覺真係可惜咗。
用餐优惠
優惠券
2017-06-30 804 浏览
we ordered the set lunch menu's salmon and spinach angel hair and the shrimps risotto. the pasta was overcooked along with the 5 paper thick salmon slices. the risotto on the other hand, was undercooked. needless to say, my friend and I did not finish our dishes.
2017-06-30