2023-03-14 33 浏览
朋友呢日話要帶我食好西,帶左我黎香港銅鑼灣皇冠假日酒店呢間Giacomo 黎個fine dining 😆好彩我今日唔係hea著姐🫢一入到黎就覺得啲燈光令人覺得好relax, 我地都諗住今晚邊飲酒邊食好西邊傾心事❤環境拎哂滿分,食物質素同樣滿分!每張枱都有玫瑰同蠟燭做裝飾,打卡一流!我對餐廳嘅homemade petit four真係印象好深刻,估唔到自家製既朱古力可以有咁多唔同既味道同埋咁好食!佢既麵包條點橄欖油同黑醋都好好識,好香口~仲有就係佢既Homemade Fettuccine都值得一讚!自家製既麵條夠哂彈牙,配埋48個月既風乾火腿仲有芝士,真係食到我地lamlam脷!夠哂意大利風情~

2023-03-13 39 浏览
返工咁忙,間唔中都想食好啲,今次特登揀咗一間酒店西餐廳食好西獎勵自己 ~ 呢度環境同服務都一流,可以好好地食餐飯慰勞吓Roasted Scallop 餐前小食係香燒帶子,上碟已經聞到好香,賣相都好靚,上面仲有一片片嘅白松露,點埋蘑菇汁一齊食,令帶子嘅鮮味更加出!Colorado Lambwith artichoke purée and lamb jus羊架係黎自美國Colorado,品質保證唔係cheap cheap 食材🤭 羊肉燒完後外皮都帶微微焦香,燒得幾靚,係呈粉紅色,食落肉質嫩滑 仲有少少羊脂肪,鍾意食羊嘅朋友一定要嗌✅William pear 🍐 最後仲嗌咗個甜品,都幾得意,係啤梨上面有片白朱古力,甜度啱啱好唔會太漏😆 同啤梨一齊食幾清新
Roasted Scallop
Colorado Lamb
William pear 🍐
2023-03-13 30 浏览
每逢特別嘅日子都想食好味嘅餐廳去紀錄低呢啲時刻,今次特別嘅日子我就揀左黎呢間fine dining~ 呢度嘅環境都唔錯,都好寧靜舒服,可以慢慢嘆下我地都叫左好多款唔同野食,有幾款都令我印象深刻,其中一款係sourdough,呢個係餐廳送既麵包,食落好香脆,內脆外軟好好食!佢長條形既個一款食到我地好滋味😆另外hamachi tartare都好出色,油甘魚上面配上魚子醬,我都係第一次食呢個配搭,估唔到咁好食,佢個醬汁都好出色,令到成件事好夾!呢度仲有間人氣dish,Red prawn spaghetti chitarra,呢個意粉真係不得了,蝦味勁重!同埋蝦既肉質好陣,好新鮮,個意粉沾滿蝦既蝦膏,令人食完一啖接一啖!超正,必叫!

香港銅鑼灣皇冠假日酒店高級意大利餐廳🍴呢間意大利餐廳係喺香港銅鑼灣皇冠假日酒店入面嘅🙆🏻‍♀環境好闊落 坐得好舒服 適合慶祝特別日子🥰今次嚟左食lunch 叫左個3 courses set 😙包左Appetizer, Pasta/ Main & Dessert/ Cheese🌰 CHESTNUT SOUP with Burrata cheese and basil 栗子湯我通常都係飲中式老火湯多 西式栗子湯真係第一次試 估唔到幾正🤭栗子湯打成蓉超濃味 入面仲有D栗子粒同burrata cheese 飲落好有層次😋🥩 WAGYU SIRLOIN with celery root and braised mushroom呢個西冷和牛煎得啱啱好 煎完都keep到肉汁  牛味幾香濃 😋而且咬落去肉質幾嫩 幾好食👍🏻🧀 CHEESE SELECTION with homemade compote作為芝士控 見到menu有呢個即刻叫左 😆 所以今次冇食到甜品🙈總共有3款Chef's selection嘅芝士 配左紅酒toast, 自製蜜餞同提子乾一齊食🙆🏻‍♀ 每款芝士都有唔同口感同濃度 大滿足🤰
香港銅鑼灣皇冠假日酒店高級意大利餐廳🍴

呢間意大利餐廳係喺香港銅鑼灣皇冠假日酒店入面嘅🙆🏻‍♀

環境好闊落 坐得好舒服 適合慶祝特別日子🥰

今次嚟左食lunch 叫左個3 courses set 😙

而且咬落去肉質幾嫩 幾好食👍🏻

每款芝士都有唔同口感同濃度 大滿足🤰🏻
Lunch Set:
✨ 2 courses ($480)
✨ 3 courses ($550)
✨ 4 courses ($680)
+10% service charge
📍 Giacomo Ristorante
銅鑼灣禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店地舖

2023-03-12 34 浏览
最近同朋友仔不約而同都想食美味又高質既意大利菜,上網一search就見到呢間高級既意大利餐廳,加上由師承多間米芝蓮餐廳既大廚主理,我地急不及待馬上去試一試餐廳既環境非常好,雅致又有情調,好適合慶祝節日或者紀念日的朋友們黎食我地都試左幾款菜式,各有特色,賣相加上味道都不錯,值得再黎食~~~BREAD BASKET面包籃內面有sourdough,芝士仔同埋芝士薄片,個人覺得sourdough 好好味,外脆內軟~~~COLORADO LAMB 來自美國既羊肉,表面稍微焦香,內裏肉色呈粉紅色,口感剛剛好,先食到羊肉既油脂香味,咬落口肉質嫩滑帶有淡淡既肉羶味~~~~RED PRAWN SPAGHETTI CHITARRA呢個係餐廳推介菜之一,食完覺得果然無點錯紅蝦好大隻,蝦味十分濃,而且鮮甜肉質爽滑,蝦頭既蝦膏爆滿,就咁食或者加入意粉一齊食都好鮮好香~~~~HOMEMADE PETIT FOURSHomemade chocolate 有Truffle chocolate 同埋Milk chocolate,兩款既朱古力口感絲滑,味道香濃純厚而細膩,食完後香味依然留係口腔一陣子

~~~
BREAD BASKET

~~~
COLORADO LAMB

~~~~
RED PRAWN SPAGHETTI CHITARRA
呢個係餐廳推介菜之一,食完覺得果然無點錯
~~~~
HOMEMADE PETIT FOURS
2023-03-12 16 浏览
老公帶我大嘆正式意大利餐🥰當然要打扮一番配合餐廳嘅環境啦😄一入到餐廳,環境好高貴好舒適,不自覺地令我都散發出優雅氣質🤭❤SOURDOUGH正式意大利餐點少得麵包🥯外脆內軟,配搭埋橄欖油同黑醋食,真係絕配。❤RED PRAWN SPAGHETTI CHITARRA大大隻嘅蝦充滿鮮味,有口感之餘而且肉質彈牙。最佳食法,建議可以將蝦頭拆開,將蝦膏撈入意粉一齊食,味道更勝一籌👍🏻❤CHOCOLATE SOUFFLÉ口感好軟熟,好香嘅朱古力味,通常朱古力嘅甜品都食唔曬,因為會太膩,但呢個唔會,食落唔會覺得太甜,就算唔太嗜甜嘅男士應該都可以接受。餐廳環境,仲有一流服務同食物質素,真係物超所值👍🏻絕對係情侶們首選
老公帶我大嘆正式意大利餐🥰當然要打扮一番配合餐廳嘅環境啦😄

❤SOURDOUGH

❤RED PRAWN SPAGHETTI CHITARRA

❤CHOCOLATE SOUFFLÉ

2023-03-12 20 浏览
高級餐廳Giacomo Ristorante❤頭盤麵包籃有Sourdough、芝士麵包條及芝士薄片,芝士薄片配黑醋同Olive Oil 一齊食好好味😋❤COLORADO LAMB $500羊架係來自美國Colorado燒羊肉顏色呈粉紅色, 食落肉質嫩滑 😋有少少羊羶味,外皮帶微微焦香,有少少羊脂肪😋❤AppetizerRoasted Scallop炸帆立貝配魚子醬•帆立貝新鮮炸起熱辣辣,鮮甜又彈牙 😋😋😋📍Giacomo Ristorante禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店地舖
高級餐廳Giacomo Ristorante

❤COLORADO LAMB $500
羊架係來自美國Colorado
燒羊肉顏色呈粉紅色, 食落肉質嫩滑 😋
有少少羊羶味,外皮帶微微焦香,有少少羊脂肪😋

❤Appetizer
Roasted Scallop
炸帆立貝配魚子醬•帆立貝新鮮炸起熱辣辣,鮮甜又彈牙 😋😋😋

📍Giacomo Ristorante
禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店地舖
2023-03-11 16 浏览
臨近聖誕,又係朋友食大餐嘅時間啦!今日同朋友嚟呢一間餐廳,無論食物同環境都好正,係一個好好嘅Fine dine體驗!Sourdough🥯個人好鍾意食麵包,呢個酸種麵包都好好味!煙煙韌韌好有咬口,點上橄欖油同義大利黑醋,好開胃!King Crab🦀️既然係聖誕就打算食豪啲,所以主菜我哋就叫咗呢個帝王蟹!呢度用嘅係挪威嘅帝王蟹,用清蒸嘅方法,個source就係茴香奶油,上面配以魚子醬!蟹肉好清甜,肉質緊實,下面既奶油就好香好creamy,加埋魚子醬既鹹味,整道菜層次更豐富!William Pear🍐甜品我哋揀咗William pear,擺盤好靚好精緻,就好似藝術品一樣!梨味好清甜,食落唔會好膩!呢個甜品好加分,為整頓晚餐話上完美句號!

Sourdough🥯

King Crab🦀️
既然係聖誕就打算食豪啲,所以主菜我哋就叫咗呢個帝王蟹!

William Pear🍐
呢日朋友生日 佢想揀間較高級餐廳打卡影相食飯慶祝所以我地揀左銅鑼灣呢間很優雅 簡約高尚既酒店餐廳去慶祝啦☺🥖 SOURDOUGH入座後會送上麵包籃 酸種麵包暖暖的 配上橄欖油及黑醋 有麵包條 很香脆 sourdough 外脆內軟芝士薄片 芝士條 很香脆可口 味道濃厚 🍝 RED PRAWN SPAGHETTI CHITARRA 巨型紅蝦好重蝦味 咬落肉質鮮嫩又彈牙好新鮮 將蝦膏擠晒出嚟撈落麵度一齊食 鮮味倍增意大利粉好入味 非常掛汁 麵質口感煙韌🐟 HAMACHI TARTARE北海道油甘魚 鋪上牛油果醬 柑橘醬 中間放有魚籽咸鮮味 幾清新醒胃 每樣材料都有獨特味道一個很有特色既菜式
呢日朋友生日 佢想揀間較高級餐廳打卡影相食飯慶祝

HAMACHI TARTARE
午餐
SOURDOUGH
HAMACHI TARTARE
[銅鑼灣]靚靚高質意大利菜踏進三月,年頭的時間,新一年,新開始。為黎緊一年的工作,都要鼓勵下自己🤪,就係食好西。所以上網做下功課,今次就試下book米芝蓮星級餐廳的資深大廚主理的意大利菜,好期待😍。餐廳裝修以淺灰藍白為主調,感覺好沈穩寧靜,加上牆身柔和燈光的配合,好有特別個性和舒服。環境唔錯,幾鐘意☺。☁ Sourdough bread頭盤有幾款麵包,熱辣辣的🤤,有酸種麵包,芝士條同芝士片,外脆內軟,配埋我的最愛黑醋同橄欖油,無得輸❤,食到停唔到口。☁ Hamachi Tartare食tartare 最緊要食材新鮮,今次個油金魚好新鮮🤩,魚肉好彈牙,仲食得出有用柚子同檸檬醃製,味道清新,再配上甘香的魚子醬,增加味道層次感😌,而且賣相又好吸引🥰。☁ Homemade Petit Four 甜品就有Petit Four,擺碟好精緻,將macaroon 同raspberry cake 放係舖滿不同的朱古碎面,又唔會太甜,而且甜得黎帶少少酸,清新醒胃😍整體味道:🌕🌕🌕🌗🌑環境:🌕🌕🌕🌗🌑地區:#arfan_foodie_銅鑼灣類別:#arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_food
[銅鑼灣]靚靚高質意大利菜

踏進三月,年頭的時間,新一年,新開始。

☁ Sourdough bread

整體
味道:🌕🌕🌕🌗🌑
環境:🌕🌕🌕🌗🌑
地區:#arfan_foodie_銅鑼灣
類別:#arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_couple

——————
Giacomo Ristorante
禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店地舖
——————
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介 #食好西 #相機食先 #hongkong #arfan_foodie #arfan_foodie_小圈子聚會 #arfan_foodie_couple #arfan_foodie_銅鑼灣 #意大利餐廳 #米芝蓮
2023-03-11 12 浏览
Giacomo Ristorante.Sourdough一開始先來一個酸種麵包外皮脆脆地入面鬆軟傳統食法配上橄欖油同黑醋汁酸酸地幾開胃.Colorado Lamb羊架來自美國Colorado燒羊肉顏色呈粉紅色食落肉質幾嫩滑帶少少羊羶味唔會太羶外皮帶微微焦香羊脂肪好香.King Crab來自挪威既蟹肉蒸左之後加埋青瓜、蘿蔔、茴香奶油、魚子醬、番茄、羅勒油整成一個沙律味道好豐富魚子醬同蟹肉既鮮味好出.地址:銅鑼灣禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店地舖
[銅鑼灣] Giacomo Ristorante
羊脂肪好香
King Crab
來自挪威既蟹肉
蒸左之後加埋青瓜、
蘿蔔、茴香奶油、魚子醬、番茄、羅勒油
整成一個沙律
味道好豐富
魚子醬同蟹肉既鮮味好出
地址:銅鑼灣禮頓道8號香港銅鑼灣皇冠假日酒店地舖
2023-03-10 14 浏览
慶祝好朋友生日,特登上網搵咗呢間高質意大利餐廳嚟好好慶祝下餐廳裝修好優雅,用咗唔少壁畫做裝飾,整體氛圍高級時尚,環境好舒服🦀King Crab賣相好靚😍挪威帝王蟹肉配上Oscietra魚子醬、芹菜粒、青瓜、紅蘿蔔、茴香奶油、蕃茄同埋羅勒油,食落蟹味十足,非常滋味🍩Homemade Petit Fours自家製小甜點,食得出好有水準,作為一餐嘅終結好滿意💜🍐William Pear好精緻嘅甜品,威廉斯梨食落好爽脆香甜,十分清新整體嚟講,餐廳環境好舒服,服務夠貼心,每一道菜嘅擺碟都好有心思,簡直就係視覺味覺嘅享受🥰呢度真係好適合慶祝下啲特別節日
慶祝好朋友生日,特登上網搵咗呢間高質意大利餐廳嚟好好慶祝下

🦀King Crab

🍩Homemade Petit Fours
自家製小甜點,食得出好有水準,作為一餐嘅終結好滿意💜

🍐William Pear
好精緻嘅甜品,威廉斯梨食落好爽脆香甜,十分清新

呢間餐廳主打意大利菜,環境裝修得好靚,未食就咁睇環境都覺得高貴典雅😇.👁‍🗨Cheese selection (7/10)💲260.➰叫左個芝士拼盤,呢個拼盤係會由主廚精選既,所以幾有驚喜,因為吾知會有咩芝士😂每一款既芝士口感味道都吾同,有軟既有硬既,有重味又淡味,配埋附上既脆餅食,完全岩哂芝士迷.👁‍🗨 Red prawn spaghetti chitarra (7.5/10) 💲680.➰ 呢個意粉睇落好似好普通,但係食落可以好重蝦味,店員建議將西班牙紅蝦蝦頭既膏擠落啲意粉度,撈埋一齊食,咁就會啖啖紅龍蝦蝦膏味,因為索哂所有精華🙃而且紅蝦大大隻,肉質鮮嫩得離又夠哂爽口彈牙 ,確實吾錯😜.👁‍🗨Homemade petit fours (7/10).➰ 甜品質素都吾差,底下啲朱古力味道夠哂,面頭細細個既紅桑子蛋糕幾有牛油香,macaron細細粒,就算比較甜都吾緊要🫣.🔛 整體評分(7/10)

🔛 整體評分(7/10)
2023-03-10 23 浏览
之前去左香港銅鑼灣皇冠假日酒店入面既高級意大利餐廳【Giacomo Ristorante】試佢既5 courses dinner set。包括前菜、頭盤、main x2同甜品,另外仲有homemade petit four,$1580 per person(另外某兩個main係要另外加錢)。個人最推薦係佢地既Brittany Blue Lobster, Colorado Lamb同Homemade Petit Four。Brittany Blue Lobster:包括BB茄子同龍蝦汁。龍蝦肉質爽口鮮甜,搭配濃郁龍蝦汁更加凸顯龍蝦既鮮味。BB茄子又可以增加更多口感。Colorado Lamb:使用黎自美國Colorado既羊架,肉質嫩滑多肉汁,只係有少許羊騷味、唔會太濃,容易接受同入口。外皮又煎到微微焦香,不錯。Homemade Petit Four:整體唔會太甜,有D似cookie夾住D cream,果仁味濃郁。

2023-03-10 23 浏览
呢間係香港銅鑼灣皇冠假日酒店嘅意大利🇮🇹餐廳,環境充滿格調,滿滿藝術作品😳食物同擺設更見心思!而且由經驗豐富嘅廚師主理,非常值得推薦👍🏻SOURDOUGH 麵包籃麵包麥香味撲鼻,入口味道非常特別,有淡淡嘅酸味,麵包亦外脆內軟,口感豐富🥰SCAMPI CARPACCIO 賣相精緻,食材名貴豐富🫣底層鋪滿蝦肉,上面有奧思迦魚子醬, 咸鮮味十足😋加上海膽嘅軟綿同柑橘,齊齊放入口,有一種清新鮮美充斥味蕾😊大愛CITRUS靚到唔捨得食呢🤩服務員會係你面前撒上佛手柑 ,好特別!CITRUS 入口即溶,上層放左西柚、柚子、橙等生果粒粒,每粒生果都好甜,應該精心挑選過!而中間夾左層雪糕,真係心機甜品,一試難忘🥳

2023-03-06
午餐