2021-04-08 291 浏览
其實佢既包我都食過晒甘滯,最好食都係牛角包,我覺得好食過bake house ,另一間可以同佢比既係dominique ,有一個甜品係牛角包既皮中間唧cream,估唔到都甘好食。不過食得好論盡,因為中間全部都係cream,一咬就咇晒出黎。我自己坐係係cafe食過一次甘多,咖啡好一般,沙律都係好一般,慳返10% service charge,行過隔離排隊買牛角包啦
2021-03-31 530 浏览
週日行尖沙SOGO,行完7點半,過K11晚餐,問咗保安話Food court係地下一層多嘢食,一路行見到呢間西餐,隔離同名麵包鋪頭🍞排長龍,好彩餐廳好多位,叫咗兩個套餐,加多個主菜。套餐餐湯係洋蔥湯,夠熱,夠味,入面浸咗片芝士麵包好好味,大大加分,Burger都好食,竹炭包好鬆軟,牛肉夠嫩,夠Juice,豬肉腸通粉湯汁好夠味,肉腸少少辣,美中不足有些overcook,少少硬,南瓜意大利飯🇮🇹絕對係驚喜,芝士比例相當出眾,加上新鮮烤炙的羽衣甘藍,口感非常好,😋😋😋,意猶未盡,連平時時西餐尤其是芝士冇咩也興趣老公都讚不絕口!總體來講,很美味嘅晚餐!
2021-03-28
  • Pumpin in Risotto
  • Onion Soup
行到攰攰地想搵間cafe坐下食少少野,咁走左去K11 Musea Food Playground聽講呢間bakery平時好多人排隊,見今日無乜人排,就去試試啦!叫左個Raspberry Cloud Croissant($28). 本身都驚會好甜,但完全唔係個回事! 佢啲cream好厚實,唔係好膩個重,有淡淡raspberry香味,唔太甜,同牛角包好match👍🏻 牛角包中間好多窿窿,個包好鬆軟,小小chewy,口感好飽滿😂另外買左佢地既包可以享有9折買佢地既飲品。我叫左杯Matcha Latte.味道同Stxxxxxx個杯差唔多,不過無咁甜👍🏻🍵

2021-03-27 236 浏览
牛角包來講呢間真係好好食,係我心目中的第一名。完全做到哂一個好食嘅牛角包應有嘅要點,外皮十分酥脆,內層結構呈蜂窩狀,而牛油味亦很充足。另外佢地嘅scone都非常唔錯喔!不過個人覺得唔需要加clotted cream,因為加左味道同口感都唔覺有咩大分別,不過就大大增加左脂肪量同熱量😂!

外卖自取
2021-03-23 242 浏览
係K11 musea行完街又想食啲,當下午茶輕食,咁就落左food court個層睇下有咩食。見到呢間麵包店大排長龍,就去睇下賣咩包啦。呢到都有好多選擇,以酥皮麵包為主,大多都係賣相好精緻,好多種款式,好多種口味。除此之外,都有少量普通嘅麵包選購。最後揀左兩個麵包試下,一個係士多啤梨酥,另一個係類似丹麥酥,買完職員都有分開袋仔幫我裝好。酥皮都做得幾有層次,食落幾薄、幾香脆。呢啲都幾考功夫!價錢貴但都值得一試!
係K11 musea行完街又想食啲,
當下午茶輕食,
咁就落左food court個層睇下有咩食。
見到呢間麵包店大排長龍,
就去睇下賣咩包啦。
呢到都有好多選擇,
以酥皮麵包為主,大多都係賣相好精緻,
好多種款式,好多種口味。
除此之外,都有少量普通嘅麵包選購。
最後揀左兩個麵包試下,
一個係士多啤梨酥,另一個係類似丹麥酥,
買完職員都有分開袋仔幫我裝好。
酥皮都做得幾有層次,食落幾薄、幾香脆。
呢啲都幾考功夫!
價錢貴但都值得一試!
一向最愛GC的Apple Turnover, 每次去GC, 都忍不住要買一個。風聞除了牛角包和蘋果批,scone也不錯。今次經過,一口氣買了三個口味,原來真的名。不。虛。傳!先趁熱,吃了一個綠茶味的,表皮非常鬆脆,像吃曲奇餅,內軟,濃厚綠茶味,喜歡綠茶的一定愛。另外兩個,第二天當下午茶吃掉。焗爐焗完了,表皮鬆軟的口感還在,朱古力又比原味好吃。當然,最推薦還是即買即吃。沒實際查証過,但我覺得GC的置麵包架應該都有保溫功能,不然怎麼每個鬆餅和麵句買來都暖烘烘的?🍎蘋果批Apple Turnover($34)🍵綠茶scone ($22)🍫朱古力scone ($22)🍯原味scone ($17)
Apple  turnover

今次經過,一口氣買了三個口味,原來真的名。不。虛。傳!
當然,最推薦還是即買即吃。

🍎蘋果批Apple Turnover($34)
🍵綠茶scone ($22)
🍫朱古力scone ($22)
🍯原味scone ($17)
Scones
2021-03-20
外卖自取
Apple  turnover
2021-03-17 316 浏览
星期六的中午,長長的人龍,排了30分鐘。第一次買過牛角包,食完好回味好懷念,今次再買,一口氣買了四個。 最喜歡就是焦糖奶油酥,口感極佳,每一口都有焦糖嘅香,脆脆的口感。第二日再加熱, 一樣咁酥脆。 士多啤梨丹麥酥四個角都好脆,士多啤梨下面嘅吉士甜度適中,加埋士多啤梨果粒,剛剛好。Raspberry cloud Croissant $28 紅桑子牛角包 牛角包嘅外面都很脆,加上紅桑子的蛋白霜,配搭新鮮。flexseed croissant 亞麻籽牛角包沒有太多驚喜。
星期六的中午,長長的人龍,排了30分鐘。

最喜歡就是焦糖奶油酥,

士多啤梨丹麥酥

Raspberry cloud Croissant $28
紅桑子牛角包
牛角包嘅外面都很脆,加上紅桑子的蛋白霜,配搭新鮮。

flexseed croissant 亞麻籽牛角包
沒有太多驚喜。
招牌法式焦糖奶油酥
2021-02-17
30 分钟 (外卖自取)
招牌法式焦糖奶油酥
  • Croissant
大家如果要食真係要早少少過嚟排隊,因為真係有好多人排🤣如果想攞新鮮出爐嘅麵包,可以拎個盤邊排邊等,會周不時有人推一架麵包車出嚟,即刻夾新鮮出爐嘅麵包俾你,咁就唔使夾定啲包排隊等到凍哂🤣🤣牛角包做到層層分明,味道亦都唔會過甜過油膩
大家如果要食真係要早少少過嚟排隊,
被華爾街日報評為巴黎最好食嘅牛角包Gontean Cherrier2019年係尖沙咀K11 Musea 開設香港第一間分店,GC係2010年法國開創首間分店之後係九年間已經係日本、首爾、新加坡、澳洲等地方迅速擴展,係全球開設超過 50 間分店,當中主打既牛角包一日銷售量可以賣到1,000個。今次呢間香港GC分做4個區域,分別係麵包店、餐廳、Coffee Corner同自設既開放式麵包工場,設有開放式廚房,邊排隊可以睇到師傅整麵包之餘,仲聞到新鮮出爐嘅麵包香味,而且可以睇準新鮮出爐時間即刻夾走新鮮既麵包。除咗有人氣口味之外,好似抹茶、亞麻籽、原味、芝士火腿、朱古力杏仁,仲有香港限定嘅蛋白霜紅桑苺牛角包。除咗麵包都有好多款法式甜品同咖啡,好似雲呢拿焦糖法式凍餅、開心果焦糖凍餅,而且仲有提供熱食同飲品嘅Cafe同餐廳。-排隊當日係星期日,下晝嚟到見到一條人龍大概有10個人,以為要排好耐好似bakehouse,但人龍去得好快,可能因為依間係大家揀好咗去俾錢,而bakehouse係去到先揀,所以排咗幾分鐘就去到cashier。另外一提GC有小小立食區既位置,如果想買完即刻食唔想去CAFE或者餐廳

排隊
另外一提GC有小小立食區既位置,如果想買完即刻食唔想去CAFE或者餐廳可以一試,不過記得保持社交距離!
1️⃣ 原味牛角包 💰24(👅: 9/10)

呢個牛角包可以咁出名,因為製作方法一絲不苟,師傅用上法國麵粉同牛油製成麵糰,令牛角包角係烤焗過後有濃濃牛油香,而且會用急速冷凍麵糰技術令麵糰發酵3-4個鐘,令麵糰內部保持鬆軟度,最後加上蛋漿,放入攝氏170°C既焗爐焗20分鐘就完成,而且師傅會調校室內溫度保持20°C左右,令到麵糰保持濕潤。
原味牛角包

未食落去個刻已經知同其他croissant有分別,從外觀睇到已經係好有層次口感,
每層分明而且超薄嘅酥皮,咬落去一定係酥脆既牛角包,烘到係平均既金黃色,完全無油令令,賣相一定係我見過最靚既牛角包。

牛角包咬落外層非常酥脆,內層鬆軟,質感輕盈但係口感有層次,牛油味有小小但唔算好勁,夠乾身,唔似平時牛角包好油又濕,內餡既蜂巢位就唔算平均,
不過感覺係要即場買即場食,如果買到返屋企應該就冇咁酥脆。
2️⃣ 朱古力杏仁牛角包💰32(👅: 9.5/10)
朱古力杏仁牛角包

上述所講既牛角包質感依然係度,本身無特別期望不過朱古力杏仁同牛角包出奇地夾,牛角包表面有好多杏仁片同糖霜,杏仁片份量幾多,杏仁就係包既內餡。表面既杏仁片食落好香脆,同入面既杏仁餡裡應內合,杏仁味夠濃郁,不過味道就會比較甜D,同因為有內餡所以偏濕,不過對我黎講口感同味道都有驚喜,而且食落唔咁膩,會比起原味牛角包更加想ENCORE。

如果本身鍾意食杏仁或者朱古力,或者鍾意食甜D既,會更加推介呢個口味比起原味,如果淨係想食酥皮既口感同多小小牛油香就食原味會好D。

🌟不論係bakehouse定係GC既牛角包都係好好食,各有千秋,但以易買既程度我一定會揀GC,因為呢家次次次經過bakehouse都見到最少20人既人龍,有時更甚有40-50人,要等成10幾20分鐘仲要唔知排到去買唔買到,但GC既人龍5分鐘內就排到,而且有工場,牛角包從不缺貨,淨係呢點已經滿足到我想食好食既牛角包既想法。
如果下次我會試紅桑苺牛角包、scone、法式焦糖奶油酥、蘋果批。
快速總結:
原味牛角包: GC牛油味較重,Bakehouse內餡層次多D,做法傳統D
價錢Bakehouse > GC
想食非傳說口味既牛角包 > GC
唔想排咁耐想食牛角包 > GC
想食牛角包+Scone > GC
想食牛角包+葡撻 > Bakehouse
👅味道: 9.5/10
🍴環境: 8/10
💰消費: $56 (服務費: NA)
2021-02-14
原味牛角包
朱古力杏仁牛角包
  • 杏仁牛角包
2021-03-12 254 浏览
太多missions要完成within 45 mins,見GC冇咩人梗係試吓.Grilled Chicken and Portabello Mushroom Hot Sandwich:好鍾意食potabello所以一睇menu就揀佢.成個sandwich份量好足,烤雞係用雞胸肉,唔算厚所以唔鞋.portabello就係切碎嘅,如果成隻上會開心好多,加埋大量好fresh嘅沙律菜,好飽嘅一個dishFrench Fries: 幼身炸薯條,熱辣辣點ketchup食好好味食物味道唔錯但Staff就麻麻,叫嘢食想搵個人落order都好難.已經只得4-5枱客only, d staff都唔知去晒邊...

,加埋大量好fresh嘅沙律菜,好飽嘅一個dish

2021-03-12
用餐优惠
優惠券
呢間麵包店如果你無乜時間就真係唔好買❗🤣🤣條隊次次都係勁長打哂蛇餅咁!來自巴黎既牛角包真係太受歡迎喇🥐🥖🥨!上星期趁聖誕節假期有啲時間行下尖沙咀又心癢癢想去望下呢間麵包店有無咩新鮮出爐可以試🎄🥐~結果比我撞到ham n cheese❤❤❤!完全無猶豫過就同朋友買咗❤!(但其實好大個食完好飽~淺嚐比較建議2個人share一個🙈🙈🙈)雖然我朋友鐘意食bakehouse多啲🤣但我覺得呢度都好正🥐❤!-🥐ham and cheese croissant/$42:佢一出就被啲客圍捕成盤🤣🤣!10秒之內清空咗超誇張!但佢新鮮出爐熱辣辣真係好正呀🔥!啲芝士鋪滿成個牛角包啖啖cheese堅邪惡🧀🧀!入面仲有火腿同車打芝士,啲車打芝士係融哂落個包同塊火腿度架❤☺!真係夠哂足料所以都賣得唔平🙈🙈!我覺得如果個包可以整得再脆啲會更好😬😬~但整體都好好食🤪🧀!-上次朋友請我食過佢個抹茶味都唔錯!但我個人覺得ham n cheese正啲🤣🤣!·
呢間麵包店如果你無乜時間就真係唔好買❗🤣🤣
條隊次次都係勁長打哂蛇餅咁!
來自巴黎既牛角包真係太受歡迎喇🥐🥖🥨!
結果比我撞到ham n cheese❤❤❤!
完全無猶豫過就同朋友買咗❤!
雖然我朋友鐘意食bakehouse多啲🤣
但我覺得呢度都好正🥐❤!

ham and cheese

ham and cheese
2021-03-09 224 浏览
近日K11 Musea重開,多咗好多機械人周圍走嚟走去做消毒😆 行開尖沙咀,順便嚟探吓佢地,再食多次🇫🇷法國過江龍🥐店舖唔大,加上假日人多,要夾個包都難上加難🙈🔸原味牛角包🥐 ($24) 7.5/10外形層次分明,口感好鬆脆,加上淡淡嘅牛油🧈香味,又一個美好嘅下午茶😻🔸🍵抹茶牛角包 ($26) 6.5/10麵包表面鋪上抹茶粉,帶點苦澀味。下次試埋scone先😆

店舖唔大,加上假日人多,要夾個包都難上加難🙈

🔸原味牛角包🥐 ($24) 7.5/10

🔸🍵抹茶牛角包 ($26) 6.5/10
麵包表面鋪上抹茶粉,帶點苦澀味。

下次試埋scone先😆
2021-03-07
下午茶
2021-03-09 190 浏览
📍Gontran Cherrier 味道:⭐️⭐️⭐️⭐️大家對呢間牛角包應該一啲都唔陌生😎每次經過除左會聞到陣陣既香味之外🥐仲會見到長長既人龍🐉❶ Raspberry Cloud Croissant $28比呢款牛角包既賣相吸引左👀原味牛角包加上一層蛋白霜同紅莓乾🍓甜度適中 簡直係perfect match👅另外 牛角包層次分明🥐好似件藝術品咁 好好J🤭入口非常酥脆 食落仲有淡淡的牛油香味🧈如果外賣返屋企食嘅話🏠都建議擺入焗爐或者氣炸鍋叮一叮🔥叮完就好似新鮮出爐咁 熱辣辣 更滋味🤤
📍Gontran Cherrier

入口非常酥脆 食落仲有淡淡的牛油香味🧈

如果外賣返屋企食嘅話🏠
都建議擺入焗爐或者氣炸鍋叮一叮🔥
叮完就好似新鮮出爐咁 熱辣辣 更滋味🤤
GC 站穩陣腳絕對唔係單靠牛角包,係店內隨便揀一款都已經好出色!今日就先講下𝐒𝐜𝐨𝐧𝐞,佢一共出左3隻味 ,原味、朱古力、綠茶。𝐏𝐥𝐚𝐢𝐧 𝐒𝐜𝐨𝐧𝐞 $𝟏𝟕原味絕對唔簡單,食得出食物味道本身香味,加埋Clotted Cream & Jam 真係超夾𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐒𝐜𝐨𝐧𝐞 $𝟐𝟐綠茶控必食推介,綠茶落得好重本,非常足茶香𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐒𝐜𝐨𝐧𝐞 $𝟐𝟐如果你覺得~唓~朱古力基本野姐~咁你就錯!除左朱古力味好重之外~師父落左好多一粒粒朱古力粒搓舊粉!舊Scone除左本體,表面仲好多朱古力粒添!佛心加配價:𝐉𝐚𝐦 $𝟖𝐂𝐥𝐨𝐭𝐭𝐞𝐝 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 $𝟗

𝐏𝐥𝐚𝐢𝐧 𝐒𝐜𝐨𝐧𝐞 $𝟏𝟕

𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐒𝐜𝐨𝐧𝐞 $𝟐𝟐
綠茶控必食推介,綠茶落得好重本,非常足茶香

𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐒𝐜𝐨𝐧𝐞 $𝟐𝟐
如果你覺得~唓~朱古力基本野姐~
咁你就錯!
除左朱古力味好重之外~
師父落左好多一粒粒朱古力粒搓舊粉!
舊Scone除左本體,表面仲好多朱古力粒添!

佛心加配價:
𝐉𝐚𝐦 $𝟖
𝐂𝐥𝐨𝐭𝐭𝐞𝐝 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 $𝟗
2021-02-19 437 浏览
久仰大名嘅牛角包, 雖然食飽咗正餐,但都特登過嚟試下呢一個甜品。呢度有個新出嘅甜品,就係牛角包窩夫。 佢係將牛角包嘅麵糰搓好左,用呢個麵團做出個窩夫出嚟,之後可以揀自己喜愛嘅配料,有朱古力,抹茶,雪糕或者香蕉朱古力。 我揀咗呢個就係香蕉朱古力, 賣相吸引,裏面真係好似牛角包咁有一層一層,牛油味濃郁,外層脆口, 配上朱古力醬 ,很特別。