2024-10-03 209 浏览
同朋友喺the one行街行到攰,經過Gram Cafe & Pancakes 朋友話好想入去坐吓食個pancake😂🥞焦糖脆脆梳乎厘班戟 $118兩件梳乎厘班戟中間夾住幼滑嘅cream同埋焦糖脆脆,面層係充滿鹹香嘅芝士奶蓋,旁邊仲有塊lotus餅芝士奶蓋係自己拎開膠膜等佢流落去,成件事好有儀式感❤️梳乎厘班戟非常軟熟綿密,配合埋焦糖脆脆口感好豐富🍨鮮果乳酪梳乎厘班戟芭菲 $98頂層係雲喱拿雪糕,下面有2片奇異果同橙,再下面唧咗厚身軟綿綿嘅cream,再下面係士多啤梨|藍莓|迷你梳乎厘班戟,最底係藍莓乳酪整體食落味道酸酸甜甜,感覺好清新

🥞焦糖脆脆梳乎厘班戟 $118

🍨鮮果乳酪梳乎厘班戟芭菲 $98

整體食落味道酸酸甜甜,感覺好清新
成日經過呢間梳乎厘班戟,今次去尖沙咀終於試咗~餐廳雖然鹹甜班戟都有提供,但我絕對係甜派擁護者🙌🏻 嗌咗士多啤梨味同石板街,個人更推薦士多啤梨!兩款班戟口感完全唔同,士多啤梨味係梳乎厘班戟,口感更輕盈鬆軟,空氣感十足; 而石板街偏向似傳統班戟,麵粉味重口感扎實,飽肚感勁強。無諗過士多啤梨味班戟內有乾坤!除咗面頭嘅流漿忌廉,中間仲夾住忌廉芝士醬,成個層次同味道即刻level up (。・ω・。)ノ ▫️ 士多啤梨流漿班戟 | $118▫️ 石板街班戟 | $118

▫️ 士多啤梨流漿班戟 | $118
▫️ 石板街班戟 | $118
2024-09-25 281 浏览
同朋友去咗尖沙咀the one 食完飯之後食個甜品,去左Gram Café & Pancakes,環境開揚,好適合作為飯後甜品既聚腳點。我地二人叫左招牌梳乎厘班戟。份量都唔少,2人share 剛剛好,有3舊,即叫即做班戟又鬆又軟,口感軟綿,入口即溶。淋上蜜糖,點上牛油同cream,甜度岩岩好,食曬都唔會覺得膩!鹹pancake都好特別,一個比較新穎嘅嘗試,一於試一試煙肉炒蛋班戟。班戟係計較薄身個種,配埋香脆嘅煙肉同滑蛋,鹹甜鹹甜口味好夾,口感層次好豐富。

2024-09-24 247 浏览
😋🥞超人氣梳乎厘班戟首先上桌的是超人氣梳乎厘班戟。這道班戟以其輕盈柔軟的質感著稱,剛端上桌時就吸引了我的目光,看著它厚厚的動L著上枱很療癒。班戟即叫即做,微熱的班戟外層呈現出金黃色,微微焦香,內裡卻是鬆軟的綿密口感鬆軟可口,搭配上微冷香甜厚實的Cream 同楓糖,冷熱交融簡直是夢幻般的組合。當我輕輕切開班戟時,內裡的空氣感瞬間釋放,彷彿進入了一片雲端。每一口都讓人感受到如同棉花糖般的輕盈,配上淋漓的蜜糖漿,甜而不膩,讓人欲罷不能。班戟的表面還撒上了少許糖粉,增添了視覺上的美感,同時也讓口感更加豐富。😋🥞焦糖脆脆梳乎厘班戟兩個厚厚的迷你舒芙蕾煎餅之間有一圈生奶油,旁邊有一塊LOTUS餅,頂部有一個瀑布層。準備吃的時候把圍紙拉起來,奶油就會像熔岩一樣倒在煎餅上。班戟的外層烤至金黃,焦糖的香氣彌漫開來,讓人忍不住想立刻品嚐。咬下去的瞬間,脆脆的餅層發出清脆的聲音,隨後是柔軟的班戟,兩者的口感形成強烈的對比,令人驚喜。焦糖的甜味恰到好處,帶有微微的焦糖味,完美中和了班戟的甜膩。這道甜品不僅在味覺上給人帶來驚喜,視覺上同樣誘人,色澤金黃。
😋🥞超人氣梳乎厘班戟

😋🥞焦糖脆脆梳乎厘班戟
尖沙咀梳乎厘班戟專門店🥞呢間位於尖沙咀The One嘅梳乎厘班戟專門店,好耐之前食過,前排再食水準都依然保持到~🥞招牌梳乎厘班戟($138)梳乎厘班戟入口鬆軟,蛋味香濃,creamy好綿密,味道啱啱好,唔會好甜,可以配上花蜜一齊食~🍓士多啤梨流漿班戟($118)士多啤梨cream cheese好似瀑布一樣嘅流漿班戟,好香芝士味,份量好多,配埋班戟一齊食好好味!地址:Gram Cafe & Pancakes 尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408號舖
尖沙咀梳乎厘班戟專門店🥞

🥞招牌梳乎厘班戟($138)

🍓士多啤梨流漿班戟($118)

地址:Gram Cafe & Pancakes
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408號舖
2024-09-23 191 浏览
放工去尖沙咀行街食飯,經過 The One 廣場有間好出名食日本梳乎厘班戟,就得響日本食過好好味!宜家吾駛專燈去日本響香港都食到!仲要比日本menu 多選擇🤣🤣吾單止有甜品,仲有香港限定menu, 飲品,兒童餐等等⭐️超人氣招牌梳乎厘班戟來到呢度一定要叫‘’招牌梳乎厘班戟”,每日有限定時間即叫即做,想食既記得留意住個時間!招牌梳乎厘班戟有3層,每一層都好鬆軟,入口即融,配上牛油,蜂蜜,奶油,非常美味😋😋⭐️焦糖脆脆班戟焦糖脆脆班戟非常特別,係可以自己動手拉起膠紙,睇住焦糖奶蓋好似瀑布甘流出,好治癒🤩🤩鬆軟既班戟上面有好多焦糖脆脆,一脆一軟形成強烈對比,非常有口感😆👍

⭐️超人氣招牌梳乎厘班戟

⭐️焦糖脆脆班戟

2024-09-19
  • 招牌梳乎厘班戟
2024-09-20 289 浏览
今日想食簡單啲,入左去尖沙咀the one 度食個午餐。見到間綠色裝修為主的餐廳出名食班戟的店子就去睇吓,原來佢有午市套餐選擇,有3個選擇,蟹肉忌廉意粉、豚肉咖喱蛋包飯同埋全日早餐,最後就嗌咗個蟹肉忌廉意粉配杯凍檸茶。蟹肉忌廉意粉份量輕盈,上面有明太子,鹹鹹地配上忌廉汁都配搭,忌廉汁較杰身掛汁,蟹肉鮮味。Gram Cafe & Pancakes (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408號舖
今日想食簡單啲,入左去尖沙咀the one 度食個午餐。

Gram Cafe & Pancakes (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 4樓L408號舖
2024-09-20
-呢間來自日本嘅班戟專門店,有多種唔同鹹甜味道班戟任君選擇。當中多款班戟都有唔同食材裝飾,甚至有流漿效果,美觀之餘仲令人食慾大增呢😍 🍓士多啤梨流漿班戟 $118拎起膠片,士多啤梨流漿就會流落梳乎里度,好有儀式感📸流醬除左有士多啤梨果甜味之外,亦有忌廉芝士嘅微鹹味道。梳乎里頗有空氣感,質感輕盈🤩兩件梳乎里之間仲有一層吉士醬,令整體口感更柔滑。 🍌焦糖香蕉班戟 $98軟糯嘅香蕉鋪上一層薄薄嘅焦糖,兩者各自嘅甜味互相平衡,令甜味昇華到另一層次,完美演繹甜而不膩😋班戟口感似熱香蕉,比較緊實,充滿蛋香。

🍓士多啤梨流漿班戟 $118

🍌焦糖香蕉班戟 $98
2024-09-15 243 浏览
今日黎尖沙咀行街 經過見到間餐廳食pancake 🤣原來係日本過黎香港開分店既,裝修簡約好清新既感覺。員工禮貌友善 笑容可掬👍🏻 值得一讚 叫左一個焦糖香蕉🍌pancake $98有三塊 好大份 ,擺盤好有心思呢個價錢咁多份 其實好抵🤣 2個人食 share 再叫杯茶 岩岩好 當pancake上枱個時,香氣撲鼻。燒過熱辣辣嘅焦糖同熟透嘅香蕉混合埋一齊,散發出甜甜地焦糖香脆香味。咬落口煎餅柔軟蓬鬆,佢仲有比埋cream 夾埋一齊食,口感順滑,與焦糖香蕉形成咗絕佳嘅對比,焦糖香蕉十分脆口,味道完美結合。如果想再甜d ,可以落佢既楓糖醬落pancake 到😍 餐廳有免費提供水 ,建議叫杯茶一齊食, 食咁多甜野 ,配茶食會更夾。
今日黎尖沙咀行街 經過見到間餐廳食pancake 🤣
原來係日本過黎香港開分店既,裝修簡約好清新既感覺。

員工禮貌友善 笑容可掬👍🏻 值得一讚

叫左一個焦糖香蕉🍌pancake $98
有三塊 好大份 ,擺盤好有心思

在尖沙咀The ONE吃完Light Dinner,甜品癮又發作,找個聊天的好地方,順便吃個甜品。這間Pancake店口碑甚佳,之前吃過它的外賣梳乎厘班戟,非常喜歡,念念不忘。難得可靜下來慢慢享受,倆口子一人一份也不過份吧!招牌梳乎厘班戟 $138三層厚厚的梳乎厘即叫即製,鬆軟綿密,蛋香突出,甜度適中。加上牛油、鮮忌廉和蜂蜜,沒有花巧的裝飾,是純粹而簡單的美味。士多啤梨流漿班戟 Strawberry Cream Volcano Pancakes $118除了招牌梳乎厘班戟,這個流漿班戟系列也頗受歡迎。移走膠片即有流漿傾瀉、花紋分裂的視覺效果,士多啤梨流漿很對味,不死甜又帶點奶味,非常滑溜,中間夾住濃郁的吉士醬,與鬆軟綿密的班戟天作之合,整體味道和諧。
招牌梳乎厘班戟 $138

2024-09-12 369 浏览
來到公司附近的The One 大阪超人氣甜品店,沒想到充滿大大的驚喜😍😍,太好食了,必定會推薦給同事來試試。❇️Premium Smile Pancake總共有三層的pancake,實在太令人滿足了第一層的面有鋪上水果,有奇異果、士多啤梨和桃,很清新。第二層是濃郁的朱古力,底下的第三層最令人驚喜,居然是流心蛋黃😋😋pancake超級鬆軟,真的要給服務員讚,pancake這麼高又這麼鬆軟,他都能穩穩地送到我們的枱面👍👍👍❇️焦糖脆脆疏乎厘pancake意想不到打開膠紙的那一刻很像熔岩爆發一樣,很有新鮮感😍😍。pancake非常鬆軟,跟上面脆脆的餅碎完美地結合在一起,加上芝士奶蓋的味道,口感非常豐富😋😋

❇️Premium Smile Pancake
總共有三層的pancake,實在太令人滿足了

❇️焦糖脆脆疏乎厘pancake

2024-09-08 335 浏览
飯後甜品到!又或者當正餐食亦可!因為pancake 除了甜食 還可咸食呢😋🥞Premium pancake $138pancake即叫即做 看著它厚厚的動L著上枱 很療癒入口很軟綿綿 鬆軟可口而忌廉厚實軟滑 有奶味 微熱的pancake 加上微冷的忌廉再沾上香甜楓糖 冷熱交融般 整個感覺很清爽 🥞Tiramisu pancake $118pancake口感相對紮實中間夾層芝士雖然有厚度 但不算太重膩感加了鹹味令整體味道層次增加不會只有單一甜味 同時調和甜度
飯後甜品到!
又或者當正餐食亦可!
因為pancake 除了甜食 還可咸食呢

中間夾層芝士雖然有厚度 但不算太重膩感
加了鹹味令整體味道層次增加
不會只有單一甜味 同時調和甜度

2024-09-08 406 浏览
平時多數都響日本食Gram. 今次嚟到The one嘅Gram都好有驚喜😃首先。餐廳環境舒適,服務態度好好。食物選擇多👍🏻 賣相亦令人眼前一亮。1)Parma Ham蛋沙律班戟:第一次配鹹點嘅pancake。原來都好好味😍👍🏻👍🏻👍🏻。第一口食咗Parma Ham覺得已經好足料好大塊。再配合埋薄薄嘅pancake包住蛋沙律,好香好有蛋味。入口好有層次感👍🏻味道驚喜地夾😃沙律菜好新鮮爽脆。好健康好清新, 完全感受到用心製作👍🏻好好味🥰。2)石板街班戟濃濃的朱古力味 pancake軟棉棉,香噴噴甜度適中。每層都有好香好滑嘅cream。配料嘅士多啤梨都好鮮甜。整個甜品都好精彩好豐富😍👍🏻👍🏻👍🏻。內外兼備😌所有食品都好精彩好豐富😍食材精美新鮮,用心製作。冇時間去日本食,喺香港食都唔錯。推介😍👍🏻👍🏻👍🏻❤️

1)Parma Ham蛋沙律班戟:
2)石板街班戟
2024-09-02
  • 石板街班戟
  • 蛋沙律巴馬火腿班戟
We had soufflé pancakes and parfait before Typhoon Yagi striked T8. I've heard about this Japanese pancake brand from some time ago, and the verdict is: Very good! Didn't want to get too full so we had a double-stacked Caramel pancake to share. (Their other signatures have three stacks of pancakes). There was a swirl of whipped cream in-between the two thick mini soufflé pancakes, one big dollop on the side, and one WATERFALL LAYER on the top. Slide the sleeve up when you are ready to eat, the c
焦糖脆脆  Caramel

Didn't want to get too full so we had a double-stacked Caramel pancake to share. (Their other signatures have three stacks of pancakes). There was a swirl of whipped cream in-between the two thick mini soufflé pancakes, one big dollop on the side, and one WATERFALL LAYER on the top. Slide the sleeve up when you are ready to eat, the cream would be poured onto the pancakes like lava. There were crumbles of lotus biscoff and we liked that the biscuit taste was able to stand out. The pancakes were moist, eggy and very fluffy; cream was lightweight and extremely milky.
焦糖脆脆  Caramel

Need to grab ice-cream before the end of summer, and we had the parfait cup with seasonal fruits. From top to bottom you would find: torched marshmallows, scoop of ice-cream, kiwis, oranges, whipped cream, super mini blini-sized pancakes, blueberries, strawberries, and blueberry yogurt. It was delicious and sweet tooth satisfied.
2024-09-05 249 浏览
之前係泰國旅游食過一次Gram,之後就一直念念不忘。呢次再來打卡!幸運來到之後仲可以點呢個限定三層。,有三件,真係好抵食!!第一層夾住冰凍嘅生果泥,第二層係朱古力醬,最下邊呢層有一個溏心蛋!真係好驚喜Cream係我中意嘅個種,同pancake一齊食落去真係好幸福awwww.我淋咗少少糖漿其實就足夠甜喇,唔推介加好多糖漿,好易滯!個細細粒嘅smile face pancake都好得意hehe。
Premium Smile Pancake
2024-07-22