知道green common都好耐, 一直都沒有食, 因為無特別想食, 不過其實心底都有點想試下。疫情下, 造就了我食到green common, 因為部分食物50% off, openrice更推了優惠滿100再減30, 超級抵食!新肉絲三色炒意$29 (半價)份量足, 有很多芽菜蔬菜絲, 新肉絲也都似似地肉, 要趁熱食否則比較難夾, 它用醬油調味, 感覺比較普通。日式咖喱飯配吉列新豬扒$34(半價)用左紅米飯好健康, 新豬扒厚身口感不錯, 本身我不太愛吃肉, 所以吃這些新豬扒我覺得可接受, 咖喱顏色較沉, 很濃郁, 而裡面有些大粒的蘿蔔等, 有誠意之作, 份量也是十分多。未來熱狗腸雜菌炒意粉$39.5(半價)茄醬炒意粉, 本身設定是辣的, 也頗辣, 一片片的熱狗腸都有幾多, 口感像肉, 也有不少蔬菜。未來炒手$11.5椒麻的口味, 細細粒容易食, 雖然是未來但食落和一般有肉的炒手沒什麼分別。黑醋照燒汁牛肉薯餅$24雖然也沒真的有牛肉味, 但餡料上有些像肉的口感, 也有部分像蔬菜薯餅, 兩件厚身又大件, 都算抵食, 照燒汁幾夾又有風味。餐廳用的是環保飯盒, 對地球傷害較少, 但它的缺

新肉絲三色炒意$29 (半價)

日式咖喱飯配吉列新豬扒$34(半價)

未來熱狗腸雜菌炒意粉$39.5(半價)

未來炒手$11.5

黑醋照燒汁牛肉薯餅$24

餐廳用的是環保飯盒, 對地球傷害較少, 但它的缺點是不夠耐熱, 底下的部分食物會將盒子少部分融化, 例如意粉會一條條痴住盒, 感覺有點不好。
半價來說好抵食, 不過我個人不是太喜歡這些款式的食物, 尤其是炸物較多, 說到好不好吃, 其實它又沒問題, 只是個人喜好。
👦🏻開始健康人生😌 前排同班戰友去左行千島湖⛰ 搵食機會又黎啦😎 估唔到就喺屯門站附近搵到呢間素食主義☘️Cafe~ 入邊仲可以搵到「未來」🌌💛 。。漢堡🍔😝1️⃣ 未來漢堡🍔Deluxe 💰$98黎自「未來」既漢堡🍔價錢同外型都算「巨大」😝 黑松露味好香😳 Deluxe先有黑松露架😆 包既外皮好脆💥 入面好鬆軟😌 火箭菜🚀好香好清新☘️ 番茄🍅好大好厚添呀🙈 塊素肉感覺有d似唔油既午餐肉而且外層又係脆脆的☺️ 來自「未來」既果然零舍不同🥰呢個「未來」國度裝修走簡約舒適既風格😌 喺度食野真係好舒服😊 牆身仲好多Go Green環保♻️既標語👍🏻 其中一句’Kind to Ourselves, Kind to the Planet 🌍’ 真係好值得我地反思😃 希望我地都能夠捉緊「未來」💪🏻

1️⃣ 未來漢堡🍔Deluxe 💰$98

希望我地都能夠捉緊「未來」💪🏻
2020-07-11 1209 浏览
今年是初十五,又是我媽媽吃「素食」的日子了,適逢最近屯門區新開了一間新派素食餐廳,所以今天我便帶媽媽來品嚐一下雖然餐牌上有很多不同款式的素菜選擇,但是基本上很多都已經售罄了,剩下的大部分都是辛辣或者含有芥末,完全不太適合我媽媽享用...所以我們先點了黑醋照燒汁牛肉薯餅飯和七色藜麥超級碗,之後由於味道實在太過「出色」,最後我們便再加點一份腸仔酥卷No.1【黑醋照燒汁牛肉薯餅飯】$69餐廳的牛肉薯餅,其實即是可樂餅,由於是即叫即炸的關係,所以外皮十分香脆香口,而且口感更一點也不油膩,另外內裡的「肉質」口感亦和真的肉類非常相似,感覺上真的好像吃「真正」的可樂餅,只是沒有什麼「牛肉味」而已可是旁邊的紅米飯就真的是「極品」了!由於紅米飯嚴重欠缺水分,所以質感非常結實和堅硬之餘,口感更非常乾巴巴,簡直是味如雞肋,讓人難以下嚥,囓蘗吞針No.2【七色藜麥超級碗】$89由於餐牌的指示並不夠清晰,直到我們吃完了才留意到餐牌旁邊有一個雪花的圖案,所以完全不知道這碗藜麥超級碗竟然是凍的...另外除了最頂層的紅腰豆,粟米,蕃茄,牛油果,藍莓,和蔬菜外,在最底層更有大量沙律菜,但是真正的藜麥份量卻少之又少,完全

No.1【黑醋照燒汁牛肉薯餅飯】$69

No.2【七色藜麥超級碗】$89

七色藜麥超級碗
另外除了最頂層的紅腰豆,粟米,蕃茄,牛油果,藍莓,和蔬菜外,在最底層更有大量沙律菜,但是真正的藜麥份量卻少之又少,完全不太適合不喜愛沙律的我們

七色藜麥超級碗
雖然我知道藜麥是非常健康的食物來,但是它的味道真的非常怪異,而且本身亦沒有什麼味道,要依靠旁邊的柚子醬來調味,可惜柚子醬卻十分酸溜溜,簡直是酸得嗆喉,我們吃了一小口便已經想放棄了

No.3【愚公牌腸仔酥卷】$30
愚公牌腸仔酥卷
由於剛才那兩款菜式真的太讓人「難以忘懷」,所以我們便點了一份相對地正常一點的腸仔酥卷,最後終於可以填飽肚子了

愚公牌腸仔酥卷
由於酥卷是即叫即製,所以外皮十分酥脆香口,而且更油而不膩,至於內裡的「香腸」,無論是味道抑或是口感都和真正的香腸十分相似,是全場最美味的食物

愚公牌腸仔酥卷
價錢方面,由於跟餐飲品需額外加 $18,所以我們全部都只是單點而已,黑醋照燒汁牛肉薯餅飯 $69,七色藜麥超級碗 $89,愚公牌腸仔酥卷 $30,餐廳設有加一服務費,兩人總共 $207

總結來說,這間餐廳的飯類質素真的有待改善一下,至少紅米飯應該加多一點水,餐牌亦再清晰一點,而我看見其他客人的漢堡包好像頗為吸引,所以我覺得如果大家來品嚐的話,可以嚐試一下他們的漢堡包
2020-07-05
$103.5 (午餐)
2020-07-07 263 浏览
以素食餐廳嚟講,呢間連鎖餐廳算係幾好食。因為佢嘅肉同真嘅肉喺口感同味道上都好似,而且份量都唔細,個pizza喺我食果時好似係新出,雖然話少辣,但我呢啲唔食得辣嘅都接受到。不過我比較鍾意芝士焗豬扒飯。
我於下午預先用外賣app落Order在晚上8:30-9:00送餐, 我於約8:50看到App頁面顯示已經送到, 但我到9:05仍未收到食物故至電Green Common, 女店員回應已有車手於8:53取去食物, 叫我再等一下。到9:20, 我再至電餐廳, 一位男店員指佢地已經出哂貨佢什麼都不知了, 我應該找車手, 然後便收線, 問題是app顯示已送沒有法子找到車手。而到了9:30, 餐廳電話已經長期打不通。雖知外賣車手責任在App, 但餐廳同意使用此公司, 理應關注公司服務質素, 若然客人收不到食物, 或吃下凍了壞了的食物, 對公司亦百害而無一利。此間屯門Green Common收到客人至電查詢, 過左海就神仙置客人不顧, 正為垃圾中之垃圾!
2020-06-28
2020-06-07 499 浏览
🔺Green Common 無肉不歡嘅朋友聽到食素難免會有少少抗拒🤪今次小編介紹呢間素食餐廳應該可以顛覆呢類朋友嘅想法😇因為呢度嘅食物賣相同味道都同真肉好似😋味道仲唔錯添👍🏻👍🏻👍🏻.五香新豬肉排配上海椒麻涼麵🍝豬肉牌炸完香脆 好似食緊真豬肉咁上海椒麻涼麵調味好好 好有驚喜😻酸酸辣辣好開胃😙.未來漢堡🍔入面有素漢堡扒、牛油果、芝士等等嘅材料🥑略嫌個包唔夠鬆軟 但整體味道配搭得好好👌🏻.未來豬柳漢堡🍔整到同麥當勞嘅豬柳強都有八成相似不過呢款就配搭左蕃茄 朋友食完都讚好味👅.韓風新豬肉薄餅🍕係小編喜歡嘅薄批😍調味唔算太辣 識落有粒粒豬肉嘅口感😆.黑松露純素意粉🍝黑松露味夠晒濃 意粉煙靭度恰到好處😄.凱撒沙律🥗味道同平時食嘅無異素雞肉係比較啖口味👌🏻.樂樂雞+薯條🍟樂樂雞嘅口感係食到一絲絲嘅肉個人比較喜歡沾芥末醬食🤙🏻.人均消費:100HKD 地址:屯門鄉事會路88號天生樓地下7-11號鋪Lam 脷指數:⭐⭐⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(8/10)
🔺Green Common
豬肉牌炸完香脆 好似食緊真豬肉咁
上海椒麻涼麵調味好好 好有驚喜😻
酸酸辣辣好開胃😙
未來漢堡🍔
入面有素漢堡扒、牛油果、芝士等等嘅材料🥑
略嫌個包唔夠鬆軟 但整體味道配搭得好好👌🏻
樂樂雞嘅口感係食到一絲絲嘅肉
個人比較喜歡沾芥末醬食🤙🏻
人均消費:100HKD
地址:屯門鄉事會路88號天生樓地下7-11號鋪
Lam 脷指數:⭐⭐⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(8/10)
2020-06-06 324 浏览
又到夏天啦☀️又係背心短褲出動嘅時候喇!呢個時候梗係要節制下自己,食少啲嘢減下肥啦🤣加上最近潮流興素食,大家都注重身體健康!今日嘅lunch就決定簡簡單單,買個素漢堡食返公司食就算啦!雖然呢間新派素食餐廳啲嘢食好吸引!但老實講,價錢我覺得都幾貴吓😣難得佢而家做緊promotion,所有漢堡都做緊半價優惠💕一於就買返個嚟試吓!識落完全似真肉👍🏻無論係嗰包抑或係入面嘅配料都好飽滿好新鮮咁樣!賣相好吸引❣️食落味道亦非常好!不過好在我胃仔細細就話夠飽姐,如果男仔食,恐怕真係要食三個先夠飽啦🤣
加上最近潮流興素食,大家都注重身體健康!
難得佢而家做緊promotion,所有漢堡都做緊半價優惠💕
一於就買返個嚟試吓!

賣相好吸引❣️食落味道亦非常好!
2020-06-02 285 浏览
同朋友落屯門食dinner,條街有兩間望落都唔錯嘅餐廳,最後揀咗Green Common 因為間野空間寛敞好多,感覺傾計都會舒服d😌我同朋友好認真地考慮食咩好,因為實在有好多選擇,再加上佢提供二人晚餐(約248加一),包飲品、前菜、小食同主食,有點心動🥺誰不知係思考過程中,我地錯過左6:00前單點食物可以減$10嘅優惠🙈 因為我地怕二人餐份量會太多,最後都係選擇單點。我點咗rainbow quinoa bowl 加$18 配泡沫杏仁奶。食物一到,忍唔住相機食先,因為個rainbow bowl 擺得好精緻細心,餐具都格外有文青風格😂 一開始仲擔心太多quinoa (始終係carb)會食唔晒,點知撈埋d配料一齊食,覺得好fresh,完全冇罪惡感,所以不知不覺都食晒😂 個人覺得加埋個醬汁會甜些少,唔清楚係醬汁,但估係柚子。Toppings 方面有baby spinach, kale, blueberries, avocado, corns, red beans & cherry tomato. 一開始又擔心(食素仲好多擔心😂)杯杏仁奶始終係奶類,會好濟好飽。點知大部分都係泡沫,杏仁味較淡,偏

Rainbow  bowl

一開始又擔心(食素仲好多擔心😂)杯杏仁奶始終係奶類,會好濟好飽。點知大部分都係泡沫,杏仁味較淡,偏清新☺️

朋友就點咗黑松露素意粉。外貌同一般黑松露意粉好似,所以冇刻意影相。我試食咗一小碗,完成食唔出同一般意粉有咩大分別,除咗意粉偏幼細同比較好咬之外😂 不過好食嘅,但食完發覺碗底都幾多油,想完全行健康路線嘅人士可能要忍口😗

我地早入座,但後期人流漸多,都冇趕我地走,仲同朋友坐係到傾計傾足3個鐘,所以就算額外加一都抵☺️
Rainbow  bowl
2020-05-13 460 浏览
我第一次吃素食為主的餐廳,我們點了 未來熱狗腸青提薄餅 及五香新豬肉排上海涼麵。首先是薄餅,熱狗腸口感和味道跟平常吃的肉有97%相似,薄餅加青提和覆盆莓竟然非常夾!.新豬肉涼麵也完全改變了我對素食的印象....原來素肉排的味道也可以如此好吃和有層次,而且涼麵的醬汁酸甜開胃這一餐非常滿足!.了解過後發現他們引入的食材都以植物為本,而且只採購不含肉類、零殘忍的貨品。素肉一樣擁有大量蛋白質,但膽固醇含量卻更低、更少飽和脂肪。很欣賞他們的理念,往後都想深入研究一下素食概念......如果有時間,還可以去連接著餐廳的超市有賣他們使用的食材 各種健康飲品。
我第一次吃素食為主的餐廳,
我們點了
未來熱狗腸青提薄餅 及
五香新豬肉排上海涼麵。

首先是薄餅,
熱狗腸口感和味道跟平常吃的肉有97%相似,
薄餅加青提和覆盆莓竟然非常夾!

新豬肉涼麵也完全改變了我對素食的印象....
原來素肉排的味道也可以如此好吃和有層次,
而且涼麵的醬汁酸甜開胃
這一餐非常滿足!

了解過後發現
他們引入的食材都以植物為本,
而且只採購不含肉類、零殘忍的貨品。
素肉一樣擁有大量蛋白質,
但膽固醇含量卻更低、更少飽和脂肪。
很欣賞他們的理念,
往後都想深入研究一下素食概念.....

如果有時間,還可以去連接著餐廳的超市
有賣他們使用的食材 各種健康飲品。
2020-05-11 270 浏览
已素食人士嚟講呢間餐廳真係係佢哋嘅知音, 普普通通咁樣嗌咗個肉醬意粉, 真係估都估唔到竟然同平時食開有肉嘅肉醬意粉要感覺真係差唔多, 佢嘅醬汁同埋佢嘅肉碎再加埋蕃茄都成個肉醬意粉同真嘅肉醬意粉完完全全係冇任何比意, 想環保同埋 愛惜地球嘅你真係可以試下
2020-05-08 369 浏览
夏日炎炎想吃得輕盈的話,這間素食餐廳是個不錯的選擇。即使是素食,食物的款式選擇同樣豐富,薄餅、漢堡、意粉甚至連拉麵都有。店內亦有素食食材可供購買。未來熱狗 ($68)• 熱狗包比起一般在外面吃的厚實,切開後發覺包的密度比較高,而味道比較清淡。• 包裹著香腸的生菜爽口,香腸口感同樣厚實而且外層帶點香脆。• 配合番茄醬和芥末醬,滋味程度並不下於用真肉造的熱狗。炸薯條 (+$15)• 跟一般吃到的無異,只是感覺鹽分比較少。樂樂雞 ($18)• 脆炸的外層少了一份油膩,而內𥚃的素菜同樣造到雞肉獨有的口感,同時多了一種植物的香味。• 醮上蜜糖芥末醬後同樣香口。凱撒沙律 ($76)• 沙律菜新鮮爽脆,撇除了菜身多餘的水分,令沙律醬可以均勻附在上面。• 𥚃面的素肉比真的雞肉煙韌,口感和味道都十分新奇、一試難忘。Latte ($18)• 選擇了以杏仁奶沖泡,杏仁奶味非常突出,而咖啡屬於清新類別。

未來熱狗

未來熱狗 ($68)

• 配合番茄醬和芥末醬,滋味程度並不下於用真肉造的熱狗。

炸薯條

炸薯條 (+$15)

• 跟一般吃到的無異,只是感覺鹽分比較少。

樂樂雞

樂樂雞 ($18)

• 醮上蜜糖芥末醬後同樣香口。

凱撒沙律

凱撒沙律 ($76)

Latte

Latte ($18)

樂樂雞
Latte
2020-04-26 263 浏览
植物素雞柳雜菜辣炒意粉,辣味適中,就算唔食得辣嘅人都岩食,有蒜蓉令到整碟意粉更惹味/但素雞柳真係好少素肉醬意粉,完全失望。除左勁多蕃茄醬外,基本上食唔到有肉醬素樂樂雞,炸到好乾素肉丸,價格太貴,冇乜特別

素肉醬意粉,完全失望。除左勁多蕃茄醬外,基本上食唔到有肉醬

素樂樂雞,炸到好乾

素肉丸,價格太貴,冇乜特別
外卖送餐
2020-04-19 301 浏览
疫情期間都少咗出街食,何況平時都好少食素,上網見到一直好想試下素食嘅green common,依家 做半價做到五月四號,不得不同一家人👨‍👩‍👧‍👧黎幫襯。$18蚊五件樂樂雞,仲好食過某大型連鎖店嘅,口感同雞非常似。Avocado呢款都多人叫,唔食唔知原來芝士都係素,Daiya芝士,完全不含奶類。另外餐廳用Beyond Meat製作未來漢堡,完全食唔出佢同真肉有咩分別。“透過食物科技製作出與真牛肉片相似的口感,每一塊含20克植物蛋白質及0毫克膽固醇。”hot dog sausage由海藻成份製成,顏色就from紅菜頭。蛋白質比真肉腸多.

2020-04-18 179 浏览
疫症蔓延,為左有好既免疫力去打呢場仗,今日就約朋友一齊黎green common跑素!我地不約而同咁叫左餐廳最出名BEYOND MEAT 系列既牛油果🥑BEYOND Burger 🍔, 侍應上菜時已經好細心咁將個包切開一半咁上,等我可以方便咁食!抵讚!Burger入面既蕃茄同生菜都好fresh好爽口,牛油果夠熟同Creamy, 芝士半熟另成個burger香噴噴主角Beyond meat 無論口感同味道都好似食緊真牛一樣真係好驚喜呀唔講唔知完來食一塊BEYOND MEAT 已經有20g 蛋白質!無激素,全由植物蛋白組成,天然成份,絕對係都市人跑素食材首選!食完一個包已經包到9成啦正直餐廳推出BEYOND MEAT系列半價優惠,埋單都唔洗70蚊!抵食!

真係好驚喜呀

2020-02-29
  • BEYOND  MEAT  Burger
2020-04-13 352 浏览
其實素食對我地lee d 食肉獸黎講真係麻麻地。但今日行開見到 green common 有50% off (指定食品)咁又無理由唔試吓掛(但新登場嘅菜式就只有88折)入到去睇睇個menu其實都幾多選擇,有飯、拉麵、漢堡、pizza......小食,睇個餐牌樣樣都好似幾吸引咁最後我地就叫左個「6寸韓風新豬肉pizza、辣根愚柳漢堡、芝脆焗豬扒飯、絲麥奶茶和牛油果亞麻籽杏仁奶昔」。無辦法,兩個人,太多心韓風豬肉pizza是薄批,上面好似有層免治豬肉加番茄汁,芝士,少許紫菜加蔥花,味道幾好,但6寸感覺好細,可能係薄批嘅關係啦!辣根愚柳漢堡,入面好似有兩件麥樂雞嘅炸素肉,加上 Wassabi 味嘅紫椰菜同青瓜絲,好好味,又唔油膩芝脆焗豬扒飯,上面大大塊嘅豬扒,炸得非常脆唔會油淋淋,好多番茄🍅煮成嘅汁仲有紅蘿蔔🥕同西蘭花🥦,仲要係好大份,真心要➕💲3️⃣8️⃣果杯 牛油果亞麻籽杏仁奶昔一樣相當唔錯,好新鮮嘅牛油果🥑加入亞麻籽一齊打,好滑最後杯絲麥奶茶☕️,佢用這個麥字,我估係用麥奶沖,但飲落就唔係好覺有麥味,但茶唔苦澀,口感算滑,都🆗整體這間素食令我對齋嘅食物完全改觀最後還外賣了芝脆焗豬扒飯和未來豬柳漢
(但新登場嘅菜式就只有88折)

韓風新豬肉薄餅(6寸)

辣根愚柳漢堡

芝脆焗豬扒飯

牛油果亞麻籽杏仁奶昔

絲麥奶茶

整體這間素食令我對齋嘅食物完全改觀
最後還外賣了芝脆焗豬扒飯和未來豬柳漢堡返屋企。屋企人對「未來豬柳漢堡」嘅食評係,塊豬柳像真度相當高,勁似豬柳,整個飽好juicy ,好味
未來豬柳漢堡
芝脆焗豬扒飯(外賣)
韓風新豬肉薄餅(6寸)
辣根愚柳漢堡
芝脆焗豬扒飯