2021-06-07 151 浏览
夏天熱辣辣就想食啲甜甜酸酸辣辣嘅嘢今次行過呢間泰國菜餐廳我就點左一個麵一個飯同一個小食首先黎香蒜辣椒蟹肉意大利粉辣辣地都唔錯!蟹肉份量夠多重點意粉唔會林身煮得岩岩好肉碎蛋包飯係我去泰國餐廳必點😝😝蛋有流心!!正肉碎好juicy 好好食 又夠多 送飯一流 呢個肉碎飯我比下次都試下佢d甜品先
夏天熱辣辣就想食啲甜甜酸酸辣辣嘅嘢

肉碎好juicy 好好食 又夠多 送飯一流

呢個肉碎飯我比

下次都試下佢d甜品

2021-05-27 168 浏览
#loveearlydinnee, #causewaybaymissing the travel much, particularly Thailand. we already hv so many Thai takeaway, but still not enough to fill my emotional needs for Thailand...anyway, I went to Greyhound in Thailand, actually didn't like them... but thinking the one in hk probably adjusted more to the hk taste, would fits better...well.. still a bit disappointed...
2021-04-23
coconut cake
ice cream brownie
  • 招牌椰子千層蛋糕
2021-05-26 234 浏览
星期六的下午,過左中午時間入坐不用等位。太掛住泰國奶茶,先來一杯凍冰冰泰式奶茶🥤。小食全部都想食全部好吸引,唯有叫個小食拼盤,咩都有大大份,happy share 最開心🥳食泰國野要食冬陰公,但如果天氣熱唔想食湯粉,可以叫個大頭蝦冬陰公炒意粉🍝,一樣好夠味道。最後甜品無叫到蛋糕🍰,食左紅莓鬆餅🥞,睇落簡單但原來入面夾住紅莓🍓醬,好有睇頭
星期六的下午,過左中午時間入坐不用等位。
因為係尖沙咀食過一次,覺得好好食,再去銅鑼灣Encore一次,順便感受下唔同分店、廚師會唔會好大分別🙈⬇️兩間分店食咗⬇️- 簿切三文魚配泰式辣汁(尖沙咀+銅鑼灣)兩間分別不大,一樣超好食!第一次食係好驚訝,辣汁應該係平時點生蝦嘅辣汁,而綠色應該係香草加少少薄荷葉嘅醬,夾埋啲生嘅蒜片,酸酸辣辣,好開胃🥰大推啊✨👍🏻✨👍🏻✨👍🏻- 鮮蝦帶子墨汁意粉(尖沙咀+銅鑼灣)兩間嘅辣調有分別,首先銅鑼灣個間好辣🤣(我自己好鍾意食辣都頂唔順)但overall好推❣️首先蒜頭➕青檸汁,再加少少泰式香料煮碟意粉,又有海鮮嘅甜味,又有泰國風情嘅味道,又match又開胃☺️👍🏻👍🏻👍🏻- 泰式辣醬燒和牛配薑黃飯(尖沙咀)雖然佢已經有張相,但因為個名令到我覺得,應該會有泰式辣醬點呢個和牛😂😂😂味道方面我覺得有啲可惜,因為和牛本身嘅食材已經好出牛味,但烹調嘅方式,我自己認為有啲太dry、有啲韌,個飯應該係炒過嘅,但調味有少少唔足,所以令到成碟飯味道都好淡😢- 泰式炒通菜(尖沙咀)越簡單嘅菜式越難做得好食,我覺得炒得好食有鑊氣,炒得啱啱好!👍🏻(我自己好怕炒得太熟或者太生)- 海鮮冬陰公炒螺絲粉 (銅鑼灣)呢個螺絲粉味道
⬇️兩間分店食咗⬇️

- 簿切三文魚配泰式辣汁(尖沙咀+銅鑼灣)
大推啊✨👍🏻✨👍🏻✨👍🏻

- 鮮蝦帶子墨汁意粉(尖沙咀+銅鑼灣)

- 泰式辣醬燒和牛配薑黃飯(尖沙咀)

- 泰式炒通菜(尖沙咀)

- 海鮮冬陰公炒螺絲粉 (銅鑼灣)
呢個螺絲粉味道較重,食食下好似變咗芝士味(?)😂 蝦肉👌🏻正正常常,我個人覺得幾特別,都可以一試

- 泰式酸辣烤原隻龍蝦(銅鑼灣)
一嚟已經超香☺️龍蝦肉配個汁酸酸辣辣,好惹味!而且龍蝦肉彈牙👍🏻推啊✨✨✨

- Iced Lemon Tea (Greyhound style)
味道同平時凍檸茶唔同,好似飲緊檸檬茶嘅濃縮版,偏甜🙊飲到後尾有少少唔夠解渴🤪

- Iced coconut shake (銅鑼灣)
上面有真椰子肉,沙冰就好濃烈嘅椰子味,超解渴☺️

環境:兩間都有feel,位置都好方便
店員:兩間店員都好nice,銅鑼灣個次好多人等,都好好禮貌,佩服👍🏻
簿切三文魚配泰式辣汁
海鮮冬陰公炒螺絲粉
泰式酸辣烤原隻龍蝦
Iced Lemon Tea
Iced coconut shake
上次講咗龍蝦金邊粉同三文魚之後就一直都未得閒出埋下半部份🤣其實下半部份仲精彩💯獨特生菜包、黃金咖喱蝦、飲品⋯😻😻😻-黃咖喱蟹肉海蝦配印度煎餅(+$28) $228一放上枱已經聞到好大陣黃咖喱香味😛今次嗌呢個黃咖喱就未有嗌飯 但有印度煎餅都好夠🤣(因為黃咖喱就係撈飯神器 )首先講吓佢個印度煎餅 兩大塊$28性價比一般般 但其實三個人食份量都夠既 夠熱夠脆 同其他煎餅一樣都係比較油!但點黃咖喱真係絕配💯黃咖喱有足夠嘅椰味(NANA個人覺得椰汁味係泰國菜來講係非常重要!)所以呢個黃咖喱係夠香的 加上上面有少許嘅蟹肉 增加左成碟餸嘅鮮味 而海蝦方面 size偏細 勝在夠彈牙-泰式辣醬粉皮生菜包 $108首先真係要講下呢個生菜包食嘅時候 係極!度!唔!方!便!(如果你係男/女神第一次約會就唔建議你食呢一個啊🤯)因為佢係會一路食一度漏⋯啲泰式辣醬好似洗手咁🙂味道方面其實唔錯 生菜包加塊粉皮係絕對有獨特性同新鮮感👍🏻而泰式辣醬都有為生菜包增添獨特嘅味道 所以如果你唔嫌麻煩嘅話都可以一試😂-招牌椰子千層蛋糕 $78上次就講咗斑蘭千層蛋糕味道一般般 可能就係因為呢個椰子千層蛋糕嘅影響 呢個椰子千層蛋糕入
黃咖喱蟹肉海蝦配印度煎餅(+$28) $228
黃咖喱蟹肉海蝦配印度煎餅

泰式辣醬粉皮生菜包 $108

泰式辣醬粉皮生菜包

招牌椰子千層蛋糕 $78
上次就講咗斑蘭千層蛋糕味道一般般 可能就係因為呢個椰子千層蛋糕嘅影響 呢個椰子千層蛋糕入邊有粒粒嘅椰子肉 非常有咬口 加上椰子味濃 係一個非常唔錯嘅千層蛋糕💯值得一試!
招牌椰子千層蛋糕

Coconut Shake $58
呢杯椰子奶昔係NANA既推薦飲品✨椰子味足夠 好清新 甜度適中 好適合食完一道菜 飲一飲 到下道菜😛
Coconut Shake

Pink Journey $62
呢杯沙冰入面有士多啤梨、蘋果汁、青檸汁 就咁聽成個組合都非常清新 好fresh✨〰️飲落甜度都可以 絕對唔會有啲奇怪嘅味道🤣
Pink Journey

整體來講呢間新潮既泰國菜真係唔錯 環境、食物都係一個中上的位置 絕對會有下一次😛
2021-04-19
黃咖喱蟹肉海蝦配印度煎餅
泰式辣醬粉皮生菜包
招牌椰子千層蛋糕
Coconut Shake
Pink Journey
2021-05-17 195 浏览
由於今次食呢一間「灰狗」(友人獨特叫法🤣源自於佢嘅千層蛋糕上面嘅狗仔餅乾 再加上佢英文名前有個灰字 所以就變左灰狗啦🐶)餐廳環境不錯 以暗灰色為主 有種西餐既感覺 適合同朋友們聚餐的好地方💯-泰式原隻龍蝦炒金邊粉 $298一放到上枱俾佢嘅賣相吸引住 即使係食緊其他嘢都忍唔住放低同佢影幾個 close-up!!😻同個名一樣真係原隻龍蝦上 但其實實質龍蝦肉只得幾粒 龍蝦份量偏少🤌🏻 由於我哋仲嗌左好幾個餸 所以都唔係第一時間就試到佢嘅味道 但隔咗一陣再拎起啲金邊粉嘅時候 竟然仲會出煙‼️金邊粉味道不錯 酸酸甜甜 粉質亦夠淋 唯獨芽菜份量還比金邊粉多🙂整體來講呢碟餸性價比不高 但味道不錯!-薄切三文魚配泰式辣汁$128作為前菜佢嘅份量味道都達致高水準‼️NANA覺得好好味呢~超級開胃 三文魚配蒜片再配泰式辣汁 係冇得輸!值得一試💯-斑蘭千層蛋糕 $78Greyhound出名嘅一定係椰子同斑蘭千層糕!!NANA兩個都有試(椰子味在Part 2)比起椰子味 斑蘭味就比較失色啦🤥因為斑蘭味唔濃 就咁食落好似椰子味 只係變咗綠色..真係要好認真咁試清楚先食到斑蘭味 佢嘅千層蛋糕水準一般 千層皮可以更薄
泰式原隻龍蝦炒金邊粉 $298

薄切三文魚配泰式辣汁$128
薄切三文魚配泰式辣汁

斑蘭千層蛋糕 $78
Greyhound出名嘅一定係椰子同斑蘭千層糕!!NANA兩個都有試(椰子味在Part 2)比起椰子味 斑蘭味就比較失色啦🤥因為斑蘭味唔濃 就咁食落好似椰子味 只係變咗綠色..真係要好認真咁試清楚先食到斑蘭味 佢嘅千層蛋糕水準一般 千層皮可以更薄 比某千層蛋糕專門店的水準差一點點 但如果餐後真係好想食千層蛋糕就建議可以試其他味道😗
斑蘭千層蛋糕
2021-04-26
薄切三文魚配泰式辣汁
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ 今次就食咗Greyhound cafe 佢係一間來自泰國既餐廳,第一次次食,估唔到食物質素都幾好有驚喜⁽⁽٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶⁾⁾沙嗲豬頸肉($88)佢份量都好多,有成十舊豬頸肉🤩就咁食其實已經唔錯,再點埋佢嘅沙嗲汁同酸酸辣辣既汁好好味😚仲有幾塊麵包,無論就咁點沙嗲汁定加埋豬頸肉都好正😋鮮蝦炒金邊粉($138)佢係一個好有鑊氣嘅金邊粉,香料調味都好足夠!味道鹹甜適中🥳辣椒粉、花生、芽菜、青檸都可以按自己喜好加😌仲有好多蝦乾同豆乾🤪有三隻蝦,但質素一般🥺秘製辣肉醬手包粉卷($108)呢個好有驚喜🥳肉醬好有肉汁,唔會太乾!就咁食偏鹹,配埋生菜同粉皮就啱啱好🥰仲有泰式辣汁,酸酸辣辣咁好惹味,又幾清新🤤招牌梛子千層蛋糕($78) 個蛋糕好好味😋梛子味好fresh🥥唔會太甜,幾清新🥳啲cream都好好味,好輕身🤤入面仲有啲椰子肉!整體來講都唔會好膩,啱啱好💖晏晝入去食件cake, 傾吓計都幾好😚佢仲有其他味既千層蛋糕都好吸引,好想試吓🤩
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ
今次就食咗Greyhound cafe

沙嗲豬頸肉($88)

鮮蝦炒金邊粉($138)

秘製辣肉醬手包粉卷($108)

招牌梛子千層蛋糕($78)
  • 秘製辣肉醬手包粉卷
  • 招牌椰子千層蛋糕
My Seafood Feast🦞🦐🦀🐟🐚🥢🥳💫..Greyhound 變左係我既飯堂之一,一家在泰國🇹🇭 有名氣既泰菜🥢 主打fusion 菜式,而且係香港愈開愈多啊。價錢屬於中高價位,款式多而且時有特色Menu 推出,我都幾鐘意去食飯。夏天又黎啦☀️,最岩食海鮮既開胃菜🥢,食完Seafood Feast🦞🦐🐟🦑🦀🐙🐚 仲可以食甜品啊啊啊。一次滿足晒你個胃😋 大滿足。Grilled Sliced Pumpkin & Soya Glazed Tofu Salad $108先來一客 ll 🥗,烤南瓜香甜軟糯,加上沾上芝麻醬汁既tofu 好清新惹味。.Stir-fried Morning Glory $88蔬菜平時少吃,而 ll 🌿 係我既菜,有garlic & chilies 🌶辣辣地好惹味。Baked Fresh Mussels in Thai & Sweet Basil $188泰國菜唔少得 Seafod ll 🐚,大大隻新鮮青口,肉厚大粒,清清地配上檸檬汁💛 更顯鮮味。Stir-fried Tiger Prawn w/ Thai Cabbage & Vermicelli $198其中

My Seafood Feast🦞🦐🦀🐟🐚🥢🥳💫

先來一客 l[泰式烤南瓜豆腐沙律]l 🥗,烤南瓜香甜軟糯,加上沾上芝麻醬汁既tofu 好清新惹味。

Stir-fried Morning Glory $88
蔬菜平時少吃,而 l[泰式炒通菜]l 🌿 係我既菜,有garlic & chilies 🌶辣辣地好惹味。

泰國菜唔少得 Seafod l[泰式金不換新鮮青口煲]l 🐚,大大隻新鮮青口,肉厚大粒,清清地配上檸檬汁💛 更顯鮮味。

其中一款我愛既海鮮煲,l[泰式虎蝦炒椰菜伴粉絲]l 🦐。粉絲吸收左蝦汁,配上椰菜很好吃。

Coconut Shake $58
亦係我愛既特飲🥥,每次黎都必點架🖤。夠fresh 又濃又滿有椰奶香,夏天飲 配上海鮮特別清爽。
另外他家既特色甜品都一樣唔好錯過,椰子千層Cake🥥🍰 & 香蕉朱古力Cake🍌🍫🍰 都係我喜歡的喔。
×××[Greyhound Café]×××
©銅鑼灣勿地臣街1號時代廣場11樓1104號舖
一向都知銅鑼灣時代廣場頂樓有好多食肆,但平時又真係好少特登上去。今日約咗朋友去食泰菜先知原來上邊都真係有咁多選擇。餐廳空間感大,裝修佈置同座位令人感覺幾舒服😌。令人最印象深刻係餐牌上嘅選擇真係非常多,其中單喺海鮮菜式已經獨自佔有成本餐牌,仲有多款fusion泰國菜🇹🇭,令人花多眼亂😻。.📍鮮蝦炒金邊粉($138)一碟有三隻大蝦,口感彈牙🦐。金邊粉身有咬口,加咗蝦乾、炒蛋、芽菜、菜脯同大蔥去炒,食落幾香口,最後加埋花生碎🥜同青檸汁味道就更加突出。但我哋都係偏向較鍾意平日橙紅色酸味強啲嘅金邊粉🧡,所以覺得如果佢可以調酸啲會更加好食。.📍 泰式鮮海蝦粉絲煲 ($198) 🍲粉絲煲分量非常多,完全可以當一個主菜食。粉絲幼身有咬口,味道濃郁,食落帶辣味🌶非常開胃,再配上特製嘅泰式醬汁,味道酸酸地更加清爽。另外配有6隻鮮蝦🦐,彈牙有鮮味,唔錯👍🏻。.📍黃咖哩炒新鮮珍寶帶子 ($248)🍛咖喱甜甜地,落咗甜椒、芹菜、蛋🐣同芫荽🌿,食落幾香,味道溫和而且唔辣,應該所有人都食得到😚。上面有三粒珍寶帶子,口感柔軟非常新鮮,冇煮得過熟👍🏻。另外再加$28點咗個薄餅撈咖喱汁食,非常滿足😋。.📍自選椰子雪糕(

📍鮮蝦炒金邊粉($138)

📍 泰式鮮海蝦粉絲煲 ($198)

📍黃咖哩炒新鮮珍寶帶子 ($248)

📍自選椰子雪糕( $78 )
椰子雪糕好有驚喜😍,以原個椰子做器皿🥥,可以自選2球雪糕同3款配料。雪糕揀咗椰子同朱古力,前者清新;後者濃而不膩🍫。配料揀咗亞答子、糯米同彩色木薯珍珠,3款配料都好有咬口,成個甜品加起嚟十分出色💕。
2021-05-08 127 浏览
喺平日收工之後約左朋友聚下舊、吹下水,上網做左下research,覺得呢一間評價唔錯,而且就喺公司附近,就覺得可以過黎一試,好彩我有book到位,因為當我到嘅時候就見到門口排左條唔短嘅隊。一入到黎覺得環境都幾好,唔會同隔離台坐得太近,同朋友都可以傾得開心d~泰式鮮海蝦粉絲煲呢個粉絲都幾爽口,而且每隻蝦都大大隻,幾抵食。酥炸什錦海鮮拼盤啲海鮮就算炸過黎,依然食到啲食材原有嘅鮮味,加埋有唔同嘅醬汁,就可以食到唔同嘅風味,唔驚膩泰式椰菜苗炒虎蝦魷魚諗住食下菜先嗌呢碟,但點知呢碟係最俾到驚喜我,食落好惹味,d菜爽口鮮甜,海鮮都好入味,我同朋友都食唔停口,最快清曬呢碟

泰式鮮海蝦粉絲煲
呢個粉絲都幾爽口,而且每隻蝦都大大隻,幾抵食。

酥炸什錦海鮮拼盤

泰式椰菜苗炒虎蝦魷魚

2021-05-07 130 浏览
Greyhound係我近年嚟最喜歡既泰菜/西餐, 原因係除了食物質素有保證外,Menu既菜色亦多不勝數,好多都有圖片睇添! 還有其甜品都非常高質素. 今次約了吃素的朋友,所以我特別挑選greyhound因為就算唔食肉都有好多選擇! 我們點了大蝦粉絲煲,因為香港可以食到粉絲既地方真係唔多,嚟到當然沒有令我們失望, hehe! 大蝦沒有雪藏味另外一碟黃咖哩蜆,味道好夾,提提大家記得加印度酥餅,否則就浪費哂噤惹味既咖哩汁. 至於炒菜係鐵板上,就算我們最後才食都係熱辣辣不得不讚佢地既甜品,就算普通如chocolate brownie都好重朱古力味同埋睇相就知有幾大份量!!
2021-05-05 88 浏览
Worst greyhound cafe ever... waited 25mins... and only got lemon tea... asked twice if they missed the order, finally on third time, they realised they missed the order... food is not nice either... I missed its good old days in soundwill... time square one really sucks. Will not go again for sure.
2021-05-04 133 浏览
越式鮮蝦肉紫米卷,分量大,每隻蝦也很大隻。泰式沙嗲雞柳串,每串雞柳配上泰式醬汁,野味可口。 還有青瓜半紅椒,令雞串變得清新。另外炸魷魚圈魷魚圈脆脆可口是餐前很好的頭盤。還有柚子沙律開胃沙律令人放鬆心情。飲品方面Pick you up 是我喜歡粉紅色的,有菠蘿,香蕉和提子融為一體味道入口清甜。至於甜品,當然要選這裏出名的千層蛋糕,這次我們選擇了斑斕千層糕蛋糕,每一層千層內都藏着斑斕的忌廉,吃下有一種幸福的感覺很甜美。
越式鮮蝦肉紫米卷,分量大,每隻蝦也很大隻。

2021-03-16
2021-05-04 107 浏览
最近好鍾意食泰國菜🇹🇭, 惹味香口😋! Greyhound Café 主打fusion泰菜, 最近推出【全新泰式海鮮菜單】, 當中特別推介黃咖哩炒馬尼拉蜆、泰式金不換新鮮青口煲! 推薦 - #黃咖哩炒馬尼拉蜆 香濃嘅黃咖哩配上大蜆, 惹味得嚟又唔會太膩! 馬尼拉蜆味道鮮甜, 蜆肉質感細緻, 冇沙。黃咖哩煮得好香, 甜辣度適中, 食落有一份椰香同香料味, 裡面加入蛋漿, 令口感更濃稠美味! 🥘有咖哩就一定要配印度煎餅食! Roti 好酥脆, 吸收晒啲咖哩汁, 好正啊🤤!#鮮蝦炒金邊粉 加入鮮蝦🦐、豆芽、韭菜、蛋花等材料, 金邊粉炒得乾身, 唔會太油膩, 質感帶點彈牙。配上青檸汁同花生碎, 酸甜開胃的, 口感更為清爽, 帶有清新氣息✨原隻鮮蝦好爽口, 為金邊粉帶出鮮味! 配料份量足, 充滿泰國風味, 好滋味呢!

推薦 - #黃咖哩炒馬尼拉蜆

#鮮蝦炒金邊粉

2021-05-04
  • 鮮蝦炒金邊粉
2021-05-03 91 浏览
去開時代廣場一定會心掛掛想黎呢一間特色泰式餐廳佢哋不時都會推出一啲海鮮新菜式金不換青口煲香氣撲鼻一上枱嘅時候已經聞到好香濃嘅香草味而且青口超級大粒 肉質非常飽滿加上特製嘅泰國青醬 更有提鮮效果黃咖喱炒珍寶帶子 分量十足帶子大大粒鮮味又彈牙真係物超所值 帶子一共有三大粒咖喱汁非常香濃 襯埋烤餅一齊食就唔會浪費帕能咖喱羊扒咖哩同羊扒咁既配搭非常新鮮羊架共有三件 肉味都算幾突出而且呢個汁椰香味都幾重同羊肉味道都幾夾

去開時代廣場一定會心掛掛想黎呢一間特色泰式餐廳
佢哋不時都會推出一啲海鮮新菜式