2024-09-13 2033 浏览
位於繁華深水埗的GYU TOWN牛舌專門店,無疑是牛舌控的天堂。這家店專注於日式牛舌料理,賣相精緻,味道更是出眾首先推薦的是「香蔥薄燒牛舌芯配日式牛排汁」。牛舌肉質鮮嫩,外層微微焦香,入口即化。搭配日式牛排汁,酸甜可口,為這道菜增添了層次感。 另一道「套餐白飯升級滿湓牛舌筋溫泉蛋丼」同樣讓人驚艷。牛舌筋Q彈有嚼勁,溫泉蛋流動的蛋黃與之交織,再淋上特製醬汁,整個丼飯香味四溢,口感豐富。最後必嘗的是「美國牛小排配牛舌尖」。牛小排肥美多汁,牛舌尖則柔軟鮮美,兩者搭配恰到好處,層次豐富。值得一提的是,這家店的用餐環境也頗具特色,復古日式裝潢營造出舒適愜意的氛圍,讓人彷彿置身於東京的小酒館。總的來說,GYU TOWN牛舌專門店的每一道菜品都讓人難忘。無論是牛舌的品質,還是料理手法,都展現了店家的專業水準和對細節的追求。這裡無疑是深水埗美食地圖上的一顆明珠。牛舌愛好者們切勿錯過!

2024-06-25
2024-05-25 3542 浏览
Bookmarked this as it was once introduced by my friend! Then eventually went here with another friend as we realised we actually craved for meat more when we were in Shum Shui Po that day🤣. .She ordered Double Ox Tongue in Set, while I got Jumbo Ox Tongue Tendon Rice with Japanese Soft-Cooked Egg.For the Double Ox Tongue, it comprised of ox tongue and ox tongue tip. They looked thick and had a soft texture. Locked with meat juice, they were appetising to have with the rice. The onion smelled aro

For the Double Ox Tongue, it comprised of ox tongue and ox tongue tip. They looked thick and had a soft texture. Locked with meat juice, they were appetising to have with the rice. The onion smelled aromatic as well. The set came with soup, salad, soft drink and rice. The rice actually got lots of beef tongue tendon on it.

Double Ox Tongue in Set

For the Jumbo Ox Tongue Tendon Rice with Japanese Soft-Cooked Egg, the amount of ox tongue tendon was generous. Their texture was tender as well, but it was not that savoury compared to the double ox tongue. The soft-cooked egg added point to the dish though.

The resto was quite small and crowded, so we lined up for a while to get into it. It was a bit difficult for us to move around becoz of the compacted environment.
2023-05-25
  • Double Ox Tongue in Set
  • 二重牛舌
平日放假咁啱中午經開深水埗,見到呢間之前9bothew拍片都有分享過嘅牛舌專門店,就打算入去試試!大部份嘅牛舌餐都過$100,而且見到隔籬位嗌嘅每份份量都幾大吓,咁啱嗰日又唔太想食飯,然後睇openrice又好似冇乜人分享過佢嘅烏冬食評,就諗住「試伏」一下😌落單冇耐就送到,老實講,一碗香蔥醬油湯烏冬$68呢個價錢,我本身期望唔大,但係見住個碗入邊有成5-6舊牛舌,仲要唔係薄切嗰啲,已經覺得抵返晒🤔(利申:由於本人唔食蔥,所以以下係走蔥version)佢個湯底幾濃,而且有肉粒,不過食到尾就會覺得有啲鹹烏冬嚟講,佢算係偏幼身同埋煮得好腍,而我比較鍾意食讚岐烏冬嗰種粗身質感,所以各有各喜好啦,如果你鍾意食稻庭烏冬幼身啲嗰種嘅話可能會啱你!至於牛舌,一碗烏冬入邊有成5、6嚿,絕對有誠意👅而且每次都好厚身,口感都唔錯❗️只係味道嚟講,個人覺得麻麻,略嫌帶少少牛臊味,同埋其實食三四嚿已經開始覺得厭🙈 下次嚟可能都係會揀返薄切牛舌試

(利申:由於本人唔食蔥,所以以下係走蔥version)
香蔥醬油湯牛舌烏冬

佢個湯底幾濃,而且有肉粒,不過食到尾就會覺得有啲鹹

2024-08-20
  • 香蔥醬油湯烏冬
2024-08-29 2242 浏览
GyuTown牛舌專門店 經朋友介紹呢間專門店,身為牛舌愛好者嘅我一定要試試。 平日晚上6時多入座,襯仲未排長龍就入左去就座,因為店鋪比較細,隔左一陣,外面已經要排隊。 餐牌上有鐵板同重盒選擇,最後我選擇左鐵板系列嘅二重牛舌再加套餐38蚊升級牛舌筋溫泉蛋飯。 鐵板一上枱,已經好香噴噴,牛舌芯嘅口感爽口嫰滑,點左佢地嘅自家醬汁更加好食,升級牛舌筋飯係必須,佢有少少似台灣魯肉飯嘅感覺,個醬汁又係好好食配飯係一流。 整體而言,絕對係值得牛舌愛好者一試,只係座位比較迫,坐得比較辛苦。
GyuTown牛舌專門店

經朋友介紹呢間專門店,身為牛舌愛好者嘅我一定要試試。

二重牛舌
二重牛舌
2024-08-28 1555 浏览
今日特地跟朋友來吃牛舌,因為大家都是牛舌愛好者,這飯局已經約了很久。餐廳環境充滿日式風格,乾淨整齊。餐牌/二重牛舌(套餐+$38 迷你丼)/ 配燒肉汁套餐有沙律、洋蔥湯、鐵板燒、丼飯、飲品,十分豐富,可以吃到飽。沙律菜和蕃茄仔都新鮮,加入了黑醋,酸酸甜甜開胃。接著喝暖胃洋蔥湯,因為洋蔥份量多,所以整個湯很清甜 。丼飯上有類似醃製成滷肉的牛舌粒,甜甜的,配以雞蛋拌飯更加美味。兩款牛舌肉質都非常軟淋而且厚肉,沒有咬不斷的筋位,大牛舌是已有鹽調味,可以不需加醬汁 ,肉質爽口又淋滑 。牛舌尖有炭燒香,比較原汁原味,配合燒肉汁增添風味 。美國牛小排配牛舌尖(套餐+$38 迷你丼)/ 配日式牛排汁牛小排雖然有輕微筋位會靭,但牛肉味濃郁 。日式牛排汁質地較濃稠,味道偏甜。附送冰凍可樂/超爽!

餐廳環境充滿日式風格,乾淨整齊。

餐牌/

1994 浏览

二重牛舌(套餐+$38 迷你丼)/ 配燒肉汁

沙律菜和蕃茄仔都新鮮,加入了黑醋,酸酸甜甜開胃。

接著喝暖胃洋蔥湯,因為洋蔥份量多,所以整個湯很清甜 。

兩款牛舌肉質都非常軟淋而且厚肉,沒有咬不斷的筋位,
大牛舌是已有鹽調味,可以不需加醬汁 ,肉質爽口又淋滑 。

牛舌尖有炭燒香,比較原汁原味,配合燒肉汁增添風味 。

美國牛小排配牛舌尖(套餐+$38 迷你丼)/ 配日式牛排汁

牛小排雖然有輕微筋位會靭,但牛肉味濃郁 。

日式牛排汁質地較濃稠,味道偏甜。

附送冰凍可樂/
超爽!

2024-08-21
午餐
  • 鐵板二重牛舌
今日試咗三重牛舌,呢道菜由三個部位既牛舌組成,每一片都經過精心烹調,質感同味道都各有千秋。牛舌一入口就有種爽脆嘅感覺,咬落去會聽到“chop”一聲,幾過癮。而且每一片牛舌都充滿肉汁,入口即溶。尤其係中段部位,咀嚼之後會散發出濃郁嘅牛肉香氣,絕對係一般牛舌店食唔到嘅滋味。配埋白飯同溫泉蛋,真係一絕!蛋液同牛舌混合喺飯上面,令到整個口感更加豐富。仲有埋清新既沙律同洋蔥湯,平衡晒牛舌既濃郁味道。整體而言,呢道三重牛舌真係表現出高水準既烹調技巧,無論係口感定味道都好出色,推介俾鍾意食牛舌嘅朋友,呢度嘅牛舌真係唔錯,值得一試!餐廳嘅環境舒適,雖然座位唔多,但下午時段都有唔少食客慕名而來。套餐選擇都幾多元化,加少少錢仲可以轉做套餐,包埋湯、沙律同罐裝飲品,價錢合理,性價比高。第一次試呢度嘅三重牛舌,感覺幾好,切成粒粒既牛舌飯真係第一次食,好特別,值得再嚟!

• 三重牛舌
2024-05-30 2100 浏览
今次嚟到深水埗呢間出名要排隊嘅牛舌專門店七點左右都仲未需要排隊七半收工去到就已經有三枱等緊嚕我哋兩個人坐喺最入嘅牆邊位置~好凍呢度每人最少要點一個主餐我點咗個香蔥醬油湯牛舌烏冬我覺得呢個好好食無論係牛舌嘅口感同味道好似仲要有五大件添烏冬又夠彈牙湯味濃郁絕對對得住個價錢朋友叫咗個伊比利亞梅頭配牛舌尖我比較喜歡烏冬嘅牛舌唔鐘意食燒嘅梅頭都唔特別出色隔離枱食御·重盒同鐵板嘅都比我哋兩碗嘢吸引烏冬性價比高,抵食好食飯就不了
今次嚟到深水埗呢間出名要排隊嘅牛舌專門店

唔鐘意食燒嘅
梅頭都唔特別出色
伊比利亞梅頭配牛舌尖
隔離枱食御·重盒同鐵板嘅都比我哋兩碗嘢吸引
烏冬性價比高,抵食好食
飯就不了

2024-05-22 1417 浏览
🌟鐵板牛舌芯套餐 ​ ​ ​ ​ ​ ​ 配 牛舌筋溫泉蛋丼 $176牛舌有2件都好大舊,新鮮又粉嫩爽口,好好食,牛舌筋丼啲牛舌多到就滿瀉,味夠晒淋同濃味,跟餐仲配可樂、洋蔥湯同埋沙律菜。🌕🌕🌕🌕🌑​🌟鐵板伊比利亞豬配牛舌尖 $98豬肉有5層,肥瘦適中,味道不過不失,牛舌尖係雪藏牛舌,但!都係好食嘅,前提係要未食牛舌芯之前,冇比較冇傷害🙈 🌕🌕🌕🌑🌑​p.s. 冇加一服務費店舖位置較細有少少迫,想試嘅朋友仔記得早少少去攞位啦
🌟鐵板牛舌芯套餐
​ ​ ​ ​ ​ ​ 配 牛舌筋溫泉蛋丼 $176
🌕🌕🌕🌕🌑

🌟鐵板伊比利亞豬配牛舌尖 $98
🌕🌕🌕🌑🌑

p.s. 冇加一服務費

店舖位置較細有少少迫,想試嘅朋友仔記得早少少去攞位啦
2024-05-11
  • 牛舌芯
2024-04-27 1211 浏览
服務員態度惡劣,安排坐位態度差,環境迫。兩大人一小朋友入去食午餐,已選好項單點烏冬,一個鐵板餐加兩樣小食,突然要求我單點三樣大項目。如果是必需要求應該一早告知顧客!
服務員態度惡劣,安排坐位態度差,環境迫。

如果是必需要求應該一早告知顧客!
2024-04-20 961 浏览
📍 GYU TOWN 牛舌專門店-深水埗 估唔到喺深水埗都有一間專食日本牛舌嘅餐廳~仲係幾高質😋店內座位少少🤏但係下午時段都吸引咗唔少食客餐牌主要有主菜加+錢轉套餐{+$18-38}我兩個主食都轉左套餐~套餐包括,沙律🥗洋蔥湯🧅罐裝飲品🫗加滿溢牛舌筋溫泉蛋丼🥚切到粒粒既牛舌飯真係第一次食😚有兩款不同的飯一款係以鐵板上枱一款係以飯盒上枱✨三重牛舌牛舌咬下去第一口是爽口的chop一聲入面的肉汁與脆嫩是在其他牛舌店沒有嚐過!✨美國牛小排配牛舌尖美國牛小排肉質鮮嫩多汁每一口都散發著濃郁的牛肉香氣。搭配上嫩煮的牛舌尖,口感更加豐富。整體而言,呢道菜品展現了高品質的既牛肉風味推薦比喜愛牛肉的美食愛好者!
📍 GYU TOWN 牛舌專門店-深水埗
估唔到喺深水埗都有一間專食日本牛舌嘅餐廳~
仲係幾高質😋

店內座位少少🤏但係下午時段都吸引咗唔少食客
餐牌主要有主菜加+錢轉套餐{+$18-38}
我兩個主食都轉左套餐~
套餐包括,沙律🥗洋蔥湯🧅罐裝飲品🫗加
滿溢牛舌筋溫泉蛋丼🥚
切到粒粒既牛舌飯真係第一次食😚

有兩款不同的飯
一款係以鐵板上枱
一款係以飯盒上枱

✨三重牛舌
牛舌咬下去第一口是爽口的chop一聲
入面的肉汁與脆嫩是在其他牛舌店沒有嚐過!

✨美國牛小排配牛舌尖
美國牛小排肉質鮮嫩多汁
每一口都散發著濃郁的牛肉香氣。
搭配上嫩煮的牛舌尖,口感更加豐富。
整體而言,呢道菜品展現了高品質的既牛肉風味
推薦比喜愛牛肉的美食愛好者!
2024-04-04 1206 浏览
深水埗呢間牛舌之前已經係人氣小店,接近一年前食過一次,果陣都要排接近1個鐘嘅隊,食完都覺得可以再試。今次過左晚餐peak hour黎食,雖然唔使排隊,但都接近滿座。餐廳座位唔多,舖頭都安排收納凳可以將個人物品放喺凳入邊。今次叫咗安格斯牛板腱配牛舌尖,另外升級套餐一,套餐包括湯 、沙律、汽水、飯會將白飯升級 為滿溢牛舌筋溫泉蛋丼。 餐湯係用洋蔥,牛肉熬成嘅湯,飲落都有洋蔥嘅鮮甜。升級咗嘅牛舌根飯,肉量十足,都要夾咗出嚟先食到。牛舌根食落偏甜,帶有酒味,第一啖食落似台灣滷肉。細食嘅建議揀普通套餐,粒粒嘅牛舌根,大添咗飽腹感。鐵板嚟到熱辣辣,香氣十足。鐵板底部用洋蔥鋪滿,然後再放上所選嘅肉類。除咗為肉類增添咗洋蔥香味,亦都可以避免係食用期間牛肉過熟。安格斯牛板腱相對較為靭,但勝在牛味亦都夠濃。相反,牛舌尖爽口,油膩感比牛板腱低。食到尾段覺得油膩,可以食套餐提供嘅子薑同味噌辣椒。味噌辣椒味道偏辣,加少少已經可以令到肉類惹味。整體喜歡食牛舌嘅可以一試。

安格斯牛板腱配牛舌尖
2024-04-01 954 浏览
香蔥簿燒牛舌芯- 一黎就聞到好香蒜蔥味,同埋一上到枱就要即刻反轉另一面,因為要煎熟埋另一面😂😂所以食個位唔好掛住打卡😂個邊位有少少韌🤏🏻但中間都軟既,鐵板燒上枱會令到個蒜蔥同牛舌更加香同惹味美國牛小排配牛舌尖- 用左洋蔥墊底,牛小排食落去唔會好煙韌,牛舌尖質感結實,味道幾好👍🏼牛舌筋溫泉蛋丼- 啲牛舌鋪滿咗喺個飯到,好似食緊滷肉飯😂😂但牛舌筋比滷肉既質地較淋身同埋我略嫌酒味重咗少少🤏🏻

2024-03-24 783 浏览
今天和媽媽吃飯,帶她嘗試一下牛舌料理!我們坐下之後看餐牌,這裏十分講究,不同的牛舌部位也有不同的配搭。我叫了一份香蔥薄燒牛舌芯配日式牛排汁,而媽媽叫了一份美國牛小排配牛舌尖配燒肉汁。 我的最先上來,很香,因為上面有很多的炸蒜,然後每一塊牛都卷著香蔥,牛方面很嫩,咬下去很滿足得感覺。 蘸了牛排汁又另一個風味,都不錯~而媽媽的牛小排和牛舌尖上來了,鐵板燒還滾燙著,十分吸引。我幫媽媽切開了牛小排,很嫩,而媽媽最喜歡是牛舌尖,小小的一塊她吃得很開心。總的來說喜歡吃牛舌的朋友是推薦得呢!

蘸了牛排汁又另一個風味,都不錯~

總的來說喜歡吃牛舌的朋友是推薦得呢!
2024-03-19 722 浏览
Gyu town 牛舌專門店🥩🔥深水埗嘅“牛舌專門店”!咁串,叫的專門店,點有要有返啲水準先咁叫!當晚平日夜晚到,雖然不用排隊,但是餐廳內已經坐滿客人。😮💺當晚只有提供鐵板餐,所以其他系列就沒能試到。雖然全場都鐵板,但是一入門口都冇覺得油煙味過重,通風方面還可以接受。入正題了,鐵板套餐本身是沒有包飯,只有一份鐵板,所以需要飯的就必須要+$28轉套餐,就會包曬湯,飯,沙律同汽水🍚🍲🥗🥤。今次就叫做香蔥薄燒牛舌芯同埋二重牛舌,等餐時間都好快,落完單10分鐘內已經有了。⏱️🍽️香蔥薄燒牛舌芯- 一上台,店員就提需要自行將每塊牛舌反轉,因為還是半生熟,我都唔敢影太耐,炸炸聲,鐵板煎到啲香蔥同炸蒜嘅香味散曬出黎🌱🧄,都真係幾香~ 汁醬我就揀左日式燒肉醬,但是其實本身已經有夠味了。好奇的點是薄燒牛舌芯,但是我唔覺得呢個係薄燒,因為牛舌芯偏厚,所以即使反轉左煎,內部都依然有啲過生,導致唔係好咬到,口感方面欠佳。😋👅二重牛舌 - 呢份雖然個樣平平無奇,但是我反而覺得有驚喜🤩🐄。因為可以食得出本身牛舌的油脂感同牛味。由於呢份廚房已經處理大部分,來到只需要切開就可以食,所以火候掌握得始終比較好,口感非常爽口,
Gyu town 牛舌專門店🥩🔥

二重牛舌 - 呢份雖然個樣平平無奇,但是我反而覺得有驚喜🤩🐄。因為可以食得出本身牛舌的油脂感同牛味。由於呢份廚房已經處理大部分,來到只需要切開就可以食,所以火候掌握得始終比較好,口感非常爽口,有彈性。醬汁選擇了芥末,可以帶來少少辛口調味,不錯不錯!口感係比牛舌芯更好的!👍

配菜方面,我都鍾意個湯,本身以為一般日式味噌湯。一飲係一碗好清甜的牛骨湯,加埋好多煲到好淋的洋蔥,洋蔥吸曬啲味,所以成碗湯好舒服!可以減輕食太多牛舌的油膩感,可以飲多碗就正啦😌!以專門店來說,佢的確全menu大部分都是牛舌,但是我覺得牛舌芯的處理手法可以改善點,因為我見有唔少comment都說偏生比較韌!👨‍🍳

2024-03-11 2706 浏览
喜歡牛舌嘅朋友要一試,真心好食既 呢度牛舌真心唔錯 想食嘅朋友仔真係要有d 耐性 因為有好多人排隊唔怕要食好嘢一定可以等….入內有一點像日本居酒屋似的好有置身於日本 店員亦細心介紹有邊一款推介 牛格斯牛阪腱配牛舌尖-牛阪腱牛肉味香濃 油脂分布亦香口 煮得剛到好牛舌味香濃 咬入口好淋身好有牛味帶點爽口既感覺 二重牛舌尖 個係鐵板上 熱辣辣香噴噴重有吱吱聲 有feel 自己加多條司華力腸加上升級左套餐溫泉蛋和牛舌筋飯 簡直超級大滿足牛舌芯和牛舌尖,無論視覺入口感同牛味都有分別 肥味的牛舌尖效淋身充滿牛味 預上入口爽身既牛舌芯 有一種互相輝映之感牛舌筋飯 牛舌佈滿飯面 令到你每一口都可以做到啖啖牛舌既效果飯個汁好滋味牛舌粒洋蔥湯我自己好喜歡 牛舌同洋蔥既融合 非一般的餐湯好驚喜牛舌又好食又有日本feel 一定要試試 呢度牛舌嘅質素唔錯 加上每用心製作 值得有多個下一次
喜歡牛舌嘅朋友要一試,真心好食既
呢度牛舌真心唔錯 想食嘅朋友仔真係要有d 耐性
因為有好多人排隊
唔怕要食好嘢一定可以等….

入內有一點像日本居酒屋似的
好有置身於日本 店員亦細心介紹有邊一款推介