2017-08-31 114 浏览
上星期無意中發現左一間正宗印度皇家餐廳。今晚約埋鍾意食辣既奶奶一齊去試下有幾正宗。一入去環境都好有異國情調。餐桌上既金屬杯上有一隻好特別既孔雀食物方面由於系南北印度集合,除左喀什米爾外仲帶孟買菜。很難得可以系香港見到孟買菜式我地點左個南印度小食拼盤,好得意既印度油條同埋有個類似蒸糕既野我點左個芝士咖哩比奶奶另外點左宮庭Naan 分別系多左洋蔥。Lassi飲過好多次。可能一般白香港人都唔系好接受咸lassi,而店員都有提醒口味可能碰不太適合 但飲慣左既會覺得咸味反而能夠帶出lassi中香濃既奶味。

我地點左個南印度小食拼盤,好得意既印度油條
同埋有個類似蒸糕既野

我點左個芝士咖哩比奶奶

另外點左宮庭Naan 分別系多左洋蔥。

Lassi飲過好多次。可能一般白

2017-08-31
2017-08-25 161 浏览
原來同友人半年都無沒有聚在一起了,但也是有源源不絕的話題。談經歷、談感受、談健康、談人生、談將來、談投資、談工作,就是有談不完的。這一份明瞭、那一份鼓勵,就是人與人之間情感的維繫。#真心戒唔到口#是日齋菜 #印度齋 今日同朋友係天后覓食,見到一間好特別既印度齋菜,門口仲貼滿100%natural, farm fresh, nature food. 即刻入去了解一下先,啃大個食齋就食得多,但印度素菜真係第一次。其實佢本身有午餐的,但我哋想叫點特別的,所以只叫了一個set lunch.Order 完之後,有脆黑椒餅送上!主角緊係果四色醬汁啦!紅:有啲似泰國辣汁青:係佢地當地印度既香草汁黑色:有啲似我哋中式甜醬啡色:我最愛,帶少少咖哩味既醬蓉我哋都不停咁點、點、點😂😂Set lunch: paneer butter masala 其實係咖喱加芝士粒,芝士粒個口感有啲似硬豆腐,屬硬身芝士,有少少少芝士味,無腥味咖哩味調較得好好!點印度餅係完全perfect 的👍🏼+$12 要杯 mango lassi :超好飲的!用新鮮芒果,係有啲酸但夾埋啲咖哩係好夾的😃我哋本想叫咖哩角,睇到有「芝士咖哩角」
原來同友人半年都無沒有聚在一起了,但也是有源源不絕的話題。
這一份明瞭、那一份鼓勵,就是人與人之間情感的維繫。
#真心戒唔到口
#是日齋菜
#印度齋

Order 完之後,有脆黑椒餅送上!主角緊係果四色醬汁啦!
紅:有啲似泰國辣汁
青:係佢地當地印度既香草汁
黑色:有啲似我哋中式甜醬
啡色:我最愛,帶少少咖哩味既醬蓉
我哋都不停咁點、點、點😂😂

咖哩味調較得好好!點印度餅係完全perfect 的👍🏼

我哋本想叫咖哩角,睇到有「芝士咖哩角」paneer pakora,芝士控緊係轉軚,點知黎到係果隻硬芝士加粉漿炸埋一齊,原全失望左!但佢個粉漿係好味既,加埋啲醬汁係唔錯既,要陣熱食!

我地緊係要叫返個正常「咖哩角」,脹脹的立體三角形,入面包住煮得又淋又入味既薯仔,真係好好味❤️如果唔係太飽一定會叫多份😂

最後,係勁勁勁好味既「咖哩炒秋葵」(我覺得佢中文應該用呢個名),香香既咖哩包住每一粒既秋葵,好好送口,不停咁食食食!
好滿足!好飽既一餐!啲人成日問我點解晏晝食得咁豐富,因為晏晝食仲有時間消耗,同埋有set lunch 再散叫,點都抵食啲既😌😂
2K
2017-08-22 2122 浏览
今日放咗工之後同朋友無無聊聊咁行咗去天后,經過這間吃印度蔬菜為主的餐廳,覺得很特別,恰巧是晚飯時間,便入內試試。點菜後,店員送上一份金字塔形狀的脆餅,還配上四款醬料,四個醬都辣辣地🌶不過好好食 前菜點了咖哩角,咖喱角裡包着青豆和薯仔,配試香料味道,外皮香脆,份量很大,一份有兩件,兩個人share剛剛好。🥐咖哩角($28) 吃印度菜怎可不吃烤餅呢? !朋友喜歡吃薯仔,而我喜歡蒜蓉口味,所以一人點了一個,兩個味道都非常好呢!🌮蒜蓉烤餅($24)🌯薯仔烤餅($25) 🧀奶油芝士咖哩($78) 既然點了烤餅,當然來一個咖喱,這個咖喱是不辣的,有原粒的芝士,滿滿奶油香,咖喱味道突出,配在烤餅上味道一流!🥒🥕雜菜炒飯($78) 最後和朋友點了一個炒飯,雜菜炒飯竟然是辣的。因為朋友不吃辣,便叫他走辣,怎料上桌時還是有一點點辣呢!我想大概是香料是帶有辣的,所以辣味依然存在。這個炒飯整體還不錯呢!配以青豆、番茄、芝士、還有多種不同的香料一起炒成,很香很美味!Mango Lassi ($48) 朋友點的印度芒果奶昔味道真不錯哦!這是印度最有名的飲品,我在每間吃印度菜的餐廳都有這款飲品呢!餐

🥐咖哩角($28)

🌮蒜蓉烤餅($24)

🌯薯仔烤餅($25)

🧀奶油芝士咖哩($78)

🥒🥕雜菜炒飯($78)

Mango Lassi ($48)

餐廳職員非常友善,雖然他們是印度人,但他們的服務真的不錯呢!下次一定會再來!

2017-08-20 116 浏览
好久沒有食咖喱,天后這裏有幾間餐廳都挺合我眼緣,但唯獨是這家食素菜咖喱的引我注意大廈正在維修,搭棚架影響門面,不過綠色招牌都容易看到,不難找除了素菜餐單之外,令一樣吸引我的是餐廳內的環境,令人感覺10分舒服,剛剛下班的我很累很想休息一下,這裏適合我燈光柔和,播放輕柔音樂由於餐廳內的所有店員都不是香港人,所以餐牌亦有英文、印度文、中文幾個語言脆餅不是熱辣辣的,但仍然很香脆,點配旁邊幾種不同醬汁食,有不同感覺。即使不點配醬汁亦很好味這個層次感很豐富的,外層先用炸過的脆皮包裹住,裡面有白色的乳酪和甜甜的醬,味道有點像燒烤醬,面頭亦加上一些炸過的麵條碎。我以前從未食過這一種口感裡面有薯仔,外皮鬆脆,一咬下後,形成強烈對比而且 薯仔是有經過調味的,味道並不單純,越食越有印色風味因為朋友最近身體不適不能吃太辣的,便點了這個奶油芝士,想食咖喱又不想辣的,這個有點甜甜,感覺上如果很肚餓可以再叫一碗白飯來吃配上這個烤餅,我喜歡吃完美的什麼都不要加,吃麵粉的味道這個真的太好味了即使我們很飽吃不下了,都要把它吃光光位於港島的一間正宗印度餐廳,每人收費只需$100 ,吃到很飽坐得舒服,這個價錢非常實惠

燈光柔和,播放輕柔音樂

炸脆餅

咖喱角

裡面有薯仔,外皮鬆脆,一咬下後,形成強烈對比
而且 薯仔是有經過調味的,味道並不單純,越食越有印色風味

奶油芝士

烤餅
配上這個烤餅,我喜歡吃完美的什麼都不要加,吃麵粉的味道
這個真的太好味了即使我們很飽吃不下了,都要把它吃光光

2017-08-18
炸脆餅
咖喱角
奶油芝士
2017-08-19 107 浏览
今晚同媽咪一齊黎去天后既Haveli Authentic Indian Restaurant試印度菜 原來佢地係無肉餐廳 平時都係大魚大肉 今日終於可以被腸胃好好休息下一坐底 店員就拎左啲印度小食<脆餅>比我地 仲有四種不同口味既醬汁比我地點 但原來塊脆餅吾點醬已經好辣!當中有兩隻醬都係辣 我食左半塊頂唔住比左媽咪食。。。先點了個印度特色青沙律 $38呢個就係好清既生蔬菜 無任何調過味 全部都好新鮮 但我自己生食洋蔥覺得有點灼喉烤餅 $18簡單味道中帶著濃厚的麵粉香!沾食咖哩醬料吃,口感軟而帶煙韌,好有飽足感~喀什米爾黃飯 $48印度的長身米 像炒飯般但又一啲都唔油 粒粒分明 食落非常有口感飯上面用左櫻桃碎作材料 入面仲有粒粒水果 咬落仲會爆汁添 好似有啲椰汁味 好得意!最特別係面頭有啲椰絲 甜甜地 真係未試過咁既組合 好有新鮮感 同埋啲米真係幾好食芝士燴菠菜茸 $78入面有六粒大芝士 但無乜芝士味 反而口感似食緊豆干 可能印度菜係咁樣 但對我呢個芝士迷黎講就有啲失望喇 菠菜茸有少少辣 可能係因為佢落左啲辣油 不過整體味道還不錯值得一讚係店員態度好友善
先點了個印度特色青沙律 $38

芝士燴菠菜茸 $78
芝士燴菠菜茸

值得一讚係店員態度好友善
2017-08-18 87 浏览
喜歡食素嘅朋友要注意喇 ......因為這間印度餐廳有無肉餐單,與一般中國素食很不同,且更好味道,絕對要讚👍👍👍。先來個脆卜卜嘅免費小食,真係超薄,想食多塊都無。有四款不同味道及辣度嘅醬汁,我就特別喜愛綠色和啡色這兩款味道。👍印度咖哩角,與一般本地咖哩角十分不同,餡料勁多勁充實。這個用薯仔製成嘅雜菜卷,我最愛吃的就是薯仔部份,含些少水份,但又唔會很乾身。再來一碟印度炒飯,飯粒比一般泰國米較長和痩,很特別,又唔會覺得太過乾或太油,很讚呢👍👍印度雜菜豆煲,味道較辣,喜歡吃辣的朋友必選!豆很香和爽口,值得再食。連埋薄餅一齊食,so yummy 😋餐廳亦有很多不同嘅酒供選擇
,絕對要讚👍👍👍。

印度咖哩角,與一般本地咖哩角十分不同,餡料勁多勁充實。

餐廳亦有很多不同嘅酒供選擇

2017-08-17
2017-08-17 108 浏览
這天約了吃素的朋友吃午飯,在天后這一帶找到這家餐廳~這裡的午市套餐不太貴,都是 $50-$70,另有很多個別的小食、飯、湯、甜品等等。每逢吃印度菜都習慣叫一杯印菜常見的乳酪 lassi(跟餐加 $12)~這杯偏酸,完全不甜,而且芒果還是新鮮搾的!選了北印度餐的 A 和 C 餐,另點了一份波菜芝士球咖喱。午餐非常豐富,包是日餐湯、一份小菜、印度香餅或印度香米和飲品。A 餐 的瑪莎拉(圖右)是印度常見的一種咖喱,混合了多種香料和洋蔥等配料,再加入粒粒芝士,咖喱味較重。C 餐 蒜蓉芝士丸(圖左)是三碟中較甜的,芝士丸挺大粒,內裡似乎混了椰絲。菠菜芝士球咖喱(圖中)做成一個個菠菜波波,內裡加入了不少芝士,非常有趣~雖然是吃素菜,但總算嚐到印度正宗菜,吃得非常飽~
這天約了吃素的朋友吃午飯,在天后這一帶找到這家餐廳~

雖然是吃素菜,但總算嚐到印度正宗菜,吃得非常飽~
2017-08-14
2017-08-16 79 浏览
辣椒炒雞球 $88 睇色水咁紅卜卜以為好辣,原來唔係好辣,小辣程度,以香味比辣更多,帶有少少甜同香料味,好夠味。炒到個表皮好脆,唔會話好厚皮,因為冇落粉一齊炒。而肉質好多汁,完全唔覺乾。粒粒嘅大細啱啱好,但份量較少,不過質量完全撘救到,非常推薦呢一道做小食。 瑪莎拉咖哩配羊 $98 有得自由配合豬牛羊雞菜,羊肉帶有少少穌味,肉質唔會係用鬆肉粉拿到好林個隻,而係有啲咬口食到一絲絲肉嘅纖維。而咖啡偏向結身同香濃,帶有比較重嘅椰奶味,辣味未去到好辣屬於bb辣,怕辣嘅可以試呢個。 菜蒜蓉飯 $58 飯粒採用長身米,飯粒煮到啱啱好,口感完全唔會話太硬。而飯粒粒分明,偏向似炒飯但又唔會話好乾。菠菜整到菠菜蓉咁,同蒜蓉撈埋一齊,每粒飯都均勻分布。依個飯一開始食落好似冇乜味咁,但越食越香,非常推薦。

2017-08-04
2017-08-15 80 浏览
Went here randomly as there were a few Indian restaurants on this street so picked this one.I didnt realized it was vegetarian but had this Indian pizza, soup and dosa.The pizza is like pizza with shave cheese that is not strong but full of spuces.The soup tastes like peppery vegetable noodle soup.The dosa was soft filled with spicy potatoes.The products pics and food come out very different so don refer to the pictures as i was not the only table querying the food.

2017-08-10 83 浏览
天后真係好多印度餐廳,但全素食印度餐廳的確好少見,一於約靚女去試下!晚上6:30左右到,場內未坐滿,所以唔洗等就可以入座。餐廳內以黃色為主的裝修,又好多印度精緻裝飾品,又係梳化椅的確好舒適,岩晒傾計!雖然菜單比較普通,但食物不俗! 香辣薯仔沙律 $52 - 沙律冷盤!薯仔用印度調味粉炒得好香,好入味,微微辣味令人開胃,食完想再食!唐杜里菇 $88 - 一上台心唸點解咁少?!食左就知道點解,呢D唐杜里菇應該用左好多香料醃製左,再鐵板燒!好重印度口味!芒果酸奶 - 香濃芒果味+ 印度酸奶用攪拌機攪勻, Nice! 幾鐘意!菠菜芝士球咖哩 $78 - 好特別,真係未食過,芝士球有菠菜蓉包好,風干後再放在煮好的咖哩上面,芝士球香香甜甜,唔會好油膩,配上淡淡的咖哩味,呢一碟必須與印度烤餅一齊食!試嘗試!好開始!

試嘗試!好開始!
2017-08-09
2017-08-10 220 浏览
上星期和同事去天后吃卡巴發現天后有好幾間印度菜館, 今天說起就臨時決定找一家來吃Haveli North & South Indian Pure Vegetarian FoodLunch Set餐廳裝修不錯, 很多印度特色, 感覺很乾淨整潔店員很有禮貌地放下lunch set menu, 但是我們想食特別一些的所以看主菜單來點菜仔細看才發現原來是素菜餐廳, 而且分為南印度及北印度的菜式點好菜後職員把一個很美的醬料容器放到枱上, 有4種不同香草味, 應該是吃NAM烤餅時沾來吃的首先來的是薯仔沙律, 有些鷹嘴豆在裡面, 很香的莞茜味道, 酸酸的, 挺開胃乳酪有幾種味道, 當然叫了我最愛的芒果味, 芒果酸了一些, 不過我覺得挺好!Tandoori Muhshroom, 我也不知道是什麼菇來, 不過食落幾得意, 有汁唔會太乾, 有香料的味道主菜點了菠菜芝士球咖哩咖哩下面放了蠟燭保溫, 感覺又浪漫又貼心芝士球食落有少少甜, 好得意, 咖哩用來沾烤餅食就一流啦分別點了一份蒜蓉及一份牛油烤餅, 各自有很香的蒜蓉及牛油味, 如果可以MIX埋, 有個蒜蓉牛油味烤餅就完美了食完迷上食咖哩汁點Nam

Lunch Set

餐廳裝修不錯, 很多印度特色, 感覺很乾淨整潔

仔細看才發現原來是素菜餐廳, 而且分為南印度及北印度的菜式
Aloo Chaat 薯仔沙律

芒果乳酪
Tandoori Mushroom
菠菜芝士球咖哩
主菜點了菠菜芝士球咖哩

咖哩下面放了蠟燭保溫, 感覺又浪漫又貼心
蒜蓉烤餅
芝士球食落有少少甜, 好得意, 咖哩用來沾烤餅食就一流啦
牛油炸餅

菠菜芝士球咖哩
蒜蓉烤餅
牛油炸餅
2017-08-05 117 浏览
I love Indian food but not many places on the HK side offers vegetarian food.At Haveli they have my favourite Idi and Vada so I got the platter which has both of them and the dosa.The Idi and Vada was as good as anticipated because I like starchy tastes.My next favourite was the Tandoori mushrooms which had strong flavours and they used quality button mushrooms which were juicy.For mains I had the paneer bhurji and lemon rice.Both were satisfying because I just love bhurji.
2017-07-03 1359 浏览
今次友人話想食印度菜,我地就選來這間正宗的印度菜,食印度菜就不一定要去重慶大廈了!餐廳內裝飾很有印度的風味,落在我旁邊的公仔裝飾,就陪了我一個晚上。薄脆小食我地點好菜之後,職員就比左小食我地,係薄脆,每薄脆捲成雪糕筒的樣子,很香口,可配合其特制的蒜蓉醬、薄荷乳酪醬、甜酸醬 & 辣醬等,各有各特色!咖哩角(羊肉)Samosa(Lamb) 每件咖喱角脹卜卜,大大件,內有大量羊肉碎,外皮炸得剛好,不會太硬,羊肉分量足夠且調味不錯!辛辣咖哩(羊)Vindaldoo(Lamb)這個辣度十足的辛辣咖喱,我們選擇配上羊肉,咖喱很香滑濃郁,羊肉吸收哂咖喱的精華,沒有很羶羶的味道,配埋烤餅一起吃,一流!白腰果汁咖哩(配蔬菜) Korma(Vegetable)吃咖喱,不一定只選擇肉類,配上蔬菜都可以一樣入味,蔬菜包括有薯仔、椰菜花、豆角、甘筍等,這個蔬菜咖喱,我們特別用上白腰果汁咖喱,不辣的,讓我地舒緩一下其他食物的辣度!蒜蓉烤餅Garlic Naan  & 古法烤餅Amritsari Naan印度烤餅煙煙靱靱,好有口感,古法烤餅內有薯蓉,蒜蓉烤餅有輕輕的蓉味,配合咖喱汁,絶配!這兩款烤餅,個人就覺得古法
咖哩角(羊肉)
咖哩角(羊肉)Samosa(Lamb)
辛辣咖哩(羊)
辛辣咖哩(羊)Vindaldoo(Lamb)
白腰果汁咖哩(配蔬菜)
白腰果汁咖哩(配蔬菜) Korma(Vegetable)
蒜蓉烤餅 & 古法烤餅
這兩款烤餅,個人就覺得古法烤餅較特別,有多重口感!
菠菜芝士球咖喱
菠菜芝士球咖喱Shaam Savera
咖喱以一個小鍋連小蠋盤上枱,特色之餘又可保持熱度,Good!
我個人特別喜愛這個菠菜芝士球咖喱!
2017-05-28
咖哩角(羊肉)
辛辣咖哩(羊)
白腰果汁咖哩(配蔬菜)
蒜蓉烤餅 & 古法烤餅
菠菜芝士球咖喱
2017-06-17 882 浏览
老公大人最近迷上吃印度菜,今日再次帶他來天后覓食。走著走著,看見這間外牆裝修中的Haveli ,見OpenRice 的評價都幾高分,所以入去一試店內是走浪漫情調,燈光暗暗中有著華麗的水晶燈先來一個餐前小食<辣薄脆>!辣薄脆是印度的傳統餐前小食,如其名有點微辣,薄薄的脆脆的,要沾上醬汁才好吃!左上紅色是有點像烤羊肉的蒜蓉蕃茄,右上綠色是清新的薄荷乳酪。左下深色是甜甜酸酸的芫茜香葉,左下黃色是辛辣剌激的蒜蓉洋蔥。四個醬都各具特色,任君選擇由於天氣太熱,所以我點了這個<Virgin Mojito~$48>,冰凍的雪碧再配上清新的薄荷葉,大熱天時飲真係透心涼呢!接著主菜來了!<奶油咖哩雞塊>,軟滑香甜的奶油中和了咖哩的剌激和辛辣,狠狠的將這菜的辣度降至BB班,基本上可說是不辣而烤過的雞塊雖然表面烤至乾身,但內裡的雞肉依然嫩滑好吃至於另一個主菜<黑胡椒芝士咖喱>則比較剌激辛辣!一入口是大量的洋蔥和青椒味,接著便是非常重的黑胡椒味來襲而當中的芝士和我們平時在西餐時吃到的芝士不同,無論味道和質感都不一樣!這裡的芝士味道比較淡口,吃進口的
老公大人最近迷上吃印度菜,今日再次帶他來天后覓食。

店內是走浪漫情調,燈光暗暗中有著華麗的水晶燈

辣薄脆

先來一個餐前小食<辣薄脆>!
四個醬都各具特色,任君選擇

Virgin  Mojito

奶油咖哩雞塊

而烤過的雞塊雖然表面烤至乾身,但內裡的雞肉依然嫩滑好吃

黑胡椒芝士咖哩

至於另一個主菜<黑胡椒芝士咖喱>則比較剌激辛辣!

一入口是大量的洋蔥和青椒味,接著便是非常重的黑胡椒味來襲

這裡的芝士味道比較淡口,吃進口的感覺有點像峰巢豆腐,不過更乾身,感覺上覺得它的密度不高,是我第一次嘗試,感覺幾得意

值得一讚的是每碟咖喱都會用小蠟燭在底下溫熱著,所以吃到最尾時咖喱還是微暖的,很貼心

乳酪烤餅

吖!差點忘了介紹這個<乳酪烤餅>,不過這個其實乳酪味不濃,但烤得很鬆軟,用來沾咖喱吃真是一流

而且別看只有兩塊,絕對非常飽肚,我們兩公婆都飽到捧著肚子走

這樣豐富的晚餐只需266元,非常超值

2017-06-16
辣薄脆
Virgin  Mojito
奶油咖哩雞塊
黑胡椒芝士咖哩
乳酪烤餅
2017-06-13 131 浏览
印度菜??重慶大廈??原來天后都有唔少印度餐廳㗎!!今日我們就揀咗Haveli呢間嚟試試。印度菜的標準餐前小食,脆脆的脆薄餅,配上四款醬料,很開胃。印度名湯Lentil Soup,其實是把一些豆磨碎煮成的湯,很有印度的風味,味道不錯。咖哩角(羊肉)Samosa(Lamb),大大舊,外皮炸得很鬆脆,內裡的羊肉配上咖哩,香港人也可易於接受。菠菜芝士球咖喱Shaam Savera,個人覺得配白飯,應該會是香港人的大熱。咖喱不會太辣,加上芝士的咸味,真好。辛辣咖喱(羊)Vindaldoo(Lamb),我們問店員那款咖喱比較辣,店員就介紹了這款,不過不接受好辣的你,千萬不要試,否則你只會感受到辣辣辣的感覺。咖喱配上羊,很香,而羊也不會太羶,用來配搭印度薄餅,一定要。蒜蓉烤餅Garlic Naan和古法烤餅Amritsari Naan,兩種烤餅,各有千秋,個人推薦古法烤餅。
印度菜的標準餐前小食,脆脆的脆薄餅,配上四款醬料,很開胃。

2017-05-28