2018-11-04 51 浏览
太耐冇用酒精麻醉自己啦今日放咗工之後就唔理公司野happy hour 同同事一齊吹吹水, 傾下公司嘅八卦啦緊係!由於真係太耐冇醉下, 今日又遇到公司一啲麻煩野唉今日就叫樣烈d既烈酒 去盡訴心中情啦今次叫左麥卡倫Macallen 12年, 話說其實其中有隻macallen比較難買架啦 所以係呢到叫到其實幾開心配上大冰粒得一個字: 爽呀而我同事就叫左佢既classic mojito青檸大大粒好fresh另外佢d mint leave都係用新鮮野 令到成杯mojito都好夾好match不過如果多d氣就好啦🤗一路飲就緊係一路食啦叫左腸仔同串燒都好高質呢隻好有台灣香腸既口感 好正呀搞到好想去旅行添串燒就豬牛雞各二, 配上沙嗲醬汁, 正呀
太耐冇用酒精麻醉自己啦

今日放咗工之後就唔理公司野
happy hour 同同事一齊吹吹水,
傾下公司嘅八卦啦緊係!

由於真係太耐冇醉下,
今日又遇到公司一啲麻煩野

一路飲就緊係一路食啦
叫左腸仔同串燒
都好高質
呢隻好有台灣香腸既口感 好正呀搞到好想去旅行添

串燒就豬牛雞各二, 配上沙嗲醬汁, 正呀
2018-10-31 51 浏览
因為聽日放假,於是就收工去尖沙咀同朋友飲杯嘢,行完街就去咗Helen’s,呢到裝修好有異國風情,入到去音樂澎湃,令人都相當興奮!一坐低,待應好快就拎咗碟小食黎,我地兩個就急不及待點嘢飲。叫咗法國嘅1664,價錢公道,另外杯「椰林飄香」雞尾酒,同個東南亞環境襯到絕!成杯嘢飲甜甜地好易入口,就算好少飲酒嘅朋友都飲得晒!餐廳入面嘅雞翼同埋薯條都好抵食,夠份量味道又送酒一流。一路食一路飲,係傾計順談嘅好地方。

2018-10-30 41 浏览
成班同事去尖沙咀飲嘢慶祝生日呢一間餐廳嘅裝潢幾靚,叫咗好多小食chill下飲嘢揀餐廳主要其實都係想搵啲有私人空間環境唔錯嘅地方食咩有咩未算係最重要不過佢嘅小食質素都唔錯我哋帶咗個一口芝士口感幾好仲有佢啲全消全部嘅味道都唔差薯條幾大都呢一個腸我覺得幾特別入邊好juicy 雞肉個肉質都好出而且全部都黎得幾快!中國來講呢間餐廳都幾適合成班朋友嚟放鬆一下飲吓嘢環境又大。建議成班朋友嚟飲吓嘢食下小食。Chill一chill
薯條幾大都
呢一個腸我覺得幾特別入邊好juicy
建議成班朋友嚟飲吓嘢食下小食。
Chill一chill
2018-10-30 637 浏览
是日與好友又去飲酒,今次好友帶我到尖沙咀厚福街Happy Hour,諗起之前一個星期六晚我跟好友在橫巷遇到型男黃德斌,唔知道好友係咪想我再有機會遇到型男呢?呢間酒吧的裝潢充滿泰國風味,影相呃like倒是不錯~~~呢個地方幾大,帶朋友一齊傾計消遣感覺好舒服~~~想玩的搖骰仔都有,可惜我唔識玩大話骰,不過我地可以玩鬥大細好友選擇了望出街外的座位~~~在我細人觀察發現原來like facebook page有1664樽裝啤酒送,我和好友可以各飲自己的啤酒~~~呢間小店的點餐方式都幾環保,在過膠的餐牌上寫了點的食物交給店員,餐牌可循環再心,真心俾個LIKE佢!好友點了Asahi朝日生啤,貪佢淡口又唔會易醉~~~一口炸芝士,外脆內軟,芝士溶入口中的感覺不錯~~~香烤雞翼,個人感覺比較辣,如果怕辣最好點其他食物~~~串燒(豬、牛、雞),感覺味道OK,個人覺得來得呢D地方著重飲返杯野傾計吹水,食野唔會太著重~~~

呢間酒吧的裝潢充滿泰國風味,影相呃like倒是不錯~~~

呢個地方幾大,帶朋友一齊傾計消遣感覺好舒服~~~

想玩的搖骰仔都有,可惜我唔識玩大話骰,不過我地可以玩鬥大細

好友選擇了望出街外的座位~~~

好友點了Asahi朝日生啤,貪佢淡口又唔會易醉~~~

一口炸芝士,外脆內軟,芝士溶入口中的感覺不錯~~~

香烤雞翼,個人感覺比較辣,如果怕辣最好點其他食物~~~

2018-10-25
2018-10-29 50 浏览
每當煩嫌時,就好想來一杯cocktail🍹鎮靜一下神經🤭。最近攪新屋裝修好多麻煩濕碎野跟, 捱到今晚我真係好需要酒精呀!慶幸今晚家姐陪我嚟Happy Hour, 佢揀左呢間小酒館,貪佢位置夠方便喎。小酒館其實一啲都唔小,地方好濶落, 裝修帶東南亞風情,好舒適好relax, 好啱三五知己傾下計。家姐唔好酒,所以我地都唔諗住爽飲, 反而點了杯平時少飲嘅cocktail。呢杯Aged Negroni, 啱我呢啲唔鐘意甜酒嘅人, campari 帶有像苦橙的濃郁香味, 加上sweet vermouth, 飲落好清爽, 好適合夏天。家姐就點左杯mojitos, 仲要係virgin添, 所以我連相都懶得影🙄😏。佐酒小食點可以少得呢, 我地就點左兩款。呢款骨骨腸同媽咪買返嚟嗰啲一樣高質,肉質結實,利制作認真。另一款烤雞翼,少少焦,加上七味粉嘅辛辣,超級香口好味啊😋😋😋。而且佢份量出奇地多, 有五串,以呢個價錢真係贏哂啦😜。酒館每張枱都配備骰盅,方便大家可以懷舊一下玩下大話骰,唔使成日滑手機啦!

2018-10-26
其他
  • 香烤雞翼
2018-10-28 102 浏览
放工同朋友係尖沙咀H8 一間餐廳食完晚飯之後,覺得時間尚早、應該要飲番杯先夠喉,正當諗緊要去邊到啤一啤的時候,見到H8 入面3樓新開左一間酒吧、貪佢夠近就決定一試。入到去覺得好有民族風情,唔算好多人,一D都唔嘈!店員好nice,見到我地就主動推介左店內的特色cocktail,好有心機解說!仲有呢個咁特別我抽獎,咁我當然就即刻order咗佢哋嘅招牌Helens Tea Cocktail,不過好可惜我只係得到安慰獎。你地都可以黎玩下、睇下自己有幾幸運啦!除左玩抽獎,仲有呢個like Facebook就可以得到一支1664嘅免費啤酒,免費野我地當然即刻玩啊!唔消費都賺左支啤酒,唔好講笑,真係好抵!Helens Tea 幾好飲,易入口免費啤酒薯條,分量充足,食薯條飲啤酒,好歎!Asahi 0.5L都係55$!好抵炸魷魚Jager Bomb,紅牛味頗濃,比想像中好飲!睇返Menu其實佢啲啲小食同埋啤酒飲品都真係好抵呀,係尖沙咀H8 有呢個性價比真係超值啊,而且環境唔會好嘈,好適合摸住酒杯底談心!加上店員好友善,絕對會再來啊

入到去覺得好有民族風情,唔算好多人,一D都唔嘈!

Helens Tea 幾好飲,易入口
免費的1664

免費啤酒

薯條,分量充足,食薯條飲啤酒,好歎!

Asahi 0.5L都係55$!好抵

炸魷魚

Jager Bomb,紅牛味頗濃,比想像中好飲!

• helens  Tea
  • Jager  Bomb
今日去左厚福街一間餐廳飲下酒, 食下野。一出lift,好東南亞感覺,好神祕,有異國風情既感覺。地方闊落,空間好大,坐低左,職員立即黎碗送酒小食。每張枱都擺放左骰盅👍🏻烤香腸 $68有骨烤香腸,一咬落去有肉汁爆出黎。好似去左台灣食香腸甘。香烤雞翼 $68呢個雞翼真系好正,好有燒烤既味道。味道比較辣,但系個肉汁好好食,唔會燒得太乾身。推介薯條🍟 $48比較普通,但係好多,好大碟,份量比想像中多👍🏻如果改為粗身大薯條就更好💋串燒 $48有豬、牛、雞肉各2串雞肉本身個汁好好食,仲好滑個雞肉,成碟串燒有埋個沙嗲醬,配埋黎食仲惹味。Asahi 朝日$55Like Facebook 仲送一支1664啤酒🍻埋完單,佢仲送左2張$100 coupon 俾我地下次再黎。其實呢到地方闊落,真系唔怕迫,得閒同班friend一齊飲下酒, 吹下水, 食下野都幾好。同埋呢到價錢真系好抵又唔貴,空間又大💁🏻超正,下次飲野會再黎💁🏻

今日去左厚福街一間餐廳飲下酒, 食下野。
一出lift,好東南亞感覺,好神祕,有異國風情既感覺。

烤香腸 $68

有骨烤香腸,一咬落去有肉汁爆出黎。好似去左台灣食香腸甘。

香烤雞翼 $68

薯條🍟 $48

串燒 $48

有豬、牛、雞肉各2串

Asahi 朝日$55

Like Facebook 仲送一支1664啤酒🍻

2018-10-24
  • 香烤雞翼
尖沙咀區酒館臨立,可是大部分人的印象是一些走高檔路線的手工啤酒店。假如不是有朋友說這裡也有這家價格親民,氣氛親切的無負擔酒館,我到現在也不知道原來要簡簡單單的跟朋友一聚,在尖沙咀也是有選擇的。這家酒館走親民路線,可是親民並不代表沒有要求。酒鋪設計走東南亞風格。置身其中,就好像在芭堤亞的沙灘酒吧喝酒般relax。點了兩種啤酒,簡簡單單的,$100也不用,真的每天過來relax一下也沒有負擔。除了酒,小食也很有驚喜。特別是烤雞翼和魷魚圈,除了好吃,分量也很大。值得一提的是,這家店的店員也很親民有禮。有時候,人的要求很簡單,繁忙工作一天之後,我們需要的只是輕輕鬆鬆喝一杯,談談天,沒有負擔,沒有面具。地點呢,就是這裡了。

黃金魷魚圈

烤香腸

香烤雞翼

值得一提的是,這家店的店員也很親民有禮。

2018-10-19
黃金魷魚圈
烤香腸
2018-10-21 69 浏览
由於下禮拜是一連串的mid term,十分抑壓,所以決定和朋友到尖沙咀新開的Helen’s chill下餐廳的裝潢十分特別,𨋢門一關就覺得離開了香港裝潢十分有東南亞的風味,環境燈光比較昏暗,配合歐美音樂,十分有氣氛。我們大概7點到達,離地鐵站只有5分鐘路程,十分方便餐廳一直都做promotions,只要叫一杯Helen’s 就可以參加抽獎。獎品人人有份永不落空,連安慰獎也有一枝啤酒另外like Facebook page也可以送一枝啤酒這是佐酒小食我點了一杯Helen’s😍賣相十分漂亮原來這杯cocktail 的base用了Gin,酸酸甜甜的,非常易入口,十分適合女仔喝然後朋友點了一杯Whiskey 他說十分香醇,值得一試當然,我們也點了一款小吃 香烤雞翼雞翼燒得乾身惹味,味道偏辣,十分適合佐酒這樣我們便不知不覺坐了兩個多小時

餐廳的裝潢十分特別,𨋢門一關就覺得離開了香港

另外like Facebook page也可以送一枝啤酒

佐酒小食

這是佐酒小食

Helen’s
我點了一杯Helen’s😍賣相十分漂亮

Macallan  whisky
然後朋友點了一杯Whiskey
他說十分香醇,值得一試

香烤雞翼
當然,我們也點了一款小吃 香烤雞翼
雞翼燒得乾身惹味,味道偏辣,十分適合佐酒
這樣我們便不知不覺坐了兩個多小時
Helen’s
Macallan  whisky
2018-10-21 486 浏览
要學懂生活無論處於怎樣的狀態,也要處之泰然,平安心,懂得放下,活在當下,人便輕鬆愉快起來。來到這間位於優越地段,上樓坐在窗邊位置俯瞰途人過來厚福街,別有一番情調。餐廳裝潢設計很富亞洲風情,格調高雅,地方闊落,座位空間夠大,有足夠私人空間。餐牌一目了然,提供淋淋種種的啤酒,烈酒,雞尾酒和其他飲品,還有特色小吃。嗜愛雞尾酒,Pina Colada (左)更是首選。讓我來一杯這兒的 Signature drink “Helen’s” 吧!(右)Pina Colada - 椰奶味豐富,配合其他精心調配的烈酒,令朋友喝到甚為陶醉。這杯 Helen’s 很特別,帶甜甜酸酸之感,混合烈酒帶出出眾的獨特味覺,很喜愛這新嘗試,創意非常。小食點了肉腸,很台灣風味,不錯!另外加點了串燒,豬牛雞各二,配合馬拉式醬料,惹味。大話骰玩法簡單,但已令人與人開懷大笑一餐。餐廳的服務非常貼心,他們提供不同的小玩意兒,不愁寂寞。這個仆冰塊遊戲像是太可愛了吧?!不錯,我們玩到傻笑了一整晚。原來開心是可以很簡單。這家餐廳確實是一個聚腳好地方,超高性價比,值得再來!

嗜愛雞尾酒,Pina Colada (左)更是首選。

小食點了肉腸,很台灣風味,不錯!

另外加點了串燒,豬牛雞各二,配合馬拉式醬料,惹味。

大話骰玩法簡單,但已令人與人開懷大笑一餐。

餐廳的服務非常貼心,他們提供不同的小玩意兒,不愁寂寞。

這家餐廳確實是一個聚腳好地方,超高性價比,值得再來!
2018-10-19
其他
2018-10-20 68 浏览
響厚福街晚飯後,仍然未夠喉,繼續ladies night... 抬頭見到呢座大廈,開咗新酒吧,名字同朋友名一樣”Helen”...大家互望一眼,就揀呢間啦~😍😆𨋢門一開... 恍如去咗泰國... 😍😍😍一眼睇晒嘅Menu有酒、有小食~Cocktails 🍹🍸 Red Sangria... 紅酒配新鮮水果,加上Brandy,又提升到風味喎~Basi Daiquri 用Rum, Lime Juice做底,酸酸甜甜好清爽...黃金魷魚圈🦑... 炸得香脆,好送酒~Roasted Chicken Wings... 風味獨特~串燒豬、牛、雞串,各有唔同醃法,其中雞串好似日式雞串咁好味~食物全用紙碟上,完全忘記咗自己喺尖沙咀,仲以為身處泰國沙灘邊野火會~🏖

𨋢門一開... 恍如去咗泰國... 😍😍😍

一眼睇晒嘅Menu有酒、有小食~

黃金魷魚圈🦑... 炸得香脆,好送酒~

2018-10-19 50 浏览
今晚去左尖沙咀H8新開張餐廳食飯,餐廳主推酒,名副其實是一間酒吧,入到餐廳已經充滿酒吧氣氛,暗暗地環境,吧枱位置放滿哂各式各樣的酒,最後放工輕鬆下。香港人生活夠哂忙碌,忙番工忙番學忙生活忙屋企,的確需要一個地方可以調節心情,平衡生活。最近太多事做,日日都忙,訓教時間都少,今晚難得有個夜晚得閒,去左Helen’s輕鬆一晚。我叫左一杯飲品,叫左幾款小食,一個人都可以輕鬆一下。各款沙爹味道好濃郁,好岩送酒,濃濃沙爹醬,入口香濃調味得宜,加入花生粒超惹味,雞肉豬肉都好滑溜,唔會燒到好乾身!我仲叫左一個炸薯條,香脆又唔油膩,炸得好乾身,食下野飲下油,的確開懷不少。

2018-10-19 31 浏览
同朋友聚舊, 落左Helen’s飲下野。 環境一流, 燈光好relaxing, 好舒服。 又骰盅又可以借啤牌。我一入去, waiter即刻就送左份nuts俾我, 完來每台都會送一份nuts. 我叫左hoegaarden, 好清, 好易入口。 我朋友叫左杯grand bateau rouge 紅酒。紅酒好fruity。兩杯野加麻都係一百蚊左右。係尖沙咀道, 真係超值。 之後口癢, 我地叫左份雞翼同薯條, 雞翼微辣好香, 勁好食, 薯片就普通d。 最後, 我飲晒杯hoegaarden, 見仲有小食未食完, 我再叫左杯Louis Jadot 白酒。 呢杯酒好得意, 有微微菠蘿味。 飲落甜甜地。 大家聚舊吹水吹左兩個鐘, 慢慢飲慢慢食, 過左一個開心既晚上。 誠意推介大家

兩杯野加麻都係一百蚊左右。係尖沙咀道, 真係超值。

1K
2018-10-18 78 浏览
想不到在尖沙咀可以有這寧靜的角落,在厚福街的新建大樓內,有很多不同的食肆,每一次要上樓都要排長龍才能住到升降機內。但到達餐廳後便發現另一境界,意想不到的安靜,輕柔的背景音樂配上幽暗的燈光,叫人特別舒適。加上木製的傢俬,叫人有如身處東南亞國家,暫時忘卻繁忙的香港城市生活。因為精神不是非常充足,所以這晚不想喝酒精飲品,而非常好的情況是這裡有礦泉水提供,有氣的和普通的都有,很好的安排。第一份小吃就是炸薯條,外脆內軟,配上黑椒及茄醬,叫人一條接一條,不能停止呢。炸魷魚是推介,不是白色的墨魚那種,是黃色的魷魚味道,所以特別濃味,很有特色。非常香口,很適合做佐酒的小吃。雖然這之不是喝酒,但都是很美味的食物。串燒的味道也不錯,有豬、雞及牛,各有不同的味道,最重要當然是沙嗲醬,配起來才更美味。
礦泉水
薯條
串燒
2018-10-16
礦泉水
薯條
2018-10-17 38 浏览
小妹閒時都喜歡和朋友飲返幾杯,可惜好多酒吧都又吵又污煙漳氣。今次我發現尖沙咀厚德街有間新嘅酒吧。酒吧的裝修好型格,又有泰國嘅風情,感覺高級。同一般坊間嘅酒吧唔同呢度係唔俾食煙㗎。始終係酒吧所以食物嘅選擇唔會太多都係小食為主。全消有牛,雞和豬。即叫即整新鮮熱辣而且有香茅,醬汁濃郁,配上啤酒真係一流。呢度嘅生啤好大杯好抵飲烤香腸,表面烤到脆卜卜,而且肉質新鮮,調味合適不會過鹹香烤雞翼,雞翼幫你處理好晒唔使自己滅開來食。非常方便,雞翼有少少微辣,好香口。呢隻雞翼都係香茅來整,好惹味。這間酒吧最有趣之處提供好多小遊戲比大家同朋友一齊玩。不喜歡飲酒嘅朋友都可以選擇飲汽水這裏有啤酒丶雞尾酒丶紅酒丶白酒和干邑。適合不同嘅類型嘅人士。總括而言雖然呢度食物嘅種類唔多,佢哋都係主力係賣酒嘅,如果想同朋友傾計嘅話呢度都係一個好嘅地方

酒吧的裝修好型格,又有泰國嘅風情,感覺高級。

同一般坊間嘅酒吧唔同呢度係唔俾食煙㗎。
始終係酒吧所以食物嘅選擇唔會太多都係小食為主。

呢度嘅生啤好大杯好抵飲

烤香腸,表面烤到脆卜卜,而且肉質新鮮,調味合適不會過鹹

這間酒吧最有趣之處提供好多小遊戲比大家同朋友一齊玩。

不喜歡飲酒嘅朋友都可以選擇飲汽水