2014-05-07 4166 浏览
Hello Kitty le petit café位於SOGO B2。開左都有一段時間, 呢日行街行到好口1渴。見價錢其實同Starbucks差不多, 加上個Rose Latte吸引左我。一於試下!!要左杯Rose Latte(S), 職員即時為我調製。賣相十分好, 連我本身唔係Kitty迷都覺得好靚。有拉花, 好Kitty樣再加上一朵玫瑰乾花, 成件事變得好美好!! 好可惜杯熱飲熱都唔熱下, 根本只係室溫。由職員比杯Rose Latte我到我映完張相, 其實成個過程只係用左1分鐘多小小我已經飲用。到底係本身職員比我已經係室溫, 抑或係佢真係涷得咁快?另外, 賣相好就唔等於味道好。首先我唔鍾意飲室溫咖啡, 我覺得好唔好飲。另外我明明係叫Rose Latte, 可解我完全、少少都飲唔到玫瑰味? 連玫瑰香都無? 我只係聞到同飲到Latte味。如果我唔係見到有朵玫瑰乾花係杯面, 我以為佢比左杯普通Latte我。
2014-05-06
2014-04-22 3707 浏览
趁住皇室堡有Hello Kitty event,去完影相之後就順便嚟埋哩到食Tea,嚟到發現哩到係冇座位係要立食嘅,不過冇問題,因為d蛋糕同馬卡龍太可愛喇,所以冇影響心情,我同老公諗咗好耐都唔知食咩好,不過好彩有哩到嘅熱情店員細心介紹,最後我地一人買咗一件蛋糕同一杯飲品喺到用餐,老公揀嘅朱古力蛋糕一般好味,我揀嘅紅蘋果蛋糕好好食,甜味剛剛好,中間有我最鍾意嘅玉桂粉加蘋果做餡,感覺很開心很夢幻,飲品一般(凍嘅朱古力oreo特飲同埋熱嘅 Latte ),嘆完個tea之後,忍唔住再買咗四粒馬卡龍返屋企食,我買咗伯爵奶茶口、橙、朱古力同埋雲呢拿味,其中橙味最香最好味,其次好味嘅係雲呢拿味
2014-04-12
  • 紅蘋果蛋糕
  • 橙味馬卡龍
2014-04-10 6163 浏览
After getting some fine bread at Urban Bakery, I was a bit thirsty and since I didn't sleep the night before I needed something to boost my energy. Environment & Hygiene:This place is located in the basement of SOGO. There is a tiny bit of room on the side if you want to eat or have your drink there. I've walked by this shop a few times, but it was usually after eating or something, so there was no excuse for me to stop. Taste & Value:I wouldn't have minded a cold drink, but I wanted a drink wit

Environment & Hygiene:
Taste & Value:
I wouldn't have minded a cold drink, but I wanted a drink with a Hello Kitty latte art, so I chose a Hot Latte (S $34)
 Although I'm not a Hello Kitty fan, I will admit that the latte art was very cute.
 The milk foam was just right. It was smooth and not too thick. Tastewise, the coffee was very balanced. I was expecting some bitter tasting cheap coffee taste, but it was not like that. It was a nice cup of latte that exceeded my expectations.
However, I thought the price was a little expensive for the size.
Final Verdict:
Acceptable coffee. I might eventually try their cakes.
2014-04-09
5 分钟 (外卖自取)
2014-03-29 3551 浏览
給是朱古力狂迷的你!這是香蕉朱古力球。十分「朱古力」!其實是朱古力mousse 包著海綿蛋糕和香蕉。最欣賞外層之朱古力mousse,似是「雪硬左」的朱古力truffle,我喜歡它的口感呢!特別提醒大家這個朱古力球是十分甜的,不嗜甜的朋友可能吃不下去啊!

給是朱古力狂迷的你!

2014-02-22 3916 浏览
自從香港開了kitty cafe後一直都好想去終於有機會去了Cafe門口是大大個kt立體招牌 好可愛呢收銀台的小玩意 整間店都是kitty啊xd買了個雲呢嗱味macaron($28) 店員很細心將macaron 用令令kitty袋包起味道偏甜 外殼太脆 但有很多雲呢嗱籽 雲呢嗱味濃郁 macaron夠大粒 又有令令kitty樣 算抵食.Cookie & cream ($34)熱飲都會有可可粉kitty裝飾 有3款 kitty頭 蝴蝶結 kitty樣好好彩印左我想要既kitty頭但味道偏淡 只嘗到一點曲奇味這間cafe很小 堂食得一張枱 又冇得坐 希望快啲開多間有得坐低食的( ´▽` )ノ必定要帶回家留念的是餐巾和紙袋^^.店員態度不錯 有笑容可以一試
自從香港開了kitty cafe後一直都好想去
終於有機會去了

Cafe門口是大大個kt立體招牌 好可愛呢

收銀台的小玩意 整間店都是kitty啊xd

Cookie & cream ($34)
好好彩印左我想要既kitty頭

但味道偏淡 只嘗到一點曲奇味

這間cafe很小 堂食得一張枱 又冇得坐
希望快啲開多間有得坐低食的( ´▽` )ノ

必定要帶回家留念的是餐巾和紙袋^^
店員態度不錯 有笑容
可以一試
2014-02-09
在2013年12月,香港也開設了首間以最愛女生愛戴的卡通人物─''Hello Kitty''為主題的食店,並名命為─''Hello Kitty Le Petit Cafe'',位置在香港銅鑼灣的祟光百貨銅鑼灣店(Causeway Bay SOGO)的地庫(超級市場)內裡。在2014年2月9日,當天我也專成來到這裡品嚐它的「Hello Kitty特產」,當我看見點餐名單有我最愛的「玫瑰系列飲料」,之後我就點了這杯─$40熱玫瑰鮮牛奶咖啡(大杯裝),不過,這間店只有熱飲才可以在飲料上做到「拉花圖案」,冷飲是做不到的。而這間店唯一最美中不足的地方,就是這裡只有「自助站立式」用餐,沒有椅子讓食客坐下來慢慢品嚐,難得可以在香港開了首間店舖,竟然欠缺這樣子,感覺有點兒浪費了。因為上次品嚐了─熱玫瑰鮮牛奶咖啡(大杯裝),喝下去帶有玫瑰花的味道,到了1小時後,玫瑰花的味道還留在口腔裡,真的「齒甲留香」。雖然加上了玫瑰花碎在咖啡上,但並沒有因為這樣子而把原有咖啡的味道蓋過了,而且咖啡上的「拉花圖案」很可愛,也可以自行要求職員選擇自己想要的圖案,還有當我一直喝下去的時候,咖啡上的「拉花圖案」還一直存在,並

在2014年2月9日,當天我也專成來到這裡品嚐它的「Hello Kitty特產」,當我看見點餐名單有我最愛的「玫瑰系列飲料」,之後我就點了這杯─$40熱玫瑰鮮牛奶咖啡(大杯裝)[Hot Rose Latte(Big Size)],不過,這間店只有熱飲才可以在飲料上做到「拉花圖案」,冷飲是做不到的。
因為上次品嚐了─熱玫瑰鮮牛奶咖啡(大杯裝)[Hot Rose Latte(Big Size)],喝下去帶有玫瑰花的味道,到了1小時後,玫瑰花的味道還留在口腔裡,真的「齒甲留香」。雖然加上了玫瑰花碎在咖啡上,但並沒有因為這樣子而把原有咖啡的味道蓋過了,而且咖啡上的「拉花圖案」很可愛,也可以自行要求職員選擇自己想要的圖案,還有當我一直喝下去的時候,咖啡上的「拉花圖案」還一直存在,並不像普通的咖啡,只喝了一口,咖啡上的「拉花圖案」就消失了,我猜想只有這間咖啡店才做得到。
所以今天我也再多去一遍,這次點了這杯─$42冷飲的玫瑰鮮牛奶咖啡(大杯裝)[Iced Rose Latte(Big Size)],沒想到冷飲也跟上次喝的熱飲一樣,都帶有玫瑰花的味道,這間咖啡店的「玫瑰花系列飲料」足以讓我深深的愛上呢!
Hello Kitty Le Petit Cafe─冷飲的玫瑰鮮牛奶咖啡(大杯裝)[Iced Rose Latte(Big Size)]
2014-02-16
10 分钟 (外卖自取)
2014-02-11 3174 浏览
見到雜誌介紹香港有Hello Kitty Cafe,身為Kitty迷當然要去試下!去到有d失望因冇堂食,不過見到店內色彩繽紛既Cake同Macaron,當堂精神番晒!我同男友order左Hot Chocolate & Hazelnut Latte,個Hello Kitty公仔頭拉得好靚真係唔捨得飲,2柸飲品甜度適中啱晒我地,如柸Latte重番小小咖啡味會更好!飲野途中店員介紹Red & Green Apple Cheese Cake,本來因太飽想下次先試,但見到個cake買相好靚最終都買回家食本身以為個cake會好甜,但食落又覺得甜度啱啱好,仲有蘋果既香味同d cream好滑,下次一定再Encore
题外话/补充资料: 雖然店員好忙但都細心介紹店內既Cake,此舉值得一讚!
2014-02-10
2014-02-08 2266 浏览
從未有一間令我有衝動要寫食評,佢係第一間!外表好靚好colourful 既hello kitty macron ,但食落原來發現佢個marcon 未熟透(個餅仲帶點濕濕的),有兩個餅面根本未完全澎脹 ,未完成既甜品就推出市面有點唔負責任!失望而回!她們的服務只能一對一,同一時間唔可以兩位客人同時買甜品,但沒有清楚的指示叫人從那裡排隊,結果我被人打尖了!
從未有一間令我有衝動要寫食評,佢係第一間!

2014-02-07
其他
2014-02-04 2050 浏览
得知sogo開左呢間就想去睇下...去到已經系9點幾見到淨番每樣幾個但系Marcon就仲有吾少啦 ...店員推薦我地食個蘋果形嘅cake但系我就鐘情於apple pie啦個apple pie脆都爆但系入面就需要改善下提子乾味搶哂啲蘋果味...難入口令人有少少失望但系佢嘅包裝都真系吾可以否認真系好吸引
得知sogo開左呢間就想去睇下...

但系佢嘅包裝都真系吾可以否認真系好吸引
外卖自取
$48 (其他)
2014-01-27 1705 浏览
一睇雜誌話開左kitty cafe, 就想第一時間去試,不過當知道係冇位子ge 時候,就等到依家先去。 呢間kitty cafe 得一張細細ge 枱俾堂食ge 客人,如果真係有有枱櫈俾客人坐低慢慢享受就好啦。一行埋去,店員已經開始sale 佢地鋪頭最受歡迎ge 蘋果cake 俾我,我問佢地紅蘋果cake 同青蘋果cake 有咩分別,佢答我餡料一樣,只係出面層jelly唔同,咁於是我就叫左青蘋果cake. 青蘋果cake 外表好靚,有我鐘意ge jelly 做coating 就已經好想食,食落去,入面有幾層layers, 有cheese蛋糕,慕思,蘋果蓉,個人覺得配搭好清新,唔過甜,本人唔太鐘意重cheese 味,而呢個cake 正符合我ge 要求,有淡淡ge cheese 但唔濃,唔會蓋過清甜ge 蘋果味。 食落口感好好,層次分明,好食! 鐘意kitty同馬卡龍ge 我當然有試埋呢度ge 馬卡龍($28), 呢度ge 馬卡龍比平時大少少,有好靚ge kitty/蝴蝶結圖案,令人愛不釋手,唔捨得食。今次我叫左橙味馬卡龍,食落去好脆,但冇煙韌口感,不過係我最鐘意食ge 橙餅味,好香,

鐘意kitty同馬卡龍ge 我當然有試埋呢度ge 馬卡龍($28), 呢度ge 馬卡龍比平時大少少,有好靚ge kitty/蝴蝶結圖案,令人愛不釋手,唔捨得食。今次我叫左橙味馬卡龍,食落去好脆,但冇煙韌口感,不過係我最鐘意食ge 橙餅味,好香,不過28 蚊係有d 貴,但味黎講算係ok! 下次會再試其他同埋cafe!
2013-12-20
2014-01-23 1630 浏览
今晚收工同朋友到SOGO行吓,之前已經聽講過話B2開咗間HELLO Kitty Cafe,於是走去望望。 本身以為係一間好Cute嘅Hello Kitty Cafe,點知原來係無得坐。 成間店設計都用木為主,我反而幾鍾意,望落去幾簡約,好舒服。 雪櫃有好多款味嘅Macaron,仲有大大小小嘅蛋糕,最吸引就係蘋果蛋糕,有一個係大蘋果,真係好得意!!聽店員講原來咁岩只係今日新返,遲啲要訂先會有,不過個大蛋糕$288一個,我覺得有少少貴,雖然真係好吸引。XD 個雪櫃啲Macaron同Cake好colorful,好靚呀! 本來想叫個小蘋果蛋糕試吓,但係因為食飽飯,所最後試咗個細細哋嘅Apple Pie。外層脆脆哋,入面果肉清清甜甜,又唔會太過甜,我鍾意! (個Pie可以熱食,仲可以要求店員翻熱架!) 朋友仔嗌咗杯Rose Latte ($36) , 其實我本身對Rose嘅食物麻麻哋,不過朋友仔想試吓。 Coffee面有Hello Kitty樣,幾得意!我試咗一啖,咦,又覺得OK喎!!!我本身唔鍾意太濃味嘅嘢,呢個Rose Latte唔太濃,好香玫瑰味,值得推介呀!我另外再叫左杯Hot Choc
成間店設計都用木為主,我反而幾鍾意,望落去幾簡約,好舒服。

Apple Pie
外層脆脆哋,入面果肉清清甜甜,又唔會太過甜,我鍾意!
 (個Pie可以熱食,仲可以要求店員翻熱架!)
Hot Chocolate
我另外再叫左杯Hot Chocolate ($34), 味道唔太甜, 都OK!

原來每款飲品都會有唔同嘅圖案,好靚呀!

順帶一提...呢度啲職員服務幾好,而且好有耐性講解邊款Cake同Macaron好食,唔錯唔錯!
我下次一定要試吓蘋果蛋糕同Macaron!!!!!
2014-01-22 1389 浏览
今晚收工同朋友到SOGO行吓,之前已經聽講過話開咗間HELLO Kitty Cafe,於是走去望望。本身以為係一間好Cute嘅Hello Kitty Cafe,點知原來係無得坐。成間店設計都用木為主,我反而幾鍾意,望落去幾簡約,好舒服。雪櫃有好多款味嘅Macaron,仲有大大小小嘅蛋糕,最吸引就係蘋果蛋糕,有一個係大蘋果,真係好得意,聽店員講原來咁岩只係今日新返,遲啲要訂先會有,不過個大蛋糕$280一個,我覺得貴咗少少,雖然真係好吸引。XD個雪櫃啲Macaron同Cake好colorful,好靚呀!本來想叫個小蘋果蛋糕試吓,但係因為食飽飯,所最後試咗個細細哋嘅Apple Pie。外層脆脆哋,入面果肉清清甜甜,又唔會太過甜,我鍾意!(個Pie可以熱食,仲可以要求店員翻熱架!)然後我哋再嗌咗杯Rose Latte,其實我本身對Rose嘅食物麻麻哋,不過朋友仔想試吓,唯有順吓佢意。Coffee面有Hello Kitty樣,幾得意!我試咗一啖,咦,又覺得OK喎!!!我本身唔鍾意太濃味嘅嘢,呢個Rose Latte唔太濃,好香玫瑰味,值得推介呀!順帶一提...呢度啲職員服務幾好,而且好有耐性講解
成間店設計都用木為主,我反而幾鍾意,望落去幾簡約,好舒服。

外層脆脆哋,入面果肉清清甜甜,又唔會太過甜,我鍾意!
(個Pie可以熱食,仲可以要求店員翻熱架!)

我下次一定要試吓蘋果蛋糕同Macaron!!!!!
  • Rose Latte
2014-01-22 952 浏览
最近睇到openrice先發現kitty cafe 開左放假忍吾住就飛撲過去喇……係supermarket內位置好易搵,而最可惜係呢間係屬外帶。店傍邊提供一張可容納3~4人既企枱。由於人流幾多所以我決定買番屋企食。佢啲馬卡龍靚,全部都印有不同既kitty圖案~非常吸引!蛋糕款式不算很多。3D蘋果芝士cake很可愛,買左見住佢都吾捨得食。相對其他款式既賣相就立比下去了。外觀100分味道就似美心買到既水準。馬卡龍4個就有盒,用泥送禮係不錯既選擇。P.s 職員雖然好忙,但佢地非常有禮貌,值得一讚!
最近睇到openrice先發現kitty cafe 開左

P.s
職員雖然好忙,但佢地非常有禮貌,值得一讚!
其他
2014-01-19 959 浏览
朋友遲到請飲野 ,偶然經過hello kitty cafe,決定一試!✎ Iced Fruit Tea ($28/12oz) 花果茶味道較清,優點係唔會太甜,想解渴既朋友可以一試,但無新鮮好fresh既感覺,果味可以更突出。✎ Hot Rose Latte ($34/8oz) 近日興起玫瑰鮮奶咖啡,期望會有淡淡玫瑰花香從咖啡滲出,但喝落無玫瑰味,咖啡幾滑,個人更喜歡cafe habitu的Rose Latte。咖啡亦唔夠熱,拎完咖啡影左兩張相已經急不及待呷兩啖,只可用暖黎形容(個人鐘意熱乎乎的熱飲!)但hello kitty既朱古力粉的確吸睛!✎ Vanilla Macaron ($28/each) $28一粒同好多名牌marcaron不相伯仲,每粒都有hello kitty features print加 上獨立包裝,比普遍既較為大粒。味道不過不失,頗甜,外皮脆口,咬左好多口都唔會跌到周圍都係,同結實既餅餡形成對比。但值唔值得$28一個就見仁見智嚕。SOGO地方峽窄,無座位但設有一排企位,可惜星期日實在太多人,只好急急完成,把位置讓比吃蛋糕既人,哈哈!朋友,謝嚕!
朋友遲到請飲野
,偶然經過hello kitty cafe,決定一試!
✎ Iced Fruit Tea ($28/12oz)

✎ Hot Rose Latte ($34/8oz)
✎ Vanilla Macaron ($28/each)

朋友,謝嚕!
2014-01-19 457 浏览
3D Green Apple Cheese $48(好食指數:6.5/10)10-1-2014有紅蘋果同青蘋果揀,分別在於出面既jelly味道唔同。jelly同蛋糕都唔重青蘋果味,cheesecake既感覺亦唔覺,似mousse cake多d。cake入面有蘋果肉,提子乾等,整體唔算好驚喜。
3D Green Apple Cheese $48
(好食指數:6.5/10)
10-1-2014
2014-01-10