2022-11-01 217 浏览
聽過呢間整蛋糕都有一段時間,喺唔同嘅商場都有見過佢哋嘅分店,玩過先知原來咁好玩。基本上整蛋糕或者整嘢食都係唔多經驗嘅我,整完呢個都真係好有滿足感同成就感。基本上佢哋嘅物資同整蛋糕嘅器皿都非常乾淨,就好似一個好似屋企嘅地方咁,你用嘢同食佢嘅野都會好放心。特別係屋企呢排多左個小朋友,我哋整蛋糕氹佢開心,慶祝生日係一個唔錯嘅選擇。又或者如果你好鍾意整蛋糕,如果朋友有乜嘢慶祝活動都可以整一個蛋糕以表誠意。我自己都幾滿意佢地嘅服務,而且如果你整到有少少地方需要幫手嘅時候佢哋都會有支援。今日我哋整咗兩個蛋糕,另外一個動物蛋糕真係非常之勁,睇個樣好似好專業咁。原來只係焗幾層餅底,加上生果,再加上忌廉加少少裝飾就可以完成。我自己整嗰個就較為簡單,女仔一定鍾意。琥珀伯爵生乳酪,茶味香濃,又唔肥,好適合愛茶人士,而且生彩略感覺還不錯。呢度嘅蛋糕選擇真係有好多,基本上你可以按自己嘅所想來整,四百幾蚊,有得食又有得玩,其實真係算唔錯。

2022-10-31 56 浏览
就趁今個Halloween來點新創意!今次來到Home.焙小日子 來個萬聖驚奇夜~我黎整一個6吋抹茶生巧精靈城👀👻!🎃零失敗!成個過程都好開心輕鬆!地方好寬敞,設備都好齊全,剛到步店員就會好細心同你講解材料擺放係邊👍🏻就算唔記得,跟住pad流程同影片慢慢做就得啦!真係攪唔掂,唔駛怕醜,大叫救命,職員就即刻幫到你啦!😆只要慢慢Step by Step做,甜品都係一個數字遊戲,落岩材料同心機,整完出黎嘅Cake🍰一定係最好味的!因為.... 係你整的!😌Happy Halloween🥳
就趁今個Halloween來點新創意!

今次來到Home.焙小日子
來個萬聖驚奇夜~
我黎整一個6吋抹茶生巧精靈城👀👻!

🎃零失敗!成個過程都好開心輕鬆!
地方好寬敞,設備都好齊全,
剛到步店員就會好細心同你講解材料擺放係邊👍🏻
就算唔記得,跟住pad流程同影片慢慢做就得啦!
真係攪唔掂,唔駛怕醜,
大叫救命,職員就即刻幫到你啦!😆

只要慢慢Step by Step做,
甜品都係一個數字遊戲,
落岩材料同心機,
整完出黎嘅Cake🍰一定係最好味的!

因為.... 係你整的!😌

Happy Halloween🥳
烘焙愛好者的天堂👩‍🍳煮食跟運動永遠是最好的增進感情活動。💕但最近都忙,正煩惱無時間準備食材🫣,所以今次去了位於銅鑼灣的自助烘焙店💕Home.焙小日子,挑戰🌕 柚子伯爵茶口味的月球蛋糕及萬聖節Cupcakes ,可愛到不得了~~大家都過來跟它拍照😋滿足感爆登~~ 讚讚先:🤭睇到枱面幾整齊,就知今日輕鬆又愉快 哈哈 因為:💗店設有專人洗碗區😂唔使自己洗 雖然唔好意思 但真係幾爽🐒💗店家的食譜、用料整出嚟嘅味道我都幾鍾意。朱古力蛋糕超香濃,甜度剛剛好。💗已備食譜 食材及用具: 過程中跟住iPad 教學影片內容,去材料及工具區選取要的食材 器皿、跟著做就好~💗新手合適:職員都非常樂於助人 ,不明白時問她們就可🤭輕鬆又愉快的烘焙時間🤭💗LOVE!

讚讚先:🤭
睇到枱面幾整齊,就知今日輕鬆又愉快 哈哈 因為:
💗店設有專人洗碗區😂唔使自己洗 雖然唔好意思 但真係幾爽🐒
💗新手合適:職員都非常樂於助人 ,不明白時問她們就可🤭

輕鬆又愉快的烘焙時間🤭💗LOVE!
相信大家去到某一啲節日就會想買一個蛋糕慶祝😌但係其實揀蛋糕都係一個學問🧐總會覺得外面連鎖蛋糕店嘅蛋糕冇乜特別,但係比較特別啲嘅又覺得貴🥹如果自己整,整完之後清潔個下又會覺得好痛苦😖所以推薦比大家,home 焙小日子 真係好喜歡係個度整蛋糕,有得玩又有得食,仲要每隔一排就會有新款式嘅蛋糕整🫶🏻🍰Lee間店有好多款式嘅烘培野比你選擇,一般係$300-500左右🤡同埋好適合親子或者情侶一齊去,只要加大約$50-80入場費就可以一齊整同一個蛋糕👭🏻👫都幾抵玩🙆🏻‍♀️我今次去當然係整萬聖節蛋糕啦🕸️ 而我朋友就整左萬聖節cupcake🎃其實成個過程都好輕鬆療癒,地方好大,設備好齊全,材料擺放都好整齊👍🏻只需要跟住ipad流程慢慢做就一定整到個靚靚蛋糕,不過就算唔知點整好,其實在場都會有好多店員會幫助你🤡◽️抹茶生巧精靈城 6吋/2 hr $450自己整嘅,一定覺得好食😆 因為係乳酪慕絲蛋糕,所以係比較清,中間有一層啫喱夾芯,個餅底係朱古力Oreo餅碎,連埋一齊食就會濃味翻少少😌整嘅步驟其實都唔算難,只係比較多步驟,所以相信如果大家有興趣去整都會整到嘅🥳

◽️抹茶生巧精靈城 6吋/2 hr $450

抹茶生巧精靈城 6吋/2 hr
抹茶生巧精靈城 6吋/2 hr
2022-10-28 24 浏览
平時都會係屋企自己整蛋糕,但又要買材料,整完又要洗餐懵😂今次就趁萬聖節同埋我就快生日,同媽媽一齊黎整蛋糕,真係好方便,又多選擇,而家仲要有Halloween主題嘅蛋糕呢度環境好乾淨,分開咗幾個位置一邊係放工具,一邊係放蛋糕材料,好清晰首先揀好咗蛋糕,店員就會比部iPad你睇只要跟着個video做,佢每個Step都講得好清楚.就算有咩唔明都可以問店員,佢地好好人,我揀咗戚風蛋糕,放入焗爐嘅時候,店員超細心嘅我重同埋驚我焫親, 十分主動幫我.最後我哋玩左兩個半鐘,好治癒🥰個蛋糕又靚又好味😋以後行街行到厭,又唔知做咩好,又多一個選擇啦.
平時都會係屋企自己整蛋糕,
但又要買材料,整完又要洗餐懵😂

今次就趁萬聖節同埋我就快生日,
同媽媽一齊黎整蛋糕,真係好方便,又多選擇,
而家仲要有Halloween主題嘅蛋糕

呢度環境好乾淨,分開咗幾個位置
一邊係放工具,一邊係放蛋糕材料,好清晰

首先揀好咗蛋糕,店員就會比部iPad你睇
只要跟着個video做,佢每個Step都講得好清楚.
就算有咩唔明都可以問店員,佢地好好人,

最後我哋玩左兩個半鐘,好治癒🥰
個蛋糕又靚又好味😋
以後行街行到厭,又唔知做咩好,又多一個選擇啦.

好多人問我係咪好叻整蛋糕甜品,實情係我好鐘意食,從來未試過整親手整蛋糕。初次同囡囡 @Kaylie Yip 到 Home.焙小日子香港店 一齊整蛋糕就向高難度挑戰 - 月球蛋糕 !被其夢幻外表所吸引,起初都擔心會唔會攪唔掂架,但原來實際冇想像中咁困難,材料、用具、食譜一應俱全,跟住清晰指示 step by step 跟住做,現場仲有職員導師協助,很快就過咗一個充實又有滿足感嘅下午~ 短短 3 個鐘就完成任務,過程中仲俾我發現原來囡囡都好有興趣同心機整野食,我地就拎住靚靚製成品番屋企都屋企人一齊分享,下次朋友/屋企人生日都可以再嚟親手整蛋糕🎂.#自己整嘅特別好味 !嗰份心思 +心機更難能可貴 ~-Home.焙小日子📍銅鑼灣希慎廣場7樓705-708A號-#homebakingdayhongkong #bakingtime #bakingmoment #happybaking #mooncake #moonlight #happybirthday #handmade#cakebaking #coupleactivities #familyactivities #weekendact
好多人問我係咪好叻整蛋糕甜品

實情係我好鐘意食,

現場仲有職員導師協助,很快就過咗一個充實又有滿足感嘅下午~

我地就拎住靚靚製成品番屋企都屋企人一齊分享,
下次朋友/屋企人生日都可以再嚟親手整蛋糕🎂

.#自己整嘅特別好味 !嗰份心思 +心機更難能可貴 ~

Home.焙小日子

📍銅鑼灣希慎廣場7樓705-708A號

#cakebaking #coupleactivities #familyactivities #weekendactivity
2022-10-17
下午茶
🎂💫生活中要有點儀式感,平淡中亦可製造更多驚喜/歡樂嘅時光,,有更多值得回味嘅小日子最近就親手製作咗蛋糕:過程中會跟住iad 教學影片內容去材料及工具區選取要的食材同器四、Step by step大約2.5小時做好呢個椰香芝麻味嘅「熊物語」真係大滿足而中間有唔明地方店員都好樂意幫忙㗎👩🏻‍🍳仲有不同程度嘅蛋糕或曲奇款式可以選擇自己整係特別有心思同好味嘅🤭Home.焙小日子銅鑼灣希慎廣場7樓705-708A號
🎂💫生活中要有點儀式感,平淡中亦
可製造更多驚喜/歡樂嘅時光,,有更多值得回味嘅小日子

最近就親手製作咗蛋糕:
過程中會跟住iad 教學影片內容
去材料及工具區選取要的食材同器四、Step by step

大約2.5小時做好呢個椰香芝麻味嘅「熊物語」
真係大滿足
而中間有唔明地方
店員都好樂意幫忙㗎👩🏻‍🍳
仲有不同程度嘅蛋糕或曲奇款式可以選擇
自己整係特別有心思同好味嘅🤭

Home.焙小日子
銅鑼灣希慎廣場7樓705-708A號
2022-10-26 31 浏览
車媽媽自問煮菜是吃得吓的但一說到烘焙我真的舉手投降!無論是整蛋糕、搓麵包永遠都不會太成功!好彩近年多了不少烘焙工作室,令像我這樣的烘焙白癡也能成功地弄到美味的蛋糕和甜點,這一次我便到來自台灣的過江龍Home.焙小日子香港店,試一試究竟我的烘焙技術是否真沒得救!來自台灣的店子裝璜果然充滿寶島文青風,地方寬敞舒適感覺猶豫在家中一樣,但這兒的共享空間並沒有甜品班課程亦沒有教師坐陣,那如何幫我這新手成功製作蛋糕就請大家拭目以待了。這兒以全自助的方法給客人感受烘焙體驗,這兒提供了完善的烘焙設備,製作工具及新鮮食材也一應俱全超方便。這裡有不同款式和難度的甜點及蛋糕可以選擇不難選到自己的心水,我這天就選了做個6吋大的爆漿珍珠奶蓋$380,這個只需兩個小時便能夠完成的蛋糕看似簡單不過最後發覺我錯了!來到製作過程非常方便只要跟著平板電腦的指示便能輕鬆地親手完成作品,首先就要跟著步驟去做個餅底,平板電腦除了文字之外還有製作過程的短片,基本上新手如我也清楚易明。先將取回來的材料蛋黃加入伯爵茶牛奶伴勻成漿備用。然後將蛋白和砂糖帶到廚師機處打至如下圖般企身。便可將之前預備的伯爵茶蛋漿加入蛋白拌勻,就是這樣簡單便

先將取回來的材料蛋黃加入伯爵茶牛奶伴勻成漿備用。

然後將蛋白和砂糖帶到廚師機處打至如下圖般企身。

便可將之前預備的伯爵茶蛋漿加入蛋白拌勻,就是這樣簡單便完成餅底步驟 ,然後拿到已預熱的焗爐內烘製40分鐘。

焗蛋糕那40分鐘的同時就可以去製作爆漿奶蓋的部份,一步一步跟着做便會弄到滑溜完美的爆漿奶蓋,但步驟的確不少新手的我是有點吃力幸好店員十分樂意幫忙才順利完成。

說明是爆漿珍珠奶蓋蛋糕當然少不了珍珠,雪藏的珍珠以熱水浸泡後晾乾水便可使用。

40分鐘過後我的蛋糕終於成功出爐,看上去成品不錯而且聞到陣陣的蛋糕香氣。

然後再將之前弄好的奶蓋緩緩地傾注入蛋糕之中,再放入浸泡好的珍珠然後用焦糖醬隨心裝飾,將蛋糕圍上絲帶便完成了我的傾力作品。

看上去這個爆漿珍珠奶蓋蛋糕也算似模似樣吧!這蛋糕是要送給生日的朋友希望她喜歡這個醜醜的作品吧!

我們的生日晚餐實在吃得太滿足了!蛋糕送給壽星女帶回家享用她更即晚回相給我,客氣地讚賞蛋糕好味道只她喜歡便好了。

連我這個烘焙白癡也能完成一個美味的蛋糕,真的多謝Home.焙小日子這個好地方,相信車爸爸來年的生日蛋糕應該會靚好多好味好多哈哈哈…….
2022-10-18
其他
2022-10-25 31 浏览
發現咗銅鑼灣希慎廣場樓上新開左呢間自助烘焙,好似話係台灣過嚟開,見佢好大好靚,價錢平過另外嗰幾間自助烘焙店好多,所以即刻試吓。佢價錢親民但係啲蛋糕絕對係靚!!!!好多都好想整!今次就揀咗月球蛋糕!!!店內人手充足,搞唔掂可以隨時搵職員幫手😆🙈🙈不過跟住iPad真係好容易整,唔係整開蛋糕嘅都會整到!材料非常齊全!乾淨企理!重點係整完唔使自己洗!!!!!記得之前去過一間要自己洗嘢🙈🙈🙈🙈大推!!!

佢價錢親民但係啲蛋糕絕對係靚!!!!
好多都好想整!今次就揀咗月球蛋糕!!!

大推!!!
月球蛋糕
月球蛋糕
2022-10-24 54 浏览
雖然自己都成日開爐焗麵包,但就好少喺屋企整蛋糕,因為需要嘅工具同材料都好多,又擔心自己搞唔掂,所以蛋糕真係出去整好😅來自台灣嘅Home.焙小日子係一間自助烘焙室,之前經過見地方又大又光猛,工具亦都排得好整齊已經好想試。 今次就襯就到萬聖節加芷娸生日,叫埋爸爸一齊去整蛋糕留個回憶先🎂同娸娸揀完蛋糕之後,店員送上平板電腦就可以開始製作,成個整蛋糕過程全自助,由開始拎材料到最後蛋糕入盒,都係自己一手一腳處理👍🏻當然店內嘅職員都會不時留意有冇人需要幫手,而佢地亦好樂意幫忙🥰平板電腦上面嘅食譜寫得非常清楚,仲會有短片介紹,真係唔使擔心會失敗🤪最開心嘅係完全唔需要自己洗工具,店員會幫我哋處理❤️兩個半小時就已經做好一個非常有滿足感嘅蛋糕👩‍🍳🧁芷娸同爸爸既滿足又開心🎂已經約定聖誕再嚟過🥳

最開心嘅係完全唔需要自己洗工具,店員會幫我哋處理❤️
兩個半小時就已經做好一個非常有滿足感嘅蛋糕👩‍🍳🧁
芷娸同爸爸既滿足又開心🎂
已經約定聖誕再嚟過🥳
2022-10-23 43 浏览
話說姨甥仔生日,一路都諗住買蛋糕,啱啱朋友推介呢間Home焙小日子,忽法奇想,不如我哋自己整蛋糕俾佢。呢度有好多款嘅蛋糕俾你選擇,你可以揀你鍾意嘅蛋糕,然之後有段片俾你睇,睇完片之後你就可以出去攞物資,跟住步驟一步一步,好快你就整到一個一模一樣嘅蛋糕。整蛋糕甜品零經驗嘅我,覺得非常之好玩,而且極度方便,最緊要我整蛋糕嘅配料,用具,就算焗爐攪拌機等等所有嘢都好乾淨整齊企理。由於姨甥仔鍾意動物,我哋整咗個動物森友會俾佢,驟眼睇同出面買真係冇乜分別,而且佢嘅包裝真係幾靚,又有得食又有得玩,最重要幾好食。老婆整嘅琥珀伯爵茶乳酪,簡單又容易學,好適合鍾意呢類簡單甜品嘅女士,一啲都唔甜之餘,又唔難整。如果同朋友又或者小朋友嚟整嘅話,應該非常開心,唔同嘅蛋糕有唔同嘅時間,動物森友會同琥珀伯爵茶乳酪都係兩個至兩個半鐘就已經完成,開頭都好驚會整好耐,但係原來跟住佢嘅步驟真係好簡單,整完都會好有滿足感。下次唔一定要買生日蛋糕,食生日飯之前上去玩返一堂,之後攞住自己親手整嘅生日蛋糕比親戚朋友,驚喜應該仲更加大。

2022-10-20 37 浏览
我係無飯煮婦,對於整野食我係一曉不通,好姐妹決定帶我去學新野,佢話活到老學到老🤣就帶我黎去咗銅鑼灣嘅Home.焙小日子 整蛋糕🙆🏻‍♀️佢係一間提供晒食材,有齊烘焙設備嘅自助烘焙店,地方夠大,有足夠空間俾我哋慢慢整,而且在場有員工協助,絕對唔使擔心做唔到😍😍我就揀咗月球蛋糕,揀好後店員會提供圍裙、iPad 、計時器同裝私人物品既籃,然後講解工具、材料同烘焙設備既位置就可以開始😍😍iPad 入面有晒整蛋糕嘅詳情,有文字同影片講解,每個Step都好清楚,由0️⃣開始慢慢完成個蛋糕,真係唔容易但大滿足💕整個過程大約兩個半鐘左右,而最想稱讚係啲員工好貼心好專業,樂意幫忙,辛苦佢地幫手清潔用完既工具🥹🥹🥹蛋糕係4️⃣層鬆軟既伯爵紅茶戚風,再係每層蛋糕中間搽咗柚子醬。之後可以上Cream,然後可以揀食用色素,我就揀咗粉紅色😍😍,最後再淋埋白朱古力,由上而下係蛋糕側面慢慢流落黎,原來係咁整出嚟,加上七彩顏色既棉花糖同金色彩糖做點綴,perfect🙆🏻‍♀️成就解鎖😂靚到唔捨得食❣️去前記得預早係網上預約,而時間選擇都有好多。

❣️去前記得預早係網上預約,而時間選擇都有好多。
2022-10-20 24 浏览
甜品控成日買甜品食 自己整就好少因為怕FAIL又有好多預備功夫 之後仲要洗😶但係見到黎自台灣既Home.焙小日子 以共享空間既概念提供全自助烘焙既服務冇老師冇時間表 但預備好RECIPE食材同設備俾大家自己整蛋糕簡單方便 就心思思約埋朋友一齊去整🤗蛋糕款式有幾十款 仲有唔同既難度可以按自己既程度選擇喜歡既款式😎🍰焙茶提拉米蘇 & 焙茶芝麻戚風🥳我偏好茶味 揀左個中間難度既 焙茶提拉米蘇朋友就揀左 焙茶芝麻戚風決定之後 店員就會介紹下各個場區同使用工具既方法再俾個IPAD我地跟住VIDEO去做好清楚易明 有咩問題店員都好熱心幫手👍🏻跟住STEPS一步步做就OK😊2個鐘就完成 蛋糕出爐了店員俾個紙盒我地裝好蛋糕 咁就走得喇😳唔需要自己洗野 好方便 輕鬆享受烘焙樂趣😇個蛋糕整得好好 家人都讚好 😋茶味好香濃 切開見到層次分明 味道豐富☺️我同朋友信心大增🥰下次可以挑戰下高難度蛋糕🤣
甜品控成日買甜品食 自己整就好少

個蛋糕整得好好 家人都讚好 😋

茶味好香濃 切開見到層次分明 味道豐富☺️

我同朋友信心大增🥰
下次可以挑戰下高難度蛋糕🤣
今日同大家介紹下DIY 蛋糕今次去左位於銅鑼灣希慎廣場既Home焙.小日子我第一次整蛋糕,本身都好驚會失敗,因為我選擇左個相對比較難既蛋糕但原來真係跟住做就ok,0基礎都可以做到首先間鋪材料同工具都超齊全,望住部tablet睇住短片,一步步甘做就ok原本話整2.5小時,但我慢慢做,做左接近3小時。過程之中好多唔確定既位,職員都超級helpful出入焗爐都有職員幫手,超貼心,帶埋小朋友一齊都唔洗驚我見好多一家人或情侶一齊去做,好溫馨總共整左$420,加多個人既話,平日加$60陪伴費,假日加$80,抵玩又好味,推薦
今日同大家介紹下DIY 蛋糕

今次去左位於銅鑼灣希慎廣場既Home焙.小日子
但原來真係跟住做就ok,0基礎都可以做到

出入焗爐都有職員幫手,超貼心,帶埋小朋友一齊都唔洗驚
我見好多一家人或情侶一齊去做,好溫馨

2022-07-20 254 浏览
渡假島嶼生乳酪🤌🏻想同伴侶/ 朋友整嘢食,但又唔想洗碗執嘢,想留低美好回憶可以去呢類一站式烘焙店,整個自助烘焙空間提供哂材料、工具、教學,兩手空空行入去俾錢,跟住lpad有教學就得,就算睇唔明 現場職員都好樂意解答,跟手會提供蛋糕盒比你攞走👍🏻大概2.5小時就整完呢個蛋糕,期間都用到唔同工具,的確唔錯嘅體驗。味覺方面蛋糕嘅甜主要係由中間嗰層有百香果漿嘅百香鳳梨凍,當然仲有椰香味,蛋糕底一片巧克力戚風,雖然比較薄 但味道幾好,仲以為自己會整得唔好🤣鬆軟睇得又食得成個烘焙體驗好好,最緊要方便,適合我懶人又想打卡嘅朋友,製成品好靚,地方舒適🚩 Home‧焙小日子 (希慎廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場7樓705-708A號舖Home•焙小日子(荃灣店)荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下27號舖Home• 焙小日子 (荔枝角店)荔枝角長順街15號D2 Place二期3樓305號Home:焙小日子 (將軍澳店)將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G42號舖

渡假島嶼生乳酪🤌🏻

🚩 Home‧焙小日子 (希慎廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場7樓705-708A號舖

Home•焙小日子(荃灣店)
荃灣楊屋道18號荃新天地2期地下27號舖
Home• 焙小日子 (荔枝角店)
荔枝角長順街15號D2 Place二期3樓305號
Home:焙小日子 (將軍澳店)
將軍澳唐德街9號將軍澳中心地下G42號舖
2022-07-16